onsdag 30 april 2008

Saudiarabien: Ett land i rörelse



Se fler reklamfilmer på Konserverad gröt

Makeup: Om ögonsminkets historia


Vad tjänar det då till
att du klär dig i scharlakansrött,
pryder dig med gyllene smycken,
gör ögonen stora med smink?


Jeremias 4:30 (Bibeln)

"De äldsta arkeologiska fynden av egyptiska sminkattiraljer är 12 000 år gamla - paletter för att mala ögonsmink. Män och kvinnor i alla samhällsklasser målade sig kring ögonen. Ögonen bemålades inte bara av kosmetiska skäl, sminket skyddade också ögonen mot stark sol och insektsburna ögonsjukdomar.

Det svarta sminket kom först och användes då ensamt. Efter svart kol kom grön malakit från Sinai, också detta ett läkemedel mot trakom. I landet mellan Eufrat och Tigris, dagens Syrien-Irak, sminkade sig både män och kvinnor. Ögonen var alltid viktigast. Främsta medlet var blåsvart antimon (blyglans) som användes på både ögonlock och ögonbryn. Mot detta kontrasterade hennarött på mun och läppar och för kvinnor ofta också blyvitt över hela ansiktet.

I den arabiska världen har man länge markerat ögon och ögonbryn med svart. Också här har man använt blåsvart antimon, blandat med sot. Gemensamt namn på alla svarta sminkpulver är al kohl."

Texten ovan är hämtad från en längre artikel på SheNet.se om ögonsminkets historia. Se även bloggposter om arabisk makeup

tisdag 29 april 2008

Kontaktannons: Sol och vår

Våren är här. Vinterjackan har hängts in i garderoben. Det pirrar lite lustfyllt i kroppen. Kanske dags att ta mod till sig och göra ett försök igen med en kontaktannons

måndag 28 april 2008

President Nixon, James Brown och Elvis

Det formligen kryllar av kända personer som uttalar sitt stöd för någon av kandidaterna i årets presidentval i USA. Kända och okända artister har skrivet sånger tillägnade fram för allt Barack Obama. Jag har samlat de bästa på en spellista som just nu innehåller 84 sånger. Och den bara växer och växer...


Jag googlade lite på kända artister och forna presidenter för att se om jag kunde hitta några intressanta konstellationer i arkiven. En intressant artikel behandlar James Brown och hans stöd till Hubert Humphrey (någon som minns honom?) i presidentvalet 1968. I 1972 års val uttalade The Godfather of Soul sitt stöd för Richard Nixon.

Två år tidigare, 21 december 1970, hade även Elvis Presley besökt Vita Huset och skakat hand med Nixon. Den gången handlade det dock inte om något uttalat politiskt stöd, utan om ett erbjudande att hjälpa presidenten att bekämpa narkotikahandeln.

Elvis ville bli agent för the Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs. Nixon beviljade hans önskan och överlämnade en agentbricka. Inför mötet skrev Elvis i ett personligt brev till Nixon, att han gjort en inträngande studie av drogmissbruk och studerat kommunistiska hjärntvättsmetoder.

Fler bilder och dokument från mötet mellan Elvis och Nixon finns hos National Security Archive

Oh my God - en film av Peter Rodger



Trailer för filmen Oh my God (4:29)

En dokumentärfilm av Peter Rodger om vårt förhållande till gud och varandra. Den är inspelad i 22 länder och befinner sig fortfarande under arbete men premiären är planerad till hösten 2008.

Klingan - din guide till världsmusiken

Bossa, blues, fado, chanson, reggae, jazz, flamenco, country, bhangra, raï – allt får plats i radioveteranen Lennart Wretlinds program Klingan.

Att slå på radion klockan 11.00 varje söndag för att lyssna på världsmusik passar inte riktigt in i mitt sociala liv, men - tack och lov! - programmen finns på webben. Då menar jag inte bara de allra senaste i radions 30-dagarsarkiv, utan program sedan flera år tillbaka En musikalisk guldgruva.

Sufi soul: Mercan Dede

Mercan Dede föddes i Turkiet för 42 år sedan, men är numera bosatt i Montreal, Kanada. Hans medverkan i dokumentärfilmen Sufi Soul: The mystic music of Islam (trailer) innebar att hans musik fick en hel del internationell uppmärksamhet.

Mercan har gett ut åtta album under eget namn och medverkat på ett stort antal inspelningar tillsammans med andra artister. Hans senaste album 800 kom förra året, titeln syftar på firandet av Jalal al-din Rumis födelsedag Albumet ligger nu i april etta på listan World music charts Europe

Besök hans hemsida där du kan lyssna på alla hans album.



Musikvideo med Mercan Dede: 800 (kort version)

söndag 27 april 2008

Sufi soul: Tanya Anisimova

Tanya Anisimova är kompositör, spelar cello och driver skivbolaget Blue House Productions Hon gav 2006 ut skivan Sufi Soul som du kan lyssna på korta smakprov frånhennes hemsida hittar du mer information.

Sufi soul: Echos du Paradis


Från dubbel-CD:n Sufi Soul: Echos Du Paradis

Sufi soul: Nusrat Fateh Ali Khan



Musikvideo till minnet av Nusrat Fateh Ali Khan (1948-1997).

"Nusrat var en världsmusikjätte, men han var också en nydanare på hemmaplan och en brobyggare inte bara mellan Öst och Väst utan även mellan ärkefienderna Indien och Pakistan – en postmodern, gränslös musiker med blicken mot stjärnorna och fötterna i den globaliserade popmusiken", skriver Ruben Andersson i en artikel

Wikipedia om Nusrat Fateh Ali Khan

En uppsats i kulturantropologi av Sirin Hajo En länk till Gud i cd-format? - Om qawwalimusiken i rörelse och globaliseringskrafter

Psalmtoppen 2

Vinnare i andra Psalmtoppen blev Blott en dag och det var faktiskt precis vad jag hade gissat, men inte skrivit här på bloggen. Nu känner jag mig lite modigare och påstår redan nu att vinnarlåten 3 maj kommer att bli O, hur saligt att få vandra.

Rösta och se tidigare program


Versionen ovan är hämtad från Frälsningsarméns samlingskiva En salig samling, som grammisnominerades, såldes i 240 000 exemplar, blev 1999 års populäraste julklappsskiva och drog in sexton miljoner kronor, vilket oavkortat gick till Frälsningsarmens sociala hjälparbete.

jag ♥ SWE

Jag älskar Sverige är Moderata Ungdomsförbundets nystartade kampanj för att skapa världens friaste land där alla kan lyckas.

"Gröna skogar, rena städer och framgångsrik forskning. IKEA, Zlatan och midsommar. Exakt vad som är svenskt är svårt att säga, men det finns mycket i Sverige att tycka om och vara stolt över.

Sverige är underbart för många av oss, tyvärr inte för alla. Alla har inte samma chans utan begränsas av vad vi heter, hur vi ser ut eller var vi kommer ifrån.

Vi måste alla våga stå upp för de idéer vi tror på och aldrig vika för rasister. Sverige är rikt och fantastiskt tack vare att vi är olika.
"

I handbagaget:
Moderatpolitiker går efter rasistanklagelser
Moderaterna i Karlskrona samarbetar med sverigedemokraterna
Åh, en sån moderat
Moderat vill se färre invandrarbarn i media
Dubbelmoral i valstugor upprör

lördag 26 april 2008

Barack & The Obamas: A big fight



Se även den mest omfattande spellistan på internet Barack Obama for president 2008 med sånger till stöd för Obama. Just nu innehåller den 84 sånger. Och den bara växer och växer...

onsdag 23 april 2008

Clinton vann i Pennsylvania

Hillary Clinton vann gårdagens val i Pennsylvania. Nästa delstatsval om vem som ska bli det demokratiska partiets presidentkandidat äger rum 6 maj.

"Åtskilliga bedömare menar att den 6 maj är Hillary Clintons absolut sista chans. Trots segern på tisdagen i Pennsylvania har hon inte lyckats förändra det faktum att Obama vunnit fler röster, fler stater och fler delegater", skriver Svenska Dagbladet


Läs även artikeln i The New York Times The Low Road to Victory som anklagar Clinton för att driva en låg smutskastningskampanj mot Barack Obama.

Real Clear Politics med aktuella opinionsundersökningar, statistik och valbevakning.

Rätt klädsel för muslimska kvinnor



Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som anständigtvis kan vara synligt, låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen/.../Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag.

Koranen 24:31

Ani: Just Like Khadijah



Musikvideo med Ani: Just Like Khadijah (3:48)

Khadijah var profeten Muhammeds första hustru. Hon var framgångsrik i affärer och blev den första kvinnan som anslöt sig till islam. Sången är hämtad från Anis CD Ummah Wake Up Läs en intervju med Ani

tisdag 22 april 2008

Muslimer, judar och kristna för Obama



Besök Muslim Americans for Obama, Christians for Obama och Jews for Obama

Baracky - The Movie



Idag går Pennsylvanias invånare till valurnorna för att lägga sin röst på Hillary Clinton eller Barack Obama som det demokratiska partiets presidentkandidat. Enligt politiska kommentatorer i USA måste Hillary inte bara vinna, utan vinna stort, för att övertyga om att hon är den mest lämpliga kandidaten. Opinionsundersökningar gjorda under helgen visar att Hillary leder med 5-7 procent.


Följ valet på Google News och se reportaget Pennsylvania votes:
Del 1 / Del 2

Paul Hipp: Pennsylvania Stars



En sång från Paul Hipps debutskiva: Pennsylvania Stars (3:23)

Så här presenterar Paul Hipp sången på sin hemsida:

"Amongst the unconscionable acts of Bush administration is their misleading and misusing our brave service men and women. Here is the story of one soldiers."

måndag 21 april 2008

Terroristens stora ensamhet

I lördags sände Sveriges Radio en dramatiserad dokumentär av Lotta Erikson om ett misslyckat attentat mot en irakisk vallokal i Kista utanför Stockholm. Händelsen ägde rum den 15 december 2005 och SVT Rapport uppgav i en sändning att en svensk grupp, som i ett brev påstår sig vara en gren av terrornätverket al-Qaida, tagit på sig skulden för dådet.

Magnus Norell, terroristexpert och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, sade enligt Dagens Nyheter:

- De som ligger bakom attentatet kan ha gett sig själva ett carte blanche att trappa upp våldet om deras krav inte tillmötesgås. Och de visste att kraven inte skulle tillmötesgås. Nästa gång kan de säga "ni har blivit varnade".


Dagens Nyheter recenserar programmet idag och skriver att det
"var dramatiserad verklighet i mardrömsformat. Mardröm för de tre inblandade ynglingarna, mardröm för deras anhöriga, mardröm för Sverige och för hela världen."

söndag 20 april 2008

Allan Edwall: Visst är det bättre

Gabriellas sång vann första Psalmtoppen



Helen Sjöholm sjunger Gabriellas sång i filmen Så som i himmelen Text / Lyrics

Igår sände SVT2 det första programmet i serien Psalmtoppen. Totalt blir det åtta program, som presenterar tio sånger varje gång. I det sista programmet den 7 juni koras sedan Sveriges populäraste andliga sång, som inte nödvändigtvis behöver vara en psalm. Varje program har ett tema, gårdagens var "längtan" och den vinnande sången blev Gabriellas sång.

Här kan du rösta och se musikvideos med kommande sånger samt tidigare program Som gästartister i de kommande programmen medverkar bland andra Wille Crafoord, Cyndee Peters och Papa Dee.

lördag 19 april 2008

Asptrappan vid Uppsala hamn invigd

Jag har förmånen att få bo ett par minuters promenad från Fyrisån i centrala Uppsala. Under de senaste åren har årummet vid Fyrisån genomgått en rejäl ansiktslyftning och blivit en ännu populärare mötesplats för uppsalaborna. När de första riktigt varma vårdagarna anländer är åns östra sida full av soldyrkare.

Mitt favoritområde i centrala Uppsala är hamnen, vilket jag skrivet om tidigare på bloggen Igår invigdes asptrappan vid Islandsfallet, som ligger vid hamnen. Jag har följt arbetet med trappan under vintern, men missade tyvärr gårdagens invigning.

Aspen är Upplands landskapsfisk. Den kan bli upp till 1,2 meter lång och väga över 12 kilo. Leken äger rum stimvis efter islossningen i april-maj, helst i klara rinnande vatten över grus- och stenbottnar på 1-2 m djup, men också i sjöar. Livslängden på asp är okänd, men sannolikt blir den 20-25 år. Läs mer om aspen

Nu kan aspen för första gången sedan 1841, då Islandsfallet byggdes, vandra från Mälaren uppströms i Fyrisån. Det andra hindret för aspar, på väg till sina gamla lekplatser vid Ulva Kvarn norr om Uppsala, har varit Kvarnfallet nedanför domkyrkan. Där har dock en vacker trappa med omlöp redan stått färdig sedan december 2006. Det är inte troligt att asparna redan i år hittar den nya vägen uppför ån, men möjligen dyker det upp några leksjuka exemplar nästa vår.

Själv hoppas jag på en varm vår och sommar, så att jag ofta får anledning att gå den väl upptrampade leden till uteserveringen vid hamnen och svalka mig med någon kall dryck i ett immigt glas.

fredag 18 april 2008

Bruce Springsteen stöder Barack Obama



Musikvideo med Bruce Springsteen: Long walk home (4:32)

The Boss, Bruce Springsteen, stöder Barack Obama i den pågående amerikanska presidentvalskampanjen. Han skriver på sin hemsida:

Dear Friends and Fans:

Like most of you, I've been following the campaign and I have now seen and heard enough to know where I stand. Senator Obama, in my view, is head and shoulders above the rest.

He has the depth, the reflectiveness, and the resilience to be our next President. He speaks to the America I've envisioned in my music for the past 35 years, a generous nation with a citizenry willing to tackle nuanced and complex problems, a country that's interested in its collective destiny and in the potential of its gathered spirit. A place where ...nobody crowds you, and nobody goes it alone.*

At the moment, critics have tried to diminish Senator Obama through the exaggeration of certain of his comments and relationships. While these matters are worthy of some discussion, they have been ripped out of the context and fabric of the man's life and vision, so well described in his excellent book, Dreams From My Father, often in order to distract us from discussing the real issues: war and peace, the fight for economic and racial justice, reaffirming our Constitution, and the protection and enhancement of our environment.

After the terrible damage done over the past eight years, a great American reclamation project needs to be undertaken. I believe that Senator Obama is the best candidate to lead that project and to lead us into the 21st Century with a renewed sense of moral purpose and of ourselves as Americans.

Over here on E Street, we're proud to support Obama for President.

*Citat från sången på videon ovan.

Uppsala Pride-festival 22-25 maj

Uppsala Pride presenterar ett fullmatat program Att det sedan finns ett festivalkort för endast 120 kronor som gäller under alla fyra dagarna är ett stort plus i kanten.

Den som vill vara med och diskutera och koordinera Uppsala Pridefestival kan registrera sig hos ett nätcommunity

tisdag 15 april 2008

Barack Obama: The Audacity of Hope

Den 17 oktober 2006 släpptes Barack Obamas senaste bok i USA The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream Den låg som bäst trea i kategorin nonfiction på The New York Times bestseller-lista och fanns kvar på listan i 30 veckor.

Boken är en blandning av självbiografi och politiskt manifest. Ljudboksutgåvan läses av Obama själv och fick i februari i år en Grammy för Best spoken word album Längd: 4 timmar, 28 minuter.

måndag 14 april 2008

Fado från Portugal - Mariza


Mariza:"O gente da minha terra" by bridgets Musikvideo med Mariza: O gente da minha terra (4:20)

Första gången jag hörde fado var i mitten av 80-talet. En god vän hade varit på semester i Portugal och köpt en samlingsskiva åt mig med Amália Rodrigues (1920-1999), fadodrottningen.

En av dagens stora fadostjärnor är Mariza Nunes, född i Moçambique av afrikansk mamma - med rötterna i Indien - och portugisisk pappa, men hon flyttade redan som treåring till Portugal.

Besök hennes hemsida och hör mer av Mariza på denna spellista

Lästips: Thomas Nydahls böcker om fado Kärlek och längtan och Musiken bortom havet - en berättelse om den portugisiska fadomusiken och saudade begreppet

På Thomas Nydahls blogg finns massor av läsning om fado

Mariza på Clube de Fado, Lissabon

India Arie: Video



Musikvideo med India Arie: Video (3:45) Text / Lyrics Se även en akustisk version av Video och kolla in India Aries spellista

Anne Linnet: Tusind stykker



Text / Lyrics Anne Linnets hemsida och spellista

söndag 13 april 2008

Abjeez - smakprov ur filmen Sisters



Ännu ett smakprov ur den kommande dokumentärfilmen Sisters av Henrik Perälä, HP Media Filmen handlar om musikgruppen Abjeez och systrarna Safoura och Melody Safavi.

Spellista med Abjeez
Klicka nedan vid "Etiketter" för fler bloggposter om Abjeez.

lördag 12 april 2008

Michael Parenti och Jan Myrdal om Tibet



Ett klipp ur tv-serien Bullsh**!: Holier Than Thou (2:58)

Michael Parenti: Friendly Feudalism: The Tibet Myth och Jan Myrdal: Hyfsa Tibet-debatten! (Aftonbladet 2008-04-08) Filmen Tibet diary

Blåvitt - världens vackraste kinesiska porslin



I dag inviger drottning Silvia utställningen Blåvitt på Medelhavsmuseet i Stockholm. Utställningen pågår till 15 augusti.

Utställningen är möjlig genom unika inlån från sultanens skatter vid Topkapi palatsmuseum och Museet för turkisk och islamisk konst i Istanbul, Turkiet. Utlån från samlingarna är extremt sällsynta men Medelhavsmuseet har beviljats inlån av totalt 25 praktföremål från 1300-1400-talen. I huvudsak rör det sig om noggrant utvalda och mycket berömda exempel på blåvitt från Yuan- och tidig Ming, men också om ett antal föremål i finaste celadon (ett grågrönt stengods av särskilt hög kvalitet).

Läs mer på Medelhavsmuseets hemsida och i Dagens Nyheter

fredag 11 april 2008

Fredsstig mellan kyrka och moské

Staden Gouda i Holland är kanske mest känd för att ha gett namn åt osten Gouda Under den allra senaste tiden har staden också uppmärksammats för sin fredsstig. Den invigdes några dagar efter att den högerpopulistiska parlamentsledamoten Geert Wilders lagt ut sin anti-islam film på internet i slutet av mars.

Fredsstigen är markerad med blå gatstenar och går mellan en kyrka och en moské i ett invadrartätt område. Kyrkan heter Vredeskerk, Fredskyrkan, och moskén heter Es Salaam, som betyder fred.

Uppsnappat på Monicas blogg

Nytt koncept för höstens "Sjukhuset" i TV3

Tv-serien Sjukhuset i TV3, från Akademiska sjukhuset i Uppsala, fortsätter i höst med en tredje säsong. Konceptet för höstens avsnitt blir något annorlunda än tidigare.

Det nya är att serien kommer att följa patientfall mer än tidigare och patienterna är inte knutna till en viss huvudperson. Det här innebär att tittarna även kommer att få se fler verksamhetsområden och avdelningar på sjukhuset.

Produktionsbolaget Titan Television har nu under början av april sökt efter nya "skådespelare" bland personalen på Akademiska sjukhuset. Du kan gå in på TV3:s hemsida för att se tidigare avsnitt av serien Klicka på "Webb-TV".

Se fler bloggposter om Akademiska sjukhuset i Uppsala.


torsdag 10 april 2008

Första kristna kyrkan öppnad i Qatar

Den 15 mars öppnades den första kristna kyrkan i Qatar och ytterligare fem håller på att byggas. Till den första katolska mässan kom cirka 10 000 personer, men eftersom kyrkan bara rymmer 2 700 sittande besökare fick de flesta samlas utanför. Det bor omkring 150 000 kristna i Qatar, omkring 90 procent av dem är katoliker och kommer från Filippinerna, Indien och andra asiatiska länder.

"Detta är en historisk dag för de kristna samfunden. Det visar att människor kan leva tillsammans i fred och mångfald om de leds av upplysta ledare", sade en talesman för den katolska kyrkan enligt Associated Press

Paul Hinder - biskop för Qatar, Jemen, Oman, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Saudiarabien - sade i en intervju med Arabicareport att Qatar följer i spåren på de övriga länderna. "Vi har haft en kyrka i Bahrain sedan 1938. I Förenade Arabemiraten har vi sju församlingar och i Oman fyra."

onsdag 9 april 2008

Debatt: Muslimer om extremism

När jag idag tittade in på Semus - sekulära muslimer i Sverige blev jag tipsad om ett program i serien The Doha debates, som ställde frågan om världens muslimer gör för lite i kampen mot extremism. Egentligen hade jag inte tid att se programmet, men efter att tittat några minuter var jag fast och såg hela debatten. Mycket intressant och angeläget.

Se debatten och tidigare debatter

The Doha debates är ett initiativ av Qatar Foundation for Education, Science and Community Development och sänds varje månad från Doha i Qatar. Programmen sänds även i efterhand av BBC World

Ed Husain, författare till The Islamist (recension) och en av ledarna för tankesmedjan Quilliam foundation, deltog i debatten och kommenterade den i en artikel i Guardian:

"Those who share my religion in Britain are yet to follow Qatar and publicly admit to an extremism problem in our communities. For as long as radical sermons go unchallenged, and Islamist groups adopt doublespeak in public discourse, condemning terrorism while disseminating extremist literature, British Muslim activists will be in the grip of extremism.

The older generation of immigrant Muslim leaders must move aside and give way to younger British voices. Then perhaps we, like those in Doha, can admit that social and political extremism is rife in Muslim communal discourse."

Earl Pickens: Obama Everywhere



Rockig hästjazz med Earl Pickens & The band named Thunder.

tisdag 8 april 2008

Muhammed - den sista profeten



Trailer för Muhammad: The Last Prophet (3:08)

Muhammad: The Last Prophet är en animerad långfilm av Richard Rich som släpptes i USA i november 2004. Premiären var planerad till 2002, men sköts upp två år på grund av terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001. I Turkiet hade filmen premiär redan i november 2002.

Filmen är till allra största delen tecknad, men innehåller även några dataanimerade avsnitt. Förbudet att avbilda Muhammed har lösts genom att vi får se vissa scener ur proftens perspektiv, ungefär som om de hängt en kamera runt halsen på honom.

Se hela filmen uppdelad i tolv avsnitt.

The New York Times skrev i en recension:

"Muhammad: The Last Prophet is, in its way, a triumph of globalization, a polished, Western-style entertainment about a distinctly non-Western subject. Its message, like the Abyssinian king's, is finally one of reconciliation: we're not as different as we seem."

Coco Tea: Poverty


Se ett klipp ur en intervju där Coco Tea talar om sin sång Barack Obama Se hela intervjun hos Juice TV, Jamaica, genom att välja "Wha A Gwaan".

måndag 7 april 2008

Ex-terroristen Walid Shoebat - en bluff?

Walid Shoebat är bosatt i USA sedan slutet av 70-talet och påstår sig vara en före detta muslimsk terrorist. Efter terrorattacken mot World Trade Center 11 september 2001 startade han ett korståg mot islam och har fått mycket uppmärksamhet i fram för allt amerikansk media. Flera stora tidningar och tv-bolag - som CNN och Fox news - har uppmärksammat honom som den forne terroristen som 1993 blev kristen och anser att islam är en "satanisk kult".

Shoebat har varit en flitigt anlitad talare. I februari i år talade han, tillsammans med två andra påstådda före detta terrorister, vid US Air Force Academy i Colorado och han har tidigare framträtt vid Harvard och Columbia universiteten. Han har gett ut fyra böcker med titlar som Why we want to kill you och From hate to love.

Om man googlar på "Walid Shoebat", hela webben, får man över 85 000 träffar och hos YouTube är antalet träffar 235. Googlar man hans namn på enbart svenska sidor är träffarna 3 770 och han tycks vara en populär herre på svenska anti-islam sidor.

Anledningen till att jag uppmärksammar Walid Shoebat är två artiklar jag läst nu på förmiddagen. Den ena artikeln USA Air Force Academy: Failure of Intelligence to Support the Troops publicerades av Israel eNews och hävdar att Shoebat lyckats bygga upp en lukrativ talarkarriär genom att manipulera folks rädsla och piska upp hat mellan judar och muslimer.

Israel eNews har intervjuat en av Shoebats många palestinska släktingar i USA, Kamal Younis, som säger att Shoebats biografi - som finns att läsa på hans hemsida - innehåller rena lögner. "Den värsta 'terrorakt' han genomfört är att klistra upp bilder på palestinska flaggor" säger Younis. Shoebat hävdar att han varit medlem i både The Muslim Brotherhood och i en vilande (sleeper) terroristcell i USA. "Alla hans släktingar betvivlar det stark", säger Younis, "men vi tror att han fått bra betalt för att säga negativa saker om muslimer".

I artikeln The Palestinian "terrorist" turned Zionist granskar The Jerusalem Post omständigheterna runt ett bombattentat som Shoebat påstår sig ha utfört mot en bank i Bethlehem sommaren 1977. De lyckas inte hitta någonting som styrker att attentatet verkligen ägt rum.

The Jerusalem Post har även tittat närmare på vart penningbidragen hamnar, som besökarna på Shoebats hemsida uppmanas bidraga med, och har upptäckt förhållanden som kan tyckas märkliga.

Naadira Alli: My mum is amazing



Naadira Alli sjunger en sång av Zain Bhikha: My mum is amazing Text / Lyrics Besök Naadira Allis MySpace och lyssna på fler sånger.

Etnoporr: Om mödomshinnor & terrorister

Etnoporr är en nyskriven text av America Vera-Zavala och spelas just nu på Teater Tribunalen i Stockholm

”Det går inte en dag i förorten utan att ett tv-team är där för att leta stenkastare, självmordsbombare, skolbrännare, klottrare, kravallbenägna ungdomar, knarklangare, slöjbeklädda barn, religiösa skolor.

De tjänar pengar på sin etnoporr och på att leta offer i förorten. Vi är trötta på etnicitetspornografi. Vill ni göra etnoporr – åk någon annanstans. Vi är svenskar och normala och vill vara svensk kultur. Vi kollar på Idol och äter kebab lika mycket som alla andra. Jag hatar mångkultur”, säger Aisha i föreställningen.

Svenska Dagbladets recensent skrev

"Etnoporr provocerar och ironiserar med hjälp av humor och ilska. Det är en pjäs som tvingar åskådaren att själv granska sina egna ståndpunkter, omedvetna fördomar och bevekelsegrunder: politisk, dagsaktuell feministisk teater där ingen kommer undan."

Enligt recensionen i Stockholm City har

"Teater Tribunalen lyckas göra glödhet teater av infekterade, politiskt laddade sår i vår samtid."

Nils Schwartz skrev i Expressen

"Jag väntar dock fortfarande på den föreställning som utsätter sin självbelåtet etnotoleranta och genusöverskridande publik för större utmaningar... Här kommer vi alldeles för lätt undan."

Leif Zern i Dagens Nyheter skrev

"Etnoporr är ett rasande angrepp på begreppet mångkultur. Synd att det inte kom under mångkulturåret, för det är en fin gammal upplysningstanke som dammas av: ingen bör definieras med utgångspunkt i sin etniska, kulturella och religiösa bakgrund."

söndag 6 april 2008

Janez Jevnikar - spraykonstnär



Läs en intervju med konstnären Janez Jevnikar (alias Sprayman) och besök hans hemsida

Lattekonst

Caffé latte är en italiensk kaffedryck som blivit konst.

Lattekonst kan delas in i två tekniker; häll- och gravyrteknik. Med hälltekniken skapar en barista mönster enbart genom att hälla upp mjölken på ett speciellt sätt. Vid gravyrtekniken används dessutom verktyg och ibland även ytterligare ingredienser. Det finns även maskinellt framställda lattedekorationer.


Scottie Callaghan visar prov på hällteknik.



Exempel på gravyrteknik.

Bilder på lattekonst gjord med hälltekniken och gravyrtekniken Se ett bildspel med mönster framställda med hälltekniken. På Tuben får du över tusen sökträffar på latte art

fredag 4 april 2008

Ett skäl att konvertera till judendom



Wikipedia om judendom och konvertering till judendomen

Hakim - Sha'abi-shejken från Egypten



Hakim feat. Don Omar från Puerto Rico: Tigy Tigy

Det kom ett mail från Laura Barnes vid Södra Teatern i Stockholm. Hon skrev:

Hakim är en av arabvärldens mest populära artister och Kairos street-pop-stjärna nummer ett. Hans musik är dansvänlig och låtarna drivs till klimax i ett rasande tempo. Musikstilen kallas Sha'abi och utgör tillsammans med al-jil, det unga Egyptens musikuttryck. Sha'abi är snabb, rytmisk partymusik och texterna framförs med en kaxig och gatsmart attityd.

Hakim har ständigt förnyat Sha'abin och han slog igenom i väst 1998 när de brittiska Trans-Global Underground remixade hans låtar. Idag säljs hans skivor i miljonupplagor världen över och han har samarbetat med artister som Stevie Wonder och James Brown.

Fredag 25 april, baren öppnar 20.00, på scenen ca 21.00. Entré: 320 kr, student och ungdom 250 kr. Åldersgräns 18 år.

Wikipedia om Hakim

Orgeln i Stockholms stadshus

För ett par dagar sedan satt jag och pratade med en mycket duktig organist och kyrkomusiker. Han hade betydande kunskaper om orglar i Sverige och andra länder. Det var ett rent nöje att lyssna på hans anekdotfyllda berättelser.

När han berättade om orgeln i Stockholms stadshus skrattade han gott och sarkasmerna duggade tätt över alla klantigheter som begåtts vad beträffade underhåll och tidigare renoveringsarbeten.

När jag kom hem googlade jag på stadshusets orgel och den första träffen var en kort notis från Sveriges radio (24 mars 2008), som meddelade att den nu pågående renoveringen snart är färdig och att cirka 2/3 av piporna redan var på plats.

Orgeln är med sina (före nuvarande renovering) 10 271 pipor, fördelade på 138 stämmor, förmodligen den största i norra Europa. Den byggdes av den välkända tyska firman E. F. Walcker & Cie i Ludwigsburg efter en donation av Oscar Hirsch och stod färdig i Blå hallen 1925.

E. F. Walcker och W. Sauer hade en förhållandevis stor export av instrument till Sverige under 1900-talets första årtionden, framför allt mellan åren 1920-1925. Av de omkring 30 orglar som byggdes av de två tyska firmorna finns i dag bara två kvar, den i stadshuset och den i Caroli kyrka i Malmö, skriver Anders Johnsson i Orgelbyggarna Walcker och Sauers verksamhet i Sverige
Fram till 50-talet användes stadshusorgeln relativt ofta för konserter, men flera defekter började efter hand att upptäckas. Från och med 60-talet var orgeln i stort sett ospelbar och det togs ett beslut om renovering. Uppdraget gick till orgelbyggaren Magnus Fries, Sparreholm, och arbetet pågick under åren 1969-73. Bland annat byggdes styrsystemet om så att organisten flyttades ned från vinden till Blå hallens golv.

"Denna ombyggnad blev inte lyckad. Resultatet blev en fördröjning mellan organistens nedslag på tangenten till att ljudet kom från orgel. Denna fördröjning beror på allt för långa elledningar med för stort motstånd", skrev Fastighets- och saluhallskontoret (pdf-fil) i december 2004.

Sedan 70-talet har orgeln stått oanvänd. Runt 1980 gjordes ett misslyckat renoveringsförsök och visst underhåll och "skyddsarbete" har utförts.

Den pågående renoveringen utförs av Harrison & Harrison Ltd från England. Enligt beräkningar från 2004 har kostnaden uppskattats till cirka 22,5 miljoner kronor.

Modell av stadshusorgelns spelbord efter pågående renovering.

Det pågående renoveringsprogrammets huvuddrag:
  • Den ursprungliga Walckerklangen återställs samtidigt som ett flertal av de på 70-talet insatta stämmorna bibehålls. Orgeln kommer att innehålla cirka 10 000 pipor, från den minsta som bara är någon centimeter lång, till den längsta cirka elva meter långa pipan, fördelade på 135 stämmor.
  • Verken får mer ändamålsenliga placeringar, samtidigt som själva läktarutrymmet anpassas för förbättrad ljudåtergivning.
  • Med bibehållande av befintliga fläktar förnyas luftförsörjningssystemet.
  • Nytt femmanualigt flyttbart spelbord tillverkas. Digitalt system för spelöverföringen. Drygt 3000 programmerbara kombinationer.
Bilagor (pdf-filer):

Spencer Davis Group: Gimme Some Lovin



Live-framträdande 1966 med Spencer Davis Group: Gimme Some Lovin (eller Rakasta minua, som de säger i Finland).

Se en BBC dokumentär om den 72-åriga Hammondorgeln Wikipedia om Hammondorgel

Svenska kyrkorglar

Orgeln i Björklinge kyrka är byggd 1740 av Olof Hedlund.

Besök Anders Söderlunds hemsida om svenska kyrkorglar

Se bildspelet Stockholm - orglarnas stad



Frälsningsarméns grundare William Booth skrev 1880:

"Consecrate your voice and your instruments. Bring out your cornets and harps and organs and flutes and violins and pianos and drums, and everything else that can make melody. Offer them to God, and use them to make all the hearts about you merry before the Lord."

Vem talar för islam?

Det amerikanska opinionsinstitutet Gallup har under sex år intervjuat över 50 000 muslimer i 39 länder och de hävdar att resultatet är representativt för vad 90 procent av världens muslimer verkligen anser. Undersökningen har sammanställts av John L. Esposito och Dalia Mogahed i boken Who Speaks for Islam? What a Billion Muslims Really Think


Los Angeles Times skriver i sin recension av boken:


"Media-content analyses show that the majority of U.S. TV news coverage of Islam is sharply negative. Americans are bombarded every day with news stories about Muslims and majority-Muslim countries in which vocal extremists, not evidence, drive perceptions.

Rather than allow extremists on either side to dictate how we discuss Islam and the West, we need to listen carefully to the voices of ordinary people. Our victory in the war on terrorism depends on it."

Riz Kahn intervjuar John L. Esposito och Dalia Mogahed om boken: Del 1 / Del 2

torsdag 3 april 2008

Pierre Falk: Nu är det vår!



Lyssna på fler sånger av Pierre Falk

Årets bästa aprilskämt



Årets bästa aprilskämt kom från BBC. Se nedan hur filmen gjordes.

Se även en samling av årets svenska skämt på aprilskämt.se Tidningen Dagen hade ett bra aprilskämt om kollektomaten som ger "välsignelsebonus". Det hade jag nog trott på.

Själv skojade jag lite under rubriken Jag ska konvertera och blev både trodd och genomskådad av bloggbesökare.

onsdag 2 april 2008

Anställningsintervju



Tips inför anställningsintervjun från SyoGuiden och Poolia

Koranens Budskap på internet under 2008

I början av mars i år skrev jag att insamlingen gick trögt för att få ihop de 500 000 kronor som krävdes för att köpa rättigheterna till Mohammed Knut Bernströms tolkning av koranen och lägga ut den på nätet. Den 15 februari i år hade ännu bara 317 977,50 inkommet. Möjligheten att få tillgång till koranen på svenska på internet tycktes avlägsen.

Alldeles nyss tittade jag in på sidan där insamlingsresultatet redovisas och möttes av meddelandet:

Saldot efter inköp av copyrighten för 212 000:-

De skriver vidare att

"Publiceringen som omfattar hela Koranens Budskap med tillhörande kommentarer och noter, kommer även att ha avancerade sökfunktioner och nedladdningsbar text. De som ansvarar för publiceringen kommer att anlita professionella webbutvecklare för detta viktiga projekt och för att hanteringen ska bli så enkel och användarvänligt som möjligt."

Det utlovas att koranen kommer att publiceras under 2008.

tisdag 1 april 2008

Att konvertera

  • 1 609
  • 1 760
  • 5 280

Tre olika tal som uttrycker samma sak; längden på en engelsk mil, statute mile. Det översta talet uttrycker längden i meter, det mellersta i yard och det nedersta i fot.

I koranen står det på flera ställen att alla; kristna, judar och muslimer, "som tror på Gud och den Yttersta dagen och som lever ett rättskaffens liv - skall helt visst få sin fulla lön av sin Herre och de skall inte känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem."

Sura 2:62

Mohammed Knut Bernström skriver i en kommentar i sin tolkning av koranen att budskapet i passagen ovan är en grundläggande trossats i islam.

Jag ska konvertera

Ni som besökt bloggen tidigare - förhoppningsvis finns det åtminstone några som gjort det - har knappast kunnat undgå att märka att jag skriver en hel del om islam och muslimer.

På chattar där jag varit verksam skribent har jag flera gånger fått frågan om jag är muslim. Jag anser att det här med religion är en privat angelägenhet, något mellan Gud och den troende, och därför har jag oftast vägrat svara på frågan.

Dock skrev jag här på bloggen för en tid sedan

  • att jag inte är muslim
  • att jag aldrig förespråkat islam
  • att mina bloggposter endast har som syfte att nyansera bilden av islam och dess utövare

Livets vägar äro outgrundliga. Det som var sanning igår är i dag inte längre sant. Jag har faktiskt bestämt mig för att konvertera nu