söndag 31 december 2006

Debbie Reynolds: If I Had A Hammer



Musikvideo med Debbie Reynolds: If I Had A Hammer (2:45)

Jag var in på YouTube för att försöka hitta någon lämplig musikvideo, som förmedlade samma budskap och känsla som Martin Luther King Jr i sitt tal I have a dream Efter en del letande kom jag att tänka på Pete Seegers och Lee Hays sång If I had a hammer. Sången var en stor hit med Trini Lopez 1963 - samma år som Martin Luther King Jr höll sitt berömda tal - och låg etta på topplistor i 25 länder. Även Peter, Paul and Mary hade stora framgångar samma år med sin version.

Det fanns flera videos på You Tube med olika artister som gjort sången. Eftersom jag tyckte det skulle vara kul med en mindre känd version, så började jag leta, titta och lyssna. När jag hittade videon ovan trodde jag knappt mina öron och ögon. Det här måste vara en av de värsta cover-versioner som någonsin gjorts på en känd låt. Allt, precis allt, är fel.

Kolla gärna in versionerna med Trini Lopez och Peter, Paul and Mary som referenser.

Martin Luther King Jr: I have a dream



Martin Luther King Jr talar vid Lincoln Memorial i Washington D.C. den 28 augusti, 1963 ( 11:50) Talets text

Eroslinea (Linus på linjen)



Tecknad kortfilm av Osvaldo Cavandoli: Eroslinea (5:52)

Den italienske tecknaren Osvaldo Cavandolis (född 1920) kortfilmer La linea hette till att börja med Linjen på svenska, men fick sedan namnet Linus på linjen. De har vid olika tillfällen sänts i svensk TV sedan 70-talet, nu senast i den nya kanalen TV4 Komedi.

Den första filmen gjordes 1969 som en reklamfilm för det italienska företaget Lagostina och figuren kallades då Agostino Lagostina. Även de sju följande filmerna tecknades som reklam för företaget. Osvaldo Cavandoli utvecklade figuren och gjorde sedan en lång rad filmer under namnet La linea.

1978 började han skapa en serie filmer under titeln Sexilinea och tio år senare kom filmerna Eroslinea. Runt år 2000 påbörjades filmserien Pornolinea.

Om ni vill frossa i de äldre Linus-filmerna online, så är det här ett bra ställe att börja på

fredag 29 december 2006

Bessie Smith: St. Louis Blues (1929)



Ur filmen St. Louis Blues med Bessie Smith

En film från 1929 av Dudley Murphy. Filmen är i sin helhet 15:31 och du kan se hela filmen här och läsa mer om dess tillkomst och de medverkande.

Cinématographe Fleischer



Kortfilm av Gisela Fleischer: Cinématographe Fleischer (2:31)

Besök Gisela Fleischers hemsida och utforska den ordentligt. Det här är en tjej med många strängar på sin lyra - en verklig multikonstnär.

Se även Världens första biograf

När är ett förhållande slut?




How to Tell When a Relationship is Over (1:30)

torsdag 28 december 2006

Världens första biograf

Världens första biograf öppnades i dag för 111 år sedan i Paris:

Lumière [lymj3:_r>, Auguste, 1862–1954, och Louis (1864–1948), franska uppfinnare, industrimän och filmpionjärer. Bröderna L. var söner till en tillverkare av fotografiskt material.

År 1894 konstruerade de en kombinerad filmkamera och projektor, Le Cinématographe, som delvis byggde på samma princip som Edisons Kinetoscope. Den patenterades i februari 1895 och 28 december inledde bröderna L. visningar av dukprojicerad film i världens första biograf, förlagd till en biljardsalong i Grand Café i Paris.

Visningarna tilldrog sig ett enormt intresse; bröderna L. började producera dokumentärfilm, först statiska avbildningar av vardagliga händelser, senare allt mer ovanliga och exotiska motiv. De experimenterade även med bredfilm, färgfilm för stillbild och stereoskopisk film.

Ur Nationalencyklopedin

Film: Metropolis av Fritz Lang



Trailer för nyutgåvan av Metropolis (2:35)

Metropolis från 1927 av regissören Frits Lang anses vara en av filmhistoriens största filmer. Så här skriver en recensent hos MovieMix om den senaste utgåvan av filmen:

"Metropolis finns i fler versioner än de flesta filmer man kan komma på. Den version som denna recension gäller är en restaurering som gjorts av FW Murnaustiftelsen. Jordens alla filmarkiv har damsugits efter bortklippta snuttar och så bra bevarade filmsnuttar som möjligt. Målsättningen har varit att komma så nära den ursprungliga version som hade premiär i Tyskland som möjligt. Det har inte varit möjligt.

Istället har man utifrån en uppsättning av pianonoterna och bland annat censuranteckningar återskapat de saknade partierna och lagt in beskrivningar av dessa som mellantexter. Greppet fungerar bra och hackar inte sönder handlingen annat än på något enstaka ställe. Andra versioner varierar i längd från premiärversionens 210 minuter till Giorgio Moroders ynka 80 minuter."

Utgåvan som omnämns i recensionen ovan kan beställas från DiscShop för 269 kronor. En annan utgåva finns hos Ginza för 29 kronor.

onsdag 27 december 2006

Topics from 192 countries

För en tid sedan blev jag tillfrågad om jag ville medverka i bloggprojektet Topics from 192 countries. Idén är att samla skribenter från 192 länder på en och samma blogg, som i stort och smått förmedlar en personliga bild av sitt hemland. Av olika skäl blev jag dessvärre tvungen att tacka "nej" till att deltaga.

När jag i dag tittade in på bloggen noterade jag att Sverige fortfarande inte är representerat, vilket jag tycker är tråkigt. Om du är intresserad av att bli Sveriges röst på bloggen kan du kontakta projektledaren via Topics from 192 countries (email-adressen finns längst upp på sidan). Bifoga gärna en länk till din svenska blogg och skriva några ord om dig själv.

Reglerna är enkla:

Endast en skribent från varje land.
Skriv på engelska.
Endast en bild till varje inlägg.

måndag 25 december 2006

James Brown - soulkungen är död




Klipp med James Brown från Ed Sullivan show 1 maj, 1966:
Papa's Got a Brand New Bag/I Feel Good (2:43)

James Brown dog på ett sjukhus i Atlanta tidigt på juldagsmorgonen. Han blev 73 år gammal. Den svenske soulsångaren Eric Gadd, säger till Aftonbladet:

"Han var så otroligt viktig för populärmusikens utveckling, Allt vi gör nu med loopar och hypnotiska upprepningar uppfann han på 60-talet."

Besök The Godfather of Soul

Wikipedia om James Brown

söndag 24 december 2006

Joe & Eddie: There's a Meetin' Here Tonight



Ett klipp från filmen Hootenanny Hoot (1963) med Joe & Eddie:
There's a Meetin' Here Tonight (2:49)

Missa inte deras Children Go och That's The Way It's Gonna Be

Provlyssna på deras CD The Best of Joe & Eddie Längst upp på sidan hittar du en länk till recensioner - just nu 39 stycken - skrivna av nöjda skivköpare. Flera av recensionerna innhåller härliga personliga minnen och reflektioner. CD:n får betyget 5/5.

En av recensenterna efterlyser en Joe & Eddie hemsida och han har tydligen fått vad han önskade.

Till Mecka i profetens fotspår

De ska strömma runt den svarta stenen och be till Gud på Barmhärtighetens berg. Över två miljoner muslimer vallfärdar denna vecka, med start på torsdag, till de heliga platserna i Mecka. 17-årige Soufiane Berrahmoune från Solna hoppas på en andlig nystart.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet

Se dokumentären av National Geographic: Inside Mecca

Se även tidigare blogginlägg om filmen The Message

lördag 23 december 2006

Film: Color of the Cross



Trailer för filmen Color of the Cross (1:29)
Besök filmens hemsida

Jeannette Catsoulis skrev i New York Times:

"Though the film's final, disturbing image forces race to the forefront and belatedly raises wider issues of persecution, its most controversial suggestion is not that Jesus might have been black but that he might have been a really terrible actor."

Stephen Hunter skrev i Washington Post:

"This feels like a cramped, TV-style retelling, with small groups of people, no special effects, in some ways almost cheesy."

fredag 22 december 2006

Film: Vägen till Betlehem



Trailer för filmen Vägen till Betlehem (2:29)
Besök filmens hemsida

Kerstin Gezelius i Dagens Nyheter:

"Vägen till Betlehem rasar ner i alla fällor. De stiffa rolltolkningarna och styltiga replikerna på fejkad mellanösternbrytning ger en osviklig association till skolteater."

Jeanette Gentele i Svenska Dagbladet:

"Det är vackert, allvarligt och värdigt och fullständigt känslobefriat. Den som aldrig sett ett julspel och vill få historien presenterad i traditionell stil utan tillägg eller tolkning, en levande julkrubba, får här sitt lystmäte."

Signaturen "crawler" hos filmtipset.se:

Vägen till Betlehem är en förutsägbar och uddlös upprepning av en historia som de flesta redan sett i ett oändligt antal skepnader. På pluskontot kan väl dock sägas att den är ganska vacker. Den blir nog en långkörare som skolbio."

Se även ett tidigare blogginlägg med rubriken Vägen till Betlehem

Julhälsning från Bush, Blair och Putin



En video från World leaders

Det är inte snön som faller



Musikvideo från 1984 med Anders F Rönnblom: Det är inte snön som faller Text/ackord/lyrics

Dimitri Stankowicz: Rail Part




Animerad kortfilm av regissören Dimitri Stankowicz: Rail Part (1:15)

onsdag 20 december 2006

God Jul

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

FN om de mänskliga rättigheterna

Viktigt meddelande från Jesus

tisdag 19 december 2006

Keep Your Jesus Off My Penis



Eric Schwartz: Keep Your Jesus Off My Penis (3:39) Text/lyrics

Marta - bäst i världen

Vid den svenska fotbollsgalan förra månaden var hon inte ens med bland de tre nominerade till årets bästa forward. Vid gårdagens FIFA-gala på operan i Zürich blev hon utnämnd till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare. Umeå IK:s 20-åriga Marta Vieira da Silva är damfotbollens Pelé.

För knappt en vecka sedan kom beskedet att Marta stannar i Umeå IK ytterligare en säsong. Det tackar vi för.

Läs mer om FIFA-galan hos SVT.se

SVT2:s dokumentärfilm från 2005: Marta - Pelés kusin

Ett kort videoklipp där Marta visar upp sin lysande teknik (Klicka på rubriken, inte på "play", om du har popup-blockerare aktiverad).

Läs även om Yolanda Odenyo, f.d. Bälinge IF, som hyllas i USA

måndag 18 december 2006

Slutstjärten

Slutänden är enligt Susning.nu en sammansättning av orden slut och ände. Har en tendens att väldigt ofta felstavas som slutändan vilket betyder ungefär slutstjärten, slutrumpan etcetera.

Så hur ser det ut i dag på internet?
Vi arrangerar en Googlefight

Således; ingen ända på eländet.

söndag 17 december 2006

The Pogues: Fairytale Of New York



The Pogues med Kirsty McColl: Fairytale Of New York (4:04) Text/lyrics

Se videon på helskärm hos SVT.se

Från kris till hopp i Mellanöstern

I USA har ledare från 25 nationella kristna, judiska och muslimska organisationer och kyrkor undertecknat ett dokument som föreslår en möjlig väg till fred i Mellanöstern. De religösa ledarna uppmanar president Bush och kongressen att i sin utrikespolitik högprioritera fredsprocessen i Mellanöstern.

Kommer vi någonsin att få se kristna, judar och muslimer i Sverige ta ett liknande initiativ?

Läs dokumentet:
Arab-Israeli-Palestinian Peace:From Crisis to Hope

lördag 16 december 2006

Reklamfilm



Konserverad gröt hittar du mängder av reklamfilmer för allehanda tjänster och produkter.

The Darkness: Två nya samlingsutgåvor

Serietidningen The Darkness kom ut med sitt första nummer i december 1996. Förläggaren Top Cow slår på trumman riktigt ordentligt för att fira 10-årsjubileet och har nu offentliggjort att samlingsvolym nummer 5, Demon Inside, är på väg.

Dessutom kommer The Art of The Darkness, en 96-sidig bok i stort format, som innehåller ett urval av de bästa illustrationerna under de gångna tio åren. Den innehåller även bilder från Starbreezes kommande spel.

Hos Comic Book Resources kan du läsa mer om utgåvorna

fredag 15 december 2006

Politisk konflikt om Attendo Care

"En ny politisk konflikt har brutit ut i Uppsala angående vårdbolaget Attendo Care. Den avgående rödgröna majoriteten beslutade igår att kommunen inte ska förlänga Attendos kontrakt på hemtjänstdistriktet Heidenstam. De borgerliga, som tar över makten i januari, kommer att riva upp beslutet."

Läs hela artikeln och hör radioinslag i sr.se/uppland

"Länsstyrelsen granskar nu Attendo Cares hemtjänst i östra Uppsala efter en mängd rapporter om brister i omsorgen.De rödgröna partierna vill avsluta kontraktet med Attendo i vår men de borgerliga tänker avvakta en ny upphandling.

Läs hela artikeln i Upsala Nya Tidning

Se tidigare inlägg på bloggen om Attendo Care

Om tomten inte kommer...

Yusuf: Heaven (Where True Love Goes)



Musikvideo med Yusuf: Heaven (Where True Love Goes)
från det tyska tv-programmet "Wetten Dass" den 9 december 2006.

Tidigare inlägg på bloggen om Yusuf Islam

Hatets mur



Information om filmen hittar du på The Wall of Hate

Läs en artikel av Kjell Jonasson, Svenska kyrkans utsände i Jerusalem/Västbanken

Vägen till Betlehem

Ljuset från Betlehem är ett ljus i en mörk natt också idag!
Det finns många hinder att nå fram till Betlehem! En ny "säkerhetsterminal" togs i bruk strax före jul förra året intill den 9 meter höga muren som nu innesluter Betlehem och omöjliggör för de flesta i Jesu födelsestad att till exempelvis resa de 8 km till Jerusalem.
Om dagens Maria och Josef ska ta sig till eller från Betlehem, så krävs särskilda tillstånd om de ska kunna passera muren. Julens budskap om hopp, förväntan och glädje blandas med människors frustrationer, besvikelser och sorg över allt som man genomlever och möter under ockupation: fortsatta förluster av land och egendom, minskad rörelsefrihet och framförallt att behandlas som mindervärdig.

torsdag 14 december 2006

Darlene Love: Christmas Time For the Jews

See video

Se även Sarah Silverman: Give the jew girl toys

On Christmas Eve, The Gentiles gather
Around the Christmas Tree
They stay at home, and party with
Their Goyishe family

They disappear one day each year
And pass the egg nog 'round
But it's all right
Because that's the night
The Jews control the town

Well, this happens every year on Christmas Eve
All the happy Christian people take their leave
Yeah, the streets are deserted and that's big news
It's Christmas Time for the Jews

The holiday party starts about 6pm
Ain't nobody recreating Bethlehem
Yeah the Three Wise Men, that's a big old snooze
It's Christmas Time for the Jews

They can finally see King Kong without waiting in line
They can eat in Chinatown and drink their sweetest wine
They can crank Barbra Streisand on the streets they cruise
It's Christmas Time for the Jews

They can gang up on the Quakers
Play for the Lakers
They can do what they wanna
Even blow off Madonna
Get a chance to drive a tractor
Win on Fear Factor
See Fiddler On The Roof with actual Jewish actors

Now, they really get the party goin' after dark
Circumcizing grateful squirrels in the city park
Picking fights in the bar knowing they can't lose
It's Christmas Time for the Jews

Now it's nearly 10:30
Yes, it's time for bed
Daily Show reruns dancin' in their heads
Maybe next year they'll learn how to hold their booze
It's Christmas Time for the Jews

Vem är kommunist?



Amerikansk film från 50-talet. Den innehåller bland annat scener från Red Nightmare (The Commies are Coming!)

onsdag 13 december 2006

Bloggreklam



Mr. Sandman's Finest Funerals är en reklamfilm för en fiktiv begravningsbyrå. I påannonseringen uppges att filmens upphovsman är svensk, men han är faktiskt tysk.

Konserverad gröt hittar du mängder av reklamfilmer för allehanda existerande tjänster och produkter. Just nu har flera av filmerna anknytning till julen.

tisdag 12 december 2006

A Wonderful Day



Musikvideo med Dixie-Ann, Nehilet och Marge Blackman:
A Wonderful Day (2:47)

Fängelse för dataspelare

I höstas skadade en 18-åring 37 personer efter att ha stormat in i en tysk skola och skjutit vilt omkring sig. Därefter tog han sitt eget liv. Då det visade sig att 18-åringen hade spelat Counterstrike blossade debatten om våldsamma dataspel upp.

Läs hela artikeln hos E24

Åtal om våldsamt dataspel ogillades

I dag kom juryn i Helsingborgs tingsrätt med sin dom: den åtalade 38-årige distributören av dataspelet Postal2 friades på samtliga punkter. Det innebär att tingsrätten ogillar åtalet.

Läs hela artikeln hos Dagens Nyheter



En 8-årig tjej med bestämda åsikter om dataspel och våld.

Klippet är en reklamfilm för musikgruppen The Bastard Fairies

måndag 11 december 2006

Rikki Jai: Sumintra



Musikvideo med Rikki Jai: Sumintra (5:55) Sångtext/Lyrics

1989 besökte jag första gången Trinidad, för att under fem veckor få frossa i calypso-/socamusik i samband med karnevalen. Det var en fantastisk upplevelse. Varje dag besökte jag olika konserter och fick se alla de stora artister jag tidigare bara hört på skiva.

I slutet av 80-talet började "chutney soca" - socamusik med rötterna i den indiska musiktraditionen - att etablera sig på allvar. De stora chutney-favoriterna 1989 var Mr. Bissessar med sångerskan Drupatee Ramgoonai och, fram för allt, Rikki Jais Sumintra. Jag köpte med mig båda skivorna hem och de har snurrat åtskilliga varv på grammofonen sedan dess.

Här kan du läsa om hur chutney soca har utvecklats: From Caroni Gyal to Calcutta Woman

Sajten ChutneyZone håller dig uppdaterad om vad som händer i dag.

söndag 10 december 2006

Trailer: The Canary Effect



Trailer för filmen The Canary Effect (5:06)

Den 60 minuter långa filmen The Canary Effect hade världspremiär vid årets Tribeca film festival och visar vad som egentligen firas på Columbus Day. Filmen är regisserad av Robin Davey och Yellow Thunder Woman och har bland annat belönats med The Stanley Kubrick Award.

De båda regissörerna ingår även i musikgruppen The Bastard Fairies. Se en reklamfilm för deras senaste skiva och ladda ner den helt gratis på deras hemsida.

Yusuf: Maybe There's a World



Musikvideo med Yusuf: Maybe There's a World (3:46)

Provlyssna på Yusufs senaste skiva: An Other Cup (Första spåret fungerade inte när jag testade).

I morgon framträder Yusuf Islam vid Nobels fredspriskonsert i Oslo Programmet direktsänds i NRK1, 20:00.

En artikel och delar av en TV-intervju i amerikanska CBS: Yusuf Islam Reflects On His Return

Besök Yusufs hemsida

Tidigare inlägg på bloggen om Yusuf Islam

lördag 9 december 2006

Soca: Home For Christmas



Musikvideo med Rem Bunction, Sheldon Blackman och Isaac Blackman: Home For Christmas (2:10)

fredag 8 december 2006

Yolanda Odenyo hyllad i USA

Yolanda Odenyo, som tidigare spelade fotboll i Uppsalas Bälinge IF , flyttade förrra året till USA för att studera vid Oklahoma State University, som har ett mycket bra damfotbollslag. För några dagar sedan blev Yolanda, av tränarföreningen NCAA, inröstad som en av mittfältarna i First Team All-American.

- Det är en otrolig framgång för Yolanda att ha blivit utsedd bland så många elitspelare från hela USA.Yolanda är en speciell spelare som verkligen förtjänar den äran, säger assisterande tränaren Colin Carmichael på Oklahoma State Universitys hemsida

När Yolanda spelade i Bälinge var hon även ansvarig för ett projekt som kallades YoMoNe. Tillsammans med två andra tjejer i Bälinge IF - Mona Najib och Nera Smajic - arbetade hon med att få fler invandrartjejer intresserad av att spela fotboll.

I en artikel med rubriken Det behövs fler invandrare för att stärka svensk tjejfotboll, skriver Urban Emilsson på svenskdamfotboll.se:

"Varför skulle den då bli bättre? Jo, invandrartjejer är inte drabbade av jantelagen! De vågar sticka ut på ett helt annat sätt och säga att "jag är bra". En svensk tjej gör nästan aldrig det. "Kompisen är bra men inte jag", resonerar man. Ett fint exempel på detta fick jag för några år sedan när jag frågade en invandrartjej i Stockholm. Kom du med i Stadslaget. Nej, svarade hon. "Jag fick aldrig chansen att visa hur bra jag är!"

Bonus: Matchbild/Yolanda Odenyo

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler bloggposter om Yolanda.

onsdag 6 december 2006

Delivery Boy & Dodge Boy

Patrik Kärkkäinen, mannen bakom den oberoende bolagssajten Spelbranschen.se har många strängar på sin lyra. För några dagar sedan kom ett par trevliga spel, som han gjort tillsammans med några kompisar. Här hittar du spelen

Rullstolsdans




Maria Lindh och Ia Ladestam på Karolinska institutets utbildning för arbetsterapeuter har skrivit en C-uppsats om Rullstolsdanssport (pdf)

Läs mer på Svenska Handikappidrottsförbundets hemsida

måndag 4 december 2006

Djävulens katt

Läste härom dagen i Svenska Dagbladet att svenska kyrkan i Ryssby församling skall förbjuda tomtar och pepparkaksgubbar vid årets Luciatåg, eftersom det inte hör hemma i den kristna tron. Om prästen tycker det, är det naturligtvis konsekvent och logiskt av honom att fatta ett sådant beslut. Men jag undrar om det även anses okristligt att äta pepparkakor. Kan man som kristen klä ut sig till tomte och dela ut julklapparna till barnen?

Och hur blir det med lussekatterna?
Är de förenliga med den kristna tron?

Det är lite oklart exakt hur seden uppstod att äta lussekatter i samband med Luciafirandet och vilket ursprung bakverkets namn har. Men det tycks tveklöst vara så, att lussekatten inte har hämtat sitt namn från martyren och helgonet Lucia, vilket många tror. Det mest troliga är att namnet kommer från Lucifer, djävulen. Tidigare kallades lussekatten för både dyvelskatt och dövelskatt, alltså djävulskatt.

Jag ser med spänning fram mot kommande tidningsrubriker. "Svenska kyrkan bannlyser lussekatten", borde väl inte vara helt otrolig.

lördag 2 december 2006

Kriget mot terrorn



Det här videoklippet hittade jag på YouTube, det uppges visa barn i Irak och hur de behandlas av några amerikanska soldater.

Defense Secretary Donald Rumsfeld asked in a leaked memo, "Are we winning or losing the global war on terror?" While the jury may still be out on that question, nearly all experts agree that the key lies in winning the so-called "hearts and minds" of the people.

If we are to turn people in countries such as Iraq away from radical Islam, we must develop an alternative, more attractive ideology. But in order to accomplish this, we must be able to communicate effectively with the people.


Ur en artikel i The Cavalier Daily