torsdag 31 maj 2007

Lupe Fiasco: Muhammad Walks

Lupe Fiasco: Muham...
Lupe Fiasco: Muhammad Walks (4:22)

"This one’s for all my brothers and sisters who died in Iraq, Israel, Afghanistan and right here in America"

Free mp3 download / Text / Lyrics
"I ain’t tryin to profit of the prophets so this one’s for free"

Musikvideo: Lupe Fiasco feat. Jill Scott: Daydream

Lupe Fiascos hemsida

onsdag 30 maj 2007

Intervju med Yusuf Islam



En nästan halvtimmeslång intervju med Yusuf Islam.

Under det senaste året har jag läst och hört flera intervjuer med Yusuf Islam, en del har jag även lagt ut här på bloggen (ni kan leta upp dem genom att klicka nedan på etiketten "yusuf islam"). Intervjuerna gjordes av icke-muslimer med anledning av Yusufs senaste skiva An other cup, frågorna var i stort sett de samma och svaren blir naturligtvis därefter. Hade man hört en intervju, så hade man hört alla kändes det ibland som.

Intervjun ovan är fyra år gammal och skiljer sig på flera sätt från de andra jag hört. Den som intervjuar Yusuf är en västerländsk kvinna som konverterat till islam och hon ställer en helt annan typ av frågor än vad en icke-muslimsk journalist hade gjort, vilket ger Yusuf möjlighet att utveckla sin syn på islams möjligheter och problem.

söndag 27 maj 2007

Animerad sovjetisk propaganda 1924-1984



Första delen av fyra om animerade sovjetiska propagandafilmer: USA-imperialismen (27:20)

En box med fyra DVD-skivor (360 minuter): Animated soviet propaganda

Numa Numa



SuperSpankers bidrag till tävlingen på YouTube (3:09)

Ingen har väl kunnat undgå att missa alla dessa Numa Numa videos på nätet, det finns ju 1000-tals av dem och nu blir det ännu fler. Just nu pågår en tävling på Tuben om bästa nya Numa video. Prispengarna är 45 000 dollar och det har, i skrivandets stund, kommit in 328 bidrag. Gary Brolsmas eget bidrag har setts av 5,921,750 besökare. Tävlingen avslutas den 21 juni.

L'enfant de la haute mer


En film från år 2000 av Laëtitia Gabrielli, Pierre Marteel, Mathieu Renoux och Max Tourret: L'enfant de la haute mer (7:01)

Svartens kortfilmsfestival



Norman McLaren (1914 – 1987) hälsar er alla hjärtligt välkomna till Svartens kortfilmsfestival.

Med en någorlunda snabb uppkoppling är Internet ett utmärkt ställe att se kortfilmer på. Eftersom jag själv är ett hängivet animations- och kortfilmsfreak har det blivit en hel del filmer på bloggen. För att göra en del av dem lättare att hitta för bloggbesökarna har jag startat en kortfilmsfestival.

Jag har samlat flera filmer på en och samma sida under etiketten Svartens kortfilmsfestival. Om du ser en film med den etiketten, så klickar du för att få upp övriga aktuella festivalfilmer. Filmerna kommer att bytas ut lite då och då, men det kommer alltid att finnas omkring tio kortfilmer på festivalsidan.

Välkommen till

När jag någon gång på 90-talet fick band 8 av Nationalencyklopedin var Gud det första ordet jag slog upp. Artikeln inleds så här:

"Gud, något övernaturligt med avgörande inflytande över tillvaron i olika religioner och trosföreställningar. I alla kända kulturer har människor trott att det finns en Gud eller flera gudar."

Så det där med gud eller gudar och religion har tydligen alltid varit något centralt i mänsklighetens historia, oavsett vilka uttryck det tagit sig. Så är det än i denna dag. Därför har jag bestämt mig för att skapa en underavdelning till min kortfilmsfestival med temat religion. Religion är, för att ännu en gång citera NE, "en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition." Så räkna med att det blir högt i tak när det gäller urvalet av filmer.

Temafilmer:

Le Processus



En mångfaldigt prisbelönad film från 2000 av Xavier de l'Hermuziere och Philippe Grammaticopoulos: Le Processus (7:51)

lördag 26 maj 2007

Harvey



En film om ensamhet från 2001 av Priscilla Collins, Rachel Roberts och Peter McDonald: Harvey (9:33)

Om IBS (irritable bowel syndrome)



Informationsfilm från hälso- och läkemedelsföretaget Novartis (2:49)

Kampen om marknaden för läkemedel mot irritabel tarm är på gång. Med en sjukdom där upp till en fjärdedel av befolkningen kan få symtom som gaser, diarré och förstoppning finns stora vinster att göra med rätt produkt.

Men de företag som försökt har stött på patrull. Effekten av de lanserade läkemedlen är begränsad och placebosvaret stort.

Ur tidskriften Läkemedelsvärlden: Serotonin kronprins i placebosvarets kungarike Nr. 7-8 juli 2003

fredag 25 maj 2007

Zach Schlappi: Pasta for war



En animerad film från 2000 producerad av Zach Schlappi: Pasta for war (3:27)

Zach Schlappi har varit konstnärlig ledare för spelet "Medal of honor: Airborne" som Electronic Art släpper den 28 augusti. Han deltog även i arbetet med "Medal of honor: European assault" och "Medal of honor 3: Rising sun".

Se den senaste trailern för Medal of honor: Airborne

Läs mer om Schlappi och se exempel på hans konstnärliga arbeten

torsdag 24 maj 2007

DailyMotion



Ni som har kollat in videos på Konserverad gröt och den här bloggen har säkert märkt att många är hämtade från DailyMotion

Som en liten motprestation för all glädje jag haft av sajten lägger jag ut deras senaste reklamfilm och passar naturligtvis samtidigt på att rekommendera den.

Afro Mood: Amalia Aguilar



Dansvideo med Amalia Aguilar: Afro Mood (5:14)

Amalia Aguilar från Kuba medverkade under 1940-50-talen i ett stort antal filmer

Loquacious Eyesicle Wild-Bites



En film av kollektivet Freestyle från projektet Psst!2 (2:33)

onsdag 23 maj 2007

Arn: Tempelriddaren



Trailer för filmen Arn: Tempelriddaren (2:38)

A man in the holy land.
A woman in the frozen north.
A war that kept them apart.

Besök filmens hemsida

Musikgruppen Tarika från Madagascar



Trailer för ett program från Link TV (4:55)

Tarika är en grupp från Madagascar som bildades i början av 90-talet och spelar musik med djupa rötter i traditionen. Gruppen har haft olika medlemmar genom åren, men sångerskan Hanitra (uttalas "anch") Rasoanaivo har alltid varit den sammanhållande kraften och eldsjälen i Tarika.

Tarika skivdebuterade 1994 och har sedan dess gett ut ett 10-tal skivor och medverkat på massor av samlingsutgåvor. I Time Magazine 2001 röstades gruppen fram till en av de tio bästa i världen.

Läs mer om Tarika
Hanitra Rasoanaivo är en av initiativtagarna till The Vakoka Project

Världens kinarestauranger: Madagascar



Det här är andra avsnittet i en serie om världens kinarestauranger. Första avsnitt handlade om en restaurang i Tromsø.och lades ut på Norges nationaldag den 17 maj. (Klicka nedan vid Etiketter för att se det).

Serien är producerad av Tissa Films och består av 15 program, jag kommer att visa.trailers för tio av dem. De följande programmen är från Peru, Israel, Kuba, Turkiet, Kanada, Brasilien, Indien och Trinidad.

Madagascar är världens fjärde största ö och ligger utanför sydost Afrika. Det påstås att Madagascar är det mest mångkulturella landet i världen och den kinesiska befolkningen kom till ön redan på 1400-talet.

Köp samtliga program i fullängd på DVD

tisdag 22 maj 2007

DEBU: Mazhab Cinta



Musikvideo med DEBU: Mazhab Cinta (Kärlekens stig) 3:49

DEBU är, i ordets verkliga betydelse, gränsöverskridande. Gruppens musik är en blandning av öst och väst och medlemmarna kommer från Indonesien, Sverige, England, USA och Malaysia. Människor möts och ljuv musik uppstår.

Besök gruppens hemsida där du bland mycket annat hittar fler musikvideos (under rubriken "multimedia")

Fler blogginlägg om DEBU

Dansduon Donya



Dansduon Donya vid Bellydance Festival i Stockholm 2006 (5:52)

Nu på morgonen lade jag ut en film med den amerikanska dansgruppen Pilobolus på min reklamfilmsblogg Konserverad gröt Dansgruppen har nämligen gjort en reklamfilm för bilmärket Hyundai.

När jag googlade på Pilobolus dök det upp en länk till en MySpace sida tillhörande den svenska dansduon Donya På sidan fanns det flera videoklipp från Donyas olika framträdanden. Jag tittade igenom dem och blev riktigt fascinerad.

Donya hemsida hittar man denna korta och kärnfulla beskrivning av duons dans: "Med bakgrund inom orientalisk dans och konst-performance experimenterar dansduon Donya i gränslandet mellan nyskapande-traditionellt, folkligt-sceniskt och österländskt-västerländskt."

Se även Morgana: Inmortal serpent

Vägen till Mecka




måndag 21 maj 2007

Australiens fascistparti



Är det på riktigt eller bara på låtsas? Vad tror du?

Minaretförbud föreslås i Schweiz

Högergrupper i Schweiz vill förbjuda minareter.
Protestantiska och katolska grupper ställer sig på muslimernas sida i minaretbråket. Konstitutionell rätt till religionsfrihet tillåter byggen av minareter, menar man. Svenska Dagbladet 2007-05-13

torsdag 17 maj 2007

Be Happy :-)



Aqua: Happy boys and happy girls (3:35)

Link TV - television utan gränser



Introduktion till Link TV (1:32)

Link TV är en tv-station som når 25 procent av hushållen i USA via satellit. På hemsidan finns flera av deras program tillgängliga efter gratis registrering. Du kan bland annat se Mosaic, ett program med nyheter från mellanöstern som sänds fem gånger i veckan (måndag-fredag).

Men det finns mycket mer att se på Link TV och jag rekommenderar varmt ett besök på deras hemsida

Världens kinarestauranger: Norge



I dag börjar jag en liten videoserie på bloggen om kinarestauranger runt om i världen. Serien är producerad av Tissa Films och består av 15 program. Jag kommer att visa 5-minuters trailers för 10 av programmen. Vi besöker kinarestauranger i Norge, Peru, Israel, Madagascar, Kuba, Turkiet, Kanada, Brasilien, Indien och Trinidad & Tobago.

Eftersom det är Norges nationaldag så kan det ju vara lämpligt att börja med ett besök på en restaurang i Tromsø.

Köp samtliga program i fullängd på DVD

17 maj - Norges nationaldag



Fler blogginlägg om Norges nationaldag

onsdag 16 maj 2007

Hannes Coetzee, slidegitarr



Musikdokumentär från Link TV: Karoo Kitaar Blues (5:02)

Sångaren och kompositören David Kramer besöker tillsammns med slidegitarristen Hannes Coetzee avlägsna byar i Sydafrika för att hitta musiker som spelar en nästan helt bortglömd typ av folkmusik.

Köp hela filmen på DVD



Musikvideo med Hannes Coetzee och Eden Maze (2:24)

måndag 14 maj 2007

A Lonely Sky



En prisbelönad film från 2006 av Nick Ryan: A Lonely Sky (10:00)

Året är 1947. En testpilot är villig att riskera sitt liv för att spränga ljudvallen, men tvingas att ifrågasätta sina motiv och möjligheter av en främmande men ändock välbekant person.

Här kan ni se filmen i större format Kvalité: High Definition (HD)

Besök filmens hemsida och Nick Ryans hemsida där du bland annat kan se fler av hans filmer.

söndag 13 maj 2007

To Hear Your Banjo Play (1947)



En film om banjons betydelse för folkmusikens utveckling i USA:s sydstater: To Hear Your Banjo Play (16:05)

Medverkar gör bland andra Peter Seeger, blueslegenderna Sonny Terry och Brownee McGhee. Dessutom innehåller filmen ett av de två filmklipp som finns bevarade med Woody Guthrie. Den kände musikforskaren Alan Lomax ligger bakom filmen och medverkar som kommentator.

Animerad film: Cautious Twins (1959)



En helt vanlig dag i Pedophileville (6:55)

Socialstyrelsens kunskapsöversikt om sexuella övergrepp mot barn

Boys beware



Kortfilm från 1961 av Sid Davis: Boys beware (10:12)

Sidney "Sid" Davis (1916-2006) producerade över 150 kortfilmer, alla med något slags moraliskt, socialt budskap i en farlig och skrämmande värld befolkad av onda främlingar.

Hans första film kom 1950 och blev möjlig att göra efter att John Wayne hade lånat ut 1 000 dollar till Davis. Filmen såldes till skolor och polismyndigheter och drog på kort tid in 250 000 dollar. Sid Davis fortsatte producera sina filmer med en extremt låg budget och betade av det ena ämnet efter det andra; alkohol, narkotika, homosexualitet och mycket annat.

En av hans mest beryktade filmer heter Boys beware och kom 1961. I filmen varnas unga pojkar för homosexuella män, som beskrivs som psykiskt sjuka och potentiella våldtäktsmän och mördare.

En replik ur filmen visar tydligt vilket budskapet är: "What Jimmy didn't know was that Ralph was sick - a sickness that was not visible like smallpox, but no less dangerous and contagious - a sickness of the mind. You see, Ralph was a homosexual; a person who demands an intimate relationship with members of their own sex."

lördag 12 maj 2007

torsdag 10 maj 2007

Svenskt snus



Swedish snus (2:58)
Se även The art of snusing

I en studie som bygger på uppgifter om nära 280 000 manliga byggnadsarbetare från hela landet som följts i 20 år, har det framkommit

att av 10 000 renodlade snusare kommer åtta eller nio att insjukna i bukspottkörtelcancer under en tioårsperiod, jämfört med fyra bland dem som varken röker eller snusar.

att det inte finns några tecken på förhöjd risk för vare sig munhålecancer eller lungcancer bland snusarna.

Läs hela artikeln i Upsala Nya Tidning 2007-05-10

Snusets historia

The history of Swedish snuff

onsdag 9 maj 2007

Louis Jordan: Wham, Sam! (Dig Them Gams)



Musikvideo med Louis Jordan: Wham, Sam!(Dig Them Gams) 2:32

Besök Louis Jordans officiella hemsida

Meditation i cyberrymden



Meditation är en systematiskt använd psykisk och kroppslig teknik som innebär koncentration kombinerad med avspänning. Stilla begrundan, att lyssna inåt, försjunkenhet. Det finns olika former av meditation, men meningen är alltid att man ska få stopp på sina tankar, stilla sitt sinne.

Denna video är en meditation speciellt framtagen för den rastlösa internetgenerationen.

tisdag 8 maj 2007

Yusuf Islam Live 2007

Från BBC:s inspelning av Yusuf Islams första hela konsert på nästan tre decennier. Inspelningen är gjord i Porchester Hall, London, och Yusuf backas upp av ett tolvmannaband.
Se videoklipp från konserten:

Father and son 4:07 / Peace train 5:00 / Wild world 3:26

Saab Aero X: Blackbird



Filmen är producerad av amerikanen Joseph Kosinski, men förmodligen inte på uppdrag av Saab, utan på eget initiativ. Den ansvarige för trollhattansaab.net kontaktade Kosinski och fick via email beskedet att "I'm hoping that SAAB picks this spot up and runs it on air or in theaters". Hur Saab har agerat har jag i dagsläget ingen aning om.

På Joseph Kosinskis hemsida kan du bland annat se filmen i större format Klicka på menyrubriken "Work".

Sången i filmen är Blackbird med Nina Simone i en remixad version gjord av Jeffery Kosinski.

Konserverad gröt har fler reklamfilmer för Saab.

Blackbird med Nina Simone

Why you wanna fly Blackbird you ain't ever gonna fly
No place big enough for holding all the tears you're gonna cry
Cos your mama's name was lonely and your daddy's name was pain
And they call you little sorrow cos you'll never love again

So why you wanna fly Blackbird you ain't ever gonna fly
You ain't got no one to hold you you ain't got no one to care
If you'd only understand dear nobody wants you anywhere
So why you wanna fly Blackbird you ain't ever gonna fly

lördag 5 maj 2007

Stäng Guantanamo-fängelset

Det här uppropet hittade jag på bloggen Rädda världen lite grann:

AVAAZ.org (en organisation skapad av Res Publica och MoveOn.org och består av aktivister från hela världen som har internet som sitt främsta verktyg) startar nu en intensiv kampanj för att förmå USA:s president Bush att stänga Guantanamo och överföra dess fångar till fängelser i USA samt starta rättegångar mot de anklagade snarast.

Tillfället för kampanjen är väl valt eftersom viktiga röster har börjat höjas för att göra detta. Bl.a. har försvarsministern Robert Gates sällat sig till denna skara, vilket naturligtvis ger president Bush huvudvärk i frågan. AVAAZ.org kommer att sätta in annonser i den amerikanska dagspressen så snart man nått 50 000 underskrifter.

fredag 4 maj 2007

Fracas Giant America



En film från projektet Psst!2 (2:12)

Morgana: Inmortal serpent



Dansen utgår från en legend, som berättar att det i öknen finns en orm vars ande varje natt förvandlas till en kvinna som dansar till gryningen.

Jag vet inte ett smack om orientalisk dans, så egentligen borde jag tiga och endast klistra in koden till videon, sätta en rubrik och publicera.

Men jag måste åtminstone få säga att jag blev oerhört fascinerad av den här videon. Så vitt jag kan förstå, har dansen sina rötter i den arabiska så kallade magdansen och har sedan blandats med influenser från andra kulturer och dansstilar. Tjejen som dansar heter Helena-Morgana Guibelalde Culebras. Hon är av marockanskt-spanskt ursprung och bosatt i Madrid.

Ni som kan spanska bör titta in på Helena-Morganas vackra hemsida där ni bland mycket annat kan se fler videos med henne

Två av Helena-Morganas vänner i Tyskland har gjort en hemsida om henne på tyska

torsdag 3 maj 2007

Liz Dubelman: Craziest



Liz Dubelman läser sin novell Craziest till en animerad film (8:27)

Se även hennes Butterflies and Martinis

Lacey Bannister: Bella Musica



Animerad film från 2005 av Lacey Bannister: Bella Musica (1:51)

Sylvain Chomet: Tour Eiffel (Paris, je t'aime)



Paris, je t'aime är ett filmprojekt där ett antal välkända och stilmässigt ytterst olika regissörer tilldelades varsitt kvarter i Paris och under fem till tio minuter skulle var och en ge sin egen tolkning av kärleken i Paris. Det här är Sylvain Chomets bidrag: Tour Eiffel (5:41)

Se även Chomets reklamfilm för försäkringsbolaget Winterthur

Wikipedia om Sylvain Chomet

Paris, je t'aime; samtliga filmer på DVD

onsdag 2 maj 2007

Muslimsk bönestund



Att som kristen sätta sig ned (eventuellt knäböja), knäppa händerna och be en bön, är en lätt match som inte kräver några speciella instruktioner. Men om man som muslim vill be enligt den, som vissa hävdar, "autentiska muslimska traditionen", då blir det något mer komplicerat - för att uttrycka sig mycket försiktigt.

Mainstream Islam har i samarbete med Al Ghazali-institutet producerat en svenskspråkig instruktionsvideo för de som vill lära sig att be Fajr (den obligatoriska bönen före soluppgången) enligt Shafi'i skolan, baserat på Imam Nawawis a-Maqasid.

Det är inte bara icke-muslimer som kan tycka det här verkar riktigt komplicerat. På ett muslimskt chattforum skrev en besökare lite skämtsamt efter att ha sett videon: "Ja, ni shafi'iter ber underligt. Inte konstigt att ni behöver en video."

En ordlista där ni hittar förklaringar till ord och uttryck i videon.

BBC Four: Helkväll med Yusuf Islam

Det var bara några dagar sedan jag skrev om Yusuf Islam på bloggen med anledning av att BBC One i söndags visade den första konserten han gjort på nästan 30 år.

På fredag har BBC Four en helkväll med Yusuf; först visas en konsert från 1971, då han fortfarande hette Cat Stevens, därefter repris på en BBC dokumentär som nyligen sändes även i svensk TV. Om ni har missat den, så finns den att se här på bloggen Som avslutning på kvällen sänds söndagens konsert i repris. En intervju med Yusuf i samband med konserten från Porchester Hall, London.

På söndag 6 maj är Yusuf gäst i Johnnie Walkers radioprogram som sänds i BBC 2 16:30-18:30 (lokal tid). Programmet kan avlyssnas live på webben och återfinns, åtminstone under en begränsad tid, i arkivet.