söndag 31 oktober 2010

The Rotten Pumpkin Band



Så här roligt har vi på jobbet på nätterna.

Washington DC: Rally to restore sanity

Rally to restore sanity

I går skrev jag ett inlägg om kampanjen i USA för att bojkotta Campbells matprodukter på grund av deras samarbete med en muslimsk organisation i samband med lanseringen av halal-soppor. Kampanjen drivs i huvudsak av diverse islamofobiska bloggare och tycks inte få något större genomslag. Facebook-gruppen Boycott Campbell Soup, som startades 5 oktober, har i skrivande stund inte ens fått ihop 5000 medlemmar.

Kampanjen har inneburit att en del personer gått till motoffensiv.
En bokhandlare uppmande folk att köpa burkar med soppor från Campbells som han travade upp i sitt skyltfönster för att senare skänka dem till en välgörenhetsorganisation som arrangerade soppkök för fattiga. Han kallade sin kampanj för Soup for sanity.

I Washington DC samlades i går mellan 200 000 och 300 000 personer för att delta i Rally to restore sanity, som arrangerades av Comedy Central under ledning av komikerna Jon Stewart och Steven Colbert. Liknande arrangemang hölls även i andra amerikanska städer.

När jag läste lösryckta citat i olika tidningar från Jon Stewarts tal blev jag något konfunderad. Vad var egentligen meningen?

- Vill ni veta varför jag är här - vad jag vill ha från er? Ni har redan gett det till mig. Er närvaro var vad jag ville ha. Förstånd kommer alltid att vara i betraktarens ögon. Att se er här i dag och den typ av människor ni är, har återställt mitt förstånd.

På andra punkter var Stewart något mindre kryptisk, som när han talade om politiker och media:

- Landets dygnet runt politiska experter och panikkonfliktskapare orsakade inte våra problem, men deras existens gör det så mycket svårare att lösa dem. Pressen kan använda sina förstoringsglas för att påvisa våra problem och sätta dem i fokus för att belysa vissa frågor - eller också kan de använda förstorningsglasen till att sätta myror i brand och vara värd för programmet "farliga brinnande myrepidemin". Om vi förstärker allt, hör vi ingenting.

Det var först när jag äntligen hittade en video med hela hans tal som jag började få ett grepp om meningen med det hela. Talet handlade om det enkla och självklara, men ibland till synes så svåra, att leva tillsammans som ett folk. Om allas lika värde och att respektera varandra. Att fokusera på det som förenar oss. Det var ett inspirerande och hoppfullt tal som jag tycker ni ska ta er tid att lyssna på. Det behöver vi i dessa tider.



Jon Stewarts tal vid Rally to restore sanity i Washington DC.

Läs The Washington Posts fortlöpande bloggrapporter från gårdagen och missa inte att se Yusuf islam och Ozzy Osbourne tillsammans på scen Se även Jon Stewarts humor har blivit en maktfaktor Expressen

lördag 30 oktober 2010

Bojkottskampanj mot Campbells soppor


På 1960-talet inspirerades den amerikanske popkonstnären Andy Warhol av Campbells konservburkar med soppor och målade en hel serie med dem. Hans dyraste soppmålning såldes i maj 2006 för närmare 11,8 miljoner amerikanska dollar. I dag skapas det nya "konstverk" med Campbells soppburkar som motiv, flera av dem återfinns hos Facebook-gruppen Boycott Campbell Soup

Och varför denna bojkottskampanj?

För omkring tio månader sedan lanserade Campbells i Kanada ett antal soppor som var halal och certifierade av Islamic Society of North America (ISNA) Innan Campbells inledde samarbetet med organisationen gjorde de en grundlig granskning av dess verksamhet. De skriver i en annons att ISNA är "den största ideella, religiösa, pedagogiska och icke-politiska islamiska organisationen i Nordamerika" och det hade inte hittat något hos ISNA som fått dem att bli  tveksamma till ett samarbete.

Trots att soppkonserverna funnits på marknaden under lång tid var det helt nyligen som protesterna tog fart. En ledande amerikansk islamofobisk bloggare uppmanade till bojkott av Campbells eftersom köp av deras produkter  innebar ett stöd till vad bloggaren anser vara muslimska terrorister. Det hävdas att ISNA har kontakter med det i USA terroriststämplade Hamas och med det Muslimska Brödraskapet, som i USA inte betraktas som en terroristorganisation. Dessa anklagelser har tidigare framförts av tv-kanalen Fox News och ett antal konservativa politiker och organisationer. ISNA tillbakavisar bestämt anklagelserna.

Något upprop från svenska bloggare om att Campbells ska bojkottas, med anledning av sin försäljning av halal-soppor, har jag inte lyckats hitta. Men det kanske kommer. Ni som följer svenska islamofobiska bloggar såg vad som hände när drevet drogs i gång mot byggandet av ett islamiskt kulturcenter i närheten av Ground Zero. Att Campbells vid terrorattacken mot World Trade Center under två veckor erbjöd gratis soppor och annan mat åt räddningsarbetarna och mediafolket på plats kommer förmodligen inte att omnämnas i samband med en eventuell kampanj för bojkott av företaget i Sverige.

Jag hittade emellertid en svensk blogg som uppmärksammat att en kristen amerikansk pastor propagerade för bojkott av Campbells på grund av deras annonser med bild på en liten flicka och hennes två mammor. Pastorn uppges ha skrivit:

"Campbell Soup Company har öppet börjat hjälpa homosexuella aktivister att driva sin agenda. Annonserna har inte bara kostat Campbell en del pengar, de har också sänt ut budskapet att homosexuella föräldrar utgör en familj och är värda att stödja."

Islamofober och homofober - förenen eder!



CNBC rapporterar om bojkottskampanjen mot Campbell's.

fredag 29 oktober 2010

Mattias Gardell: Har vi inget lärt av historien?

I gårdagens Aftonbladet publicerades Mattias Gardells artikel Stoppad häxjakt efter att den refuserats av tidningen Svensk Polis. Artikeln ger ett litet smakprov på vad vi kan vänta oss av hans kommande bok Islamofobi, som jag tidigare uppmärksammat

Läs bokens 14-sidiga inledning

Halloween eller Halal-o-ween


Den kommande helgen är en prövningens tid i många muslimska barnfamiljer. Barn och föräldrar ställs emot varandra. Allt på grund av den gamla hedniska högtiden Halloween I den kanadensiska tv-komediserien Little Mosque on the Prairie får ni tips om hur ni löser problemet och firar Halal-o-ween

Muhammed vanligaste pojknamn i UK 2009


Under 2009 döptes 7 549 nyfödda pojkar i Storbritannien till Muhammed, om man räknar med alla tolv olika sätt att stava namnet. Det innebar att Muhammed blev det vanligaste namnet på nyfödda pojkar i Storbritannien förra året. Källa: The Daily Mail

torsdag 28 oktober 2010

SVT Play: The Ana Gina Show


Ana Gina finns också med på länklistan Muslimer som bloggar

Redigerat:
Missade ni premiären? Ingen fara. Se programmet på SVT Play



Khadije väljer passande kläder åt Kissie.

onsdag 27 oktober 2010

Dokumentär: Sierra Leone’s Refugee All Stars



Trailer för dokumentärfilmen från 2005 om musikgruppen Sierra Leone’s Refugee All Stars. Se hela filmen

Dokumentären om Sierra Leone’s Refugee All Stars är en film om människor på flykt undan det ofattbart grymma inbördeskrig som pågick i västafrikanska Sierra Leone mellan åren 1991 och 2002. Ett krig med dödande, stympningar, våldtäkter och tvångsrekryteringar av barnsoldater. När rebellerna i slutet av nittiotalet attackerade huvudstaden Freetown flydde hundratusentals människor till grannländerna och levde i flyktingläger under flera år.

Filmen följer i tre år de personer som kom att bilda bandet Sierra Leone’s Refugee All Stars under deras liv i flyktingläger i Guinea, fram till den dag de vågar återvända till sitt krigshärjade hemland efter att en osäker fredsuppgörelse undertecknats av de stridande parterna. Filmen innehåller flera starka och plågsamma scener, men det bestående intrycket andas optimism och en tro på människans vilja att tänka goda tankar, säga goda ord och göra goda gärningar.

Nu har gruppen turnerat i stora delar av världen. Sommaren 2007 gjorde de en exklusiv spelning på Storsjöyran i Östersund. De har gett ut två album, det senaste kom i våras och heter Rise & Shine. Du kan lyssna på hela albumet och gratis ladda ner en av sångerna.

I samband med lanseringen av albumet i USA gjorde gruppen en live-konsert i en stor skivbutik. Konserten filmades och håller just nu på att bearbetas för att kunna läggas ut på nätet. Så snart den finns tillgänglig lovar jag att lägga upp den på bloggen.

tisdag 26 oktober 2010

The Ana Gina show - Skriet från vildmarken



Jag vaknade för en timme sedan, helt slut efter den gångna nattens arbete. Nu gäller det att tvinga i sig lite mat så jag även orkar med den kommande natten. Hur trevligt är det att äta middag när man fortfarande har sömngrus i ögonen? Rätt svar: Inte trevligt alls.

Ni som följer bloggen Ana Gina, och det gör flera tusen varje dag, vet redan att hon startar en ny show på webbtv hos SVT. Naturligtvis kommer programmen att ligga kvar på nätet efter sändningen, men vill ni ha något att berätta för era barn och barnbarn - "Jag såg premiären live and direct" - ska ni bänka er framför datorn på torsdag 20.00.

Jag misstänker att showen kommer att innehålla mycket svordomar och filosoferande om folks (o)vana att fisa i de mest olämpliga sammanhang, vilket är ett ämne som Gina ständigt återkommer till på sin blogg. Men oroa er inte, programmen är humorgodkända av svenska staten efter de riktlinjer som det beslutats om i riksdagen.

måndag 25 oktober 2010

Så tar hackaren över din Iphone



Försäljningen av så kallade smarta telefoner slår rekord i Sverige och världen. Men frågan är hur smarta de är. Någon annan kan enkelt ta över din telefon, skicka sms i ditt namn och avlyssna allt du säger. Inte minst i Apples populära Iphone är säkerheten svag, skriver SVT

När telefonen kapats kan hackaren
  • Läsa telefonens cache där samtliga knapptryckningar sparas
  • Läsa adressbok, kalender, mejl och SMS. Även raderade SMS kan läsas
  • Avlyssna mobilens mikrofon
  • Se dina bilder och videor
  • Se inkommande och uppringda nummer
  • Se vart du surfar och läsa din chatt
  • Se lösenord till exempel till Facebook, samt bankuppgifter
  • Hackaren kan ser var du är genom telefonens inbyggda GPS
  • Han kan aktivera kameran och ta bilder där du är
  • Hackaren kan skicka SMS till dyra betalnummer eller falska SMS från din telefon. Du har ingen möjlighet att se i efterhand att någon skickat SMS i ditt namn - inga spår lämnas i utkorgen
  • Hackaren kan lura dig att tro att du stängt av telefonen, genom att släcka skärmen och lämna telefonen påslagen i bakgrunden, när du trycker in kommandona att stänga av den
Källa: André Richardsson, it-säkerhetsexpert Bitsec AB

Live: Nneka



Nneka Egbuna (Hemsida / YouTube-kanal / MySpace / Wikipedia) föddes 1981 i Nigeria. Hennes pappa kommer från Nigeria och mamman från Tyskland. Till dess hon var 19 år bodde hon i Nigeria, men flyttade för tio år sedan till Tyskland.

Hennes första album, Victim of Truth, släpptes 2005 och uppföljaren No Longer at Ease kom 2008. Dessutom har hon släppt flera singlar, en EP och medverkar på olika samlingsalbum.

Lost Souls - 5:05
Kangpe - 5:45
Africans - 7:02
Valley - 5:15
Suffri - 6:19
Heartbeat - 9:09

Grattis på 19-årsdagen, dotra




Vår gemensamma favoritsång

söndag 24 oktober 2010

Musik istället för bordeller


Nybygge 1936 i korsningen Östra Ågatan och Bäverns gränd. Del av krogen och bordellen Sju helvetes gluggar fortfarande kvar.

I dag hade jag tänkt skriva ett inlägg om prostituerade och bordeller i Uppsala i slutet av 1800-talet. När jag började leta material som fanns tillgängligt på nätet upptäckte jag att under några år hade jag bott på gatan där flest prostituerade bodde i slutet av 1800-talet. Gatstumpen heter Repslagargatan, men kallades tidigare i folkmun för Tappen. Det fanns sex bordeller efter den korta gatan. De prostituerade kvinnorna som bodde där accepterades endast som hyresgäster om de var beredda att betala ockerhyror.

I dag bor jag i närheten av platsen där den ökända krogen och bordellen Sju helvetes gluggar låg och som revs i mitten av 1930-talet. Som kuriosa kan jag nämna att filmregissören Ingmar Bergmans pappa som ung, fattig teologistuderande hyrde ett rum i våningen ovanför krogen. Den omtalade bordellen 59:an, även kallad Frödings bordell, låg också nära min nuvarande bostad.

Samariterhemmet, en sjukhus som finns kvar än i dag, grundades 1882 av Ebba Boström som började sin verksamhet på Bäverns gränd, alldeles runt hörnet vid 59:an. Det började som ett räddningshem för prostituerade och bedrev även en del sjukvård.

Men det blev alltså bara dessa rader av det påtänkta inlägget. Istället började jag titta på musikvideos - och blev helt fast. I flera timmar har jag under dagen frossat i all världens musik. Jag har en stor del av mitt liv ägnat mig åt musik; spelat musik, skrivit om musik och sålt musik. De senaste åren har dock musikintresset mestadels gått på sparlåga. I dag var det som om ett uppdämt behov sprängde dammluckorna och vilt forsade fram.

Rupa & the April Fishes



Musikvideo med Rupa & the April Fishes: Une americaine a Paris. Flera låtar hittar ni på deras MySpace-sida I väntan på att deras hemsida ska bli klar hittar ni fler videos och information om gruppen på denna sida

Rupa Marya är född i Kalifornien av indiska föräldrar. Hon har växt upp i USA, Indien och Frankrike. Halva året ägnar hon åt musiken och den andra halvan åt sitt arbete som läkare på ett sjukhus i San Fransisco. Kolla in en videointervju där hon bland annat berättar om sitt arbete som läkare bland dokumentlösa imigranter.

Ya Allah



Inspelat vid en sufimuslimsk helgedom i sydöstra Indien. Ingår i musikprojektet Nagore sessions

Se över 500 videos med världsmusik.

lördag 23 oktober 2010

Semester i november

Jag älskar mitt arbete och det där med semester känns bara som ett irriterande avbrott*. I somras tog jag ut ett par veckors ledighet för att åka upp till Jämtland och vara med på min brorsdotters bröllop. En härlig tillställning där jag för en gångs skull träffade stora delar av släkten. För övrigt blev jag häftigt förälskad i staden Östersund och dess vänliga invånare.


För någon vecka sedan fick jag ett meddelande från min chef att jag hade innestående semester som jag var tvungen att ta ut innan årets slut, dock ej under jul och nyår. Tre veckors semester i höst. Vad ska jag hitta på? Brorsan erbjöd mig att åka med till Kanarieöarna och bo i deras lägenhet en vecka, men jag blev tvungen att tacka nej eftersom jag för tillfället befinner mig i en period då jag inte vågar sätta mig i ett flygplan.  Vi får se när jag kommer över den rädslan. Det har inte hjälp att sträcka ut armarna och säga:

Jag kan flyga. Jag är inte rädd.

En vecka i Östersund kanske skulle pigga upp. Eller kanske inte. Midnattsssolen, värmen och folklivet på gator och uteserveringar var en viktig del av charmen med staden i somras, så det får bli till sommaren istället. Jag funderade även på Göteborg och Malmö, dit jag inte har varit på mycket länge. Eller varför inte Norrköping, där jag aldrig varit.

Det hela löste sig utan min aktiva medverkan. Semesterplanerna är inte längre något jag behöver fundera över. Jag stannar hemma i Uppsala. En oförutsedd utgift på 35 000 kronor fick min semesterresa att gå upp i rök. Poff! Men Uppsala är också en trevlig stad.


*Äh, min arbetsgivare läser ändå inte det här.

fredag 22 oktober 2010

The Taqwacores - Punk Muslim American



Al Jazeera presenterar spelfilmen The Taqwacores. Inslaget börjar efter 1 minut.

När dokumentärfilmen The Taqwacores: The birth of punk islam visades i Sverige i våras skrev jag ett blogginlägg Nu har spelfilmen The Taqwacores haft premiär. Den grundar sig på romanen med namnet - ni gissade rätt! - The Taqwacores från 2004 av amerikanen Michael Muhammad Knight. Läs en intervju med författaren.

torsdag 21 oktober 2010

Varför är vi så rädda för muslimer?

Mattias Gardell, professor i religionshistoria vid Uppsala universitet, kommer den 9 november ut med boken Islamofobi på Leopard Förlag Jag återkommer längre fram med ett inlägg om boken och nöjer mig för tillfället med att återge förlagets presentation:

Häxor, kättare, katoliker, tattare, romer och judar har i olika tidsepoker fått representera ondskan. Idag är det muslimer.

Över hela Europa tågar bruna partier in i parlamenten under islamofobins fana. Deras antimuslimska budskap smittar av sig på etablerade politiska partier och rörelser. Liberala och konservativa partier kräver medborgartester, åsiktsregistrering, kartläggning och övervakning av muslimska medborgare. Det offentliga samtalet upptas alltmer av diskussioner om förbud mot minareter, slöjor, koranskolor, moskéer och muslimsk invandring.

Hur kunde det bli så här?

Mattias Gardell granskar den islamofobiska tanketraditionen från medeltidens kristna föreställningsvärld fram till dess återkomst i dagens Europa. Han analyserar fördomsfulla påståenden om muslimer och vad de påstås vara: våldsbenägna, terrorister, kvinnoförtryckare och antisemiter som hotar demokratin och yttrandefriheten. Har vi blivit så vana att diskutera på detta sätt att vi inte inser att det utgår ifrån ett rasistiskt skillnadstänkande?

Mattias Gardell har skrivit en nödvändig bok i en tid där mörkret på nytt hotar att sänka sig över Europa.

Se även Gardells föreläsning Islamofobi i ord och handling

70 000 änglar i en Kaba i paradiset

Kaba i Mecka 

Ni får räkna med att det en tid framöver, till och från, dyker upp små inlägg om "det heliga draperiet", Kiswah, som täcker Kaba i Mecka. Förmodligen kommer inläggen oftast att handla om den period, 1200-talet till 1950-talet, då draperiet huvudsakligen tillverkades i Egypten, men riktigt säkra på det kan ni inte vara.

När man letar information om draperiets historia hittar man ibland motstridiga uppgifter, till exempel om vem som första gången svepte in Kaba i tyg. Andra gånger handlar det om politiskt/religiöst betingade minnesluckor, som när saudiarabiska källor i sin historieskrivning inte med ett ord nämner att draperiet under cirka 700 år tillverkades i Egypten. För att inte tala om alla minor man kan trampa på när man, som jag, har mycket begränsade kunskaper om islam. Jag hittade en vacker beskrivning om hur 70 000 änglar vaktar över Kaba och på domedagen skall lyfta den upp till paradiset, men islamguiden.com och andra har en annan version om dess öde:

"Vid slutet av tiden kommer det att komma någon som heter Dhu´l- Suwayqatayn från Abyssinien och förstöra Ka´bah för att stjäla dess skatter och även Kiswah, som är tyget som täcker Ka´bah. Han kommer att vara en färgad skakig man med en förvriden vrist. Han kommer att slå på Ka´bah med sin spade och hackyxa och förstöra Ka´bah sten för sten."

När jag letar vidare finner jag beskrivningen av Al Bayt Al Ma'mur, en Kaba i paradiset, typ, som ligger precis ovanför den i Mecca och dagligen besöks av just 70 000 änglar som kommer för att be. Efter besöket återvänder de aldrig dit. Enligt vissa källor återvänder de på domedagen. Jag har varken tid, ork eller tillräckligt intresse att reda ut dessa teologiska spörsmål, men jag har ännu en gång blivit påmind om att vara mycket försiktig med att bestämt hävda att "så här är det". En lärdom som kan vara nog så viktig.

Palankin, mahmal, på väg till Mecka

En kort beskrivning av ceremonin i Kairo innan Kiswah fraktas till Mecca kan ni läsa i artikeln Cairo's mahmal ceremony med underrubriken "An Englishman's report - Told that the English will yet go to Mecca". Den publicerades i The New York Times 3 augusti 1890. Man får ta en del av artikelns förmenta faktauppgifter med en nypa salt, men han har i alla fall insett att den "mahmal" (palankin) som visas upp vid ceremonin inte innehåller det heliga draperiet. Hemsidan för Oxford islamic studies online tycks dock vara av uppfattningen att draperiet under närmare 700 år faktiskt fraktades i en palankin.

Tja, det här blev ju mest bara substanslöst svammel. För att kunna motivera att jag lägger upp inlägget avslutar jag med ett tips om en klassisk reseskildring från 1855 av Sir Richard Francis Burton, A Personal Narrative of a Pilgrimage to Al-Medinah and Meccah. Hela boken finns på nätet Om ni vill läsa om Kiswah ska ni klicka på "Part III Meccah", kapitel fyra, The Ceremonies of the Yaum Nahr, or the Third Day. Tryck Ctrl+F och skriv sökordet i sökrutan som kommer upp så hittar ni snabbt och enkelt i texten.

Fler inlägg om Kiswah hittar ni nedan vid "Etiketter".

onsdag 20 oktober 2010

Folkmusiker mot SD och främlingsfientlighet



Igår demonstrerade folkmusiker på flera platser i landet mot sverigedemokraternas förslag i riksdagen att lägga en halv miljard på bland annat hembygdsföreningar, folkdanslag och spelmanslag. Pengarna skall tas från satsningen på den mångkulturella musiken. SD har fått utslagsrösten i riksdagens kulturutskott.

Lyssna till debatten om förslaget i radions program Folke som också innehåller en hel del bra folkmusik.

Alla får vara med i dansen Sydsvenskan
Folkmusiker mot främlingsfientlighet Facebook

tisdag 19 oktober 2010

Dödande skott i Mecka 1926


Tidskriften TIME rapporterade den 5 juli 1926 att 25 saudiarabiska wahhabiter, även kvinnor och barn, sköts till döds i Mecka av egyptiska soldater. Enligt en annan källa dödades även 40 kameler vid samma tillfälle.

De egyptiska soldaterna utgjorde eskort för den karavan som fraktar det heliga draperiet från Kairo för att det under muslimernas pilgrimsfärd till Mecka skall täcka Kaba i stora moskén. I artikeln uppges att det heliga draperiet efter användandet fraktas tillbaka till Kairo, men så är inte fallet, det blir kvar i Mecka.

När karavanen skulle lämna Mecka åtföljdes den av en blåsorkester som spelade en egyptisk marsch. Detta blev för mycket för wahhabiterna som anser att musik är haram, speciellt i den heliga staden Mecka. De attackerade karavanen och sköts ned av de egyptiska soldaterna. Efter denna allvarliga incident uteblev transporten av det heliga draperiet till Mecka under flera år. Traditionen återupptogs 1937, dock utan att vara åtföljd av beväpnade soldater, skrev Evening Post den 11 mars samma år.



Klicka på bilden för att se en filmsnutt från 1926 där palankinen, som sägs innehålla det heliga draperiet, visas upp i Kairo innnan frakten till stora moskén i Mecka.

Hur mycket kan en kamel bära?

Foto av Kaba från 1909 1880

Jag har ägnat några timmar under förmiddagen åt mitt senaste "projekt", som jag så pretentiöst kallar det. Det handlar om "den heliga mattan", som egentligen borde benämnas "det heliga draperiet", som täcker Kaba i moskén Al-Masjid al-Harām i Mecka under hajj, muslimernas pilgrimsfärd

Draperiet har sedan 1200-talet tillverkats i Egypten och burits i en palankin från Kairo till Mecka av en kamel. Mina efterforskningar har visat att den palankin som användes i början av 1900-talet vägde 14 egyptiska kantar, vilket motsvarar omkring 630 kilo. Till detta skall alltså läggas vikten av det gigantiska heliga draperiet som sägs ligga inuti palankinen. När jag lät Google ställa frågan "How much can a camel carry?" fick jag svaret att den kan bära bördor på upp till 450 kilo, men att den vanligtvis bär omkring 150 kilo.

Det tycks således vara något som inte stämmer i återgivandet av denna månghundraåriga tradition att låta en kamel bära Kabans heliga draperi från Kairo till Mecca.

söndag 17 oktober 2010

Filat Mingo


Min dotter ringde på eftermiddagen igår, bara några minuter efter att jag släpat mig ur sängen. Hon undrade om vi kunde träffas i morgon och kanske gå ut och äta en bit mat. Jag tyckte det var en utmärkt idé. Det tycker jag nästan alltid när hon föreslår något liknande. Måndagkväll passar dessutom bra eftersom jag då, förhoppningsvis, har fått nya krafter efter helgens nattarbete.

En arbetskompis tipsade för ett tag sedan om ett relativt nyöppnat ställe som heter Pipes of Scotland. Enligt deras hemsida serverades alltid Filét Mignon för 99 kronor. Det lät som ett lagomt pris för en köttbit med bearnaisesås och klyftpotatis en vanlig sketen måndag.

Min franska är inte vad den borde vara. Uppriktigt sagt, mina kunskaper i det franska språket är helt obefintliga. Visserligen hade jag i början av 90-talet nött in ett par hundra användbara glosor inför en resa genom ett antal "franskspråkiga" länder i Västafrika, men de kunskaperna låg numera gömda i någon av hjärnans mörka, oåtkomliga delar. Dessutom hade de inte varit till någon hjälp för att besvara frågan: Hur uttalas Filét Mignon? Det vore lite pinsamt att göra bort sig vid beställningen, speciellt när min dotter fortfarande tror att pappa vet bäst. Åtminstone tror jag att hon ännu tror det.

Jag var just på väg att googla i förhoppning om att hitta maträttens namn skriven med fonetisk skrift, då jag kom ihåg att "Google översätt" har en funktion där man kan lyssna till det korrekta uttalet. Jag klickade mig till tjänsten, skrev in Filét Mignon, och valde "Från franska till svenska". Det dök upp en lyssnaknapp för både det franska och svenska uttalet. Jag valde det svenska:

- Filat Mingo.

Va?! Jag klickade igen.

- Filat Mingo.

Jaha, så uttalas det alltså. Tror ni mig inte? Testa själva

lördag 16 oktober 2010

Sarah Maple kommer till insikt


Sarah Maple försöker jag ha lite koll på. Den senaste tiden har denna ofta kontroversiella konstnär inte skapat några större rubriker, men när jag nu snubblade över denna bild kunde jag inte låta bli att lägga ut den. Läs mer om bilden i artikeln Images of modern feminism och ta gärna del av fler blogginlägg om Sarah genom att klicka vid "Etiketter" nedan.

The Daily Show: Jon Stewart om Fox News


The Daily Show: Jon Stewart om Fox News.

Bill O'Reilly är anställd på den amerikanska tv-kanalen Fox News och leder det mest sedda nyhetsprogrammet på kabel-TV i USA. När han i onsdags medverkade i en talk show sa han att det var olämpligt att bygga ett islamiskt kulturcenter i närheten av Ground Zero i New York. Han pressades om varför det var olämpligt och svarade: "Muslimer dödade oss 9/11."

I ett tv-program på torsdagsmorgon försökte hans vänner på Fox News att stötta sin populära kollega. En av de tre medverkande i programmet sa att "det var en viss grupp människor som attackerade oss 9/11. Det var inte bara en person, det var en religion. Inte alla muslimer är terrorister, men alla terrorister är muslimer."

Det är exakt den typ av grundlösa påståenden jag under flera år läst på forum och bloggar där sverigedemokrater och andra rasistiska, främlingsfientliga och allmänt islamofobiska personer härjar. Om vi i detta fall begränsar oss till USA kunde de tre vännerna på Fox ha googlat på "terrorism in usa" och fått upp denna sida som första träff (åtminstone fick jag det). Där finns en lista över amerikanska organisationer som av FBI klassificeras som inhemska terrorgrupper. Organisationer som Aryan Nations, Animal Liberation Front, Ku Klux Klan, Jewish Defense League och många andra låter i mina öron inte som några typiska islamiska grupperingar.

The Daily Show med Jon Stewart, som tidigare vid flera tillfällen granskat den träskjournalistik som Fox News representerar, kunde naturligtvis inte låta detta passera okommenterat. Det han lyckats gräva fram är, försiktigt uttryckt, anmärkningsvärt. Den delägare i Fox som omnämns i videon är inte vilken liten småskutt som helst, utan den näst störste aktieinnehavaren efter ägarfamiljen Murdoch. Att inslaget avslutas med en "debatt" om huruvida Fox är "onda" eller "dumma" känns helt befogat.

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna perioden 15 september - 15 oktober.

1. Startsidan
2. Muslimer som bloggar (2)
3. Riksdagen: Cirkus SD har börjat
4. Valaffisch 2010: Sverigedemokraterna
5. Det skvallrande hjärtat x 3
6. Sverigedemokrater stöder nazister
7. Valaffisch 2010: SD putsar fasaden
8. Idol: Grattis till guldbiljetten Gina Dirawi
9. Årets bild
10. Bli medlem i sverigedemokraterna

fredag 15 oktober 2010

Svartens koranskola: Bönen (2)



Salah, salat eller salaat är den muslimska tidebönen som utförs fem gånger varje dag. Bönen är en av islams fem grundpelare.

  • Gryningsbönen (fajr)
  • Middagsbönen (zuhr)
  • Eftermiddagsbönen (‘asr)
  • Skymningsbönen (maghrib)
  • Kvällsbönen (‘isha)

Se bönetider i Sverige hos IslamicFinder

Nedan vid "Etiketter" hittar du fler inlägg i Svartens koranskola.

Räkmackas dag



Mat- och dryckeshistorikern Edward Blom berättar om räkmackans historia.

Igår var det räkmackans dag, en hyllning till smörgåsen med "friskpillede fjordrejor", som de säger i Danmark där mackan ursprungligen kommer ifrån. Jag antar att de flesta bloggbesökare missade högtiden, den firades nämligen bara på flygplatserna Arlanda och Landvetter. Enligt denna artikel serverar flygplatserna 364 000 räksmörgåsar på ett år. Till dem går det åt 60 ton räkor. Om jag har fått alla siffror rätt skulle det innebära att varje macka i snitt innehåller 164 gram räkor. Alla som käkat en ordinär räkmacka på flygplatserna måste inse att 60 ton avser oskalade räkor. Kolla in bilden i artikeln så förstår ni vad jag menar.

Arlandas billigaste räckmacka är en liten tapasvariant för 49 kronor. Den dyraste, 200 gram XL, kostar 189 kronor, enligt Aftonbladet


Så här ska en riktig räkmacka se ut. Det ska vara räkor och inte en massa grönt lull-lull. Den serveras på Pitcher's i Uppsala för 149 kronor och innehåller minst 200 gram räkor. Men det blir minus för den vita Wettextrasan till bröd som hela härligheten vilar på.

SVT1 ikväll: Ahmed Ahmed hos Skavlan



Ikväll gör Ahmed Ahmed sitt första framträdande av tre i Norge och fortsätter sedan till Danmark för en föreställning. Den planerade showen i Stockholm den 22 oktober har tydligen blivit inställd, enligt uppgifter från Göta Källare, som var påtänkt som arrangör.

Men vi har i alla fall möjlighet att se Ahmed Ahmed i kvällens sändning av Skavlan och passar inte sändningstiden så finns programmet efter sändningen tillgängligt på SVT Play Eftersom Ahmed Ahmed är på väg till Doha Tribeca Film Festival (26-30 oktober) i Qatar, där hans dokumentärfilm Just like us ska visas, misstänker jag att kvällens tv-inslag till stor del kommer att handla om filmen.

onsdag 13 oktober 2010

Qatar: Doha Tribeca Film Festival 2010


Al Jazeera presenterar ståuppkomikern Ahmed Ahmeds debutfilm, dokumentären Just like us (trailer), som visas vid årets filmfestival i Doha, Qatar. På väg till festivalen stannar han till i Sverige den 22 oktober och gör ett framträdande på Göta Källare i Stockholm, efter att först ha besökt våra grannländer Norge och Danmark.

Om ni skulle befinna er i trakterna runt Doha i Qatar mellan 26 och 30 oktober i år, så rekommenderar jag ett besök på Doha Tribeca Film Festival. Den arrangerades första gången förra året av Doha Film Institute och anses redan vara den viktigaste filmfestivalen i Mellanöstern. Festivalen sker i samarbete med organisationer som Martin Scorsese World Cinema Foundation, Mira Nair Maisha Film Lab och New York Tribeca Enterprises

Hennes excellens Sheikha Al Mayassa Bint Hamad Bin Khalifa Al-Thani, ordförande i styrelsen för Qatar Museums Authority, har sagt:

"Målet för Dohas Filminstitut är att bygga en kraftfull filmindustri i Qatar med starka kopplingar till den internationella filmbranschen. Film kan göra mer än bara underhålla, den kan utbilda, inspirera och förena samhällen och vi vill vårda och stödja filmskapare medan vi fortsätter att utveckla Qatar till en kulturell knutpunkt för film."

Vid årets festival kommer närmare 50 filmer att visas. Festivalen inleds med Rachid Boucharebs senaste film Hors la loi/Outside the law När filmen visades vid årets festival i Cannes möttes den av demonstranter från bland annat det rasistiska partiet Front National, Hundreds protest as 'anti-French' Outside the Law is screened Bouchareb har också regisserat den uppmärksammade Infödd soldat

Den 29 oktober arrangeras föreläsningar av TEDxDoha En av gästföreläsarna är modedesignern Reem Acra

Om ni, i likhet med mig, inte har möjlighet att besöka festivalen får ni hålla till goda med deras fullmatade hemsida, som för tillfället innehåller 120 videos om olika cineastiska ämnen och naturligtvis ett flertal filmtrailers.

Redigerat:

Vid telefonkontakt med Göta Källare i dag (14/10) fick jag beskedet att Ahmed Ahmed med stor sannolikhet inte kommer att göra något framträdande där den 22 oktober.

tisdag 12 oktober 2010

Karen Armstrong om religionernas kärna



Karen Armstrongs tal när hon 2008 tilldelades TED Prize

Karen Armstrong förtjänar betydligt mer uppmärksamhet på bloggen än bara en video och några få rader och länkar. Dock, min tid är knapp just nu, men jag vill i alla fall dela med mig av denna video som jag nyss tittade på. Armstrong citerar i sitt tal vad en berömd rabbin, Hillel, svarade när han ombads ge en kort sammanfattning av judendomens heliga skrift Torah Hillel sade: "Det som är förhatligt för dig, ska du inte göra mot din nästa. Det är Torah. Resten är kommentarer." Det kärleksbudskapet finns i alla de stora världsreligionerna, enligt Armstrong, och bör tjäna som vår ledstjärna i livet.

I slutet av videon talar Armstrong om organisationen Charter of Compassion, som bildades i november 2009.

Böcker av Karen Armstrong

Hon hjälper oss spara 100-tals miljoner


Saddaf Shabbir är 26 år, född i Malmö med föräldrar från Pakistan. För drygt fem år sedan uppmärksammades hennes exceptionella begåvning i svensk press efter att hon året innan gått ut det naturvetenskapliga programmet med högsta betyg och startat bolaget Vectuz Webwork AB Redan vid den tiden hade hon noterat hur vissa arbetsgivare var reserverade mot henne och säger i artikeln 19-åring med siktet inställt på framtiden:

- Ibland känns det som om de tänker "hon är utländsk och passar nog inte för jobbet". Men jag tänker att om jag har rätt kunskaper kommer jag att få jobbet ändå. Det handlar ju om kompetens, säger hon och fortsätter:

- Om man vet att man kommer att utsättas för hårdare krav måste man vara ett snäpp bättre.

När Prisfakta.se för några år sedan sökte efter konsulter eller ingenjörsbyråer som kunde skapa en komplex beräkningsmodell för att jämföra mobilabonnemangspriser gick de bet. Ingen av de tillfrågade kunde presentera en acceptabel lösning. Bolagets vd Ola Josefson vände sig slutligen till Saddaf Shabbir, som efter en halvtimme presenterade principerna för den modell vilken fortfarande används.

- Det har bidragit till att svenska konsumenter har sparat flera hundra miljoner kronor, hävdar Ola Josefson enligt artikeln Hon sänker dina mobilkostnader

Just nu är Saddaf Shabbir i slutfasen av sina studier i teknisk fysik vid universitet Ecole Polytechnique i Paris. Examensarbetet innehåller en vetenskaplig upptäckt och är därför tills vidare hemligstämplat.

måndag 11 oktober 2010

Roy Andersson: Härlig är jorden (1991)



Roy Andersson har beskrivit filmens inledande scen med orden:

Jag föddes då judeutrotningen gick in i sitt mest intensiva skede. Under mina första två levnadsår gasades miljontals människor ihjäl på det mest bestialiska sätt i ett grannland med läskunnighet och traditioner som påminde mycket om våra egna. Detta har alltid förföljt mig, och gör det fortfarande. Jag skulle vilja säga att jag skäms för detta brott å människans vägnar. Jag känner en slags skuld, trots att jag inte var där.

Under helgen har det varit gott om besökare på bloggen som sett på reklamfilmer av regissören Roy Andersson. Det tog ett tag innan jag förstod varför det plötsligt hade blivit ett sånt stort intresse för hans reklamfilmer, men det visade sig att han varit gäst i tv-programmet Här är ditt liv Roy Andersson arbetar just nu med filmen En duva satt på en gren och funderade över tillvaron. Filmen blir avslutningen på triologin som inleddes med Sånger från andra våningen (2000) och Du levande (2007)

Se även Wikipedia om Roy Andersson

söndag 10 oktober 2010

Yuna: Dan Sebenarnya



Yuna (Yunalis Zarai) gör en akustisk live-version av Dan Sebenarnya.


Dan Sebenarnya (studioversion).

I våras blev det storslam för Yuna när Anugerah Industri Muzik (AIM) delade ut sina priser, Malaysias motsvarighet till amerikanska Grammy och svenska Grammis. Yuna vann i fyra kategorier: Bästa sång, bästa popsång, bästa sång på engelska och bästa nya artist.

Läs mer om Yuna i detta blogginlägg och i Style and substance The Star (Malaysia)

fredag 8 oktober 2010

SR Dokumentär: Mohammed tur och retur


I dokumentären "Mohammed tur och retur" får vi följa med en ung svensk kille, Arash, till tiden då allt började. Från dagen han för första gången besökte en källarmoské till uppbrottet. Det är en skildring av en tonårings resa från hiphop till Mohammed, från förorten till den religiösa Medinan - och vidare. Genom intervjuer med Arash och hans familj får vi veta vad som hände under resan.

Ni kan lyssna till programmet på nätet eller ladda ner det som mp3 och lyssna när och vart det passar er.

onsdag 6 oktober 2010

Hej, clown




Radio RGRA, Malmö, om slöjans betydelse


Bloggaren Miriam Iman Riaie, som naturligtvis finns med på Muslimer som bloggar, medverkar i dag 17.30 - 19.00 i Radio RGRA och talar om varför muslimska kvinnor bär slöja. Ni kan lyssna på programmet live eller leta upp det i arkivet för avlyssning vid ett senare tillfälle.

Nygammal tidning: Tro & Politik


Tidningen Broderskap, som grundades 1928, har nu kommit med sitt sista nummer. Upplagan har under 2000-talet sjunkit från sin toppnotering på omkring 10 000 exemplar till omkring 1600 förra året. Nästa nummer som ges ut heter Tro & Politik och har ett bredare innehåll. Redaktionen är densamma som tidigare, men tidningen kommer att ha två ledarartiklar, den ena skrivs av Somar Al Naher, redaktör för valtidningen Islam & Politik

Lars G Linder, som leder arbetet med tidningens förändring, säger att det är broderskapsrörelsens uppgift att ge muslimer som är politiskt engagerade inom arbetarrörelsen en plattform att bedriva opinion.

– Det är ännu viktigare i dag när islamofobin präglar samhället och främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna finns i riksdagen. Vi får inte skylla allt på dem. Det är vi som för länge sedan borde ha berett plats för alla människor i vår egen organisation. Nu tar vi steget.

tisdag 5 oktober 2010

Riksdagen: Cirkus SD har börjat



Riksdagens högtidliga öppnande i dag inleddes traditionellt med en gudstjänst i Storkyrkan. När biskopen i Stockholms stift, Eva Brunne, började tala om alla människors lika värde reste sig SD-ordföranden Jimmie Åkesson, för dagen iklädd folkdräkt, och partiets övriga riksdagsledamöter och lämnade kyrkan. Dessa ord av biskopen blev för mycket för sverigedemokraterna:

Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.

Läs hela predikan

Jimmie Åkesson uppges ha blivit så upprörd att han skakade lång tid efteråt, enligt SVT

- Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, sa Moderaternas nuvarande gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, uppger SVT

Uppsala: Demonstration mot rasism



Igår var första dagen för sverigedemokraterna i riksdagen och med anledning av det hölls flera demonstrationer runtom i landet. Här i Uppsala deltog omkring tusen personer i demonstrationen som avslutades med en kulturfest på Stora Torget.

Samling mot främlingsfientlighet Upsala Nya Tidning

Yusuf Islam om Koranen



Mohammed Knut Bernström (1919 - 2009) kommenterar videons avslutande vers, Koranen 2:62:

I passagen ovan framställs en grundläggande trossats i Islam som Koranen på flera ställen återkommer till. Med en vidsynthet som saknar motstycke i andra trossystem uppställs här endast tre "frälsningskrav": (den sanna) tron på Gud, tron på Domens dag och ett rättskaffens liv.

Sukshinder Shinda feat. Jazzy B



Sukshinder Shinda feat. Jazzy B: Guru Granth Sahib Ji.

Ett live-framträdande från BBC med Sukshinder Shinda och Jazzy B: Del 1 / Del 2 / Del 3

Guru Granth Sahib är sikhernas heliga skrift. Den innehåller visdomsord från flera sikhiska gurus, men också från muslimska mystiker – sufis. Läs mer hos Gud har 99 namn, SikhiWiki och på den officiella sajten för sikher i Sverige.

söndag 3 oktober 2010

Monica Zetterlund: Under vinrankan


När jag besökt Afrika har jag alltid haft med mig heminspelade kassettband med svenska artister i bagaget. Om jag åkt längre sträckor med minibuss eller delad taxi har det hänt att jag frågat chaffören om han vill spela ett av mina band med svensk musik.

Det är en lite märklig känsla att kuska fram på afrikanska vägar och lyssna på svenska artister, samtidigt som det är intressant att se hur de övriga passagerarna reagerar på musiken.



Under vinrankan med Monica Zetterlund (Text / Lyrics) är en sång som (nästan) alltid uppskattats av medresenärerna.

Hindi Zahra: Stand up



Frukten av hårt arbete kan skördas genom att köpa en biljett till en konsert med underbara marockanskan Hindi Zahra Arbetets förbannelse kan vara att jobba just den kvällen Hindi Zahra ger en konsert här i Uppsala. Vem tror ni jobbade på fredagkvällen?

Upsala Nya Tidnings skribent inleder recensionen av fredagens konsert så här:

Det finns tusentals bevis för att Sverigedemokraternas kulturhygieniska politik är rent nonsens. Artister som Manu Chao, Che Sudaka, Gogol Bordello och nu Hindi Zahra är några av de starkaste. Hur skulle något så lyckat kunna vara fel?

Se även Zahras musikvideo Beautiful tango

lördag 2 oktober 2010

Yuna - rockande muslima från Malaysia


Jag har kommit hem från en lång natt på jobbet och vill egentligen bara kasta mig i sängen eftersom jag ska arbeta även kommande natt, men kan inte låta bli att helt kort dela med mig av nattens musikaliska fynd på nätet.

Yuna, som egentligen heter Yunalis Zarai, är en 24-årig tjej från Malaysia som nyligen kom med sitt debutalbum Decorate. Hon började sin karriär genom att lägga upp egna kompositioner på MySpace som hon själv spelat in. Hennes skara med fans växte stadigt och hon började uppträda efter att först ha lärt sig spela gitarr. Tidigare i år gjorde hon en turné i USA med en rad gigs. Förutom sångkarriären är hon delägare i en klädbutik på nätet och har tagit en examen i teknologi på högskolenivå.

Ni som vill veta mer om henne kan börja med att läsa denna intervju i den muslimska nättidningen Elan. Kolla även in hennes FaceBook och naturligtvis ska ni söka på hennes namn på YouTube. Nästa alla videos är tyvärr halvtaskiga amatörinspelningar, men den här reklamfilmen för Libresse får ni inte missa. Hela sången Super something, som finns med i reklamen, hittar ni i audiofilen nedan.





Den korta titelsången från debutalbumet Decorate. Nä, det är inte fel på ljudet, videon börjar med en lång tystnad.

Det får räcka så. Det blev inte särskilt informativt. Ändock, efter en googling tror jag mig kunna konstatera att detta är det första som skrivs om Yuna på svenska. Rätta mig om jag har fel. Nu - i säng.

fredag 1 oktober 2010

Houria Aïchi och Etran Finatawa

Igår köpte jag biljetter till mig och min dotter till K'naans konsert på Nalen i Stockholm den 6 november. I dag fick jag veta att konserten är inställd Jag blev mycket besviken, speciellt för min dotters skull som verkligen har sett fram emot konserten. Istället för K'naans konsert kommer jag förmodligen att samma datum gå och se Houria Aïchi och Etran Finatawa som framträder tillsammans i samband med Sacred Music Festival 4-7 november på konserthuset i Uppsala.



Houria Aïchi är sufimuslim och presenteras så här i festivalens programblad:

Hon växte upp i Aurès-regionen i östra delarna av Algeriet där Atlasbergens förlängning sträcker sig in i Tunisien. Hennes barndom präglades starkt av berberkvinnornas sång. Senare flyttade hon till Paris och studerade sociologi, men sången inom henne tog över och hon återvände till Algeriet.

Hon har populariserat hemtrakternas musikaliska chaouis-tradition och har blivit en av sitt lands mest uppskattade sångerskor. De senaste åren har hon öppnat en ny personlig horisont där hon i musiken strävar efter en religiös och andlig identitet med islam som utgångspunkt. Genom att använda populärmusik och inslag från andra kulturer vill hon ge sina sånger en universell dimension.


Etran Finatawa från Niger har jag uppmärksammat tidigare med en videointervju och en filmad live-konsert.

Räkmacka hos Pitcher's i Uppsala


Jag har sannerligen inte glidit fram på en räkmacka genom livet, det har snarare handlat om en resa med knäckebröd och Kalles kaviar i bagaget. Men efter att ha varit på resande fot under några decennier kan jag nu äntligen unna mig en rejäl räksmörgås på en av mina favoritrestauranger. I menyn, under rubriken Pitcher's classics, står det att räksmörgåsen består av 200 gram handskalade räkor. Att räkorna är handskalade stämmer säkert, men jag är tveksam till att det är 200 gram - det är förmodligen mer än så. Och gott var det och mätt blev jag. Ser redan fram emot nästa räkmacka hos Pitcher's.