onsdag 31 mars 2010

Ny webbadress till bloggen

Jag har skaffat ny webbadress till bloggen. Visserligen var den förra enklare att komma ihåg, men den nya är med sina 1635 tecken helt klart mer uppseendeväckande. Den fungerar. Garanterat. Testa. Kopiera och klistra in i adressfältet.

http://web.sverigesradio.se/webbadressforlangaren/Sveriges-Radio-har-en-ny-webbsida--Den-hittar-du-numera-på-www-sverigesradio-se-och-inte-på-den-gamla-lite-kortare-adressen-www-sr-se--Där-kan-du-också-lyssna-på-radio-i-vår-webbspelare--I-den-kan-du-höra-både-all-radio-som-sänds-på-FM-bandet-men-även-de-sändningar-som-bara-sänds-på-webben--Du-vet-väl-att-du-alltid-är-välkommen-att-höra-av-dig-till-oss-på-Sveriges-Radio-med-kommentarer-och-synpunkter-på-våra-program?-En-stor-del-i-vårt-åtagande-som-public-service-företag-är-nämligen-att-lyssna-på-våra-lyssnare-så-att-säga--En-väldigt-vanligt-förekommande-kommentar-från-er-handlar-om-svordomar--I-alla-tider-har-lyssnarposten,-oavsett-om-den-kommit-per-snigelpost-eller-per-e-post-innehållit-meddelanden-där-organisationer-och-enskilda-personer-reagerar-mot-svordomar--Vi-har-alltid-tagit-avstånd-ifrån-omotiverade-svordomar-men-accepterat-dem-i-bestämda-sammanhang--Av-naturliga-skäl-kan-inte-svordomar-helt-undvikas-i-programmen--De-är-en-del-av-den-språkliga-verkligheten-i-samhället-och-varje-medverkande-ska-ha-rätt-att-framträda-med-sitt-eget-språkbruk--Den-här-länken-till-exempel-kanske-vissa-skulle-referera-till-som-jävligt-lång-medan-vissa-andra-kanske-skulle-använda-formuleringen-onaturligt-lång-eller-onödigt-lång--Och-vi-är-av-den-uppfattningen-att-det-ordet-som-faller-dig-naturligast-också-är-det-som-är-okej-att-använda-i-radio--Vill-du-för-övrigt-klaga-på-att-det-förekommer-en-svordom-i-just-den-här-länken-kan-du-vända-dig-till-vår-webmaster-som-du-lättast-kommer-i-kontakt-med-genom-att-skicka-ett-mejl-till-webmaster@sr-se-/e016cedb553ff729ef52c64596615785

Om du också vill ha en lång webbadress kan du använda dig av webbadressförlängaren Vill du däremot göra en lång adress kort
går du hit

måndag 29 mars 2010

Jaqee: Moonshine



Musikvideo med Jaqee: Moonshine. Se en intervju med Jaqee

Strax efter det att jag tidigare i dag lagt ut live-konserten med Ky-Mani Marley, och länkat till Uppsala reggaefestival, kollade jag min e-post. Där låg ett e-brev med Jaqees turnéprogram för sommaren. Just nu har hon sju konserter inbokade i Sverige, en av dem i Parksnäckan här i Uppsala dagen innan reggaefestivalen börjar. Parksnäckan ligger "vägg-i-vägg" med festivalområdet. Ni som planerar att komma till festivalen 5-7 augusti borde kanske överväga att ta er till Uppsala en dag tidigare för att se Jaqee.

Jaqees sommarkonserter

Jun 13 Clandestino Festival, Göteborg
Jul 10 Malmö Sommarscen, Malmö
Jul 28 Bildösundsbåten, Stockholm
Jul 30 Helsingborgs Festival, Helsingborg
Jul 31 Slussens Pensionat, Orust
Aug 04 Parksnäckan, Uppsala
Aug 06 Urkult Festival, Näsåker

Ky-Mani Marley - LIVE!



Live-konsert med Ky-Mani Marley på skivaffären Amobea i Hollywood den 11 november 2007. Ky-Mani spelade vid Uppsala reggaefestival förra året. I år pågår den 10-årsjubilerande festivalen 5-7 augusti.

Konsertens spellista

I'm back - 3:32
I got you - 3:25
So much trouble in the world - 3:28
Track 4 - 6:18
Hustler - 3:03
No woman no cry - 4:30
One Love - 3:32

Är jag Kumi Naidoo?

Jag fick ett e-brev i dag från en "Information Officer" för en svensk organisation i Sydafrika:

Is this the email adress of Kumi Naidoo? I would like to do an interview, perhaps you are even in South Africa some time soon?
Mail or phone would work too.


Nej, jag är inte Kumi Naidoo

Carly Simon: You're so vain



Musikvideo med Carly Simon: You're so vain (Text / Lyrics)

Igår släppte Carly Simon sitt senaste album Never been gone och skivan såldes i omkring två miljoner exemplar i Storbritannien under söndagen. Inte illa. Men det finns en enkel förklaring; albumet följde med som bilaga till The Mail on Sunday, Storbritanniens näst största söndagstidning.

Albumet innehåller en nyinspelning av hennes stora hit från 1972, You’re so vain. Vem sången handlar om är fortfarande en välbevarad hemlighet. Hennes gamla pojkvän från 1969-70, Cat Stevens (numera Yusuf Islam), är en av dem som brukar omnämnas, men det har jag svårt att tro på. Efter att det gamla kärleksparet nyligen träffades för första gången på 34 år sade Carly, enligt uppgift, att "I cannot tell you how good it was to see him. He hasn’t changed. He’s just remarkable.”

Om du inte gillar videon ovan kan du försöka göra en bättre själv och dessutom ha chansen att vinna 10 000 amerikanska dollar. Läs om videotävlingen Se fler tävlingsbidrag

söndag 28 mars 2010

Gudstjänst från Frälsningsarmén i Uppsala



Trion medverkar i gudstjänsten och spelar Låt mig vandra nära dig.

Psalmsöndagens   gudstjänst i SVT sänds från Frälsningsarmén i Uppsala. På Frälsningsarméns gudstjänster har musiken alltid haft en framträdande plats. Jag vill påminna om vad Frälsningsarméns grundare  William Booth (1829 - 1912) skrev i julnumret av War cry (Stridsropet) 1880:

Sekulär musik tillhör djävulen, säger ni. Gör den? Om den gjorde det skulle jag ta den ifrån honom, för han har ingen rätt till en enda ton av de sju. Varje not och varje harmoni är gudomlig och tillhör oss.

Så helga din röst och ditt instrument.

Ta fram kornetter och harpor och orglar och flöjter och violiner och pianon och trummor, allt som kan skapa en melodi. Erbjud dem till Gud och använd dem för att göra alla hjärtan  glada inför Herren.

Min favoritservitris

Igår var det sista arbetsdagen för min favoritservitris här i Uppsala. Ja, alltså, hon gick inte i pension, utan hon gick vidare i livet med andra uppgifter. Hon har nu som 20-åring bestämt sig för att börja studera med sikte på att bli bostadsmäklare. Det kommer hon säkert att lyckas med, hon är den typ av person som uppnår de mål hon har bestämt sig för.

I dessa tider då många ungdomar pluggar och bor hemma tills de är omkring 20 år är Ulrika (vi kan kalla henne så) smått unik. Hon flyttade hemifrån som 16-åring och har sedan dess klarat sig själv genom att arbeta på flera av stadens restauranger. Ulrika har varit mycket uppskattad av både gäster och arbetsgivare. Hon var mycket professionell och hade förmågan att få alla gäster att känna sig speciella och extra varmt välkomna. Det kommer att ta sin tid innan jag lär mig leva med det tomrum som nu har uppstått i mitt uteätarliv.

Dock är jag glad över att Ulrika på senare tid börjat ha lite kontakt med min dotter. En bättre mentor än Ulrika kan hon knappast få i livets hårda skola.

lördag 27 mars 2010

1001 uppfinningar: Det muslimska arvet (4)



En dokumentärfilm från BBC om matematik.

Hos Muslim heritage och 1001 inventions hittar du mängder av vetenskapliga artiklar, videoklipp och dokumentärfilmer. Klicka nedan vid "Etiketter" för att se tidigare blogginlägg om 1001 uppfinningar

fredag 26 mars 2010

Bland blattar och sliprumpor

Det här inlägget var ursprungligen tänk att bli en snabbis på fyra rader med en länk till en intressant artikel  som behandlar skällsord på 1600-talet i Uppsala. Men det liksom spårade ur och jag började klicka mig lite hit och dit. Ni får ta inlägget för vad det är; ett exempel på dålig fokusering och internets förmåga att locka iväg mig på diverse stickspår. Men någon slags röd tråd finns det dock i virrvarret. Hoppas jag.

Brottsbalkens femte kapitel har rubriken Om ärekränkning I paragraf 3 står det att

"Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter. Är brottet grovt, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader."

Förmodligen kommer det förr eller senare att skrivas en doktorsavhandling om dagens bruk av skällsord. Någon akademiker kommer att vrida och vända på, analysera och tolka, användandet av ord som  blattar och svennefittor och sätta in dem i ett språkligt socioekonomiskt, politiskt, historiskt och juridiskt perspektiv. I framtiden kommer många av dagens värdeladdade och kränkande ord att uppfattas som oförargliga och rent av komiska. Tiden går, skällsorden skiftar, men förolämpningen består.

Erik Falk, doktorand i nordiska språk vid Uppsala universitet, arbetar med en avhandling om hur människor förolämpade varandra under 1630-talet i Uppsala. Hans källmaterial består av 652 rättegångsprotokoll som utförligt beskriver vad som hände och vem som sade vad till vem. Sliprumpa, hundsfott och täfsa är några exempel på de över 100 skällsord som ansågs så kränkande att det resulterade i en rättegång.

Enligt Erik Falk finns det vissa likheter mellan dagens samhälle och 1600-talets Uppsala.

- Gängbråk med hämndaktioner till följd av förolämpningar är något som förekommer både i dagens samhälle och på 1600-talet. Ofta förekom det våld i samband med att förolämpningar yttrades. Det grövsta våldet brukades av den som blivit förolämpad, som en reaktion.

Ett av de kränkande ord han stött på i rättegångsprotokollen, och som varit förbjudit i lag under hundratals år, används än i dag. I artikeln Så förolämpade man varandra förr får ni veta vilket ord.

När man i dag läser vissa bloggar kan man lätt få uppfattningen att kränkning inte längre är straffbart, att man kan vräka ur sig i stort sett vad som helst om andra personer och folkgrupper. Somliga bloggare tror att deras skriverier är skyddade av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, men så är det i regel inte. För bloggar som saknar en ansvarig utgivare gäller bestämmelserna i vanlig lag. Se även Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor

Bok-Victors antikvariat låg precis vid vykortets vänstra kant

För många herrans år sedan köpte jag ett litet häfte på knappt 50 sidor av den legendariske antikvariatsbokhandlaren Victor Persson, av alla kallad Bok-Victor, i hans butik på Drottninggatan i Uppsala. Häftet har titeln "Svenska invektiv" och innehåller gamla mustiga skällsord. Det var den första trycksak Bok-Victor gav ut på sitt förlag Bokfenix. Jag har fortfarande kvar häftet som i dag förmodligen är mycket svårt att få tag på eftersom sista upplagan gavs ut 1965. Den kom ut i sju upplagor på totalt 20 000 exemplar. Men misströsta inte. Ni är bara ett klick ifrån en hemsida där ni hittar en samling skällsord som bygger på boken. Om ni vill berika ert språk med ålderdomliga och dialektala kraftuttryck så klickar ni här

Bok-Victor sägs vara mannen som myntade uttrycket "Åsa-Nisse-marxister". Enligt uppgift skall han ha syftat på medlemmar i centerpartiets ungdomsförbund som hade Karl Marx och den före detta partiordföranden Gunnar Hedlund(c) som lärofäder. Bok-Victor dog för ett tiotal år sedan och på hans gravsten, som är utformad som en öppen bok, står det just Bok-Victor.

torsdag 25 mars 2010

Storebror ser dig

Man upptäcker ständigt nya finesser på nätet. När jag nyligen loggade in på mitt Google-konto klickade jag för första gången på länken "webbhistorik" och blev både fascinerad och  skrämd.

Jag fick veta att jag sedan 6 mars 2009 hade gjort 8808 sökningar med Google. Inte nog med detta. Varje sökord och webbsida jag besökt fanns länkade med angivande av datum och tid för sökningen. Dessutom var sökningarna uppdelade i nio olika kategorier som webb, nyheter, bilder, video, sponsrade länkar. Under "trender" kunde jag se mina vanligaste sökord, besök på de vanligaste webbplatserna och vanligaste klicken på webbplatserna, från de senaste sju dagarna till "Hela tiden". Plus en del annat smått och gott.

Det fanns även en länk med namnet "Utvidga webbhistoriken". Informationen om den tjänsten var omfattande och krävde att man laddade ned ett tilläggsprogram och själv aktiverade tjänsten. Det får bli vid något senare tillfälle. Under länken "Ovanlig aktivitet i webbhistoriken" fick jag bland annat tipset att "installera Google Pack och använd Spyware Doctor för att ta bort program som sparar allt du skriver på tangentbordet eller spionprogram från datorn."

Först blev jag helt fascinerad och började genast fundera över vilken praktisk nytta jag kunde ha av all denna information. Senare kom tanken på vilken praktisk nytta någon annan kunde ha av detta.

Omfamna livet

tisdag 23 mars 2010

Mitt liv som aktieägare

Det är ett tufft liv att vara aktieägare.

Jag kom hem igår kväll efter en god middag och ett par glas rödvin (för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar) och läser att mina grannar här i Uppsala, dataspelutvecklarna Starbreeze, hade fått ett av sina två stora projekt för Electronic Arts (EA) cancellerat. Det var ett himla liv på aktiechattarna under kvällen och som väntat dök aktiekursen ordentligt strax efter det att börsen öppnade i dag. Den sedan en längre tid hårt pressade aktien var som lägst nere i 18 öre, men har återhämtat sig något under dagen.

Jag har ägt aktier i Starbreeze i snart tio år och hade tidigare en hemsida om bolaget som tyvärr lades ner på grund av juridiska skäl. I dag har jag en blogg om Starbreeze som till och med bolaget länkar till på första sidan på sin sajt; "Stay up to date! Keep up to date on coverage of Starbreeze Studios with Svarten Blog!" Sånt är ju trevligt, men innebär förstås också ett ansvar. Inget trams på den bloggen, kolla uppgifterna ordentligt innan de läggs ut och vara noggrann med källhänvisningar. I dag har det varit en mindre invasion på bloggen med besökare från hela världen som läst om att EA lägger ner ett av sina spel.

Personligen sitter jag still i båten och behåller naturligtvis mina aktier i Starbreeze, lade även ut en köporder i dag. Enligt bolagets VD är det inte aktuellt med några uppsägningar av personal utan de slussas över till det andra spelet som Starbreeze utvecklar åt EA och som nu har fätt ett extra budgettillskott. Det låter bra.

Detta om detta. Det blev i alla fall till ett blogginlägg även denna aningen svettiga börsdag. Nu går jag ut och dricker en Guinness på Buddy's (för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar).

måndag 22 mars 2010

Afghan Star - Afghanistans "Idol"



Ett klipp ur dokumentären Afghan Star, Afghanistans motsvarighet till Idol. Filmen kommer under våren att visas i SVT - så håll ögonen öppna. Besök filmens hemsida Hos AfghanStar hittar ni massor av klipp från tv-programmet.

Agenda intervjuar Shakeb Isaar, före detta programledare i radio och TV för Afghan Star. Hans program var mycket populärt, men regeringen och de religösa hatade det. Efter tusentals hot, fler än hundra fysiska attacker som resulterade i nio operationer, flydde han slutligen till Sverige efter att hans kvinnliga kollega mördats.

Sveriges Radio intervjuar Shakeb Isaar

Se även blogginlägget Mr. Afghanistan: Kroppsbyggare i Kabul

söndag 21 mars 2010

Verktygslådan mot rasism och islamofobi

Jag är socialt handikappad. Flera av mina gamla vänner har slutat höra av sig till mig. Nya vänskapsband är väldigt svårt att knyta. Mitt sociala handikapp begränsar allvarligt min möjlighet att deltaga i angelägna aktiviteter.

Så är det att arbeta hälften av månadens kvällar och nätter.

Och vad har denna självömkande inledning i detta inlägg att göra? Jo. Jag är alltså på grund av mitt arbete förhindrad att deltaga vid lanseringskonferensen för projektet Verktygslådan mot rasism och islamofobi torsdagen den 25 mars mellan 13-17 på Kista torg 7 (Kista träff). Det blir föreläsningar av bland andra Jan Hjärpe, religionshistoriker och professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet, och Mattias Gardell, religionshistoriker och professor i jämförande religionsvetenskap vid Uppsala universitet.

Konstnären Ida Dzanovic (blogg), som varit djupt involverad i projektet, ställer ut 20 av sina teckningar. Hon har  gjort ett tiotal illustrationer till den bok som publiceras i samband med projektet. Ida har även skapat förpackningen till dundermedicinen Islamofobil som skickats ut till bland annat skolor och riksdagens samtliga ledamöter.



Filmen är en del av projektet som Forum För Lika Rättigheter driver i samarbete med studieförbundet Ibn Rushd, Kista folkhöskola och Sveriges Muslimska Råd. Se projektets övriga filmer och läs mer hos Antirasism.info

Bandy: SM-finalen - en parodi



Hammarby besegrade Bollnäs med 3-1 och vann sitt första SM-guld.

SVT: Striden om slöjan

Korrespondenterna som sändes i SVT2 den 17 mars och går i repris 23 mars handlar om den infekterade striden om slöjan Programmet kan ses på nätet till och med 25 april 2010. Så här presenterar SVT programmet:

Korrespondenterna undersöker vad som döljer sig bakom den infekterade debatten om slöjan och söker svaren i Paris, Kairo och Peshawar. Trenden är att allt fler bär slöja men det visar sig att påfallande ofta är det välutbildade kvinnor som står på barrikaden för rätten att bära slöja. Frågan är om striden om slöjan egentligen handlar om vem som har rätt att tolka vad slöjan har för innebörd.

Den besynnerliga mannen på puben

Jag bara måste berätta detta, trots att ingen kommer att tro mig.

I torsdags var jag ute och drack en öl på ett av mina stamställen i Uppsalas innerstad. Utanför entrédörren till restaurangen stod en ensam hund fastbunden vid ett cykelställ. Den tittade på mig med sorgsna ögon och gnydde högljutt. Jag tyckte synd om den, men undvek att gå i dess närhet. Man vet aldrig hur hundar som står kopplade reagerar när en främling närmar sig. Deras "fångenskap" kan göra dem rädda och aggressiva.

Jag går in på restaurangen och konstaterar att det nästan är tomt på gäster denna eftermiddag. I det avskilda pubrummet är det helt tomt. Nej. Vid fönstret upptäcker jag en man som står och tittar ut. Trots att jag aldrig sett honom tidigare så hejar jag på honom. Han nicker tillbaka och står kvar vid fönstret med ölglaset i handen. Jag sätter mig på en av de höga pallarna vid bardisken och vänder ryggen emot honom. Bartendern hälsar igenkännande, ger mig min vanliga ale (tyvärr serveras inte Guinness på detta ställe) och försvinner sedan ut i köket.

I spegeln på väggen bakom flaskorna på barhyllorna ser jag hur mannen vid fönstret hela tiden står och trampar. Han liksom joggar på ett och samma ställe. Ett mycket märkligt beteende som pågår oavbrutet. Jag vill inte genera honom med några närgångna frågor, men bestämmer mig för att försöka inleda ett samtal bara för att försäkra mig om att allt står rätt till med honom.

- Är det din hund?
- Ja.
- Den är väldigt fin.
- Ja.

Det blir tyst en stund.

- Men jag tror han saknar dig.
- Det är därför jag står vid fönstret. Han blir lugnare när han kan se mig.

Hela tiden fortsätter mannen att jogga på stället och se ut genom fönstret. Plötsligt vänder han sig emot mig.

- Du  undrar förstås varför jag står och trampar så här.
- Jo, det kan jag inte förneka.

Och mannen börjar berätta. Det är så att han tycker mycket om att dricka en och annan öl ibland, men hans hustru tycker det blir alldeles för många och håller ett vakande öga på hans konsumtion. Han blir tvungen att ständigt hitta på nya knep och ursäkter för att smyga åt sig sina öl. Ett av de äldre standardknepen är att smita in och dricka en öl i samband med rastningen av hunden. Men hans hustru blev misstänksam efter det att han  en gång glömt de syrliga karameller han åt för att dölja öldoften vid hemkomsten.

En kväll när han som vanligt skulle gå ut med hunden kom hustrun fram till honom och räckte över ett klockliknande föremål.

- Sätt på dig den här, sa hon.
- Vad är det?
- En stegräknare.

Mannen ser med ett lätt plågat ansiktsuttryck på mig.

- Du förstår själv sambandet.

Det gjorde jag. Han avslutar sin öl, stoppar några karameller i munnen och säger "hej, då". Utanför fönstret hör jag hunden skälla glatt när husse äntligen kommer ut från restaurangen.

lördag 20 mars 2010

1001 uppfinningar: Det muslimska arvet (3)


1001 Inventions by svarten

Absolute Banana tipsade om en underbar video i bästa Harry Potter stil om den "mörka medeltiden" och islams hemligheter. I dessa två inlägg hittar den kunskapstörstande besökaren ett par videos om Al Jazaris avancerade vattenteknologi och flera intressanta "lära mera"-länkar. Ett besök hos Muslim heritage borde vara obligatoriskt.

Firandet av Newroz/Norouz



Özz Nûjen på Raw comedy 2010.

Newroz/Norouz betyder "ny dag" och är benämningen på det iranska, kurdiska, afghanska och tadzjikiska nyåret som firas av omkring 300 miljoner människor världen runt. I Sverige beräknar man att cirka 200 000 personer deltar i firandet. Men det är inte bara en dag som firandet pågår, det är nästan 13 dagar säger en representant för Kurdistans kulturförening i Falköping till Sveriges Radio.

I slutet av februari i år erkändes Newroz av FN:s generalförsamling som internationell högtidsdag och togs med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. FN har bestämt dagen till den 21 mars, men enligt andra uppgifter jag stött på firas den någon gång mellan 18 och 22 mars.

I år gör Riksteatern en miniturné (artister, tid och plats) som pågår mellan 20 och 27 mars. Konferencier är Özz Nûjen och medverkar gör bland andra gruppen Abjeez som jag uppmärksammat vid flera tillfällen på bloggen.

För er som vill lära er mer om det persiska nyåret rekommenderar jag Ashk Dahléns essäer, (missa inte dem han har länkat till i vänsterkolumnen).

fredag 19 mars 2010

Cachad och Ctrl+F

Trots att jag haft hemdator sedan mitten av 90-talet och flitigt använder datorn på mitt arbete var det helt nyligen jag upptäckte en användbar finess. När jag frågat andra datoranvändare om de kände till den så var svaret nekande från nästa alla. Därför har jag anledning att tro att även några av bloggbesökarna är ovetandes om detta hjälpmedel.

Ni har säkert, precis som jag, upplevt frustrationen över att göra en Google-sökning och hamnat på en sida som är proppfull med text. Man inser att det kommer ta en evighet att leta upp sökorden och orkar inte ens försöka. Det finns en tangentkombination som är mycket använbar vid sådana tillfällen. Om man trycker Ctrl+F dyker det upp en liten sökruta där man skriver in orden som sedan färgmarkeras på sidan. Ett annat, och i vissa fall kanske ännu smidigare sätt, är att klicka på "Cachad" under Google-träffarna, även då blir sökorden markerade med färg.

Det här inlägget tillkom naturligtvis endast för att någon ska få tillfället att skriva kommentaren:

Va?! Kände du inte till det? Hahaha. Det är ju ren ABC-kunskap. Hihihi...

Gyllene kulor



Golden balls - så här går det till:

Två spelare och en finalpott på drygt 100 000 pund, över en miljon svenska kronor i dagens valutakurs. Båda spelarna skall i hemlighet välja en boll som det antingen står "split" eller "steal" på. Om båda väljer "split" delar de på pengarna, hälften var. Om den ene väljer "split" och den andre "steal" får den sistnämnde alla pengarna. Om båda väljer "steal" får ingen av dem en enda krona.

torsdag 18 mars 2010

The Simpsons reser till Jerusalem


I november 2008 sändes ett avsnitt av The Simpsons där de fick en muslimsk familj som nya grannar. En representant för The Council on American-Islamic Relations skrev till den programansvarige att "I applaud your effort in Sunday's episode of 'The Simpsons' to humanize American Muslims by challenging anti-Muslim sentiment  in our society". Du kan läsa mer om avsnittet i ett tidigare inlägg som också innehåller en länk där du kan se hela programmet.

I det avsnitt som skall sändas 28 mars i amerikansk TV reser familjen Simpsons till Jerusalem. Det är mycket hysch-hysch om avsnittets innehåll, men det påstås att pappa Homer får för sig att han är den nye Messias. Al Jean, producent för tv-serien, säger att folk från alla religioner kan samsas om att bli förnärmade över avsnittet och fortsätter:

- De kristna, judarna och muslimerna är eniga i sin ilska mot Homer. Det är det enda de kan enas om.

Redigerat: Se hela avsnittet när Simpsons besöker Israel.


Den här bilden gjordes av en reklambyrå när The Simpsons skulle introduceras för tv-tittarna i Angola.

Se även ett avsnittet av South Park från 2001 där de stora religionernas profeter är bästa vänner och kämpar tillsammans mot ondskan i världen.

Sången om Jihad Jane

En Google-sökning på "Jihad Jane" inom citationstecken ger just nu närmare en och en halv miljon träffar och en sökning utan citationstecken ger nästan tre miljoner träffar. Citatet om att Colleen "Jihad Jane" LaRoses liv har varit tragiskt som en countrysång har citerats på tusentals bloggar och hemsidor.

Allt är förberett. Detta är ett marknadsmässigt guldläge. När kommer sången om Jihad Jane?

Tills vidare får ni hålla tillgodo med denna terroristsång från countrygruppen The Muscular Christians.

onsdag 17 mars 2010

St. Patrick's på Buddy's i Uppsala


Bara för att visa vilken skötsam och moderat alkoholnyttjare jag är så lägger jag redan nu, strax efter klockan åtta på kvällen, ut en bild från kvällens St. Patrick's sväng på de av Uppsalas restauranger som serverar Guinness från fat. Mannen på den för kvällen nytagna bilden, Buddy Mooney, är den stora personligheten bakom Buddy's

När jag kom till Buddy's vid 5-snåret så var alla borden fullsatta med matgäster. Samtliga stolar vid baren var upptagna och stående öldrickande gäster tog upp det mesta av den övriga golvytan. Den vänliga och hårt arbetande personalen fick kryssa sig fram bland alla gäster. Jag var lyckligt lottad som efter ett tag hittade en ledig plats att ställa ner mitt glas med Guinness på. Men så ska det vara på St. Patrick's Day; folkligt, festligt och hjärtligt.

17 mars: St. Patricks's Day

Jag laddar upp inför kvällen genom att kolla på några reklamfilmer för Guinness. Plockade även fram en gammal partyhatt och mitt St. Patrick's Day Commemorative glas från 1997.

Jag brukar fira tre nationaldagar. På Ghanas nationaldag 6 mars sätter jag på mig något klädesplagg jag köpt i Ghana och lusekoftan bär jag alltid på Norges nationaldag 17 maj. I dag, på St. Patrick's Day sätter jag på mig något grönt och besöker alla ställen i Uppsala som serverar Guinness. Sveriges nationaldag har jag ännu inte utarbetat någon återkommande tradition för, men det kommer säkert med tiden.



Guinness - Bring It To Life hade premiär i brittisk TV den 4 november 2009.

Bandy: Bollnäs i SM-final


Det finns plats för 24 400 åskådare på de utbyggda läktarna på Studenternas idrottsplats i Uppsala när finalen spelas söndagen den 21 mars. Se Upsala Nya Tidnings webbtv: Nu är läktaren klar för folkfesten Se även blogginlägget Bandy: Rätt lag vann - Bollnäs

tisdag 16 mars 2010

Youssou N'Dour på TV



Musikvideo med Youssou N'Dour: Marley

I kväll 22:00 sänder SVT1 en dokumentär om Youssou N'Dour från Senegal. Repris söndagen 21 mars. Så här presenteras programmet:

K special på rundresa med den senegalesiske popstjärnan Youssou N'Dour. Han är muslim och vill visa upp islams vackra sida. Han sjunger om hopp och tolerans och är på sitt sätt en musikalisk politisk ledare.

Se programmet på nätet till och med 15 april 2010.

Se även gårdagens inlägg om Youssou

Youssou N'Dour har gjort musiken till den animerade filmen Kirikou och den elaka häxan . Hör av dig om du vill få en gratis DVD med filmen (där alla talar svenska). Du behöver inte uppge namn och adress i första e-brevet, skriv bara att du är intresserad, sedan hör jag av mig till den utvalde.

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna perioden 13 februari - 15 mars.

1. Startsidan
2. Muslimer som bloggar (2)
3. Psykopat
4. Sex i hundparken
5. Gösta "Snoddas" Nordgren: Flottarkärlek
6. Erotiska tempel i Khajuraho, Indien
7. Det skvallrande hjärtat
8. Vad betyder ditt namn?
9. Spel: Afrikas geografi
10. Köp medicin för halva priset på internet

måndag 15 mars 2010

Åt helvetet med demokratin!



Under de senaste veckorna har jag ägnat en del tid åt att besöka amerikanska och europeiska hemsidor och bloggar som förespråkar en extrem form av politisk islam. Det har varit en lärorik och delvis skrämmande upplevelse att ta sig en närmare titt på dessa små grupperingar.

Nu sitter jag här med en massa länkar och nerladdat material och vet inte riktigt vad jag ska göra med det. Å ena sidan känns det inte särskilt behagligt att deltaga i spridandet av materialet. Å andra sidan tycker jag det finns anledning att ta del av dessa extrema gruppers budskap, särskilt i dag då vi även i Sverige har fått ett mindre sällskap med muslimer som söker samarbete med rasistiska och högerextremistiska rörelser och på vars bloggar det läggs ut videos med en amerikansk före detta Ku Klux Klan ledare och texter av en muslimsk ledare som samarbetade med Hitler och Mussolini.

Tills vidare lägger jag endast ut ett klipp ur en längre video med en amerikansk konvertit, Younus Abdullah Mohammad, som är mycket aktiv på nätet. Hans syn på demokrati delas även av vissa svenska muslimer

Mutabaruka: Dis poem



Mutabaruka läser dikten Dis poem Text / Lyrics Se även samma video med musik pålagd.

När jag tidigare nu på förmiddagen postade ett inlägg om Youssou N'Dour såg jag att den gamle dub poeten Mutabaruka var med i Youssous video för nya albumet Dakar-Kingston. Till min förvåning upptäckte jag att det inte fanns något om Mutabaruka på bloggen, trots att det är en artist jag har följt i många år. Nu är den missen åtgärdad.

Youssou N'Dour: Dakar - Kingston



Om Youssou N'Dour och hans nya album Dakar - Kingston

Youssou N'Dour har jag sett uppträda vid flera tillfällen, både i Sverige och utomlands. I februari 1992 såg jag honom på stadion i Gambia, dagen innan påven kom dit och höll mässa. Jag försökte få en intervju med honom, men det lyckades inte. Jag fick inte ens möjlighet att träffa den person som eventuellt kunde ge tillstånd till en intervju. Youssou behandlades som en kunglighet av sin stab och det tycktes omöjligt att få komma i närheten av honom.

I augusti samma år fick jag veta att Youssou skulle spela på Rackis i Uppsala Denna stora stjärna som några år tidigare varit på världsturné med bland andra Bruce Springsteen, Sting, Tracy Chapman, och Peter Gabriel skulle uppträda inför en publik på 300-350 personer - det lät helt otroligt. Anledningen till att det var möjligt berodde på flera saker, men att hans dåvarande manager funnit sin älskade i Sveg och bosatt sig där hade naturligtvis betydelse.

Björn Carlsten, en av de två bröderna bakom legendariska Rackis, berättade att Youssou hade en kravlista inför sina konserter som var tjock som en telefonkatalog, bara belysningskraven var en rejält tjock bibba. På Rackis fick han dock nöja sig med några strålkastare i taket med färgad plast påklistrad.

Konserten på Rackis var den bästa jag sett med Youssou. Det var en magisk afton. Före spelningen satt han bland gästerna med sin fru Mamie Camara och ett par bandmedlemmar och tittade på sändningen från olympiska sommarspelen i Barcelona. Arrangemangen kring spelningen var helt annorlunda än i Gambia och Youssou såg ut att stortrivas. Det fattades bara att han haft en Norrlands Guld i handen och sagt att det är skönt att vara sig själv för en stund

söndag 14 mars 2010

Bandy: Rätt lag vann - Bollnäs



Bollnäs och Örebro i SM-final på Stadion i Stockholm 1951. Bollnäs vann med 3-2 och blev för första gången svenska mästare i bandy.

Andra halvleken och förlängningen i gårdagens match (se hela matchen) mellan Bollnäs och Sandviken är nog det mest spännande bandy jag någonsin sett. Uppriktigt sagt hade jag inga större förhoppningar om att Bollnäs skulle vinna och när Sandviken kvitterade till 3-3 på övertid trodde jag det var kört, men tre och en halv minut in på förlängningen gjorde Bollnas det avgörande målet. På tisdag 20:00 spelas den sista avgörande matchen. Om gudarna står oss bi är det Bollnäs som nästa söndag, på Jungfru Marie Bebådelsedag, möter Hammarby i finalen på Studenternas i Uppsala

Svenska mästare 1956 (Klicka på bilden för större format)



Bollnäs GIF och Västerås SK i SM-final 1943 på Laduviken, Stockholm.

Bollnäs GIF spelade sin första SM-final mot Västerås SK 1943. I den första matchen som gick på Stadion i Stockholm inför 16 000 åskådare tog giffarna ledningen med 2-0. Slutresultatet blev 2-2.

Omspelet i Bollnäs måste på grund av isens dåliga kvalité förvandlas till en vänskapsmatch. Natten till lördagen var det köldgrader och utmärkt is i Bollnäs, men på söndagsmorgonen satte regnet in och redan före matchen underkändes planen för SM-spel. När en kvart återstod bröts matchen på grund av att leran stack upp överallt på planen. Matchen vanns av Bollnäs med 1-0. Målet gjordes av Jörgen Wasberg efter endast tre minuters spel.

Den tredje matchen spelades på Laduviken i Stockholm och Västerås vann med 3-0.

Källa: vsk.nu

torsdag 11 mars 2010

Sionisterna bakom all ondska i världen



En video som lades upp på Tuben i oktober 2006.

Jag blir riktigt förskräckt ibland när jag besöker en del av bloggarna på länklistan Muslimer som bloggar Den absolut överväldigande majoriteten av bloggarna skrivs av vanliga, hyggliga människor som har samma problem och glädjeämnen i livet som de flesta av oss andra svenskar. De som skrämmer mig är dessa fåtal bloggar som med fanatisk frenesi driver tesen om Den Världsomfattande Judiska Sammansvärjningen. Naturligtvis använder de benämningen sionister och inte judar, men det händer att de slinter på tangenterna ibland. Enligt dessa bloggare ligger sionister bakom all ondska i världen. Sverigedemokraternas ständiga upprepningar om "massinvandringen" som roten till alla nuvarande problem i Sverige kan tyckas nyanserat och genomtänkt i jämförelse med dessa paranoida "antisionister".

"Sionisterna söker världsherravälde. De har köpt massmedier, banker och även regeringar och presidenter."

"Alla vet att det egentligen är sionisterna som ligger bakom (9/11) attacken."

"Att al-Qaida samarbetar med den neokonservativa/sionistiska eliten i USA är det ingen som tvekar om."

"Jag är fortfarande helt säker på att de senaste mordplanerna mot Vilks är bara en sionistisk komplott mot Islam."

Citaten ovan är hämtade från en enda blogg och jag behövde sannerligen inte anstränga mig för att leta fram dem, det finns mycket mer i samma anda att välja på.

Ett sundare leverne

Mycket kan man beskylla mig för, men knappast för att vara någon hälsofreak. Visserligen går jag till och från jobbet, vilket blir totalt
8-9 mil per månad, men det är också den enda form av motion jag utövar.

Överviktig är jag inte, men av någon anledning har en relativt stor del av min normalvikt en benägenhet att koncentrera sig till magpartiet. Min trådsmala tonårsdotter, som nästa vecka gör sin debut på catwalken, tycker dock att jag ska banta. Personligen tror jag det är ett sätt för henne att säga att jag borde lägga mindre pengar på mina restaurangbesök och mer på hennes klädkonto. För övrigt har jag aldrig hört henne nämna att det blir billigare om vi äter hemma när jag föreslagit att vi ska gå ut och äta.

Men visst borde jag tänka mer på min hälsa, jag befinner mig onekligen i riskzonen. Varje dag stoppar jag i mig tre olika små piller för att hålla blodtrycket på någorlunda normal nivå, likt förbaskat händer det titt som tätt att det skenar iväg till oacceptabelt höga höjder. Detta trots att läkare både inom primärvården och på Akademiska sjukhusets kardiologavdelningar har gjort sitt bästa för att hitta rätt mediciner i lämpliga doser.

Nu har jag bestämt mig för att leva ett sundare liv och på ett mer medvetet sätt välja vad jag äter och dricker. Det kommer inte att bli någon snabb förändring över en natt, utan ett steg i taget för att kunna känna efter vad som fungerar.

Mitt höga blodtryck och risken för hjärtinfarkt är det primära, så jag sätter in de första åtgärderna på det området. Jag kommer således fortsätta med att dricka en pint Guinness nästan varje dag som jag inte arbetar på kvällen. Guinness har nämligen egenskaper som minskar risken för hjärtinfarkt Jag kommer ibland att byta ut det mörka ölet mot ett par glas rödvin, som också har positiva effekter när det gäller att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar Dessutom kommer jag dagligen att äta mörk choklad, som innehåller minst 80 procent kakao, vilket är bra för att sänka blodtrycket, något som även nämns i medicinbibeln FASS

Eftersom jag jobbar hälften av månadens kvällar och nätter kan jag naturligtvis inte dricka Guinness eller rödvin vid de tillfällena, detta bortfall kommer jag att kompensera genom ett extra intag under mina lediga dagar.

Detta får bli mina första små steg mot ett sundare leverne.

onsdag 10 mars 2010

"Jihad Jane" planerade mörda Lars Vilks



Video från ABC:s artikel 'Jihad Jane's' Arrest Raises Fears About Homegrown Terrorists

Colleen R LaRose, en amerikansk kvinna som kallar sig Jihad Jane, har åtalats i USA för att vara del i en konspiration med målet att mörda en svensk medborgare. Svensken uppges vara konstnären Lars Vilks som tecknade Muhammed som rondellhund, skriver Aftonbladet Läs även Lars Vilks blir en oförtjänt symbol för yttrandefriheten

Black Stalin: Burn dem



Den femfaldige calypsokungen Black Stalin (Leroy Calliste, född 1941) från Trinidad har jag uppmärksammat tidigare och kommer säkert att göra det fler gånger i framtiden. Han är nämligen en av mina stora favoritartister, alla kategorier.  Den här gången blir det en video från 1992, där han backas upp av Roy Cape & The Kaiso All Stars. Roy Cape är mannen med de långa rastaflätorna som spelar saxofon.

Kom just ihåg att när Roy Cape för  första gången besökte Sverige i mitten av 80-talet  tillsammans med calypsosångaren Mighty Chalkdust så hade jag ett finger med i spelet. Roy hade fått den otacksamma uppgiften att försöka få ett gäng ihopplockade musiker bosatta i Sverige att lära sig spela calypso och kompa Chalkdust under turnén. En av musikerna hörde av sig till mig och bad mig sända över ett kassettband med de låtar Chalkdust skulle framföra - vilket jag gjorde, på ett villkor, att de bokade in en spelning på Musikforum i Uppsala. Och så blev det.

I videon sjunger Black Stalin Burn dem(sic!), en av de två sånger han tävlade med när han 1987 vann calupsokungkronan. I sången ber han Gud att få hoppa in som vikarie för Sankte Per och personligen ta hand om några riktigt avskyvärda syndare för att sända dem till den eviga elden i helvetet.

tisdag 9 mars 2010

Fatwa mot terrorism

Muhammad Tahir ul-Qadri, en mycket inflytelserik muslimsk ledare, publicerade förra veckan en fatwa på 600 sidor med titeln Fatwa on suicide bombings and terrorism.

Tahir ul-Qadri säger att terrorister och självmordsbombare inte är några martyrer och deras handlingar kan aldrig någonsin betraktas som Jihad De är icke-troende som endast kommer att bli hjältar i helvetet. "Terrorism är terrorism, våld är våld, och det har ingen plats inom islam, inget kan rättfärdiga det. Det finns inga ursäkter eller om och men. Världen behöver ett absolut, ovillkorligt och totalt fördömande av terrorism", säger Tahir ul-Qadri. Fatwan på nätet

Källa: Sheikh issues fatwa against all terrorists The Independent



Nyhetsrapportering om fatwan. Hela Tahir ul-Qadris presskonferens finns på Tuben.

Bibelcitat

"Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike." 

Matt 19:24, Mark 10:25 och Luk 18:25


"Bättre bo ute i öknen än med en ilsken och grälsjuk hustru."

Ords 21:19

"Som en sandig backe för en åldrings fötter är en grälsjuk kvinna för en stillsam man."

Syr 25:20

[Han]Vad du är skön, min älskade,
vad du är skön!
Dina ögon är duvor
bakom din slöja.
Ditt hår är som en flock getter
som strömmar utför Gileads berg.

Höga Visan 4:1


Videvisan (Sov du lilla videung)



Jag har njutit av varje dag denna vinter. Denna vita och kalla vinter som pågått sedan mitten av december kan jag inte påminna mig någon  motsvarighet till här i Uppsala.  En riktig vinter med knarr istället för plask under skosulorna. En ljus vinter med träden klädda i snö och rimfrost. Jag njöt till och med av de få blåsiga dagar då vindens kyla bet mig i  kinderna.

Tanken på den kommande våren gör mig nästan yr av glädje. Att  snön och kylan skall försvinna, att träden åter skall grönska och spröda blommor växa upp ur marken  -  det är ett mirakel.

måndag 8 mars 2010

Min älskade svärmor

Sweet Mother by Prince Nico & Rocafile Jazz on Grooveshark

Kvinnorna - Afrikas ryggrad



En film från The green belt movement

Årets huvudtema under filmfestivalen Tempo 10-14 mars i Stockholm är Afrika. Det visas 21 inspirerande, berörande, och aktuella dokumentärfilmer från Afrika, med flera av filmarna på plats. En av filmerna är As old as my tongue: The myth and life of Bi Kidude

Kvinnokamp 1890 - 1930

Emmeline Pankhurst (1858 - 1928)

Redan för någon vecka sedan bestämde jag mig för att i dag, på
den internationella kvinnodagen, lägga ut två filmer som skildrar kvinnornas kamp för frigörelse i Storbritannien under åren 1890 - 1930. Jag hade även tänkt skriva en introduktion till filmerna och komma med lite egna funderingar. Men. Jag är mannen som lever efter mottot: "Gör icke i dag vad du kan skjuta upp till morgondagen".

Nu sitter jag på jobbet och har helt enkelt inte tid att skriva min grandiosa inledning. Dock kan jag lova att filmerna är mycket intressanta och innehåller unikt material om i första hand de militanta suffragetterna under ledning av Emmeline Pankhurst

Klicka på bilderna för att se filmerna.


Emancipation of women, del 1


Emancipation of women, del 2

Alf Hambe: Säg, vad blir det av oss



Alf Hambe sjunger Säg, vad blir det av oss. Sången framfördes även av Cornelis Vreeswijk i holländsk översättning, Waar gaan wij naar toe na onze dood, vid en konsert 1967 som gavs ut på skiva 2004 av Cornelis Vreeswijksällskapet med titeln Cornelis i Saltis

Ur Din guide till Alf Hambe, Lira #3 2006:

Man förknippar Hambe med gränslandet mellan fantasi och verklighet, hans land är Molom, som kan betyda moll, moln eller mol allena. Ett lite dystert land alltså, som presenterades i vissamlingen Visa i Molom år 1965. Molom befolkas av vaganter och tokar, samt av den spännande Gröne Greven. I sina kanske mest framgångsrika visor, Kajsas udde (1969) och Orgeln på vinden (1974), spårar man en poet med en intresseväckande föreställningsvärld, men också en bred musikalisk palett då han smidigt färgar med drag ur flera folkliga traditioner.

Alf Hambe: Ännu en sång om den gröna dimmans skog Texter, noter och ackord.

söndag 7 mars 2010

Rune Andersson - trubadur



Rune Andersson sjunger Ruben och Rut (live).


Detta hände sig en gång för länge sedan, på den tiden då vi fortfarande kunde känna oss lyckliga utan att äga varken mobiltelefon, mikrovågsugn eller dator med internetuppkoppling. Ja, kan du tänka dig, det har faktiskt funnits en sådan tid.

Nåväl. Vid 4-snåret en vacker sommarnatt vandrade jag och ett par kompisar genom centrala Stockholm med siktet inställt mot en lägenhet på Wollmar Yxkullsgatan på Söder. Staden var stilla och endast enstaka personer var ute. I närheten av Dramaten såg vi en man som verkade bekant.

- Är det inte Rune Andersson? Trubaduren.
- Jo, visst är det han.

Jag och en av kompisarna satt med i en fritidskommitté som arrangerade föreläsningar, artistbesök och liknande på internatskolan där vi båda gick. Rune Andersson var en av mina favorittrubadurer. Några av hans LP-skivor står fortfarande kvar i min skivhylla, men det var många år sedan jag lyssnade på dem.

- Ska vi fråga om han vill komma till skolan och sjunga?
- Äh, det har vi inte råd med.
- Vi kan säga som det är, att vi inte har så mycket pengar.

Vi bestämde oss för att gå fram till honom och fråga. Vi presenterade oss artigt och talade om vad vi ville. Rune lyssnade tålmodigt på oss och frågade om det var eleverna själva som stod för arrangemanget. Visst är det så, bedyrade vi och "glömde bort" att nämna att det var skolan som stod för utgifterna. Vi bytte telefonnummer och Rune var noga med att vi skulle kontakta honom personligen, inte genom hans bokningsagent.

Några månader senare kom Rune till skolan och framträdde under medeltida valv i slottskällaren inför en entusiastisk publik. Det var en magisk afton. Efteråt hängde han med till elevhemmet och drack öl och käkade scones. Vi satt och snackade halva natten.

När jag nu googlade på hans namn för att plocka fram lite fakta om honom blev jag förvånad över hur lite jag fann. Hos Wikipedia fanns bara en kort artikel. Gig-listan från legendariska musikpuben Rackis här i Uppsala visar att han framträdde där vid tre tillfällen i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Sedan kan man läsa lite om hans samarbete med trubadurkompisarna Finn Zetterholm och Bengt Sändh, annars är det inte mycket man hittar om hans konstnärsgärning som visdiktare, trubadur, poet och konstnär. Tråkigt. Mycket tråkigt att behöva konstatera. Det är dags för en Rune Andersson revival.

lördag 6 mars 2010

Intervju med en självmordsbombare

I morgon är det val i Irak. Iraks ”armé av änkor” väljer framtid, skriver Dagens Nyheter. Igår visade Aktuellt en intervju med Dua'a Muhammad, en i dag 17-årig tjej som sommaren 2008 greps vid en vägspärr när hon var på väg för att i en självmordsattack spränga hotell Sheraton i Iraks fjärde största stad, Erbil. Inslaget börjar efter 19 minuter och finns kvar på nätet till och med 12 mars.

fredag 5 mars 2010

Fredagsmys med Libero



Jag kunde bara inte låta bli, den är ju sååå gullig.

PinglanMadde är tillbaka

Bloggaren pinglanMadde är tillbaka igen på sitt gamla ställe i cyberrymden Strax före julen förra året hade hon fått nog av alla otrevliga kommentarer på sin blogg och sade Tack och hej, leverpastej och försvann till (för mig) okänd plats på det oändliga nätet. Men nu har hon alltså tänkt ett varv till och kommit fram till  "att inte låter jag nån knäppa mig på näsan i verkliga livet, så varför ska de få knäppa mig på näsan i min blogg?"

Taqwacores: The birth of punk islam



Författaren Michael Knight intevjuas av Q TV.

Trailer för dokumentärfilmen Taqwacores: The birth of punk islam

När Michael Knight var 17 år lämnade han sitt hem i Rochester, USA, och drog iväg till Pakistan för att studera vid en madrassa, en så kallad koranskola. Han konverterade till islam och stoppade in namnet Muhammad mellan sitt för- och efternamn.

Efter några år som muslim skrev han boken The Taqwacores om ett gäng påhittade muslimska punkare som bodde tillsammans i ett hus i Buffalo, New York. När boken publicerades 2003 blev han kontaktad av flera läsare som hävdade att de också var Taqwacores och det började växa fram en muslimsk punkrörelse i USA. Filmaren Omar Majeed gjorde dokumentärfilmen Taqwacores: The birth of punk islam som släpptes förra året.

Filmen visas på filmfestivalen Tempo 10-14 mars i Stockholm

Hör ett inslag från Sveriges Radio där Omar Majeed intervjuas
Se en intervju med Michael och Omar Läs en recension av filmen i Svenska Dagbladet. Klipp från Taqwa Tour 2007-2009

torsdag 4 mars 2010

Hitler, Mussolini och al-Hussaini



Klipp ur en dokumentärfilm från History channel

Haj Amin Al-Husseini samarbetade med Hitler och Mussolini, vilka han även personligen träffade. Al-Husseini blev lovad att de arabiska nationerna skulle bli fria och självständiga efter kriget, i utbyte mot detta lovade han att sprida anti-brittisk och antisemitisk propaganda och värva muslimer till den nazistiska armén. Al-Husseini har i dag blivit en inspirationskälla för bland annat svenska islamister

onsdag 3 mars 2010

Svenska språk



Lär dig teckna över 500 ord och enkla fraser

Jag har under natten fördrivet en del tid med att kolla in lite runt språken i Sverige. Visste ni att det var så sent som 1 juli 2009 svenskan blev det officiella, lagstadgade huvudspråket i Sverige?

I Sverige talas och skrivs omkring 150 språk, fem av dessa har status som nationella minoritetsspråk; finska, samiska, meänkieli (tornedalsfinska), romani och jiddisch. Det finns två krav för att ett språk ska bli nationellt minoritetsspråk; att det inte är en dialekt och att det talats i Sverige under tre generationer, cirka 100 år.

De största invandrarspråken är arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska och ex-jugoslaviska språk. Arabiska kan bli vårt nästa minoritetsspråk, vilket kan ske om först cirka 50 år.

Teckenspråket är inte internationellt utan skiljer sig mellan olika länder. Det finns cirka 10 000 döva som har svenskt teckenspråk som modersmål. Om man räknar med släktingar och personer som använder teckenspråk i sitt jobb, räknar man med att omkring 30 000 personer i Sverige använder teckenspråk.

Språkrådet har en innehållsrik sajt där ni dessutom hittar massor av av länkar till andra språkrelaterade sajter, till exempel Slangopedia, typ. Institutet för språk och folkminnen är en annan innehållsrik pärla. Det är fascinerande att lyssna till deras samling med svenska dialekter, den äldsta inspelningen är från 1896 och finns bevarad på en fonografrulle. En länk till Svenska Akademien är ett måste i detta sammanhang. Vill passa på att puffa för Akademibloggen, där Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare, sedan drygt en månad bloggar å ämbetets vägnar.