fredag 31 mars 2006

Citroën 1



Reklamfilm (0:24)

Citroën 2



Reklamfilm (0:26)

Aprilskämt

April, april din dumma sill
Jag kan lura dig vart jag vill


I morgon är det 1 april.
Den dag på året då det är fritt fram att ljuga och luras. Det är högst osannolikt att det dyker upp något aprilskämt på den här bloggen. Jag brukar nämligen alltid komma på mina skämt några dagar för sent och tänker att: "Rackarns. Men nästa år...då!".

De svenska medierna brukar vara ordentligt på hugget 1 april. Ett klassiskt aprilskämt genomfördes 1962. Svensk TV hade då bara en kanal och alla sändningar var i svart/vitt. TV:s tekniske expert, Kjell Stensson, framträdde i en nyhetssändning och påstod att det nu fanns en enkel metod som gjorde det möjligt att se sändningarna i färg. Han visade hur man genom att fästa en nylonstrumpa framför skärmen förvandlade sin svart/vita TV till en färg-TV. Det sägs att hundratusentals nylonstrumpor klipptes sönder den kvällen i de svenska hemmen.

Kjell Stenssons aprilskämt återfinns som nummer tre på en lista över The Top 100 April Fools Day Hoaxes of All Time

Så var på din vakt mot mediernas rapportering i morgon. En uppmaning som för övrigt, i allra högsta grad, gäller även under årets övriga 364 dagar.

torsdag 30 mars 2006

The Musical



Jesus Christ - The Musical

Musikwebb

Dryga tjugotalet bibliotek runtom i landet erbjuder möjligheten att låna musik på digital väg. Musikwebb är namnet på den nya tjänsten, där filer med inbyggt digitalt skydd kan tankas hem och användas i antingen 24 timmar eller 7 dagar.

Totalt finns det runt 170 000 låtar att välja mellan.

Uppsala finns (ännu) inte med :-(
Men grattis till alla i bl.a. Vaggeryd och Partille!
Kolla om ditt bibliotek finns med

Stardust Five



Stardust Five: Pussy Got Your Tongue (2:47)

Complete Uses Of A Dead Cat

Stolt - stor saknad

Den här bilden fick jag igår. Tjejen (stående) är min tonårsdotter. Hon befinner sig just nu i Ghana för att studera. Det här är första bilden jag ser av henne sedan hon lämnade Sverige. Jag har tittat på den massor av gånger och har lite svårt att förstå att det faktiskt är hon. Borta är de långa rastaflätorna, sminket, de stora örhängena och alla andra smycken. Borta är jeansen och någon av de alldeles för korta tröjorna. Kvar finns en allvarlig tjej i skoluniform, som tillfälligt hoppat in som lärarassistent för eleverna i klass 3.

I Ghana är läsåret indelat i tre terminer på vardera tre månader. All undervisning sker på engelska, som är landets officiella språk. I morgon slutar årets första termin och hela den här veckan har varit fylld med olika provskrivningar. Hennes huvudinriktning är språk och hon studerar engelska, franska, grekiska, latin och twi

Jag talade med skolans studierektor för någon vecka sedan, som bara hade lovord att säga om henne. Jag känner mig stolt när jag ser på bilden, men herre jisses så jag saknar henne. Måste ringa och säga "go´morron" innan hon går till skolan i dag. Tack gode gud för mobiltelefoner och Africa Tels telefonkort, som gör det möjligt att ringa till Ghana för 50 öre per minut.

onsdag 29 mars 2006

Pipe Dream



Datoranimerad musikvideo från Animusic (3:24)

Besök Animusic för information och fler videoklipp
_______________________

Jag har placerat min blogg i
Uppsala
på bloggkartan.se

tisdag 28 mars 2006

Lumsk



Musikvideo med norska Lumsk: Trolltind (4:18)

Reportage om Lumsk i dansk tv (6:31)

Gnistornas bok

Likt gryningens näktergal gråter jag
I längtan att få skåda min ögonsten.
Om jag alls besjunger månens skönhet
Och dess runda anlete syftar jag på Dig.
Om jag nämner Dig vid namn eller ej:
Du är slutpunkten för alla mina ord

Fakhr al-din Araqi

Rosengårdens förlag presenterar boken

Thanksgiving



Jesus´ Journeys (1:03)

Psykopat

En av mina bästa kompisar sitter med i styrelsen för ett stort företag (och då menar jag verkligen stort). För några år sedan hade företaget hamnat i en mycket besvärlig situation, stora förändringar var nödvändiga för att komma på rätt kurs igen. Det handlade om att vinna eller försvinna. Styrelsen fattade beslut om en genomgripande omorganisation av hela företaget och var eniga om vad som måste göras. Nu var frågan: Vem skulle leda, ansvara för omorganiseringen? Styrelsen blev överens om att det var nödvändigt att rekrytera en person externt.

Det utbröt en livlig diskussion om hur man skulle gå tillväga vid rekryteringen. Min kompis ansåg att man skulle anlita ett välrenommerat headhunter-företag, övriga styrelseledamöter ansåg att "det här klarar vi själva" och hänvisade till sin långa erfarenhet. Min kompis stod på sig och resultatet blev både och; företaget plockade fram tänkbara kandidater och huvudjägarna gjorde sedan djupintervjuer med de hetaste namnen. Redan på ett tidigt stadie var majoriteten av styrelsen överens om att de hade hittat absolut rätt person.

Sedan kom headhunter-företaget med sitt utlåtande. De rekommenderade en annan person än styrelsemajoritetens favorit och - vilket tydligen är mycket ovanligt i sådana här sammanhang - varnade, med stor kraft, för en annan av kandidaterna; styrelsemajoritetens favorit.

För att göra en lång historia kort: Styrelsen anställde sin favorit, trots huvudjägarnas kraftfulla varning. Efter sex månader rådde fullständigt kaos inom företaget; gamla trotjänare sade upp sig, andra gick sjukskrivna och en av mellancheferna tog livet av sig. Ingenting fungerade.

Och där slutar min redogörelse av händelseförloppet.

20 kännetecken på en psykopat

Psykopati diagnostiseras utifrån PCL-R, ett instrument för bedömning av personer med psykopatiska drag. Ursprunget kommer från de svenska professorerna Sten Levander och Lars Liedberg som redan på 60-talet utarbetade grunderna för bedömningen.

Läkaren följer en tregradig skala:

Stämmer inte = 0 poäng
Stämmer en del = 1 poäng
Stämmer väl = 2 poäng

1/ Ytlig, charmig, snabb i repliken
2/ Egotrippad, övervärderar sig själv
3/ Blir lätt uttråkad, söker ständigt omväxling
4/ Dålig sjävkontroll, snarstucken, aggressiv
5/ Manipulerar, trixar och bedrar
6/ Brist på ånger och skuldkänsla
7/ Svaga emotionella reaktioner
8/ Hård, okänslig, saknar empati
9/ Utnyttjar andra för egen vinning
10/ Ljuger och bluffar
11/ Promiskuös livsstil, tillfälliga förbindelser
12/ Beteendeproblem före tonåren
13/ Kan inte långtidsplanera realistiskt
14/ Impulsstyrd
15/ Oansvarig, bryter överenskommelser
16/ Tar inte ansvar för egna handlingar
17/ Upprepade äktenskap/samboförsök
18/ Allvarlig kriminalitet före 18 års ålder
19/ Nya brott under pågående straff
20/ Kriminallitet av olika slag; inbrott, sexbrott och mord

30 poäng och mer innebär psykopati. I Sverige drar vissa experter gränsen vid 26-28 poäng.

Psykopatisk chef charmig - och farlig Svenska Dagbladet 6 mars 2003

söndag 26 mars 2006

fredag 24 mars 2006

Confession



Jesus´ Journeys (1:28)

The Best Confession



Hassberry Theatre Company (3:43)

Islam och sex

Sexualiteten är lika naturlig som blodet som cirkulerar i ådrorna, säger Muhammed, islams stora profet och den sista av Guds utsände.

Islam går så långt som att utlova ett drömlikt sexliv i paradiset.

De män som kommer till paradiset kommer att få sjuttitvå fruar, plus två av sina värdsliga fruar hos sig. Muhammed säger också att mannens sexuella styrka kommer att öka hundra gånger.

Både mannnen och fruarna kommer vara outtröttliga och vid varje närmande kommer han att återfinna henne som oskuld. Kvinnan lovas evig ungdom och skönhet, men liksom före domedagen är kvinnans månggifte inte tillåtet i paradiset heller.

I paradiset kommer kvinnan och mannen att vara evigt trettiotre år gamla.

Källa: Sex enligt islam

Falska profeter Matt 7:15

onsdag 22 mars 2006

Internet is for porn


Videoklipp från världens populäraste online-spel, World of Warcraft, med cirka sex miljoner registrerade spelare (3:16)

Lucy In The Sky With Diamonds



William Shatner läser texten till The Beatles sång
Lucy In The Sky With Diamonds (2:58)

Confused



Confused Poetry Productions (1:31)

Varning!

Hennes poesi
kan allvarligt beröra dig
och är beroendeframkallande

Sol - Nytt Liv


Here Comes The Sun



The Beatles: Here Comes The Sun (3:15)

Skapelsen



Sandanimation av Cako, Seoul, 2003 (9:14)

Reklam för spikskor

måndag 20 mars 2006

torsdag 16 mars 2006

Veckans citat

"Bert är som en slafsig mastiff"
Sandra Dahlberg om Bert Karlsson (till vänster på bilden)

Kommunikationsproblematik

När arrangörerna av festivalen i Hultfred för några år sedan planerade att ge ut en samlingskiva med titeln Absolute Hultfred, stötte de genast på patrull. Ett stort skivbolag hade redan skaffat sig patent på ordet "absolute". Det här är bara ett exempel, det finns många fler.

Om nu kapitalstarka intressenter tillåts ta patent på användandet av ord, bokstäver och siffror - vad blir då kvar åt oss andra?

Celia Cruz



Celia Cruz and the Fania All Stars (6:47)

The Rumble in the Jungle - boxningsmatchen om världsmästartiteln mellan Muhammad Ali och George Foreman - gick av stapeln i Kinshasa, Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa) 25 september 1974. I samband med matchen arrangerades en stor konsert med artister som James Brown, B.B. King och den kubanska salsadrottningen Celia Cruz (1924-2003).

Kylskåpspoesi 2

onsdag 15 mars 2006

Kjell Eriksson

Träffade Kjell Eriksson igår kväll. Han var nyss hemkommen från Sicillien, där han vistats en tid för att arbeta på sin nästa bok, som kommer att bli något helt annat än vad han tidigare skrivit. Är lite osäker på om jag lovade att inte berätta vad den skulle handla om, så för säkerhets skulle skriver jag inget om det. Nästa vecka ska han presentera delar av manuskriftet för sin förläggare.

Däremot är jag helt säker på att jag lovade att tiga som muren om ett stort projekt som för tillfället förberedes i det tysta. (OK. Visst kittlar tanken - att vara först med nyheten. Men det finns inget pris på ett hedersord till en gammal kompis. Så är det bara). Men helt klart; det händer mycket runt Kjell just nu.

Hans kritikerrosade Prinsessan av Burundi, som 2002 utnämndes till Årets kriminalroman av Svenska Deckarakademin, kom i januari ut i USA. Boken har uppmärksammats och fått lysande recensioner i alla stora, betydelsefulla amerikanska tidningar; New York Times, Wall Street Journal, m.fl. Och boken säljer riktigt bra i USA. Jag var just in och kollade försäljningen hos amazon.com, där den ligger som nummer 1074 bland alla deras hundratusentals böcker. I kategorin Mystery & Thrillers ligger den nummer 81 (uppdateras varje timme). För någon vecka sedan låg den 91, alla kategorier, och var en av de tio bäst säljande deckarna.

Till er som ännu inte upptäckt Kjell Erikssons författarskap säger jag bara: Grattis! Ni har en stor läsupplevelse framför er. Och låt er inte avskräckas från att böckerna har hamnat i kategorin deckare - om någon nu blir avskräckt av det - det är helt enkelt stor litteratur.

Sponsrad kylskåpspoesi, del 2

tisdag 14 mars 2006

Amar Sin Ser Amada



Musikvideo med Thalia (3:15) Hennes album "El Sexto Sentido" är nominerat till Latin Pop Album Of The Year av Billboard. Thalias officiella hemsida

En engelskspråkig videoversion, You Know He Never Loved You,
en video från inspelningen, samt ytterligare två musikvideos på engelska med Thalia.

Kvinnlig erfarenhet

Jag var in på bolaget igår kväll, strax före stängningsdags, och köpte ett par öl. Framför mig vid kassan stod en förtvivlat gråtande kvinna med en flaska Rosita i handen och pratade osammanhängande med kassörskan. Det rann blod från ett sår på kvinnans huvud.

- Vad är det som har hänt?
- Han slog mig i huvudet med sin krycka.
- Det ser allvarligt ut. Du borde åka till sjukhuset.
- Äh, det är ingen fara. Har man blivit misshandlad av sin sambo i tio år, så vet man när det är dags att åka till sjukhuset.

måndag 13 mars 2006

Sponsrad kylskåpspoesi

Vattnet blev till öl

”Jag trodde jag hade kommit till himlen”, sa Haldis Gundersen, bosatt i norska Kristiansund, när han upptäckte att det rann öl ur vattenkranen i hans kök. Något mirakel handlade det dock inte om, utan det hade sin naturliga förklaring. I fastighetens bottenplan låg en pub, och där var problemet det omvända; det rann vatten ur ölkranarna. Enligt nätupplagan av Verdens Gang berodde det hela på en felkoppling när bartendern skulle byta ölfat.

Och vad tror ni var femte norrman gör när de vill ha en försmak av himmelriket? Svar! Vi har mycket gemensamt med vårt brödrafolk.

St. James Infirmary - introduktion

För ett antal år sedan tyckte jag mig ha anledning att sitta ner och fundera över mitt testament. Eftersom jag inte har samlat på mig några större rikedomar - i kronor och ören räknat - kom det mest att handla om hur vissa ägodelar skulle fördelas utifrån ett emotionellt ställningstagande.

Ja, sedan var det förstås själva begravningen. Efter mycket funderande fram och tillbaka bestämde jag mig för att det var en fråga för de efterlevande. Det kändes lite väl klåfingrigt att jag skulle lägga mig i hur de ville arrangera "den sista färden". Men ett litet önskemål smög jag försynt in i texten, omgärdat av "om möjligt är" och "om ni inte misstycker". Jag ville att St. James Infirmary skulle spelas. Och det skulle vara den instrumentala versionen från 17 juli 1953 med trombonisten Kid Ory and his Creole Jazz Band.

Det finns flera frågetecken vad beträffar ursprunget för St. James Infirmary. Men de flesta tycks vara något så när överens om, att den vid slutet av 1800-talet var känd som The Gambler´s Blues, som i sin tur kom från den irländska/engelska folksången The Unfortunate Rake.

Något som det emellertid råder helt olika uppfattningar om, är vilket St. James Infirmary som åsyftas. Det finns mängder med förslag. Ett som brukar nämnas är St. James Infirmary i San Francisco, USA, som finns kvar än i dag och hjälper "sexarbetare" med sjukvård och socialt stöd.

Det finns massor med inspelningar av St. James Infirmary med olika artister; Louis Armstrong, Bing Crosby, Billie Holliday, Bobby Bland, Janis Joplin, The Animals, bara för att nämna några. Lyssna på Louis Armstrongs inspelning från 1928. Tyvärr, har jag inte lyckats hitta någon laglig gratisuppspelning av Kid Orys version på nätet, men här kan du avnjuta ett 30-tal andra låtar med honom från åren 1944-1949.

Sångtexten till St. James Infirmary finns i flera versioner. Det här är min favorit

Uppdaterad:

St. James Infirmary by Kid Ory on Grooveshark

St. James Infirmary



Cab Calloway and his Orchestra i Snövit med Betty Boop från 1933.

Folks, I'm going down to St. James Infirmary,
See my baby there,
She's stretched out on a long, white table,
She's so sweet, so cold, so fair.

Let her go, let her go, oh, bless her,
Wherever she may be;
She will search this wide world over,
But she'll never find another sweet man like me.

Now, when I die bury me in my straight-leg britches,
Put on a box-back coat and a stetson hat,
Put a twenty-dollar gold piece on my watch-chain,
So you can let all the boys know I died standing pat.

Then give me six crap-shootin' pall-bearers,
Let a chorus girl sing me a song;
Put a red-hot jazz band at the top of my head
So they can raise hallelujah as we go along.

Now, folks, that you have heard my story...
Say, boy, hand me over another shot of that booze,
If anyone should ask you,
Tell 'em I got those St. James Infirmary Blues.

söndag 12 mars 2006

Kylskåpspoesi

Auktionssajten Tradera skickade för en tid sedan ut en låda med en massa kylskåpsmagneter med ord på. T.o.m. 20 mars pågår en tävling i kylskåpspoesi, där det alltså gäller att skriva en dikt med magneterna. Det finns, grovt räknat, runt 300 ord att använda sig av. Jag plockade ihop några rader och satte på kylskåpsdörren:


Ya Al Aqsa Ya Al Gannah



En sång om Palestina (6:17)

Ett försenat julkort

Israel håller nu på att omringa delar av de palestinska områdena på västbanken med en så kallad säkerhetsbarriär som inte byggs längs de gränser FN godkände efter 1967 års krig.

Om muren byggs enligt planerna kommer 25 procent av palestiniernas land att hamna på Israels sida. På denna mark finns nästan 80 procent av den brukbara jorden och 65 procent av de tillgängliga vattenresurserna i Palestina.

Murens dragning innebär att Israel får kontroll över 55 procent av Västbanken och en halv miljon palestinier kommer att hamna i ingenmansland, avskurna från sitt land.

Texten ovan från Svenska kyrkans mission

lördag 11 mars 2006

Kan man skämta om judar?

- Alla skämtar om alla. Men skämt om judar är tabu. Orden kommer från samhällsgisslaren och konstnären Lars Hillersberg.

Bra satir hämtar sin näring ur allvaret eller samhällets bistra verklighet - eller tabuerna som ofta tryckts ned till det undermedvetna. Satir och skämt är som bäst när det kopplar ihop både intellektet och känslan i magen, eller ungdomlig kaxighet med vuxen reflektion. Det visste den legendariske clownen Charlie Rivel, det vet den underfundige regissören och juden Woody Allen och det vet Lars Hillersberg.

Det har stormat flera gånger runt Lars Hillersberg, nästan alltid på samma tema. När han kritiserat Israels politik i judisk skepnad har han beskyllts för att vara antisemit. Israelvänliga lobbyister har flitigt använt sig av Förintelsen för att tysta all kritik mot Israels politik. Och ingen vettig människa i västvärlden vill naturligtvis bli förknippad med Förintelsens politiska vidrigheter. Bättre då att inte trampa in på denna minerade mark.

Resultatet av västvärldens kollektiva skuld för Förintelsen ser vi idag i Israel och Palestina. Israels demokratiskt valda regering utnyttjar västvärldens dåliga samvete och trampar på folkrätten och ignorerar mängder av FN-resolutioner. Staten Israel exploaterar Förintelsen för sina expansionistiska syften. Efter attacken mot World Trade Canter i New York 11 september definierar de sin politik som en kamp mot den internationella terrorismen, precis som USA:s president George Bush. Man tager vad man haver, som pragmatikern brukar säga.

Om politik till stora delar går ut på att manipulera opinioner, så är satirikerns roll att avslöja de falska budskapen. Rätt använd kan humorn därför bli ett giftigt och svårbekämpat vapen. Det inser naturligtvis Hillersbergs belackare.

Sammanhanget och tiden har stor betydelse för hur satirerna uppfattas. Ett skämt om judar under nazitiden blev ett stöd för Förintelsen. Efter kriget har många judar flyttat till Israel och försöker nu skapa en judisk stat. Jude blir här identiskt med Israel.

Skämt om andra folk hämtar ofta näring ur simpla fördomar, som våra billiga norskhistorier. De kan vi vara utan. Intelligenta skämt som träffar i veka livet kan påverka opinioner. Min egen ståndpunkt är att det blir alltmer angeläget att skämta om judar! I alla fall om dom är israeler och har ansvar för förnedringen av palestinierna.

Christer Wigerfelt
(Gästbloggare)

Artikeln publicerades första gången 7 mars 2002 i samband med en utställning av Lars Hillersbergs teckningar på Röda Sten i Göteborg. Christer Wigerfelt är redaktör på Alba.nu - tidningen för kultur, vetenskap och samhälle.

Bild: Självporträtt av Lars Hillersberg (1937-2004)

fredag 10 mars 2006

Polis i turban

Det torde ha varit någon gång under andra halvan av 80-talet , men jag minns inte det exakta årtalet. En sikh, som naturligtvis bar turban, hade sökt jobb som busschaufför i Göteborg, men fick inte tjänsten på grund av säkerhetsskäl. Det uppgavs från arbetsgivaren att en busschaufför måste höra och se bra, så tänk om turbanen lossnade under tjänsten och hindrade honom att se vart han körde.
Något jobb som busschaufför blev det inte.

I samband med att turban-diskussionen fördes i svenska media, reste jag till London för att göra ett reportage om Notting Hill-karnevalen. Och där såg jag flera poliser med svart/vit-rutiga turbaner. Att jag inte förmådde mig att ta något kort av dem är än i dag ett mysterium för mig.

Nu ser jag i tidningarna att Rikspolisstyrelsen och Ombudsmannen mot etnisk diskriminering har bestämt att svenska poliser får bära turban i tjänsten och att även vissa andra huvudbonader är tillåtna. Med vissa begränsningar, förstås.

Sakta, sakta, börjar vi inse att Sverige är ett land där befolkningen har olika religioner och kulturell bakgrund, olika seder och bruk. Det som för 10-20 år sedan ansågs vara uppfattningar grundade på sakliga skäl, visar sig i dag vara något helt annat. Nämligen. Okunskap, ovilja och oförstånd.

torsdag 9 mars 2006

Homosexuella präster



Trailer för det amerikanska tv-programmet ABC News: 20/20 (3:08)

Ärkebiskopskandidat anmäld

Teckning: Tom of Finland
Ärkebiskopskandidaten Carl-Erik Sahlberg har sagt att han inte vill prästviga den som lever ut sin homosexualitet. Därför borde han inte få bli biskop, anser Lars Gårdfeldt och Lars Arnell, båda präster i Göteborgs stift. Ansvarsnämnden för biskopar behörighetsprövar i dag kandidaterna i ärkebiskopsvalet.

Ur Kyrkans Tidning
Senaste nytt: Enligt Kyrkans Tidning har ansvarsnämnden beslutat att behörighetsförklara Carl-Erik Sahlberg för biskopsvigning.

Trinidad - The land of calypso 1

Frispråkighet och samhällskritik har alltid varit väsentliga inslag i calypson. De engelska kolonisatörerna stiftade flera lagar som inskränkte och periodvis även förbjöd calypso, trots detta levde den vidare och fungerade som en viktig källa för information och nyhetsförmedling. Massdedia har visserligen övertagit mycket av den funktion calyypson tidigare hade, men fortfarande finns de många sångare som fullföljer traditionen och håller tummen i ögat på de styrande.

På 30- och 40-talet smög polisen omkring bland calypsotälten och noterade i sina block vad som framfördes från scenen av Lord Executor, Roaring Lion, King Radio och andra framstående artister. Vid flera tillfällen resulterade det i arresteringar. Atilla the Hun - en mycket populär calypsosångare, som senare valdes till borgmästare i huvudstaden Port of Spain - spände blicken i spionerna och sjöng:

There are police spies sitting around
Taking shorthand notes of my song
But I tell them independently
That they can tell their masters for me
That never mind what measures are employed
Calypso is art and can not be destroyed
And centuries to come I´d have them know
People will be still singing calypso.

Senare har många makthavare oroligt spetsat öronen när calypsokungarna Mighty Sparrow, Black Stalin och Mighty Chalkdust tagit ton. Och det har hänt att radio- och tv-stationer bannlyst kontroversiella sånger. Något som Chalkdust fått känna av ett antal gånger.

Men calypso är inte bara allvar och protest,
det är också glädje och fest.

Soca 1



KMC: First Experience (4:36)

Trinidad - The land of calypso 2

Karnival på Fredrick Street, Port of Spain, 1888
Sedan slaveriet förbjöds, och Trinidads svarta befolkning började delta i karnevalen, har calypson varit en omistlig del av den årliga festligheten. Oljefatsorkestrarna spelar de populäraste melodierna och i alla gathörn strömmar calypson ut ur ljudanläggningarna. Hundratusentals människor dansar fram på gatorna till de eggande rytmerna.

Karnevalen har sina rötter långt tillbaks i historien. Den är precis som calypson en blandning av afrikanska och europeiska traditioner.

I samband med karnevalen utses årets calypsokung. Finalen, som äger rum kvällen före karnevalens början, har föregåtts av omfattande kvalificeringstävlingar. Varje deltagare ställer upp med två nyskrivna sånger, vilket innebär att det varje år skapas hundratals nya calypson. Vid bedömningen fäster man stor vikt vid texten och dess innehåll, men poäng ges även för melodi och framförande. Mighty Sparrow har sedan mitten av 50-talet fram till slutet av 70talet dominerat tävlingen.

Calypson är en levande tradition. Genom att blanda nya musikstilar med de traditionella rytmerna utvecklas och förnyas den ständigt. Från att endast ha ackompanjerats av olika rytminstrument har den i dag tagit steget in bland inspelningsstudiornas avancerade elektroniska utrustning.

Soca 2



Machel Montano: You (4:33)

Trinidad - The land of calypso 3

Vid mitten av 70-talet skapades på Trinidad, starkt påverkad av främst soulmusik, en ny stil kallad soca (soul+calypso=soca), som numera är den mest framträdande stilen. Arrow hade på 80-talet en internationell socahit med Hot, hot, hot. På hans plattor kan man höra influenser från allt mellan gospel och rumba till hip hop och hårdrock.

Den första kända skivinspelningen av en calypso gjordes förmodligen 1914 på Trinidad. Under de följande decennierna reste många sångare över till USA för besök i inspelningsstudion. Skivbolag som som Okeh, Colombia och Decca gav ut hundratals 78-varvare. Först i slutet av 60-talet började skivbolagen på Trinidad att spela in calypso, men i dag finns åter de viktigaste bolagen i USA.

Calypso/soca har sakteligen börjat hitta ut på den internationella marknaden. Allt fler har upptäckt att dagens variant är något helt annat än den Harry Belafonte och Andrew Sisters en gång presenterade. Calypso är musik för huvud och fötter - för eftertanke och dans. Eller som David Rudder sjunger i Calypso Music från 1987:

It is a living vibration
Rooted deep within my Caribbean belly
Lyrics to make a politician cringe
Or turn a womens body into jelly
It is sweet soca music: Calypso!
You could never refuse it: Calypso!

Soca 3



Surge: In your timin girl (4:21)

tisdag 7 mars 2006

The Magdalena

The Magdalena är - i serietidningarnas värld - i direkt nedstigande led släkt med bibelns Maria Magdalena. Hennes vapen är det spjut som genomborrade Jesus kropp vid korsfästelsen.

"From that night to the day the shepherd was crucified and beyond she was there for him, as favored by him as his hand picked apostles."

"From the start we bore the weight of the sword and the cross alike, to strike down the enemies of the church wherever they appeared. As with Samson, our strenght comes from God."

Ur The Darkness nr 17, sidan 16 (vol. 1, 1998)

Heard Island and McDonald Islands

Heard Island. Foto: NASA

Nu på morgonen fick min blogg besök av en bloggare som uppger att han är bosatt på Heard Island and McDonald Islands. Jag måste medge att jag aldrig hade hört talas om dessa öar tidigare och hade följdaktligen ingen aning om vart i världen de låg. Nyfikenheten drev mig till att göra en nätsökning för att inhämta lite basfakta.

Öarna tillhör sedan 1947 Australien och dyker upp efter att man färdats 2/3 av sträckan från Madagaskar mot Antarktis. Eller om man så vill; 4 000 kilometer sydväst om Australien. Öarna har aktiva vulkaner och är, enligt uppgift på flera sajter, obebodda (!). HIMI, som de förkortas, har även en officiell hemsida Min besökare har på sin blogg lagt ut en samling med länkar till ytterligare fyrtio bloggar som innehas av personer bosatta på ögruppen.

Bingolotto

hade sin storhetstid i Sverige på TV4 under 90-talet. Lotteriet omsatte kring tre miljarder kronor per år, åtminstone sex år i rad, och programmet hade som mest över tre miljoner tittare. Flest lotter såldes under vårsäsongen 1993; hela 63,7 miljoner lotter. Den största vinsten utdelades 1995 och var på 16,5 miljoner. En beräkning från 1996 uppger att 67% av befolkningen någon gång köpt en bingolott. Svenskarna var bingolottotokiga. Detta extremt stora intresse tycks vara en typisk svensk företeelse, de försök som gjordes att exportera programformen till bland annat Tyskland och Norge misslyckades.

Även i Ghana är man tokiga i lotto och det sänds ett liknande program som bingolotto på TV. Det svenska produktionsteamet bakom bingolotto försökte faktiskt lansera sitt eget koncept i Ghana, men programmet fick läggas ner efter ett halvår på grund av för dålig lottförsäljning.

I Ghana finns det lottostånd i praktiskt taget varenda liten by. På vissa ställen där mycket folk är i rörelse kan lottostånden stå sida vid sida i en lång rad. Det finns speciella lottotidningar som innehåller statistik över hur ofta numren kommit upp vid tidigare dragningar, chansrader, experttips, m.m. Och ju närmare dragningen man kommer desto fler rykten surrar i luften. Det vanligaste ryktet är att den vinnande raden har "läckt".

Jag träffade en man i Ghana, som kallade sig traditionell afrikansk präst, men skojare/bedragare vore en mer passande benämning på honom. Han hade kläckt en lysande "affärsidé". Hans erbjudande: Genom sin förmåga att skåda in i framtiden och förutse kommande händelser, så erbjöd han till ett fåtal utvalda inför varje dragning, att leverera en lottorad som med stor sannolikhet var vinstgivande. Om det, trots allt, skulle visa sig att raden inte gav någon vinst, så behövde man inte betala honom något alls för hans tjänster. Men. Om man vann skulle han ha hälften av vinsten.

Bingolotto: Produkter, varor, värden i kommersiell TV (pdf)
av Göran Bolin

måndag 6 mars 2006

Minnie The Moocher



Betty Boop - tecknad film från 1931 (7:45)
Musik: Cab Calloway and his Orchestra

söndag 5 mars 2006

The Spirit of 1943



Patriotisk anti-nazi film (5:48)

Superbluffen

Allas vår älskade höjdhopperska, Kajsa Bergkvist, tilldelades i december 2005 Svenska Dagbladets bragdmedalj. Hon hade under en lång period dragits med en allvarlig skada i hälsenan, men lyckades genom hårt arbete och fast beslutsamhet komma tillbaka till världseliten. Förra sommaren tog hon VM-guld i Helsingfors.

Vilken tjej! Vilket föredöme!

Men internationell expertis har nu grundligt granskat fakta och kommit fram till att allt är en stor bluff. Kajsa Bergkvist har i själva verket aldrig hoppat högre än 32 centimeter! Vilken skandal!

Allas vår älskade Jesus gick omkring på jorden för 2000 år sedan och predikade kärleksbudskapet. Han sade (Matteus 18:22, 1917 års bibelöversättning) att vi skall förlåta "Icke sju gånger, utan sjuttio gånger sju gånger." Han dog på korset för våra synder, men gjorde en fantastisk comeback och tillhör i dag profeternas världselit.

Vilken grabb! Vilket föredöme!

Nu har internationell expertis noggrannt granskat texterna och kommit fram till att det handlar om ett tidigare översättningsfel. I senaste översättningen av bibeln står det i samma vers att vi skall förlåta " Inte sju gånger utan sjuttiosju gånger." Vilken skandal?

Just det: Vilken skandal?
En av hörnstenarna i bibelns kärleksbudskap, förlåtelsen, har skrivits ner med 84,3 procent, men ingen tycks bry sig...

Kajsa Bergkvists hemsida / Svenska bibelsällskapets hemsida

Ghana ler

Under morgonen och förmiddagen har jag tittat igenom hundratals av mina fotografier från Ghana och vad som slår mig är alla dessa skratt, leenden och vänliga blickar. Denna kraftfulla positiva energi, som är så oerhört påtaglig i Ghana. Vart får de kraften ifrån?

Clinton i Ghana

Jag befann mig i Ghana i mars 1998 när USA:s president Clinton besökte landet. Det var Clintons första anhalt på en tolv dagar lång resa till sex afrikanska länder (de övriga var Uganda, Rwanda, Sydafrika, Botswana och Senegal). Resan var den mest omfattande en amerikansk president någonsin gjort i Afrika och ansågs som en mycket viktig politisk händelse. Men inte av alla.

Jag återvände till Sverige innan Clinton avslutat sitt besök i Afrika och var naturligtvis nyfiken att se vad svenska media rapporterade om denna historiska händelse. Det här var vid den tid då Monica Lewinsky-affären var som allra hetast och Clinton förekom i media varenda dag. "Rapporteringen" från presidentens Afrika-besök omnämndes endast i bisatser: "Clinton, som för närvarande befinner sig på besök i Afrika...", sedan kom de senaste snaskigheterna om Lewinsky-affären.

Clintons förhållande till Monica Lewinsky känner många svenskar till in i de mest intima detaljer, men hur hur många vet att han besökte Afrika.

President Clinton i Ghana CNN video

J.J. Rawlings

I morgon firar Ghana sin 49:e självständighetsdag. Här på bloggen planeras ett mycket traditionellt firande med flagghissning och nationalsång.

Jerry John Rawlings, ja, egentligen heter han Jerry Rawlings John (hans pappa var skotte och hette John John), men när han som ung skrev in sig vid flygvapnet trodde man att John var hans förnamn och han registrerades med Rawlings som efternamn.

J.J. Rawlings ledde Ghana från 1981 till 2000. Han tog makten vid en s.k. palatskupp 31 december 1981. Vid de demokratiska valen 1992 och 1996 valdes han till Ghanas president. Omdömena om honom skiftar beroende på vem man talar med, men helt klart var han mycket populär bland "vanligt folk". J.J. Rawlings brukade oftast omnämnas som enbart J.J., de mest entusiastiska anhängarna uttydde detta som Junior Jesus.

The Legacy of J.J. Rawlings in Ghanaian Politics, 1979-2000

Symbolen som införlivats i målningen ovan är ett traditionellt Adinkra-tryck och ser ut så här Symbolen kallas Gye Nyame och är den mest vanligt förekommande i Ghana. Oftast översätts det som "utom Gud" i betydelsen "Jag fruktar ingen utom Gud". Läs mer om Adinkra-tryck
_________________________

Puss och kram till min 14-åriga dotter, som för tillfället befinner sig i Ghana och studerar vid Kay-Billie-Klaer Academy i huvudstaden Accra.

lördag 4 mars 2006

Downpressor man

Downpressor man
Where you gonna run to?

You gonna run to the sea
The sea will be boiling

You gonna run to the rocks
The rocks will be melting

You gonna run to the Lord
Beggin him to hide you

But you can´t bribe Him

Oh... along that day


Text (förkortad): Peter Tosh

Liv Moder


fredag 3 mars 2006

666

besökare har bloggen just nu haft.
Men det verkar som det är något jävelskap med "Bravenets free counter", den tycks räkna alldeles åt helvetet (för lågt).

Någon som kan rekommendera en annan (pålitlig) räknare?

Den som söker

finner inte alltid det eftersökta.

1991 reste jag under sex veckor runt i Rajasthan, Indien. Min vana trogen, när jag är ute och reser i världen, så besökte jag tempel och heliga platser. Och i Indien finns det gott om tempel, för att uttrycka sig försiktigt.

I dag kom jag av någon anledning att tänka på Delawara Jain templen i Mt. Abu. Vet inte om ni känner till Jainismen, men det ringer säkert en klocka om jag nämner följande:
De troende får inte döda någon levande varelse - inte ens den minsta lilla insekt - och munkarna går därför omkring med munskydd och sopar hela tiden framför sig, för att inte av misstag döda något litet kryp.

Vad jag har förstått så finns det (minst) två riktningar inom Jainismen: Digambara och Shevetambara. De förstnämnda lever som munkar och de andra har en mindra asketisk livsstil. Vid templen såg jag en troende gå omkring med kvast och munskydd, en stund senare såg jag honom iklädd kostym hoppa in i en sportbil och dra i väg med en rivstart. Så han tillhörde förmodligen Shevetambara.

Gjorde en Google-sökning för att läsa lite om templen, och framför allt, hitta bilder av dessa fantastiska byggnader i marmor. Visst fanns det en del bilder, trots att det på flera sajter stod att all fotografering vid Delwara templen var förbjuden. Det var då mitt sökande började. Jag vet nämligen att jag, utan att någon försökte hindra mig, brände av flera rullar när jag var där. In i arbetsrummet och upp med skåpet som innehåller, tusen och åter tusen, osorterade fotografier.

Nu, flera timmar senare, har jag fortfarande inte hittat bilderna från Delwara templen. Däremot hittade jag ett foto på¨någon som möjligen kan vara min norske morfar (till höger på bilden), som emigrerade till USA. Enligt texten på fotot togs det i Seattle 1914, dagen efter första världskrigets utbrott.

Our nation has a mission

He (president Bush) works hard to understand what America needs, and he tries sincerely to meet those needs. He devotes time to studying international issues, and he uses his best judgment to address those issues. But there is little evidence that the president or his advisors consult the Bible when formulating national and foreign policy. There is little to suggest that before making a decision they ask, "What would Jesus do?"

Ur boken May God Bless America: George W. Bush and Biblical Morality av Joseph J. Martos

torsdag 2 mars 2006

Bibelbarometern 2006

I januari frågade Sifo, på uppdrag av Svenska Bibelsällskapet, tusen svenskar om deras förhållande till bibeln. Knappt en av tio läste bibeln någon gång i månaden. I åldersgruppen 15-29 uppgav hälften av de tillfrågade att de aldrig hade läst bibeln.

Bibelbarometern 2006 (pdf)
Målning: Gerrit Dou (1613-1675)

Mars



En kärlekshandling:

Kastrera din katt!

Kattägare i samverkan
- för ett bättre kattliv

Okomfohemmaa Akua Oparebea

Under de första fem åren på 90-talet besökte jag flera gånger helgedomen Akonedi shrine i Larteh Kubease, som ligger i Akwapim regionen i Ghana. Helgedomens översteprästinna var Okomfohemmaa Akua Oparebea, Ghanas mest inflytelserike prästinna under flera decennier. Hon föddes 1900 och hennes föräldrar var av kunglig börd. Hon var översteprästinna vid Akonedi helgedomen från 1957, samma år som Ghana blev självständigt, fram till dess hon 1995 lämnade denna värld.

Fotot är taget tre dagar innan hon förenades med sina förfädrer. Jag och min dåvarade fru gjorde ett sista besök och hade med oss ett fotoalbum från en tidigare visit. Trots att Oparebea var påtagligt svag tittade hon intresserat igenom alla bilder. När hon var klar sade hon några ord till en närstående prästinna, som tydligen blev mycket förvånad. Hon i sin tur pratade med några andra prästinnor, alla såg lika förvånade ut och det uppstod en viss förvirring. Efter ett tag fick vi veta att Oparebea önskade utföra Den Stora Cermonien för mig och min fru.

Det hela inleddes med att vi fick tvätta oss i heligt vatten. Därefter följde dryckesoffer, böner och välsignelser. Oparebea var mycket svag och fick stödjas av andra prästinnor för att orka genomföra hela cermonien. Detta var med största sannolikhet sista gången hon utförde Den Stora Cermonien.

Ett kort utdrag ur den skrift som sammanställdes av Oparebeas familj till begravningen.

Nana Korantemaa Ayeboafo var en annan prästinna som vi träffade vid besöken på Akonedi helgedomen. Hon var från Philadelphia, USA, och hade genomgått sju års utbildning vid Akonedi. Under flera år därefter återvände hon för att delta i den stora årliga högtiden Odwira.

En intervju, börjar på sidan 8 (pdf), från 2003 med Nana Korantemaa Ayeboafo.

onsdag 1 mars 2006

Illusion

En klassiker, men det kanske finns någon som inte har sett den.

Slappna av, fäst blicken på de fyra punkterna och stirra koncentrerat i 30-40 sekunder. Titta sedan mot en vägg eller någon annan slät och tom yta, blinka några gånger.

Men, som så mycket annat i livet är det blott en illusion...

Passion

Evolution

Från apa till bloggare