torsdag 29 november 2007

Abjeez: Demokracy



En musikvideo med Abjeez: Demokracy (4:56)

Remix


Gruppen Abjeez och deras frontpersoner, systrarna Safoura och Melody Safavi, har jag uppmärksammat tidigare på bloggen. De är födda i Iran men uppväxta i Sverige.

Klicka på "etiketter" nedan för att se tidigare inlägg om Abjeez.

Henrik Perälä uppgav i mitten av oktober på sin blogg att han jobbar med att klippa ihop en dokumentärfilm om Abjeez. Nedan ett litet smakprov ur den kommande filmen som visar Abjeez vid en spelning på årets filmfestival i Rotterdam.




Säkrare med en kvinna vid ratten



En sketch från Harry Enfield show

Då var det bevisat - ännu en gång. En rapport (pdf) från Statens institut för kommunikationsanalys, Sika, visar att män är farligare än kvinnor i trafiken.

"Män tror sig ofta vara bättre bilförare än kvinnor, men de har ett sämre riskmedvetande. Den inbillade skickligheten bakom ratten innebär att männen tar större risker - kör fortare och håller kortare avstånd", säger Katarina Bokström på NTF till Upsala Nya Tidning

onsdag 28 november 2007

Prostitution bakom slöjan



En film från 2005 av Nahid Persson: Prostitution bakom slöjan.

Läs om filmen hos SVT Dokumentär Filmen finns även hos SVT med svensk text till och med 21 februari 2009

Den 7 december har Nahid Persson premiär på sin senaste film
Fyra fruar och en man

Att bygga murar mellan människor



Ett program från Link TV (5:19)

Se även Al Jazeeras programserie Walls of shame

Den rikes välstånd är hans fasta borg,
en hög mur till hans värn.

Ur Ordspråksboken 18:11

tisdag 27 november 2007

Sheeraz - den amerikanska drömmen



Sheeraz Hasan föddes i London 1974. Hans föräldrar var invandrare från Pakistan. Det tog honom två år att ta steget från sina föräldrars milkshake bar i London till att bli en inflytelserik och firad tv-värd i USA.

Nu är han på väg att bygga upp ett filmimperium som förenar Hollywood och indiska Bollywood. För en tid sedan kom hans självbiografiska bok Sheeraz - The Muslim American Dream

Besök hans hemsida och MySpace

Hasans affärsprojekt i Storbritannien Tinseltown och i USA Tinseltown.tv / Hollywood.tv samt i Förenade Arabemiraten Dubai.tv

Dagens Industri och rasismen på internet

Dagens Industri är Sveriges största finanstidning och finns naturligtvis även på nätet. Som de flesta stora tidningar har den olika diskussionsforum. Ett av dessa forum kallas Filosofiska Grubblerier (FG), men innehåller i huvudsak politiska kommentarer. På FG återfinns detta meddelande:

"OBS! VÄNLIGEN RESPEKTERA DETTA!

Alla ämnen ska kunna debatteras så länge man inte bryter mot reglerna. Undertonen i många inlägg på FG blir dock allt oftare obehaglig, med rent rasistiska eller nedlåtande avsikter. Därmed kommer hårdare tag mot strängar som handlar om invandring, konflikter mellan folkslag och liknande bli nödvändig.

/Webmaster"

Det har vid flera tillfällen uppstått diskussioner på forumet om vad som får och inte får skrivas. Tidigare i år kom därför Webmaster (WM) med följande förtydligande:

"Varför raderas strängar om invandrarpolitik och konflikter mellan folkslag? Varför varnas och blockas skribenter som startar dessa strängar?

Problemet grundar sig i att forumet utnyttjas av rasister. Samtidigt är det di.se som är ansvarig för allt som skrivs på webben. Vi vill inte ha rasism eller främlingsfientlighet här."

Så långt, allt väl. Problemet uppstår när forumets WM försöker komma till rätta med de rasistiska och främlingsfientliga skribenterna, som är mycket aktiva. Jag ska ta ett aktuellt exempel som är representativt för hur det brukar gå till.

Igår lade jag ut en länk på FG till en recension i Dagens Nyheter av Joseph A. Massads senaste bok Desiring Arabs. En bok som bland annat behandlar västerlänningars nedvärderande syn på orientalen. Det tog inte lång stund innan de vanliga rasistiska och muslimhetsande kommentarerna dök upp. Och hela strängen, inklusive min länk till recensionen, raderades.

Det här återkommande agerandet från WM har naturligtvis forumets rasister lärt sig att utnyttja. Varje sträng som startas med ambitionen att föra en seriös diskussion om ett angeläget ämne fylls med rasistiska kommentarer och raderas därmed av WM. Ibland stängs dessa skribenter av från forumet, men återkommer snabbt med ett nyregistrerat användarkonto.

All debatt tystas effektivt. I praktiken är det de rasistiska skribenterna som avgör vad som får och inte får diskuteras.Till råga på allt fick jag i dag ett meddelande från WM, att jag borde förstått att strängen skulle urarta och därför skulle jag avstått från att ta upp ämnet.

Dagens Industri är en stor och, i vissa kretsar, inflytelserik tidningen. Även tidningens nätupplaga har ett stort antal besökare.
I dessa dagar, av ökade aktiviteter från rasistiska och främlingsfientliga organisationer, är det beklagligt att di.se inte förmår hålla sitt diskussionsforum fritt från dessa krafter.

Orientalisk dans: Amani



Amani från Libanon är en av de riktigt stora inom orientalisk dans. Läs en biografi och besök hennes hemsida

The art of Middle Estern dance (by Shira) är internets bästa engelskspråkiga informationskälla om orientalisk dans med över 500 artiklar.

Stort tack till Emma för videotips och sakkunnig vägledning.

måndag 26 november 2007

Anita Lindblom: Sånt är livet



Ur filmen Sån´t är livet (originaltitel: Vi fixar allt) från 1961.

Joseph A. Massad: Desiring Arabs

Joseph A. Massads senaste bok Desiring Arabs recenseras i Dagens Nyheter av journalisten och författaren Andreas Malm:

"På den tiden araberna hängav sig åt erotik framställdes de i väst som omogna och primitiva. När de nu i stället förtrycker sexualiteten anses de hämmade och efterblivna.

Det anmärkningsvärda är att den orientalistiska matrisen förblir oförändrad. Vi står högst. Vi västerlänningar är över orientalerna; i bästa fall kan de stiga upp genom att efterlikna vår modell.

Förtecknen har vänts ut och in, men den drygt två hundra år gamla civilisatoriska hierarkin, herrens värdering av sig själv i motsats till orientalen är exakt densamma som förr."

Joseph A. Massad är professor vid Columbia University, USA, och har tidigare gett ut böckerna Colonial Effects: The Making of National Identity in Jordan och The Persistence of the Palestinian Question: Essays on Zionism and the Palestinians

Se även bloggposten Hollywoods ondskefulla araber

Klicka för större bild

Binta and the great idea


En film från 2004 av Javier Fesser. Originaltitel: Binta y la Gran Idea.

Filmen nominerades i år till en Oscar i kategorin "Bästa kortfilm". Den har dessutom fått 77 priser och visats på flera filmfestivaler

Filmen spelades in i Casamance, en provins i södra Senegal Ordet "tubab", som ofta används i filmen, är en vanlig benämning på "vita" människor.

söndag 25 november 2007

fredag 23 november 2007

Från Mustafa Can till sverigedemokraterna



Mustafa Can är journalist och författare.

Mustafa fick 2002 Stora Journalistpriset för sitt reportage om sverigedemokraterna I Sveriges namn Förra året kom hans debutbok Tätt intill dagarna

Orana


Filmen gjordes under nio månader åren 2003-04 av Maxime Rey-Camet, Amélie Raffenaud och Jeff Sebrechts som studerade vid en multimediaskola i Toulouse, Frankrike.

Två mytiska afrikanska karaktärer möts när de söker efter vatten. Den ene kommunicerar endast med gester, den andre endast med musik. Genom ett ömsesidigt tillmötesgående lyckas de övervinna sin oförmåga att förstå varandra och skapar tillsammans ett nytt sätt att kommunicera - dans.

Besök filmens hemsida (på franska)

Kort presentation av filmen på engelska.

Priyadarsini Govind: Mallari



En trailer med den indiska dansösen Priyadarsini Govind (5:56)

Priyadarsini Govind är en av världens främsta uttolkare av Bharatanatyam, en dansform som funnits i över två tusen år.

Besök hennes hemsida

Morgana: Khundas (Ängeln)



Förra gången jag uppmärksammade den marockansk-spanska dansösen Helena-Morgana Guibelalde Culebras på bloggen sände jag en mail till en tjej som under många år ägnat sig åt orientalisk dans, så kallad magdans. Jag frågade vad hon tyckte om Morgana. Svaret blev att "det där är cirkuskonster och har inget med orientalisk dans att göra".

Så nu vet ni det.

Se fler videos med Morgana på hennes hemsida

Malayeen - dansös från Irak



En video med Qawliya dans från Irak (8:06)

"El kawaliyyah" är en vanlig benämning på den lilla minoriteten romer i Irak. På videon medverkar bland andra den berömda dansösen Malayeen i filmsekvenser både från sin barndom och som vuxen. Malayeen är numera bosatt i Sverige.

Stort tack till Emma för videotips och information.

Nya vägar - Moderaterna vs Akira



Jag fick ett mail angående min bloggpost Moderaterna - Nya vägar om moderaternas nya "kampsång":

"Helt klart behövdes videon till låten hottas upp lite, och jag tog på mig uppgiften. Något för nästa partistämma kanske?"

torsdag 22 november 2007

Västbanken: Skammens mur



Al Jazeera producerar fyra dokumentärer på temat Walls of Shame Det senaste programmet handlar om den mur som Israel bygger på Västbanken.

Se även tidigare blogginlägg Hatets mur och Ett försenat julkort

onsdag 21 november 2007

Jerusalem: Little Mosque on the Prairie



Som jag tidigare berättat på bloggen, har den kanadensiska tv-succén Little Mosque on the Prairie köpts in av Israel, Västbanken, Gaza, Dubai, Förenade arabemiraten, Finland, Turkiet, Frankrike, Schweiz och flera franskspråkiga länder i Afrika.

TV-bolaget CBC, som producerar serien, har besökt tittare i Jerusalem för att läsa av deras reaktioner.

Nahid Persson: Fyra fruar och en man

Den 7 december har Nahid Perssons dokumentärfilm Fyra fruar och en man premiär i Stockholm. Göteborg, Malmö. Lund, Västerås och Uppsala Filmen handlar om en man och hans fruar i en liten by i Iran.

"Det är han som har makten och pengarna. Kvinnorna stannar hos honom för att inte skiljas från sina barn", säger Nahid Persson till Upsala Nya Tidning

Se en trailer för filmen

Nahid Perssons förra film Prostitution bakom slöjan fick flera priser och visades vid flera tillfällen på tv. Filmen kan köpas från SVT:s webbutik och hyras hos Love film eller se den på min blogg

Plasttallriken



Familjen samlas för att äta middag vid vårfesten Sham El Nessim en högtid som firas av både kristna och muslimer i Egypten.

tisdag 20 november 2007

Seyyed Hossein Nasr: The Garden of Truth

"Den högst ansedda utmärkelsen för en nu levande filosof är att bli upptagen i bokserien The Library of Living Philosophers och för en religionsvetare att bli inbjuden att hålla Gifford-föreläsningar vid skotska universitet. Seyyed Hossein Nasr är den ende som har kvalificerat sig för dem båda",

skriver Café Exposé i en artikel om Seyyed Hossein Nasrs med anledning av hans senaste bok The Garden of Truth: The Vision and Promise of Sufism, Islam's Mystical Tradition

Se även när Seyyed Hossein Nasr talar om sin tidigare bok The Heart of Islam i tv-programmet This is America

Haiti: Kommunikationsrevolutionen



Ett reportage från Haiti av Al Jazeera (YouTube)

Möjligheten att kontakta personer via telefon är sedan lämge en sådan självklarhet i Sverige att vi knappt reflekterar över det. Men i många av världens länder har bristen på utbyggda telefonnät inneburit stora problem i samhällsbyggandet. Mobiltelefonen innebär en verklig kommunikationsrevolution.

Hemsida för telebolaget Digicel Haiti

Wikipedia om Haiti på svenska och på engelska

Let's dance, Anders Björck



Landshövdingen i Uppland, f.d. försvarsministern Anders Björck, blev erbjuden att medverka i tv-programmet Let's dance. Men enligt Upsala Nya Tidning tackade han "nej" och hävdar att till och med Lasse Brandeby dansar bättre än honom.

Efter att ha sett klippet ovan är jag lite besviken över Björcks beslut
- det hade kanske blivit riktigt rolig underhållning.

måndag 19 november 2007

Jungle Jail



En film från 2007 av Mathieu Arnoux, Hugo Cierzniak, Bruce Nguyen Van Lan och Aymeric Palermo (7:47) Besök filmens hemsida

fredag 16 november 2007

IKEA och muslimer

IKEA satsar på de muslimska kunderna i USA.

I områden med en stor muslimsk befolkning har företaget gjort marknadsundersökningar för att ta reda på målgruppens behov. Enligt The New York Times planerar IKEA även att erbjuda sina kvinnliga anställda en specialdesignad huvudduk/slöja.
Se NY Times videon Selling to Islam om IKEA:s och andra företags satsning på den muslimska kundkretsen.
I Storbritannien tog IKEA i samarbete med The Hijab Shop redan för ett par år sedan fram en huvudduk till sina anställda. Eva Stål, på IKEA:s informationsavdelning, skriver i ett majl att i Sverige får den personal som önskar bära huvudduk själva bestämma vilken typ de vill använda.

Hasse å Tage inför TV2 premiären 1969



Den 5 december 1969 började TV2 sina sändningar. För att kunna se kanalen behövdes en speciell tillsats. Hasse å Tage spelade in denna lilla instruktionsfilm som visades i TV1.

Premiärdagens sändningar i TV2:

6.00 - 18.00 Testprataren
18.00 Testbild
18.29 Radiochefen Olof Rydbeck inviger TV2
18.30 Babar

Under de första tolv sändningstimmarna visades endast vykort.

- Enligt Televerkets bestämmelser fick vi inte visa rörliga bilder. Folk hade istället fått skicka in vykort. Så till bilder av Haparanda, Borås och Eskilstuna pratade jag sedan med tittarna på samma sätt som jag gjort i radion, berättar Carl-Uno Sjöblom på SVT:s hemsida

onsdag 14 november 2007

Povel Ramel: Snodderian Snoddera

Povel Ramel gjorde en parodi på Gösta "Snoddas" Nordgrens gigantiska succé Flottarkärlek. Den spelades in på en stenkaka (78-varvare), men både skivbolaget och Povel tyckte den blev alldeles för elak, så Povel köpte själv upp hela upplagan.

Lyssna på Snoddas originalinspelning och på Ramels Snodderian snoddera

Se även blogginlägget Gösta "Snoddas" Nordgren: Flottarkärlek

Gösta "Snoddas" Nordgren: Flottarkärlek

Den 26 januari 1952 framträdde Gösta "Snoddas" Nordgren i Lennart Hylands radioprogram Karusellen. Det blev en omedelbar succé och Snoddas-febern drog fram över Sverige.

Jonas Sima gjorde 1991 filmen Jag var ung en gång för länge sen och gav fem år senare ut boken Sagan om Snoddas, Sverige i oskuldens tid

När jag arbetade på filmen om Snoddas kom jag snart att uppfatta arbetet som en samtidig undersökning av den svenska "folksjälen", skriver Jonas Sima och fortsätter:

Vad innebär begreppet folksjäl?

Jag menar att sagan om Snoddas definitionsmässigt beskriver själva begreppet. Snoddas sånger och hans sångstil kom att påminna många människor som såg och hörde honom om en tid och en livsstil som de börjat frukta skulle gå förlorad i den moderna tid som de kände nu bröt in, präglad av den amerikanska Coca Cola-kulturen som vällde in över våra gränser när avspärrningarna efter andra världskriget hävdes.

Snoddas uppfattades genast som en symbol för det genuina och äkta – det helyllesvenska – som man ville hålla kvar och bevara: detta ursvenska som inte får förspillas och kastas bort. Snoddas framträdde med någonting välbekant och tryggt: en blandning av folkvisa och gamla skillingtryck, bondvals och folklig schlager. Sånger som man själv kunde nynna eller sjunga med i. Det som estetiker av facket kallar "bekantskapskvalitet".

Att hålla på Snoddas blev det samma som att hålla på det man höll kärt, nämligen det ursprungligt svenska.


Lennart Hyland intervjuar Snoddas i radioprogrammer Karusellen

Snoddas sjunger Flottarkärlek i Karusellen

Se även blogginlägget Povel Ramel: Snodderian Snoddera

tisdag 13 november 2007

Debatt i Uppsala: Gränslös konst?

Torsdagen den 15 november arrangerar Utrikespolitiska föreningen i Uppsala en diskussion med en spännvidd från konst till yttrandefrihet och islamofobi.

Tid: 19:00 Plats: Universitetshuset, sal X

Kom i tid och lämna väskor hemma, eftersom inga väskor får tas med in i lokalen. Som vanligt går medlemmar som kan uppvisa medlemskort förbi kön.

Deltagare i diskussionen är Helena Benaouda, ordförande Sveriges muslimska råd; Kerstin Gustafsson Figueroa, författare och journalist; Ulf Johansson, chefredaktör Nerikes Allehanda; Lars Vilks , konstnär. Moderator: Stefan Jonsson, journalist, Dagens Nyheter.

Under en tågresa nyligen träffade Lars Vilks en imam från södra Sverige. De var oense om mycket, men det blev i alla fall en bra diskussion.

- Imamen berättade att han hade tre alternativ när han fick se mig. Slå ihjäl mig, misshandla mig eller diskutera. Han valde att diskutera. Det var civiliserat, en bra diskussion, säger Vilks till Upsala Nya Tidning

söndag 11 november 2007

Beck-film: I Guds namn



Trailer för Beck-filmen I Guds namn

Repliker ur filmen:

- Alla ni som sitter här inne vet att man blir homosexuell på grund av genetiska skador. Ni vet också att äktenskap mellan homosexuella hotar den svenska rasens fortlevnad. Bögar får inga barn.

- Vad ni kanske glömt bort är att homosexualitet klassades som en sjukdom i Sverige så sent som 1979. Och sjukdomar försöker man utrota. Inte sprida. Det har man alltid gjort, säger predikanten.

- Nu har en rad olika samfund slutit sig samman, över olika trosgränser, allmänt accepterade samfund, och så finns en mer våldsrinriktad svans som inspireras av deras domedagspredikningar.

- De är mot aborter, de hatar HBT-människor, de hatar invandrare, de är för kristna friskolor. Det är en rätt grumlig sörja, säger polisexperten.

En fruktansvärd skildring av kristna, skriver Dagen.

En rapport från RFSL och EXPO om nazistiska och rasistiska gruppers homofobiska propaganda på Internet (2005):

Det homosexuella hotet mot den vita rasen
– nazistisk och rasistisk homofobi på Internet

onsdag 7 november 2007

Islam och bluesens rötter



Först på videon kommer den traditionella "adhan", den muslimske böneutroparens kallelse till bön, som tillkom redan på Muhammeds tid i Medina. Sedan kommer en version av bluesen Levee Camp Holler.

Omkring 30 procent av de västafrikanska slavar som fördes till Amerika var muslimer. Under århundraden hade den västafrikanska musiken påverkats av den arabiska. I dag hävdar allt fler forskare att man kan spåra den arabiska/islamska musiktraditionen i den tidiga bluesen.

Professor Gerhard Kubik skriver i sin bok Africa and the Blues:

"Many traits that have been considered unusual, strange and difficult to interpret by earlier blues researchers can now be better understood as a thoroughly processed and transformed Arabic-Islamic stylistic component.

What makes the blues different from African American music in the Caribbean and in South America is, after all, its Arabic-Islamic stylistic ingredients."

Den vetgirige läser naturligtvis artikeln Muslim roots, U.S. Blues och en intervju med Gerhard Kubik

tisdag 6 november 2007

AK-47 fyller 60 år



AK-47 (Automatkarbin Kalasjnikov modell 1947) fyller 60 år och Al Jazeera uppmärksammar det i en dokumentärfilm. Vapnet påstås döda 250 000 människor varje år och kallas därfor ibland för det verkliga massförstörelsevapnet.

AK-47 har en egen hemsida

Wikipedia om AK-47 på svenska och utförligare på engelska

måndag 5 november 2007

söndag 4 november 2007

Kerstin Gustafsson Figueroa: För Guds skull

”Den här boken är kanon! Man sträckläser den, som en samling spännande deckarnoveller. Skillnaden är att det här handlar om verkliga människor”, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi.

Människorna som Kerstin Gustafsson Figueroa har intervjuat i den här boken är av olika ursprung och har vitt skilda erfarenheter, men de har tron gemensamt. De är muslimer i Sverige.

Günay ber punktligt varje dag och hon älskar de där stunderna med Gud. Ismail fastar varje år och går i moskén varje fredag. Adile bär sin slöja med självklarhet, Eva tycker inte att det är nödvändigt. Mehmet tror på Gud, men ber inte alls.

Kerstin Gustafsson Figueroa säger till Piteå-Tidningen:

"Bilden är negativ överallt. Inte bara av muslimer, utan av invandrare överhuvudtaget. Vi tror att muslimer är farliga.

Vi lever så segregerat i Sverige. Det är inte många som umgås med muslimer. Ibland träffar vi taxichaufförer som är muslimer, men med dem pratar vi sällan om viktiga saker. Vi bor inte i samma trappuppgång och vi arbetar sällan med dem."

Boken är utgiven av Atlas i anslutning till tv-serien Muslim i Europa

Läs en recension i Flamman Köp boken på nätet

Sekulära muslimer - vad är det?

Hooman Anvari från SEMUS (Sekulära muslimer i Sverige) ger sin syn på begreppet i Studio Ett Programmet finns kvar i arkivet i 30 dagar.

Loituma: Ievan Polkka



Musikvideo med Loituma: Ievan Polkka (2:41)

Loituma bildades 1989 som septett under namnet Jäykkä Leipä (Hårt bröd) vid musikhögskolan Sibelius-akademin i Helsingfors, Finland. Namnet Loituma kommer från Loitumasjön i östra Finland.

I ursprungsuppsättningen ingick bland andra Sanna Kurki-Suonio och Tellu Turkka, som senare blev medlem i Hedningarna Gruppmedlemmen Anita Lehtola har även hon varit medlem i Hedningarna.


Ievan Polkka som Dance Remix. Holly Dolly: Holly Song (2:58)

lördag 3 november 2007

Intervju med Brian Eno



Riz Kahn från Al Jazeera intervjuar Brian Eno (18:25)

Musikern och producenten Brian Eno talar om globalisering, marknadsfundamentalism och demokrati. Brian Eno är grundare av organisationen The European Council on Foreign Relations

fredag 2 november 2007

Elvis Presley: Harum Scarum



Trailer för filmen Harum Scarum från 1965 (2:05)

Se även blogginlägget Hollywoods ondskefulla araber där Jack Shaheen talar om sin bok Reel Bad Arabs: How Hollywood vilifies a people.

För att kunna skriva boken tittade professor Jack Shaheen på över 900 filmer från perioden 1896-2000. Av dessa filmer gav 12 en positiv bild av araber, 50 var balanserade och övriga negativa.

Billy Mo - jazzmusiker och schlagersångare

Billy Mo föddes den 22 februari 1923 på Trinidad.
Han flyttade till London 1945, studerade på London Academy of Music och spelade trumpet tillsammans med flera framstående jazzmusiker.

1956 flyttade Billy Mo till Tyskland och etablerade sig som jazzmusiker och schlagersångare.

Han gav ut en mängd skivor och hade 1962 en stor hit med Ich kauf‘ mir lieber einen Tirolerhut / Text / Lyrics / Skivomslag (Jag borde köpa mig en tyrolerhatt). Billy medverkade även i flera filmer och tv-program, han var bland annat en av de artister som medverkade i tysk TV:s första sändning i färg.

Billy Mo dog den 16 juli 2004 i en hjärtinfarkt.

Lyssna till detta lilla smakprov (klicka på högtalaren) på Billy Mos underbara trumpetsolo i Bert Kaempferts inspelning av Mitternachts Blues från 1958 Skivomslag

Singeldiskografi och skivomslag

11 Billy Mo-Das is...

torsdag 1 november 2007

Blåbärskriget



Trailer för filmen Blåbärskriget (1:11)

Blåbärskriget är en skröna - en rövarhistoria om en grupp bärplockare som blir lurade av uppköparen, och beslutar sig för att stjäla tillbaka de bär som dom inte fått betalt för.

Två unga polacker tar initiativet till bärstölden och möter under sin flykt med ett ton ruttnande blåbär ett Sverige som inte liknar den officiella bilden av landet.

Det här är en berättelse på två plan. På det övre samhällsplanet finner vi rävspel, tjuvjakt och ett politisk trixande med aktieförsäljning, bluffavtal och planer på att sno åt sig EU-bidraget på 50 millioner.

På det nedre samhällsplanet har vi bärplockarna som med nya allierade startar sökandet efter både skatten, kungariket och ljuv hämnd. Och allt som finns att tillgå är ett ton ruttna blåbär.

Texten ovan är från filmens hemsida

Hela filmen finansierad av privata medel. Från produktionsbolag som gått in med lite större summor till färghandlare som sponsrat med några burkar färg. Sammanlagt ligger budgeten på 7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med de 20 miljoner som en genomsnittlig svensk film kostar.

Filmen kommer mestadels att kunna ses på landsbygden, dit den distribueras digitalt. Den kommer att gå upp på cirka 50 platser i Sverige, i nedlagda Folkets hus, gamla biografer och dylikt. Helt utan inblandning från SF eller Svensk bio.

Läs mer i Sundsvalls Tidning