söndag 31 maj 2009

Pingstdagens morgonpromenad

Från dagens morgonpromenad efter Fyrisån i Uppsala

Årummet kring Fyrisån i centrala Uppsala

En av Kajsa Mattas' skulpturer vid Fyrisån

Om ni gör en sökning på Fyrisån eller Uppsala hamn här på bloggen, så kommer ni att få en hel del träffar. Området kring Fyrisån i centrala Uppsala har undet de senaste sju åren fått ett rejält lyft. Eftersom jag bor nära Fyrisån upplever jag årummet i stadens centrala delar som något av min egen trädgård och jag är numera mycket nöjd med trädgårdsmästeriet.

För ett par dagar sedan hade Upsala Nya Tidning/City en artikel med rubriken Sagan om årummet Tidningen gjorde även en video och frågade ett antal personer om deras favoritplatser vid Fyrisån. Se även vad svaret blev på frågan Betyder förändringarna kring årummet något för dig?

Pingstdagen

Pingsten är hänryckningens tid. Uttrycket kommer från Esaias Tegnérs dikt Nattvardsbarnen Slår man upp ordet hänryckning i en ordbok hittar man synonymer som hänförelse, extas, oemotståndlig förtjusning. I kyrkan firas pingsten som kyrkans "födelsedag". Andens utgjutande över apostlarna medförde att de började sprida budskapet om Jesus Kristus till världens folk.

Ur Apostlagärningarna 2:1-12

[1] När pingstdagen kom var de alla församlade. [2] Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt. [3] De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. [4] Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem. [5] I Jerusalem bodde fromma judar från alla länder under himlen. [6] När dånet ljöd samlades hela skaran, och förvirringen blev stor när var och en hörde just sitt språk talas.

[7] Utom sig av förvåning sade de: "Men är de inte galileer allesammans, dessa som talar? [8] Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål talas? [9] Vi är parther, meder, elamiter, vi kommer från Mesopotamien, Judeen och Kappadokien, från Pontos och Asien, [10] från Frygien och Pamfylien, från Egypten och trakten kring Kyrene i Libyen, vi har kommit hit från Rom, [11] både judar och proselyter, vi är kretensare och araber - ändå hör vi dem tala på vårt eget språk om Guds stora gärningar."

[12] I sin häpnad visste ingen vad han skulle tro, och de frågade varandra: "Vad betyder detta?"

lördag 30 maj 2009

Azra Dulimans "Nya Fröken Sverige"-blogg

Nya Fröken Sverige 2009, Azra Duliman, är den senaste bloggen på länklistan Muslimer som bloggar När jag igår besökte hennes personliga blogg möttes jag av beskedet att den är vilande tills Fröken Sverige uppdraget är slutfört. Hon skriver nu i stället på Nya Fröken Sverige bloggen

Igår närvarade hon vid en paneldebatt i Stockholm, arrangerad av Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF), som till stor del handlade om Lissabonfördraget och EU:s säkerhetspolitik samt samarbetet med NATO och USA. Hon kommer fortsättningsvis att försöka ta initiativ till viktiga samhällsfrågor varje vecka och publicera det på bloggen.

Och naturligtvis kommer hon att rösta i EU-valet 7 juni.

Tomek Bagiński: The kinematograph



Nu har jag försökt tre gånger att skriva en seriös introduktion till den polske filmskaparen Tomek Bagiński och hans senaste animerade film The kinematograph Men det blir så tråkigt högtravande att det känns löjligt, så jag kör på i den gamla
vanliga korthuggna stilen.

Första gången jag såg en kortfilm av Bagiński var i oktober 2006. Det är jag bergis på eftersom jag lade ut den och ytterligare en av hans prisbelönade filmer här på bloggen The kinematograph utgår från en grafisk novell av Mateusz Skutnik och det har tagit Bagiński fyra år att göra filmen som har premiär 7 juni. Tills vidare får vi nöja oss med den trailer som laddades upp på Tuben för ett par dagar sedan.

fredag 29 maj 2009

16-årigt mattegeni till Uppsala universitet

Foto: Esbjörn Johansson

Om de ansvariga vid Uppsala universitet får som de vill kommer 16-årige Mohamed Altoumaimi snart börja studera vid det gamla anrika universitetet.

Mohamed kom för sex år sedan till Sverige som flykting från Irak och har fetkoll (som min dotter skulle ha sagt) på det här med siffror. Han har nyligen skapat rubriker i världspressen genom att efter fyra månaders intensivt arbete lyckats konstruera en egen formel för uträkning av den 300-åriga Bernoulli-talen

Mohamed tog själv kontakt med experter vid Uppsala universitet.

-De ville direkt ta del av och titta på alla mina uträkningar och de dokument där jag bevisar att formeln verkligen stämmer, berättar han.

Lars-Åke Lindahl, universitetslektor i matematik vid Uppsala universitet, hjälpte och stöttade Mohamed.

– Han har på egen hand kommit fram till ett samband inom det här. Men det han har kommit fram till är välbekant och han har inte löst något som tidigare har varit okänt. Han använder lite egna beteckningar och har inte gjort det på enklast tänkbara sätt. Han har gått lite omvägar, vilket tyder på att han har funderat själv, säger Lindahl till Dalarnas Tidningar

EU-valet 7 juni: Rösta med Evin Cetin



Fram till och med igår (förtidsröstningens åttonde dag) har 185 421 förtidsröster mottagits. Motsvarande siffra den åttonde dagen för 2004 års val till Europaparlamentet (då det hette poströstning) var 100 385 mottagna poströster.

Mer information hittar du på valmyndighetens hemsida och besök Evin Cetins hemsida

Vårkänslor

Rikta ljuset på Evin Cetin i EU-valet 2009

Visst kan ni, med all rätt, göra er lustiga över denna photoshoppade bild. Idén att placera Evin Cetin med vatten upp till halsen är inte helt lyckad, men till mitt försvar kan jag säga att hon i alla fall inte tar sig vatten över huvudet. En positiv bildtolkning är att hon är en uppstickare.

Tanken var att rikta ljuset på Evin och jag tycker faktiskt det tyder på en gnutta mod och viss självdistans, kanske rent av lite humor, att kunna lägga ut även sina mindre lyckade bildmanipulationer.

För övrigt, så var jag in på stadsbiblioteket och och röstade igår (kryssade Evin). Den erfarne valförättaren berättade att det hade varit ovanligt många som röstat denna gång. Han trodde att opinionsmätningarna som visat på 30 procents valdeltagande skulle överträffas.

torsdag 28 maj 2009

Himmelska fenomen i Uppsala

Jorå, regnbågen som blev synlig under några minuter över Uppsala strax före 19.00 igår känner jag till, men vad tusan är det något mörkare blåaktiga på himlen som finns med på fotot nedan. Jag har inte varit framme och trixat med något bildbehandlingsprogram.

Intervju med Evin Cetin inför EU-valet 2009

Som nummer 29 på sossarnas EU-lista är det väl ändå helt kört.

- Det är det absolut inte,säger Evin Cetin Om du läser sossarnas EU-lista som Koranen, då är jag faktiskt på plats nummer två.

Lyssna på radiointervju med Evin Cetin

onsdag 27 maj 2009

Smörigt



Valio lanserar smör. Tack för tipset Nitza

Rösta i EU-valet 7 juni

EU är inte bara utrikespolitik.
Det är också i allra högsta grad inrikespolitik. Mellan 60 och 70 procent av alla beslut i en kommun påverkas av lagstiftning eller andra bestämmelser beslutade av EU. Mjölkpaketet på ditt köksbord påverkas direkt av minst tre olika
EU-direktiv. Ändå är det något helt annat som fått mig att för
första gången rösta i EU-valet; extremhögerns framgångar och
den växande rasismen och islamofobin i Europa.

Den europeiska extremhögern har hit intills haft begränsade framgångar i valen till Europaparlamentet, men vissa länder utgör undantag från regeln. Tidskriften Expo har gjort en sammanställning över de högerextrema partier som lyckats ta sig in i parlamentet mellan 1994 och 2004, främst på grund av det låga valdeltagandet.

I Sverige ställer nationaldemokraterna och sverigedemokraterna upp i EU-valet. Sverigedemokraterna har tidigare ställt upp i EU-valen 1999 och 2004, antalet röster har dock varit mycket blygsamt. EU-valet 2004 var deras bästa. Men trots att partiet fick ekonomiska bidrag från den belgiske rasisten och mångmiljonären Bernard Mengal, som kallat islam för ett "rasproblem", fick de endast 28 303 röster.

I år satsar sverigedemokraterna åter på EU-valet. Av alla de viktiga nationella och internationella frågor som EU-parlamentet behandlar har partiet valt att driva en kampanj mot "religiös ritualslakt" som sin huvudfråga. Det vill säga, den slaktmetod som judarna benämner kosher-slakt och muslimerna halal-slakt. Den typen av kampanj var också en viktigt del av de tyska nazisternas antisemitiska propaganda och hade en framträdande plats i den vidriga filmen
Der ewige jude från 1940.



Det viktigaste för mig när jag lägger min röst i årets EU-val är inte att rösta för ett speciellt politiskt parti, utan att markera mot den extremhöger som åter börjat marschera på gator och torg runtom i Europa, även här i Sverige (se dokumentärfilmen Det våras för extremhögern).

I en kommentar här på bloggen har jag tidigare lite nonchalant sagt att "rösta på vad f-n ni vill, men se till att hålla extremhögern utanför EU-parlamentet". I princip är det också vad jag anser, men jag har även bestämt mig för att "kryssa" en kandidat som jag särskilt gärna ser invald i EU-parlamentet, Evin Cetin.

Att det blev just Evin Cetin beror inte på det faktum att vi båda är uppväxta i samma landsortsstad i södra norrland, Bollnäs (där hennes pappa var pizzabagare), och att hon pluggat juridik här i Uppsala. Det beror på hennes grundläggande ställningstaganden i viktiga nationella och internationella politiska frågor (även om det säkert finns flera underordnade frågor där vi har olika åsikter).

Skaffa information på hennes hemsida

tisdag 26 maj 2009

Peps Persson - Enighet i vårt land

Gamla vindbron i Fyrisån

Där den gamla vindbron vid Kungsängen i Fyrisån en gång låg finns numera denna text att läsa:

På denna plats låg tidigare gamla vindbron. År 1797 skedde här en tragisk olycka. Flera av stadens invånare hade hörsammat brukspatronen vid Ultuna gård, Anders Haars, erbjudande att hjälpa till med höskörden på Kungsängen. I utbyte skulle stadsborgarna, efter höbärgningen, få släppa ut sina kreatur på ängen. Vid detta tillfälle trängdes många människor på och omkring bron som började sjunka, varvid 19 personer drunknade.


Medina: Rikta ljuset



Rapparna Medina backar upp Evin Cetin i valet till EU-parlamentet. Se ett inslag i SVT Aktuellt från inspelningen av musikvideon och en närmare presentation av Evin, som behöver 35 000 kryss för att bli vald till EU-parlamentet.

måndag 25 maj 2009

Peps Persson: Enighet


Enighet - Peps Perssons hyllningssång till vår Skapare. Mitt bidrag
i sammanhanget är att lägga in sången till Walt Disneys animerade film The Skeleton Dance från 1929.

Tidskriften Expo om EU-valet 7 juni

Inför valet till Europaparlamentet den 7 juni gör tidskriften Expo sin största valsatsning någonsin. Fram till valdagen kommer Expo att bevaka de främlingsfientliga partiernas valrörelser. I Sverige och i resten av EU.

Nationaldemokraterna och sverigedemokraterna satsar hårt på EU-valet. Deras förhoppning är att ett lågt valdeltagande skall öppna portarna för dem så de kan förena sig med övriga högerextrema grupperingar i Europaparlamentet.

Tag del av Expos artikelsamling om EU-valet 2009 och följ valrörelsen på deras EU-blogg

Se även dokumentärfilmen Det våras för extremhögern

Estrella Morente i Stockholm 26 maj



I morgon framträder Estrella Morente på Konserthuset i Stockholm. Jag saxar ur pressmeddelandet:

"Estrella är flamencons främsta diva idag. Hon representerar flamencons mest klassiska rötter och är samtidigt en orädd uttolkare av musikgenrer som argentinsk tango, spansk bolero och fransk chanson. Hemma i Spanien har hon nått kultstatus och har en ständigt växande internationell publik. Att se Estrella på scen är en total upplevelse av röstvirtuositet, intensitet, lyrisk skönsång och dramatisk dans."

Se även bloggposterna om qawwali och flamenco

söndag 24 maj 2009

EU-valet 7 juni: Evin Cetin

Jag erkänner. Det var först i kväll när jag passerade valstugorna
på Stora Torget i Uppsala som jag såg att hon kandiderade till Europaparlamentet i valet 7 juni. Jag tyckte hennes affisch var häftig och tog ett foto.

När jag senare satt på min favoritpizzeria kom ett gäng in och bad om att få sätta upp en affisch och lämnade informationsfoldrar om Evin Cetin. Jag var på vippen att få ta en bild på pizzabagaren tillsammans med affischen, men hennes supportrar hann klistra upp den på stora skyltfönsteret innan jag fick upp kameran.

En gäst sa:

- Kul affisch. Men vilken politik står hon för?
- Det ska jag ta reda på, sa Ali, pizzerians centralperson.

Besök Evin Cetins hemsida
Se även dokumentärfilmen Det våras för extremhögern

Bloggande favoritmuslima

Klicka på bilden för större format

Som jag berättat tidigare besöker jag i stort sett dagligen olika bloggar på Muslimer som bloggar-listan. Några favoriter tittar jag in hos varje dag. En av favoritbloggarna är utan tvekan En ung kvinnas bekännelser

Den unga kvinnan heter Mikaela och blandar friskt på bloggen; vardagsskildringar blandas med livets stora extensiella frågor, stort allvar lättas upp med en härligt befriande humor. Dessutom har hon en stor portion prestigelös självironi, vilket bland annat hennes svar på dessa "enkätfrågor" visar:

Är du en cooling?
- Jag är så korkad så jag blir cool.

Har du någonsin gjort bort dig offentligt?
- När gör jag INTE bort mig?

Internets haram-poliser tycks vara flitigt sysselsatta med att få in henne på "den enda rätta vägen", men Mikaela vill ta allt i sin egen takt och lyssnar hellre till en klok imam som är verksam i den snart färdiga Skövde moskén

Och ta er en ordentlig titt på hennes bild ovan. Själv skrattade jag så tårarna rann när jag såg den.

The Drifters: Under The Boardwalk



En av mina favoritsånger med en legendarisk höjdartrio, "sjung med"-text, kreativ och nyskapande koreografi - bättre kan det nästan inte bli. Tack för tipset Nitza

Arabiska fröknar



I en kommentar här på bloggen fick jag veta att Fröken Sverige-tävlingen är haram enligt islam. Själv är jag varken muslim eller islamolog, så jag har ingen åsikt om det. Men ett litet enkelt bildspel kan jag ju alltid sammanställa.

Emma och Evis har börjat blogga

Emma är en alldeles speciell tjej för mig.

lördag 23 maj 2009

Min dotter

När jag i dag letade efter bilderna på de hårfagra tjejerna från Kumasi hittade jag detta kort på min dotter. Hon var 9-10 år när kortet togs. I dag är hon 17 år. Eller, "jag ska fylla 18", som hon brukar svara när någon frågar om hennes ålder.

A short vision



Animerad film från 1956 av Peter and Joan Foldes: A short vision

En av de mest uppmärksammade brittiska animerade kortfilmer någonsin. Den visades i amerikansk TV på bästa sändningstid i det mycket populära programmet The Ed Sullivan Show och fick en enorm genomslagskraft.

Afrikanska flätor

Två hårfagra tjejer från Kumasi, Ghana

Ni som följt bloggen en längre tid (jorå, det finns faktiskt några sådana maschokistiskt lagda individer) vet att jag i själva verket helst av allt vill ha en framgångsrik modeblogg med mängder av besökare och dra in en jäkla massa pengar. Jag inser naturligtvis att det är en fullständigt hopplös dröm, speciellt som jag är i det närmaste totalt ointresserad av kläder och mode. När mitt yttre förfall har gått alldeles för långt brukar min dotter lura in mig i någon klädaffär och tvinga mig att köpa lite nytt att sätta på mig.

Med tanke på vad jag alldeles nyss skrev låter det förmodligen osannolikt att jag har gjort fotoutställningar om kläder och frisyrer, men det har jag faktiskt. Jag och min dåvarande hustru gjorde en miniturné i gymnasieskolor och berättade om afrikanskt kläd- och hårmode i anslutning till mina fotografier. I själva verket var det ett simpelt (och framgångsrikt) trick att skaffa kunder åt min exfru som är damfrisörska.

Jag har fått intrycket att flätor kommer att vara populärt denna sommar. Det blev 158 träffar på "flätor" när jag nyligen gjorde en sökning hos knuff.se på svenska bloggar. Som den opportunistiska besöksjägare jag är så scannar jag in och lägger upp ett par av mina gamla utställningsbilder och ser till att ordet "flätor" finns med i rubriken.

Idén till det här inlägget har jag naturligtvis stulit

Baba Ali som haram-polis



För några dagar sedan skrev jag om haram-poliser på internet Benämningen på dessa okunniga mobbande och dömande imam wannabees har jag lånat från mannen på videon, Baba Ali. Han driver Ummah Films, har en You Tube-kanal och en blogg

Fröken Sverige-blogg inom kort

Jepp. Nu blir det ännu mer Fröken Sverige 2009. Men sedan tror jag det får räcka. Naturligtvis ingår det i Azra Dulimans uppdrag att blogga om sitt liv som Fröken Sverige. Redan nästa vecka börjar hon blogga och ingressen till den nya bloggen lyder som följer:

Jag är en fröken Sverige som kommer att etsa sig fast i ditt minne, jag brinner för samhällsfrågor och pluggar juridik, jag är svensk och invandrare, jag är gift och jobbar på en advokatbyrå men främst av allt är jag emot en konservativ kvinnosyn. Jag kommer genom denna blogg att agera som motpol till den utseendefixering som finns i samhället och övertyga om att skönhet är något som uppstår genom att man tror på sig själv. Jag vill få alla att förstå att Nya fröken Sverige är ett unikt projekt som varje Svensk borde vara stolt över.

Vi ligger högt upp på listan vad gäller jämställdhetsfrågor i Europa och det är därför inte mer än naturligt att vi har moderniserat detta uppdrag till att omfatta en mångfald av egenskaper som intelligens, självständighet men främst av allt ett brinnande intresse för att förändra. Jag vågar vara mitt största, bästa och vackraste jag. Vågar du?

Jag vet hur det är att inte våga, att vara rädd och skämmas, därför ser jag det som min skyldighet att förmedla vikten av att tro på sig själv och sina drömmar. Jag kommer bland annat också att skriva mycket om mänskliga rättigheter, diskriminering och jämställdhet.


Hennes egen personliga blogg hittar ni här

torsdag 21 maj 2009

Bloggande muslima: Azra Duliman

Senaste bloggen på Muslimer som bloggar-listan är Ferenda som tillhör Azra Duliman, Fröken Sverige 2009 Hon var vänlig nog att höra av sig och uppmärksamma mig på att hennes blogg existerade, något jag önskar fler gjorde.

Morgonpromenad efter Fyrisån

Fotot från dagens morgonpromenad visar Fyrisån strax söder om Kungsängsbron

onsdag 20 maj 2009

Adaktusson om svenska nazister

Om ni, som jag, missade Adaktussons program om svenska nazister på TV8 kan ni se det på webb-tv Hur länge programmet finns kvar på nätet vet jag inte, så passa på å det snaraste.

I programmet intervjuas Viking Södergren som har hoppat av den mest militanta grenen av den nationella nazismen, Svenska motståndsrörelsen. Han är den förste avhopparen som framträtt offentligt. Heders, Viking! Enligt säkerhetspolisens analys är Svenska motståndsrörelsen det allvarligaste hotet mot rikets säkerhet. Läs om programmet

Se även Det våras för extremhögern

En trogen följeslagare



Den här videon hittade jag hos Nitza

Azra Duliman - Fröken Sverige 2009

Visst. Jag ligger några dagar efter, men det har liksom aldrig varit min grej att hålla koll på Fröken Sverige-tävlingar. Det var en ren tillfällighet att jag blev uppmärksammad på årets vinnare, Azra Duliman, 23 år. Hon är född i Bosnien och kom till Sverige som sjuåring. Pluggar sjätte terminen på juristutbildningen i Stockholm. Och hon är muslim.

Till GT/Expressen säger Azra att hon vill förändra bilden av muslimska kvinnor:

- Många muslimska kvinnor är moderna och välutbildade, andra inte. Det är viktigt att skilja på vad Koranen konkret står för och vad som är specifikt för en kultur. Det är två olika saker. Jag står naturligtvis inte alls för sådant som att saudiarabiska kvinnor inte får ta körkort!

Azra presenterar sig själv på Fröken Sverige-sajten.

Haram-poliser på internet

Så gott som dagligen besöker jag olika bloggar på Muslimer som bloggar-listan, vissa favoriter besöker jag varje dag. När jag började sammanställa länklistan var jag lite tveksam; jag var rädd att bloggarna skulle få problem med trakasserier från sverigedemokrater och andra islamofober. Och visst har vissa råkat ut för det. Men mitt intryck är att ett större problem är dessa självutnämnda haram-poliser som använder listan för att söka upp bloggare som de anser bör "tillrättavisas".

Under de månader listan funnits har jag sett exempel på bloggare som blivit så trakasserade av dessa internets haram-poliser att de valt att radera sina bloggar. Andra har vädjat om att få bli lämnade
i fred. Någon har deklarerat att hon aldrig mer kommer att skriva om islam på sin blogg eftersom hon inte orkar med haram-polisernas ständiga kommentarer som liknar rena mobbningen. Haram-poliserna hävdar ibland att de är en muslims skyldighet att tillrättavisa och ge råd till systrar och bröder som de anser gått vilse i pannkakan.

Gud bevare mig för sådana "rådgivare"!

Yusuf Islam: The rain



Yusuf sjunger The rain från senaste albumet Roadsinger

"Jag tycker muslimer borde anstränga sig lite mer för att få människor att känna sig avspända och skapa en lyckligare atmosfär, vilket vi verkligen behöver. Jag tycker det är vad min skiva gör, det är vad min musik gjorde och fortfarande gör", säger Yusuf i denna artikel

Två helrör vodka

Om det inte vore för min dåliga karaktär skulle jag inte ha någon karaktär alls.

Det blev lite mycket igår. För mycket. Petade i mig två helrör vodka. Hallonvodka, citronvodka och ren vodka. I dag mår jag sååå dåligt. Att jag aldrig lär mig.

Det är inte riktigt så illa som det låter, men ändock illa nog. Det handlade nämligen om två rör á 200 gram chokladpraliner smaksatta med vodka som jag köpte till ett mycket förmånligt pris av min cigarrhandlare.

Det var så att importören av pralinerna fått försäljningsförbud på dem därför att de innehöll för mycket sprit och nu såldes de ut så där lite "på sidan om" till trogna kunder. Och jag vräkte alltså i mig 400 gram chokladpraliner igår kväll efter en rejäl middag på en av mina favoritrestauranger

Inte nog med det. Jag började dagen nu på morgonen med en kopp kaffe och ett par pralinåterställare. Eftersom jag köpte två 6-pack har jag dessutom ytterligare åtta rör liggande i kylskåpet (två gav jag bort till några servitriser igår).

Detta blir en prövningens dag.

Det våras för extremhögern



Om ni missade programmet när det sändes på TV har ni fortfarande möjlighet att se det på nätet till och med 16 juni. Rekommenderas.

I skuggan av finanskrisen har extremhögern vunnit mark i Europa.
I allt fler länder börjar dessa grupper synas i politiken, trots att de ofta är knutna till fascister och nynazister. Med exempel från Sverige, Frankrike, Italien, Tyskland och Ungern visar denna franska dokumentär hur extremhögern på allvar har fått fäste i Europa.

Tåg - ett grönare sätt att resa

Från en av förra veckans kvällspromenader

tisdag 19 maj 2009

I fjol så gick jag med herrarna i hagen



Jag rekommenderar ett besök hos Svenskt visarkiv - centrum för folkmusik- och jazzforskning

Mamma Mu, Nasse, Pettson och Findus

Ni har fortfarande chans att se utställningen på Bror Hjorths Hus i Uppsala med Sven Nordqvists originalillustrationer till böckerna om Pettson och Findus, Mamma Mu och Nasse Utställningen pågår till och med 7 juni.

Dessutom visas nästan samtliga illustrationer till Var är min syster? en bok som Sven Nordqvist påbörjade redan under tidigt 1980-tal och där bilderna ovanligt nog har föregått texten. Boken vann Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok när den kom ut 2007.

Sverigedemokraterna och halal-slakt



Enligt ett pressmeddelande från sverigedemokraterna(SD) har Europaparlamentet nyligen beslutat legalisera halal- och kosherslakt.

SD:s Sven-Olof Sällström, som är partiets toppkandidat i valet till Europaparlamentet, kommenterar:

- Sverigedemokraterna kommer aldrig att acceptera att utländska politiker, på röstfiske bland den ständigt växande muslimska väljargruppen i Europa, skall kunna tvinga oss att avskaffa det svenska djurskyddet och införa tortyrliknande slaktmetoder.
För oss går djurskydd alltid före mångkulturalism.

måndag 18 maj 2009

Sarah Maple ställer ut i New York

Sarah Maples konst har jag uppmärksammat tidigare och jag försöker komma ihåg att hålla lite
koll på vad som händer runt henne. Idag fick jag hjälp på traven då jag upptäckte att besökare kom till bloggen via en länk på hennes hemsida Tack för länken, Sarah.

I början av april deltog hon i Massive PartyArt Gallery of Ontario, Toronto Hon medverkar i Dingle Film Festival på Irland 10-13 september och 17 december i år till 6 februari 2010 har hon en separatutställning på Chelsea Museum of Art i New York

En BBC video om Sarah på arabiska hittar ni här och en annan BBC video på engelska finns i slutet av denna artikel

Bloggens 10 i topp

De mest besökta bloggposterna perioden 17 april - 17 maj.

1. Startsidan
2. Muslimer som bloggar (2)
3. TV3: Sjukhuset fortsätter våren 2009
4. Striptease - Gypsy Rose Lee
5. Sex i hundparken
6. Mohamed Omar - ännu en gång
7. Mighty Sparrow: Barack the magnificent (lyrics)
8. Barack Obama for president 2008
9. 23 april: Världsbokens dag
10. Dantes inferno test

Valfilm: Sverigedemokraterna 2010



Eftersom ett antal sverigedemokrater blev så upprörda över den första versionen av denna video, så bestämde jag mig för att putsa lite extra på den och lägga upp den igen. Se hur diskussionerna gick på ett forum för medlemmar i SD:s ungdomsförbund.

Upptäckte just en av de senaste kommentarerna till videons första versionen och fick mig ett riktigt gott skratt:

Säger inte demokratin att alla får tycka och tänka som dom vill?
Så sluta snacka skit om sd.

Tåg - det ultimata sättet att resa



Jag älskar att åka tåg, att verkligen uppleva hur jag förflyttas i tid och rum. Naturligtvis finns det resor då det är lämpligare att flyga, åka båt, bil, buss, cykla eller gå, men tåg är det ultimata sättet att resa. Att se landskapet utanför fönstret förändras. Resa tillsammans med andra, se människor kliva på och av, att kunna vandra omkring mellan vagnarna, vara social eller försjunka i en bok.

Redan som liten drömde jag om att bli lokförare. I tonåren insåg jag att mitt begränsade färgseende förhindrade mig från att förverkliga den drömmen. Men glädjen med tågåkandet fanns kvar. Med SJ reser barn upp till 16 år gratis tillsammans med vuxen. Min dotter är 17 år nu, så den förnäma rabatten kan vi inte längre utnyttja, men fortfarande älskar vi båda att åka tåg.

Banverkets järnvägsmuseum Res med smalspåriga Lennakatten

lördag 16 maj 2009

Grönskande spår

En bild från gårdagens kvällspromenad

Jaqee - på rätt spår



Ett klipp med Jaqee från tv-programmet På spåret där hon sjöng Visa från Utanmyra Hon är nu aktuell med sitt fjärde album Kokoo Girl som släpps 10 juni. När Jaqee i början av maj var på turné i Östafrika blev hon uppringd av P3 Rytm för en intervju.

fredag 15 maj 2009

Johan Ludvig Runeberg: Till en fågel



Ett videoklipp ur filmen Åsa-Nisse på hal is från 1954. Den 12-årige Christer Falkenström spelar cittra och sjunger de två första verserna ur dikten Till en fågel av Johan Ludvig Runeberg (1804-1877)

Lyssna till Lars Lönroth som återupprättar ryktet för en av den svenska filmens mest utskällda hjältar - Åsa-Nisse.

torsdag 14 maj 2009

Cairo calling



En film från 2005 av Xiaodan He och Joseph Antaki: Cairo calling (8:29). Ahmed får sin livs chock när hans mor ringer från Kairo och berättar att hon är på väg till Kanada för att hälsa på honom.

Homosexuella muslimer


Gay muslims, dokumentär från 2006 av Channel 4 om homosexuella muslimer i Storbritannien. Sökresultat för gay muslims på hemsidan hos Channel 4.

onsdag 13 maj 2009

Darling, do you love me?



En hysteriskt usel film från 1968 av Martin Sharp och Bob Whitaker. Sharp var en av grundarna av den satiriska tidskriften Oz och Whitaker är mest känd som The Beatles officiella fotograf under åren 1964-66. I september förra året gav han ut boken Eight Days a Week: Inside the Beatles' Final World Tour

När jag såg filmen kom jag att tänka på den gamla historien där gumman frågar sin gubbe:

- Älskar du mig?
- Jo.
- Kan du inte säga det ibland?
- Blir det nån ändring säger jag till.

Lyxmiddag på New India i Uppsala

Att gå ut och äta indisk lyxmiddag med sin dotter utan att föreviga händelsen med ett foto att lägga ut på bloggen, det måste betraktas som en oförlåtlig dödssynd i vissa bloggkretsar. Och jag erkänner: Jag är skyldig.

Vi besökte igår eftermiddag restaurang New India i Uppsala. Att det blev just den restaurangen var av rent praktiska skäl; jag hade ont i foten och svårt att gå och restaurangen är den som ligger närmast vår bostad. När vi kom dit vid 5-tiden var det endast två gäster där, men under måltidens gång strömmade det in en hel del folk.

Eftersom det var en "arbetsmiddag" (pappa-dotter-samtal-om-livets-svårigheter-och-eventuella-glädjeämnen) sökte vi upp det mest avskilda bordet, vilket hade den i sammanhanget försumbara nackdelen att servitrisen inte såg oss när vi försökte påkalla hennes uppmärksamhet. Eftersom jag har lite svårt för det där att sätta upp fingret i luften, höja rösten och ropa:"Fröken!", så fick min dotter ta hand om den biten.

Maten kommer in på bordet. Den doftar underbart och ser förföriskt god ut. Min dotter stirrar på tallriken för att avgöra vad hon anser vara ätbart. Den här gången var det bara paprikastrimlorna som lyftes över till min tallrik, vilket måste tolkas som ett toppenbetyg av denna kräsmagade tjej.

Under måltidens gång lyftes även kycklingbitarna över till mig. Hon gillar kyckling, men ansåg att den här var för torr. Den avslutande mangoglassen fick toppbetyg. "Det måste vara riktig gräddglass", sa hon. Till maten drack hon vatten, men skulle avsluta det hela med ett glas Fanta. En liten klunk, sedan ställer hon ned glaset och konstaterar:"Det här är inte riktig Fanta!" Hennes slutbetyg på middagen blev ändock "jättegott".

Nå, vad åt vi? När jag kollar menyn på deras hemsida hittar jag bara en rätt med samma pris (190 kronor), men beskrivningen stämmer inte helt med det vi serverades. Enligt uppgift skulle vår middag bestå av
  • Onion bhajee
  • Lammsizzling
  • Grillad kyckling tikka
  • Vegetarisk balti
  • Nan (bröd)
  • Mangoglass

Nåväl. Vi blev mätta och belåtna. Livets stora mysterium lyckades
vi inte lösa den här gången heller. Men vi hade trevligt tillsammans. Och det kanske är det som är meningen med livet.

tisdag 12 maj 2009

Mohamed Omars nya brödraskap



Pastor Fred Phelps om Sverige och sitt stöd till pastor Åke Green.

I dag har Mohamed Omar på sin blogg lagt ut en intervju med ytterligare en av dessa stolliga kufar som numera ingår i hans nya brödraskap. Pastor Åke Green, som i en predikan liknade homosexualitet med en cancersvulst, får komma till tals. Pastorn
ger dock intryck av att vara liberalare än Omar och tycker inte att homosexuella handlingar skall kriminaliseras.

Om Omar lyckas i sin strävan att bygga en bro mellan fascistiska och islamistiska sekter och dessutom kryddar anrättningen med homofobi, då kommer han att utgöra en betydligt allvarligare samhällsfara än enstaka stollar som pastor Fred Phelps.

Abd al Haqq Kielan om Mohamed Omar Poet kraschlandar i verklighet

Se även Det homosexuella hotet mot den vita rasen – nazistisk och rasistisk homofobi på Internet

Yusuf Islam i Los Angeles

Soundcheck inför gårdagens konsert i Los Angeles

Igår gav Yusuf sin första konsert i USA sedan 1976. Inför 400 specialinbjudna gäster på El Rey Theatre i Los Angeles framförde han nya och gamla sånger. Hela konserten filmades och kommer förmodligen att ges ut på DVD. En tidigare konsert var planerad
3 maj i New York men blev inställd på grund av problem med arbetstillståndet.

Yusuf kommer att ge ytterligare några konserter i olika länder,
men platser och datum har ännu inte offentliggjorts.

Källa: Reuters

THE Banana halal-slaktar Dilsa


Min bloggande favoritbanan, THE Banana, har skrivit tre giftiga artiklar om rasism- och islamofobidebatten i svensk media.
I den senaste artikeln halal-slaktas principessan Dilsa Demirbag-Sten.

De två andra artiklarna hittar du
här (del 2) och här (del 1)

Uppsala under våra fötter (3)

I centrala Uppsala finns det flera brunnslock i olika storlekar med texten Rikstelefon. De flesta ligger i närheten av före detta Televerkets byggnad i hörnet Kungsängsgatan och Bangårdsgatan. Byggnaden uppfördes 1916 i nationalromantisk stil och påminner mest om en stor ointaglig borg. Arkitekt var Aron Johansson, mest känd för att ha ritat riksdagshuset i Stockholm.

Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket grundades 1853. Den första telegraflinjen drogs mellan Stockholm-Uppsala och öppnades i november samma år. Under 1880-talet växte det nationella telefonnätet fram, och under 1890-talet blev telefonin en större inkomstkälla för verket än telegrafin.

Rikstelefon var Telegrafverkets varunamn för telefoni under den tid då man hade konkurrens från privata telefonföreningar och -bolag. Namnet bygger på att verket hade monopol på telefonledningar mellan städer, medan de privata konkurrenterna bara hade lokala nät inom en stad. Telegrafverket omvandlades i samband med 100-årsjubilumet 1953 till Televerket

måndag 11 maj 2009

Melanie: Christopher Robin


Melanie: Christopher Robin (is saying his prayers)

Little boy kneels at the foot of the bed,
Droops on his little hands, little gold head.
Sssttt, whisper. Who dares?
Christopher Robin is saying his prayers:

"God bless Mommy, I know that's right,
And wasn't it fun in the bath tonight,
The cold's so cold and the hot's so hot.
God bless Daddy, I quite forgot.

If I open my eyes just a little bit more
I can see Nanny's dressing-gown on the door;
It's a beautiful blue but it hasn't got a hood,
God bless Nanny and make her good.

Mine has a hood and I lie in bed
And I pull the hood right over my head,
And I shut my eyes and I curl up small
And nobody knows that I'm there at all.

Thank you God, for a lovely day,
And what was the other I wanted to say?
I said, 'Bless Daddy', so what could it be?
Now I remember: God bless me".

Little boy kneels at the foot of the bed,
Droops on his little hands, little gold head.
Sssttt, whisper. Who dares?
Christopher Robin is saying his prayers.

Bob Marley (6 februari 1945 - 11 maj 1981)



Playing For Change sjunger Bob Marleys One Love.

Hans änka, Rita Marley, bor numera till och från i min
grannby Konkonuru i Ghana, den by min svärmor kommer ifrån.

söndag 10 maj 2009

Yusuf Islam: Boots & Sand - video



Yusuf i video gjord av Jesse Dylan (Bob Dylans son): Boots & Sand

Boots & Sand handlar om den gång i september 2004 då Yusuf vägrades inresa till USA och sattes på en plan tillbaka till London. Enligt Yusuf är det en märklig sång som beskriver det hela som en
B-västernfilm inspelad i Italien.

I videon skymtar även Dolly Parton förbi. Hon var en av de få som offentligt vågade försvara Yusuf i samband med utvisningen från USA. Dolly sa: "Han är en ädel man. Det har skrivits mycket negativt om honom den senaste tiden, men jag tror han försöker rädda världen, inte förstöra den."

ASEA-strömmen

ASEA-strömmen vid Stora Torget, Västerås. Skulptur av Bengt-Göran Broström

En kompis till mig flyttade för många år sedan till Västerås. När han första dagen på jobbet berättade vart han bodde kommenterade en infödd västeråsbo: "Där bor det många asiater."

Min kompis blev mycket förvånad, han hade inte sett några i bostadsområdet som kunde tänkas komma från Asien. Nu var det inte asiater hans arbetskompis sagt, utan ASEAter. Det vill säga, anställda på företaget ASEA

Uppsala under våra fötter (2)

Kärleken graverad i betong. Läs om historien bakom

lördag 9 maj 2009

Uppsala under våra fötter

Utanför Saluhallen

Om ni i sommar ser en lång man som promenerar omkring i Uppsala centrum med blicken riktad mot marken, då kan det vara jag.

Jag minns inte vem det var som sa det; "Rikta blicken uppåt om du vill lära känna staden och dess historia". Visst är det så. Lyft på huvudet och se alla dessa byggnader som byggts till lovsånger åt uppdragsgivarna. Men vart finns monumenten över stadens stora flertal invånare? Ingenstans. Varken i dåtid eller nutid.

Jag vet inte om det är rätt ställe att söka på, men under sommaren tänker jag leta efter Uppsala under våra fötter. Jag tjuvstartade här

Tillägg:

Enligt bekräftad uppgift (se kommentarer nedan) är detta Söderhavstösens blogg Hennes blogg recenseras Söderhavstösen gifte sig och bytte Uppsala mot Bangkok

Jesus återkomst



Jag har ingen aning om vem eller vilka som är ansvariga för denna film. Med tanke på den yttersta dagen, den slutgiltiga domen, antar jag att upphovsmännen vill vara anonyma. Nu blir det naturligtvis jag som får stå till svars inför vår Herre och göra Hitler sällskap.

Le sens propre



Denna film, Le sens propre, av Cisma (Denis Kamioka) ingår i kampanjen The Shortcut To Brilliant för Adobe Creative Suite CS4. Se hela listan med medverkande vid filmens skapande.

En arbetskompis brukar säga att jag bara gillar konstiga filmer. Hon har delvis rätt. Men det är värre än så - jag föredrar helt obegripliga filmer. Ju mindre jag begriper desto bättre. Detta är således en film helt i min smak.

Farbror Bosse



Från tv-programmet Lorry Farbror Bosses första framträdande

fredag 8 maj 2009

Mitt arbete

Mitt arbetsbord. Här tillbringar jag merparten av mina arbetspass.

Bloggande muslima: Habiba Selberg Zaib

Senaste bloggen på länklistan Muslimer som bloggar är Habiba.filosoferar. Habiba Selberg Zaib, 18 år, är styrelsemedlem i Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR), Sveriges första muslimska fredsorganisation som grundades 16 mars förra året.

onsdag 6 maj 2009

Yusuf Islam: Boots & Sand



Yusuf sjunger Boots & Sand i tv-programmet The Chris Isaak Hour.

Igår släpptes Yusuf Islams senaste skiva Roadsinger. Den mest omskrivna sången på förhand har utan tvekan varit Boots & Sand med en video gjord av Jesse Dylan (Bob Dylans son). Strax innan skivan kom stod det klart att sången inte skulle finnas med, Yusuf ansåg att den inte passade in tillsammans med de övriga sångerna. Istället kommer den att ges ut separat.

Boots & Sand handlar om den gång i september 2004 då Yusuf vägrades inresa till USA och sattes på en plan tillbaka till London. Enligt Yusuf är det en märklig sång som beskriver det hela som en
B-västernfilm inspelad i Italien. På sången medverkar även Dolly Parton och Paul McCartney.

Vid "Etiketter" nedan hittar du fler blogginlägg om Yusuf.

Reklamfilm från Svenska spel: Spelkortet



Den här reklamfilmen gillar jag skarpt. Jag är emellertid inte alls intresserad av spel och dobbel, det bör undvikas.

Tack, Nitza!

Filmen får mig också att minnas ett foto som jag aldrig tog, vilket fortfarande gör mig smått irriterad när jag tänker på det.

Det var i början av 90-talet vid ett besök i Mali, Västafrika. En dag såg jag en liten grabb i kortbyxor komma gående emot mig. På överkroppen hade han endast en nummerlapp fastknyten. När han kom närmare såg jag att det stod Vasaloppet längst ned på nummerlappen. Av någon obegriplig anledning tog jag inte fram kameran och fotade honom.

När man skjuter hästar så...



Ett kort klipp ur min absoluta favoritfilm They shoot horses, don't they? från 1969. En av alla dessa så kallade maratondanser som arrangerades under depressionen på 1930-talet i USA utgör filmens yttre ram. Den bygger på en roman med samma namn utgiven 1935 av författaren Horace McCoy

Under namnet Maratondansen har den spelats på flera svenska teaterscener, bland annat på Stadsteatern här i Uppsala. När den 2006 spelades i Sundsvall skrev teatern i presentationen att i "Maratondansen ställs frågan vad lycka är och hur den ser ut,
och om det inte är så att drömmarna ibland står i vägen för den."

I den mycket intressanta artikeln Om extremunderhållningens kulturhistoria kan ni läsa mer om dessa maratondanser.

Nu är det så att jag har två DVD-exemplar av filmen. Den otextade versionen på engelska skänker jag gärna bort till någon som är intresserad (dock inte till personliga vänner). Den första person som är modig nog att sända mig namn och adress får filmen helt gratis på posten. E-postadressen hittar ni under "Min profil".

Tillägg: Filmen är nu bortlovad.

tisdag 5 maj 2009

Dagens middag på Troja, Uppsala

Dagens middag avnjöts på lilla mysigt intima Troja, en av mina stammisrestauranger i Uppsala med jättetrevlig personal. "Troja special", turkiskt grillspett, är för tillfället min absoluta favoriträtt. Problemet är att inte äta den för ofta, jag försöker begränsa det till max en gång i veckan. Jag längtar redan till nästa gång.

Med sådana vänner

behöver man inga fiender, avslutar Kerstin Gustafsson Figueroa artikeln i gårdagens Aftonbladet Ingen riktig debatt om hatet mot muslimer Orden syftar på Mohamed Omar vars uttalanden hon anser "skadar inte bara muslimerna, utan alla som vill ha ett tolerant och pluralistiskt samhälle."

Artikeln tar upp den i stort sett uteblivna debatten om Andreas Malms bok Hatet mot muslimerna I anslutning till den finns flera länkar till intressanta debattartiklar.

Kerstin Gustafsson Figueroa är författare till boken För Guds skull

Esra Kaya: Itsumo Nando



Jag fick ett vänligt e-brev undertecknat av Esra Kaya. Jag har ingen aning om vem det är och googlade på namnet. Hittade en underbart vacker videon och denna MySpace-sida med sånger jag tycker väldigt mycket om. Det blev kärlek vid första vibrationen på trumhinnan. Några av dem skulle jag vilja beskriva som meditativ soul-jazz. En riktigt bra början på denna dag.

måndag 4 maj 2009

Tuta för sänkt skatt

Jag är så elak - och jag njuter av det.

I dag var jag till Skatteverket och lämnade in min deklaration. Mängder av människor kom gåendes, cyklandes och i bil med ett kuvert i handen. Precis som nästan alla andra år stod ett par personer med skylten "Tuta för sänkt skatt" vid inlämningsplatsen. Förvånandsvärt få bilister tutade.

Just efter att ha passerat skylten flög f-n i mig. Jag plockar upp kameran och går tillbaka, frågar artigt om jag får ta en bild. "Visst. Det är klart du får", säger grabben med skylten och ser riktigt glad ut. Jag tar en bild och säger sedan:

- Fotot ska jag ha som bilaga till en polisanmälan om uppmaning till lagbrott. Det är förbjudet att tuta inom tätbebyggt område om det inte gäller att uppmärksamma trafikanterna på en omedelbar fara.

Grabben med skylten tittar på mig och hans ansikte förvrids i en besviken grimasch. Men du, det är lungt. Jag gör ingen anmälan.