måndag 31 maj 2010

Gårdagens kvällspromenad


Kvällspromenaden blev en picknick vid Fyrisån med mat från Raw like sushi som enligt  en test (sidorna 4-6) i Uppsala Nya Tidning har stans bästa hämtsushi. Betyg: 9/10 (=Utsökt).

Zinda Laash - Dracula i Pakistan



Ett klipp ur den pakistanska filmen Zinda Laash från 1967.

Den galne professor Tabini experimenterar för att hitta ett elixir som gör honom odödlig. När han testar det på sig själv går det inte riktigt som han tänkt sig. Istället för evigt liv dör han. Hans kvinnliga assistent hittar kroppen och lägger den i en krypta i källaren. Oturligt nog för assistenten vaknar professorn och sätter huggtänderna i halsen på henne.

Så inleds den pakistanska skräckfilmen Zinda Laash, som också går under namnen Dracula in Pakistan och The Living Corpse.

En vecka efter premiären i Pakistan tog myndigheterna bort den från biograferna eftersom den ansågs korrumperande och ondskefull. Med argumentet att filmen Dracula med Christopher Lee hade fått visats i Pakistan utan klipp lyckades producenten få myndigheterna att ändra uppfattning.

Vid nypremiären försågs filmen med en "endast för vuxna" varning och åldersgränsen sattes vid 21 år. Det berodde förmodligen mer på de erotiskt laddade dansinslagen än på skräckscenerna. Naturligtvis ledde myndigheternas åtgärder till att köerna ringlade sig långa utanför biograferna.

Under ett trettiotal år trodde man att filmen var för evigt försvunnen, men den återfanns, renoverades och gavs ut på DVD 2003 i en specialutgåva som innehåller en hel del extra material.

söndag 30 maj 2010

Tonårsmorsans bloggkärleksveckainlägg

Jag vet. Det är väldigt egotrippat. Men när nu någon (för en gångs skull) skriver något vänligt om min blogg kan jag bara inte låta bli att uppmärksamma det. När det dessutom är Tonårsmorsa, fjolårets vinnare av Aftonbladets Stora bloggpris, ja, då blir jag ju riktigt salig. Och jag lovar. Det är inte en av mig betald annons, utan hon har skrivit det här blogginlägget själv. Klart jag blir jätteglad. Vem skulle inte bli det?

Noor Inayat Khan - spionprinsessan



BBC dokumentären The princess spy

De senaste två nätterna har jag ägnat åtskilliga timmar åt att ta del av information om Noor Inayat Khan. När det nu är dags att skriva några rader blir det dock mycket kort. Jag resonerar så här; om inte denna kort-korta introduktion lyckas väcka ert intresse att klicka er vidare på länkarna och ta del av ytterligare material, så hjälper det inte heller om jag skriver något mer om henne.

Noor Inayat Khan (1914 - 1944) var en indisk-amerikansk sufimuslim och den första kvinnliga brittiske agent som sändes till Frankrike under nazisternas ockupation. Hennes uppdrag beskrevs som det viktigaste och farligaste för att upprätthålla kontakten mellan Paris och London. Hon blev förrådd och avrättades med ett nackskott i koncentrationslägret Dachau i Tyskland den 13 september 1944.

Noors far, Hazrat Inayat Khan (1882 – 1927), var en känd musiker och hängiven sufimuslim. Han kom från en furstlig indisk familj och var barnbarn till den legendariske Tipu Sultan (Sultan Fateh Ali Tipu, 1750 – 1799)

Läs Independents utförliga recension av Shrabani Basus bok Spy princess: The Life of Noor Inayat Khan

Infödd soldat: Muslimers kamp mot nazismen



Trailer för den franska filmen Infödd soldat från 2006. Originaltitel: Indigènes. Engelsk titel: Days of glory (hemsida)

När jag igår kväll klickade mig runt i förhoppning om att hitta något passande videoklipp till blogginlägget Debatt i Oxford: Nytänkande inom islam snubblade jag över en video med Hamza Yusuf när han besöker Paris. Han sitter på golvet i Stora moskén - Europas näst största moské, invigd 1926 - och berättar att den var en gåva från franska staten till minne av de tusentals nordafrikanska muslimer som offrade livet för Frankrike i kampen mot Tyskland under första världskriget. Hamza berättar också att muslimerna under andra världskriget gömde judar i moskéns källare för att skydda dem från nazisterna under tyskarnas ockupation.

Under andra världskriget deltog 233 000 soldaterna från de franska kolonierna i Afrika i kampen mot nazismen. Omkring 130 000 av dessa var frivilliga från muslimska länder i nordafrika. I den franska filmen Infödd soldat får vi följa en liten grupp marockanska soldater. Dagens Nyheter skrev i en recension att soldaterna

framför allt under andra världskrigets slutskede gjorde betydande insatser för Frankrike i kampen mot Nazi-Tyskland. Trots deras ibland rent heroiska insatser behandlades de i många fall mycket illa, de särbehandlades alltid i jämförelse med "franska" soldater: sämre mat, sämre utrustning, inga permissioner etc, etc. De sattes inte sällan in där de hårdaste striderna rasade.

Efter krigsslutet började fransmännen dessutom att krångla med deras krigsveteranpensioner. När befrielsekampen i deras hemländer växte sig stark mot kolonialmakten frös Frankrike deras pensioner på obestämd tid.

fredag 28 maj 2010

Debatt i Oxford: Nytänkande inom islam

Reklamfilm inför debatten "Rethinking islamic reform" den 26 maj.

När två av västvärldens ledande intellektuella muslimer sätter sig ned och diskuterar på temat Rethinking islamic reform finns det goda förutsättningar för en riktigt intressant och lärorik upplevelse. Jag har med spänning sett fram mot den diskussion mellan Hamza Yusuf och Tariq Ramadan som jag läste om i Yahya Birts artikel We need more than small talk Birts skrev:

De måste diskutera sina inbördes olikheter på ett konstruktivt sätt, tala uppriktigt om politik, löften och fallgropar för den islamiska reformen, och våga svara några av de mer högröstade kritikerna rakt på sak. Den tid vi lever i kräver inget mindre.

Tidigare i dag läste jag den första reaktionen på "debatten" i Guardians artikel "Rethinking islamic reform" in Oxford Enligt skribenten gick både Yusuf och Ramadan som katten kring het gröt. De betonade att den avgörande frågan är att veta hur man ska tolka texter, koranen i synnerhet, på ett sätt som är troget ursprunget, men relevant för dagens sammanhang. Men ingen av dem var beredda att ge några specifika exempel.

Ramadan vill reformera muslimernas sätt att tänka, inte islam i sig. Yusuf hävdade att muslimer saknar intellektuella verktyg för att navigera i nutida situationer, även om traditionen erbjuder alla nödvändiga resurser.

Jag hoppas det kommer fler kommentarer till diskussionen och att den läggs ut på nätet så man kan bilda sig en egen uppfattning.

USA: Skoföretag kränker muslimer

Nu har muslimer blivit kränkta igen. Det amerikanska skoföretaget Keds har tillverkat skor med islamiska förtecken läser jag hos Radikal muslim som gör tummen ner. Han länkar till Ahlul Bayt News Agency i Iran som skriver att det är en uppenbar förolämpning mot det allra heligaste för mer än en miljard muslimer och illustrerar texten med bilder av skorna. Några dagar senare följer de upp nyheten med fler bilder på kränkande skor och berättar att många muslimer har hört av sig via e-post och föreslår en bojkott av företaget.

Naturligtvis blev jag nyfiken och klickade mig genast till Keds hemsida, men jag lyckades inte hitta några "kränkande skor" i deras sortiment. Däremot hittade jag en tjänst på hemsidan där man själv kunde designa sina skor och köpa dem. Tydligen är det många fler än jag som använt sig av den möjligheten.

Ett klick för skogen



Ett klick för skogen Klicka GRATIS!

Taqwa - söktjänst för muslimer

Behövs det en speciell söktjänst för muslimer? Inte vet jag, men det finns tydligen några som anser det. Med hjälp av en dödskalle, ett hjärta och ett frågetecken graderas webbsidor mellan ytterligheterna haram och halal Den muslimska webbtidningen Elan har testat söktjänsten Taqwa och kommenterar resultatet. Själv gjorde jag också en liten test  och insåg genast att tjänsten inte var avsedd för mig.



torsdag 27 maj 2010

Lars Vilks hos Studio Ett

Det har varit så mycket uppmärksamhet runt Lars Vilks den senaste tiden så det har inte funnits en chans att hålla reda på allt. Intervjun med Vilks i Studio Ett/SR P1 sändes för en vecka sedan (20 maj), men det var först nu jag upptäckte den. Jag tycker ni ska ta er tid  att lyssna på den Om den skulle försvinna från SR:s arkiv på nätet finns det möjlighet att lyssna på den i filerna nedan.







Se även blogginlägget Muslimer om överfallet på Lars Vilks

Mawazine 2010: Sir Elton John i Marocko



Fler videos med Sir Elton John vid Mawazine 2010 i Marocko.

Igår framträdde Elton John vid den stora musikfestivalen Mawazine 2010 i Marocko. Trots allt. En planerad konsert i Egypten blev tidigare inställd på grund av hans homosexuella läggning. I Marocko har det största oppositionspartiet, det islamiska PJD, försökt stoppa hans framträdande. En ledande talesman för partiet, Mustapha Ramid, har sagt att Elton John är känd för sin homosexualitet och för att förespråka den.

- Vi är ett ganska öppet parti, men att främja homosexualitet är helt oacceptabelt, säger Ramid till The Associated Press

Arrangörerna till festivalen, som står under beskydd av landets kung Mohammed VI, har tydligt deklarerat att de bedömer konstnärer och intellektuella för vad de gör, utan hänsyn till deras privatliv.

I april kom den första gaytidskriften, Mithly, ut i Marocko. Den har dock sålts illegalt eftersom den inte fick någon distributionslicens. Gruppen bakom tidskriften är stationerade i grannlandet Spanien.

onsdag 26 maj 2010

Crystal swing: He drinks tequila



Crystal swing i irländska Late late show: He drinks tequila.

I morse strax före sex, när jag fortfarande befann mig på jobbet, slog jag på TV:n för att se nyheterna på 4:an. Av misstag fick jag in 5:an istället och kom in i slutet av Ellen show. Ellen satt och småpratade med de tre medlemmarna i den irländska familjetrion Crystal swing, som består av mamma på keyboards och sjungande son och dotter. Trots att det mesta är fel med gruppen blir det ändå helt rätt. Deras energi och genuina spelglädje besegrade mig.

Och som Ellen sa: "En familj som dricker tequila och pratar snusk på spanska håller ihop". Se hela inslaget från Ellen show.

ICA-reklam med Michaela de la Cour



Jag arbetar i natt. Jag arbetade även igår natt och sov till klockan fem på eftermiddagen. Tja, det är i stort sett allt som hänt i mitt trista liv sedan jag lade ut det senaste blogginlägget.

Nu förstår ni kanske varför jag så sällan skriver om mitt privatliv. Det finns helt enkelt inget att berätta om. Inte särskilt mycket glamour, rajtan-tajtan och kändisar i mitt liv nu för tiden. Jo, förresten. Jag fick ett e-brev från Michaela (Maria Susanne Dornonville) de la Cour Alltid något. Och en av mina närmaste arbetskompisar vann 600 000 kronor och en ny bil igår. Det ni.

Måste väl skriva några ord om videon också. Veckorevyn arrangerade 1988 en tävling om vem som var mest "look-a-like" Marilyn Monroe. Michaela de la Cour vann. När ICA 1990 skulle göra en reklamfilm för lättdrycken BOB anlitades Michaela. Filmen sändes på TV inför hockey-VM, så det där med "för oss är du nummer 1" ska förmodligen tolkas lite tvetydigt.

tisdag 25 maj 2010

Fem nya "Muslimer som bloggar"

Igår blev det fem nya bloggar på länklistan Muslimer som bloggar Ahlam Hammoud startar ytterligare en blogg, Aahlaam, där hon kommer att skriva om sin vardag utan att bli kritiserad för att se ut eller vara för "omuslimsk", som hon uttrycker det. Sara of Gothenburg, My way to islam, Shipzs blog och Norah Jones är de övriga nykomlingarna.

Igår meddelade Ferhat Baysal att han efter tre år, 3600 inlägg, 22000 kommentarer och över en miljon besökare, slutar blogga (men håller dörren lite på glänt och kanske återkommer). Ferhat var den förste att själv höra av sig och uppmärksamma mig om sin blogg.

Eftersom bloggaren Norah Jones var vänlig nog att också själv höra av sig - sånt ska premieras! - får hon lite extra uppmärksamhet. Men för att presentationen ska bli korrekt väljer jag att stjäla några rader från hennes blogg:

"Här bloggar Norah om sitt vardagsliv som muslimsk tjej. En bloggerska med starkt intresse av mode, hijab, shoppning och träning. Syftet är att inspirera tjejer som bär slöja till olika slöjuppsättningar/hijab modeller. Att uppmuntra och få tjejer att öppna ögonen för hur fantastisk slöjan kan vara, och att också visa att saker och ting inte är så avancerade som man tror.

Norah tog studenten 2009. Hon läste samhällsvetenskap i ett år och bytte sedan till teknikprogrammet, inredning & arkitektur. Därefter läste hon enstaka kurser på Malmö högskolan. Sitt högsta mål är att bli inredningsarkitekt/designer och resa jorden runt!"

måndag 24 maj 2010

Googles översättningar imponerar

Google översätt har blivit mycket smartare. För några månader sedan översatte den "fastemånaden" med "fixed month" och "solid month". I dag blev den korrekta översättningen "fasting month". Jag försökte lura den lite genom att skriva "nu är du ute och cyklar" och fick till min stora förvåning översättningen "now you are way off". Imponerande.

Naturligtvis lyckades jag till slut ordna så jag fick några riktiga "goddag yxskaft"-översättningar. Till exempel översattes "Svartens blogg" till "Answers Theatre blog". Men eftersom jag är på ett sådant bra humör i dag fokuserar jag på det positiva. Helt klart är den tid förbi då automatiska översättningar på internet endast gick att använda till att locka fram skratt och spe.

Svenskarna positivare till invandring



Sverigedemokraterna (SD) har under flera år upprepat sitt mantra att de säger vad vanligt folk tycker och tänker. I dag presenterade Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Södertörns högskola, en undersökning från SOM-institutet vilken visar att svenskarnas attityder till invandrare och flyktingmottagande inte varit så accepterande sedan undersökningarna började 1993.

Bland sverigedemokraternas sympatisörer anser 95 procent att det är ett bra förslag att ”ta emot färre flyktingar” i Sverige (46 procent i hela befolkningen), 88 procent av SD:arna anser att det ”finns för många utlänningar” i Sverige jämfört med 36 procent i befolkningen och 55 procent av dem skulle inte vilja få en ”invandrare” ingift i familjen jämfört med 12 procent i befolkningen. Bland SD:arna stödjer endast 11 procent invandrares religionsfrihet att jämföra med 38 procent bland befolkningen.

Som lök på laxen presenterades i dag även den senaste väljarbarometern från Skop som visar att stödet för sverigedemokraterna sjunkit från 5,0 till 2,9 procent.

Lenny Bruce



Dustin Hoffman i filmen Lenny (1974) om den amerikanske ståuppkomikern Lenny Bruce. Lyssna på Lenny Bruce (den översta audio-filen) när han själv framför "Are there any niggers here tonight?"

Lars Vilks skriver: "Kränk tillräckligt mycket och ofta och det blir så småningom färdigkränkt. Utan att världen gick under."

Guillou, Vilks och knäppgökarna

Han (Vilks) har systematiskt gett sig på de mest lättkränkta, och de lättaste att kränka, en liten minoritet av hysteriker, knäppgökar och arbetslösa tonårsligister som återfinns bland den dryga halva miljonen invandrare eller svartskallar som såväl sverigedemokrater som liberala kulturskribenter slentrianmässigt buntar samman under beteckningen "muslimer", skriver Jan Guillou i Vilks ger sig på de lättkränkta knäppgökarna Aftonbladet

söndag 23 maj 2010

"Åk hem jävla muslimfitta"

En föreläsning av Mattias Gardell: Islamofobi i ord och handling (UR Play) Med utgångspunkt i en mycket konkret kränkning av en muslimsk kvinna i en svensk park ger religionsforskaren och professorn Mattias Gardell en levande skildring av hur många svenskar förhåller sig till islam. Han sätter detta sedan i förhållande till hur verkligheten egentligen ser ut, både här i Sverige och i den muslimska världen.

Tulpaner från Turkiet


Svenskans tulpan kommer från det turkiska ordet dulban, som betyder turban. Bilden föreställer Süleyman I (1494-1566) som var sultan över Osmanska riket från 1520 till sin död. Han kallas ofta för Süleyman den store och under hans regeringstid nådde det osmanska riket sin kulmen.

Se även blogginlägget Croissant och cappuccino

Lördag med dotra

Publiceras efter godkännande av personen på bilden

Tillbringade en stor del av gårdagen med min 18-åriga dotter. Det blev mat, prat, allvar och skratt, trots alla SMS och samtal som i en oavbruten ström kom till hennes mobiltelefon. Att promenera gågatan fram med henne är en sällsam upplevelse för en gammal enstöring som mig. En sträcka som normalt tar 5-10 minuter att gå tar i hennes sällskap minst en halvtimme. Hon tycks känna varenda person mellan 18-25 år. Det blir kramar och kindpussar var och varannan meter.  Men vad kan man förvänta sig av en tjej som har över 600 vänner på Facebook och bestämt hävdar att hon bara godkänner vänförfrågningar från sådana hon personligen känner.

Efter att vi skilts åt slank jag in på Buddy's. Eftersom alla trängdes på stadens uteserveringar denna varma dag kunde jag under enskild kontemplation avnjuta min svalkande Guinness. Det behövde jag.

lördag 22 maj 2010

Norrköping: Demonstration mot Lars Vilks



När Upsala Nya Tidning hösten 2007 publicerade Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund demonstrerade flera hundra personer (video) utanför tidningens redaktion. Igår demonstrerade omkring 170 personer i Norrköping under paroller som "Vi protesterar för att försvara vår profets ära" och "Använd inte yttrandefriheten till att kränka andra", skriver Norrköpings Tidningar Personligen hade jag efter överfallet på Lars Vilks, mordhoten och försök till mordbrand hellre sett en demonstration under huvudparollen "Försvara yttrande- och tryckfriheten".

Tidigare demonstration mot Vilks med flaggbränning i Malaysia.

Restaurang Skeppet i Fyrisån, Uppsala


Nu har restaurang Skeppet öppnat i Uppsala. Den omskrivna båten (tidigare restaurang Graceland) ligger cirka 100 meter nedanför Islandsfallet i Fyrisån. Innan ni sätter er fot på restaurangen föreslår jag att ni tar del av följande tillbakablick på de skriverier som den nuvarande ägaren varit upphov till sedan han 2003 köpte båten:

"Det kan ha varit spolarvätska i den svartsprit som serverades" SVT/Östnytt

"Serverade svartsprit till sina gäster...Krögaren anses vara olämplig att driva verksamheten vidare" SVT/Östnytt

Restaurang Graceland i Visby blir av med utskänkningstillståndet på grund av olaglig sprit SR/Gotlandsnytt

"Om båten inte är borta på måndag morgon kommer kommunen att vända sig till kronofogden för att få bort båten" SR/Gotlandsnytt

"Bogseringen av restaurangbåten Graceland från Visby hamn till Stockholms skärgård har anmälts av Kustbevakningen. Anledningen är att bogseringen har utförts av en fritidsbåt, vilket ansetts som mycket osäkert" SR/Gotlandsnytt

"Båtägaren är misstänkt för brott mot fartygssäkerhetslagen" SR/Gotlandsnytt

Tjänstemän från gatu- och trafikkontoret i Uppsala har besökt båten och sagt att de tyckte det luktade mögel ombord.

- De sa att de kände en tydlig mögeldoft i hela båten, även i köket. Det kan därför bli tal om en ny inspektion. Hittar vi då mögel i exempelvis köket kan det bli förbud mot att bedriva verksamhet ombord, säger Maria Wegscheider på miljökontoret i Uppsala. Gotlands Tidningar

Uppdaterat:

"Ägaren till Restaurang Skeppet i Uppsala misstänks ha tagit ut drygt två miljoner kronor svart och förlorar serveringstillståndet." Upsala Nya Tidning



fredag 21 maj 2010

MyCityDeal: Alltid minst halva priset

I egenskap av flitig uteätare med en inte alltför fet plånbok gäller det att vända på slantarna. Jag går ofta ut och äter tillsammans med min dotter och då brukar vi utnyttja de olika kuponghäften som finns med "2 för 1" (ät två betala för en) erbjudanden. Ett billigt och trevligt sätt att upptäcka nya matställen.

För någon vecka sedan hittade jag ännu ett sätt att minska på kostnaderna, MyCityDeal. De har en massa olika erbjudanden i 30 svenska städer och fler är på gång. Det gäller inte endast mat, utan även nöje, skönhetsvård, hälsa, fritid och annat. Det är alltid minst 50 procent rabatt på aktuella erbjudanden, men jag har sett upp till 80 procent rabatt på restaurangbesök.

Nå. Vad är haken? Nja, jag har inte lyckats upptäcka några direkta nackdelar. Du registrerar dig gratis via denna länk och köper endast det du är intresserad av. Det kommer ett nytt erbjudande varje dygn som läggs ut vid midnatt. Du kan köpa fler värdekuponger till samma rabattpris och dela med dig av till dina vänner. Du betalar via PayPal eller plastkort på MyCityDeal-sajten. Strax efter att erbjudandet gått ut får du värdekupongerna via ett e-brev som du skriver ut. Sedan är det bara att använda dem.

Dagens erbjudande här i Uppsala är halva priset på en sushi-måltid för 120 kronor. Kupongerna kan utnyttjas under tre månader efter köpet. Restaurangen heter Konichiwa ("god eftermiddag" på japanska) och ligger mitt i stan vid Stora torget. Som kuriosa kan nämnas att Konichiwa bitches (video) var Robyns första singel som släpptes i England 2007. Singeln gavs aldrig ut i Sverige utan användes för att introducera henne på den engelska marknaden.

Redigerat

Dagens Upsala Nya Tidning kom precis. I City-delen har de testat sushi på 20 olika ställen i Uppsala för att utröna vilka som gör den bästa take away-sushin. Högsta poängen, 9/10 (=Utsökt), fick Raw like sushi, ett stenkast från min bostad. Andra platsen delas av två restauranger med 8/10 (=Mycket bra), varav den ena är Konichiwa. Läs hela testen på sidorna 4-6.



Neneh Cherry: Inna city mamma (från albumet Raw like sushi, 1989).

torsdag 20 maj 2010

Mohammed Iskandar: Jumhoriyet Albi


Förra månaden släppte den populäre libanesiske sångaren Mohammed Iskandar skivan "Jumhoriyet Albi" (Mitt hjärtas republik). Sången är avsedd att vara en hyllning till kvinnan. En CD-försäljare i Beirut uppger att den är en hit  bland taxichaffisar och andra män. Men bland kvinnor tycks den inte vara särskilt populär.

Textrader som "Jag respekterar kvinnors rättigheter, men jag önskar du kunde ta hänsyn till mina känslor. Vad är det där jobbet värt som skulle skilja oss åt? Fan ta pengarna. Jag ska bränna dem" och "Chefen kan bli förälskad och hans känslor väckas. Naturligtvis skulle jag gå till kontoret och förstöra det rakt framför honom" har upprört kvinnor och en demonstration anordnades i Beirut för ett par veckor sedan.

En medlem i Progressiva kvinnors förbund i Libanon säger att sången återspeglar vad vissa män i Mellanöstern fortfarande anser.

- Naturligtvis finns det män som inte tycker att kvinnor bör begränsas till sina hem, men andelen är inte särskilt hög i denna region. Arabiska kvinnor bör enas och bekämpa sådana idéer.

Källor: EarthTimes, Los Angeles Times och Elan


Mohammed Iskandar sjunger Jumhoriyet Albi

Kareem Salama på turné i Mellanöstern



Kareem Salama framträder i egyptisk TV: The City of Lights. Se hela programmet

Den amerikanske countrysångaren Kareem Salama kommer inom de närmaste dagarna att ge konserter i Jerusalem och Västbanken. Under sin 4-veckors turné i Mellanöstern, bekostad av amerikanska utrikesdepartementet, har han dessutom besökt Egypten, Marocko, Kuwait, Bahrain, Syrien och Jordanien. När turnén började i Egypten hade CNN ett inslag

Klicka nedan vid "Etiketter" för tidigare blogginlägg om Salama.

onsdag 19 maj 2010

Heather träffar Muhammed



Se även blogginlägget Om avbildningar av profeten Muhammed

Rima Fakih - Miss USA 2010



Årets Miss USA heter Rima Fakih och är född i Libanon. Enligt Wikipedia kommer hon från en framstående shiamuslimsk familj som 1993 flyttade till New York där hon gick i en katolsk gymnasieskola. Rima sägs vara den första libanesiska-arabiska amerikanska, första muslimen och första invandraren som vunnit Miss USA. Det tycks vara med muslimer som med bofinkar; de kan se ut hur som helst. Och alla har vi vårt förflutna i bagaget.

Rima Fakihs blogg

Redigerat

Jag kan inte låta bli att citera vad Elan - The guide to global muslim culture skriver om Rima Fakih: "You go, girl. One small step for a Muslimah, one giant leap for Muslim-kind, as we go from being stereotyped as hairy/angry/terrorists to hot/giggling/beauty queens. I love it."

Rösta på Esverigedemokraaterna



Mehdi Moghimians videoblogg Anti SD är det senaste tillskottet på länklistan Muslimer som bloggar Han utlovar en ny video varje dag.

tisdag 18 maj 2010

"Låt Vilks avsluta föreläsningen"

Namninsamling för att Lars Vilks skall bjudas in till Uppsala universitet igen för att få genomföra sin föreläsning.

Islamiska forskningscentret i Göteborg citerar Koranen på flera punkter och argumenterar för att de muslimer som besökte föreläsningen gjorde fel. ”Om man mot förmodan ändå hamnar där, borde man lämna platsen utan att varken höja sin röst eller använda våld”, skriver Abd al-Haqq Turkmani i ett e-brev till Uppsala universitet, enligt Upsala Nya Tidning

Vad säger Koranen om händelsen med Lars Vilks i Uppsala universitet? av Abd al-Haqq Turkmani, forskare och författare i islamologi. Se även Muslimer om överfallet på Lars Vilks

måndag 17 maj 2010

17 maj: Dagens outfit


Med risk för att ännu en gång avslöja min identitet, och åter bli överfallen av beundrare på stan, kör jag ytterligare en "dagens outfit". Den 17 maj sätter jag  alltid på mig min lusekofta och drömmer mig tillbaka till tiden för den svensk-norska unionen.

Trots att det är Norges nationaldag brukar det inte direkt krylla av liknande klädsel på gatorna i Uppsala. Om någon händelsevis känner igen mig även denna gång så lovar jag att skriva autograf.

söndag 16 maj 2010

Hederspris till Fazeela Selberg Zaib


Fazeela Selberg Zaib tilldelades igår studieförbundet Ibn Rushds hederspris för 2010. Juryns motivering:

Med tydliga och skarpa åsikter vågar Fazeela Selberg Zaib sticka ut från mängden och stå upp för ett rättvisare samhälle. Hon duckar inte för att ta debatten mot rasism och främlingsfientlighet och räds inte nya utmaningar. Genom sitt aktiva deltagande i samhällsdebatten och genom sitt engagemang inom olika organisationer skapar vinnaren forum där nytänkande och åsiktsfrihet kan blomstra. Fazeelas framtoning och budskap bidrar till att göra islam till en självklar del av Sverige!

Stort grattis, Fazeela!

Tidigare har priset tilldelats  bland andra IKEA för deras mångfaldspolicy och Mohammed Knut Bernström för hans översättning av koranen till svenska.

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna perioden 15 april - 15 maj.

1. Startsidan
2. Muslimer som bloggar (2)
3. South Park, Muhammed och extremister
4. SVT: Ny hemsida och blogg om kungahuset
5. Muslimer om överfallet på Lars Vilks
6. Prostitution bakom slöjan
7. Reklamfilm: Bredbandsbolaget
8. Psykopat / Vad betyder ditt namn
9. Det skvallrande hjärtat x 3
10. Sverigedemokraternas lögner

Lars Vilks, Nimis, Arx, Omfalos och Ladonien



Trailer för filmen Allting är en fördel om konstnären Lars Vilks.

De senaste dagarna har jag ett antal gånger läst att konstnären Lars Vilks var minsann helt okänd innan han ritade en tafflig teckning av en rondellhund. Ingen visste vem han var, har det påståtts. Men så var det naturligtvis inte. Därför tänkte jag berätta lite om Nimis, Arx, Omfalos och landet Ladonien där Vilks är statssekreterare.

Ladonien utropades av Vilks den 2 juni 1996 som en självständig stat och ligger på halvön Kullen i Skåne. Landet hade 2009 drygt 14000 medborgare, men inga invånare. Av dessa är omkring 5000 svenskar och de övriga från över 100 olika nationer. Medborgarskapet är gratis Vill du ha en adlig titel och komma med i förteckningen över den ärade adeln kostar det 12 amerikanska dollar. Ladoniens flagga ser du ovan till vänster och det officiella spåket är latin, men även flera andra språk accepteras. Landet har två nationalsånger, den ena skulle man kunna kalla för "Plums" och utföres genom att kasta en sten i vattnet. Valspråket är "Allting är en fördel". Valutan heter örtug. Landet har egna frimärken, men posten får du leverera själv.

Innan Ladonien grundades hade Vilks 31 juli 1980 börjat uppföra träskulpturen Nimis på en undanskymd plats i Kullabergs naturreservat på Kullen. Det tog två år innan myndigheterna upptäckte vad som var på gång. Elva år senare, 1991, började han bygga "boken" Arx i sten och armerad betong.  Boken har inritade sidnummer, är försedd med ISBN 91-88248-47-X och finns med i Libris som  nummer 7770011 Arx: En bok om det outsägliga.

Myndigheterna krävde att skulpturerna skulle bort och Vilks har under snart 30 år befunnit sig i ständig konflikt med de ansvariga instanserna. Skulpturen Omfalos, som skapades 1999, fraktades bort i december 2001 efter dom i tingsrätten. Trots att polisutredningen inte lyckades hitta några bevis för att Vilks skapat skulpturen tillskrevs han konstnärsskapet. Omfalos köptes av konstnären Ernst Billgren som senare donerade verket till Moderna Museet i Stockholm.

Ladonien har under många år varit en populär utflyktplats för människor från hela världen och har 30000-40000 besökare per år. Vilks många och långa strider med myndigheterna, som inneburit flera rättegångar, skadeståndskrav och böter, har han beskrivit i boken Myndigheterna som konstnärligt material. Den långa historien om Nimis, Arx, Omfalos och Ladonien. I Sydsvenskans recension av boken skriver recensenten:

Lars Vilks senaste bok är en sedelärande berättelse om konstnären som red till storms mot myndigheterna och bara vann och vann, även då han förlorade. Och den är alldeles sann, för källan är den säkraste, han själv.

Besök Ladoniens hemsida Landets nättidningar New/Old Herald innehåller massor av intressant information.

Lars Vilks' Nimis. Foto: Christian Stranne

lördag 15 maj 2010

Boonaa Mohammed: Pumpkin seeds



Läs en intervju med Boonaa Mohammed. Hans hemsida genomgår för tillfället en ansiktslyftning, men någon kanske vill bokmärka den för framtida besök. Boonaas populäraste video på YouTube är For the love I intervjun säger han att "there are even some girls who still think, For the Love, is about a girl. [haha]".

fredag 14 maj 2010

Om rätten att kränka



Läs Magnus Betnérs artiklar Vilks och Förtydligande om Vilks

För många år sedan besökte jag en omdiskuterad konstutställning på Moderna Museet i Stockholm. I media förekom ofta ordet "skandal" i samband med utställningen. Själv minns jag inte längre vilken utställning det var eller vad som ansågs så upprörande. Men det saknar betydelse i detta sammanhang.

När jag med några vänner vandrade omkring i utställningslokalen lade jag märke till en äldre pälsklädd kvinna som tycktes betrakta tavlorna med stort intresse. Hon såg faktiskt ut som en karikatyr av en östermalmskärring. Kvinnan stod länge framför varje tavla, tog två steg bakåt och vickade på huvudet åt höger och vänster för att sedan ta tre steg framåt och böja sig ned för att riktigt närgånget granska konstverket. Hennes ansikte var totalt nollställt, inte en tillstymelse till känslomässig reaktion gick att avläsa.

Jag snusade redan på den tiden och märkte att det var hög tid att lägga ut prillan som hade börjat rinna. Vid en av dörrarna, ett par meter ifrån östermalmskärringen, upptäckte jag en papperskorg med en skyddande plastpåse i. Jag gick fram till papperskorgen, lyfte upp den och petade ut snuset. Kvinnan gick sedan fram till papperskorgen och tittade ned i den.

- Det var det äckligaste!

Hon var mycket upprörd, kanske rent av kränkt

Kung Henry på Forumtorget, Uppsala

När jag för ungefär en timme sedan kom gåendes gågatan fram blev jag, trots att jag var smått stressad, tvungen att stanna till en stund på Forumtorget. Estradpoesins krönte konung, Kung Henry, hade nämligen intaget torget och jag hade tillräckligt med sinnesnärvaro för att plocka fram kameran. I kväll kan ni se honom på Regina här i Uppsala på poetry slam SM:s tredje och näst sista kväll. I morgon blir det Grande Finale.

Erykah Badu: Window Seat



Musikvideo med Erykah Badu Videon är inspelad i Dallas, USA, på Dealey Plaza där president John F Kennedy blev skjuten 1963.

torsdag 13 maj 2010

Poetry slam SM i Uppsala - Kung Henry



Video med Kung Henry (Henry Bowers) som svarar på fem frågor och i morgon framträder på poetry slam SM i Uppsala 12-15 maj. Läs en intervju med Uppsalas SM-lag

Muslimer om överfallet på Lars Vilks


För att se vad som skrivits av muslimer i samband med överfallet på Lars Vilks använder jag den anpassade sökmotorn som endast söker i bloggarna som finns med på länklistan Muslimer som bloggar

Lars Vilks föreläsning fram till överfallet UNT video
Vilks: "Jag har fått ett nytt mordhot" SvD

**************

Min övertygelse är att vissa muslimer skadar Islam mer än vad Vilks gör. Noure's värld

Aldrig har jag skämts över svenska muslimer som idag. Skäms på er som beter er som idioter i min religions namn. Islam är fri från era handlingar. Skäms! Cherin och Mohammed

Tack så hemskt jävla mycket! Ni lyckades med vad sverigedemokraterna försökt med utan framgång och vred precis tillbaka polemiken till 1100-talet! Ex oriente lux

Jag skäms så otroligt, obeskrivligt mycket över såna här ociviliserade dumma människor!!! Rachelle

Han VET vilka som fanns bland åhörarna i Uppsala idag, och jag skulle bli mycket förvånad att höra att det inte var så att han själv, genom ombud, särskilt bjudit in vissa personer – som han är säker på kommer reagera på den film han klippt ihop En blogg om livet

Jag är chockad. Jag är väldigt chockad över vad som hände idag. Jag är inte chockad över att folk i ren ilska gav sig på Lars Vilks. Deras reaktion var logisk och rationell. Politik och Mellanöstern

Lars Vilks leker med elden, och någon dag, kommer någon att tillmötes gå hans försök att vilja begå självmord, jag kommer definitivt inte att gråta några tårar över honom. Bahlool

Han må vara en man som förnedrar vår älskade profet (frid vare med honom), men lär inte Koranen oss, och lärde inte profeten Mohammad (frid vare med honom) oss, att vi ska vara tålmodiga och uthålliga i motgångar och ha överseende med ickemuslimers påfund och hat mot muslimer? Somaiyah

Trots att jag känner sympati för alla muslimer som drabbats så är jag samtidigt besviken över vad som hände igår. Nabil El Alaoui Sossey

Jag har stor respekt för ynglingen som reagerade som han gjorde. Han så att säga följde i Jesu fotspår när han läxade upp fariséerna och när han kastade månglarna ur templet. Men just i denna situation tror jag att det bästa hade varit att bita ihop och lämna salen. Mohamed Omar

Sluta göra Lars Vilks känd (Rubrik på videoinlägg) Ana Gina

Vi har blivit välsignade med en tunga, och den tungan har större makt att påverka samtiden vi lever i än att använda den för att stå och skrika “Gud är Större”, än mindre att hoppa på någon. Stilla natt

Är det ok att smälla någon på käften? Nej, de kommer lagföras vilket är helt i sin ordning. Men det ständigt kulturella förolämpande som muslimer får utstå, kommer det någonsin lagföras? Alla människor har ju en gräns, innan det brister, det är inget annat än mänskligt. Kebab med ris

Vi borde ställa upp för Profeten(S) och säga ifrån, på samma sätt som du eller jag skulle försvara oss om vi blev attackerade vare sej det är genom s.k konst som han klippt ihop eller ritade sträckgubbar. Regndroppe

Hur kan du kalla ditt syskon i islam för "pinsam","korkad","idiot"???! För att han/hon STÅR UPP FÖR ALLAHS RELIGION?!? Toyalibato 'ilm

Dessa låtsasmuslimer utförde en handling enbart för sig själva och inte för sin profets skull! Detta drabbar muslimerna i allmänhet ännu mer och som om människor redan inte hade en dålig bild av oss. Islamic mind

Arg är jag däremot på mina bröder i islam som attackerade honom, för ni förstod väl att det skulle bli förstasidestoff och att ni skulle representera hela islam med eran handling? Hayal - en blogg om mig

Att reaktionerna blev som de blev är ganska förståeligt, det är väldigt mänskligt att bli arg och reagera när man blir så illa berörd. Radikal muslim

Jag har en stark känsla att allt detta var från början planerat och uppriggat...poliser på plats, kameror för att det ska bli en media uppståndelse! My Faith, Soulmate and My Babies

Att en provocerad ungdom som tappar fattningen och tar till fysiskt våld dras inför rätta medan en utbildad karl som utövar en medveten och utdragen psykisk misshandel får gå fri är skamligt. Ehsans blogg

Ja, det är fel och totalt idiotiskt att använda våld för att uttrycka sitt missnöje. Inlänning

Jag önskar att alla muslimer kunde sluta "demonstrera" varje gång en "konstnär" eller "författare" ger ut islamofoba verk, eftersom det uppenbarligen inte tjänar något till - tvärtom spär det på deras engagemang och lust att förnedra oss ytterligare. Muslimska perspektiv

Assoooooo har lust att mörda den där fkn svenne djävulen Lars Vilks aboo den dagen jag ser honom hand på koranen jag kmr kniv hugga hnm asso hur VÅGAR han rita vår profet (SAW) den där fkn ..... kmr att brinna i helvetet INSHALLAH. Samsam

Det som jag kan tycka är fel är att muslimerna gav honom den uppmärksamheten som han ville ha. Jag förstår deras ilska, det gör jag. Men om vi ska följa det som vår älskade Profet Muhammed (SAW) sa till oss så ska vi inte låta ilska styra oss, då låter vi Shaitan (Djävulen) styra oss och det är inte det vi vill. Knasiga Sara

Detta är inte första gången han driver öppet om religion, han utsätter hela Sverige i fara när han gör sådant. Detta är hets mot folkgrupp och han bör straffas. Jag tycker.... ungefär 10 offentliga piskrapp i Rinkebycentrum. Chamsine news

Asså haha jag dog av garn när jag såg videoklippet, nej jag tycker faktist inte att dom som hoppade på honom gjorde fel. Asså jag skulle själv flippat, även om jag vet att våld inte löser någonting. Claudia och Nadia

Lars Vilks vill visa att han är för yttrandefrihet, låt mannen tycka och säga vad han vill NI ska inte döma låt Gud döma honom i slutändan tro mig han kommer inte ha det bra. Zeinab Jaber

Profeten Mohammed (saw) är en viktig man i muslimers liv, någon som vi ser upp till och älskar. Därför är det också förståeligt att många reagerar med ilska och hat, men dock rättfärdigar det inte våldet. Salimas

Är de "muslimer" så tillhör de någon skvatt galen sekt eller så är de precis som många andra uttråkade ungdomar oavsett religion bara väldigt desperata efter en förändring och att något ska ske. En ung kvinnas bekännelser

Det som skedde i Uppsala bör INTE representera alla muslimer då jag tycker det var otroligt skamligt. Chatila

I ert korståg att vara muslimer för att skydda Profeten, har ni gjort mer brott än nytta. Ni har gjort fler fel än rätt. Jag skäms. Bahlool

Grattis på födelsedagen, storebror!



I send you 16 roses and a song
when the mag-pies and the
sea-gulls sing the spring.
And there's a melting snow-pile
out on the street where
a box of frozen cherries
come to light.

I send you 16 roses from my soul, saying:
there's so many roads to cross,
so many stations we've got to pass;
so many roles to play
we don't know how long it will last -
we better start going with the flow.

16 roses and a song -
the 1 st one is red
for life and love.
16 roses and a song -
the 2nd's for friendship
and the color of trust.

I send you 16 roses from my heart,
I'm begging you to keep that child
inside alive -
you may get older and wiser,
you gain experience from life,
but always let that young one be
as young & playful as your smile

16 roses and a song -
the 3d is for all the longing
you feel in your heart.
16 roses and a song -
the 4th's for innocence
and the color of your faith.

I send you 16 roses from my heart
talking about the journeys and
about different places to start -
there's a door to your inside
just open it and walk
you won't regret,
you'll always end up
in the light of your dreams.

16 roses and a song -
the 5th is for laughter
and the child you got inside
16 roses and a song -
the 6th is for endurance
and the color of lust.

I send you 16 roses and a song
when the mag-pies and the sea-gulls
sing the spring.
And there's a melting snow-pile
inside my heart where
16 frozen roses come to light.

16 roses and a song -
the 7th is for the marriage
of everyone's heart and brain.
16 roses and a song -
the 8th's for wealth and
a house close to the beach.
16 roses and a song -
the 9th's for the prayers
you send to all your friends.
16 roses and a song
the 10th is for all the thoughts
you keep hidden in your smile.
16 roses and a song -
the 11th's for a café au lait
at the Inner City Café.
16 roses and a song -
the 12th is for all of the months
in the coming year.
16 roses and a song -
the 13th is for all the full-moons
bringing you happiness and
nothing called fear.
16 roses and a song -
the 14th is for all the people
who care for the welfare
of your soul.
16 roses and a song -
the 15th is for the future
of your dreams.
16 roses and a song
the 16th is for your creators
& the day of your birth.


Lyrics/Music: J Verner-Carlsson
Video: Roman Manjosov/Taras Popov
Thanks to Calz for assisting in recording/mixing
and Maria Hovland Carlsson for backing vocals

onsdag 12 maj 2010

Vilks och sverigedemokraterna

Klicka på bilden för större format

Bild av konstnären  Ida Dzanovic. Besök hennes blogg

Muslimer attackerade Vilks i Uppsala

Igår kvälll utbringades det med all säkerhet en och annan skål sverigedemokrater emellan. Ett mindre antal muslimer i Uppsala gjorde nämligen sitt bästa för att ge det främlingsfientliga och islamofobiska partiet ny vind i seglen efter den kraftiga nedgången vid den senaste opinionsundersökningen om partisympatier. Jag säger som Bouhamza i blogginlägget Det kommer aldrig att sluta väl:

Tack så hemskt jävla mycket! Ni lyckades med vad sverigedemokraterna försökt med utan framgång och vred precis tillbaka polemiken till 1100-talet!

Videon av Sooreh Hera, som Lars Vilks visade vid den tumultartade tillställningen igår, bloggade jag om i december 2007.

OBS! Nota Bene! Attention! Achtung! اهتمام

En uppmaning till alla hjärndöda, vilka ni än må vara; ni ska naturligtvis INTE klicka på någon länk i mitt decemberinlägg om ni tror er uppfatta videon och Sooreh Heras fotografier som anstötliga och/eller kränkande.

Tillägg:

Aldrig har jag skämts över svenska muslimer som idag. Skäms på er som beter er som idioter i min religions namn. Islam är fri från era handlingar. Skäms!

Hasbiyalla wa ni'm al wakeel Cherin Awad

SM i poetry slam 12-15 maj, Uppsala

Uppsalas SM-lag i poetry slam 2010:

I dag 17.30 börjar ett fyra dagars poetry slam SM i Uppsala. Förutom gräddan av Sveriges estradpoeter medverkar gästartisterna Elina du Rietz, Bob Hansson, Henry Bowers (Kung Henry) och Elvis McGonagall Allt du behöver veta om arrangemanget hittar du på Poetry slam SM, Uppsala 2010

tisdag 11 maj 2010

SVT: Jämna plågor

Jag har precis tittat på första avsnittet av den engelska tv-serien Jämna plågor och kommer definitivt att se de kommande två delarna. I artikeln Tabubelagd brittisk humor om äldrevård undras det om man verkligen får skämta om gamla sjukliga människor. Visst får man det. Åtminstone om det görs med så mycket värme som i detta första avsnitt. Vi svenskar får dessutom ett litet bonusskämt eftersom seriens fecesbesatte läkare bär namnet Pippa Moore. (Ja, ja, jag vet. Jag är en primitiv och lättroad person).

30 dagar kvar till fotbolls-VM i Sydafrika



K'naan och David Bisbal sjunger Wavin' flag, FIFA:s officiella hymn i samband med årets fotbolls-VM i Sydafrika.

Jag kan naturligtvis inte låta bli att nämna att K'naan är muslim, även om han själv sällan talar om det i offentliga sammmanhang. När han i en intervju fick frågan varför han höll en sådan låg profil när det gällde sin religion, svarade han:

Att vara muslim är något som du gör, inte något du pratar om. Jag menar inte att du inte kan prata om det, men det är mer något man gör istället för att säga att man är. Jag är muslim på det sättet, i den sanna andan. Jag håller inte upp någon banderoll som säger: "Jag är muslim, titta på mig". Istället gör jag vad en muslim ska göra. Jag försöker sprida något bra, försöker vara god, försöker att inte förolämpa folk. Det är det viktigaste för mig. Det betyder inget att säga "jag är muslim". Det betyder mer att vara muslim.

måndag 10 maj 2010

Afghanistan: Vart tog pengarna vägen?



SVT Rapport från vänsterpartiets kongress i helgen.

Miljarder har pumpats in för att hjälpa Afghanistan att återuppbyggas efter kriget. Men vart tar alla pengar vägen? Se en fransk dokumentär från 2010 (video finns tillgänglig t.o.m. 1 juni) och läs Jan Guillous artikel Vänstern tiger om kriget – för att vinna röster där han skriver om dokumentärfilmen:

Sådan journalistik har av någon anledning inte bedrivits av våra fåtaliga svenska utsända reportrar i Afghanistan. Och jag tvivlar på att sådan journalistik skulle ha belönats med förtjänstmedalj från den svenska försvarsmakten.

Två favoritfilmer

Detta är två av mina absoluta favoriter bland socialrealistiska kortfilmer: Hjälten och Date Jag hoppas ni också gillar dem.

söndag 9 maj 2010

De tre bockarna Bruse



Somaiyah började dagen med att filosofera om de tre bockarna och trollet. Själv tycker jag trollet borde ha ätit upp alla tre av dessa små terrorister som hoppar omkring  och äter upp blommorna i vår vackra natur. Recept: Rökt get med mjuk färsk getost och pepparrotscrème

Bodegas Bilbaínas - Viña Pomal

Ett gammalt aktiebrev från 1959.
(Klicka på bilden för större format)

Bodegas Bilbaínas  består av 101 hektar vingård i Rioja Alto. Bodegas Bilbaínas gör främst årgångsviner och anses vara ledande när det kommer till att sätta vinstilar. Vissa av bodegans flaggskepp är bland de mest berömda vinerna i Rioja, såsom Viña Pomal och Viña Zaco. Under åren har Bodegas Bilbaínas gjort förändringar mot mer fruktiga viner med djupare röd färg som inte lagras lika länge som traditionellt görs i Rioja. Man försöker således modernisera Rioja-stilen och samtidigt behålla regionens stil med hjälp av bland annat teknisk utveckling.

Viña Pomal har lagrats i 14 månader på franska ekfat och sedan legat i flaskor i två år innan vinet har skickats ut på marknaden.

Källa: Text från Vinbutiken

Tara Linda: Sigue Adelante



Kollade e-posten nu på morgonen och hittade en väninbjudan från Tara Linda. Just, ja, henne har jag skrivit om tidigare

lördag 8 maj 2010

Majida El Roumi: Seydi El Rais



Musikvideo från 1997 med Majida El Roumi: Seydi El Rais

تحية وبعد سيدي الرئيس
Mr President, greetings & more.
اقول في قلبي... والمساء يغمر البلاد بالشجون
I say in my heart as the evening covers the country with grief
واليأس بيننا... وسيف الخوف مصلت علينا
And despair is among us, and the sword of fear is drawn upon us
والقلق المضني يبيت ليلة اخرى لدينا
And the tiring worry stays another night among us
أقول في قلبي
I say in my heart.
من سبى الحلم وأرخى الهم في حقد علينا؟
Whos stole the dream? And with hatred, spread misery upon us?
ومن رمى أيامنا بالقهر... بالغدر... بأغلال السجون
And whos targeted our days with oppression, betrayal & the chains of jails?
أتسمع الأحرار حين يسألون؟
Do you hear the free when they ask?
أمرتّين الشهداء يُقتلون؟
Why are the martyrs killed twice?
أطفالنا في الليل بعد يحلمون
Our children still dream at night
من يٌُنقذ الأحلام حين ينعسون؟
Who will save their dreams when they sleep?
نمشي وبيننا يغُل خائنون
We walk & there are traitors amongst us
يوجعنا أنهم بغدنا يقامرون
It hurts us that they are gambling with our future
يجرحنا أنهم قرارنا يحاصرون
It wounds us that they are besieging our decisions,
يقلقنا أنهم يدرون ماذا يفعلون
It worries us that they know what they are doing
إلى متى هم في شرايين رؤانا يسكنون؟؟
For how long, shall they occupy the veins of our visions?
بين يديك اودعت دمعتنا
In your hands we have placed our tears
جئنا إليك وبنا عزتنا
Weve come to you with dignity
فلينهدم باب السجون
Let the jail doors be destroyed
ولينهزم هذا الجنون
Let this madness be defeated
ولينرجم من قد يخون
And stone all those who betray
وهذه قلوبنا معاقل الحرية
And these are our hearts, fronts for freedom
وهذه أجسادنا ذخائر القضية
And here are our bodies, reserves for the cause
ونُقسم سنبقى
And we swear we will survive
لأننا... وأرضنا... والحق... أكثرية
Because we, our land and justice are the majority.

fredag 7 maj 2010

Dele Abiodun: It´s time for juju music

Under ett tiotal år hade jag en firma som importerade och distribuerade vinylskivor med afrikansk och västindisk musik. Jag hade turen att på ett tidigt stadium komma i kontakt med en engelsman som under många år varit chef för EMI i Nigeria. EMI var vid den tiden världens största skivbolag och Nigeria var den största skivmarknaden i Afrika. Han hade just flyttat hem till London för att starta sitt eget bolag som skulle sällja licensrättigheter för afrikansk musik till skivbolag i USA och Europa.

För att dra in nödvändigt kapital vid uppbygget av bolaget importerade han svartpressade skivor från Nigeria. De påstods att skivpressarna på dagarna gick för skivbolagens räkning och på nätterna för skivpressarnas ägare. Jag var en av dem som hade förmånen att få köpa skivorna av honom. Naturligtvis berättade han aldrig att det handlade om svartpressade skivor, men det var inte svårt att förstå med tanke på priset. För en LP betalade jag 11 kronor, inklusive frakt till dörren och svensk moms. Men då var jag naturligtvis tvungen att beställa relativt stora upplagor, betydligt fler skivor än jag kunde sälja i Sverige och övriga norden. Det löste jag genom att använda "överskottet" i byteshandel med amerikanska och västindiska skivdistributörer, alltid enligt principen skiva mot skiva. Det blev en riktigt bra förtjänst.

En av mina storsäljare var It´s time for juju music med Amiral Dele Abiodun från Nigeria. Trots säljframgången har jag fortfarande några exemplar kvar av skivan i källaren. Den som vill ha ett gratisex av vinylutgåvan kan höra av sig. Ni får själva betala portokostnaden. E-postadressen hittar ni under min profil. Nedan kan ni höra titelsången på albumet.