tisdag 31 oktober 2006

Mark Fiore: Politisk tecknare



Animerad film av Mark Fiore: The other war (1:02)

Mark Fiore bor i San Francisco, Kalifornien, och är en flitigt prisbelönad politisk tecknare. Teckningarna publiceras i ett dussintal tidningar, bland annat i Washington Post och Los Angeles Times, och förekommer ofta på olika webbsajter.

Mark Fiore började sin karriär som traditionell tecknare, men sedan 2001 arbetar han i huvudsak med animerade kortfilmer, som kommenterar aktuella politiska händelser. Filmerna har fått stor spridning på internet och på hans hemsida finns många av dem samlade.

Ny skiva med Yusuf Islam: An Other Cup

Den 13 november kommer Yusuf Islams nya skiva, An Other Cup. Det är hans första popskiva sedan 1978, då han släppte Back to earth under namnet Cat Stevens. Den första singeln från nya skivan, Heaven (Where true love goes), finns redan ute i butikerna. Se musikvideon hos YouTube (som dessvärre är av ganska dålig kvalité).

Anledning till sin återkomst som popartist förklarar Yusuf Islam så här:

"The language of song is simply the best way to communicate. I feel gifted to have that ability still within me. I never wanted to get involved in politics because that essentially separates people, whereas music has the power to unify, and is so much easier than for me than to give a lecture. You can argue with a philosopher, but you can't argue with a good song. And I think I've got a few good songs."



Musikvideon med Yusuf Islam inspelad i Cape Town, Sydafrika, november 2003: Wild world (4:50)

Besök Yusuf Islams hemsida

måndag 30 oktober 2006

Reklamfilm: Guinness





Fler reklamfilmer hittar du på Konserverad gröt

Anti-terrorkampanj i Australien

Mellan december 2002 och mars 2006 körde den australienska regeringen en kampanj mot terrorism; "Help Protect Australia from Terrorism".

Kampanjens andra del, som pågick mellan september 2004 och mars 2006, innehöll bland annat tidningsannonser, affischer, information på 34 språk och en uppmärksammad kampanjfilm för tv.


Besök den australienska regeringens hemsida och läs mer om kampanjen. Där kan du även ladda ner regeringens kampanjfilm.



Komikern Ronnie John gjorde i sitt tv-program en parodi på regeringens tv-film.

Besök Ronnie Johns hemsida

söndag 29 oktober 2006

Tomek Baginski: The Cathedral



Animerad film av Tomek Baginski: The Cathedral (6:27)

Se även Tomek Baginskis mångfaldigt prisbelönade film Fallen Art

lördag 28 oktober 2006

Alicia Keys feat. Oumou Sangare: Fallin



Musikvideo med Alicia Keys feat. Oumou Sangare: Fallin (3:58)

Oumou Sangare är sedan slutet av 80-talet den stora kvinnliga sångstjärnan i Mali. Förutom hennes framgångar som artist har hon blivit känd för sin målmedvetna och orädda kamp för kvinnornas rättigheter. Läs mer om Oumou Sangare

Besök Alicia Keys hemsida

Moskén i Djenné

Läser i min dagbok från resan i Västafrika 1991, att jag den 11 februari kom till Djenné i Mali för ett två dagars besök. Enligt dagboken hade jag varit ordentligt magsjuk under de föregående dagarna, som tillbringades i Mopti, och jag var glad över att äntligen kunna göra resan till den gamla handelsstaden vid Saharaöknens utkant.

Djenné grundades på 800-talet, men flyttades några århundraden senare i samband med att invånarna konverterade till islam. Tillsammans med Timbuktu var Djenné under flera århundraden den viktigaste staden för handeln över Sahara. Än i dag hålls det en marknad varje måndag på Grand Marché, marknadsplatsen framför den berömda moskén. Jag hade turen att komma dit på en söndag och fick således uppleva den stora måndagsmarknaden under mitt besök.

Djenné är numera främst känd för sin fantastiska moské, världens största byggnad i lera. Moskén byggdes första gången upp på 1200-talet av stadens första muslimske härskare, Koy Konboro. Under 1800-talet vittrade moskén sönder på grund av bristande underhåll, som var en följd av rådande politiska och ideologiska motsättningar. Åren 1906-1909 byggdes den nuvarande moskén upp på samma plats som den gamla och i samma storlek.

När jag besökte Djenné 1991 var det fortfarande fritt fram för alla att besöka moskén. Tillsammans med en mycket kunnig guide gjorde jag en timmes rundvandring i moskén och tog massor av fotografier. Sedan 1996 får moskén endast besökas av muslimer. Anledningen till detta är modetidningen Vogues respektlösa agerande. Tidningen hade fått tillstånd att göra ett fotoreportage i moskén, ett förtroende som Vogue återgälde genom att fotografera lättklädda kvinnliga modeller inne i moskén. Stadens invånare blev, med all rätt, mycket upprörda och sedan dess tillåts inga besök i moskén av icke-muslimer.

Varje år genomförs omfattande reprationer av moskén, för att förhindra att den vittrar bort. Och det hela avslutas med en stor festival.

1988 sattes moskén i Djenné upp på UNESCO:s världsarvslista.

Besök UNESCO:s world heritage hemsida och se en intressant film om moskén i Djenne.

fredag 27 oktober 2006

Animerad kortfilm: Fallen Art



Animerad film från 2005 av Tomek Baginski: Fallen Art (5:41) Originaltitel: Sztuka spadania.

Introduktion:

Soldater som blivit galna efter något extra hårt uppdrag förs till en gammal och bortglömd militärbas någonstans i Stilla Havet. Där, långt bort från civilisationen med dess lagar och regler lever officerarna och en vetenskapsman ut sina galna idéer. En gammal general skapar konst utan papper eller duk och vetenskapsmannen får utlopp för sin passion för fotografi. Tillsammans skapar de något alldeles unikt.

Filmen har fått mängder med prestigefyllda utmärkelser, senast i år fick den priset för bästa animerade kortfilm av British Academy of Film and Television Arts (BAFTA).

Se även Tomek Baginskis oscarsnominerade film The Carhedral

torsdag 26 oktober 2006

Pixar: Geri´s Game



Pixars mångfaldigt prisbelönade film från 1997: Geri´s game (4:46)

1998-Academy Awards, USA-Best Short Subject, Animated Films
1998-Anima Mundi Animation Festival-Best FIlm x2
1998-Annecy International Animated Film Festival-Jan Pinkava
1998-Annie Awards-Outstanding Achievement in an Animated Short
1998-Florida Film Festival-Best Short
1998-World Animation Celebration-Best 3-D CGI
1998-Zagreb World Festival of Animated Films-Internet Favourite

Besök Pixars hemsida

onsdag 25 oktober 2006

Till min dotter på 15-årsdagen



Självklart lyssnar vi i dag på vår gemensamma favoritlåt:
Stand by me med Ben E. King.

Puss och kram ♥

tisdag 24 oktober 2006

Haji Noor Deen, islamisk kalligraf

Tangdynastin (618-907) var en av de mäktigaste dynastierna i Kina och det var under den perioden islam etablerade sig i landet. Den första moskén, Xian moskén, byggdes också under Tangdynastin. I dagens Kina finns det omkring 35000 moskéer.

Antalet muslimer i Kina är cirka 20 miljoner och av dessa är ungefär hälften bosatta i Xinjiang provinsen

Haji Noor Deen Mi Guangjiang är Kinas främsta islamiska kalligraf. Han föddes 1963 i Shandong provinsen i östra Kina. I dag undervisar han i arabisk kalligrafi vid en av Kinas många islamiska skolor.

Haji Noor Deen har gjort flera besök i USA och föreläst vid bland annat universiteten i Harvard, Cambridge, California-Berkley och Pennsylvania. Han har även haft utställningar och föreläst i Storbritannien, Irland och Malaysia.

Besök Haji Noor Deens hemsida för ytterligare information och för att se mer av hans kalligrafiska arbete.

Wikipedia om islam i Kina

måndag 23 oktober 2006

N.O.M.A.D.S. vs Philistines: Hala



Musikvideo med N.O.M.A.D.S. vs Philistines: Hala (4:00)

Besök hemsidorna för N.O.M.A.D.S och Philistines

Se en trailer för dokumentärfilmen Slingshot Hip Hop som handlar om palestinska rappare bosatta i Gaza, Västbanken och i Israel.

Croissant och cappuccino

Osmanska riket var en 600-årig stormakt som uppstod i slutet av 1200-talet. De osmanska turkarna erövrade, på Bysans och andra turkiska rikens bekostnad, stora delar av Anatolien och Balkan under 1300-talet. Rikets stormaktstatus befästes genom dess erövring av Konstantinopel (nuvarande Istanbul) 1453.

På 1500- och 1600-talen var riket som mest betydelsefullt, även om dess största territoriella utsträckning nåddes först år 1683 då det sträckte sig från Wiens utkanter i nordväst till Mekka i sydöst och från Kaukasus i nordöst till Algeriet i sydväst.

Men i Wien 1683 var det alltså stopp för stormaktens utbredning västerut och början till slutet, som inträffade när republiken Turkiet utropades den 29 oktober 1923.

Halvmånen var det Osmanska rikets symbol och de österrikiska bagarna firade segern över turkarna genom att baka ett halvmåneformat bröd, en croissant. På det viset kunde man sluka symbolen för den hatade fienden. Croissanten blev ett populärt frukostbröd i Europa och avnjuts lämpligen tillsammans med en kopp kaffe - men det ska vara cappuccino.

När österrikarna plundrade de besegrade turkarnas läger, hittade de säckar med bönor som rostade gav en besk dryck, alldeles för besk för att passa deras smak. De blandade därför ut drycken med mjölk och socker och kallade den för cappuccino efter kapucinmunken Fra d´Aviano.

Fra d´Aviano hade i sina predikningar outtröttligt uppmanat österrikarna att göra motstånd mot turkarna och övertygat dem om att korset skulle besegra halvmånen. Som tack för detta fick han inte bara en kaffedryck uppkallad efter sig; år 2002 blev han även helgonförklarad av påven Johannes Paulus II.


Källor: Gilles Kepels bok Kampen om islam och Wikipedia om det Osmanska riket

Se även Ordbruket om giffel och croissant

söndag 22 oktober 2006

Mohammed Ali, konstnär



Videon Generation Mohammed (6:10)

Mohammed Ali är en 27-årig konstnär bosatt i Birmingham, Storbritannien. Under senare år har han fått stor uppmärksamhet i media, med bland annat tv-reportage av BBC, CNN och Al Jazeera. I sina konstverk blandar han element från storstadens graffiti med arabisk kalligrafi; calligraffiti, som han kallar det. De arabiska texterna är oftast hämtade från Koranen.

Mohammed Ali har haft ett flertal utställningar och "workshops" i Storbritannien, samt förra året i Dubai och Danmark. Nästa år planerar han en stor turné med en installation. Han lovar att det kommer att bli en unik ljud och visuell upplevelse, som tar islamisk konst till en helt ny dimension. Förutom Strobritannien, finns det intresse för att visa installationen även i USA, Dubai och Danmark.

Gallerier och andra intressenter i Sverige, som vill visa installationen, kan ta kontakt direkt med Mohammed Ali via E-mail (längst ner på sidan).

Besök Mohammed Alis hemsida som innehåller mängder med artiklar, konst, videoklipp, downloads och annan information.

fredag 20 oktober 2006

Attendo Care kan förlora vårdkontrakt

Nästa vecka avgör Uppsala kommun om man ska avbryta kontraktet med Attendo Care. Bakgrunden är att en 83-årig döende man för två månader sedan hittades nedkletad med avföring på en vårdavdelning i Uppsala. Mannens närstående vittnade om ytterligare en rad missförhållanden.

Läs mer i Upsala Nya Tidning

I vintras hittades 80-årige Gunnar Pettersson död i sin bostad i Uppsala. Han hade brutit benet och larmat Attendo Cares hemtjänst men personalen struntade i att åka dit.

Läs mer i Upsala Nya Tidning

Tidigare inlägg på bloggen om Attendo Care:
Miljonbonusar till Attendo Cares direktörer
Attendo Care anklagas för vanvård

torsdag 19 oktober 2006

Outlandish: Aicha



Musikvideo med Outlandish: Aicha (4:00) Sångtext/Lyrics

Lord knows the way she feels
Everyday in his name she begins
To have her shining right here by my side
I'd sacrifice all the tears in my eyes
Aicha Aicha - écoutez-moi

Besök Outlandish hemsida

Marcelo Ricardo Ortiz: Guernica



Animerad film: Guernica (3:44)

Animatören Marcelo Ricardo Ortiz är bosatt i Sao Paulo, Brasilien, och hans filmer har visats på festivaler i Syd- och Nordamerika, Asien och Europa. Besök hans hemsida för ytterligare information och fler filmer.

onsdag 18 oktober 2006

Mzbel feat. Castro: 16 years



Musikvideo med Mzbel feat. Castro: 16 years (4:49) Sångtext/Lyrics

Mzbel är Ghanas populäraste hiplife (från hip-hop och highlife musik) sångerska/rappare. En mycket begåvad tjej som skriver sitt eget material och behärskar flera musikstilar. Läs mer om Mzbel

Martin Niemöller


När nazisterna hämtade kommunisterna,
teg jag; jag var ju ingen kommunist.

När de spärrade in socialdemokraterna,
teg jag; jag var ju ingen socialdemokrat.

När de hämtade de fackliga,
lät jag bli att protestera;
jag var ju inte med i facket.

När de hämtade judarna,
lät jag bli att protestera;
jag var ju ingen jude.

När de hämtade mig,
fanns det ingen kvar som kunde protestera.

Källa: Wikiquote

Martin Niemöller (1892 - 1984) var evangelisk teolog och ledare för Bekännelsekyrkan. För sina protester mot den tyska nazi-statens inblandning i kyrkan, mot nazisternas rasideologi och terror, hölls han 1937-1945 fången i koncentrationslägren Sachsenhausen och Dachau.

Efter 1945 kämpade den stridbare pastorn mot Västtysklands militära återupprustning och för Tysklands återförening. Utifrån sin kristna tro utvecklade han modigt politiskt motstånd och deltog aktivt i att formulera den evangeliska kyrkans skuld i nazismens utveckling. Han skrev:

"We preferred to keep quiet. We are most certainly not without guilt; and I ask myself over and over again what would have happened if 14,000 evangelical ministers all over Germany had defended the truth with their very lives in the year 1933 or 1934, when there must have been a possibility? I can imagine that we should have saved 30 to 40 million lives, for this is the price that we now have to pay."


Animerad film om förintelsen: Shoa

Ungdomsförbund förbjuds i Tjeckien

Tjeckiens största ungdomsorganisation, kommunistiska ungdomsförbundet, KSM, har upplösts av det tjeckiska inrikesministeriet. Ungdomsförbundet är nu illegalt. Det enda skäl som anges till beslutet är, enligt KSM, att förbundet i sitt program skriver att ägandet av produktionsmedlen ska vara kollektivt.

KSM:s moderparti är Tjeckiens tredje största parti. Partiet fick 18,5 procent av rösterna i valet 2002 och 12,9 procent vid det senaste valet i somras, enligt svt.se

Detta är ett klart övergrepp mot demokratiska fri- och rättigheter av ett EU-land som kallas demokratiskt. Kommer regeringen att protestera?

Läs mer på KSM:s hemsida

söndag 15 oktober 2006

Söndagsmatiné: Supermunken



Livet i det lilla klostret var lungt och stilla tills ett gäng galna vikingar på rövarstråt dyker upp. Vikingarna hade dock inte räknat med att möta Supermunken.

Bloggnytt: Litterata

Bloggen Litterata har legat nere under ett par månader, men nu har bloggaren kommit i gång igen och lovar att publicera material kontinuerligt.

Så här skrev jag förra gången jag uppmärksammade Litterata:

Jag har under en längre tid läst signaturen Litteratas texter på en chatt där han brukar publicera dem och har även haft nöjet att ha honom som gästbloggare. Nu har han - äntligen! - startat en egen blogg: Litterata Om texterna kommer att vara av samma karaktär som tidigare, så kan vi förvänta oss insiktsfulla betraktelser om människan och det stora och lilla livet. Förmodligen även en och annan text med skarp politisk udd.

Nåväl. Hur det än kommer att bli, så vet jag redan nu med säkerhet: Litterata är en blogg som förtjänas att besökas - ofta. Gör det.

lördag 14 oktober 2006

Maria Borelius: Dagens citat

"Alla trappor städas uppifrån och Sverige blir inte bättre än sina ledare."

Ur Maria Borelius krönika
När den yttersta ledaren brister


Fredrik Reinfeldt i Ekots lördagsintervju: Maria Borelius avgår som handelsminister

fredag 13 oktober 2006

Starbreeze: The Darkness - igen



En drygt sju minuter lång "in game" film från Starbreezes spel The Darkness. Filmen är samma som den som visades bakom stängda dörrar på E3-spelmässan i våras, vilket förklarar varför allt inte ser helt perfekt och klart ut.

Spelskribenten Susanne Möller tipsar om veckans hetaste spel:
The Darkness DN Webb-TV

Dagens Nyheter om Starbreeze: Det händer runt knuten

Ny sajt: The Darkness is spreading

Tidigare inlägg: The Darkness: Ny trailer och The Darkness och Starbreeze och The Darkness

Nyheter om Starbreeze hittar ni på starbreeze.info

torsdag 12 oktober 2006

Nobelpriset i litteratur till Orhan Pamuk

Intressant intervju med nobelpristagaren Orhan Pamuk i Kyrkans Tidning, nr. 19/05

Aktuellt intervjuade honom när han besökte årets bokmässa i Götteborg. (Klicka på rubriken "Aktuellt möter Orhan Pamuk")

Pamuk om yttrandefrihet: Värdigheten - och skammen

Wikipedia om Orhan Pamuk

Johan Forsell om TV-licensen

En av Fredrik Reinfelds närmaste män - stabschefen i statsrådsberedningen, avgående MUF-ordföranden Johan Forsell - skrev i sin blogg angående TV-licensen:

"Det är inte bara nya lagar som träder i kraft imorgon på nyårsdagen.

Det finns också andra beslut som påverkar oss.
Ett av dessa är höjningen av TV-licensen som höjs med 48 kronor 2006. Det innebär att den nya årskostnaden blir 1968 kronor.

Inget gör en på så dåligt humör som just TV-licensen. Tur att sätten att undvika att betala blir allt fler.

Besök Hata Radiotjänst i Kiruna AB och läs mer."

Inlägget, som skrevs 31 december 2005, har nu tagits bort från bloggen, men enligt Googles cach såg det ut så här

Ett hjärtligt tack till signaturen Träskmannen som tipsade om detta.

Bönderna - våra nya sexobjekt



Musikvideo med Kenny Chesney:
She Thinks My Tractor's Sexy (4:08) Sångtext/Lyrics

Aftonbladet: Sexterror mot tv-bönderna

Miljonbonusar till Attendo Cares direktörer

Det hårt kritiserade sjukvårdsföretaget Attendo Care (se tidigare inlägg på bloggen) gjorde förra året en vinst på 198,5 miljoner (enligt Aftonbladet) och de fyra högsta cheferna har i år fått bonusar på totalt 1,8 miljoner kronor. Attendodirektörerma kan förmodligen räkna med ännu högre bonusar nästa år. Bonusarna beräknas utifrån bolagets vinst under föregående år och bara under årets första kvartal har vinsten ökat med 34 miljoner.

Henrik Borelius, vd för hela Attendo-koncernen hade under 2005 en lön på 1,5 miljoner kronor. I år kunde han dessutom räkna hem en bonus på 740 000 kronor.

När Henrik Borelius tillträdde som VD för Attendo Care 2001 fick han bland annat teckningsoptioner. När den europeiska investeringsfonden Bridgepoint köpte upp större delen av bolaget blev hans optioner värda 40 miljoner.

Henrik Borelius är bror till den nya handelsministern Maria Borelius. Ni vet, hon som anlitade svart arbetskraft för att ta hand om sina barn, trots att hon och hennes man under den aktuella perioden tillsammans hade inkomster på närmare 17 miljoner.

Sedan starten 1988 har Attendo Care blivit anmälda till socialstyrelsen cirka 70 gånger. De flesta anmälningarna har varit så kallade Lex Maria, d.v.s. anmälningar gjorda av anställda. Under de senaste fem åren har bolaget blivit anmälda 47 gånger.

Radio Uppland, 10 oktober: Nya anklagelser mot Attendo Care

onsdag 11 oktober 2006

Lynnsha & Sweety: Ma Rivale




Musikvideo med Lynnsha & Sweety feat. Jacob Desvarieux:
Ma Rivale (2:56)

I början av 80-talet växte den nya musikstilen Zouk fram med rötterna i Västindien, fram för allt de två öarna Guadeloupe och Martinique. Musikstilen blev snabbt populär även i Sydamerika och de franskspråkiga länderna i Afrika.

Den absolut populäraste gruppen var Kassav, med frontmännen Jacob Desvarieux och Georges Decimus. Kassavs album från 1980 "Love and Ka Dance" blev starten på zouk-musikens segertåg. Deras största hit, "Zouk la sé sèl médickaman nou ni", återfinns på albumet "Yélélé" från 1985. Jacob Desvarieux har under åren varit mycket flitig som producent för andra zouk-artister och medverkar även i videon ovan.

Nobelpriset i litteratur 2006


Svenska Akademien kommer att presentera namnet på årets Nobelpristagare i litteratur i morgon kl. 13.00.

Läs mer om den, för tillfället, hetaste kandidaten

söndag 8 oktober 2006

Om Sushi



Sushi har blivit mycket populärt i Sverige under de senaste 5-6 åren. Här i Uppsala öppnade den första sushi-restaurangen 2000 och i dag finns åtminstone ett tiotal restauranger som serverar den japanska maträtten. I Stockholm finns det över 100 sushi-restauranger listade hos AlltOmStockholm.se

Den vetgirige, som vill lära sig mer om sushi och vett och etikett på sushi-restauranger i Japan, tittar naturligvis på videoklippet ovan.

Wikipedia om sushi

fredag 6 oktober 2006

torsdag 5 oktober 2006

Swing, You Sinners




Tecknad film från 1930 producerad av Max Fleischer (7:55)

En nutida recensent skrev att filmen är "probably the most mindbending cartoon ever made. Just when you think it can't get any weirder, or any better, it gets a whole lot better and a whole lot weirder."

Jag har tyvärr inte lyckats hitta några uppgifter om vilka musiker och sångare som medverkar i filmen. Om någon sitter inne med kunskap om detta, så skulle jag uppskatta om ni hörde av er.

IKEA - världsbäst på webbreklam

Tidningen Creativity har gjort en sammanställning över årets mest belönade reklam och "IKEA Drömkök åt alla” har plockat hem flest internationella priser:

Cannes Lions, guld 2006
Guldägget, guld 2006
New York Festivals, 3 Guld 2006
Flash Forward, vinnare 2006
Clio Awards, guld och 2 silver 2006
The One Show, guld och silver 2006
D&AD, silver 2006
ADCNY, silver 2006
Eurobest, silver 2006

Besök den prisbelönade hemsida och kolla in alla möjligheter som den erbjuder. IKEA:s senaste webbsida "Kom in i garderoben" har redan fått pris av Resumé i reklamtävling Månadens webb

Konserverad gröt kan du se mängder med reklamfilmer för olika varor och tjänster.

onsdag 4 oktober 2006

Att föda barn

i Uppsala och i Zinder.

Av en ren händelse hittade jag i natt en artikel, publicerad igår i The Guardian, som jämförde förhållandena vid ett BB i Sverige och ett BB i Niger. Intressant läsning för alla - kanske lite extra intressant för mig, som har speciell anknytning till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Klart att jag redan kände till hur oförskämt bra vi har det i Sverige jämfört med Niger, som är världens fattigaste land enligt FN. Men det skadar inte att bli påmind om detta faktum ibland.

Carmen föder sitt barn i Uppsala och Dahara i Zinder.

Några citat ur artikeln:

Carmen´s chance of dying as a result of childbirth over her lifetime is one in 29,800. The risk of Tess (Carmens nyfödda dotter) dying in her first year is one in 333. In Sweden, 100% of births are attended by a skilled, trained midwife. Overall, it is the safest place in the world to become a mother.

Dahara´s baby son has a 15% chance of not reaching his first birthday and a one-in-six chance of not making it to the age of five. And Dahara is fortunate to have had the skills of a midwife: across the country, only 16% of deliveries are attended by anyone with any training at all.

Of 2,600 babies born in Zinder last year, around one in six was dead at delivery or died soon afterwards. In addition, a total of 61 mothers lost their lives.

In Uppsala, where there are 4,000 births a year, two to three babies will die annually and one woman will die, on average, every seven years.

(Citaten ovan är något redigerade/förkortade av mig)

Läs hela artikeln i The Guardian

tisdag 3 oktober 2006

Gilles Kepel: Kampen om islam

Mitt nästa bokinköp bestämde jag i kväll, efter att tittat igenom och läst recensioner på flera av böckerna som återfinns på denna lista: Böcker på svenska om islam

Boken jag köper blir Kampen om islam av Gilles Kepel. Den kom först ut på franska 2004 och för knappt en månad sedan på svenska. Recension av Jan Hjärpe, Sydsvenskan, 7 september

Ur recensionen:

"Europa är ett viktigt slagfält: i strategin ingår att muslimer ska förmås att känna att de inte hör dit, att de misstänks av omgivningen. Genom terroraktioner kan man provocera fram just åtgärder som pekar ut muslimer - och så misskreditera idén om den sekulära demokratin."

En annan recensent Thomas Nydahl skiver på sin blogg:

"Kepels tes är att striden om framtiden varken avgörs i New York eller Islamabad. Den avgörs i Europas förorter, där kampen om de nya generationerna muslimer utkämpas varje dag. Han ser två möjliga framtidsvägar.

Den positiva prognosen talar om muslimska ungdomar som erbjuder ett alternativ till en sträng religiositet, och som blir ett slags deltagare i en universell civilisation.

Den negativa prognosen talar om ungdomar med sträng muslimsk identitet som hindrar dem från att kulturellt integreras och därför gör dem mottagliga för den separatism som predikas av extremisterna."

Om Kepels tes är korrekt, så har vi alla möjlighet, på ett eller annat sätt, att direkt på "slagfältet" delta i kampen mot extremistiska islamister och för en sekulär demokrati med religionsfrihet.

För några dagar sedan besökte Gilles Kepel Sverige och Dagens Nyheter träffade honom: Striden om islam står i Europa

söndag 1 oktober 2006