onsdag 31 januari 2007

Äntligen!

En och annan besökare kanske har observerat att bloggen inte har uppdaterats sedan 17 januari. Anledningen är datorhaveri - en riktig krasch. Transport till verkstaden och en massa delar byttes ut. Men sedan en timme är datorn på plats igen och allt tycks fungera som det ska. Dessutom är jag jublande glad över att hårddisken inte behövde raderas.

Det här borde naturligtvis vara ett ypperligt tillfälle att skriva några rader om datorer och IT-samhällets sårbarhet, men det får bli senare; just nu har jag massor att ta igen. Först av allt ska jag se det andra avsnittet av Little Mosque on the Prairie Den här gången försöker den gamle, konservative imamen att sätta upp en gammal hockeysarg i moskén, för att avskilja kvinnor och män. En symbolisk parallell till vad som sker i kanadensiska (och svenska) hem, när det är hockeykväll på TV. Missa inte det!

onsdag 17 januari 2007

U2 & Mary J. Blige: One



Musikvideo med U2 & Mary J. Blige: One (4:31) Text/lyrics

21 januari 2002: Mordet på Fadime

På söndag har det gått fem år sedan Fadime Sahindal sköts till döds med två skott av sin egen far. Mordet var ett så kallat hedersmord och ägde rum när Fadime besökte sin mor och sina systrar i Uppsala.

Ur Fadimes tal i riksdagen den 20 november 2001:

"Jag hade mina egna drömmar och mål här i livet. Jag ville sätta upp mina egna villkor för mitt liv, göra mina egna misstag och lära mig av dem. Och jag ville stå på mina egna två ben och ta ansvar för mina egna handlingar. Inte låta någon annan bestämma över hur jag skulle tycka, tänka och handla.

För mig var det dessutom oerhört viktigt att få utbilda och utveckla mig som person. För er är detta säkert inget konstigt, eftersom det är en del av det svenska levnadssättet, men för min familj var det något oerhört skrämmande."

Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime kommer att ha en rad aktiviteter i olika städer i samarbete med flera andra organisationer för att hedra Fadime Sahindals minne. Läs program för varje aktivitet på föreningens hemsida

Fadimes älsklingslåt spelades vid begravningen i Uppsala domkyrka.

Enligt Förenta Nationernas beräkningar dödas varje år över 5 000 flickor/kvinnor i så kallade hedersmord. Besök hemsidan för International Campaign Against Honour Killings

Tidigare blogginlägg om Fadime Sahindal

söndag 14 januari 2007

Lupe Fiasco feat. Jill Scott: Daydream



Musikvideo med Lupe Fiasco: Daydream (3:56) Text/lyrics

Lupe Fiasco är en av de hetaste rapartisterna just nu. Han skiva Food & Liquor har fått lysande recensioner och är nominerad till tre Grammys. När han besökte Sverige i början av oktober förra året, skrev Aftonbladet att hans framträdande på Nalen i Stockholm var den mest sympatiska konserten på länge

Skivan innehåller några spår med starkt politiska texter, som American terrorist. I en intervju med Svenska Dagbladet säger Lupe:

"Alla associerar terrorism med islam och det är orättvist. Genom historien har det funnits kristna terrorister, judiska terrorister och låt oss inte glömma den största terroristorganisationen av dem alla, Ku Klux Klan."

I Muhammad Walks rappar Lupe: "I ain’t tryin to profit of the prophets so this one’s for free". Så den låten kan du naturligtvis ladda ner gratis och lagligt

En lång intervju på engelska.

Besök Lupe Fiascos hemsida

Jan Hjärpe: Om självmordsbombare

Jan Hjärpe är professor i islamologi och har skrivet en intressant artikel om självmordsbombare:

"Självmord har i islamisk tradition räknats som en svår synd. I hadither (yttranden som tillskrivs profeten Muhammed) beskrivs helvetesstraffet: dödssättet upprepas i all oändlighet. Självmord har också betraktats som skamligt.

Att självmordsattentat under de senaste decennierna, först hos vissa grupper och så småningom hos ganska många, börjat räknas som hedersamt och något som kan leda till paradiset är en ny utveckling, vilket kan förklara den stora roll som det religiösa språket fått. Det har gällt att legitimera något som tidigare inte var accepterat."

Läs hela artikeln

Se även kampanjvideos från The Free Muslims Coalition och en muslimsk anti-terrororganisation

lördag 13 januari 2007

Café Exposé - en oas på nätet

Målning av Henri Matisse (1869-1954)
Denna till synes outtömlig källa till kunskap är en rogivande oas på nätet, dit jag ofta drar mig tillbaka för att läsa, lära och fundera. Café Exposé har ny adress
Ur Café Exposés presentation :

"Här kan man sitta i solnedgången på verandan och puffa på en vattenpipa till tonerna av en luta eller neyflöjt, botanisera bland medeltida handskrifter i de inre regionerna eller sträcka ut sig på en divan för att dryfta existentiella spörsmål över en kopp rykande svart guld, the wine of islam."

fredag 12 januari 2007

Muslimer mot terror



Kampanjvideo från The Free Muslims Coalition

Se även Muslimsk anti-terrororganisation

Little Mosque on the Prairie

Den 9 januari hade det kanadensiska tv-bolaget CBC premiär på sin nya komediserie Little Mosque on the Prairie. Serien är skriven av engelskfödde Zarqa Nawaz, som är muslim och arbetar som journalist och filmare. "Det finns massor av missförstånd om islam och muslimer", säger hon och hoppas att serien skall bidra till en mer realistisk uppfattning.

Little Mosque on the Prairie fick redan innan första avsnittet sändes mycket stor uppmärksamhet i media världen över. En del av det som skrivits finns samlat på seriens egen hemsida under rubriken "News coverage".





Första avsnittet av Little Mosque on the Prairie (22:23)

torsdag 11 januari 2007

Outlandish: I Only Ask of God



Outlandish med Herborg Kråkevik: I Only Ask of God (4:10)

Videoklippet ovan är från dansk tv:s (DR) stora traditionella julshow förra året. Sändningen föregicks av en hetsig debatt i dansk media. Frågan togs även upp i Folketinget, den danska riksdagen, där kulturministern fick frågan hur han förhöll sig till det inträffade.

Och vad var det som hänt?

Jo. Dagbladet B.T. skrev den 5 december att Outlandish, som har två muslimska medlemmar, hade tyckt att sångerskan Herborg Kråkevik visade för mycket hud, när hon skulle framträda tillsammans med gruppen vid julshowen. Först när Kråkevik placerades på längre avstånd från gruppen kunde inspelningen fortsätta, påstod B.T. i sin artikel. Sedan var debatten i gång. Tidningarna kontaktade representanter för olika organisationer, som kunde tänkas ha synpunkter på händelsen.

"Der er tale om et principielt problem i Danmarks Radio. Kanalen synes fuldstændig blind for muslimsk ekstremisme", sa ordföranden i Dansk Folkepartis Ungdom.

Ett språkrör för Dansk Kvindesamfund tyckte att "det må være en menneskeret at være klædt som man vil. Vi er ude på noget, vi ikke ved, hvor ender".

En representant för Kvinder i Frihed sa: "Det chokerer mig, at DR går med på den. På den her måde sender man et signal til kvinder, at de er urene«".

(Citaten ovan från en artikel i Politiken)

I olika sammanhang uppmanades folk att bojkotta DR och Outlandish. På chattar gick skribenter längre än så, bland annat uppmanades medlemmarna i Outlandish att lämna Danmark.

DR skrev i ett pressmeddelande:

"Jeg er helt uforstående over for påstandene om, at DR skulle have ændret showet. Vi planlagde Outlandishs og Herborg Kråkeviks fælles optræden i oktober, og der er ikke blevet ændret på den siden. Der er ikke lavet om på hverken idé, tekst, musik eller påklædning, og vi har ikke haft kriser eller konflikter om sagen, idet den kunstneriske ide var klar og fostret i enighed. Vores prøver og fem koncerter har alle været ens."

Outlandish hemsida (se News, 13 december 2006) stod det att "Der har i den seneste tid været skrevet en del usandheder i dagspressen vedr. Outlandish’s medvirken ved DR's julekoncert i Operahuset". För övrigt hänvisades till pressmeddelandet från DR.


Se även musikvideon Outlandish: Aicha

onsdag 10 januari 2007

Inte utan min Guinness



Reklamfilm för Guinness (1:01)

Missa inte denna ryska sajt om Guinness med bland annat mängder av reklamfilmer, flera av dem hade jag inte sett tidigare. Guinness två första reklamfilmer för TV från 1955 finns med. Du hittar även gamla annonser och affischer från 30-talet och framåt. Besök Рекламные видео ролики

Fler reklamfilmer från Guinness, och många andra företag, hittar du på Konserverad gröt

måndag 8 januari 2007

Dave Chappelle - ståuppkomiker




Videoklipp från Comedy Central med Dave Chappelle (4:09)

Jag uppskattar mycket den amerikanska komikern Sarah Silverman och det har blivit en del blogginlägg om henne tidigare För en tid sedan kunde man läsa att hon skulle ta över det amerikanska tv-programmet Chappelle's Show, eftersom Dave Chappelle hoppat av. Jag hade ingen aning om vem denne Dave Chappelle var och gjorde inga försök att ta reda på det heller.

I dag läste jag artikeln Seeking New Audiences, Muslim Artists Go Mainstream och där stötte jag på namnet Dave Chappelle igen. Han omnämns som en muslimsk komiker, som vänder sig till en betydligt bredare publik än bara den muslimska. Jag blev naturligtvis nyfiken och började söka information på nätet. Så under förmiddagen har jag läst några artiklar om honom, lite Wikipedia fakta, kollat på en hel del videoklipp och besökt hans hemsida - bara för att mötas av beskedet "coming soon".

Det här är helt klart en komiker som jag gillar och kommer att hålla ögonen på i fortsättningen. Att han uppfattas som kontroversiell i vissa kretsar, det förstår ni efter att ha tittat på videon ovan.

Randy Newman: Political Science



Musikvideo med Randy Newman: Political Science (3:04) Text/lyrics

No one likes us, I don't know why
We may not be perfect, but heaven knows we try
But all around, even our old friends put us down
Let's drop the big one and see what happens

Besök Randy Newmans hemsida

fredag 5 januari 2007

Kortfilm: Don't Be a Sucker (1947)



En film från US War Department från 1947 (17:21)

Enligt uppgifter jag stött på producerades filmen för att motverka rasismen inom den amerikanska krigsmakten. Filmens slutreplik är: "Let's forget about 'we' and 'they'. Let's think about 'us'!"

I slutet av filmen kommer texten: "This film will not be shown to the general public without permission from the War Department". På ett amerikanskt filmforum, där filmen diskuteras, kommenteras detta av en skribent:

"I was very suprised to see the final screen, where the movie said it was produced by the War Department and not to be shown to the general public. Based on this, I take this film not to be a relic of New Deal liberalism, but to be part of Harry Truman's efforts to desegregate the armed forces, which was as ahead of its time as this film.

This makes sense, because a film like this would not have been tolerated in the segregated south, and would have been rejected by anti-semites (a very mainstream point of view even for the educated). The unusual perspective of this film makes it a fascinating attack on mid-century attitudes on the eve of civil rights and the cold war."

Den goda kapitalismen (Going places) 1948



En tecknad film från Harding College, Arkansas, USA, producerad av John Sutherland Productions (1948) 8:33

torsdag 4 januari 2007

Från Cat Stevens till Yusuf Islam




Del 1 (10:07)

Det här är ett BBC program som sändes i engelsk TV sommaren 2006. Av någon outgrundlig anledning var det först denna morgon som jag tog mig tid att titta på videoklippen. Jag tänkte; nja, jag kan ju alltid kolla på det första klippet. Sedan blev jag sittande i närmare en timme och såg på samtliga sex klipp.

Om du gillar Cat Stevens och är nyfiken på Yusuf Islam eller tvärtom. Eller om du aldrig hört talas om någondera. Eller gillar båda. I vilket fall som helst: Det här är ett mycket bra och intressant program, som jag rekommenderar å det varmaste.

Del 2 (9:47) Del 3 (9:49) Del 4 (9:51) Del 5 (7:59) Del 6 (4:09)

Fler av mina blogginlägg om Yusuf Islam

Djungelboken: En blå allians



Ny dubbning till en scen ur filmen Djungelboken (3:22)

I en undersökning som gjordes under hösten 2005 visade det sig att Djungelboken är den mest sedda filmen på bio i Sverige med över 4 miljoner besökare. Läs mer hos Wikipedia

tisdag 2 januari 2007

Film: Private SNAFU (1943)



Film från USA War Department (3:44)

En av 26 filmer från USA War Department om Private SNAFU. De flesta filmerna producerades av Warner Brothers.

Film: Make Mine Freedom



Animerad anti-kommunistisk film producerad av Harding College i USA. Den är förmodligen gjord 1948.

Film: Berlins fall av Michail Tjaureli



Videoklipp från Berlins fall / The fall of Berlin (1949) 6:37

Michail Tjaurelis hyllningsfilm till Josef Stalin, Berlins fall, finns sedan en tid tillgänglig på marknaden igen. Det är amerikanska International Historic Films som skaffat sig rättigheterna till filmen och gett ut en digitalt restaurerad DVD-utgåva. Filmen var en present till Stalin på hans 70-årsdag och sågs av omkring 38 miljoner sovjetmedborgare i samband med premiären.

När Nikita Chrusjtjov grep makten efter Stalins död försvann filmen från biograferna och kopierna förstördes eller gömdes undan i något arkiv. Chrusjtjovs tal vid kommunistpartiets 20:e kongress 1956 blev starten på den så kallade avstaliniseringen. Talet var ett enda långt angrepp på personkulten kring Stalin och dess följder. Chrusjtjov tog bland annat upp Tjaurelis film:

"Ta bara vissa historiska filmer och dokumentärer från krigstiden eller en del skönlitterära verk, som vid en genomläsning kan få en att spy...Vi kan ta filmen Berlins fall som exempel. Där agerar Stalin alldeles ensam: Han ger anvisningar i en sal med tomma stolar och endast en person kommer till honom för att rapportera om något, nämligen Poskrebysjev, hans ständige vapendragare.

Men var är den militära ledningen? Var är Politbyrån? Var är regeringen? Vad gör dessa och vad sysslar de med? Det säger filmen ingenting om. I ensamt majestät agerar Stalin i allas ställe, utan hänsyn till någon, utan att rådfråga någon. Vilken förvanskad bild detta gav folket. Blott för det enda syftet att kunna lovprisa Stalin."

Nikita Chrusjtjovs tal

Läs mer om filmen hos International Historic Films där du även kan beställa DVD-utgåvan.

Walt Disney: Chicken Little (1943)



I maj 2004 utkom DVD:n Walt Disney on the Front Lines, en samling filmer som tidigare varit mycket svåra att komma över.

Läs Peter Johanssons artikel Disney och propagandamaskinen
i Retorikmagasinet nr. 23, september 2004.

Walt Disney: Der Fuehrer's face (1943)



Walt Disney: Der Fuehrer's face (9:16)

I maj 2004 utkom DVD:n Walt Disney on the Front Lines, en samling filmer som tidigare varit mycket svåra att komma över.

Läs Peter Johanssons artikel Disney och propagandamaskinen
i Retorikmagasinet nr. 23, september 2004.

måndag 1 januari 2007

Walt Disney: Education for death (1943)



Tecknad antinazistisk film från 1943 (10:11)

I maj 2004 utkom DVD:n Walt Disney on the Front Lines, en samling
filmer som tidigare varit mycket svåra att komma över.

Läs Peter Johanssons artikel Disney och propagandamaskinen
i Retorikmagasinet nr. 23, september 2004.

Årets upplänning: Yared Tekeste



Trailer: Uppsala Reggaefestival 2005 (2:48)

Upsala Nya Tidning har haft en omröstning på sin hemsida, där besökarna fick rösta fram årets upplänning. De tio kandidaterna hade valts utifrån läsarnas inkomna förslag. I går stod det klart att Yared Tekeste, mest känd som arrangör av Uppsala reggaefestival, hade fått över 20 procent av rösterna och därmed blivit årets upplänning 2006.

Grattis, Yared!
Naturligtvis röstade även jag på dig.

Läs artikel i Upsala Nya Tidning

Besök hemsidan för Uppsala reggaefestival