måndag 28 juli 2008

lördag 26 juli 2008

En Guinness på O'Connors i Uppsala

Jag har tidigare skrivit om Hotell- och restaurangfackets Schysta listan och även uppmärksammat en artikel i Upsala Nya Tidning där det framgår att endast var fjärde restaurang eller serveringsställe i Uppsala med alkoholtillstånd har tecknat kollektivavtal för sin personal med facket.

Själv kände jag mig lite kluven när jag upptäckte att inget av mina stamställen fanns med på Schysta listan och medgav i en kommentar att det blir en hård match mellan mina handlingar och mitt samvete. För visst vill jag att restaurangpersonal ska ha schysta villkor och samma trygghet som jag har på min arbetsplats. Ett kollektivavtal kan vara en bra början.

Även en lång resa börjar med ett steg. Nu har jag tagit mitt första lilla steg.

Under sommaren har jag börjat avnjuta min Guinness fatöl - denna i Uppsala alldeles för sällsynta dryck - på O'Connors vid Stora Torget Restaurangen har Hotell- och restaurangfackets märke uppsatt på den "inre entrédörren" vid ingången till lokalen på andra våningen. Dessutom har de ett intyg på att de klarat ett test som gjordes för att se om ungdomar under 18 år blev serverade alkohol. Vilket de inte blev på O'Connors.

Ett gott öl smakar ännu bättre om det dricks med gott samvete.

Att ansöka om nytt ID-kort

För en tid sedan gick min säkerhetsdosa sönder, den som jag använder för att logga in på internetbanken. Det hade hänt tidigare och då gick jag bara till banken för att byta till en ny. Ingen frågade efter ID-handlingar. Men den här gången fick jag beskedet att jag måste visa ID och upptäcker att kortet hade slutat gälla för över ett år sedan. Så någon ny dosa blev det inte. Jag har nu betalat mina räkningar över disk under några månader.

För några dagar sedan hamnade jag i ett läge, som innebär att jag måste ha tillgång till en större summa pengar som finns på mitt kortlösa konto. Inget ID, ingen dosa, inga pengar. OK, nu var jag tvungen att skaffa ett ID-kort. Jag beställde personbevis, skaffade godkända fotografier och knallade iväg till polisens passexpedition, som också fixar ID-kort.


Jag visar upp mitt gamla ID och lägger övriga handlingar på disken.

- Det här ID-kortet är för gammalt, säger polisen.
- Jag vet, det är därför jag behöver ett nytt.
- Det är för gammalt för att kunna användas som ID-kort vid anskaffande av ett nytt.

Jag tittar mig omkring i lokalen och känner igen en gammal arbetskompis. Jag vinkar fram henne till disken.

- Det här är en före detta arbetskollega, hon kan intyga att jag är jag.
- Det kan vi inte acceptera. Du måste ha med dig maka, förälder, myndigt syskon eller barn med egen legitimation som kan styrka din identitet.
- Mina föräldrar är döda, jag är frånskild och min dotter är 16 år.

Polisen knackar in mitt personnummer på datorn och väntar ett tag:

- Du har en bror.
- Men han bor ju i Östersund. Jag har ingen möjlighet att åka upp till Östersund för att ordna ett ID-kort.
- Nähä. Då får du be din bror att komma ner hit till Uppsala.

Gott folk, håll koll på sista giltighetsdagen för ert ID-kort och läs gällande regler Själv ska jag försöka övertala min chef om att få ta ut ytterligare två semesterdagar för att resa upp till Östersund och träffa brorsan.

tisdag 22 juli 2008

Bilburna badbrudar

Klicka på bilden för större format

Efter gårdagens djärva bloggpost med bild på fem badbrudar i tvådelad(!) baddräkt, så väljer jag i dag att återgå till den mer rejäla baddräktsvarianten. Någon måtta får det vara.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler badbrudar.


Värdighet



När jag första gången såg kampanjfilmen ovan, var jag övertygad om att den var gjord av Roy Andersson Men där hade jag fel. Filmen är gjord av den tyske filmregissören Michael Schorr, kanske mest känd för filmen Schultze gets the blues

Kunto Sangmo är ett buddistiskt sjukhus som planeras att öppnas i Frankfurt, Tyskland.

Den avslutande texten lyder ungefär:

Den sista stunden i livet borde vara vackrare. Donera för ett humant slut. Kunto Sangmo - för ett liv före döden.

måndag 21 juli 2008

Grattis på 60-årsdagen, Yusuf Islam!



Jag uppvaktar med en sång från din son Yoriyos (Muhammad Islam). Enligt Yoriyos MySpace har sången ingen titel, men orden "La Ilaha Il Allah", som upprepas flera gånger i sången, är de inledande orden på den muslimska trosbekännelsen. Har Yoriyos också blivit muslim?

Badbrudar från 1952

Nu börjar det bli riktigt avancerat på bloggen. För första gången någonsin visar jag en bild på badbrudar i tvådelade(!) baddräkter. Bilden är tagen 1952 på stranden Presque Isle, Erie, Pennsylvania, USA.

- Det är förbjudet med tvådelade baddräkter på den här stranden,
sa strandpolisen.
- Vilken del ska vi ta av oss, undrade badbrudarna.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler badbrudar.

Uppsalas Kung Henry

Slampoeterna, eller estradpoeterna, Kung Henry (Nils Jansson) och Ebba Holmberg framträder i kväll i Linnéträdgården, Uppsala. De läser dikter och berättar om hur framförandet på scen påverkar texten.

Kung Henry delade 2004 första platsen i Poetry slam SM och kom på tredje plats under världsmästerskapet, World Slampionships, i Rotterdam 2005.

Besök Kung Henrys MySpace och hans hemsida där ni bland annat kan lyssna på gamla och nya inspelningar. Texter av Kung Henry.


Kung Henry, eller Henry Bowers som han också kallar sig, läser dikten Stories for sale vid en poesifestival i Durban, Sydafrika, den 14 oktober 2006.

På Tuben hittar ni fler videos med Kung Henry, bland annat denna musikvideo som till stora delar är inspelad på Stora Torget och gågatan i centrala Uppsala.

söndag 20 juli 2008

Vågad badbrud

Klicka på bilden för större format.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler badbrudar.

Handmade av David "Cisma" Kamioka



En film av David "Cisma" Kamioka som med hjälp av ett originellt symbolspråk försöker visa hur det känns att vara förälskad och hur det känns när känslorna i relationen svalnar.

A jihad for love (Stockholm Pride)

Jag har tidigare uppmärksammat dokumentärfilmen A jihad for love på bloggen Filmen kommer att visas på Stockholm Pride Queer Filmfestival i samband med Stockholm Pride 25 juli - 3 augusti

Visningstider:
  • Fredag 25 juli 19:00–21:00
  • Lördag 26 juli 17:00–19:00




Intervju med filmmakaren Parvez Sharma och klipp ur filmen (17:47)
Programinslag från Democracy Now den 20 maj 2008.

Besök filmens hemsida och blogg Se en trailer

fredag 18 juli 2008

Yusuf Islam får skadestånd och ursäkt

Förra våren spred sig påståendet snabbt på nätet, att Yusuf Islam (tidigare Cat Stevens), som är muslim, vägrat tala med kvinnor utan slöja/huvudduk när han tog emot ett pris i Tyskland.

Den populära sajten Contact Music, som uppger att de har över två miljoner sidbesök i månaden, var en av dem som återgav anklagelsen. De skrev att Yusuf var sexistisk och bigott. Vidare påstod de att hans manager sagt att Yusuf inte tittade på någon annan kvinna än sin fru.

Från Yusufs sida kom det snabbt en dementi av anklagelserna, men någon ursäkt och tillrättaläggande fick han inte. Contact Music och World Entertainment News, som också spred anklagelserna, ställdes inför rätta och har nu dömts att betala skadestånd till Yusuf. Hela beloppet kommer han att skänka till välgörenhetsorganisationen Small Kindness

Contact Music publicerade nyligen denna ursäkt

Källa: Nyhetsbyråerna Press Gazette och Press Association

Tyskar invaderar bloggen

Jag tog mig nyss en titt på bloggens besöksstatistik under förmiddagen och trodde att programmet fått fnatt. Det hade nämligen varit ovanligt många besökare under de senaste timmarna.

Vid en närmare titt visade det sig att den tyska nättidningen Bild.de hade en artikel om alla specialkomponerade sånger till stöd för den amerikanske presidentkandidaten Barack Obama. I artikeln omnämns min spellista Barack Obama for president 2008 och de har även länkat till den. Dessutom har de tagit med min video till Mighty Sparrows calypso Barack the magnificent bland "die besten Clips". Sånt är trevligt.

Tillägg:

Den tyska anstormningen blev tydligen för mycket för programmet som registrerar antalet bloggbesök. Nu har programmet börjat räkna dagens besökare från noll och alla tidigare besök i dag är raderade.

Sommarjobb på uteservering

Jag gillar att en varm och solig sommardag sitta på en uteservering och slappa, titta på människor och ta sig tid att upptäcka detaljer i den omgivande miljön. Under de senaste tio åren har det blivit ganska gott om uteserveringar i Uppsala. De flesta café- och restaurangägare i innerstaden som har möjlighet att ställa ut några bord och stolar har gjort det.

En av Uppsalas största och populäraste uteserveringar heter Framfickan och har ett fantastiskt fint läge vid hamnen i Fyrisån. På serveringen finns stora parasoller som skyddar mot både sol och regn, värmelampor och filtar gör det möjligt att sitta ute även om det skulle bli lite kyligt.

Enligt vad jag hört har serveringen målsättningen att ha öppet i stort sett alla dagar under sommaren, även vid småruskigt väder ska åtminstone en personal finnas på plats. Men vad gör den övriga personalen när det regnar och gästerna uteblir? Dom är arbetslösa. Ingen sol, inget arbete och ingen lön.

När jag kollade "Schysta listan", som innehåller de företag som tecknat kollektivavtal med Hotell- och Restaurangfacket, fanns inte Framfickan med.


Framfickan, och den intill liggande restaurangen Santorini, bytte ägare i år. Krögarparet som tidigare drev verksamheten under närmare tio år är nu misstänkta för det mest omfattande skattefusk som uppdagats i Uppsalas krogvärld under de senaste åren.

Se även bloggposten Ät schyst i Uppsala

torsdag 17 juli 2008

Krama varandra



Visst är det märkligt att världen ser ut som den gör, när vi människor egentligen helst vill krama varandra. Den här videon laddades upp på Tuben 22 september 2006 och har fått över 28 miljoner träffar. Det tycker jag säger en del om våra behov.

Massor av badbrudar

Venice beach, Santa Monica, USA, 1919.
Klicka på bilden för större format.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler badbrudar.

Badbrudar - Santa Barbara, USA, 1918

Klicka vid "Etiketter" nedan för fler badbrudar.

Sökordens 10 i topp

Listan över de tio vanligaste orden under de senaste veckorna, som personer har sökt på och sedan hamnat på min blogg, Klicka på länkarna för att se bloggposterna som sökmotorerna länkar till.

1. hundparken
2. klint-olle / klint olle / klintolle
3. usb wine
4. aha bingo / ahabingo
5. anne linnet / ann linnet
6. indiska dansöser
7. badbrudar
8. nahid persson
9. svarten
10. snoddas

Tips om hur din blogg/sajt hamnar i topp hos Google

Val i USA - Time for Some Campaignin'

This land is your land



Hemsida om Woody Guthrie och Wikipedia om This land is your land Se även spellista med olika versioner av sången.

Filmen To Hear Your Banjo Play innehåller ett av de två filmklipp som finns bevarade med Woody Guthrie.

onsdag 16 juli 2008

Koranens budskap finns på internet

Jag har i tidigare bloggposter uppmärksammat att Mohammed Knut Bernströms översättning av koranen till svenska skulle läggas ut på internet i år. Nu finns den här! Av allt att döma handlar det bara om en smygpremiär i all tysthet. Men texten finns där och sökfunktionen fungerar.

tisdag 15 juli 2008

Söta muslimska tjejer



Tja, har man inget annat för sig medan tvättmaskinen går, så kan man alltid göra ytterligare ett bildspel med söta tjejer.

Sarah Maple - konstnär med humor

Sarah Maple är en 23-årig konstnär från Sussex i Storbritannien. Hon har studerat konst vid Kingstonuniversitetet och vann i höstas en tävling för nyutexaminerade elever. På videon nedan kan ni se hur hennes tävlingsbidrag växte fram.

En av Sarahs målningar har varit omslag på Swindle Magazine Läs tidskriftens artikel om Sarah Läs även vad hon själv skriver om sin konst och sitt liv som muslim under rubriken Work of art I would like to make

Sarahs konst behandlar ofta spänningar mellan olika kulturer och religioner och innehåller massor av humor. Kolla in hennes bilder och läs mer på hennes hemsida och MySpace



Madeleine Peyroux: I'm All Right



Musikvideo med Madeleine Peyroux: I'm All Right Text / Lyrics

Den här videon tillägnar jag alla vänliga och hårt arbetande servitriser på Uppsalas restauranger. Ingen nämnd, ingen glömd.

Spellista med Madeleine Peyroux.

söndag 13 juli 2008

Peter Minshalls dansande skulpturer



Jag har haft en del bloggposter om Trinidad, karnivalen och soca/calypso, så nu är det på tiden att jag uppmärksammar Peter Minshall och hans dansande skulpturer.

Flera av er har säkert sett hans skapelser utan att känna till att det var han som var mannen bakom dem. Det var nämligen Minshall som designade och regisserade de spektakulära invigningscermonierna vid olympiska spelen i Barcelona 1992 och i Atlanta fyra år senare.

Se dokumentären The Minshall trilogy Wikipedia om Peter Minshall

Mäns dödliga våld mot kvinnor

Brottsförebyggande rådet (Brå) har publicerat en rapport om mäns dödliga våld mot kvinnor i nära relationer. Den kan köpas som bok eller laddas ner gratis som pdf-fil

Under 1990-2004 dödades 253 kvinnor av en man i en nära relation. Det innebär att i genomsnitt dödades 17 kvinnor per år av en man som de har, eller har haft, en nära relation till.

I nära hälften av fallen finns uppgifter dokumenterade om tidigare hot och i 40 procent av fallen finns uppgifter om tidigare våld. Svartsjuka och problem i samband med separationer var motivet i nära 60 procent av fallen.

70 procent av offren och två tredjedelar av gärningsmännen är födda i Sverige, vilket innebär att såväl offer som gärningsmän med utländsk bakgrund är överrepresenterade. Majoriteten av de utlandsfödda gärningsmännen kommer från ett annat land i Europa.

Gärningsmännen är vanligen personer som har låg social status i samhället. I nära hälften av fallen är de antingen arbetslösa, har beredskapsarbete eller är förtidspensionerade. Gärningsmännen var i nära 60 procent av fallen registrerade för tidigare brottslighet.

Nära 90 procent av de män som dödar en kvinna i en nära relation är enligt materialet att betrakta som psykiskt sjuka eller lider av annan psykiatrisk problematik. Enligt rättspsykiatriska data dominerar två diagnosgrupper: personlighetsstörningar och psykossjukdomar.

I en fjärdedel av fallen begår gärningsmännen självmord i samband med brotten. Om man lägger till de män som försökte begå självmord i samband med brottet, ökar andelen till 30 procent.



Musikvideo med Aventura: Mi Hermanita Text / Lyrics (spanska)

Texten översatt till engelska:

Little sister

Time flies, it seems only yesterday we were kids
Mum and dad fought for our future
You looked after me, today I’m watching over you
Little sister I adore you and I know you’re not happy

Another punch in the face, it’s like that every week
An excuse, as always, but what do you win in the end?
That he’s making fun of you, but what can I do?
As much as I want to help you, you just except it this way

You’re my blood and my goal is saving you
I pray for you

Little sister he doesn’t want you
He has like 50 women and you know it
He abuses you and afterwards you defend him
It doesn’t look like he’s good for you
Why can’t you see

Chorus,
You cry, every time he hits you
You cry, it makes me furious and sad
You cry, how I feel your fear
You cry, you could die in his hands
You cry, this man makes you suffer
You cry, he gave you that bruise
You cry, when he spat in your face
You cry, and with a big mouth
You cry, he feels superior
This mans a beast, a coward
And without dignity for striking a woman

He isn’t worth your love for him
Think straight it’s not your fault
And you know it

Ladies keep your head up … come on
Holla back

Mi nephews shouldn’t have to see their mummy flee
There’s a monster in your house and you sleep with him
Go and count the hours he made you happy
Then count the years he made you suffer

I can’t stand seeing my sister crying
This man’s a rat
There’s no man who can force you
To be with him, you can leave, why don’t you see
What I’m seeing is not respect, it’s fear,
you’re feeling for this dog, why can’t you see

chorus:
You cry, when he gets home
You cry, like a drunk dog
You cry, and he strikes you for no reason
You cry, and the kids can only watch
You cry, and yell daddy no
You cry, don’t hit her again
You cry, this guy humiliates you
You cry, and lies to you
You cry, he has no heart
This better change
Let him come and hit me
I’ll put him in his place

lördag 12 juli 2008

Ät schyst i Uppsala

- Jag har tvingats till gratisarbete, jag har blivit sexuellt trakasserad av krogägare, jag har fått sparken på grund av att jag blev sjuk, jag har bara fått ett anställningskontrakt en gång - och jag har dessutom blivit erbjuden svart lön på de flesta mindre krogar jag har jobbat på. Det är en jäkla skitbransch, som borde rensas upp, säger en servitris till Upsala Nya Tidning

Endast var fjärde restaurang eller serveringsställe i Uppsala med alkoholtillstånd har tecknat kollektivavtal för sin personal med facket. Flera av Uppsalas stora och kända krogar saknar avtal, skriver Upsala Nya Tidning i dag.

På sin hemsida skriver Hotell- och Restaurangfacket:

Anställda inom hotell- och restaurangbranschen gynnas om fler arbetsgivare tecknar avtal. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen måste arbetsgivaren hålla sig till vissa givna regler (till exempel minimilön, arbetstid, semester och försäkringar).

För att du ska kunna välja att gå på ställen som tecknat kollektivavtal, för att garantera sina anställda schysta löner och anställningsvillkor, har Hotell- och restaurangfacket tagit fram Schysta listan.


Kolla om din stad och ditt favoritställe finns med på listan

Schysta listan för Uppsala kommun

fredag 11 juli 2008

Nahid Persson: Fyra fruar och en man



Trailer för dokumentärfilmen Fyra fruar och en man (1:21)

Igår sände SVT1 Nahid Perssons dokumentärfilm Fyra fruar och en man. Filmen kan ses på webbtv under 30 dagar efter sändningen. SVT1 presenterar filmen

Se även Nahid Perssons film Prostitution bakom slöjan på bloggen

Magnus Betnér i kyrka och moské

I höst visar Kanal 5 programserien I ditt ansikte med ståuppkomikern Magnus Betnér. Det blir sex program där Magnus ståuppar i vitt skilda miljöer, bland annat i en kyrka och en moské.

I Kvartsamtalet i radions P1 berättar Magnus Betnér om den kommande programserien, yttrandefrihetens gränser, religiös satir och hur uppväxten i frikyrkan präglat honom som komiker. Han nämner även att överst i sin hög av böcker som skall läsas ligger koranen.

Programmet sändes 4 juli och finns kvar i arkivet i 30 dagar.

Besök hans hemsida och se även min bloggpost Magnus Betnér om yttrandefrihet

torsdag 10 juli 2008

DO stämmer Western Union

Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer Western Union för diskriminering av tre män som anlitat företagets tjänster. DO hävdar att de tre männen blivit diskriminerade på grund av sin etniska tillhörighet eller religion i samband med att de har använt sig av Western Unions tjänster för att överföra pengar.

I stämningsansökan skriver DO bland annat att

Western Union har tillämpat kontroller som framstår som neutrala men som är utformade på ett sådant sätt att de i praktiken särskilt missgynnar personer med muslimska och arabiska namn, det vill säga främst muslimer och araber.

Western Unions förfaringssätt kan anses vara motiverat av det berättigade målet att uppfylla de skyldigheter som följer av svensk lag och internationella överenskommelser för att förhindra brottslig verksamhet och terrorism. De kontroller Western Union tillämpar är dock varken lämpliga eller nödvändiga för att uppnå detta mål då Western Unions kontrollsystem inte är tillräckligt noggrant utformat för att vara effektivt och ändamålsenligt.


Läs ansökan om stämning som inlämnats till Stockholms tingsrätt.

Troja på Svartbäcksgatan i Uppsala

Det är lätt hänt att man av gammal vana fortsätter att gå till sina stamrestauranger och missar att upptäcka något nytt. Ett ställe jag börjat besöka nu under sommaren är den lilla restaurangen Troja på Svartbäcksgatan 23. Restaurangen ligger ett par minuters promenad från Linnéträdgården och Linnémuseet Ett trevligt ställe med låga priser, god mat och trevlig personal.

Jag tycker speciellt om att sitta vid något av borden på trottoaren och titta på de gamla fina byggnaderna på andra sidan gatan. Man kan överblicka två kvarter med enbart hus från 1700 och 1800-talen. Jag ska försöka leta fram lite information om husen, så blir det ännu trevligare att se på dem. Jag vet i alla fall att ett av husen byggdes i början av 1800-talet av Linnés yngsta dotter och hennes make.

Korsningen Svartbäcksgatan och Linnégatan sett söderut.

Texten nedan är hämtat från Uppsala kommuns gatunamnshistoria:

Svartbäcken var under medeltiden namnet på den stadsdel som sträckte sig fram till bäcken Svartbäcken, mellan ån och Svartbäcksgatan. Bäcken är nu under jord, men utloppet i Fyrisån strax norr om Haglunds bro är fortfarande synligt.

1600-talets båda nya huvudgator, som korsades vid Stora Torget, fick 1671 tilägget Konungs- och Drottning-. Svartbäcks- och Kungsängsgatorna kallas på 1671 års karta för Stora Konungsgatan. Den norra delen av gatan fick under 1700-talet namnet Svartbäcksgatan.

onsdag 9 juli 2008

Afrika, fotboll och Guinness



701 dagar kvar till fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Sverige möter Albanien i sin första kvalificeringsmatch den 6 september.

fredag 4 juli 2008

IslamExpo i London 11-14 juli

Under fyra dagar manifesteras olika sidor av islam vid ett stort expo på utställningscentret Olympia i London. Evenemanget är det största av sitt slag i Europa och arrangörerna räknar med att det kommer tiotusentals besökare.

Det kommer att hållas 25 debatter med 80 medverkande från olika delar av världen, bland andra Yusuf Islam (tidigare Cat Stevens) och Tariq Ramadan Det blir musik, konst, film, föreläsningar och mycket annat.

En av de medverkande artister är Kareem Salama vars sång A land called paradise ni kan höra på videon nedan.

Hundförbud på Framfickan i Uppsala

Jag har tidigare skrivit om uteserveringen i Uppsala hamn som jag tycker är det vackraste området i centrala Uppsala under sommaren. I år har serveringen fått ny ägare och hela personalstyrkan har bytts ut.

Personligen saknar jag det härliga gänget som tidigare arbetade där och sommar efter sommar spred en vänligt välkomnande stämmning omkring sig. Så trots det vackra vädret och läget har det denna sommar blivit mycket glest mellan besöken på serveringen.

Igår kväll gjorde jag emellertid ett kort nedslag på Framfickan och reglerade vätskebalansen med en fatöl. Det var mycket folk där, men ett par äldre personer med en liten knähund var inte välkomna. Framfickan tillåter inte hundar att vistas på serveringen.

Enligt gällande lagstiftning finns det inget förbud mot hundar på uteserveringar, så länge de inte vistas där livsmedel hanteras, det vill säga bakom disken eller i köket. Ställets ägare har dock rätt att avgöra om hundar skall tillåtas eller inte.

Jag är själv allergiker, men har mycket svårt att förstå ett förbud mot hundar på uteserveringar. Om det är av hänsyn mot oss allergiker så borde även hundägare som inte har sin hund med vägras tillträde, eftersom allergenet sprids lätt via kläder och hår från hundägarens bostad. Om man som hundallergiker ser en hund så sätter man sig helt enkelt en bit ifrån den.

Att förbjuda hundar av hänsyn till andra gäster, i en miljö där rökning är tillåten, tycks dessutom vara inkonsekvent. Alla känner väl till texten på cigarettpaketen; rökning dödar och rökning skadar allvarligt dig själv och personer i din omgivning. Sedan har vi det här med starka parfymer som också framkallar allergiskareaktioner.

Möjligen kan jag tycka synd om hundarna på uteserveringar där berusade gäster ragglar mellan borden och inte har koll på vart de sätter ner foten. Men då är det gästen som skall avvisas, inte hunden. Fyllhundar är ett betydligt större problem än riktiga hundar. Viss serveringspersonal tycks inte känna till att det strider mot alkohollagen att servera en märkbart berusad gäst och kan ge den som serverar böter eller fängelse.

Vov!

Se även Sommarjobb på uteservering och Ät schyst i Uppsala

Tillägg 1 augusti 2008:

Några dagar efter att jag postat inlägget ovan besökte jag åter Framfickan och såg gäster med hund på serveringen. Även senare har jag vid några tillfällen sett hundar där.

Jag frågade en servitris hur det förhöll sig med hundförbudet och fick svaret att det numera är OK med hundar på uteserveringen. Personalen ser helst att gäster med hund sätter sig vid serveringens utkanter, vilket kan vara klokt, om man vill minska risken för att någon av misstag trampar på en hund som ligger på marken.

torsdag 3 juli 2008

Bebe: Siempre me quedara



Musikvideo med sången Siempre me quedara av och med Bebe. Text / Lyrics på engelska och på spanska

Bebe är en spansk sångerska och aktris. Enligt Wikipedia är hon bland annat känd för sina feministiska sångtexter och androgyna utseende (sic!). Hennes hemsida (på spanska)

onsdag 2 juli 2008

Förbjuden reklamfilm



Heinz i Storbritannien anlitade den mångfaldigt prisbelönade reklambyrån AMV bbdo för att göra en reklamfilm som skulle visas på TV under fem veckor. Redan efter mindre än en vecka bestämde sig dock Heinz för att inte längre visa den. Anledningen var att det kommit cirka 200 klagomål om att filmen var stötande, opassande och olämplig för barn att se.

- Vi lyssnar på våra kunder och noterade att några konsumenter hade invändningar mot innehållet. Därför bestämde vi oss för att inte visa den, säger en av cheferna för Heinz.

Så ska en slipsten dras. Man gör en harmlös reklamfilm, ser till att krydda med något som man vet kommer att reta upp åtminstone några inskränkta personer. Sedan slutar man snabbt att visa filmen och ber offentligt om ursäkt för att man upprört vissa konsumenter. Resten sköter media om.

Spaltkilometrar med gratis reklam i pappers- och nättidningar. Filmen sprids i en rasande fart på internet, ofta med det säljande ordet banned/förbjuden i rubriken. Heinz spar dessutom in dryga kostnader för sändningstid i TV.

...och nu har även jag blivit en del av deras marknadsföring.

tisdag 1 juli 2008

Bet Williams - en Obama Mama



Bet Williams föddes i USA, växte upp i Tyskland och senare på olika ställen i USA. Hon är numera bosatt i New York, som hon tycker är ett härligt ställe där hon kommer i kontakt med människor från världens alla hörn. "Man blir ständigt påmind om att det är många av oss på den här planeten, så vi måste komma underfund med hur vi ska fungera tillsammans", säger hon.

Sången på videon har jag inte hittat något namn på, möjligen heter den Obama Mama. Hon har inspirerats till att skriva den av alla de barn vars liv beror på resultatet av höstens presidentval i USA.

Såg i hennes turnékalender att hon varit i Tyskland i februari/mars och att hon återvänder dit i oktober. Kanske någon kan ordna så att hon även gör en avstickare till Sverige i höst. Jag skulle gärna höra hennes fantastiska röst, med ett omfång på fyra oktaver, på en lämplig lokal i Stockholm och/eller Uppsala.

Naturligtvis finns sången med på spellistan Barack Obama for president 2008 Där har jag kallat den för Obama Mama.

Fakta om Svartens blogg

Det är klart jag är nyfiken på vad besökare helst läser på bloggen, hur många de är, hur de hittar hit och en del annat. Google Analytics, som jag använt en tid, är ett utmärkt gratisverktyg som ger svar på många frågor.

55 procent av besökarna hittar hit via en Google-sökning, 32 procent genom länkar på andra bloggar/hemsidor och resterande genom en direkt träff på "första sidan", förmodligen har de bokmärkt bloggen.

Jag har under de senaste veckorna haft besökare från 48 länder i alla världsdelar. Det absoluta flertalet kommer naturligtvis från Sverige, sedan blir det ett stort skutt till tvåan USA.

Här kommer topplistan över bloggens mest besökta sidor under de senaste veckorna:

1. Bloggens senaste tio poster
"Första sidan" i klar ledning.

2. Barack Obama for president 2008
Internets mest omfattande spellista med sånger som stöder Barack Obama har många besök från USA, men även från flera andra länder.

3. Mighty Sparrow: Barack the magnificent (Lyrics)
Att calypsolegenden Sparrow från Trinidad har spelat in en lysande hyllningssång till Barack Obama har lockat hit en del besökare från Västindien. Trinidad ligger faktiskt som nummer tio på listan över länder som har de flitigaste besökarna.

4. Sex i hundparken
Trots att det är över två år sedan jag postade inlägget, så har det fortfarande många besök. Hundparken var ett mycket populärt spel för barn och ungdomar, men är nedlagt sedan lång tid.

Posten kommenterar något som Karin Långström Vinge, präst i svenska kyrkan, skrev om spelet och hennes kommentar har retat upp många unga spelare. Det är utan konkurens det mest kommenterade inlägget på bloggen.

5. Anne Linnet: Tusind stykker
En 20 år gammal sång har blivit en oväntad "sommarhit" på bloggen. Björn Afzelius gjorde den på svenska under namnet Tusen bitar.

6. Laura: Release me
Jag postade videon i mars förra året och den är fortfarande populär. Enligt statistiken hos YouTube har snart 4000 sett den här på bloggen.

7. Dokumentär: Islamisk arkitektur
En välgjord och intressant dokumentär från engelska Channel 4.
För några dagar sedan fick jag ett mail från en lärare som berättade att de tänker använda filmen som introduktion till ett skolprojekt där man integrerar, teknik, religion, historia, geografi, matematik, engelska och fysik.

8. Aha Bingo och Daniel Benitez
Många som googlar på ahabingo kommer till bloggen och läser om Benitez bravader.

9. Reklamfilm: Bredbandsbolaget
Om man tittar på hur länge besökarna i snitt stannar, så verkar det som att de hade hoppats på att få se en annan reklamfilm.

10. Striptease: Gypsy Rose Lee
Här hamnar många som googlar på rockgruppen Gypsy Rose. De allra flesta stannar och tittar på den fem minuter långa videon, förmodligen i förhoppning om att hon ska ta av sig kläderna mot slutet. Men strippen utvecklas inte riktigt som man har tänkt sig.

Släkten Öst, Delsbostämman och Klint-Olle

I söndags skrev jag några rader på bloggen om Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst) och lade ut hennes sång Barnatro. En annan bloggare kommenterade genom att lägga ut en video med den kristne sångaren Carl Öst Det väckte en del minnen till liv.

När jag var tonåring hände det att Calle besökte min arbetsplats på lunchrasten och sjöng sina sånger, bland annat Vi ska fara bortom månen. Jag minns att en del av mina äldre arbetskamraterna var väldigt irriterade över dessa återkommande "väckelsemöten" som innebar att de fick avstå från kortspel under en stor del av lunchrasten. Men avstod - det gjorde de.



Sedan började jag att googla på Carl eller Calle Öst och upptäckte att det nu är 100 år sedan han föddes och 20 år sedan han fick hembud, som en del troende uttrycker det. Pingstkyrkan i Edsbyn hade i april under en helg arrangerat sin traditionella Calle Öst-sångernas kväll. Det kom 500 personer och Edsbyn har drygt 4000 invånare. Calles syster, Anna Öst, som nu är 95 år, medverkade och fick fart på publiken

Under googlandet stötte jag naturligtvis på Calles och Annas pappa riksspelmannen och kompositören Jon-Erik Öst Lyssna när han berättar om och, tillsammans med sin fru Ester, spelar Slipstenspolska efter Snickar-Ersker.


Via Jon-Erik hamnade jag på sidor om Delsbostämman som alltid hålls den första söndagen i juli. Det var några år sedan jag besökte den nu, men om väder och andra omständigheter tillåter drar jag i väg till den 100 års jubilerande spelmansstämman.

I samband med Delsbostämman läste jag att "Delsbos meste och bäste dragspelare", Klint-Olle Jonsson, även i år skulle vara med på stämman. Jag hade ingen aning om vem Klint-Olle var, blev nyfiken och hittade morgonens stora upplevelse på nätet.

SVT hade den 25 juni visat dokumentären Klint-Olle. Naturkraften från Fjärdsätter I sin presentation av filmen skriver de att

Klint-Olle är musiker, filosof och bonde i Hälsingland. Många Delsbobor har länge följt hans kamp mot myndigheterna för att få sitt djurförbud hävt. Klint-Olle är inte som alla andra, han följer ingen mall utan lever enkelt i den gamla släktgården i Fjärdsätter nära Delsbo.

Går det att leva ett liv enligt den gamla traditionen, ha egna värderingar och vara annorlunda? Det är underliggande frågor i filmen.

Dokumentären finns tillgänglig i SVT:s arkiv under 30 dagar från första sändningstillfället. Den går även i repris på följande tider
  • SVT2 Torsdag 3 juli kl 16.50
  • SVT2 Lördag 5 juli kl 15.05
  • SVT24 Lördag 5 juli kl 21.00