måndag 31 mars 2008

Muslimsk ledare angående Wilders film

Jag har tidigare citerat vad Mohammed Rabbae, före detta riksdagsman och ordförande i Hollands nationella marockanska råd, sade vid en presskonferens i Haag den 24 januari. Han försäkrade då att i stort sett alla muslimska organisationer i Holland aktivt verkade för att Geert Wilders anti-koran film skulle emottagas på ett stillsamt sätt.

Dagen efter att Wilders film lades ut på internet talade Rabbae i El Ouma moskén i Amsterdam. En del av talet adresserade han speciellt till muslimer i andra delar av världen:

"Vi vill tala om för våra muslimska bröder och systrar utomlands, i Mellanöstern, Pakistan, Afghanistan, Saudiarabien, etc, att vi som muslimer i Holland har de bästa förutsättningarna att analysera situationen i Holland och att avgöra hur Wilders och andra skall bemötas.

Jag vädjar till våra bröder och systrar i utlandet att följa vår strategi, inte att fördärva den genom våldsamma tillbud eller en attack mot någon holländsk ambassad."

"Att söka konflkt med Holland är att söka konflikt med oss. Vi är odelbara holländare, vi är odelbara invånare i detta land."

Om muslimer i Holland sade Rabbae:

"Vår målsättning är ingen annan än att fredligt arbeta för vårt samhälles framtid, framtiden för våra barn, men också för Hollands framtid. Muslimer i Holland älskar det här landet - naturligtvis kritiserar de vissa företeelser, som alla andra invånare.

Holland är vårt land och vi ska tillsammans med våra landsmän försöka slå an den rätta tonen för att slutligen komma bort från den pågående polariseringen av samhället, så att vi äntligen kan leva vårt dagliga liv utan att behöva vara rädda för varandra."

Källa: How Dutch Muslim leader reacted to Wilders anti-Koran film Reuters

Enligt den israeliska sajten haaretz.com har Hollands statsminister, Jan Peter Balkenende, sagt sig vara stolt över de holländska muslimernas fridfulla reaktioner på filmen.

Svenska valaffischer



Jag har tidigare postat en del äldre valaffischer på bloggen, nu har jag sammanställt dem till ett enkelt bildspel.

Se videon i större format

Sara Tavares: Bom Feeling



Ett framträdande i holländsk TV den 25 november 2007.

Se fler bloggposter om Sara Tavares

söndag 30 mars 2008

Muslim kommenterar Wilders' "Fitna"



En amerikansk muslim kommenterar Geert Wilders film Fitna.

Holländska judar fördömer Wilders' film

Den israeliska sajten haaretz.com skriver i artikeln Dutch Jewish group: Anti-Islam film is 'counterproductive' att Hollands judiska centralråd fördömer Geert Wilders' film Fitna.

Rådet anser att Wilders gör sig skyldig till allvarliga generaliseringar om islam och muslimer. Det antisemitiska innehållet i filmen visar att det finns en del muslimer med vidriga åsikter om judar, men som materialet presenteras leder det endast till en polarisering av det holländska samhället och är kontraproduktivt i kampen mot extremism, skriver rådet.

I artikeln sägs även att den holländska statsministern, Jan Peter Balkenende, sagt sig vara stolt över de holländska muslimernas fridfulla reaktioner på filmen.

Gryningsbönen Fajr فجر‎



Gryningsbönen skall bedjas före solens uppgång. Azan, som nämns i videon, är böneutropet. Fler bloggposter om muslimsk bön

Danny Zuker & Matter: Gay 4 Obama



Efter den mängd med sånger och videos som producerats till stöd för Barack Obama gäller det att hitta på något originellt för att sticka ut. Så nu har vi fått en musikvideo om en gift hetrosexuell trebarnspappa som tänder på Obama, men bara på honom och ingen annan man.

Se även internets mest omfattande spellista med sånger för Obama. Just nu innehåller den 51 sånger.

lördag 29 mars 2008

Layla Al-Attar

Målningen ovan är gjord av Layla Al-Attar som var en hyllad konstnär i Irak. Layla och hennes man dödades i sitt hem i Bagdad den 27 juni 1993 av en amerikansk missil som missade sitt mål. Attacken var personligen beordrad av president Bill Clinton som hämnd för ett mordförsök på George Bush Senior.

En målning från 1995 av Robert Markey till minne av Layla Al-Attar.

Den amerikanske artisten Kris Kristofferson har skrivit sången The circle till minne av Layla. Han framförde sången vid en konsert på Olympia Theatre i Dublin för en vecka sedan.

torsdag 27 mars 2008

Bloody Mary



Animerad film av Zina Papadopoulou: Bloody Mary (1:06)

Ingredienser till Bloody Mary:

6 cl Vodka
Tomatjuice
1 tsk citronjuice
2 droppar Tabasco
2 stänk Worcestersås
Salt
Peppar

Evolutionsteorin



Musikvideo med Flipron: Raindrops Keep Falling on the Dead (3:06)

Hillary Clinton släkt med Angelina Jolie

Enligt en genstudie utförd av The New England Historic Genealogical Society i Boston, USA, är Hillary Clinton släkt med Angelina Jolie, skriver nyhetsbyrån Reuters När jag för nästan två år sedan gjorde en vilken-kändis-är-du-lik-test fick jag detta skrämmande resultat:

Hillary Clinton - släkt med släkten.

Sammanstrålning (Convergence)



En film av Meysam Motazedi om en utbränd yrkesmördare. Medverkar gör den kanadensiske ståuppkomikern Reza Peyk

onsdag 26 mars 2008

Nick Bean: Yes we can



Det senaste tillskottet till internets mest omfattande spellista med sånger till stöd för Barack Obama. Just nu innehåller spellistan 50 sånger.

tisdag 25 mars 2008

SvD ljuger om Geert Wilders film

I gårkväll publicerade Svenska Dagbladet en artikel på nätet om Geert Wilders anti-koran film Protesterna växer kring osedd film I artikeln påstås det att "inga nederländska tv-kanaler vill visa den".

Jag lade igår ut bloggposten Muslimsk TV vill visa Geert Wilders film där det framgår att en muslimsk tv-kanal i Holland vill sända filmen. Wilders accepterade inte erbjudandet.

Se även Muslimsk tv-kanal fick inte visa anti-islamisk film (Sydsvenskan) och fler bloggposter om filmen

Tillägg

SvD uppdaterade/redigerade artikeln efter denna bloggpost och nämner nu den muslimska tv-kanalens erbjudande att sända filmen.

Ytterligare en kommentar till artikelns "första upplaga": Hat med hot som mål

måndag 24 mars 2008

Om Geert Wilders film "Fitna"



En film producerad av Radio Netherlands Worldwide (RNW).

Läs artiklar om Geert Wilders i RNW:s arkiv.
Se fler bloggposter om Wilders



من النادر أن يثير فيلم ما قبل عرضه اهتماماً وتساؤلات كالتي أثارها فيلم "فتنة" الذي أنتجه النائب الهولندي خيرت فيلدرز. بغض النظر عن مضمونه، فإن فيلم "فتنة" أثار أسئلة كثيرة في أنحاء مختلفة من العالم. أسئلة حول مـُنتج الفيلم، وحول دوافعه، حول البلاد التي يعيش فيها، والتي تسمح بأمور كهذه، حول حكومة البلاد التي تـُحـذّر ولا تتدخل، وأسئلة حول أوضاع المسلمين في هولندا. ربما يستحق الأمر السفر إلى هولندا بحثاً عن أجوبة محتملة لتلك الأسئلة الكثيرة، وهذا ما يصوره فيلم "حول فيلم فتنة".

ملف خيرت فيلدرز

Muslimsk TV vill visa Geert Wilders film

Den holländska parlamentsledamoten Geert Wilders planer på att släppa en film om koranen, som han anser är jämförbar med Adolf Hitlers Mein Kampf, har jag tagit upp i tidigare bloggposter

Om Wilders misslyckades i sina försök att få något tv-bolag att sända filmen, skulle premiärvisningen äga rum på internet. Den sida där filmen förmodligen skulle visas stängdes under gårdagen med motiveringen att ägarna till tjänsten, Network Solutions, ville undersöka om sidans innehåll var i överensstämmelse med deras regler, skriver Associated Press

Se även Klagomål mot islamfilm stänger sajt Dagens Nyheter

Wilders har nu fått ett erbjudande från en muslimsk tv-kanal i Holland, Nederlandse Moslim Omroep (NMO), som är beredda att visa filmen. Innan visningen vill de, av naturliga skäl, se filmen för att försäkra sig om att den inte bryter mot lagen. Wilders anser att kravet är oacceptabelt och har avböjt erbjudandet, enligt Radio Netherlands Worldwide och nyhetsbyrån DutchNews.nl

NMO har på sin hemsida en omröstning där besökarna får ta ställning till om tv-kanalen skall visa hela anti-koranfilmen eller inte. I skrivande stund anser 71 procent att de skall visa filmen.

NMO har tidigare sänt program med islamkritikerna Ayaan Hirsi Ali och Theo van Gogh, som blev mördad efter sin film Submission.

På hemsidan för den Dubai-baserade tv-kanalen Al Arabiya publicerades igår artikeln A Letter to Muslims: DON'T REACT av en brittisk muslimsk journalist:

"Riots, flag burning, death threats, killing, anger, hate, are all AGAINST the core principles of Islam and will also prove Wilders' point that the Quran is a fascist book and should be banned.

Therefore, I suggest we counter the hate from extremists on both sides (whether it be Wilders or Muslims) with some love."

söndag 23 mars 2008

Love me like Barack Obama



Äntligen hamnar Hillary på bloggen.

Det har blivit en hel del kampanjsånger för Obama på bloggen, men inte en enda för stackars Hillary. Det beror naturligtvis inte på att jag skulle ha något emot Hillary, utan bara på det enkla faktum att jag inte lyckats hitta någon tillräckligt bra sång till stöd för henne. Men videon ovan tycker jag det finns anledning att dela med sig av.

Kübler-Ross och den döende giraffen

I natt fick jag en kommentar på bloggen som gjorde mig riktigt glad. Den kom tydligen från någon som under lång tid varit en återkommande besökare. Hon nämner bland annat en kort animerad film som jag lade ut på bloggen för länge sedan. Jag vet precis vilket film hon syftar på, men hur jag än letar så hittar jag inte inlägget i arkivet. Kan jag verkligen ha raderat det av misstag?

Nåväl. Jag letade upp filmen igen och kör den i repris.

Elisabeth Kübler-Ross (1926-2004), var en schweizisk-amerikansk psykiater, författare och omstridd pionjär inom arbetet med svårt sjuka och döende. Hon är förmodligen mest känd för att ha utvecklat teorin om döendets fem stadier:
  • Förnekande
  • Aggression
  • Köpslående
  • Depression
  • Acceptans



fredag 21 mars 2008

Jay Jay French & Friends: I want Barack



Den gamle hårdrockaren Jay Jay French, gitarrist och grundare av gruppen Twisted Sister, har sällat sig till den skara artister som stöder Barack Obama. Jay har dammat av gruppens hit I wanna rock från 1984, skrivit ny text och döpt om den till I want Barack.

Naturligtvis finns sången med på Barack Obama for president 2008, den mest omfattande spellistan på internet med sånger (just nu 46) till stöd för Obama.

torsdag 20 mars 2008

Glad påsk!



Glad påsk önskar Svarten, som själv arbetar hela helgen.

Abjeez - ny musikvideo i april



Abjeez försöker jag hålla lite koll på och har uppmärsammat dem i flera bloggposter För några dagar sedan dök det upp en video på Tuben som meddelar att de i slutet av april släpper en musikvideo på nätet till låten Barab Barab.

Missa inte spellistan med Abjeez

Försäkringskassan - sjukt bra



Svenska Dagbladet/TT om sjuka politiker Se även Insider på webb-tv (sänt den 20 mars 2008). Inslaget om sjuka politiker börjar efter 11 minuter.

I Uppsala blir vi friskare, eller rättare sagt, mindre sjukskrivna.

onsdag 19 mars 2008

Två visor av Allan Edwall




Text / Lyrics


Text / Lyrics

Tack till Pierres hjärna som fick mig att återupptäcka Allans visor.

Wikipedia om Allan Edwall

Geert Wilders i dansk TV



Den högerpopulistiske holländska parlamentsledamoten och grundaren av Frihetspartiet, Geert Wilders, har offentliggjort att han planerar att släppa en kortfilm om Koranen. Under de senaste dagarna har uppgiften att filmen ska ha premiär den 28 mars cirkulerat på internet.

Vid en intervju i dansk TV igår lovprisade Geert Wilders den danska regeringens försvar av yttrandefriheten i samband med de våldsamma protesterna mot publiceringen av "Muhammed-teckningarna" i Danmark. Den danske statsministern, Anders Fogh Rasmussen, tar bestämt avstånd från Wilders försöka att knyta an sina åsikter till den danska regeringen.

"Regeringen försvarar yttrandefriheten, men jag vill ännu en gång understryka att vi inte delar de värderingar och åsikter som herr Wilders representerar", sade statsministern enligt BBC News

Se tidigare bloggposter om Geert Wilders.

Pride-festival i Uppsala

En pridefestival i Uppsala rycker allt närmare. Festivalen beräknas äga rum 22-25 maj och omfattar en rad aktiviteter i centrala Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning

Den relativt nystartade föreningen Uppsala Pride som hade sitt första möte i oktober förra året, står som arrangör för festivalen. Föreningen har bland annat för avsikt att arrangera en årligen återkommande pridefestival, kulturevenemang och skapa mötesplatser för HBT-personer.

Till skillnad från Stockholm Pride blir det ingen parad i Uppsala. I stället blir det en kulturfestival med musik, dans, teater, film och olika workshops. Festivalen kommer att gästas av artister från Turkiet, Estland och USA.

Den som vill vara med och diskutera, koordinera och starta Uppsala Pridefestival kan registrera sig hos ett nätcommunity

Chris Brown: With You



Den här videon har redan setts på Tuben av över 23 miljoner besökare sedan den 6 december förra året, men det var faktiskt först i dag som jag snubblade över den.

måndag 17 mars 2008

Beslöjade röster



Trailer för dokumentären Veiled voices av Brigid Maher. Filmen behandlar kvinnligt ledarskap inom islam i mellanöstern.

Besök filmens hemsida och läs en artikel om Brigid Maher

Rather than being oppressed by the Koran, she (Brigid Maher) explains, the trend shows that women are increasingly shaping a religion that is far less rigid than we might think.

“The underlying theme of the documentary is to demonstrate that Islam is not static,” she says. “Interpretation of texts change based on time and place.”

Heby - Morgongåva



En tågresa mellan Heby och Morgongåva i Uppland. Filmad av Eva Vikström i augusti 2006.



Ur pressmeddelande om Förstudie: Pendeltågstrafik Uppsala – Heby – Sala som presenterades i januari 2008:

"Kollektivtrafiken i stråket Uppsala – Sala utgörs idag framför allt av bussar som trafikerar alla mellanliggande orter (Vänge, Järlåsa, Vittinge, Morgongåva och Heby).

Busstrafiken kännetecknas av hög turtäthet och tillgänglighet. Måndag-fredag körs 30-minuterstrafik under rusningstid, övrig tid en gång per timme hela sträckan, totalt 25 turer i varje riktning.

På järnvägen kör UVEN-tågen mellan Uppsala, Sala, Västerås och Eskilstuna fram till Norrköping. Dessa stannar i Morgongåva och Heby. Dessutom går Dalatågen på denna bana utan uppehåll mellan Sala och Uppsala."

söndag 16 mars 2008

Muslimer för Obama

Jag har haft ögonen på sajten under några veckor nu, men längre än så här har de ännu inte kommit. Kanske har personerna bakom sajten också läst artikeln i Islamica Magazine The American Muslim Community's "Obama" Problem:

"Muslims have found the perfect candidate, but cannot vocally support him for fear that if they do, they may be the reason he loses."

Brett Dennen: Ain't no reason



Musikvideo med Brett Dennen: Ain't no reason (3:21) Text / Lyrics

Besök Brett Dennens hemsida och hans MySpace

Barack Obama om samkönade äktenskap

Det har varit en hel del om Barack Obama på bloggen den senaste tiden. På min blogg Konserverad gröt lägger jag för tillfället ut reklamfilmer på temat homosexualitet i reklamen

Med den något skruvade inledningen postar jag nedan en intervju från 2004 där Obama ger sin syn på samkönade äktenskap.

Det kan vara intressant att notera att United Church of Christ, som Obama tillhör, i juli 2005 blev den första kristna kyrka som godkände samkönade äktenskap



Under videoklippets första tre minuter utvecklar Barack Obama sin syn på äktenskap mellan homosexuella.

Hotellet Burj Al Arab i Dubai

För ett par veckor sedan bildades Dubai Authority for Culture and Arts och det första projektet de fattade beslut om var att bygga ett museum över profeten Muhammed, enligt BBC News

Det sägs att emiratet Dubai i Förenade arabemiraten är världens snabbast växande stad. Dubai beräknas 2012 ha fler än 30 skyskrapor med en höjd på över 300 meter.

Antalet invånare var 2006 cirka 1,5 miljon och målsättningen är att Dubai 2015 ska ha kapacitet för 11 miljoner invånare.

Hotellet Burj Al Arab (på arabiska برج العرب , betyder "Arabernas torn") blev färdigt en månad före milleniumskiftet och är med sina 321 meter den högsta byggnaden i världen som används enbart som hotell. Det är byggt på en konstgjord ö och består av 60 våningar med 202 sviter. Hotellet har även en helikopterplatta och 20 vita Rolls Royce som de hämtar upp sina gäster med.

Min tonårsdotter tyckte vi kunde resa till Dubai på semester en vecka och bo på hotellet. Veckan efter midsommar skulle passa oss bra. Jag gick in på hotellets hemsida för att boka en svit (några vanliga rum finns inte). Naturligtvis ska vi ha varsitt sovrum och bo ståndsmässigt, så det fick bli en deluxe two bedroom suite. Så långt allt väl. Men sedan kollade vi in priset.

Enligt published rate kostade sviten 28 000 kronor per natt, vilket vi tyckte var i dyraste laget. Tack och lov fanns det även en best available rate som reducerade priset till endast 13 000 kronor, men totalpriset för sex övernattningar (inklusive diverse avgifter) skulle ändå sluta på 95 000 kronor.

För en gångs skull var vi helt överens, utan diskussion; vi bestämde oss för att det fick räcka med att kolla in videon nedan.



Se även ett program om bygget av Burj Al Arab

lördag 15 mars 2008

Weird Al Yankovic: Close, but no cigar



Musikvideo med Weird Al Yankovic: Close, but no cigar Text / Lyrics

Saint Patrick's Day och Guinness på Buddy's



På måndag, den 17 mars, är det Saint Patrick's Day, Irlands nationaldag. Men redan i dag slinker jag in på Buddy's och dricker en "svart guld".

Eftersom jag arbetar på måndagkväll missar jag The Northern Lights - Irish Music and Dance Showkonserthuset i Uppsala

Wikipedia om Saint Patrick's Day

Fler reklamfilmer för Guinness finns på Konserverad gröt

fredag 14 mars 2008

Homosexualitet i reklamen



Med början i dag visar bloggen Konserverad gröt under en tid fram över reklamfilmer på temat homosexualitet i reklamen.

Ur artikeln Gay för miljarder i E24 (2007-01-28):

"Begreppet rosa pengar myntades i USA för drygt tio år sedan. Personer som ingick i gaykulturen ansågs mode- och designintresserade, ”early adopters”, ofta boende i storstäder och med hög disponibel inkomst. Marknadsförarna hade hittat sitt drömmarknadssegment.

Totalt har gruppen homosexuella i Sverige inkomster på 95 miljarder kronor per år. Och efter att fasta kostnader är fråndragna cirka 18 miljarder kronor att spendera."

Mer läsning för den vetgirige:

Rosa pengar - en köpkraftsanalys av homosexuella i Sverige (pdf, 18 sidor) Fredrik Bergström och Fredrik Erixon, Timbro 2002.

Made in pride - ett reportage om det rosa kapitalet (pdf, 198 sidor) Jens Liljestrand, Timbro 2003.

Fjollor och flator - var är de i reklamen? (pdf, 57 sidor) Emma Lundgren och Mikaela Johnsen, Lunds universitet 2005.

Arabisk makeup - instruktionsfilm



Se fler bloggposter om arabisk makeup

torsdag 13 mars 2008

Sharon Jones & The Dap-Kings

name="allowFullScreen" value="true"

Sharon Jones & The Dap-Kings: 100 days, 100 nights (3:46)

Se en konsert i Hollywood 3 december 2007. Innehåller:

How do I get a good man down? 9:22
Nobody's baby 3:52
This land is your land 4:55
Be easy 4:22
100 days, 100 nights 5:06

Läs mer om Sharon och gruppen och deras senaste skiva 100 days, 100 nights

onsdag 12 mars 2008

Ramotringo: Vote Obama (Lyrics)



He's a patriot on a mission
To bring back this nation
To a sense of normalcy
And what's good for the country
Freedom of speech we are losing
We can't express what we're feeling
Personal e-mails they're checking
And they're also eavesdropping
Barack Obama yeah, for president, of the USA
Come election day
He's got charm and charisma
A respected senator
With integrity
He's got honesty
He's so eloquent
He shows commitment
Muscular and lean and oh so clean

Chorus

Vote Obama, Vote Obama, Vote Obama, oh yeah
Vote Obama, Vote Obama, Vote Obama USA

Budget deficit in the trillions
No healthcare by the millions
Yet Iraq's getting billions
And soldiers die by the thousands
Social programs they're cutting
Gas price skyrocketing
Cost of living is rising
And the homeless increasing
Barack Obama yeah, for president, of the USA
Come election day
He is so articulate
A welcome voice in the senate
With intelligence
So much common sense
He's got decency
He moves with dignity
He's so real and genuine
Vote for him

Chorus

He's black enough some are asking
A black man some not voting
A muslim name they are thinking
Makes it right to reject him
But name and color means nothing
When you hear what he's saying
So choose Obama when voting
On election morning
Barack Obama, yeah, for president, of the USA
Come election day
If you're in Oklahoma, or Indiana
You're in Tennessee, or in Kentucky,
Up in Idaho, especially in Ohio
If you are in Spokane, or even Maine

Chorus

Text och musik: Ramotringo

Se även spellistan/playlist Barack Obama for President

tisdag 11 mars 2008

Sunny Adé & Onyeka Onwenu: Wait for me



King Sunny Adé var det länge sedan jag hörde något om. På 80-talet gjorde han juju musiken populär i Europa och USA och kallades för "Afrikas Bob Marley". I år fyller han 62 år men är fortfarande en aktiv och eftertraktad artist i sitt hemland Nigeria.

I min skivhylla står det 24 LP:n med Sunny Adé, nästan alla direktimporterade från Nigeria under de år jag jobbade som musikjournalist. Det var många år sedan jag lyssnade på skivorna. Kanske dags för ett juju party till helgen.

Solar



En film från 2007 av Ian Wharton och Edward Shires: Solar (4:17)

Besök filmens hemsida

måndag 10 mars 2008

Blakk Rasta: Barack Obama

Blakk Rasta föddes 2 september 1974 i Tamale i norra Ghana. Föräldrarna är muslimer och hans egentliga namn är Abubakar Ahmed.

Han var en mycket duktig elev i grundskolan och var intresserad av litteratur och teater. Efter fem års studier vid Kwame Nkrumah University of Science & Technology i Kumasi, Ghana, tog han sin examen 2001.

Musikintresset väcktes till liv först vid 16 års ålder, då han kom i kontakt med reggae. Genom en av sina kompisar fick han upp öronen för Ras Kimono, som är en av Nigerias stora reggaeartister. Blakk Rasta träffade Ras Kimono 1993 och blev oerhört inspirerad. Han startade The Ras Theatre Group i Tamale, satte upp teaterföreställningar, gjorde filmer och spelade musik av Ras Kimono. Han började även skriva egna sånger.

Blakk Rasta gav ut sin första skiva, Rasta shrine, i april 2000. Den följdes av More Fyah 2003. Singeln Congo Bongo från skivan blev vald till årets bästa reggaelåt i Ghana. Ganja Minister kom 2005 och förra året släpptes Natty Bonga.

Nu är Blakk Rasta aktuell med en ny skiva, Thunderstrike, som släpps inom kort. En singel med fyra mixar (roots, dancehall, crunk och dub) finns redan ute. Sången heter Barack Obama.

- Obama behöver vårt stöd, på många olika sätt, för att nå sitt mål att bli president i Amerika, säger Blakk Rasta i en intervju med Ghana Broadcasting Corporation.



Too long they disrespect blacks and Africans combine
And black people flesh and blood the Ku Klux Klan love to dine
Watch out Barack Obama and intensify your power turbine
Or else brethren Obama, your dark days will never sublime


Se även spellistan Barack Obama for president

lördag 8 mars 2008

Reklamfilm: Ecobella hemtextilier



Reklamfilm från turkiska Ecobella Home som säljer hemtextilier.

Fler reklamfilmer hittar du på Konserverad gröt

Koranen i svensk översättning på internet

I januari förra året startades en insamling för att kunna publicera Mohammed Knut Bernströms tolkning av koranen på svenska på internet. Målsättningen var att få ihop en halv miljon kronor till det gångna årsskiftet för att köpa rättigheterna till publiceringen. Men insamlingen har gått trögt, den 15 februari i år hade ännu bara 317 977,50 inkommet.

Förutom presentationen på insamlingens hemsida har jag ingen aning om hur insamlingen har marknadsförts. Men enligt hemsidans text tycker jag det finns ett klart sekteristiskt perspektiv när det gäller de målgrupper som kan tänkas vara intresserade av att lämna penningbidrag.

De skriver att de hoppas "insha Allah på ett brett stöd från muslimer i Sverige, varje bidrag oavsett storlek är viktigt och kommer insha Allah att belönas på Domedagen." Det är säkert många icke-muslimer som också tycker det är angeläget med en sökbar och kommenterad internetupplaga av koranen, men de köper nog inte de argument som framförs på hemsidan.

Bland mina muslimska vänner och bekanta har jag propagerat för insamlingen och de har alla tyckt att "visst, det är ju bra". Men, har en del tillagt. Och sedan kryper det fram att de anser att det är fel gruppering muslimer som står bakom den, så de vill inte skänka några pengar. Sånt gör mig riktigt besviken och irriterad.

Tycka vad man vill om islam, men självklart behövs en bra och lättillgänglig utgåva av koranen i svensk översättning på internet. Mer information får ni genom att klicka på annonsen nedan.



Marina Stagh, fil dr i arabisk litteratur, recenserade Mohammed Knut Bernströms tolkning av Koranen i Aftonbladet (1999-11-20):

"Det känns egentligen helt fantastiskt att ha tillgång till en modern svensk Koran med kommentarer som speglar den pågående diskussionen inom islam. Bernströms svenska är dessutom spänstig och frisk och ibland en ren fröjd att läsa."

Tyvärr finns hela recensionen inte längre kvar på nätet.

fredag 7 mars 2008

Sigur Rós: Viðrar vel til loftárása



Musikvideo med den isländska gruppen Sigur Rós (7:02)

Turkiet anpassar islam till modern tid

Turkiets muslimer kommer att få vägledning av ett statsunderstött projekt för att bättre kunna praktisera sin religion i en modern tid.

Mehmet Gormez, medlem i styrelsen för Turkiets religiösa angelägenheter, säger att revisionen av hadither kommer att underlätta för troende att bättre kunna skilja genuin religion från vidskepelse och lokala sedvänjor. Gormez menar att den verkliga betydelsen av många hadither, som tillsammans med koranen är en viktig grund för sharialagen, har gått förlorad och de kulturella och geografiska sammanhangen har glömts bort.

Projektet leds av teologer vid universitet i Ankara och Gormez som betonar att det är ett akademiskt och vetenskapligt arbete som inte handlar om någon radikal reformation av islam, som det påståtts i brittisk press. Revisionen av haditherna påbörjades för två år sedan och beräknas vara färdigt i slutet av detta år. Den nya samlingen hadither skall finnas tillgänglig i Turkiets moskéer och kommer även att översättas till engelska, arabiska och ryska.

På frågan om projektet kommer att innebära några förändringar för hur kvinnor behandlas i den muslimska delen av världen svarar Gormez, att det finns inget stöd i de religiösa texterna för hedersmord och stening av kvinnor som begår äktenskapsbrott. Dessa sedvänjor har sina rötter i den pre-islamiska traditionen och har ingenting med islam att göra.

Källa: Turkish project aims to give Muslims guidance Reuters

torsdag 6 mars 2008

Hollywoods ondskefulla araber

Jack Shaheen talar om sin bok Reel Bad Arabs - How Hollywood Vilifies a People samtidigt som det visas filmsekvenser från DVD utgåvan som utgår från boken.

Se hela filmen:

Reel bad arabs 1 / Reel bad arabs 2 / Reel bad arabs 3 / Reel bad arabs 4 / Reel bad arabs 5

Islam och Hip Hop

"Muslim rap is big business with annual sales in excess of $1.8bn in America alone. How is the Islamic faith delivering the message from Allah through rap?

1Xtra's Iyare talks to Muslim rappers challenging traditional views like Mecca 2 Medina, Napoleon from Tupac's Outlawz and Jurassic 5.

Why is Islamic hip hop becoming such an attraction?",

undrar BBC som har gjort ett radioprogram om islam och hip hop.
Lyssna på programmet Besök även hemsidan MuslimHipHop

Coco Tea: Barack Obama



Fler sånger hittar du på spellistan Barack Obama for President

onsdag 5 mars 2008

Arabisk makeup - ögon som smycken



Jag har alltid hävdat att jag inte är särskilt förtjust i smink och vräkt ur mig klyschor om naturlig skönhet och "du är vacker som du är". Vilket naturligtvis i och för sig är alldeles sant.

Min tonårsdotter, som är en riktig sminkfantast, har fått sin beskärda del av mina klyschor nerkörda i halsen. Undrar hur många gånger jag börjat en mening med orden, "om du inte köpte så himla mycket smink, så...", när vi diskuterat hennes privatekonomi och eventuella budgetpåslag.

Lite mascara på ögonfransarna och ett diskret läppstift. Det räcker. Det är min åsikt. Eller, rättare sagt; det har varit min åsikt.

Under de senaste veckorna har jag emellertid blivit fascinerad av arabisk makeup, om man nu kan använda sig av ett sådant svävande begrepp. Det jag lägger in i uttrycket "arabisk makeup" är den typ av makeup som inte bara försiktigt markerar, lyfter fram ögonen, utan förvandlar ögonen till två klart lysande smycken.

Jag har inte den rätta vokabulären för att utveckla detta, men kolla in videon, så förstår ni vad jag menar. Visst är det vackert?

måndag 3 mars 2008

Vem är rädd för islam?

Det irländska public service bolaget RTÉ (Radio Telefís Éireann) har producerat en tv-serie med titeln Who's afraid of Islam? Serien består av tre 45-minuters program.

Filmteamet har besökt tio länder i fyra kontinenter och talat med allt från kvinnliga popstjärnor och lesbiska feminister till Al-Qaeda representanter och en ärkekonservativ imam, som alla har det gemensamt att de ser sig själva som goda muslimer.

Läs mer på programmets hemsida

Första avsnittet / Andra avsnittet / Tredje avsnittet



Ur dokumentären Whose afraid of Islam? (4:51)

Los Obamaleros: Cumbia de Obama




Se video och Text / Lyrics (Spanish/English) Flera Obama-sånger hittar du på spellistan/playlist Barack Obama for President

söndag 2 mars 2008

Så får man inte säga

The Rockabelles: We Got The Mo



Jepp. Ännu en Obama-musikvideo. Den klart charmigaste jag sett.

Shazia Mirza - muslimsk ståuppkomiker

Shazia Mirza är ståuppkomiker och muslim. I oktober 2001, några veckor efter terrorattacken mot World Trade Center, klev hon upp på scenen iklädd hijab (huvudduk/sjal) och sa: "Good evening, I'm Shazia Mirza. At least, that's what it says on my pilot's licence."


Se video
och besök hennes hemsida

Intervju i Upsala Nya Tidning och recension av hennes framträdande i Uppsala i november 2004.

Nedan kan du lyssna på en intervju som Radio Uppland gjorde med Shazia.

Seminarium om svensk imamutbildning

Hooman Anvari från Semus (Sekulära muslimer i Sverige) har varit på seminarium om svensk imamutbildning och skriver på sin blogg "att förslaget om en svensk imamutbildning kommer att under kommande åren bli den viktigaste frågan för svenska muslimer vilket kommer att initiera och stärka den inomislamiska debatten."

Özz Nûjen: Klumpa inte ihop alla muslimer!



Video med Özz Nûjen i Stockholm Live.

"Gång på gång får vi se bråk och hot om karikatyrer och provokationer som upprör en del muslimer. Just det: en del. Muslimer är ingen homogen grupp som tycker likadant. Det kan låta självklart. Men som muslim i Sverige får man dessvärre räkna med att få stå till svars för vad några andra, ytterst få av världens ca 1,2 miljarder muslimer, gör eller har gjort", skriver Özz Nûjen i dagens Expressen

Axess webbtv: Özz Nûjen gästar Ortmark

Se även bloggposterna Vad en miljard muslimer verkligen anser och Den amerikanska muslimen

lördag 1 mars 2008

We are the ones



När jag såg videon ovan kom jag att tänka på Det här är ditt land med ADL, Daddy Boastin, Lisa Ekdahl, Emilia, Feven, Petter och Peps Persson.



Se även spellistan Barack Obama for President

Jan Guillou om Säpo och terrorismen

– Vi har förstärkt säkerhetspolisens budget med över 50 procent sedan 2001. Vi har skapat de nya terroristlagarna. Vi har full beredskap överallt. Kriget mot terrorismen går utmärkt i Sverige, det enda vi saknar är terrorister, säger Jan Guillou till Expressen

Se också Rättssäkerhet även för terrormisstänkta Nerikes Allehanda