söndag 30 november 2008

Mitt liv som tonårsfarsa

Tonårsmorsa var en av fyra uppsalabloggare som uppmärksammades i ett stort uppslaget reportage i dagens Upsala Nya Tidning Att jag inte medverkade i reportaget beror på omständigheter som jag inte närmare tänker gå in på.

Nja, OK, för att undvika ryktesspridning kan jag nämna att det förhåller sig som så att jag helt enkelt inte blev tillfrågad...den här gången...heller. Jag är dock storsint nog att ha överseende med UNT:s lilla misstag, även denna gång.

Nåväl. Tonårsmorsans bloggframgångar har i alla fall inspirerat mig att börja skriva om mitt eget turbulenta liv som frånskild pappa med delad vårdnad om en nu 17-årig dotter.

Enligt överenskommelse med mamman, och med dotterns gillande, skulle hon bo hos mig varannan vecka. Nu blev det inte riktgt så under hennes tid i grundskolan, men det har sin naturliga förklaring. Mamman bodde endast två minuters gångväg från dotterns skola, om hon bodde hos mig skulle det innebära en halvtimmes resa med buss för att ta sig till plugget. Så det var liksom lämpligast att hon bodde hos sin mamma. Man måste i första hand se till barnets bästa.

Under vardagskvällarna och helgerna var min dotter alltid upptagen med kompisar och diverse fritidsaktiviteter, så det blev inte ofta vi hade tillfälle att träffas. Men det är naturligtvis bra att hon har vänner och en aktiv fritid. Sånt måste man uppmuntra. Jag brukade emellertid deltaga i skolans kvartssamtal varje termin och vi gick på bio varannan helg under vinterhalvåret. Vi hann även prata en del med varandra både före och efter filmen.

På sommarloven åkte hon på kollo och deltog i olika former av lägerverksamhet. Ridläger, idrott, vildmarksliv och allt vad det nu var. Jag var lite stolt över att ha en sådan social och aktiv dotter.

För ett och ett halvt år sedan började hon på gymnasiet. Skolan låg nästan en timmes bussresa från mammans lägenhet, det skulle bara ta halva den tiden hemifrån mig. Vi bestämde tillsammans att hon skulle bo på heltid hemma hos mig under åren i gymnasiet.

Vi hade mycket tid att ta igen tillsammans och jag såg verkligen fram emot att äntligen få möjlighet att lära känna henne ordentligt. Jag gjorde om mitt arbetsrum i lägenhet till ett flickrum med ljusblå tapeter. Rummet är inte särskilt stort, men hon tyckte det var fint.

Två veckor före skolstarten fick hennes mamma en ny lägenhet ett par minuters gångväg från gymnasieskolan och dottern blev erbjuden det största rummet som sitt. Att hon föredrog att bo där hade jag naturligtvis full förståelse för.

- Du blir väl inte besviken nu, pappa?
- Närå. Huvudsaken att du får det bra.

Det har gått bra för henne på gymnasiet. Hon har arbetat hårt och betygen har varit riktigt bra. Den lilla fritid hon haft efter skola och läxläsning har gått åt till kompisar och pojkvän, vilket är helt naturligt för en tjej i den åldern. Vi brukade försöka träffas på lördagseftermiddagarna för att gå ut och äta tillsammans. Då fick hon även sin veckopeng.

För en tid sedan berättade hon att hon ville lära sig planera sin personliga ekonomi bättre, att tänka på lite längre sikt än en vecka. Eftersom hon om något år skall ut i arbetslivet tyckte hon det var bättre med månadspeng, det skulle bli som att få månadslön. Jag tyckte också det lät som en bra idé. Sedan dess har vi gått ut och ätit i slutet av varje månad när jag fått min lön.

När vi träffades i slutet av oktober berättade hon att nu hade hon skaffat bankkonto. Eftersom jag betalade mina räkningar över nätet kunde jag väl sätta in månadspengen på hennes konto samtidigt, föreslog hon.

- Det blir ju mycket enklare för dig, sa hon.

Det här månadsslutet hade vi tyärr ingen möjlighet att träffas. Hon hade lovat att tillbringa helgen med sin nya pojkvän. Sånt måste man respektera. Men hon sände i alla fall ett SMS igår kväll.

Tack för pengarna, pappa

Fyra populära bloggare i Uppsala



I ett stort uppslaget reportage skrev Upsala Nya Tidning i dag om fyra populära bloggare här i Uppsala. Själv tycker jag naturligtvis
att det är jättekul att de får så mycket uppmärksamhet för sina betydande insatser på nätet och önskar dem lycka till med sitt bloggande även i fortsättningen. Vadå? Närå, jag är inte bitter.

Öppet brev till Obama om rasism i Danmark



Ett öppet brev från Jacob Holdt och Rune Engelbreth Larsen
till USA:s blivande president Barack Obama. Läs hela brevet

1 advent: Hälsning till sverigedemokraterna

Det är märkligt hur fort man skaffar sig nya "traditioner". Jag upptäckte i dag att under de snart tre år jag haft bloggen har
jag redan skaffat mig återkommande händelser som jag på något sätt uppmärksammar. Det har skapats en tradition.

Till exempel har jag varje år uppmärksammat årsdagen av mordet på Fadime Sahindal, nazisternas mord och övergrepp på judar under Kristallnatten, muslimernas fastemånad ramadan, och till jul har jag lagt ut samma video och sång. Tydligen har jag något slags behov av att skapa traditioner även i mitt lilla hörn av cyberrymden.

Gemensamma nationella traditioner är en form av kollektiva ritualer som skänker trygghet och är en del av vårt kulturarv, vår identitet, sägs det. Men jag är mest överraskad över hur snabbt vi förändrar och skapar nya traditioner inom olika samhällsområden. Nu är pizza, spaghetti, kebab och hamburgare svensk husmanskost.

I dag är det första advent och vi plockar fram den elektriska ljusstaken och kanske även tänder ett första levande adventsljus. Många hänger upp en advents-/julstjärna i fönstret och barnen öppnar första luckan i advents-/julkalendern. Alla vet att det är så vi firar advent i dag.

Men för hundra år sedan var alla dessa självklarheter helt okända i Sverige. Flera av dessa seder kom från Tyskland under 1900-talet. Adventsljusstaken kom hit under 1930-talet i form av en liten gran där det varje dag under advent tändes ett ljus. Den ersattes av ljusstaken med fyra ljus, ett för varje söndag. I dag har den i många hem ersatts av den elektrisk ljusstaken med sju ljus.

Adventsstjärnan kommer också från Tyskland och blev populär i Sverige först efter andra världskriget. Även adventskalendern är importerad från Tyskland. Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund. Radion började sända adventskalenderprogram 1956 och 1960 visades de första gången i svensk TV.

Bilden och rubriken på denna bloggpost har också blivit en tradition på bloggen, de är samma som förra året vid den här tiden.

lördag 29 november 2008

Sista numret av tidskriften Minaret

Chefredaktören för tidskriften Minaret, Mohamed Omar, skriver på sin blogg att det nyligen utkomna numret av tidskriften blir det sista. Han nämner också att sannolikheten är stor för att tidskriften redan nästa år återuppstår under nytt namn och med ny ledning.

Det sista numret innehåller en intervju med författaren Leila Aboulela och en essä av Mohamed Omar om muslimska vikingar Andra ämnen som behandlas är bland annat den nya muslimska fredsrörelsen, religionens glömda dimension och islam och vänstern.

Klockringning: Storan i Uppsala domkyrka



Uppsala domkyrka har fem klockor: Storan, Thornan, Malman, Massan och Bönan. Storan är med sina 6 200 kilo och största diameter nertill på 2,23 meter den största i sitt slag i Sverige.

Storan härstammar ursprungligen från 1634, men göts om efter den stora stadsbranden 1702. Den nya klockan hissades upp i norra domkyrkotornet av studenter från universitetet. Som tack fick Uppsalas studenter för alltid rätten till fri begravningsringning med Storan.

Klockringningen i Uppsala domkyrka vid större akademiska högtider är en gammal tradition. Redan på 1600-talet ringdes det i Storan i samband med doktorspromotion eller professorsinstallation. Ringningen pågår tio minuter med början klockan 8.00 den dag högtiden äger rum. Videon har filmats vid ett sådant tillfälle.

Panoramafotografier av Niklas Johansson : Uppsala domkyrka och Gustav Vasa gravmonument i domkyrkan Klicka på "öppna" för helskärmsbild.

The World Village of Women Sports



Under de senaste dagarna har vi kunnat läsa att Malmös allsvenska damlag LdB FC är med i budgivningen på Umeå IK:s Marta, världens bästa kvinnliga fotbollsspelare. Malmö satsar stort på damfotboll, riktigt stort.

I Malmö planeras byggandet av The World Village of Women Sports som är ett 70 000 kvadratmeter stort inspirations-, utvecklings-
och forskningscenter för damidrott i allmänhet och damfotboll i synnerhet.

Bygget beräknas påbörjas 2010 och kommer bland annat att ha en internationellt godkänd inomhusplan för fotboll med plats för 5 000 sittande åskådare. Underlaget blir konstgräs och vid vackert väder finns möjlighet att öppna taket. En mindre tränings- och uppvärmningsplan (65 x 25 meter) kommer att finnas i direkt anslutning till matchplanen.

Projektet är ett initiativ av LdB FC Marketing AB som också är huvudsponsor för damlaget LdB FC.

Damfotboll är en av världens snabbast växande sporter.

  • Det finns 40 miljoner registrerade damfotbollsspelare i världen.
  • Damfotbollen har på 2000-talet ökat med 9 procent per år i både Sverige och övriga Europa (jämfört med 0,7 procent för herrfotbollen).
  • Det finns över 230 000 damfotbollslag i Europa.
  • I Sverige finns det 83 000 registrerade damfotbollsspelare över 14 år och uppskattningsvis dubbelt så många under 14 år. Drygt en tredjedel finns i södra Sverige som har 26 000 damfotbollslag och 340 föreningar.

fredag 28 november 2008

Prison Bake



En film av Matt Dollings och Murray Thoms: Prison Bake

Äntligen en "tv-kock" helt i min smak. Jag är så oerhört trött på alla välartade, självgoda kockar som dyker upp i tv-rutan och leende talar om hur fantastiskt goda deras maträtter är.

Gammal skräpmusik från 80-talet

"Det som inte kan sägas på tre minuter är inte värt att berätta", är ett gammalt bevingat talesätt när det gäller pop- och rockmusik. Eftersom dagarna är så korta den här tiden på året så har den amerikanska radio-DJ:n Ron "Boogiemonster" Gerber bestämt sig för att spela de kortaste låtarna från Billboards topplistor 1980-1989 och på det sättet kunna presentera max antal låtar. Programmet sändes ursprungligen 21 december 2007 då vintersolståndet inträffade i USA.





THEME FROM THE DUKES OF HAZZARD - Waylon Jennings (1980, 2:06)
I ONLY WANNA BE WITH YOU - Tourists (1980, 2:24)
ONE FINE DAY - Carole King (1980, 2:30)
ALMOST SATURDAY NIGHT - Dave Edmunds (1981, 2:11)
DAYDREAM BELIEVER - Anne Murray (1980, 2:26)
SHE LOOKS A LOT LIKE YOU - Clocks (1982, 2:35)
MISTER SANDMAN - Emmylou Harris (1981, 2:20)
HOW DO I MAKE YOU - Linda Ronstadt (1980, 2:25)
WHERE EVERYBODY KNOWS YOUR NAME - Gary Portnoy (1983, 2:36)

MIAMI VICE THEME - Jan Hammer (1985, 2:26)
HOLIDAY ROAD - Lindsey Buckingham (1983, 2:11)
WRUR SHORTS OF THE WEEK - Ron Gerber (1987-ish)
RICKY - Weird Al Yankovic (1983, 2:35)
TRICKLE TRICKLE - Manhattan Transfer (1980, 2:19)
ON THE WINGS OF A NIGHTINGALE - Everly Brothers (1984, 2:34)
WAKE UP LITTLE SUZIE - Simon And Garfunkel (1982, 2:20)
TEACHER TEACHER - Rockpile (1981, 2:35)
ALL I HAVE TO DO IS DREAM - Andy Gibb And Victoria Principal (1981, 2:35)
I LOVE MY TRUCK - Glen Campbell (1981, 1:50)
ELVIRA - Oak Ridge Boys (1981, 2:36)

JUST PUT SOME LOVE IN YOUR HEART - Lionel Richie (1982, 1:21)
DAD I'M IN JAIL - Was (Not Was) (1988, 1:25)
SWITCHIN' TO GLIDE - The Kings (1980, 2:32)
COME GO WITH ME - Beach Boys (1982, 2:06)
COME ON LET'S GO - Los Lobos (1987, 2:09)
ARE WE OURSELVES - The Fixx (1984, 2:27)
ALPHABET STREET - Prince (1988, 2:25)
HIPPY HIPPY SHAKE - Georgia Satellites (1988, 1:45)
WE GOT THE BEAT - Go-Go's (1982, 2:30)

Intervju med konstnären Sarah Maple

Jag har tidigare uppmärksammat Sarah Maples konst på bloggen och de starka reaktioner den skapat hos vissa grupper inom den muslimska rörelsen. Nu har den kanadensiska bloggen Art Threat, som skriver om sambandet mellan politik och konst, träffat Sarah och gjort en intervju Hon får möjlighet att förklara vad hon vill uppnå med sin konst, kommentera olika reaktioner hon fått på den och berätta om hur hon ser på sig själv som muslim i Europa.

torsdag 27 november 2008

Halal-TV om sex



På måndag handlar Halal-TV om sex. Cherin Awad, Dalia Azzam Kassem och Khadiga el Khabiry träffar bland andra Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU, och ställer frågan Hur gick det med den sexuella revolutionen?

Tidningen Broderskap kommenterar i en ledare med rubriken Islamofobiska utfall debatten om Halal-TV:

Vid sidan av de grovt nedsättande och kränkande utfallen mot programmet och de tre tjejerna i bloggosfären, har det förts en debatt i media med tydliga islamofobiska kännemärken.

Programmet sågades redan innan det ens hade sänts. Den hårdaste kritiken riktades dock mot de tre tjejerna. Man olämpligförklarade dem och stämplade dem som extremister, talibanälskare etc.

Att två av tjejerna inte skakade hand med författaren Carl Hamilton togs som ytterligare bevis på deras olämplighet. De anklagades för att inte ha tagit seden dit de kommit.

Dagens hjälte: Abdul El-Hamawi, 16 år

TV3 visade i gårdagens Efterlyst hur 16-årige Abdul El-Hamawi för ett par veckor sedan lyckades jaga iväg en butiksrånare med hjälp av en brandsläckare. Nu omnämns han som Dagens Hjälte i både Aftonbladet (video) och GT/Expressen

Videon nedan visar en annan rånare som valde fel butik.



Gipsy.cz - romsk hip hop från Tjeckien



Musikvideo med Gipsy.cz: Romano Hip Hop

Se även tv-reportage om Gipsy.cz och romernas situation i Tjeckien Lyssna på min spellista med Gipsy.cz Fler bloggposter om romer

onsdag 26 november 2008

Världsmusik från Beirut, Libanon



Om du vill hänga med i vad som händer inom dagens världsmusik ska du absolut kolla in Al Jazeera (English) på Tuben och deras relativt nya programserie Playlist. Traditionell och modern musik från hela världen blandas friskt. Du får höra musikaliska fusioner du inte trodde var möjliga.

I det senaste programmet besöker Al Jazeera Beiruts Music Hall i Libanon där musikstilar från skilda delar av världen möts och en ny ljuv musik uppstår.

Musikvideos med Hanine Y Son Cubano: Ala Bali och Baladi

Malmö stadsteater: Zlatans leende

”Zlatans leende” utspelar sig i Malmö under en dag, 8 oktober 2007, samma dag som Zlatan ska inviga Zlatan court i Rosengård. I berättelsens centrum står Elsa-Emilia som ska ha uppspelning på kulturskolan med sina två kompisar Maria och Patrick.

Men allt är inte frid och fröjd. Elsa-Emilia saknar sin mamma, Maria vill hellre spela fotboll med Zlatan och Patrick är ledsen för att hans pappas videobutik brunnit ner.

Då dyker den märklige Marillion upp. Han skickar ut Elsa-Emilia på uppdrag och så utspelar sig en modern saga i kända Malmömiljöer.

Ur De gör Malmö mer sagolikt Sydsvenskan 2008-11-25

Premiär lördagen 29 november på Malmö stadsteater
Se en film och hör ett radioreportage om föreställningen.

Björn Borg om kärlek och fred



Besök Björn Borgs interaktiva dajtingsajt



tisdag 25 november 2008

Succé för Yolanda Odenyo i USA

I december i år tar Yolanda Odenyo, 24, sin examen vid Oklahoma State University, USA. Hennes fyra år vid universitetet har varit en stor framgång, både på fotbollsplanen och i klassrummet.

Försvarsklippan i Bälingen IF flyttade 2005 till USA för att studera och spela fotboll med universitetets Cowgirls Förra gången jag uppmärksammade henne på bloggen var i december 2006 då hon valdes som mittfältare i tränarföreningen NCAA:s First Team All-American tillsammans med bland annat fyra a-landslagsspelare.

Sedan dess har priser och utmärkelser haglat över Yolanda, som varit offensiv mittfältare i universitetslaget. På hennes hemsida hittar ni en mycket lång lista som bekräftar hennes framgångar.
Den kan sammanfattas med ett ord: Succé!

När hon nu avslutar sina studier är hon den tjej som gjort flest mål och samlat mest poäng i lagets historia. Yolanda vann även årets skytteliga i fotbollsserien Big 12 Conference

Yolanda är en av de 32 kvinnliga fotbollsspelare som återfinns bland finalisterna i den nationella tävlingen om titeln Soccer News Net Player of the Year. Vinnaren utses delvis genom en omröstning på internet, dessa röster räknas som 40 procent av slutresultatet. Resten av rösterna ligger i händerna på en speciellt utvald jury. Nätröstningen pågår till och med 15 december.

Du kan rösta här: Big Apple Soccer



Målkavalkad och intervju med Yolanda Odenyo. Ytterligare en video

Rekommenderad läsning om Yolanda: Midfielder overcomes death of sister, eligibility snafu to succeed for Oklahoma State Yahoo! Sports

Yolanda om sin fotbollskarriär: Odenyo travels the world in pursuit of her dream Women’s Professional Soccer

"I was just telling my friend the other day the longer I stay, the harder it is to leave. Initially it's hard to get used to being away from everybody, but now it's going to be the opposite if I leave, because I've built a life here. And then when you go home, you realize time hasn't stood still, so things are not the way you left them. I think for me, it's just wait and see what opportunities arise."

Yolandas hemsida och blogg

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler bloggposter om Yolanda.

måndag 24 november 2008

Charles Darwin: Om arternas uppkomst

I dag, 24 november, för 149 år sedan gav Charles Darwin (1809-1882) ut sin bok On the Origin of Species Den första upplagan på 1 250 exemplar sålde slut redan första dagen. Skapelseberättelsen hade varit den enda accepterade förklaringen av livets mångfald, varje art ansågs vara skapad en gång för alla.

Darwins bok lade grunden för evolutionsteorin, pricipen om det naturliga urvalet, och han blev utsatt för hårda angrepp och hån. Mycket har hänt inom forskningen sedan Darwins tid, i dag är den grundläggande principen allmänt erkänd inom vetenskapliga kretsar.

Boken gavs första gången ut på svenska 1871 med titeln Om arternas uppkomst.

Min tonårsdotter brukar säga att "om barn alltid hade gjort saker på samma sätt som sina föräldrar, då hade vi fortfarande levt på stenåldern". Jag har ännu inte kommit på någon bra motreplik.

Drottning Rania hos David Letterman



Jag har tidigare uppmärksammat att drottning Rania Al Abdullah av Jordanien tilldelats priset Visionary Award för att hon genom sin YouTube-kanal bekämpar stereotypa bilder av araber och muslimer. När hon nyligen medverkade i David Lettermans talkshow presenterade hon sina Top 10 och passade på att tacka för priset.

Besök Drottning Ranias hemsida

Hundvagn

Tittade som vanligt in en vända på Nitzas blogg nu på morgonen. Hennes senaste bloggpost vänder upp och ner på alla mina tidigare begrepp när det gäller hundvagnar.

Jag har hela mitt liv trott att en hundvagn dras av en hund och ser ut ungefär som på bilden. Men icke. Här måste jag lära om. Men tro mig, i just detta gränsöverskridande fall blir det förbaskat svårt att lära en gammal hund som mig att sitta. Se Nitzas nyinköpta hundvagn

Om att banta, motionera och styrketräna

Av en ren händelse såg jag för en tid sedan ett program om bantning på TV. Metoden som presenterades kan sammanfattas i fyra punkter:

  • Ät när du är hungrig.
  • Ät vad du vill.
  • Ät medvetet, koncentrera dig på ätandet.
  • Sluta äta när du är mätt.

Jag hade aldrig tidigare bantat, av den enkla anledningen att jag inte tyckt mig behöva det. Jag hade heller inga funderingar på att börja banta. Men den här metoden lät så otroligt enkel och lovade så mycket att jag bestämde mig för att testa av ren nyfikenhet. I bakhuvudet fanns tanken att detta säkert var ytterligare en av alla dessa bantningsbluffar som dyker upp lite då och då. Den grävande barfotabloggarens egen kropp skulle avslöja bluffen.

De tre första punkterna lät ju riktigt lockande. Punkt fyra innebar i stort sett bara att jag behövde ta det lite lugnare vid buffébordet, känna av kroppens signaler och avstå från den där extra portionen som bufféer så lätt lockar till. Några större uppoffringar eller förändringar i mina matvanor skulle det inte innebära.

Det har tydligen sänts en hel serie med tv-program som ger fördjupad information om bantningsmetoden, men jag såg bara
det första programmet och har helt koncentrerat mig på de fyra grundläggande punkterna.

Hur det har gått? Tja, nu fanns det ju inte så många "överviktskilon" när jag började, men jag har faktiskt gått ner fem kilo och det tycks hålla i sig. Lätt som en plätt.

Uppmuntrad av framgångarna har jag nu även börjat köra lite gymnastiska övningar i hemmet. Åter igen - av en ren händelse - såg jag ett tv-inslag som presenterade nya revolutionerande hjälpmedel som förvandlar ölmagen till en muskulös tvättbräda. Det är en avancerad metod som kombinerar traditionella motionsövningar och styrketräning med de senaste framstegen inom modern teknologi. Lite svårt att i ord förklara hur det fungerar, men kolla gärna in videon. Det skadar ju inte att bli lite kroppsmedveten.

söndag 23 november 2008

Bandy: SM-final 1951 med Snoddas



Det går fortfarande många rykten om Gösta "Snoddas" Nordgren (1926-1981) och jag är inte mannen att kunna reda ut vad som är sant och falskt. På bloggen En man med ett skägg hittar du Fantastiska fakta om Snoddas!

En sak kan jag emellertid tillrättalägga, att Wikipedia har fel när de skriver "ett av de mest kända ögonblicken i Karusellens historia var när bandyspelaren Gösta "Snoddas" Nordgren framträdde den 24 februari 1951. Snoddas skulle spela Bandy-SM-final för Bollnäs dagen efter..."

Bollnäs GIF blev förvisso svenska mästare i bandy 1951 och Snoddas var med i laget, men det var 1952 som han medverkade i Lennart Hylands radioprogram Karusellen och sjöng Flottarkärlek.

LeMob: Dark room



En arbetskompis brukar säga att jag bara gillar konstiga filmer. Hon har delvis rätt. Men det är värre än så - jag föredrar helt obegripliga filmer. Ju mindre jag begriper desto bättre. Om filmen dessutom är i svart/vitt blir jag helt salig. Den här filmen från LeMob är således i min smak.

LeMob presenterar själva filmen så här:

The surreal short clip tells the story of a unoriented love. The situation of the couple is reflected in the alienated images of the room. The loss of perspective causes disorientation and obstructs the way out of their inner dark rooms.

Dubai - pyramidbyggen och slaveri



Reportage om Dubai från amerikanska ABC News (14:07)

Läs Building Towers, Cheating Workers: Exploitation of Migrant Construction Workers in the United Arab Emirates (pdf) Rapport
från Human Rights Watch, november 2006.

Uppemot 700 000 hembiträden från Sri Lanka jobbar i Mellanöstern. Många andra kommer från Indien, Pakistan, Bangladesh, Filippinerna och andra länder. Människorättsgruppen Human Rights Watch säger att regimerna i Mellanöstern inte gör mycket för att stoppa övergrepp mot dessa utsatta arbetare. Omänskliga arbetsvilkor och sexuella övergrepp är vanligt.

Lyssna på Konflikt P1 Läs en presentation av programmet Gulfens pyramidbyggen och dess slavar

Se även bloggposten Hotellet Burj Al Arab i Dubai

lördag 22 november 2008

Halal-TV om alkohol



Programmet sänds i SVT2, måndag 24 november 20.30. Cirka en halvtimme efter sändning och 30 dagar efter sändningstillfället finns programmen på nätet

Läs mer om Halal-TV

USA:s nästa utrikesminister

"New York-senatorn Hillary Clinton har tackat ja till ett erbjudande från Barack Obama om att bli USA:s utrikesminister, enligt två av hennes medarbetare, uppger New York Times", skriver Upsala Nya Tidning/TT

Den nuvarande presidenten, George W. Bush, vars pappa tidigare var president, har uttalat att hans lillebror, Jeb Bush, borde ställa upp i presidentval. Nu ryktas det alltså att förre presidenten Bill Clintons fru, Hillary, blir Barack Obamas utrikesminister. Det här börjar likna politisk inavel à la Nordkorea och Pakistan. Typ.

Skrivbordsunderlägg: Mamma Afrika

Ladda ner som bakgrundsbild/wallpaper

Expo kartlägger svenska nazisters mord



Om mordet på 19-åriga Mikael Andersson den 17 maj 2008. Ur Efterlyst, TV3.

På måndag kommer årets fjärde nummer av tidskriften Expo, som tillsammans med Expressen har gått igenom de fall där personer med kopplingar till svenska högerextrema rörelser har dömts för mord, dråp eller vållande till annans död. Tidningarna har kartlagt mördarna och träffat anhöriga till deras offer.

Den sammanställning som presenteras i tidningen Expo visar att minst 23 personer har dödats av högerextremistiska anhängare under de senaste 25 åren. Expo betonar också att mörkertalet är stort. Hur många de svenska nazisterna egentligen har mördat vet ingen med säkerhet.

Sjäv kan jag omedelbart dra mig till minnes två fall, som inte finns med på Expos sammanställning, där högerextremister bragt personer om livet. Det ena fallet var ett bestialiskt knivmord på en gammal kvinna här i Uppsala. Mordet utfördes av en psykiskt sjuk narkotikapåverkad man som tidigare även deltagit i planeringen av en moskémordbrand i Skåne.

Det andra fallet gäller Kristofer Lines som i april 1999 knivhögg en person till döds i Los Angeles. Se pressmeddelande från Los Angeles Police Department

Kristofer Lines dömdes år 2000 till 12 års fängelse för överlagt dråp och avtjänade sitt straff i Sverige. Han släpptes fri i förtid och var enligt uppgift med om att i början av detta år starta den nazistiska organisationen Svenska Uppsala, som uppges ha ett nära samarbete med Nationaldemokraterna.

Artiklar i Expo nummer 4, 2008:

Rörelsen som fostrar mördare
Drogs in i våldet som 15-åring
Det är som om de slitit nåt ur ens hjärta
7 av 10 har begått brott

Lunch med Marta

Igår var världens bästa kvinnliga fotbollsspelare, Marta, i Uppsala tillsammans med två tjejkompisar. Jag hade nöjet att få äta lunch tillsammans med dem. Nja, nu satt jag visserligen bara vid bordet bredvid och det var först när de reste sig för att gå som jag upptäckte att det faktiskt var Marta som dolde sig under den långskärmade kepsen som var nerdragen i pannan. Men ändå. Lite stjärnglans blev det över lunchbuffén.

Igår kom det signaler som tyder på att Marta kanske blir kvar i Umeå. Hennes agent, Fabiano Farah, fortsätter att diskutera med Umeå IK och säger att klubben är nummer ett för Marta.

- Marta har varit där i mer än fyra år, hon har anpassat sig, hon gillar laget, hon gillar staden och det är ett konkurrenskraftigt lag, säger Farah till Västerbottens Folkblad

Besök Martas hemsida

Se K-G Bergströms tv-intervju med Marta Den börjar elva minuter in i programmet.

fredag 21 november 2008

Bush, Hamilton och Halal-TV



CNN video från G20 mötet i Washington.

Carl Hamilton gick i taket och blev direkt oförskämd mot två unga muslimska tjejer som i stället för handslag valde att hälsa på honom genom att föra höger hand till bröstet och buga lätt.

Tycka vad man vill om president Bush, han uppträdde i alla fall på ett betydligt mer civiliserat sätt än Hamilton när han vid den gångna helgens G20 möte i Washington mötte ledare från världens ekonomiska stormakter. Men, visst, jämförelsen haltar betydligt eftersom Halal-tjejernas avsikt inte på något sätt var att visa missaktning mot Hamilton.

CNN reporten hade tydligen googlat på orden bush bully och fått 2,5 miljoner träffar. Jag gjorde detsamma alldeles nyligen och fick över 6 miljoner träffar på ordkombinationen. Ska man tolka det som att G20 mötet inte var någon större framgång för president Bush?

onsdag 19 november 2008

Backhand-bitch-slap à la Halal-TV


Khadiga El Khabiry från Halal-TV in action.

Ansvariga från SVT skriver i artikeln Därför sänder vi Halal-tv:

Reaktionerna visar att SVT har riktat ljuset mot en varböld. Intensiteten i och på sina ställen ren hätskhet i debatten ger i sin ynklighet en bild av Sverige hösten 2008. Vi får mejl och brev med ett innehåll så grovt och stinkande att vi förfäras, trots mångårig vana av reaktioner från svenska träskmarker.

Mycket av kritiken handlar om det faktum att de tre huvudrollsinnehavarna bär slöja. Vad de säger, vilka frågor de ställer och bilden av mod och styrka som de förmedlar verkar spela mindre roll.

Muslimska kvinnor inom vetenskapen


Utdrag från en föreläsning av professor Salim Al-Hassani, som han höll vid Jeddah conference on knowledge economy i Saudiarabien, januari 2008. Se video med hela föreläsningen

Bloggens 10 i topp

De mest besökta bloggposterna perioden 19 oktober - 18 november.

1. Barack Obama for president 2008
2. Startsidan
3. Mighty Sparrow: Barack the magnificent (Lyrics)
4. Sex i hundparken
5. Dantes inferno test och Kristallnatten
6. Saladin - muslimernas ridderliga härförare
7. Laura: Release me
8. Vildsvin i Sverige
9. Köp medicin för halva priset på internet
10. Dixie Chicks: Not ready to make nice

1001 uppfinningar: Det muslimska arvet (2)


1001 inventions - The muslim heritage by svarten

Programinslag från History Channel med professor Salim Al-Hassani.

Se en utförlig videopresentation av Al-Jazaris 800 år gamla Elefantklocka. Besök även Muslim Heritage och 1001 Inventions

Den vetgirige lyssnar också på den föreläsning professor Al-Hassani höll i januari 2008 år vid Jeddah conference on knowledge economy, Saudiarabien.

Drottning Rania av Jordanien på YouTube




I april startade drottning Rania Al Abdullah av Jordanien sin egen videokanal på YouTube Kanalens videos har setts av tre miljoner besökare och det har postats 43 000 textmeddelanden på sidan.

Nu när Google-ägda sajten YouTube för första gången delar ut priset Visionary Award blir mottagaren drottning Rania. Chad Hurley, en av YouTubes grundare, säger att hon får priset för att hon på ett inspirerande sätt bekämpar stereotypa bilder av araber och muslimer.

Förra året sade drottning Rania vid ett stort ekonomiskt möte i Jeddah, Saudiarabien, att den muslimska världen måste ta avstånd från extremism om de vill bli tagna på allvar av västvärlden.

"Vi har rätt att ifrågasätta västvärldens regeringar när deras agerande bara underlättar för 'radikaler' att värva anhängare. Men vår auktoritet beror på vår vilja att ta avstånd från extrema röster och våldet bland oss".

Källa: Jordan queen gets YouTube award for fighting stereotypes AFP

Besök även Drottning Ranias hemsida

tisdag 18 november 2008

Tävling: Vem är det?

Gissa vem bilden föreställer. Sänd ett e-brev med ditt förslag, skriv "Det är NN" i rubriken. Först rätta svar vinner en (inplastad) DVD med filmen Vargarnas dal

Ni behöver inte uppge namn och adress när ni lämnar ert förslag,
jag kontaktar den som först kommer med rätt svar. Alla felaktiga svar raderas omedelbart, inga e-postadresser sparas.

Tävlingen avslutas så snart någon kommit med rätt svar. Om ingen gissar rätt avslutas tävlingen söndagen 23 november, klockan 23:59.

Ledtråd: Personen på bilden medverkar i ett aktuellt tv-program. Bilden är manipulerad, på vilket sätt tänker jag dock inte berätta.

Tillägg:

Tävlingen är avgjord. Det först inkomna svaret var korrekt. Bilden föreställer Dalia Azzam Kassem i det omdiskuterade tv-programmet Halal-TV i SVT2

Originalbilden och ytterligare några manipulerade bilder av Dalia som jag hade tänkt lägga ut under veckan som ledtrådar.

Klicka på bilden för större format

söndag 16 november 2008

Varför så tyst om Sarah Maple?

När jag googlar på "Sarah Maple" på endast svenska sidor, hittar jag (förutom mina egna bloggposter och en kort kommentar av en dansk) inte en enda svensk sida som tar upp det/de dödshot som riktats mot den 23-åriga brittiska konstnären Sarah Maple. Hon har under fyra veckor haft sin första separatutställning på ett galleri i London, den avslutades igår.

Flera muslimer i Storbritannien har blivit upprörda över hennes konst, speciellt det här självporträttet har väckt starka reaktioner. Galleriet har fått telefonsamtal och e-post där det bland annat framförts hot mot Sarah och hennes familj. Efter att utställningen pågått drygt en vecka krossades galleriets skyltfönster och dörr.

Att vara en offentlig person och få ett dödshot riktat mot sig av muslimska extremister brukar innebära garanterad uppmärksamhet
i media, på hemsidor, bloggar och internetchattar. Så var fallet med de danska "muhammedteckningarna", Lars Vilks "rondellhund" och Geert Wilders anti-koranfilm. I världspressen publicerades tusentals artiklar om dödshoten. Rasister och islamofober tog tillfällena i akt för att intensifiera sin hets mot islam och dess utövare.

Förstå mig rätt, jag är för yttrandefrihet, även när den används av rasister och främlingsfientliga krafter. Jag tar avstånd från hoten mot de danska tecknarna, samt mot Vilks och Wilders. Självklart försvarar jag också muslimernas rätt att på ett fredligt sätt framföra sina åsikter om deras alster.

Men varför är det så tyst i Sverige om dödshotet mot Sarah Maple?

Kan det vara så att alla som annars brukar ta minsta förevändning att försöka misskreditera islam och muslimer har fullt upp med att spy galla över Halal-TV? Kanske är det så. Och den här gången får de vanliga muslimhetsarna god draghjälp av några i andra fall relativt sansade och nyanserade debattörer.

Men jag tror faktiskt att tystnaden runt Sarah beror på något helt annat. Sarah är muslim, dotter till en brittisk man och en kvinna från Kenya. Hon säger själv att hon inte har för avsikt att förolämpa någon med sin konst, utan skildra spänningar mellan olika kulturer och undersöka möjligheterna att förena dem.

Mokhtar Badri, vice ordförande i Muslim Association of Britain, säger att han upplever utställningen som provocerande, men han försvarar Sarahs rätt till yttrandefrihet och fördömer allt våld och hot med anledning av hennes utställning. Inayat Bunglawala, från Muslim Council of Britain, instämmer. Han förstår att många blir upprörda över utställningen, men understryker att det finns inget som rättfärdigar den typ av hot och huliganism som förekommit.

En praktiserande muslimsk konstnär som i sina arbeten brottas med kulturella och religiösa motsättningar i syfte att hitta positiva lösningar, och muslimska ledare som ogillar hennes konst, men försvarar hennes yttrandefrihet och fördömer våld och hot - nä,
sånt är inget svenska "islamkritiker" finner värt att uppmärksamma. Sedan får knäppgökarna dela ut hur många dödshot som helst.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler bloggposter om Sarah Maple.

Jordklotet - mänsklighetens globala by



Film från 1946 Brotherhood of man (10:35)

Till grund för filmen ligger pamfletten The Races of Mankind av Ruth Benedict och Gene Weltfish, utgiven 1943 och såld i 10 miljoner exemplar.

Halal-TV om skönhetsideal

I morgon 20.30 i SVT2 är det dags igen för Sveriges tre mest kända muslimska tjejer att inta tv-rutan. Programmet kommer att handla om vårt skönhetsideal. Cherin Awad, Dalia Azzam Kassem och Khadiga El Khabiry möter ett antal personer som har ett stort inflytande på ungdomars syn på skönhet, stil och attityd.

Medverkar gör bland andra modefotografen Bingo Rimér, Veckorevyns chefredaktör Louise Bratt och Isabella Löwengrip,
mer känd som bloggaren Blondinbella, en tonårstjej som skriver
om mode, smink, vinkvällar och drinkar.

Halal-TV har blivit livligt omdiskuterat. Rasister och islamofober har döpt om programmet till Sharia-TV och startat en namninsamling med syftet att få programmet stoppat. Sekulära muslimer har sagt att de skäms över att de tre tjejerna skall representera landets muslimer, eftersom det skickar fel signaler.

"Seriösa debattörer" - sådana som har tillgång till dagstidningarnas debattsidor och radio/TV - har jämfört tjejerna med nazister och kallat dem för homofober. Flera TV-recensenter har kapat Halal-TV i höjd med fotknölarna och ifrågasatt SVT:s omdöme och tjejernas journalistiska kunskaper. Om man letar lite så hittar man faktiskt också en hel del personer som anser att Halal-TV är både nödvändigt och bra.

SVT-ansvariga: Därför sänder vi Halal-tv

Mer Halal-TV tycks vara på G

Svartens koranskola: Adam och Eva

Och de åt båda av dess [frukt] och blev på detta sätt medvetna om sin nakenhet och de försökte skyla sig med hopfästade blad från lustgården. Ur Koranen 20:121

Läs Koranens budskap

fredag 14 november 2008

Filmtävling: Muslimer i Amerika



Ett tävlingsbidrag till One nation - many voices.

Även i år arrangerar Link TV en tävling om muslimer i USA på temat One nation - many voices. Se bidragen som hittills inkommit Förra årets vinnande filmer i de olika kategorierna

Jag törs knappt tänka tanken vad som skulle hända om ett svenskt tv-bolag skulle göra något liknande, se bara på reaktionerna efter två program av SVT:s Halal-TV

Dilsa Demirbag-Steen jämför de tre muslimska tjejerna med nazister: "Nästa gång kan de låta...tre nazister styra innehållet", säger hon till tidningen Metro

Pernilla Ouis hävdar i Sydsvenskan att Många muslimer skäms för programmet Den sekuläre muslimen och bloggaren Hooman Anvari skäms också och berättar att muslimska kvinnor i Tyskland som bär huvudduk var kritiska till programmets idé och programledarnas osmidighet

Det har till och med startats en namninsamling på nätet där det krävs att programmet skall läggas ner. Vad som skrivs av rasister, sverigedemokrater och andra främlingsfientliga element är inte svårt att föreställa sig.

torsdag 13 november 2008

Bloggosfären - en kloakbrunn

"Genombrottet för bloggandet har väckt förhoppningar om en nytt medborgerligt samtalsrum. Statsvetaren Bo Rothstein har tittat in i denna sfär och menar att det är som att öppna locket till en kloakbrunn."

Läs Bloggar utan spärrar Göteborgs-Posten 2008-11-12

Själv tar jag naturligtvis chansen - egotrippad som jag är - att citera vad en politisk kommentator på The New York Times sade om min blogg när han samtalade om presidentvalskampanjen med kollegor från bland annat Washington Post, Los Angeles Times, International Herald Tribune och Time Magazine:

As yet another indication that some of the best "media" these days can be found in the blogosphere, I found this site (=länk till bloggen).

Tror ni mig inte? Kolla själva i artikeln Presidential Round Table Discussion Seattelst 2008-08-05

Halal-TV: Tre små gummor



Halal-TV sänds på måndagar 20.30 i SVT1. Cirka en halvtimme efter sändning och 30 dagar framåt finns programmen på nätet

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler bloggposter om Halal-TV.

Sveriges hundra bästa sajter 2008

Sveriges hundra bästa sajter enligt IDG.se

Juryn består av Internetworlds redaktion och fasta medarbetare. Svenska sajter och sajter med svenskt innehåll och som inte är
av lokal karaktär har granskats fram till oktober utifrån ett antal kriterier. Särskild vikt har lagts vid den första punkten.

  • Utvecklingskraft – vad har hänt sedan förra året?
  • Utnyttjar internet på ett nyskapande sätt
  • Redaktionell kvalitet
  • Struktur och navigering
  • Funktionell design

onsdag 12 november 2008

Singing Sandra och Keisha Christian

Jag har i och för sig inget emot lite "nanny wine", som de säger
på Trinidad (fritt översatt blir det något i stil med "snurra på kussimurran"). Men på soca-videos kan det ibland bli bara för mycket av roterande gluteus maximus. Att många av tjejerna
som försöker slå sig fram inom den kraftigt mansdominerade
soca-branschen fastar i musfällan är lika tråkigt som vanligt.

Det finns naturligtvis lysande undantag som Singing Sandra, i mitt tycke den bästa kvinnliga calypso/socaartisten någonsin. Lyssna på hennes genombrottssång Die with my diginity.

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Den 27-åriga Keisha Christian kommer från Barbados och vann 1992 och 1993 hederstiteln Junior Soca Monarch. Hon är dotter till calypsosångaren The Mighty Destroyer som på 70-talet vann Soca Monarch-tävligen vid två tillfällen, 1975 och 1978.

I videon Girls mission travar Keisha på i det gängse spåret för kvinnliga socaartister, men nedan visar hon även en annan sida.


Musikvideo med Keisha Christian: Totally unacceptable

tisdag 11 november 2008

Seun Kuti & Egypt 80 - Live i Dakar



Seun Kuti & Egypt 80 live i Senegals huvudstad Dakar 2005. Medverkar gör även Tony Allen och Manu Dibango Seun Kuti är yngste sonen till den legendariske musikern Fela Kuti från Nigeria, skaparen av afrobeat.

Gud hatar Sverige

Igår demonstrerades det utanför svenska ambassaden i Washington. Ett tiotal personer hade samlats och bar på plakat med texter som "Sveriges kung är ond" och "Gud hatar Sverige". Även Barack Obama och hans mormor, som nyligen dog, var föremål för demonstranternas vrede, "Obama är antikrist och hans mormor brinner i helvetet".

Bakom protesterna stod en ökänd sekt som kallar sig Westboro Baptist Church Deras ledare, Jonathan Phelps, talade vid ambassaden och uttryckte sin upprördhet över att den svenske pastorn Åke Green ställts inför rätta för sitt fördömande av homosexuella. Phelps gav sig även på det svenska kungahuset
och påstod att vår monark var en mycket ond man.

På kyrkans hemsida får vi under rubriken God hates Sweden veta vad de anser vara fel med vårt land.

Källa: USA-demonstration mot Sverige Göteborgs-Posten 2008-11-10



Medlemmar i Westboro Baptist Church sjunger God hates the world.

Jag gick in på Google News och sökte på Westboro Baptist Church Sweden för att se vad engelskspråkiga nyhetskällor skrev om demonstrationen. Jag fick inte en enda träff. Tja, media har förmodligen tröttnat på att rapportera om dessa små extremistiska sekter som inget hellre vill än att få publicitet, tänkte jag. Alla inser att det handlar om en handfull knäppgökar.

I mars i år lade den holländska högerpopulisten Geert Wilders ut sin anti-koranfilm på internet. Jag följde nyhetsrapporteringen på Google News under flera månader innan lanseringen av filmen. Det skrevs tusentals artiklar om filmen redan innan den släpptes och det spekulerades vilt om vad världens muslimer kunde förväntas göra.

Filmen visades, men inte särskilt mycket hände. I huvudstaden Jakarta
i Indonesien, världens folkrikaste muslimska land (över 225 miljoner invånare), samlades ett femtiotal extremister utanför den holländska ambassaden med plakat och ropade slagord. Tidningar världen runt uppmärksammade händelsen, äntligen hade de fått några fanatiska muslimer att visa upp. Bilden med mannen som på plakatet uppmanar folk att döda Geert Wilders illustrerade mängder av artiklar.

- Se, sådana är världens en miljard muslimer, sa islamofoberna.

måndag 10 november 2008

Film: Vargarnas dal



En turkisk film från 2006. Originaltitel Valley of the Wolves: Iraq
Bästa pris för DVD Se en trailer

"I Turkiet har filmen blivit en makalös succé. De första tre dagarna hade den en publik över en miljon. Men det är framför allt i Tyskland med dess över 2,5 miljoner turkiska invandrare som Vargarnas dal har skapat en het politisk debatt. Politiker kräver nu att filmen, som förra veckan låg femma på tyska biotoppen, stoppas.

– Det är en rasistisk och antivästlig hatfilm. Jag uppmanar biograferna att inte längre visa den, dundrade i förra veckan Edmund Stoiber, delstatschef i Bayern och partiledare för den kristligt sociala unionen CSU, ett av de tre regeringspartierna i Berlin", skriver Svenska Dagbladet i Amerikahat i film upprör

Turkish rush to embrace anti-US film BBC News

Debatten om Halal-TV fortsätter

Artikeln från Aftonbladet är en skymf skriver i dag Dahlia på sin blogg. Artikeln hon syftar på Halal-TV är en skymf publicerades igår och var undertecknad av Sara Mohammad och tio andra personer.



Missa inte kvällens avsnitt av Halal-TV som handlar om jämnställdhet. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni medverkar. Tid: 20.30 i SVT2.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler bloggposter om Halal-TV.

300 000 har sett min första video

Då var det dags för ännu ett egotrippat och självförhärligande jubileum. Precis som vid tidigare tillfällen gäller det min mycket anspråkslösa video/bildspel till calypsolegenden Mighty Sparrows hyllningssång till Barack Obama Den har nu setts av sammanlagt över 300 000 besökare på Tuben och DailyMotion

Förra gången jag uppmärksammade videon på bloggen var vid "en kvarts miljon"-jubileet den 17 oktober. Det var för 25 dagar sedan, vilket innebär att i genomsnitt har 2000 besökare per dygn sett den sedan dess. Det blir...*räknar*...drygt ett(1) besök per minut. Rekordet var 28 februari då videon hade över 15 000 besök under ett dygn enbart på Tuben.

Visst är jag odrägligt självupptagen :-)

Konstnären Sarah Maple dödshotad

Sarah Maple har jag tidigare skrivit om i bloggposten Sarah Maple - konstnär med humor (innehåller intressanta länkar) och jag anade redan då att hon skulle skapa rubriker med sin konst, som av vissa uppfattas som kontroversiell. Hon har nu sin första soloutställning på SaLon Gallery i Notting Hill, London. Utställningen pågår till den 16 november.

Flera av hennes målningar och fotografier på utställningen har fått vissa muslimer att känna sig kränkta. Självporträttet där hon iklädd hijab håller en griskulting i famnen tycks vara den målning som väckt de starkaste känslorna. Galleriet har fått sitt skyltfönster krossat och mottagit e-post där Sarah och hennes familj hotas. Polisen har påbörjat en utredning om den hotfulla e-posten men lämnar inga närmare upplysningar.

Sarah, som själv är muslim, säger att avsikten med hennes konst inte är att förolämpa någon, utan att skildra spänningar mellan olika kulturer och undersöka möjligheterna att förena dem på ett framgångsrikt sätt.

Källor: Sarah Maple's exhibition poses questions that anger Muslim (Telegraph) och Muslim artist gets death threats (BBC News)
Se även bloggen MyArtSpace

Psst. Missa inte videon i slutet av BBC artikeln.

will.i.am: It's a new day



Musikvideo med will.i.am: It's a new day

Se även spellistorna: Barack Obama for president 2008 / World Music for Obama

Hamza Yusuf om frihet och rättvisa



Det har varit många inlägg om det amerikanska presidentvalet på bloggen de senaste månaderna, bland annat ett som ställde frågan Hur röstar muslimerna? I videon ovan talar Hamza Yusuf strax före valet till amerikanska muslimer om frihet och rättvisa, samt islams förhållande till partipolitiken.

Se även Intervju med Hamza Yusuf

Jag vill ännu en gång passa på att rekommendera tv-programmen Islam in America Som jag skrev tidigare: "Oavsett vilken religion du bekänner dig till eller om du är ateist, oavsett om du står till vänster eller höger på den politiska skalan, får du anledning att ifrågasätta dina förutfattade meningar."

söndag 9 november 2008

Ravel: Bolero (animation)



Animerad film från 1994 av Mario Cavalli: Bolero

Koreografi: Jane Turner
Animation: Natalie Zita

Se fler filmer av Mario Cavalli.

Mohamed Omar: Stoppa wahhabismen!

"al-Qaida har sina rötter i wahhabismen, som har format Bin Ladens tänkande. Wahhabismens mål är att bli det enda legitima språkröret för islam i Sverige och genom hot, våld, infiltration och propaganda undanröja andra former av islam", skriver Mohamed Omar, författare och chefredaktör för tidskriften Minaret, i en artikel i dagens Svenska Dagbladet: Islamistisk sekt hjärntvättar barn

I ett inlägg jag postade tidigare i dag finns en länk till en intervju med ordföranden i den amerikansk organisationen Muslims against sharia Han påstår i intervjun att de flesta av moskéerna i USA (drygt 1200 moskéer år 2001) är finansierade och drivs av wahhabister.

Muslimer mot sharia-lagar

Klicka på bilden för att se gif-animation

"Får en bofink se ut hur som helst?", frågade den vetgirige sonen sin ointresserade pappa som svarade "bofink" varje gång pojken pekade på en fågel och undrade vilken art det var.

Det finns personer vars politiska agenda helst ser att alla muslimer beskrivs som odemokratiska fundamentalister och presumtiva terrorister. Själv börjar jag undra om en muslim får se ut hur som helst. Att det finns en oändlig rad variationer inom en världsreligion med över en miljard anhängare är kanske, trots allt, inte så konstigt.

I dag stötte jag av en tillfällighet på en amerikansk organisation, Muslims Against Sharia På deras hemsida hittar man bland annat
en förteckning över alla de verser i Koranen som de vill skall plockas bort, eller åtminstone förklaras otidsenliga och ogiltiga. Med den typen av förslag till reformer av islam finns risken att de skaffar sig en del ovänner.

Organisationens ordförande, Khalim Massoud, ställde förra året upp på en intervju för FrontPage Magazine och bad att få bära solglasögon på bilden eftersom "islamisterna är inte särskilt glada över vår grupp". På hemsidan har de en särskild e-postadress för dödshot.

Undrar ni varför flaggan är med i denna bloggpost?
Jo, den hittade jag här

70 år: Kristallnatten, 9-10 november 1938



Animerad film: Shoa, som betyder Förintelsen på hebreiska.

Kristallnatten eller Natten av krossat glas kallas natten mellan 9-10 november 1938, då nazisterna i Tyskland iscensatte en landsomfattande pogrom Ett hundratal judar dödades, 30000 fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes och över 7500 butiker vandaliserades. Detta var inledningen till Förintelsen

The Mighty Sparrow: Congo man



En äldre video med calypsolegenden Mighty Sparrow: Congo man

Sången gavs första gången ut på en singel 1966. Den som inte är bekant med calypsons tvetydiga budskap tror naturligtvis att den handlar om afrikanska kannibaler som äter vita kvinnor, men jag garanterar att så inte är fallet. Den handlar om något helt annat. Eftersom min tonårsdotter, som är en riktig "moralkärring", brukar titta in på bloggen ibland så avstår jag från att närmare förklara vad sången egentligen handlar om.

Mighty Sparrow: Diskografi

Soca Revolution

Ni som har besökt bloggen någorlunda regelbundet vet förmodligen redan att jag är torsk på calypso och den moderna versionen, soca. Under min tid som frilansande journalist skrev jag en hel del om de heta rytmerna från karibien.

Thomas Gylling har under ett par decennier gjort radio- och tv-program med soca och rest runt i landet som DJ. Flera av de bästa artisterna från calypsons hemland Trinidad har besökt Sverige och övriga Europa, men likt förbaskat har musiken inte fått någon större publik i kalla norden.

Att det är som det är är för mig ett mysterium. Men jag har ibland fått intrycket att alla dessa excellenta artister är omgivna av affärsmän som är ovilliga eller oförmögna att marknadsföra musiken. Under tio års tid drev jag en liten firma som importerade och distribuerade soca-skivor och skivbolagen i Brooklyn som gav ut musiken var inte lätta att göra affärer med. Jag fick faktiskt intrycket att de var ointresserade av att sälja skivor på den europeiska marknaden. Jag fick böna och be för att få dem att leverera. Ibland fick jag något helt annat än det jag beställt.

Mr. Calypso himself, Mighty Sparrow, med en karriär som sträcker sig över drygt ett halvt sekel, spelade sommaren 2007 in en hyllningscalypso till Barack Obama. Han lyckades även i augusti förra året ordna ett kort möte med Obama, men sedan hände i stort sett ingenting. Det som kunnat bli ett utmärkt marknadsföringstillfälle resulterade endast i några artiklar i mindre karibiska tidningar och spelningar av skivan på lokala radiostationer. Men sedan grep Svarten in... :-)

Men ännu finns det hopp om socamusikens frammarsch i Sverige.

För en tid sedan hittade jag en alldeles utmärkt blogg som är helt tillägnad soca, Soca Revolution Jag blev väldigt förvånad när jag efter ett tag upptäckte att bloggen tillhörde ett gäng entusiaster i Göteborg, som dessutom driver ett sound system (vilket innebär att de spelar soca på olika klubbar och andra tillställningar) med samma namn

Henrik, en av grabbarna bakom bloggen och ljudanläggningen, berättar att han lyssnat på soca under de senaste fem åren och nu tillsammans med kompisar gör sitt bästa för att även andra skall upptäcka de medryckande rytmerna från Trinidad och den övriga karibiska övärlden. "Bloggen är som ett samlingsställe för nya låtar och videos och allt som rör soca, så man bara ska behöva gå till ett ställe för att hålla sig uppdaterad", säger Henrik.

Ah feel to party, säger jag.
Dansen till soca skiljer sig något från vals och foxtrot.