torsdag 26 februari 2009

Abdullah Rolle: Children of War



Musikvideo med Abdullah Rolle: Children of War Text / Lyrics

Abdullah Rolle framträder på lördag i Stockholm vid en solidaritetsdag för Gaza Medverkar gör även gruppen i3tesam från de ockuperade Palestina. Det blir dessutom föreläsningar, mat, barnaktiviteter och annan verksamhet.

Arrangörer är Islamiska Förbundet i Sverige och Rättvisecentret för Palestinska Folket i samarbete med Islamic Relief och Ibn Rushd studieförbund

Spel: Dantes inferno



Ett spel jag uppmärksammat tidigare och verkligen ser fram emot är Dante's Inferno Det ska bli in i helvete kul att få spela. Hoppas jag.

tisdag 24 februari 2009

Kronprinsessan Victoria förlovad



Jag höll på att ramla av stolen när jag nyligen tittade på bloggens besöksstatistik. Massor av besökare hade hittat den här gamla bloggposten genom att googla på "Kungahusets hemsida".

Ja, nu har de alltså fått varandra, kronprinsessan och "mannen av folket", Daniel Westling. Inte för att jag bryr mig, men visst kan jag kosta på mig ett "Grattis!" - som tack för alla rojalistiska besökare som hittade till bloggen i dag.

Åh, en sån karl!



Den här reklamfilmen är en av mina favoriter. Videon ger lite perspektiv på det här med kvinno- och mansroller.

Två dagars bloggtystnad



Det är inte ofta det går två dagar utan att jag postar något på bloggen. Jag kan bara påminna mig att något liknande hänt en gång tidigare. Det var i månadsskiftet maj-juni 2006 då jag var inlagd på Akademiska sjukhuset för en komplicerad hjärtoperation. Då blev det faktiskt hela fyra dagar utan någon bloggpost. Men livet gick vidare ändå, solen gick upp och ner, jorden snurrade på som vanligt, människor grät och skrattade, föddes och dog.

Ni ska inte tro att videon ger någon antydan om vad jag ägnat mig åt under dessa två dagarna utan bloggposter, så är det inte. Videon klippte jag ihop av tre reklamfilmer från Guinness och lade till ett passande ljudspår. Möjligtvis kan videon reta en och annan öldrickande, rapande och fjärtande, homofobisk manschauvinist. Och det har jag inget emot.

lördag 21 februari 2009

Yusuf Islam: The Day the World Gets ‘Round



Yusuf Islam sjunger George Harrisons sång The Day the World Gets ‘Round.

För några dagar sedan var Yusuf i Los Angeles för att tillsammans med regissören Jesse Dylan (Bob Dylans son) avsluta redigeringen
av videon till den första singeln Boots & Sand från det kommande albumet.

I Los Angeles passade han samtidigt på att spela in Paul McCartneys The Long and Winding Road uppbackad av McCartneys turnéband. Sången kommer framöver att finnas med på ett hyllningsalbum till Sir Paul. Inspelningen gjordes i A&M Records klassiska studio , byggd på samma ställe där Charlie Chaplin tidigare hade sin filmstudio, och där bland många andra Bruce Springsteen och Rolling Stones spelat in skivor.

fredag 20 februari 2009

Reklam för min blogg om Starbreeze

Periodvis blir det lite glest med inlägg på den här bloggen. Det beror i regel inte på att jag ligger och latar mig eller är ute och dricker Guinness eller äter sushi, utan anledningen är ofta att det händer mycket runt ett Uppsala-baserat dataspelsbolag som jag bevakar på
min andra blogg I dag blev det sex inlägg där och bara detta här.

torsdag 19 februari 2009

Mey Wang Sushi bäst i Uppsala

Foto: Staffan Claesson/UNT

Det var bara ett par år sedan jag första gången åt sushi. Då var jag övertygad om att det också var sista gången. Jag tyckte det smakade för jävligt. Aldrig mer.

Någon månad senare var jag på Kina-restaurang med min dotter. Vi åt buffé, där det ingick sushi. Min dotter är galen i sushi och tyckte jag borde testa igen. "Man måste vänja sig vid sushi", sa hon. Jag åt ett par bitar och tyckte inte att det smakade så dumt den här gången. Så fortsatte det under en tid, jag åt fler bitar för varje gång. Efter ett halvår var jag riktigt förtjust i sushi.

Tillsammans med min dotter började jag besöka olika sushi-reatauranger i Uppsala. För ungefär ett år sedan åt vi första gången hos Mey Wang Sushi och sedan dess går vi alltid dit. Jag är absolut ingen expert på sushi, men smaklökarna sade mig att deras sushi var extra god. Att vi sedan blev mycket vänligt bemötta och dessutom tyckte den lilla källarlokalen var trevlig i all sin enkelhet, gjorde naturligtvis sitt till.

Ägaren Ai Rong Wang, eller Sofia som hon också kallas, berättade vid ett tillfälle att hon är mycket noga med råvarorna och använder till exempel inte odlad lax, trots att den är hälften så billig i inköp. Dessutom hävdar hon att hennes kock är den bästa i stan.

Igår eftermiddag var jag där för att hämta hem två 12-bitars portioner. Jag drack en öl medan jag väntade. Sofia frågade en gäst, som nyss avslutat sin måltid, om det smakade bra. "Det här
är stans bästa sushi", sa han och tillade: "Och jag har ätit på alla ställen i Uppsala".

Tydligen finns det fler som delar den gästens uppfattning. På Sushi-kartans topplistor, som grundar sig på gästernas röster, ligger Mey Wang Sushi etta i Uppsala och på sjätte plats i hela landet.

Läs en artikel i Upsala Nya Tidning som publicerades i samband med öppnandet av restaurangen den 1 maj 2007.

Se även bloggposten Om sushi

Bloggens 10 i topp

De mest besökta bloggposterna perioden 19 januari-18 februari.

1. Startsida
2. Barack Obama for president 2008
3. Mighty Sparrow: Barack the magnificent (lyrics)
4. Presumtiva terrorister i Rosengård
5. Sex i hundparken
6. TV3: Sjukhuset fortsätter våren 2009
7. Laura: Release me
8. Prostitution bakom slöjan
9. Lars Hollmer: Boeves psalm
10. Dokumentär: Islamisk arkitektur

Vad är en wasabinöt? (2)

Igår eftermiddag besökte jag en av mina favoritrestauranger för sushi. Jag passade på att testa min teori om wasabinötter på deras kock. "Det tror jag inte", sade han och hämtade en wasabinöt. Han klämde sönder den och smakade på den lilla nöten som låg inuti.

- Det är en vanlig jordnöt, sade han.

Jag smakade också på nöten. Visst var det en jordnöt.

Min nya teori är, att det som i Sverige säljs under namnet wasabinötter aldrig har varit i närheten av en wasabirot. Det är
en jordnöt doppad i en smet smaksatt med pepparrot eller något smakämne. Men gott är det.

Bilagor: Wasabi Peanut Crunchies, Wasabi ärtor, Wasabi Cashews och Wasabi mandlar

Bild: Rotfrukten wasabi. Wikipedia om wasabi

onsdag 18 februari 2009

Vad är en wasabinöt?

Min senaste favorit som tilltugg när jag dricker öl är wasabinötter. För er som från tidigare bloggposter känner till min kärlek för Guinness vill jag klargöra att wasabinötter passar absolut inte till denna ädla dryck, den ska avnjutas utan tilltugg. Till lager och ale tuggar jag emellertid gärna på nötterna.

Alla som ätit sushi känner till wasabi (Wasabia japonica) som den där starka, gröna röran som smakar pepparrot. Eftersom wasabi är dyrt och besvärligt att frakta färskt under längre sträckor är det just ofta grönfärgad pepparrot, ibland uppblandad med senap och soja, som serveras på restaurangerna i Sverige.

Vad är en wasabinöt?

Det var inte helt enkelt att hitta svaret, men jag tror jag är på rätt väg. Vad jag har förstått är wasabinöten ingen nöt utan en ärta, som har rostats eller friterats och doppats i en smet som smaksatts med wasabi/pepparrot. Tillredda på det sättet blir de härligt krispiga och starka. Om man låter nötterna vila ett tag på tungan innan man tuggar dem, börjar det sticka i näsan och tåras i ögonen.

Men, som sagt, jag är inte helt säker på om min beskrivning av en wasabinöt är korrekt. Så länge ingen annan kommer med en trovärdigare version så håller jag dock fast vid den, trots att min grundforskning varit ytterst blygsam, på gränsen till obefintlig. Men några Google-sökningar blev det i alla fall.

Övre bilden: Wasabiärtor. Nedre bilden: Wasabinötter.

Se även Vad är en wasabinöt (2)

tisdag 17 februari 2009

Det är svårt att reparera

Av Göran Sonnevi ur diktsamlingen Det måste gå (1970)

Det är svårt att reparera
men det måste gå
Annars kunde vi lika gärna gå och dö
allesammans
Men först måste
dom gamla, skadade delarna bort,
fullständigt, slängas
åt helvete där dom hör hemma
Försöker man
bygga på skit blir det skit
Vem väljer
nya delar? Vem tillverkar dom?
Det måste vi göra
själva!
Det finns inga förlagor
Då är det kanske bättre att
göra nytt alltsammans?
Det är klart
Men det finns bara dom här
människorna som
finns här,
slitna, förbrukade Och det måste gå
För det går ju
inte utan människor
Även om de flesta inte fungerar så bra
är dom inte skit

Vi är inte skit

måndag 16 februari 2009

Muslimer som bloggar - Länklista

En länklista med muslimer som bloggar på svenska om stort och smått, privat och allmänt. Hör av dig med en kommentar eller via e-post om du vill lägga till en blogg.

Endast för privatpersoner.

En länk till den här sidan finns i högermarginalen tillsammans med länkar till de senaste inläggen.

Använd "Anpassad sökning" nedan för att söka i bloggarna. Om du vill lägga in sökrutan på din blogg/hemsida kan du hämta koden här


Fem senast tillagda bloggar

Nada Yussuf
Fatimas tulpan
Muslimsk gluten- och laktosfri blogg
10 minuter innan fajr
Life Love Faith

Bloggar i alfabetisk ordning

0-10
10 minuter innan fajr

A
Abd al-Alim
Abd al Haqq Kielan
Absolute Banana
According to Fatimah
According to Fatimah
Adela Stroil
Ahlam Hammoud
Ahlulbayt - Profetens hushåll
A journey through islam
Akeys
Ali Johansson
Allah och nattbönen
Amalen
Aminas
Aminas point of view
From Aminas point of view
Ana Gina (SVT)
Ana Gina (Gina Dirawi)
Ana Gina - Val 2010
Anas Khalifa
Annokas
Anteckningar från källarmoskén
Anti SD
Anwahr Athahb
Ashah
Asorame
As-salamu alaykum
Aya Alseesi
Ayan Osman

B
Bahlool
Bakpassion
Banar Reza
Beauty of Islam
Behiye Aktas
Behroox
Belive in yourself
Be responsible. Demand the impossible
Beslöjad
Besmillah
Bilan Osman
Bisoux Mademoiselle Jaber
Black sheets records (Hossein Nayebagha)
Blog by Solina
BloggTurken
BloodyGiirl
Body Bazar
Bozkurt's Tankar
By-Siblings

C
Café Exposé
Camilla
Camol
Carolina Moberg Farraj

Carpe Diem (Nora)
Chamsine news
Cherin och Mohammed
Cherins
Claudia and Nadia
Creating yourself

D
Dar Tasnim
Dar ul-Hikma
Dawahmuslimah
DawahSisters
Delshad
Delshekasteh
Denise
Den väntades vänner blogg
De troendes trädgård
Det sista ljuset
Dina Shnino
Din skyldighet är att vara den du vill vara
Doldol
Du är framtiden

E
Ehsans blogg
Ella
Elmaco
Elmira
Emel Ulusoy
Emina
Emina Mehmedagic
Emma Emilias Liv
Emm Aminah
Emmamuslimah
En syster i mängden
Eshaal
Esma Khammar

F
Farahs
Fareeda - Frida i Abu Dhabi
Farooq
Fatima Abdalla
Fatimah Ayyad
Fatima Johansson
Fatima Mora
Fatimaplace
Fatimas tulpan
Fatma.bi
Fattis´ blog
Ferhat Baysal
Filsan
Forum för frihet (Ida Dzanovic)
Frahbidoa
Fru Hijabi

G
Ghareebah
Gina Dirawi

H
Habiba.filosoferar
Hafiza
Hafsas
Halal-korv med bröd
Halal köket
Halima Sadia Ali - Unforgettable
Hamish
Hardkaramelle
Harramis
Hayal
Heartbeat
Hediels
Hhermanas
Hijab är dyrkan
Hos Tasnim E
Hussein al-Faham

I
I bear witness
I blog to express...
Ibrahim Jibreen
I huvudet på Noura
Iman Aldebe
Imperfect
Inas Soliman
Inas Soliman
Inlänning
Intersektionen
Inte utan min niqab
Inuti burkan
Invandrare för Sverige (Alexander Louhichi)
Iran blogg (Shahid Ibrahim Hemmat)
ISFAS Systerskap
Islam
Islam, fred och vardag
Islamic mind
Islam i dag
Islamisk blogg
Islamisk bloggare
Islam i Göteborg
Islam is my Deen
Islam is my life
Islam is the way to salvation
Islam i Umeå
Islamni
Isolerade tankar
Isra's life
I sökandet efter ÄKTA
It's a lifestyle

J
Jag ♥
(Jannan) بحرین بحر ‌الدم
Jazakallahu Kheyr
Jihade
Johannes Anyuru
Jordgumman
Josefine

K
Kakmonstret
Kameltanten
Kebab med ris
Khadidjas hus
Kindred spirits
KnasigaSara
Konvertitbloggen
KonvertitAkuten
Koranengudsord
Kulturkritikern
Kunskap går före tal och handling
Kurdish girl
Kära lilla storasyster

L
Laleh
Lannlon
Latifah Soliman
LCHF à la Halal
Leila Johansson
Life Love Faith
Limitless
Lindoka
Lisa bloggar
Lisas smycken
Liuza
Livets framtid
Livet som praktiserande muslim
Livet ur mina muslimska ögon
llsken
LSPM
Lyckan i islam

M
Mahbub Hussain Kamaly
Maktspelet
MammaMarie (Marie Johansson)
Man kan vara svensk och heta Mohammed (Reza Javid)
Mariam Ayyad
Masha'Allah Sverige
Mathilda [Aishah]
Megi (Merima)
Milanista
Min svartvita lilla värld
Mina egna foto-tavlor
Mina fria tankar
Mina krea(K)tioner
Miriam Riaie
Miss A
Mithai
Mitt liv i Libanon
Mitt liv som lime
Mohamed Omar
Mohammed Al-Debis
Mona
Monjia på Högsbyn
Monsterzone
Moonlit
Mrs. Coskun
Mrs. Jonas
Mulattha / Mulattha
Mur
Muslimah
Muslimah bloggar
Muslimerska
MuslimGirl
Muslim i hbg
Muslimska perspektiv
Muslimsk gluten- och laktosfri blogg
Muslimtjej
Muslimtjejs

MyKurdistanDiary

mydeenislam
Mystiker.se
My way to islam

N
Nabatita
Nada Yussuf
Nadia Jebril
Nadja
Nadja Bekkaoui
Naima's blogg
Nanas world
Nasrin
Natalie Altariq
Newsyn
Nida
Niqabisten
Niqabistenpåstan
Nittifemma
Nivran
Nora's Nuevo
Nordafricaan
Nya Il Convito (Mohamed Omar)
När solen skiner (Mariam Sadat)

O
Only Allah can judge me

P
Peace and mind
Photos by Mona
Pinglanmaddes
Politik och mellanöstern
Pray

R
Rabyaah´s blog
Rachelle
Rachelles insamling för världens barn
RadikalMuslim
Rain of harmony
Regndroppe
Reine de l'afrique
Respect.Trust.Love
Revertiten
Revertit till islam
Retardsunites (Samar Khwaiter)
Rodwan
Rômuus

S
Salaf
Salmaa
Salma 1994
Salman
Samsam
Sanningen
Sara Amin
Sara Hosni
Sara Mirza
Sarah Delshad
Savaism
Seende
Seyda
Shaarias blogg
Shabnam
Shipzs
Shiren
Simah
Simply Gwen
Sisters in deen
SjalStar
Skönheten i islam
Slingersnoken
Smultronmeliss
Snoowflake
Sophisticated
Sorah
Soror
Sosoliiiita
Soulnawi
Sowsow
Stolt muslima
Suediyah
Sufiernas väg
Sugar Mania
Suzan Salem
Svarar "sanningenomislam.se"
Svenskamuslimahs
Svensksyster
Sweets and Dishes
Swislam
Systerfiket

T
Taking over your mind
Tankar i gryningens ljus
Tasnim i Ökenlandet
Tasnims blogg
Tawheed
The Freedom Writer
The good life
The right path
The secret sweetness...
The shining truth
Tonårsmorsa (Fatou Touray)
Trankil
Two peoplee

U
Umayma
Umeå muslimer
Umma Mâlik
Umzacharia
UngMuslim.nu
Utan tvivel är man inte...

V
Vad är meningen med livet?
Vanja
Velvet dreams
Verba volant, script amanent

W
Wahhabismkritik
We need peace
What goes around comes around

X
Xamsa bopp

Y
Ya Ali
Yamahdi
Yasmin Shamsudin
Yazzielicious

Z
Zahras blogg
Zaynabs blogg
Zeina Finjan
Zolqarnain

Muslimsk teolog: Förintelsen var Guds straff



Jag förstår inte arabiska och kan inte garantera att översättningen är korrekt. Ni får gärna höra av er om ni har synpunkter på videon.

Under de senaste två veckorna har Youssef al-Qaradawi, som anses vara en auktoritet inom islamisk teologi, i sitt tv-program kommit med uttalanden där han hävdar att förintelsen var Guds straff av judarna. Programmet ses av tiotals miljoner tittare i Mellanöstern och Europa.

Youssef al-Qaradawi är ordförande i Europeiska fatwarådet, som bland annat ger vägledning åt Islamsk Råd i Norge. De tar inte avstånd från al-Qaradawis uttalanden. Lars Gule, expert på islam
vid högskolan i Oslo, anser att uttalandena är groteska och uppmanar Islamsk Råd att ta ett initiativ till att kasta ut al-Qaradawi ur Europeiska fatwarådet.

Källa: Aftenposten 2009-02-15

Redigerad 18.00, 2009-02-16:

I dagens artikel Muslimer tar avstånd från Hitlerhyllning citerar Dagens Nyheter representanter från norska Islamsk Råd och Sveriges muslimska förbund som båda tar avstånd från al-Qaradawis uttalanden.

- Att förneka Förintelsen eller som al-Qaradawi hävda att det är Guds straff mot judarna är något vi helt tar avstånd ifrån, säger ordföranden i Sveriges muslimska förbund, som ingår i paraplyorganisationen Sveriges Muslimska Råd

En Guinness-affisch får liv



En reklamfilm för Guinness från 1955 där en av deras berömda affischer får luft under vingarna och flaxar iväg.

I mitt andra "hemland", Ghana, är Guinness mycket populärt. Om man går
ut med en kvinna för att dricka en öl så
är sannolikheten närmare 100 procent
att hon beställer en Guinness.

Redan 1827 lanserades Guinness på den afrikanska marknaden. Av Guinness totala försäljning i världen bryggs och dricks 40 procent i Afrika. Den populäraste varianten är Foreign Extra Stout, som är betydligt starkare än den mellanölsvariant som serveras från fat på pubar i Sverige och som jag tycker så mycket om.

Guinness: Anticipation (1994)



Reklamfilmen spelades in 1994 och gjordes av Richie Smyth. En viss herr Norowzian hävdade att idén hade stulits från hans film Joy och stämde Guinness, som valde att sluta visa den.

Guinness gjorde året därefter en speciell reklamfilm till julen med renen Rudolf - han med den röda mulen - dansandes runt en morot. Trots att varumärket Guinness aldrig nämndes i filmen, så visste tittarna vilken produkt det handlade om.

Dansaren i filmen heter Joe McKinney och musiken är kubanen Pérez Prados mambo Guaglione. Låten klättrade i maj 1995 upp till andra plats på den engelska topplistan, mycket tack vare den uppmärksamhet den fick genom lanseringen i reklamfilmen.

En krögare här i Uppsala träffade för ett antal år sedan Joe McKinney och kunde inte låta bli att fråga varför han inte smakade på ölet i slutet av filmen. McKinney svarade: "Jag tycker inte om Guinness".

Filmen anses av många som en av Guinness bästa någonsin och visas numera för besökarna på deras museum i Dublin. Den ger även en diskret påminnelse om hur en Guinness bör tappas upp i glaset.

lördag 14 februari 2009

Svartens internationella pizza mix

Temporärt förbarnsligad tonåring

Igår frågade min 17-åriga dotter om vi i dag kunde göra som vi gjorde på lördagarna när
hon var liten. Hon såg riktigt bedjande ut.

- Vad gjorde vi då?
- Vi såg en animerad film och sedan åt vi pizza.

Jag noterade att hon numera säger animerad och inte tecknad.

- Du skulle ju fira Alla hjärtans dag med pojkvännen.
- Honom kan jag träffa på söndag i stället.
- Träffa honom i morgon, så går vi på bio på söndag.
- Nä, jag vill gå på lördag. Som vi gjorde förr. Och jag vill ha lördagsgodis också.
- Jaha. Och på väg till biografen ska du hålla mig i handen.
- Lägg av! Fan vad du är taskig.

fredag 13 februari 2009

Dagens Industris forum - "en hatarena"

Dagens Industri är Sveriges största finanstidning, den finns naturligtvis också på internet. På sajten finns ett mycket aktivt diskussionsforum, BörsSnack. Forumet har flera olika "underforum", ett av dem heter Filosofiska Grubblerier(FG). Trots namnet handlar de flesta inläggen om dagsaktuell politik. Under årens gång har många kloka och intressanta diskussioner förts där.

Men FG har förändrats. Flera kunniga skribenter har slutat att skriva på forumet. Situationen i dag beskrivs på ett träffande sätt i ett inlägg som postades nu på förmiddagen av en skribent som varit aktiv på forumet undet nio år. Det var en kommentar till ett tidigare inlägg. Rubriken på den så kallade tråden där inläggen återfanns var
"Saknade nick...":

#20 Kan bara instämma.

I takt med att xenofober, islamhatare, SD-anhängare, antinitellektuella, emotionellt drivna ärthjärnor, hittat hit och som enfaldigt och enträget driver en enda agenda, har FG förändrats på ett mycket tråkigt sätt.

Snart är det nästan så att om någon skriver något om att skatten är för hög, solen är för varm/kall, eller vad som helst, så kan man räkna med att något nick (som märkligt nog aldrig raderas) svarar:

Det är invandrarnas fel!

FG har gått och blivit en hatarena och eftersom ägaren inte rensar ut i enlighet med vad rutan till höger* stadgar så måste ägaren uppenbarligen acceptera "utvecklingen". Rensar man inte i rabatterna, växer ogräset.


*Texten i "rutan till höger" lyder:

Info
VÄNLIGEN RESPEKTERA DETTA!
På grund av en hårdare ton och alltför stor andel av inlägg som bryter mot Börssnacks regler tvingas vi tills vidare plocka bort alla strängar som berör invandring, konflikter mellan folkslag och liknande ämnen. Alla nya inlägg i dessa ämnen kommer att rensas bort omgående. Börssnack är i huvudsak ett aktieforum och för att hålla nivån tvingas vi till den här åtgärden.


Undertecknat av redaktören och ansvarige utgivaren för www.di.se

Tillägg:

Naturligtvis plockades det citerade inlägget bort efter några timmar. Så får man inte skriva på forumet. Men den ena efter den andra nedsättande kommentaren, dag ut och dag in, om bland annat invandrare och muslimer, får alltför ofta passera utan att forumets moderator ingriper. Så går det till hos Dagens Industri. Numera.

Se även bloggposten Dagens Industri och rasismen på internet
från 27 november 2007.

Uppsala: Flytande restauranger i Fyrisån

Klicka på bilden för större format
Flytande tvättstuga strax norr om Islandsbron (vykort 1915)

I gårdagens Upsala Nya Tidning uppmärksammades en ansökan om byggnadslov för en provisorisk uteservering tvärs över Fyrisån i direkt anslutning till Nybron i centrala Uppsala. I tidningsartikeln beskivs den som "en större träbrygga med staket runt".

Under de senaste åren har det lagts ner massor av pengar och arbete på att snygga upp miljön runt Fyrisån. Bra tänkt och väl genomfört. Ett pietetsfullt genomfört arbete som bevarar den traditionstyngda kulturmiljön. Ska man döma av de mängder med människor som numera vistas efter ån under sommarhalvåret, är det många fler än jag som tycker det. En promenad efter Fyrisån är en stor upplevelse.

Det vore en smärre skandal om byggnadsnämnden tillåter att en uteservering bestående av träplankor på järnbalkar anläggs parallellt med den gamla anrika stenbron. En traditionslös konstruktion som vore en skamfläck för årummet och ett hån mot det förskönande arbete som tidigare lagts ner.

Men jag ska inte bara gnälla, utan också försöka vara lite konstruktiv. Själv har jag ett förslag som jag naturligtvis tycker
är betydligt bättre och som anknyter till årummets traditioner.

Ån har alltid haft en central roll i Uppsalas historia. Staden byggdes upp vid dess stränder. Under århundraden har ån använts för att tvätta i. När vallarna efter ån byggdes kunde invånarna inte längre komma åt att tvätta, då byggdes kommunala tvättstugor på pråmar. Vid bland annat Islandsbron och Nybron finns trapporna som ledde ner till tvättstugorna fortfarande kvar.

Bygg "tvättstugerestauranger" i Fyrisån. Två, tre flytande små året runt restauranger som konstruerades så att de sommartid kunde förvandlas till taklösa uteserveringar. Det skulle jag vilja ha.

Tradition och förnyelse med ansvar.

Wilders vägrades besöka Storbritannien

Den holländske högerpopulisten Geert Wilders skulle igår ha besökt det brittiska parlamentets överhus, dit han var inbjuden av några ledamöter, för att vid ett enskilt möte tala i samband med visningen av hans anti-koranfilm Fitna

Den btittiske inrikesministern Jacqui Smith meddelade emellertid att Wilders inte var välkommen vid detta tillfälle eftersom besöket ansågs ”hota samhällsgemenskapen och därmed även den allmänna säkerheten”. Och genast befann sig Wilders åter där han trivs bäst
- i skenet från pressfotografernas blixtar och tv-bolagens kamraljus.

Att några ledamöter av parlamentets House of Lords bjuder in denne person just nu, när han i Holland skall åtalas för hets mot folkgrupp, är naturligtvis omdömeslöst och dumt. Deras bristande omdöme och dumhet överträffas dock flerfaldigt av inrikesministerns vars agerande dessutom är ett hot mot yttrandefriheten och demokratin.

Fredag 13

torsdag 12 februari 2009

Det sa bara klack!

Riktigt så gick det nog inte till när någon kläckte idén med klack på skorna, men jag tyckte det var en bra rubrik.

Jag har länge varit irriterad över tilltaget att placera en klack på skorna. Själv är jag strax över 190 centimeter lång (och ståtlig) och jag tycker det är alldeles tillräckligt. Känner inte något som helst behov av att lägga till ytterligare centimetrar genom att bära en klack under skorna. Många gånger har jag smått förbannad lämnat skoaffärer efter att ha blivit tvungen att avstå från skoköp på grund av alldeles för höga klackar.

Det här har inneburit att jag sedan barndomen har haft sandaler från tidig vår till sen höst. Jag har lärt mig att uppskatta denna relativt naturliga klacklösa fotbeklädnad som oftast står i någorlunda vettig relation till hur foten är skapad.

Vilka kom egentligen på det här med skoklack? Och varför? Att peka ut några ytterst ansvariga för tilltaget tycks inte gå. Jag får nöja mig med sporadiska nedslag i historien för att lyfta fram några medskyldiga.

Redan 4000 år före Kristi födelse tillverkades det i Egypten sandaler av papyrus, palmblad och i sällsynta fall även av guld. Det finns målningar i gravar och tempel med människor i högklackat, men om de verkligen bar sådana skor IRL är man inte helt säker på.

Någon gång under antiken (cirka 3000 f.Kr. till 500 e.Kr.) kom de egyptiska slaktarna på idén att ha klackar "för att höja sig över de dödliga". Vid sökningar i bibeln och koranen får jag inga träffar på ordet klack i olika variationer. Den här gången går tydligen båda religionerna fria. De mongoliska stridsryttarna i Djingis Kahns (död 1227) här använde klackar för att få fastare grepp i stigbygeln och lyckades lägga en stor del av världen under sig genom att döda några miljoner människor.

Att den kortvuxne Katarina av Medici bar styltklackar när hon 1533 gifte sig med sin betydligt längre make finns dokumenterat. Sedan började det spåra ur fullständigt. Styltklackarna kunde mäta upp till 35 centimeter och ibland behövdes käpp för att balansera på dem. En dåtida perverterad överklassvariation av dagens stavgång.

Efter franska revolutionen 1789 återgick man under en tid till lägre klackar. Högklackat förknippades med överklassen och de som ville ha huvudet kvar på kroppen gjorde klokt i att markera att de inte tillhörde den. När revolutionen slogs ned 1799 var det fritt fram för höga skoklackar igen. Eländet har hängt med fram till våra dagar. Inte undra på att jag ibland känner en revolutionär glöd inom mig, åtminstone mot skomodet.

Men för att denna vedervärdiga historia om årtusendens förtryck under klacken (eller rättare sagt, klacken) ska få ett positivt och hoppingivande slut, berättar jag också om mitt senaste skoköp.

Ända sedan nedre tonåren har jag önskat mig ett par låga svarta boots i mjukt läder med lagomt spetsig tå. Men decennierna har gått och klacken har bestått. I höstas hittade jag emellertid ett par helt klacklösa boots med en tunn, mjuk, skönt böjbar sula. Sedan skorna blivit ordentligt ingångna har det varit mina "all time" favoriter. Det känns inte som att gå i skor, snarare som att smyga fram i ett par mockasiner eller att sväva på luftkuddar ett par centimeter ovan marken. Jag vårdar dem ömt, putsar dem dagligen och smörjer ibland in dem med vattenavvisande skofett. Skorna ska hålla länge.

onsdag 11 februari 2009

Invandrare - en dold skattkista



Ur Rapport 7 februari 2009. Videon tillgänglig t.o.m. 7 feb 2010.

Rasismen i Skåne

Klicka på bilden för större format


Ur ledarartikel i Expressen 2006-09-19:

Jag har aldrig mött en så öppen och rå och folklig rasism som i Skåne. Jag har aldrig upplevt en så djävulsk ryktesspridning om smårån, butiksstölder och slagsmål. Jag har aldrig varit på ett
ställe där så många fega kräk så tvångsmässigt förolämpar
folk med annan hudfärg.

tisdag 10 februari 2009

Sverige är ditt och mitt land



Det känns alltid bra att få någon form av bekräftelse på att man lyckats i sitt uppsåt, att budskapet har gått fram. Därför blev jag riktigt glad när jag i kväll fick detta lilla meddelande i e-posten:

"Vad är det för jävla skitvideo du har gjort, " sverige är ditt land"...det är inte någon jävla invandrares land, Sverige är svenskens land och det är ingen plats för rasfrämlingar".

När jag på Tuben kollade in avsändarens profil och videos, fanns
det i stor sett bara filmer med klart nazistisk inriktnig. Hyllningar
till svenskar som frivilligt slogs på nazisternas sida, mycket motbjudande antisemitism, hyllningar till Hitlers tredje rike och liknande. Ja, ni vet, sånt som många sverigedemokrater öppet pysslade med tidigare innan partiet bestämde sig för att bli
"rumsrena" och sluta visa upp skiten offentligt.

måndag 9 februari 2009

Profeten Muhammed får sig ett gott skratt

I en hadith som återfinns i Sunan Abu Da'uds (Dawood) samling berättar den militäre fältherren 'Amr ibn al-'As:

Jag hade en sexuell dröm en kall natt under slaget vid Dhat as-Salasil Jag var rädd, om jag tvättade mig skulle jag frysa ihjäl. Därför utförde jag tayammum (rituell tvagning utan vatten) och ledde mina följeslagare i gryningsbönen.

De nämnde detta för Allahs sändebud. Han sade: "Amr, ledde du dina följeslagare i bön när du var sexuellt besudlad?" Jag berättade för honom om anledningen till varför jag var förhindrad att tvätta mig. Och jag sade: Jag hörde Allah säga; "Ta inte död på dig själv. Sannerligen, Allah är barmhärtig emot dig". Allahs sändebud skrattade och sade inte någonting.


Källa: Sunan Abu Dawood, Vol. 1, #334

söndag 8 februari 2009

Meningen med livet



Söndagkväll. Det innebär ett obligatoriskt besök på något av de få ställen i Uppsala där det erbjuds Guinness på fat - det är endast så ölet skall drickas.

Sedan några månader tillbaka har det tack och lov blivit tillökning
på Guinness-på-fat-fronten i stan. I slutet av oktober förra året öppnade The Shamrock på Klostergatan, ett litet mysigt ställe med "familjekänsla", god mat och live-musik Stället drivs av irländaren Attila Toth och hans fru Alena Sullivanova.

lördag 7 februari 2009

Gamle Svarten

Bahlool - om Sverige och världen

Bloggen Bahlool: En muslims tankar om Sverige och Världen har jag uppmärksammat tidigare. När jag skrev den första bloggposten för ett par veckor sedan, hade jag precis upptäckt Bahlool-bloggen. Sedan dess har det blivit dagliga besök - ja, ibland flera gånger om dagen. Som bloggare är han oerhört produktiv och postar inlägg i en rasande fart. Även om jag inte alltid är överens är det väldigt givande att läsa vad han skriver.

Jag rekommenderar er att läsa hans presentation av sig själv:

Jag är en muslim som skriver av mig min frustration här. Billigare än att gå i terapi. Älskar att skriva, har udda tankar och ideer och gillar att komma i diskussioner om dem. Jag är född i Irak, älskar Shiaislam. Har stora problem med det andra könet. Äger en liten butik med pizzeria med de mest udda kunder man kan tänka sig.

...och han fortsätter

fredag 6 februari 2009

Yusuf Islams musikal Moonshadow färdig

Yusufs stövlar från videon Boots & Sand

Yusuf Islam är nu färdig med arbetet på sin musikal Moonshadow. Den grundar sig på hans gamla hit-sånger som till exempel Morning has broken och Wild world.

I samband med prisutdelningen den 15 februari av WhatsOnStage Theatregoers Awards kommer smakprov ur musikalen att framföras av Siobhán McCarthy. Siobhán medverkade i originaluppsättningen av Mama Mia!, hon har också haft roller i Chess, Les Miserables, Evita, Jesus Christ Superstar och andra musikaler.

Premiären på Moonshadow äger rum i Northampton i juli. Om den blir framgångsrik kommer uppsättningen att flyttas till de klassiska teaterkvarteren i Londons West End.

Yusufs nya skiva är på väg till skivdiskarna. På hans hemsida får vi veta att videon (producerad av Bob Dylans son Jesse) till den första singeln, Boots & Sand, snart är färdig att släppas.

Yusuf håller också på att spela in en ny skiva för sitt gamla skivbolag Island Records, som gav ut hans två storsäljande och kritikerhyllade album Teaser and The Firecat och Tea for The Tillerman.

Fotoutställning om Gaza stoppas

När danska tidningar publicerade de så kallade Muhammed-teckningarna skrevs det tusentals artiklar till försvar av yttrandefriheten. Samma kämpar för yttrande- och tryckfrihet stod upp till försvaret av demokratin när Lars Vilks publicerade sin rondellhund och när den holländske högerpopulisten Geert Wilders lade ut sin pinsamt amatörmässiga anti-koranfilm på internet.

Sedan dess har hela världen kunnat följa Israels terrorbombningar och folkmord i Gaza på tv- och datorskärmar. Själv har jag delat den förtvivlan och ångest som mina vänner med släktingar bosatta i Gaza upplevt. När nu Palestinska föreningen i Norrköping visar en fotoutställning på stadsbiblioteket med bilder från massakern i Gaza, och dessutom gör en koppling till förintelsen under andra världskriget, blir det för mycket för vissa.

Ett folkpartistiskt oppositionsråd i Norrköping, som under massakern i Gaza på sin blogg publicerade en text med rubriken
"Det är Hamas som ska fördömas", säger till Sveriges Radio att han inte förstår kopplingen till förintelsen. En ansvarig på biblioteket anser att en del av bilderna är så otäcka att det måste tas bort från utställningen. Ordföranden i Norrköpings kultur- och fritidsnämnd uppgav igår att utställningen kommer att tas bort, men att Palestinska föreningen ska få en ny chans att visa den med material "som vi anser är relevant".

Jag har full respekt för att representanter för biblioteket och kommunen i Norrköping själva vill besluta vad som ska visas i deras lokaler. Men politiker som hävdar att det är Hamas som är orsaken till Israels massaker i Gaza, och blir upprörd över utställningens koppling till förintelsen, har jag väldigt svårt att respektera.

Att det nu inte hörs ett ljud från de nyliberaler, sverigedemokrater och andra som (när det passar deras politiska agenda) skriker sig hesa till försvar av yttrandefriheten och fördömer all censur, det är precis som väntat. Det är sådana de är.

torsdag 5 februari 2009

Arabiska guldsmycken i Dubai



Jag tror knappast att reporten från Travel Channel har råd att köpa de vackra guldsmycken hon provar. Och jag är helt säker på att gästarbetarna/slavarna i Dubai, vars månadslön understiger priset för en trerättersmiddag på någon av emiratets lyxrestauranger,
inte är några stamkunder i butiken.

Se även bloggposten Dubai - pyramidbyggen och slaveri

Modereportage från Dubai



Jag har ännu inte gett upp hoppet om att bli en framgåmgsrik modebloggare med reklamintäkter i miljonklassen. Trots att jag haft flera inlägg om arabisk make up har inte en enda oljeshejk hört av sig för att diskutera reklamplacering och/eller sponsoravtal.

Så vitt jag förstår finns det en massa rika knösar i Förenade arabemiraten, så jag testar med en video om mode i Dubai och lägger ut en vädjan på arabiska. Sedan kan ni själva hålla ett öga
på kartan i högerspalten och se om jag får några besökare från mellanöstern. يرجى ، في الاتصال أنا في حاجة الى رعاية

onsdag 4 februari 2009

Dagens middag

- Pappa. Du kan väl köpa hem lite Kina-mat i dag.
- OK. Är det något speciellt du vill ha?
- Nä. Vad som helst. Utom kinesiska fiskpinnar.
- Va?!
- Du vet vad jag menar.
- Sushi?
- Nä. Det är japanskt.
- Vårrullar?
- Ja, så heter det.

Yusuf Islam: One day at a time



Yusuf Islam sjunger One day at a time (text / lyrics) inspelad vid Peace One Day-konserten 2008 i Albert Hall, London.

tisdag 3 februari 2009

Starbreeze - dataspelutvecklare i världsklass

Starbreeze i Uppsala utvecklar dataspel i absolut världsklass. Igår kom nyheten att de fått i uppdrag av amerikanska Electronic Arts, världens största spelförläggare, att producera ett spel som grundar sig på författaren Robert Ludlums storsäljande böcker om agenten Jason Bourne. Totalt har Ludlums böcker sålt
i mer än 290 miljoner exemplar och översatts till 32 språk sedan 1971. Du kan läsa mer om bolaget på min blogg .info om Starbreeze



Ett exempel på det lysande skådespeleri som återfinns i Starbreezes kommande spel The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena.

måndag 2 februari 2009

Läs rapporten om Rosengård

Trots att jag skrivit flera inlägg med anknytning till den så kallade Rosengårdsrapporten så var det först nu jag insåg att jag faktiskt glömt att länka till den. Här kommer en länk: Hot mot demokrati
och värdegrund - en lägesbild från Malmö



Malmö moské - som islamofoberna ser den.

Klicka på bilden för större format

Biblia Pauperum - de fattigas bibel

När jag igår letade information till bloggposten 500-årsminnet av Albertus Pictor stötte jag flera gånger på referenser till boken Biblia Pauperum, vilket är latin och betyder "de fattigas bibel".

Jag trodde först det rörde sig om en specifik bok, men insåg snart att det i själva verket var en samlande benämning på olika utgåvor av illustrerade biblar som getts ut genom århundradenas gång. Originalet, och förlagan till de följande biblarna, skall enligt uppgift finnas i Vatikanbiblioteket.

Att boken kallas "de fattigas bibel" beror inte på att det handlar om någon medeltida lågprisutgåva. Icke. En handskriven bok med unika illustrationer var något som endast de mycket förmögna hade råd med. Titeln brukar förklaras med att bibeln var avsedd för de som var "fattiga i anden". Illustrationerna innebar att även de som inte var läskunniga kunde ta till sig av innehållet.

Klicka på bilden för större format

Bilden ovan är från en bok utgiven 1372 och visar hur det kunde gå till vid läsning av Biblia Pauperum. Det var alltså innan Johannes (Gensfleisch zur Laden zum) Gutenberg, född omkring 1400, död 1468, uppfann boktryckarkonsten.

Illustrationerna i Biblia Pauperum användes också som förlagor vid kalkmålningar i svenska kyrkor. Jag antar att påven och Vatikanen under medeltiden ville försäkra sig om en enhetlig bildtolkning av den heliga skriften.

Det var först vid ett möte i Uppsala 1593 som Sverige definitivt bröt med den katolska kyrkan. Vid den period under andra halvan av 1400-talet, då Albertus Pictor (död 1509) och hans sällskap utsmyckade ett 30-tal av våra kyrkor, var det således den katolska kyrkans centraliserade bildkonst som gällde. Även om Pictor ofta tog sig lite "konstnärlig frihet" är det ingen tvekan om att han hade ett exemplar av Biblia Pauperum i bagaget.

Klicka på bilden för större format

Den övre bilden i montaget är hämtade från en "fattigbibel" vars fullständiga titel är Biblia Pauperum i Codex Palatinus Latinus nr 871 i Biblioteca Apostolica Vaticana. Utgivningsåret är för mig okänt. Den nedre bilden (spegelvänd) visar två målningar av Albertus Pictor i Täby gamla kyrka.

Här kan ni se 202 illustrationer ur en Biblia Pauperum av Petrus Comestor, död cirka 1178.

N.A.S.A. Money



Musikvideo med N.A.S.A. feat. David Byrne, Chuck D, Ras Congo, Seu Jorge och Z-Trip: Money (3:59)

söndag 1 februari 2009

Det svänger i kyrkan!



Steel pan band spelar hos River Oaks Community Church South Holland, USA. Se även bloggposten Stand by me (steelpan)

500-årsminnet av Albertus Pictor



Målningar av Albertus Pictor, eller Albert Målare som han även kallas, i Täby kyrka, samt en målning från Härkeberga kyrka.

I år är det 500 år sedan kyrkomålaren Albertus Pictor dog och det kommer man högtidlighålla i många av de kyrkor i Mälardalen som han och hans verkstad dekorerade. Pictor har med tiden kommit att anses som den ojämförligt störste medeltida svenske konstnären och hans kyrkor är ett myller av bibliska motiv, roliga smådjävlar, folkliga sägner och ringlande ornamentik.

Se fler målningar från Täby kyrka: Kalkmålningar i långhuset och
i vapenhuset Målningar i Härkeberga kyrka: Koret, långhuset och vapenhuset Se 74 målningar från Härkeberga kyrka.

Biblioteket ger tips på böcker om Albertus Pictor

Besök hemsidan om Albertus Pictor och läs en intressant artikel i Svenska Dagbladet Se även Medeltidens bildvärld



Om kyrkomålningar - de fattigas bibel, Biblia Pauperum.