söndag 30 september 2007

Muslim i Europa

Muslim i Europa är Utbildningsradions stora satsning under hösten. Det blir tolv program med 24 personporträtt av muslimer i Sverige, Danmark, Finland, Irland, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Polen, Turkiet, Kroatien, Slovakien och Österrike. Serien har samproducerats av elva public service-tv-bolag i Europa och ger inblickar i muslimskt vardagsliv.

I anslutning tilll tv-programmen kommer boken För Guds skull av Kerstin Gustafsson Figueroa. Jan Hjärpe, professor i islamologi, har läst den och sa: "Den här boken är kanon!"

Sändningstider för Muslim i Europa

I det första programmet, som sänds i SVT1 den 7 oktober, möter tittarna Mohammed Jawad och Arnela Hadzisulejmanovic.

Mohammed var för 30 år sedan PLO-soldat i Palestina och är numera kommunalpolitiker i Piteå. Arnela, 24 år, är född i Bosnien och har svart bälte i japansk jiu-jitsu. Numera tränar hon den brasilianska varianten av jiu-jitsu och tog i augusti brons i VM. När hon var 11 år tvingades familjen fly undan kriget i Bosnien och kom till Sverige.

Arnela presenterar sig själv på hemsidan för Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum
Läs artikeln Fredsagenten med jiujitsu som sin specialitet
Arnela tränar muslimska tjejer i självförsvar
Hennes blogg som inte uppdateras särskilt ofta.

Bilaga: Antal muslimer i Europa BBC News, 2005-12-23

Arnela in action

Rodrigo y Gabriela


Musikvideo med Rodrigo y Gabriela från skivaffären Amoeba Music i Hollywood, USA: Diablo Rojo (3:53)

Gitarrvirtuoserna Gabriela Quintero och Rodrigo Sánchez kommer från Mexico, men bor sedan några år på Irland.

Läs en intervju Besök MySpace och deras hemsida för ytterligare information och fler videos Wikipedia om Rodrigo y Gabriela

lördag 29 september 2007

Herbert Felixinstitutet

Herbert Felixinstitutet ska vara ett nationellt centrum för forskning, opinionsbildning och erfarenhetsutbyte om integration och entreprenörskap.

Globaliseringens inverkan på samhället är påtaglig. Handeln mellan länderna ökar kraftigt och influenserna från omvärlden är många. I ett mångkulturellt samhälle finns det kompetens som borde stimuleras för att utveckla nya produkter och tjänster som vänder sig till nya grupper inom landet men också som exportvaror till övriga världen.
Besök Herbert Felixinstitutets hemsida (Klicka på pilarna vid menyn för att se undermenyer)

Vem var Herbert Felix?

Wyclef Jean: Sweetest Girl



Musikvideo med Wyclef Jean feat. Akon, Lil' Wayne och Niia: Sweetest Girl (5:06) Text / Lyrics Besök Wyclef Jeans hemsida

Riz Khan från Al Jazeera intervjuar Wyclef Jean med anledning av hans nya CD Carnival II: Memoirs of an Immigrant som släpps den 4 december.

fredag 28 september 2007

Richard Thompson



Den övre videon innehåller en kort genomgång av Richard Thompsons karriär fram till 1991 och den nedre blandar en intervju med klipp från en konsert i somras.



Se en BBC dokumentär om Richard Thompson: Solitary Life
Besök Richard Thompsons hemsida
Läs en intervju Wikipedia om Richard Thompson
5 CD-Box: The Life and Music of Richard Thompson

torsdag 27 september 2007

Crossroads Europe: Rosengård i Malmö

TV-kanalen Al Jazeera (på engelska) har gjort en serie program, Crossroads Europe, som belyser dagens situation i Europa.

De här två videoklippen handlar om Rosengård i Malmö och fokuserar i första hand på muslimers integration i det svenska samhället. Programmen sändes av Al Jazeera i somras. Programtid: 22:30


onsdag 26 september 2007

Hälften av svenskarna vill förbjuda slöja

Enligt undersökningen Mångfaldsbarometern 2007 vill hälften av svenskarna förbjuda tjejer att bära slöja på arbetet och i skolan. Läs mer i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Uppsala Nya Tidning


Aftonbladet video: Dhafaf kör taxi med slöja

Se även ett engelskt tv-reportage om den kraftigt ökade försäljningen av slöjor (hijab)

Yusuf Islam: Ramadan Moon

href="http://www.esnips.com/doc/e9bdd1af-581b-4ad3-ac7b-faa03db75bdd/ramadan_moon/?widget=flash_player_dj_comm">ramadan_moon.mp3
Från Yusufs nya barnskiva I look, I see 2: Ramadan Moon (4:18)

Ladda ner gratis som mp3 (zip) på Yusufs hemsida.

Qawwali - Flamenco: Allah Hu



Ett möte mellan den pakistanska qawwalimusiken och den andalusiska flamencon. Sångaren Faiz Ali Faiz och ensemble tillsammans med flamencosångarna Duquende och Miguel Poveda, samt gitarristen Chicuelo: Allah Hu (13:24)

Faiz Ali Faiz är den sjunde generationen av qawwalisångare. Musikformen består i regel av en kraftfull röst som backas upp av kör, handklapp och slagverk.

Qawwali är en spillra av en sufisk musikkultur som en gång trängdes undan till trakterna av den nuvarande Punjabprovinsen under Djingis Khans härjningar. Sju sekler senare präglas den av en ödmjuk väckelseanda som gör musiken lättåtkomlig också för våra västerländska öron.

Faiz Ali Faiz är född 1962 och började sjunga proffesionellt 1978. Han anses i dag vara en av de främsta qawwalisångarna och bär musikarvet vidare efter den store traditionsbäraren Nusrat Fateh Ali Khan.


Qawwalisångaren Asif Ali Khan från Pakistan framträder på
Södra Teatern i Stockholm den 6 oktober

tisdag 25 september 2007

Yoriyos: The Pied Piper



Musikvideo med Yoriyos: The Pied Piper (3:18)

Besök Yoriyos hemsida och hans MySpace

Lyssna på en sång med Yoriyos' pappa

Yusuf Islam: In the end



Yusuf Islam talar om fred och enighet och sjunger In the end (14:43) Text / Lyrics Besök Yusufs hemsida

Jalal al-din Rumi 800 år: Rumifestival 2007



En film om Jalal al-din Rumi och sufismen (32:21)

Jalal al-din Rumi, hjärtats poet och enligt många den främsta mystika poeten genom alla tider, fyller 800 år i september 2007. I samband med denna högtid arrangerar Kulturföreningen Rumi en två dagars festival, 29-30 september, på Södra Teatern i Stockholm.

Några av Sveriges ledande kännare av hans liv och verk kommer att medverka tillsammans med musiker och dansare. Festivalens tema är poesi och mystik som vägar till kunskap, kärlek och fredlig samlevnad i 2000-talet.

Wikipedia om Jalal al-din Rumi
Café Exposé om Rumi och vassflöjtens sång
Dagens Nyheter: Vem var Jalal ad-Din Rumi?
Hemsida för Kulturföreningen Rumi
Södra teatern presenterar Rumifestival 2007
UNESCO: The year of Rumi
Tidigare blogginlägg om Dansande dervischer

måndag 24 september 2007

Hip Hop: Våld och sexism



En dokumentär om rapmusik: HipHop: Beyond Beats & Rhymes (55:31) Besök filmens hemsida

- Men det är ju bara musikvideos.

Det är en kommentar jag ofta fått höra när jag talat med föräldrar om vad deras barn ser på exempelvis MTV. Många av dessa musikvideos förmedlar en kvinnobild som ofta är sexistisk, kvinnoförnedrande. Värst är det inom rapmusiken, där sexismen ofta går hand i hand med våldsglorifiering.

Rapartisterna är idoler, förebilder för unga grabbar och tjejer som påverkas av deras värderingar, språk och klädstil. Jag minns hur min dotter, som då var 10-11 år, frågade mig vad som menades med sexig bitch. Jag undrade varför hon frågade och hon berättade att en grabb i hennes klass sagt att hon var en "riktigt sexig bitch".
- Han ville nog bara säga att han tycker du är söt, svarade jag fegt undanglidande.

fredag 21 september 2007

Riksteatern: Elektra Show

Teaterföreställningen Elektra Show hade premiär här i Uppsala den 14 september och ska nu ut på turné i Riksteaterns regi. Man börjar i Umeå 25-28 september och drar sedan söderut. Kolla in turnéplanen på föreställningens hemsida Det finns en kort presentation av föreställningen på åtta olika språk.

Elektra Show bloggen

Så här skrev Svenska Dagbladet i sin recension:

Elektra show riktar sig till föräldragenerationen, förstainvandrarna som nu ser sina barn försvenskas och avsäga sig föräldrarnas värderingar och som ibland tar till övervåld för att hindra att detta sker.

"Det här är en show om kärlek – till barnen från föräldrarna, från föräldrarna till barnen" säger en av skådespelarna som inledning.

Mest av allt handlar den nog ändå om vuxnas rädsla att förlora sina barn, att bli främlingar inför dem och sina barnbarn; och därmed en existentiell skräck om att också tappa sig själv, att bli en främling inför sig själv.

Hollywoods ondskefulla araber



Jack Shaheen talar om sin bok Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People (5:10)

För att kunna skriva boken tittade professor Jack Shaheen på över 900 filmer från perioden 1896-2000. Av dessa filmer gav 12 en positiv bild av araber, 50 var balanserade och övriga negativa.

Det finns även en film på DVD som utgår ifrån boken.

Se filmen Popeye the Sailor Meets Ali Baba's Forty Thieves från 1937.

Karl-Alfred möter Ali Baba


En animerad film från 1937 av Max & Dave Fleischer: Popeye the Sailor meets Ali Baba's forty thieves

Notera att trots filmens titel omnämns rövarledaren som Abu Hassan.

Så här skriver Wikipedia om Karl-Alfred (Popeye) filmerna:

Animatörsbröderna Dave Fleischer och Max Fleischer förde under 1930-talet över Karl-Alfred till filmmediet, genom att först införa honom som en bifigur i Betty Boop-filmerna, och sedan producera en framgångsrik filmserie med honom i huvudrollen (1933-1942).

Efter att Fleischer Studios tvingats i konkurs togs filmserien upp av dess efterträdare Famous Studios som fortsatte att producera den under åren 1942-1957. Vid början av 1960-talet producerades en mängd nya episoder direkt för TV, och av ett flertal olika animationsstudior, och under 1970- och 1980-talet producerade Hanna-Barbera ett flertal olika TV-serier med honom.

Se blogginlägget Hollywoods ondskefulla araber

torsdag 20 september 2007

Ramadan



Ett program från Link TV: Ramadan Primetime (25:42)

De allra flesta vet säkert att ramadan, som just nu pågår, är den muslimska fastemånaden. Men vad gör egentligen världens muslimer under ramadan, förutom de religösa plikterna. Link TV har undersökt saken och avslöjar "sanningen om ramadan".

Se även Lama Abu-Iseifan: Ramadanbloggare

tisdag 18 september 2007

Princess - prisbelönad anti-porrfilm

I helgen avslutades Fantastisk filmfestival i Lund Priset Guldmeliesen gick till den danske filmskaparen Anders Morgenthaler för filmen Princess.

Filmen är en vacker och våldsam uppgörelse med den människoförnedrande porrbranschen. Princess släpps på DVD i Sverige den 3 oktober.

Läs mer om filmen

Köp filmen DiscShop.se

Anders Morgenthaler ligger också bakom den kontroversiella serien Wulffmorgenthaler som bland annat publiceras i Aftonbladet



Trailer för filmen Princess av Anders Morgenthaler (1:37)

Rasistisk valkampanj i Schweiz

Högerpartiet SVP i Schweiz använder sig av rasistiska affischer i valkampanjen.

"De väcker hat och leder till rashets. Affischerna är rent rasistiska", säger Michéline Calmy-Rey, Schweiz president. Judiska grupper i Schweiz anser att valkampanjen är skrämmande lik nazistisk propaganda. FN:s ansvarige har kontaktat den schweiziska regeringen för en officiell förklaring till valkampanjen.

SVP producerade även en kampanjfilm med titeln Himmel eller helvete. Filmen drogs tillbaka sedan det visats sig att de deltagande ungdomarna lurats till att medverka i vad de trodde var en brottsförebyggande film.

Läs mer i Svenska Dagbladet


SVP:s indragna valfilm Himmel eller helvete (3:51)

måndag 17 september 2007

Native Deen: Not afraid to stand alone


Musikvideo med Native Deen: Not afraid to stand alone (5:01)

Se BBC dokumentären Islams nya röster om de amerikanska grupperna Native Deen och Seven 8 Six (786).

Stockholm: Företag säger ja till sjal

Svenska Dagbladet har frågat de största arbetsgivarna i Stockholms län om de godkänner att anställda av religiösa skäl vill klä sig med sjal över håret. Samtliga 30 arbetsgivare - privata eller offentliga företag och myndigheter med fler än 1000 anställda i Stockholms län - svarar att de välkomnar även medarbetare med sjal.

Se "Etiketter: hijab" för tidigare blogginlägg.

Muslimer tar avstånd från hot mot Vilks

"Det här rådet med sin ordförande Yusuf al-Qaradawi kan man nog säga står ganska nära de islamistiska rörelserna, och att det är de som tar avstånd från de här extrema och de våldsfixerade grupperna tror jag är väldigt viktigt", säger Jan Hjärpe, professor i islamologi, till Dagens Nyheter

Se tidigare blogginlägg om Vilks rondellhund.

Hör även Allt fler muslimska organisationer tar avstånd från hot SR.se, webbradio.

söndag 16 september 2007

Fox TV om Abu Omar al-Baghdadi



Fox TV om Abu Omar al-Baghdadi, som hävdas vara den al-Qaida-ledare som utlovat en belöning till den som dödar konstnären Lars Vilks och Ulf Johansson, chefredaktören för Nerikes Allehanda.

Se även Senior Qaeda figure in Iraq a myth: U.S. military Reuters (2007-07-18)

lördag 15 september 2007

al-Qaida sätter ett pris på Vilks huvud

"Ledaren för terrornätverket al-Qaida har utfäst en belöning på 100 000 dollar till den som dödar den svenske konstnären Lars Vilks. Även chefredaktören för Nerikes Allehanda har fått ett pris på sitt huvud", skriver Svenska Dagbladet och uppger AP som källa.

Hotet mot Vilks uppges ha uttalats av Abu Omar al-Baghdadi på ett audioband. Denne Abu Omar al-Baghdadi uppgavs tidigare i år, med viss tveksamhet, ha dödats av amerikanska soldater i Bagdad, Irak.

"In May 2007, U.S. military officials said he may be the same person as Muharib Abdul Latif al-Jubouri, who was killed in a raid near Baghdad"

Källa: GlobalSecurity.org

Nyhetsbyrån Reuters uppgav i en artikel (2007-07-18) att Abu Omar al-Baghdadi, enligt uppgifter från amerikanska militärer, var en fiktiv person, en myt.

Källa: Reuters.com

Vad som tycks vara någorlunda säkert i dagsläget är att någon, med tillgång till bandspelare, har uttalat ett dödshot mot Vilks och redaktören för Nerikes Allehanda.

fredag 14 september 2007

Lama Abu-Iseifan: Ramadanbloggare

Igår började den muslimska fastemånaden, ramadan. Lama Abu-Iseifan, 26 år, bloggar varje dag under fastan. "Fastan är mitt sätt att visa uppskattning för det jag har på jorden", säger hon.

Besök hennes blogg

Om Ramadan (från Aftonbladet):

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern, samt även den heliga fastemånaden, en av islams fem pelare. Månaden är en viktig högtid för muslimer. Det var då Guds (Allahs) budskap uppenbarades för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift – Koranen.
Högtiden kan jämföras med det kristna julfirandet till minne av Kristus födelse.
Under ramadan avhåller sig alla vuxna, friska och bofasta muslimer från gryning till skymning från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer.
Personer med hög ålder, samt för kvinnor som ammar eller har menstruation omfattas inte av fastan på samma sätt.
Under ramadan uppträder muslimer väl mot sin omgivning och ger gåvor till de fattiga. Visar speciell uppskattning för sin familj samt renar sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning.
Ramadan avslutas med en stor fest – Eid al fitr. Festen är en belöning för att man klarat av fastan och en högtid där de äldre ger gåvor till de yngre.



Musikvideo med Mishari Al-Arada: Ramadan (4:42)

torsdag 13 september 2007

Dansande dervischer



Från Aryana Farshads film Mystic Iran - The Unseen World (9:59)

Besök filmens hemsida och läs en intervju med Aryana Farshad

Vid Uppsala International Sacred Music Festival, 1-4 november, kommer dansande dervischer från Turkiet att deltaga. Se program

måndag 10 september 2007

Nya avsnitt: Little Mosque On The Prairie

Det kanadensiska tv-bolaget CBS börjar den 3 oktober att sända nya avsnitt av succékomedin Little Mosque On The Prairie. Det är bara att hoppas tv-bolaget fortsätter se mellan fingrarna med det faktum att programmen laddas upp på YouTube så snart det har sänts. Och att svensk tv köper in serien.

Besök seriens hemsida

Ni som missat de åtta första avsnitten kan se dem här



Trailer för tv-serien Aliens in America (4:29)

Se hela första avsnittet

Även det amerikanska bolaget CW börjar den 1 oktober sända en serie i samma anda som Lilla moskén; om krockar mellan kulturer och religioner. Aliens in America handlar om en muslimsk utbytesstudent från Pakistan och hans amerikanska värdfamilj.

Nya avsnitt: Little Mosque on the Prairie

Kanadensiska tv-bolaget CBC börjar sända nya avsnitt att succéserien Little Mosque on the Prairie den 3 oktober. Det är bara att hoppas bolaget fortsätter se mellan fingrarna med det faktum att avsnitten läggs ut på YouTube så snart det har sänts

Islamiskt parti bildat i Finland

Förra veckan bildades ett islamiskt parti i Finland. Partiets grundare, Abdullah Tammi , är en finländare med bakgrund inom fackföreningsrörelsen, som för några år sedan konverterade till islam.

Partiets övergripande målsättning är att "främja det goda och motarbeta det onda". Abdullah Tammi tycker det vore fantastiskt om sharia-lag tillämpades i Finland och säger:

"Om ni fördjupar er i sharians historia ser ni att den har varit världens bästa lag. Den förebygger brott, och det är just vad som behövs, stränga straff avskräcker."

Läs hela artikeln i Hufvudstadsbladet (2007-09-07).

Läs även Vi svenska muslimer vill inte ha sharia-lag
av Abd al Haqq Kielan (Expressen 2007-02-27).

Om Edward Said och orientalism

Ett program från Axess webb-tv om litteraturhistorikern Edward Saids teoretiska och idologiska ställningstaganden. Medverkar gör bland andra Uppsalapoeten Mohamed Omar (blogg) och Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap vid Uppsala universitet.


Besök The Edward Said archive med massor av länkar till artiklar.

Wikipedia om Edward Said

I en artikel i Svenska Dagbladet skriver Sigrid Kahle:

"Ingen har gjort mer för att bryta upp den djupt rotade motsatsen öst-väst än den landsflyktige palestinske författaren Edward Said. Den västliga kulturens återfall i etnocentrism, okänslighet, identitetstänkande och "orientalism" skulle ha gjort honom förtvivlad."

lördag 8 september 2007

Protester i Uppsala mot Vilks rondellhund

På fredagskvällen demonstrerade, enligt polisens uppgifter, cirka 550 personer utanför Upsala Nya Tidnings huvudkontor i centrala Uppsala. Anledningen till protesterna var att UNT den 23 augusti publicerade Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund.

Demonstrationståg till UNT

Tidigare har en imam vid fredagsbönen i Uppsalamoskén uppmanat till bojkott av UNT, något som moskéns styrelse har tagit avstånd från.

Imam uppmanar till bojkott av UNT

Mohamed Omar, som är en flitig och uppskattad skribent i UNT, skrev den 4 september en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken Muslimska ledare och imamer måste fördöma hot Artikeln avlutas

"Muslimska ledare och imamer bör offentligt fördöma alla former av hot - öppna såväl som förtäckta - för att rentvå oss muslimer. Muslimer måste visa att vi i egenskap av goda medborgare respekterar yttrandefriheten och demokratins spelregler."

Se bildspel från protesterna utanför UNT
Se webb-tv från demonstrationståget

torsdag 6 september 2007

Miss Teen USA 2007



På YouTube har det den senaste tiden lagts ut en del videos som visar hur en 18-årig deltagare i Miss Teen USA 2007 blir nervös och börjar prata i nattmössan. En av dessa videos har setts av över 13 miljoner tittare.

I amerikanska talks shows har man gjort sig lustig över tjejen. Fyra av videoklippen ligger just nu som etta, trea, fyra och tionde på listan över de mest visade på svenska bloggar.

Jag började tyckta riktigt synd om tjejen som "hela världen" skrattade åt och föreställde mig att hon måste må riktigt dåligt av all denna uppmärksamhet. Men tydligen oroade jag mig i onödan, åtminstone om man ska döma av videon ovan.

Vilken härlig tjej :-)
Vi har nog alla en del att lära av henne.

tisdag 4 september 2007

Mohamed Omar: Vilks och yttrandefriheten

"Vissa muslimer har reagerat på Lars Vilks teckningar genom hot om våld. Det rör sig visserligen om en mycket liten grupp. Men det är i vilket fall allvarligt

Muslimska ledare och imamer bör offentligt fördöma alla former av hot – öppna såväl som förtäckta – för att rentvå oss muslimer. Muslimer måste visa att vi i egenskap av goda medborgare respekterar yttrandefriheten och demokratins spel­regler."

Ur artikeln Muslimska ledare och imamer måste fördöma hot
2007-09-04

Se tidigare blogginlägg om Vilks och "muhammedhunden"

lördag 1 september 2007

Protester mot Vilks "muhammedhund"

Klicka på bilden för större format
Satirtecknaren Hans Lindströms har kommenterat protesterna mot Nerikes Allehandas publicering av Muhammed som rondellhund.
Läs tidigare blogginlägg om Hans Lindström och besök hans hemsida

Channel Frederator



Några kortfilmer från Channel Frederator (10:26) - en hemsida för er som gillar animerad film.