onsdag 30 augusti 2006

Burning Spear: Slavery Days



Musikvideo med Burning Spear: Slavery Days (6:03)

Fiendens ansikte

"Detta är vår största politiska fråga, den enda verkligt avgörande för vår framtid."

Jan Guillou: Viktigaste frågan: muslim- skräcken
(Publicerad i Aftonbladet 2003-12-14)

Att tiga är att tjäna

Fransk affisch från 1940 ur Jan Myrdals bok Sälja krig som margarin. Text: Att tiga är att tjäna.

Under hösten 2005 visade Kungliga biblioteket i Stockholm en utställningen med de affischer som ingår i Jan Myrdals och Gun Kessles donation till biblioteket. Här kan du läsa om och se fler affischer från utställningen (pdf)

Edith Piaf: La Vie En Rose



Musikvideo med Edith Piaf från 1954: La Vie En Rose (3:24)

Wikipedia skriver: "Hon framträdde som den franska motståndsrörelsens stora tolkare under tyskarnas ockupation av Paris under andra världskriget och hennes berömda La Vie en Rose kom därigenom att symbolisera en tidsanda. Personligen var Piaf även delaktig i att rädda landsmän och var en av den franska motståndsrörelsens frontalfigurer, där hennes kändisskap gav henne möjligheter som inte var andra förunnade."

onsdag 23 augusti 2006

Hur ser en bloggare ut?

En undersökning av 700 bloggare och bloggläsare pdf

AnimationMentor.com




Animation Mentor Summer 2006 (6:36)

Så långt tillbaks jag kan minnas, har jag varit oerhört fascinerad av animerad film. Jag misstänker att det hela en gång startade med Kalle Anka på julaftonen. Med dagens datorer har animationen lyfts till nya höjder och gett kreativa animerare helt nya möjligheter.

I mars förra året startades en animationsskola på nätet, AnimationMentor.com Flera av lärarna kommer från Pixar Animation Studios, som ligger bakom filmer som Hitta Nemo, Toy Story 1 & 2, Monsters Inc och andra succéfilmer. Videon ovan innehåller massor av kort-korta filmer gjorda av elever i internetskolan under sommaren 2006.

tisdag 22 augusti 2006

Sälja krig som margarin

Den franska motståndsrörelsen under andra världskriget växte sig allt starkare ju längre den tyska ockupationen varade. Tyskarna försökte framställa frihetskämparna som en samling kriminella utlänningar. Affischen ovan spreds runtom i Frankrike och förekom även som flygblad i massupplaga.

Text på affischen:
Befriare?
Befrielsen av brottets armé!
(Text under foton:) Grzywacs, polsk jude, 2 attentat. Elek, ungersk jude, 8 tågurspåringar. Wajsbrot, polsk jude, 1 attentat, 3 tågurspåringar. Witchitz, ungersk jude, 15 attentat. Fingerweig, polsk jude, 3 attentat, 5 tågurspåringar. Boczov, ungersk jude, ledare för tågurspåringar, 20 attentat. Alfonso, röd spanjor, 7 attentat. Manouchian, armenier, ligaledare, 56 attentat, 150 döda, 600 sårade. Rayman, polsk jude, 13 attentat.

Ur presentationen av Jan Myrdals bok Sälja krig som margarin:

"Hitler hade beundrat den allierade propagandan under första världskriget. I Mein Kampf menade han att de allierade genom att vända sig till den stora massan med känslor och inte förnuft bidrog till det tyska nederlaget. De allierades bilder visade tysken som omänsklig; en grym hunner. Det ansåg Hitler vara skickligt. Lärdomen sökte hans propagandaminister Goebbles använda sig av i nästa krig..."

Under hösten 2005 visade Kungliga biblioteket i Stockholm en utställningen med de affischer som ingår i Jan Myrdals och Gun Kessles donation till biblioteket. Här kan du läsa om och se fler affischer från utställningen (pdf)

Valaffisch 2006

lördag 19 augusti 2006

Arne Anka

Tecknare: Charlie Christensen

Besök Arne Ankas hemsida

Thåström & Imperiet: Märk hur vår skugga



Musikvideo med Thåström & Imperiet: Märk hur vår skugga - Fredmans epistel nr 81.

Carl Michael Bellman föddes den 4 februari 1740 i Maria församling i Stockholm och dog den 11 februari 1795. Han begravdes på Klara kyrkogård, utan sten, och lämnade en utfattig familj efter sig.

Fredmans Epistlar är Bellmans centrala verk och består av 82 sånger skapade under en period av tjugo år. Epistelvärlden är befolkad av idel alkoholister och skökor och parodierar såväl bibeln som samhället i stort; i synnerhet den omåttliga jakt på nöjen och njutningar som präglade samtidens Stockholm.

De få gånger vi möter Fredman nykter har han stark ångest och trängtar efter supen som ska förlösa honom ur hans jordiska smärta. I Fredmans Epistlar bildar berusningen, sexualiteten och döden en slags treeninghet, representerad av gudarna Bacchus, Fröja och Charon.

Besök den mycket informativa Carl Michael Bellman hemsidan

torsdag 17 augusti 2006

Top Cow publicerar Mattias Snygg

Jag har vid några tillfällen tidigare uppmärksammat konstnären Mattias Snygg och även berättat att han gjort "koncept art" till tv-spelet The Darkness, som produceras av de uppsalabaserade spelutvecklarna Starbreeze. Spelet bygger på en serietidning som ges ut av det amerikanska förlaget Top Cow. I samband med att serietidningen The Darkness firar sitt 10-års jubileum i december, kommer förlaget att ge ut en bok/tidning med Mattias Snyggs målningar till spelet.

Läs engelsk artikeln om Top Cow och Mattias Snygg

Tidigare inlägg om Mattias Snygg

Porträttmålning




(1:41)

onsdag 16 augusti 2006

Nytt bedrägeriförsök

Då var det dags igen. Den här gången försöker någon lura av mig kontouppgifter till Bank of Scotland. Jag börjar bli van vid den här typen av mail och orkar knappt bli upprörd längre.

Se en del av de tidigare bedrägeriförsöken

France Gall: Les Sucettes



Jag tittade in på YouTube för att kolla in musikvideos med France Gall - ni vet, fransyskan med superschlagern Poupee De Cire, Poupee De Son i mitten av 60-talet. Det fanns en hel del att titta/lyssna på och några av dem fick mig att häpna.

Den mest iögonfallande videon var "Les Sucettes" (Slickepinnarna). Sången är skriven av Serge Gainsbourg och enligt uppgifter på en hemsida om Gainsbourg hade France Gall ingen aning om vad det var för "slickepinnar" hon sjöng om. När hon insåg vad sången egentligen handlade om, så uppges hon ha blivit rasande.

Texten i engelsk översättning:

Annie likes suckers
The anise flavored suckers
The anise flavored suckers
Of Annie
Give her kisses
A aniseed taste
While the creamy sugar
Flavored with anise
Sinks in Annie's throat,
She's in heaven.

For a few pennies, Annie
Has her Anise suckers
They are the color of her big eyes,
The color of happy days

Annie likes suckers
The anise flavored suckers
The anise flavored suckers
Of Annie
Give her kisses
A aniseed taste
When on her tongue,
All but the little stick is done,
She runs as fast as she can
Back to the drugstore.

Valaffisch från 30-talet

Förintelsen



Animerad film: Shoa (3:48)

Valaffisch från 30-talet

tisdag 15 augusti 2006

Jaise Hain: Hum To Bahai



Musikvideo med Jaise Hain: Hum To Bahai (4:22)

Kortfilm: Cane-toad



Kortfilmen Cane-toad: What happened to Baz? (4:01)

Besök filmskaparnas hemsida och läs mer om den prisbelönade filmen och dess tillkomst.

"Gratistjänster" på nätet

Igår på förmiddagen började det helt plötsligt dyka upp pop-up fönster på min blogg. Misstänkte först att det var Blogspot eller YouTube som låg bakom det hela, men efter att besökt några andra bloggar som också använder dessa tjänster kunde jag helt avfärda den misstanken.

Började fundera över andra möjligheter och kom på något som skulle kunna vara orsaken.

Jag hade ett litet script som visar hur många besökare som befinner sig på bloggen samtidigt och misstänkte att pop-upparna kunde vara kopplat till det. Plockade bort det och, mycket riktigt, pop-upparna försvann. Dessvärre dyker fönstren fortfarande upp när man besöker inlägg/poster som publicerades innan jag tog bort scriptet. Det samma gäller även för min andra blogg Konserverad gröt

Det borttagna scriptet hade jag hämtat här

Kriget på internet

I slutet av juli hade timesoline.co.uk en artikel med rubriken Israel backed by army of cyber-soldiers I artikeln hävdas att Israel har en "internetarmé" bestående av tusentals judiska studenter som för ett propagandakrig via internet. Med hjälp av speciell programvara spåras chattar där Israel/Libanon konflikten diskuteras och studenterna går in för att "balansera diskussionen". Israels utrikesdepartement bidrar med "informationspaket" till internationella judiska och kristna grupper.

Om det hålls omröstningar på nätet för eller mot Israel, så kan internetarmén genom en mailinglista inom loppet av 15 minuter mobilisera 400 personer som röstar för Israel.

Amir Gissin, vid det israeliska utrikesdepartementet säger: "The internet’s become a leading tool for news, shaping the world view of millions. Our problem is the foreign media shows Lebanese suffering, but not Israeli."

______________________________________________________

Den tyske filmregissören Philipp von Werther har gjort en satirisk kortfilm om media som ett verktyg i propagandakriget. Filmen visades vid årets filmfestival i Cannes. Se filmen

måndag 14 augusti 2006

Den flygande elefanten



Animerad film från 2004 av Nicolas Deveaux: 7 tonnes 2 (2:27)

Valaffisch 1936

Efterlysning: Pinch me, Jesus



Reklamfilm för skivan Pinch me, Jesus med Rev. Marion Dufresne (3:08)

Den här videon hittade jag i dag av en ren tillfällighet. Jag tycker det skulle vara kul att äga ett exemplar av CD:n Pinch me, Jesus och gjorde en sökning på amerikanska ebay.com, men fick inga träffar. Googlade och fick en antal träffar, dessvärre ingen som ledde mig vidare till skivan. Mycket märkligt att en skiva som kom ut 1991 i USA inte är spårbar på nätet, jag börjar nästan tro att den inte finns.

Jag hittade en uppgift som påstår att Pich me, Jesus (antar att det är reklamfilmen som avses) är ett utdrag ur en film med titeln An American Reverend in London som skulle produceras av en viss James Scott. Några ytterligare uppgifter om filmen har jag inte fått fram, annat än att den skulle vara en komedi som drev med de personer som ägnade sig åt "religion" endast av vinstintresse.

Om någon sitter inne med ytterligare uppgifter om skivan/filmen, eller vet något som kan kasta lite ljus över detta "mysterium", så skulle jag uppskatta om ni hörde av er (emailadressen hittar ni i min profil).

söndag 13 augusti 2006

Valfilm från SSU

Unga socialdemokrater presenterar valfilmen Romeo och Julia

Missil-Jesus - ny trend inom konsten

Just nu pågår en konstutställnig i St Peter's Church i Hereford, västra England. Av de 40 konstnärer som deltar i utställningen "The Kingdom of God: Yesterday, Today and Forever" har Andrew Founds bidrag väckt mest uppmärksamhet.

Kyrkans Tidning skriver: "Konstverket avbildar människor i naturlig storlek där Jesus sitter ridande på en missil. Fyra personer – en biskop, en buddhist, en nunna och en muslimsk kvinna – hänger från missilen och brottas med varandra. Nunnan håller en handgranat."

Församlingens präst, James Mercer, är medveten om att konstverket kan uppfattas som störande, men tycker att det är utmärkt, eftersom det startar samtal.

Utställningen avslutas den 16 september.

Även den spanske konstnären Oscar Seco väckte en del uppmärksamhet tidigare i år, när han vid ARCO ‘06 i Madrid ställde ut en skulpturgrupp där Jesus avbildades med en missil i handen (se bild ovan).

lördag 12 augusti 2006

Khaled, Rachid Taha & Faudel: Abdel Kader



Musikvideo med Khaled, Rachid Taha & Faudel: Abdel Kader (4:47)

Texten i engelsk översättning:

Abdel Kader, my master, my guide
Ease my pain, make me strong
Help me through the dark night of my soul
O sweet girl of my homeland
Why is my heart so troubled
While yours is at peace?
In spite of love's many pleasures
She's turned away and left me
After a night of bliss
Abdel Kader, keeper of the keys
Keeper of my soul
I have left heaven and come back to earth
Away from her arms
I pray life is long enough to let me start over
Heal me and turn me away from my pain

Valaffisch 1934

fredag 11 augusti 2006

torsdag 10 augusti 2006

Kyrkor utmanar FN och stridande parter

"Israel måste skyndsamt lämna hela Libanon och Hizbollah måste upphöra med sina attacker mot det israeliska folket. Det säger ledarna för tre stora kyrkliga organisationer i ett gemensamt uttalande", enligt Kyrkans Tidning.

Läs hela artikeln

För några dagar sedan gjorde ärkebiskopens sommarvikarie, biskop Claes-Bertil Ytterberg. följande uttalande: "Jag är förtvivlad. FN måste enas om ett kraftfullt fördömande och ett omedelbart krav på eldupphör. Därutöver måste de få tillstånd en slutgiltig fredsuppgörelse. Israel måste upphäva ockupationen."

Källa: Kyrkans Tidning

Valaffisch 1928

Om onani, masturbation



Americans against masturbation (0:41)

Läs ett intressant inlägg om bibelns syn på onani
Musikvideo med Eric Schwartz: Keep your Jesus off my penis

måndag 7 augusti 2006

Om kriget mot terrorismen

"När amerikanskt bombflyg och artilleri lägger staden Falluja i Irak i aska och ruiner, dödar flertalet invånare och förstör sjukhusen, eller israeliskt bombflyg slår till mot 30 barn eller 23 jordbruksarbetare i Libanon är det också aktioner som riktar sig mot civilbefolkning i syfte att uppnå politiska mål.

Men varken George W Bush eller Tony Blair eller Göran Persson eller Thomas Bodström skulle komma på tanken att kalla sådant massmördande för terrorism.

Så vad är skillnaden?"

Läs hela artikeln av Jan Guillou:
Därför kallas inte Israels massmord för terrorism

Valaffischer 1944

Valfilm för vänsterpartiet?



Fejkad valfilm för vänsterpartiet (0:44)

söndag 6 augusti 2006

"Viruskampanjer" på nätet

Reklamen söker ständigt nya vägar, ett av de senaste greppen är så kallade viruskampanjer på internet. En av de mest uppmärksammade och framgångsrika är SEB:s kampanj för att locka nya fondsparare med hjälp av gamle fotbollsstjärnan Klas Ingesson.
Läs om kampanjen i Dagens Industri



SEB:s första film i "viruskampanjen" Ingesson till VM 2010 (1:12)

SEB:s kampanjsajt: Ingesson till VM 2010
SEB:s hemsida om kampanjen

Präst i svenska kyrkan

sprider det kristna kärleksbudskapet på sin blogg

Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar. Matt. 7:15


Arabs want peace

Hatets mur