tisdag 30 juni 2009

Den svenska lanthandelns historia



Den senaste tiden har jag ofta besökt ICA-historien, en innehållsrik och intressant sajt för alla som är intresserade av svensk historia.

I dag har jag sett filmen En pionjär - några bilder ur lanthandelns historia från 1942. År 1846 blev det tillåtet att öppna handelsbodar
i Sverige, förutsatt att handelsboden låg mer än tre mil från en stad. Förbudet mot handel fanns i en gammal förordning i Kristoffers landslag från 1442 som koncentrerade all handel till städerna. 1864 försvann också begränsningen på etablering innanför tremilsradien.

Du kan läsa mer om lanthandelns historia i Lars Kaijsers artikel Lanthandeln som fenomen. Kaijser har även skrivit avhandlingen Lanthandlare: En etnologisk undersökning av en ekonomisk verksamhet Om du vill fördjupa dig ytterligare i ämnet finns det
gott om litteratur

måndag 29 juni 2009

Josephine Baker - svart superstjärna

BBC dokumentär om Josephine Baker: The first black superstar

Del 1 / Del 2 / Del 3 / Del 4 / Del 5 / Del 6

Uppsala domkyrka en solig sommarkväll

I domkyrkans norra torn finns fem klockor: Storan, Thornan, Malman, Massan och Bönan. Storan väger 6 200 kilo och är med sin diameter nertill på 2,23 meter den största i sitt slag i Sverige. Se en video när Storan ringer

Valaffisch 2010: SD putsar fasaden

Klicka på bilden för större format

"Under det gångna decenniet har Sverigedemokraterna, som på 1990-talet deltog i nazistiska marscher och inte iddes dölja sin rasism, putsat fasaden och fått folkligt gehör för sina idéer", skriver Upsala Nya Tidning i ledaren Rasismen måste möta motstånd

Se bildspelet Sverigedemokraternas historia

söndag 28 juni 2009

Lär av andras misstag

Vid mitt första besök på Trinidad lärde jag mig att aldrig parkera en bil under en kokosnötspalm. Va? Nä, det blir inget pris till den som svarar rätt på frågan varför det är direkt olämpligt.

För ett par dagar sedan insåg jag
att en bilägare här i Uppsala förr eller senare kommer att göra en liknande lärdom. Ni kan alla lära er av personens misstag genom att studera dessa två bilder. Alltså. Om ni ser en lyktstolpe utformad som den på bilden, med övre delen böjd så att lampan sticker ut drygt en meter utanför trottoarkanten, ja, då ska ni helst undvika
att långtidsparkera er bil vid lyktstolpen.

Valaffisch 2010: Sverigedemokraterna

Svenskarna mer positiva till flyktingar

Svenskarna har blivit något mer positiva till att ta emot flyktingar.

- Trenden är att motståndet mot flyktingar minskar, säger statsvetarprofessorn Marie Demker till TT. En undersökning, som presenteras av SOM-institutet vid Göteborgs universitet om några veckor, visar att andelen som anser att det är en bra idé att ta emot färre flyktingar har minskat från 49 procent i fjol till 45 procent i år.

Marie Demker som ansvarar för undersökningen, säger att mätningarna genom åren visar på en långsam nedgång.

- Vi hade ett betydligt större motstånd i början på 1990-talet.

Hon säger att resultatet av undersökningen kan ses som lite oväntat med tanke på att ett parti som Sverigedemokraterna gått framåt.

I undersökningen har 6 000 personer tillfrågats under hösten 2008. Hela rapporten från SOM-institutet presenteras den 7 juli.

Ny digitalkamera på G

Efter tio år utan att jag tog ett enda foto blev jag nu under våren hopplöst förälskad i min lilla enkla digitalkamera. Vi har varit oskiljaktiga. Jag har aldrig lämnat hemmet utan att Samsung Digimax A403 legat i väskan eller fickan. Varje dag har jag tagit några bilder med Diggi, som jag kärleksfullt kallar den.

Men nu är det tyvärr dags att sjukpensionera Diggi. Ett okänt virus, eller vad det nu är, har angripit objektivet och visar sig på varje bild som en mycket störande krummilur (se bild ovan). Det blev alldeles för tidsödande att redigera bort åkomman från alla bilder.

Diggi fick ett kort men aktivt liv fyllt av glädjerika stunder.
Jag kommer aldrig att glömma hur den gav mig fotograferandets prestigelösa glädje åter. Nu väntar ett stillsamt liv för Diggi i bokhyllan tillsammans med alla mina gamla, mer eller mindre, defekta systemkameror. De kommer säkert att ha mycket att samtala om; tidens gång, tekniska framsteg och alla fina fotominnen. De har alla varit till glädje för många människor.

I natt beställde jag en ny käresta från familjen Samsung. Även denna en mycket enkel kamera vid namn S760, dock med avsevärd bättre prestanda än Diggi. Färgen är svart och den kommer naturligtvis att kallas för Svarten. Leverans beräknas till början av juli. Jag längtar redan och hoppas på ett långt och lyckligt liv tillsammans.

lördag 27 juni 2009

Reklamaffisch för Luxus kaffe

Reklamaffisch för Luxus kaffe, ICA Hakons arkiv, 1940-55.

Bekämpa rasismen

Dagens ledare i Upsala Nya Tidning Rasismen måste möta motstånd påminner om att det i morgon är tio år sedan bombattentatet mot ett journalistpar i Nacka, som ägnat sig åt att granska den svenska extremhögern.

"Under det gångna decenniet har Sverigedemokraterna, som på 1990-talet deltog i nazistiska marscher och inte iddes dölja sin rasism, putsat fasaden och fått folkligt gehör för sina idéer", skriver UNT och fortsätter:

"I dag har många av de organiserade rasisterna skrotat sin aggressiva retorik i syfte att få ett bredare genomslag. Vi kan
inte längre känna igen en högerextremist med blotta ögat. Men
det antirasistiska Sverige som för tio år sedan samlades till gemensamma aktioner känns också långt borta. Den svårsmälta sanningen är att främlingsfientliga grupper inte skulle ha fortlevt utan stöd från delar av den svenska befolkningen."

Sverigedemokraternas TV, sd-teve



Sverigedemokraterna har en egen tv-kanal, sd-teve. Nja, kanske inte en kanal direkt, men de spelar i alla fall in egna videos som de lägger ut på nätet. Den som är intresserad kan se en julintervju med partiordföranden där han står i köket och bakar pepparkakor samtidigt som han besvarar frågor om sitt känsloliv.

Inför nästa års riksdagsval har sverigedemokraterna bestämt sig för att nå ut till ännu fler människor med sina "tv-program". För att öka gullighetsfaktorn kommer de även att producera familjevideos och speciella program för die junge. Jag har genom mina goda kontakter lyckats komma över några klipp från inspelningen av deras första försök att göra ett barnprogram. Tydligen var de inte särskilt nöjda med resultatet. Själv förstår jag faktiskt inte varför, jag tycker allt stämmer alldeles utmärkt.

torsdag 25 juni 2009

Bullens halal-korv lanseras till ramadan

Tidigare har Kraft Foods meddelat att de till årets ramadan,
den muslimska fastemånaden som i år inleds i slutet av augusti, kommer att släppa en specialdesignad variant av den traditionstyngda och älskade chokladpralinasken Aladdin.

Nu offentliggörs att ännu en älskad klassisker i de svenska hemmen har fått en ny skrud, och även nytt innehåll, för att passa Sveriges muslimer. Bullens pilsnerkorv fylls med halal-slaktat nöt- och kycklingkött och byter namn till Bullens varmkorv.

- Med tanke på alkoholförbudet inom islam kan vi naturligtvis inte behålla ordet pilsner i produktnamnet, säger den ansvarige för produktgruppen som tagit fram den nya korven.

Han berättar att det är vanligt att muslimerna under ramadan vid solnedgången bryter den dagliga fastan tillsammans med familj och vänner, därför har det valt att satsa på en burk innehållande 40 korvar. Burken har fått svenska flaggans blå-gula färger och kärlekens röda.

- Först hade vi tänkt använda grönt, som är islams färg, säger produktgruppens designer, men vi fastnade slutligen för kärlekens röda färg. Rött är ju dessutom, tillsammans med svart, grönt och vitt, en av de fyra traditionella panarabiska färgerna.

Reklamfilmer från ICA 1981 - 83



Reklamfilmer från ICA med Klasse Möllberg och Magnus Granhed.

Jag är torsk på reklam, även om jag numera inte har tid att uppdatera Konserverad gröt som enbart innehåller reklamfilmer.

I natt, när jag arbetade med inlägget om Bullens pilsnerkorv,
hittade jag en riktig guldgruva på nätet, ICA-historien Det är precis vad låter som, historien om ICA Förlaget AB, och innehåller bland annat 97 filmer, 3101 bilder och 51 ljudfiler. Mycket av materialet
är reklam. Naturligtvis har jag tillbringat en stor del av förmiddagen med att se på arkivets filmer. Rena reklamfrossan.

Stort tack till ICA som gjort hela materialet tillgängligt på webben.

Ramadan 2009 - Farida Muhammad Ali

När jag skrev dagens första musikinlägg var jag ute i senaste laget, som kompensation är jag nu ute i riktigt god tid.

Konserthuset i Stockholm och Re:Orient arrangerar för fjärde året
i rad Ramadan nights för hela familjen under årets ramadan, den muslimska fastemånaden. Den 12 september framträder Farida Muhammed Ali tillsammans med Iraqi Maqam Ensemble

Farida är en av få kvinnor som tolkar al-maqam al-iraqi (tchaIghi baghdadi), en irakisk variant av den arabiska klassiska musiken.
Hon föddes i staden Karbala i södra Irak, där det finns ett antal kvinnor som framför den här speciella musikstilen. I en intervju
med brittiska BBC sa hon för några år sedan:

Everyone knows that Arab society has not given women the chance to appear on stage, to be free and emancipated and thus take part in transmitting this musical heritage. But in this male-dominated society 1 was lucky enough to have tolerant, open-minded parents who created an environment for me that was favourable to my emancipation.

Lyssna på en 45 minuters konsert med Farida och korta smakprov från flera av hennes skivor. Se en kort video

Oscar D'Leon kommer till Stockholm



Oscar D'Leon spelar i morgon på Globens annex i Stockholm.

Klicka på bilden för större format

Bullens pilsnerkorv

Jag älskar korv. Mest av allt älskar jag Bullens pilsnerkorv. Denna svenska korvklassiker med kultstatus har tillverkats efter samma recept sedan starten 1953 och fått sitt namn efter skådespelaren och radiomatprataren Erik "Bullen" Berglund (1887-1963). Även burken med de åtta korvarna har sett likadan ut genom alla åren.

Bullens pilsnerkorv är en så kallad kokkorv, den ska under inga omständigheter grillas eller stekas. Trots benämningen skall den heller inte kokas, inte ens sjuda, utan endast värmas, annars spricker skinnet. Även vid lätt uppvärmning kan skinnet dock spricka, vilket kan undvikas genom att salta vattnet. Det har att göra med osmos, som är ett fysikaliskt och kemiskt fenomen som uppstår i ett semipermeabelt membran med vätskelösning på bägge sidor.

Trots min mångåriga kärlek till pilsnerkorven var det helt nyligen jag upptäckte att det även finns en burk som innehåller 40 korvar. Även den burken har oförändrad design sedan den först lanserades. Av någon för mig okänd anledning har beteckningen "pilsnerkorv" på den stora burken ändrats till "varm korv" och "varmkorv", men korvarna är gjorda efter samma recept som i de små burkarna.

Någon räknenisse är jag inte, men naturligtvis kände jag mig - i egenskap av storkonsument av pilsnerkorv - tvingad att räkna ut hur mycket billigare det blev att köpa den stora burken.

Hos Willys - hur i helvete har de kommit på den idiotiska idén att skriva namnet Willy:s ? - i Uppsala kostar den lilla burken 17,90. Den stora burken kostar 117 kronor. Det innebär att priset per korv i den lilla burken blir 2,25 och i den stora 2,95, vilket kan tyckas lite märkligt. Men nu är det nämligen så att den lilla burken innehåller 240 gram korv och den stora 2200 gram. Korvarna i 8-burken väger alltså i snitt 30 gram och i 40-burken hela 55 gram. Det blir således en riktigt bra mängdrabatt vid köp av den större burken.

Någon pilsnerkorvfascism tänker jag inte utsätta er för genom att nedteckna de traditionella reglerna för hur korven skall ätas. Ät den på det sätt ni finner godast och lämpligast. Dock - jag kan bara inte låta bli - utan ketchup! Ketchupen fick sitt stora genombrott i Sverige 1956 i och med lanseringen av Felix ketchupflaskor av plast. Det hade visserligen funnits ketchup i Sverige även tidigare, men någon större spridning hade den inte. Ketchupen blev alltså en populär kryddsås först tre år efter pilsnerkorvens tillkomst. För att uttrycka mig i klartext: Bullens pilsnerkorv är inte gjord för att ätas med ketchup!


Klassiskt pilsnerkorvsrecept

Knäckebröd
Bullens pilsnerkorv
Senap (favoritsorten)
Salt
Lagerblad
Kryddpepparkorn

Lägg korvarna i en kastrull med vatten och korvspadet. Salta, värm några minuter tillsammans med lagerbladen och kryddpepparkornen. Bred senapen på knäckebrödet och lägg på korven. Avnjutes gärna med ett glas kallt öl.

onsdag 24 juni 2009

Yusuf Islam hedrar regissören Hal Ashby



Yusuf Islam sjunger If you want to sing out, sing out till bilder ur Hal Ashbys (1929-1988) film Harold and Maude (1971).

Den Oscars-belönade filmregissören Hal Ashby kommer under några dagar att uppmärksammas på olika sätt i Los Angeles. I morgon inleds minnesdagarna med en paneldiskussion och Yusuf Islam framför ett par av de sånger han skrev för Ashbys film Harold and Maude, som sedan kommer att visas.

Källa: Hal Ashby, turbulent genius of the '70s Los Angeles Times

tisdag 23 juni 2009

Ska staten bestämma vår klädsel?



"Burkan är inte en religiös symbol, den är en symbol för förnedring och underdånighet. I vårt land kan vi inte acceptera att kvinnor hålls som fångar bakom en skärm, avskärmade från allt socialt umgänge, berövade all sin identitet", sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy under ett tal inför parlamentet igår enligt Aftonbladet

I anslutning till artikeln har AB en omröstning där följande fråga ställs: "Ska staten bestämma hur vi ska gå klädda?" Just nu har över 20 000 läsare besvarat frågan och över 55 procent anser att visst ska staten bestämma vår klädsel.

Naturligtvis är frågan felaktigt formulerad med tanke på artikelns innehåll, men den ska självklart besvaras utifrån hur den ställs. Under "normala omständigheter" är jag övertygad om att endast ett försvinnande litet antal personer anser att staten ska bestämma vår klädsel, men när det gäller muslimers klädsel tycks folk förlora både vett och sans.

På chattar förenas extrema nyliberaler med sverigedemokrater och andra främlingsfientliga och islamofobiska individer och kräver ett statligt ingripande även i Sverige när det gäller vårt klädval. Jag häpnar. Trots att jag kanske inte längre borde göra det.

Kom gärna med ett förslag till text i pratbubblan.

Alejandro Jodorowsky: The holy mountain



En arbetskompis gjorde mig igår uppmärksam på Alejandro Jodorowskys film The holy mountain (1973), som han själv inte hade sett. Han trodde dock att det var en film helt i min smak. Efter att ha tittat på filmtrailern förstod jag att arbetskompisen genomskådat min välpolerade och kultiverade yttre fasad och upptäckt mitt perverterade inre och verkliga jag.

Själv tänker jag inte rekommendera någon att se vare sig trailern eller filmen, de som ändå gör det har således ingen rätt att hålla mig ansvarig för vad deras ögon får skåda.

The Jodorowsky Collection gavs ut 2007 och innehåller förutom The holy mountain även långfilmen El Topo (1970), hans debutfilm från 1957, samt mängder med extra material. Se en videointervju med Alejandro Jodorowsky.

måndag 22 juni 2009

Muhammad Ali - Black superman



Black Superman var i mitten på 70-talet en hit med Johnny Wakelin & The Kinshasa Band (lyssna på deras version) men jag har valt en inspelning med Ervinna, som jag aldrig hört tidigare. Sången är en hyllning till världens bäste boxare någonsin, Muhammad Ali

När vi nu ändå är inne på boxning och Muhammad så lägger jag även in en länk till dikten MO av Bouhamza För tydlighetens skull kanske jag bör tillägga att dikten inte handlar om boxaren Muhammad utan om en annan Mohamed.

"Jag boxas för oss", sade du
och din stav blev en orm
inte längre ett stöd
men ett gift

söndag 21 juni 2009

Trailer: Den långa marschen



En trailer för den kommande dokumentärfilmen Den långa marschen. En sex timmars skakande och engagerande skildring av en snigels vandring över en tätt trafikerad gång- och cykelbana. Ännu en garanterad publiksuccé från Svarten Produktion. Världspremiär inom kort på en dator nära dig.

Sommarens första badbrud

Molnigt och ett lätt duggregn. Det har inte blivit särskilt många besök hittills under denna sommar på stadens alla uteserveringar. Inte är det någon trängsel på stränderna vid friluftsbaden heller. Måste muntra upp mig själv - och kanske även någon annan - med en bild på en badbrud.

Så där. Det känns redan lite bättre.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler badbrudar. När ni kommit till slutet på sidan klickar ni på "Äldre inlägg" för ännu fler bilder.

lördag 20 juni 2009

Linda Lewis med egna ord



Linda Lewis, vars röst spänner över fem oktaver, sjunger I'd be surprisingly good for you vid ett live-framträdande 1979.

Jag hade faktiskt ingen aning om vem Linda Lewis var förrän nu, men hon tycks ha känt varenda kotte inom musikbranschen.

Inför en konsertturné i Storbritannien, med början 23 juni, publicerade i dag Daily Mail artikeln Singer Linda Lewis: The night I asked my boyfriend 'Do you mind if I sleep with Cat Stevens?' där hon med egna ord berättar om sitt liv och leverne. Hon berättar bland annat om sitt till-och-från förhållande med Yusuf Islam under några år på 70-talet, då han fortfarande hette Cat Stevens. Hur han förändrades efter sitt möte med islam beskriver hon så här:

If he didn't exactly lose his sense of humour, Cat certainly mislaid it for a while. He started laying down the law when we toured the U.S., instructing us not to smoke joints or drink. He carried a small prayer mat with him, which we would mock lightheartedly. Cat responded by saying: "You are not here to have fun." Strange - that's exactly what we all thought we were there for.

Blöt midsommarafton

Det blev en blöt midsommarafton, trots att det inte regnade. Hittade nu på morgonen några märkliga filmsnuttar när jag kollade igenom minnet på min digitalkamera. Bilden ovan från igår får tjäna som illustration för midsommaraftonen 2009; en full Fyriså.

fredag 19 juni 2009

Norma Khouris förlorade heder



Trailer för Forbidden lies, en dokumentärfilm som söker sanningen bakom boken Forbidden love av Norma Khouri.

I sitt senaste blogginlägg redogör THE Banana för turerna runt boken Forbidden love (svensk titel: Förlorad heder). Boken används som kurslitteratur vid flera olika utbildningar i Sverige och anses vara en relevant källa vid studier av så kallad hedersrelaterad problematik.

Trevlig midsommar bäste bloggbesökare



Nordman live på Cirkus i Stockholm: I midsommartid.

torsdag 18 juni 2009

Simpsons och de muslimska terroristerna

Någon tv har jag inte haft på många år, så jag hänger inte alls med när arbetskompisar och andra börjar snacka om olika tv-serier. Men jag använder mig flitigt av möjligheten att se nyheter och dokumentärer på olika svenska och utländska kanalers webb-tv.

Jag har aldrig sett serien The Simpsons När jag nu uppmärksammar ett avsnitt så var det av en ren tillfällighet jag råkade upptäcka det. Avsnittet heter Mypods and Broomsticks och sändes första gången i USA den 30 november 2008.

I programmet har Simpsons fått en muslimsk familj som nya grannar och Homer får det mesta om bakfoten. Han kallar Allah för "Oliver" och koranen för "The Corona", dessutom tror han naturligtvis att de nya grannarna är terrorister som planerar ett attentat.

Efter att programmet sänts i amerikansk tv sände en representant för The Council on American-Islamic Relations ett brev (pdf) till den programansvarige Matt Groening:

"I applaud your effort in Sunday's episode of 'The Simpsons' to humanize American Muslims by challenging anti-Muslim sentiment
in our society.

By introducing a professional Muslim family, the 'Mypods and Boomsticks' episode highlighted the diverse make-up of Springfield and brought to light how Americans can work toward mutual respect and inclusion by getting to know their neighbors."

När programmet skulle sändas i Storbritannien i början av året gjorde tidningen Daily Star sitt bästa för att trissa upp stämningen genom att publicera artikeln Fury at Simpsons Muslim terror plot

I artikeln sägs att tv-cheferna är skräckslagna och tror att tv-serien kan bli muslimernas nästa hatobjekt. Tidningen säger sig vara säker på att fanatiska muslimer kommer att bli rasande. En talesman för The Islamic Cultural Centre och The London Central Mosque i London påstås ha sagt att han hoppas muslimerna inte bryr sig om programmet.

Här kan ni se hela avsnittet

Sverigedemokraternas EU-valvaka

onsdag 17 juni 2009

Glory Hallelujah



Det här videoklippet vet jag ingenting om förutom att det är dagens häftigaste musikupplevelse. Om någon sitter på lite information så får ni gärna dela med er i en kommentar. Den som önskar göra egna efterforskningar kanske kan ha någon hjälp av följande namn som återfinns på Tuben bredvid videon: "Kdyby tisíc klarinetů Waldemar Matuška Karel Gott Eva Pilarová".

Rånare konverterar till islam



Men tjejen på den här videon var inte lika blödig.

Owe Thörnqvist: Gun från Dragarbrunn



Owe Thörnqvist från Allsång på Skansen: Gun från Dragarbrunn.

Owe Thörnqvist medverkar även i årets första Allsång på Skansen som sänds av SVT 23 juni och sommarpratar den 11 augusti.

Brunn på Dragarbrunnsgatan

Utanför Burger King i korsningen Dragarbrunnsgatan/S:t Persgatan finns denna cirkelformade stensättning. Den markerar den brunn som fanns på platsen fram till 1870-talet.

I boken Uppsala från 1914 skriver Carl M. Kjellberg:

Dragarbrunnsgatan, som begynner vid Linnégatan, mitt emot Gamla botaniska trädgården, hette ursprungligen Dragarbrogatan, emedan gatan då gick utmed graven eller stadsdiket, över vilket var en bro som kunde dragas in för att hindra boskap komma in i staden. Sedan fick gatan namnet Dragarbrunnsgatan efter en i senare tider befintlig brunn med pump, kallad Dragarbrunn, i hörnet av S:t Persgatan och Dragarbrunnsgatan.

Längre tillbaka hette gatan Själagatan på grund av dess sträckning längs S:t Pers kyrka och kyrkogård. Kyrkan revs på 1500-talet.

Dokumentärfilmaren Jonas Simas debutfilm Dragarbrunn från 1962 är inspelad under ett dygn på Dragarbrunnsgatan och kan köpas från upphovsmannen på VHS/DVD.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler blogginlägg på temat "Uppsala under våra fötter".

tisdag 16 juni 2009

Evert Taube: Kinesiska muren

Qin Shi Huangdi (Chi-Huang-Ti 秦始皇帝) var den trettioförste härskaren av Qinriket och krönte sig själv till den förste kejsaren av Qindynastins Kina år 221 f.Kr. efter att ha enat det i småstater splittrade landet.

Se dokumentärfilmen från BBC The Immortal Emperor


Originaltitel: Muren och böckerna Text / Lyrics

Med huvudduk och höga klackar

Igår sände SVT det första avsnittet av dokumentärserien Med huvudduk och höga klackar från 2007. Serien består av sex program om ungdomar i sex olika länder i Mellanöstern. I det första avsnittet besöks Qatar och vi får möta 20-åriga Noor, universitetsstuderande, och 19-årige Nasir, som spelar i ett heavy metal-band.

Se reprisen i dag 12.30 SVT1 eller SVT24 17 juni och SVT1 21 juni.

I kommande program besöks Iran, Libanon, Israel, Syrien och Turkiet.

Dokumentärerna är gjord av Anja Al-Erhayem, som bott i Danmark under hela sitt liv, men även tillbringat mycket tid i Mellanöstern. Hon har gjort flera filmer om länder i Mellanöstern och var också biträdande regissör vid inspelningen av Enemies of happiness

Läs mer om programserien i artikeln Dansk dokumentar - Med slør og høje hæle

Lyckans fiender



Ett klipp ur dokumentären Enemies of happiness (originaltitel: Vores lykkes fjender) från 2006 av danskan Eva Mulvad Filmen visades i juli 2007 av SVT Dokumentär under titeln Frihetens fiender

Dokumentärfilmen följer den i dag 31-årige Malalai Joya under hennes kampanj 2005 för att bli vald till nationalförsamlingen i Afghanistan. Trots upprepade hot och flera mordförsök lyckades
hon bli invald.

I maj 2007 blev Joya avstängd på tre år från nationalförsamlingen efter att offentligt kallat andra medlemmar för kriminella och narkotikasmugglare. Hon liknade även nationalförsamlingen med
ett zoo. Joya har kallat landets warlords för krigsförbrytare och kraftfullt kritiserat USA:s politik i södra Afghanistan under Bush-administrationens regeringstid.

Vid årets Global Forum on Freedom of Expression i Oslo 1-6 juni medverkade Malalai Joya och höll detta tal (video) I talet anklagar hon västvärldens länder för att offra fattiga afghaner och i stället av egna strategiska, ekonomiska och regionala intressen endast stödja kriminella grupperingar i Afghanistan.

Bloggens 10 i topp

De mest besökta bloggposterna perioden 16 maj - 15 juni.

1. Startsidan
2. Muslimer som bloggar (2)
3. Azra Duliman - Fröken Sverige 2009
4. Striptease - Gypsy Rose Lee
5. Sex i Hundparken
6. Rösta i EU-valet 7 juni
7. Bloggande muslima: Azra Duliman
8. Mighty Sparrow: Barack the Magnificent (Lyrics)
9. Barack Obama for president 2008
10. EU-valet 7 juni: Evin Cetin

måndag 15 juni 2009

Säpo kritisk mot Rosengårdsrapport

Forskarna Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos fick hösten 2007 i uppdrag av Försvarshögskolan (FHS) och Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) att genomföra en kunskapsöversikt av förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism och radikalisering.

Säpos generaldirektör Anders Danielsson uttrycker nu kritik mot den bild av Malmöstadsdelen Rosengård som gavs i den omdiskuterade rapporten Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö som presenterades i januari.

Se även blogginlägget Presumtiva terrorister i Rosengård

Teologisk debatt mellan sunni och shia



Utdrag ur en teologisk debatt mellan sunni och shia muslimer, men den handlar uppenbarligen även om höger och vänster. Svensk text.

Jaqee om EU-valet och högerextremister



Jaqee är en artist som jag uppskattar mycket och jag har skrivit om henne tidigare Här intervjuas hon av DN och kommenterar EU-valet, samt gör en kort akustisk rytmversion av KoKoo Girl från det nya albumet med samma namn, som släpptes 10 juni.

söndag 14 juni 2009

Lust och fägring stor

Sommaren är här, även om det är svårt att tro med de senaste dagarnas monsunliknande regn. Tjocka vinterkläder ersätts av lätta och tunna kläder. Vit hud färgas ljust brun av solens varma strålar.

Den vite mannen, papalagi. Söderhavshövdingen Tulavils berättelse påstås vara ett nedtecknat tal som hölls av hövdingen från ön Upolu i Samoa-gruppen efter hans besök i Europa i början av 1900-talet.

Boken gavs första gången ut på tyska under 1920-talet. Personligen tvivlar jag på att boken är ett äkta dokument, men det har i detta sammanhang mindre betydelse. Den kan läsas som skönlitteratur och innehåller onekligen flera intressanta iakttagelser att begrunda.

Bokens första kapitel heter "Om hur papalagi skyler sitt kött, om alla hans höftskynken och mattor". I kapitelets början fastslås att den vite mannen anser att

Allt som är kött är synd. I varje sena ryms ett lömskt gift som går från människa till människa. Om man så bara ser på köttet, suger man in giftet, får man sår, och man blir lika ond och förtappad
som den som visar köttet. Detta är vad den vite mannens heliga sedelagar förkunnar.


Sedan följer en beskrivning av hur den vite mannen och hans kvinnor döljer huden, såväl dag som natt, under lager av olika slags skynken och mattor, sätter ett hus på huvudet och stoppar fötterna
i ett par kanoter. En konsekvens av detta ängsliga skyddande av huden blir, enligt hövdingen, bland annat att

Eftersom nu kvinnorna och flickornas kroppar är så kraftigt betäckta, bär männen och ynglingarna på en stor längtan efter att få se deras kött - vilket ju också är helt naturligt. De tänker dag och natt på det, de talar mycket om kroppsformerna hos kvinnor och flickor, och alltid som om det naturliga och vackra skulle vara en stor synd och bara finge finnas bland de mörkaste skuggor. Om de fick se köttet öppet och fritt skulle de kunna ägna sina tankar mer åt annat, och deras mun skulle inte tala liderliga ord när de möter en flicka.

Ha en trevlig och lustfylld sommar, käre bloggbesökare!

Samma ensamma gemensamma samhälle

Klicka på bilden för större format

Serien Nemi skapades i den norska utgåvan av tidningen Larson
år 1997 av norskan Lise Myhre. Läs mer om Nemi hos Wikipedia.

Min nya kompis och jag

Sommaren 1988 tillbringade jag några dagar i Köpenhamn, mest för att komma bort ett tag och koppla av. Jag strövade omkring på gatorna i stadens centrum och njöt av folklivet och atmosfären. På Nygade hade det samlats lite folk som stod och tittade på något som fångat deras uppmärksamhet. Jag blev nyfiken och gick dit.

Jag blev ordentligt förvånad när jag upptäckte att det var den där gatumusikanten som samlat alla dessa människor omkring sig. Jag hade tillfälligt stannat upp för att lyssna på honom dagen innan. Visst var han duktig på att göra Springsteen covers, men endast ett fåtal hade saktat in på stegen för att lyssna under en kort stund. Varför hade han blivit så mycket intressantare i dag?

Jag tränger mig försiktigt fram till det främre ledet för att se bättre. Gatumusikanten hade fått förstärkning av en musicerande kollega. De har båda en gitarr och tycks försöka komma överens
om vilken låt de ska spela. Men vänta. Är det inte? Jo, visst är det. Förstärkningen vid hans sida består av The Boss i egen hög person
- Bruce Springsteen!

Jag plockar fram min nyinköpta digitalkamera med filmfunktion ur axelväskan, fumlar ovant med knapparna innan jag får i gång den. Folk omkring mig pratar och småknuffas. Här finns ingen möjlighet att tänka på kameravinklar och andra finesser, det är bara att köra och hoppas batterierna räcker. Jag är smått exalterad över den unika situationen och har svårt att hålla koll på filmandet.



Jorå. Visst träffades gatumusikanten Jon "Jojo" Magnusson och Bruce Springsteen av en tillfällighet på Nygade i Köpenhamn 1988 och spelade tre låtar tillsammans, men att jag skulle varit närvarande är förstås en ren lögn. Det skrev jag bara för att ni bättre ska förstå varför jag numera aldrig går hemifrån utan min kompis Samsung Digimax A403 Som de säger i reklamen för Triss: Plötsligt händer det

lördag 13 juni 2009

Surgubben om pytt i panna

Ibland funderar jag över möjligheten att starta ytterligare en blogg. Den skulle heta något i stil med Surgubben eller Svartens samlade gnäll. Jag har nämligen en väl utvecklad förmåga att irritera mig
på en massa mindre väsentliga saker i tillvaron, sånt som andra människor bara rycker på axlarna åt och omedelbart förpassar till glömskans mörkaste vrå. Men inte jag. Icke.

Ta bara det här med pytt i panna. En gammal traditionell maträtt som oftast görs på matrester av kötträtter, som finskuret steks tillsammans med tärnad potatis och lök. Helst ska den serveras med rödbetor och stekt ägg med rinnande gula. Eller kanske ännu hellre; en äggula upplagd i sitt skal.

Den allra godaste pytten består av flera sorters kött och korv. Men vilket hushåll kan i dag samla på sig tre, fyra olika sorters köttrester till en mustig pytt i panna? Det händer i alla fall aldrig hemma hos en flitig uteätare som mig. Någon restaurang som serverar anständig pytt har jag hittills inte hittat och den djupfrysta pytten som säljs i affärerna är ett öppet hån mot våra mattraditioner.

Med detta sagt, kommer jag till det egentliga gnället.

Under flera år kunde man hos några affärer här i Uppsala köpa den mest utsökta grunden för en lyckad pytt. En eller två dagar i veckan erbjöd deras charkdiskar, för en billig penning, en härlig blandning av finskurna korvar och köttbitar. Eftersom det handlade om
"rester" så brukade bäst-före-datumet vara samma dag som det såldes. Sedan kom någon övernitisk byråkrat hos Livsmedelsverket på att det där gick inte alls för sig, det var ju omöjligt att se köttprodukternas ursprungliga datummärkning. Naturligtvis förbjöds dessa kulinariska läckerheter.

Jag blir fortfarande så förbannat irriterad när jag tänker på det, trots att det gått flera år sedan förbudet. Men sånt kan man ju inte gnälla över på en (någorlunda) seriös blogg. Nä, det skulle inte gå.

Evin Cetin - en vinnare i EU-valet

Foto: Kristian Westin/HelaHälsingland.se

Ni som besökte bloggen tiden före valet till EU-parlamentet den 7 juni kunde knappast undgå att notera min lilla valkampanj för Evin Cetin. Hon stod på 29:e plats på sossarnas valsedel och hade således ingen chans att tilldelas ett av partiets fem mandat. Men Evin bestämde sig för att satsa 100 procent på en helt osannolik kryssningskampanj där landets pizzerior förvandlades till lokala valcentraler och pizzabagarnas barn blev en symbol för det framtida Sverige.

Evin, dotter till en invandrad pizzabagare i Bollnäs, blev med sina
21 830 kryssningsröster den femte mest kryssade kandidaten på (s)-listan, men blev ändå inte vald. För att peta ner någon som står högre på listan måste man nämligen vara kryssad på minst fem procent av sitt partis röstsedlar. Två (s)-kandidater som fick färre kryss än Evin får dock ta plats i EU-parlamentet i Bryssel.

Ändå är Evin en av valets stora vinnare. Att en 25-årig invandrartjej vars politiska ambition är "att förortens barn ska få en rättvis chans" får ett sådant stort stöd bådar gott för vår gemensamma framtid. Oavsett vilka planer hon har för sin egen framtid, så önskar jag lycka till och är övertygad om att vi kommer att få höra mer från Evin Cetin.

Läs hennes artikel Tack för allt stöd!

fredag 12 juni 2009

Alhayat - nygammal muslimablogg

Alhayat fanns redan tidigare med på länklistan Muslimer som bloggar men har nu startat en ny blogg Hon presenterar sig själv:

Jag är en svensk tjej som fastnade för Islam. Stora förändringar undrar många, men jag tycker man förändras genom hela livet, för mig kändes det som att jag "växte upp". Jag fick nya insikter i livet.

Här kommer jag skriva om det som intresserar mig och livet runt mig. Lite för att visa att jag inte är så himla annorlunda, bara en helt vanlig svensson-muslim!

Jag är 26 år och har två små pojkar 5 och 3 år gamla tillsammans med min man som ursprungligen är ifrån Irak.

Bokhylla



Mina dagar utan internet och stationär telefoni har jag redan skrivet om i tre blogginlägg När jag nyligen gick igenom åtta dagars e-post hittade jag två e-brev från Telias kundtjänst som publicerats som kommentarer på bloggen Telia är tydligen på hugget - ibland.

Nå. Vad har jag sysslat med under dessa dagar utan internet men med ett tvångsmässigt behov av att sitta framför datorskärmen?

Lite av varje. Jag har bland annat plockat fram några gamla PC-spel som jag inte spelat på många år. Bilspelet Need for speed - Hot pursuit 2 från 2002 var fortfarande väldigt kul att spela. Det är som jag alltid sagt; spelkänslan är det viktigaste, inte en massa grafiskt lull-lull. Länge leve Tetris!

Jo. Sedan gjorde jag en video om en av mina bokhyllor. Den kan ni se som en liten personlig presentation. Ni vet: Säg mig vad du läser och jag skall säga dig vem du är.

Fyra seklers arkitektur i Uppsala

Bostadshus på Vretgränd och Dragarbrunnsgatan i Uppsala.

Envåningshuset på Vretgränd 13 är det äldsta på bilden och beskrivs i Renovering 2004-2006. Antikvarisk kontrollrapport (pdf):

"Huset är byggt år 1772 i en våning med liggtimmerstomme på en sockel av huggen gråsten. Fasaderna är klädda med handhyvlad, falsad lockpanel av hög ålder spikad med handsmidd spik, målad i grönt. Det har utstickande knutlådor klädda med slät panel. Tidigare fanns en portgång in till gården som sattes igen någon gång på 1950- eller 60-talet. Fönstren är försedda med kopplade, spröjsade bågar. Fönstren har släta, ljusgrå omfattningar med profilerade överstycken. Taket är ett flackt sadeltak täckt med enkupiga tegelpannor. Mot gatan finns fotplåt och ståndränna av falsad plåt samt stuprör av traditionell typ med skarpa vinklar."

Kontaktproblem 3

Klockan halv nio i dag väcktes jag av några hårda knackningar på ytterdörrens lilla glasruta. Ringklockan är tillfälligt urkopplad på grund av renoveringsarbeten på husfasaden. Sömndrucken vinglar jag iväg för att öppna. Där står en man från Telia och önskar mig "Go´morron" och ber sedan vänligt om ursäkt för att han väckt mig. "Kan du fixa telefonledningen är du mer än hjärtligt välkommen", säger jag.

Han kopplar i någon slags mätutrustning i telefonjacket och går ner
i källaren. Efter en stund kommer han upp och säger att nu ska det fungera. Vilket det inte gör. Konstigt, säger han och går ner i källaren igen. När han kommer upp berättar han att något var glappt, men att nu skulle ledningen fungera igen. Vilket den också gör. Han ler och önskar mig "Trevlig helgen(sic!)" innan han går. Jag önskar honom det samma.

Felet på ledningen låg således utanför min lägenhet, vilket förhoppningsvis innebär att Telia står för kostnaden och inte
sänder någon räkning till mig. Men helt säker känner jag mig inte.

Nä, nu måste jag gå igenom åtta dagars e-post. Det kommer att ta en timme eller så. Förbaskat skönt att ha tillgång till internet igen.

onsdag 10 juni 2009

Kontaktproblem 2

Igår skrev jag om min stendöda telefonledning som innebär att jag varken har fungerande telefon eller internetuppkoppling i hemmet. När jag igår för andra gången ringde Telia fick jag beskedet att felet skulle åtgärdas i dag, den 10 juni. Självklart blev jag glatt överraskad när jag redan igår fick ett sms som meddelade att

Telia har behandlat din felanmälan och din tjänst för tfn: 018XXXXXX ska nu fungera igen

Telia, i direkt nedstigande led släkt med det gamla pålitliga statliga Televerkets monopol, är prima grejer det. Glad i hågen sätter jag mig vid datorn och bestämmer mig för att skriva ett blogginlägg som lovsjunger Telias strålande service. Kruxet är bara att internetuppkopplingen fortfarande inte fungerar. Jag sliter av gammal vana åt mig min stationära telefon för att ringa Telia för tredje gången - naturligtvis fungerar inte den heller.

Jag tar fram mobilen och knappar in 90200. Krånglar mig igenom muren med obligatoriska röstmeddelanden och knapptryckningar och kommer slutligen fram till en riktig människa. Jag ger en kort sammanfattning av situationen och efter diverse förtydliganden från båda parter får jag beskedet att felet måste ligga hos mig och min utrustning. Reparatören kan komma först på fredag och jag får själv stå för kostnaderna. Jag accepterar. Vad skulle jag annars göra?

Min magkänsla säger mig att detta kommer att bli en utdragen
och dyr historia för stackars moi. Och jag kan redan nu utlova att fortsättning följer.

tisdag 9 juni 2009

Nationaldag i folkdräkt

Det blev inget firande av Sveriges nationaldag på bloggen i år, eftersom Telia (trots nyligen höjd abonnemangsavgift) inte klarade av att leverera vad jag betalat för. Nåväl. Shit happens.

Många har säkert redan sett denna bild på en kvinna klädd i Sverige-dräkt, så jag tänkte vara lite originell och presentera något liknande från vårt grannland i väster. Just det; Norge. Tyvärr lyckades jag inte hitta någon bild som visar hela folkdräkten.

Kontaktproblem

I torsdags blev det ett kortare el-avbrott hos 50 000 abonnenter i Uppsala, vilket i stort sett innebar att alla hushåll i staden saknade el.
I samma veva slutade min telefonledning att fungera.
Jag trodde det fanns något samband och att de båda ledningarna skulle börja fungera samtidigt, men så blev det inte. Utan telefonledning i funktion innebär också nix tillgång till internet.

På fredagen var telefoni och internet fortfarande utslagna, så jag gjorde en felanmälan via mobilen. En automatiserad röst informerade mig om när jag skulle tala respektive svara genom knapptryckningar. (Tips. Det heter inte "telefonen fungerar inte", utan man får klämma till med något där ordet "felanmälan" ingår.) Det kom ett sms som uppmanade mig att kontrollera min telefonutrustning, vilket jag gjorde. Även med en annan telefon inkopplad var ledningen stendöd.

Ringer i dag upp Telia igen. Efter en massa automatiserade frågor och knapptryckningar lyckas jag trycka på en siffra som kopplar mig vidare till en alldeles riktig människa. Hon förstår allt jag säger redan första gången, jag behöver inte formulera om svaren till någon förprogrammerad mall. Jag får beskedet att felet skall åtgärdas under dagen den 10 juni.

Det här skulle kunna vara grunden för ett smått filosofiskt inlägg
om att inte bli förstådd därför att mottagare och avsändare inte är "programmerade" efter samma mall. Ni vet, hela köret med språksvårigheter och kulturkrockar. Jag skulle säkert även kunna
få in något om hur avståndet växer mellan oss människor och naturligtvis något om tekniksamhällets sårbarhet. Men allt det där känner ni redan till och har säkert dessutom en mycket bättre förmåga än jag att uttrycka det i ord.

Jag nöjer mig med att konstatera: En vecka utan internet i hemmet
- det känns tungt.

torsdag 4 juni 2009

Xamsa bopp

Senaste inlagda länken på Muslimer som bloggar-listan tar dig till Xamsa bopp Bloggaren bor i Stockholm och har sina rötter i Gambia. Han tar sig friheten att skriva om det som intresserar honom, vilket han naturligtvis gör alldeles rätt i. Att musik är ett av hans stora intressen går inte att missa.

Själv tar jag mig friheten att länka till ett av mina tidigare blogginlägg som handlar om ett besök i Gambia och mötet med Mästertrumslagaren i Man-Njie Kunda

Historisk filmpremiär: Blodomloppet



Igår blev det en kvällspromenad efter Fyrisån igen. Runt åttatiden brukar man som regel enbart se en och annan hundägare, joggare och stavgångare. Men igår var det annorlunda. Redan innan jag kommit fram till Fyrisån hör jag sambamusik från Studenternas idrottsplats på andra sidan ån.

Väl framme vid åns östra sida ser jag massor av folk på västra sidan, ett mänskligt lämmeltåg på väg mot Studenternas. Första tanken var att Sirius hade hemmamatch. Men jag insåg genast att det numera endast är en handfull lika hängivna som omdömeslösa individer som släpar sig iväg för att se på deras usla prestationer på fotbollsplanen. Och Maja Gräddnos-loppet är nedlagt sedan flera år.

Vad kunde det vara? Jag möter en äldre man med en nummerlapp på magen, som tydligen förirrat sig till fel sida av ån, och frågar vad det är som pågår. Det är Blodomloppet, svarar han.

Jag plockar upp min ständige följeslagare, Digimax A403, ur axelväskan. I detta ögonblick skrivs historia. Istället för att ta ett foto, som brukligt är, bestämmer jag mig för att använda kamerans filmfunktion. Jag har som hastigast för några dagar sedan ögnat igenom delen av bruksanvisningen om hur man filmar och känner mig mogen att göra ett försök.

I bakhuvudet dyker intrycken från alla förskräckliga YouTube-videos upp. Jag bestämmer mig för att inte zooma eller köra någon panoramasekvens, utan jobba med fast kamera och låta motivet ge liv och rörelse i filmen.

Det här är alltså mitt livs första film, helt oredigerad, och jag är övertygad om att eventuella tittare fram för allt kommer att uppskatta att den endast är 20 sekunder lång.

Evin Cetin besöker hemstaden Bollnäs

Det har hänt att jag i vuxen ålder fått frågan vilket det bästa och viktigaste beslutet i mitt liv har varit. Jag har aldrig tvekat om svaret; att jag flyttade från Bollnäs. Jag ska inte fördjupa mig i detta utan nöjer mig med att konstatera att så är det.

Evin Cetin, som satsar hårt på att bli inkryssad i EU-parlamentet, är också uppväxt i Bollnäs och även hon har flyttat där ifrån. Hon kom från Turkiet till Sverige som treåring och till Bollnäs när hon var sju. Hennes erfarenhet av staden är dock en helt annan än min. När hon nyligen under valkampanjen besökte sin gamla hemstad blev hon intervjuad av BollnäsNytt.

Sin uppväxt i Bollnäs ser hon tillbaka på med värme.

– Jag har aldrig känt mig som en invandrare, utan alltid som en Bollnäsbo. Det kommer jag alltid att göra. Det är i Bollnäs jag känner mig hemma och jag kallar mig fortfarande för Bollnäsbo.
Jag har aldrig någonsin känt mig utanför under mina år i Bollnäs.


Läs hela artikeln: Sidan 1 / Sidan 2

Klicka vid "Etiketter" nedan för att läsa mer om Evin och EU-valet.

onsdag 3 juni 2009

Hamish & Phenomenal: Badboys



Besök Hamishs blogg, MySpace och YouTube-kanal Lyssna på fler inspelningar med Hamish

Han finns även med på Muslimer som bloggar-listan.

EU-valet 7 juni: E-brev från Evin Cetin

Kära vän och supporter,

I flera månader har jag använt dygnets alla vakna timmar till att samtala med dig och tusentals andra människor om valet till Europaparlamentet. Jag har varit i höghusområden, på kvarterspizzerior och i förortscentrum. Jag har velat driva en annorlunda och positiv kampanj om pizza-Sverige; alla de människor som lever utanför den yttersta makteliten och drabbas hårdast av den pågående krisen.

Jag står på socialdemokraternas lista, plats 29, och behöver många kryss för att bli invald. Förhoppningsvis kan det här mejlet övertyga dig om att kryssa för mitt namn. Här nedan har jag samlat ihop en del information om du vill veta mer om mig. Skicka gärna det här mejlet vidare till andra personer som du tror kan vara intresserade.

Nu på söndag är det upp till dig. Alldeles oavsett om du stödjer socialdemokraterna eller mig så hoppas jag förstås att du går och röstar! Demokratin växer sig lite starkare varje gång en person för första gången lägger sin röstsedel i det lilla vita kuvertet. Ta ditt röstkort och din legitimation i handen och promenera till vallokalen. Jag hoppas att vi träffas där!

Valhälsningar,

Evin Cetin

Hemsida
Facebook
YouTube-kanal
Fler YouTube-videos

Urval av artiklar i

Aftonbladet (Undertecknad av 46 pizzabagare)
NewsMill
ETC
Metro
VLT
Svenska Dagbladet
Expressen
Arbetarbladet
Länstidningen

Fler artiklar på Google nyheter

Ormet kruper



Svenska för invandrare med Roffe Bengtsson och Sten Ardenstam ur tv-programmet Bråkiga Blad, 1969.

Min dotter och hennes kompisar, varav många har invandrade föräldrar, brukar beskylla varandra för att prata som en pizzabagare.

Vit Makt


Dave Chappelle som agitator för Vit Makt. Enligt en
artikel i Time har Dave konverterat till islam.

Moltas Eriksson: Norgesången



"Moltas" Eriksson (1932-1988) sjunger Norgesången från 1968.

tisdag 2 juni 2009

Ytlänningen



Ytlänningen, monolog från 1970 med Roffe Bengtsson (1931-1976)

Ut med alla invandrare



Jag förundras över allt detta hat som återfinns på nätet. I höstas när Halal-TV sändes laddade jag upp en harmlös liten video på Tuben och genast började det komma nedsättande kommentarer om de tre tjejerna och deras religion. I början raderade jag de mest osmakliga kommentarerna, vilket jag i dag ångrar, eftersom de faktiskt har sitt värde som dokumentation av den hatfyllda tid vi lever i.

Men, som den skamlösa och obotliga opportunist och besöksraggare jag är, så tänker jag lägga upp lite rasistiska och främlingsfientliga videos på bloggen. Jag ber om överseende om jag inte alltid lyckas fullt ut med mitt hatprojekt, det är liksom jungfrulig mark för mig.

Inställd morgonpromenad

Helt plötsligt försvann sommaren. Termometern visar bara +11.
Det är mulet, blåsigt och regnigt. Trist. Letar upp ett foto från en
av helgens promenader och hoppas på en varm och skön sommar.


Text / Lyrics

Handtvätt

Min första reaktion när jag såg skylten var att 150 kronor är ett oerhört högt pris för att tvätta händerna. En manlig kompis tyckte priset var OK om det innebar att någon handtvättade hans bil.

En kvinnlig kompis hade emellertid en helt annan tolkning. Hon ansåg det var rena klippet, om erbjudandet innebar att hon fick glida ner i en jacuzzi och bli tvättad från topp till tå av mjukt masserande händer.

Jag vet inte om det har något med manligt och kvinnligt tänkande att göra, men uppenbarligen uppfattar vi samma budskap på lite olika sätt. Det kanske har något att göra med hur vi ser på livets glädjeämnen och sorger i största allmänhet, oavsett kön.

måndag 1 juni 2009

Uppvaktad på Mors dag

Jag visste mycket väl att det inte delades ut någon post på pingstdagen, men jag stannade ändå till vid brevlådan och lyfte
på locket. Till min stora förvåning såg jag ett paket med omslagspapper i sommarglada färger i lådan. Min första tanke
var att en Mors dags-present hamnat fel.

Jag lyfter upp paketet och ser ett vykort instucket under det guldgula papperssnöret. Läser. Aha! Du är bara för snäll och rar, Emma. Tänk att till och med få en present på Mors dag. Självklart hade jag tröjan på mig på jobbet och spände musklerna lite extra inför arbetskompisarna.

Hoppas ni haft det bra i Kungliga Hufudstaden och att vi snart ses.



Wikipedia om HP Burman