lördag 30 april 2011

Lupe Fiasco: Words I never said



Lupe Fiasco feat. Skylar Grey: Words I never said Lyrics / Text

Tidigare inlägg om Lupe Fiasco.

Sista april i Uppsala


Det talas och skrivs så mycket vackert om det traditionella sista april firandet i Uppsala; påtagning av studentmössan i backen nedanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, Curator curatorums vårtal vid Gunillaklockan, sång av kören Orphei Drängar, forsränningen i Fyrisån och allt vad det nu är. Men till syvende og sidst är det bara en stor fyllefest, som numera startar redan kvällen före sista april med det så kallade Kvalborg. Det som tidigare var en angelägenhet för studenter har blivit ytterligare ett tillfälle för gemene man att kröka loss och varje år omhändertas ungdomar i nedre tonåren för fylleri.

Jag brukar undvika Uppsalas centrala delar under sista april, helst går jag inte utanför dörren. I år jobbar jag hela helgen och har en "legitim anledning" att tacka nej till eventuella inbjudningar om deltagande i "firandet". Nja, sanningen att säga har inbjudningarna uteblivit de senaste åren eftersom jag alltid har tackat nej. En arbetskompis som nyss "blivit med valpar" har redan satt de små i säkerhet bortom alla skrämmande smällare och raketer.

Men jag är lite orolig för min dotter. Närå, inte för att hon ska dricka sig berusad. Inte alls. Hon ska nämligen göra sitt första pass på en populär restaurang i city. Tolv timmars arbete på ett ställe hon aldrig tidigare jobbat på och vars rutiner hon inte känner till. Ett halvt dygn tillsammans med stökiga och berusade människor - jag skulle inte ens gå dit som gäst under fem minuter. Jag undrar om hon vet vad hon gett sig in på. Hoppas det går bra för henne.

Redigerat 2011-05-01:

Ett kaos med fylleri, våldtäkt och misshandel. Så summerar polisen i Uppsala årets valborgsmässofirande.

- Vi är härdade, men i år har det varit mer än vanligt, säger länsvakthavande polis i Uppsala, enligt Upsala Nya Tidning

fredag 29 april 2011

Jakten på bloggande muslimer

När jag 24 januari 2009 lade upp den första versionen av länklistan Muslimer som bloggar innehöll den 14 bloggar. Till dags dato har jag lagt till 353 bloggar på listan. Många har efter hand plockats bort eftersom de raderats eller försetts med lösenord. Nu innehåller listan 245 bloggar.

De allra flesta bloggarna har jag själv snokat upp, men jag har också fått tips från andra. Den flitigaste tipsaren har varit en av mina favoriter, Absolute Banana Tack för det, Bananen! Endast ett mindre antal muslimska bloggare har själva upplyst mig om deras existens. Av alla dessa 353 bloggar jag lagt till är det bara 4-5 som absolut inte ville vara med på listan. Ett betydligt större antal har visat sin uppskattning över att bli länkade.

Livet skulle dock vara lite lättare om fler hörde av sig till mig med en länk till sin blogg eller tipsade om andras bloggar. Det enda som krävs för att komma med på listan är att du är muslim, privatperson och i huvudsak skriver på svenska. Ni kan höra av er genom en kommentar, som jag inte publicerar om ni uttryckligen ber om det. Eller skicka ett e-brev. Adressen hittar ni i "Min profil".

Kungligt diplom till muslimska fredsaktivister

Klicka på bilden för större format

I går, på kung Carl XVI Gustafs födelsedag*, mottog medlemmar i Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) ett diplom från kungen personligen vid en cermoni på Slottet i Stockholm. SMFR:s ordförande Yasri Khan, som även förra året fick ett diplom ur kungens hand, säger i ett pressmeddelande:

Vi är glada över att vi fått det här erkännandet. De som diplomeras för sina ledarkunskaper är samma personer som efter självmordsbombningen den 12:e december inom 24 timmar tog initiativ till den internationellt uppmärksammade manifestationen mot våld. De arbetar effektivt över hela landet för att bygga ett tryggare och rättvisare samhälle baserat på trygga ledare och medborgare.

*Kungen fyller år sista april. Hurra. Hurra. Hurra. Hurra.

The Beatles rockade röven av kommunismen



För någon vecka sedan såg jag dokumentärfilmen How The Beatles rocked the Kremlin på YouTube När jag i dag läste intervjun med Yusuf Islam i Svenska Dagbladet kom jag att tänka på dokumentären igen. Yusuf får frågan om musik kan förändra världen och svarar:

Nej, men folket kan. Protestsånger är en liten del av förändringarna. Woody Guthrie märkte sin gitarr med orden ”This machine kills fascists”. Mycket kan ­göras och sägas med musik men det är inte det slutliga svaret på slaveriet. Historiskt kan du titta på hur Moses ledde ut sitt folk från Egypten. I dag har vi inte Moses utan Facebook.

Jag bestämde mig för att puffa lite för filmen i ett blogginlägg och upptäckte vid mitt googlande att den visas på SVT i kväll och dessutom sänds i repris vid tre tillfällen. Vilket sammanträffande! Dokumentären finns tillgänglig på SVT Play till och med 6 maj 2011.

Ur SVT:s presentation:

Under sextiotalet turnerade Beatles överallt utom i Sovjetunionen. Ändå lyckades världens populäraste band tränga igenom järnridån. Filmaren Leslie Woodhead gör en resa genom Ryssland och berättar personligt om hur Beatles skakade om makthavarna i Kreml - och i tysthet kunde bidra till att kommunismen så småningom föll.

Cat Stevens/Yusuf: On the road to find out



Cat Stevens/Yusuf: On the road to find out Text / Lyrics

Yes, the answer lies within,
so why not take a look now,
kick out the devil's sin,
pick up, pick up a good book now

Svenska Dagbladet intervjuar Yusuf Islam: I Moses fotspår

torsdag 28 april 2011

SVT: Imam Muhammad Muslim



I serien Från Sverige till himlen visade SVT i går ett program om imam Muhammad Muslim Tidigare hette han Åke Eneborg och var vänsteraktivist innan han 1980 blev sufimuslim och utbildade sig till imam Programmet finns tillgängligt till och med 27 maj 2011.

Lyssna till ett föredrag av Muhammad Muslim om islams andliga dimension - ihsan.

onsdag 27 april 2011

Yusuf Islam vädjar för amerikanska fångar



I juli 2009 greps tre amerikanska vandrare som, enligt deras egna uppgifter, av misstag korsat gränsen till Iran vid vandringar i Irak. De greps av iransk polis misstänkta för spionage och fängslades i väntan på rättegång. En av vandrarna, Sarah Shourd, släpptes i september förra året mot en borgen på 500 000 amerikanska dollar. De två andra, Shane Bauer och Joshua Fatta, sitter fortfarande fängslade och en rättegång är planerad till 11 maj. Enligt iransk lag kan spionage bestraffas med döden.

Båtar

tisdag 26 april 2011

Plasttallriken



Alla undrar om han kommer. Vad tänker ni göra? Kommer ni tillåta honom att deltaga i firandet? Kommer han att ha sin manliga vän med sig? Ogillandet och sorgen är uppenbar i allas ansikten.

I går firade både kristna och muslimer i Egypten vårfesten Sham el-Nessim, vilket betyder ”att lukta luften”. I den här kortfilmen har familjen samlats för att fira vårens ankomst med en gemensam måltid. En traditionell maträtt vid högtiden är en jäst fisk, fisikh, som påminner om den svenska surströmmingen.

Se även kortfilmen Samtal från Kairo

Förödelsen av det islamiska kulturarvet



BBC intervju från 2008 med den saudiske arkitekten Sami Angawi

Jag har tidigare lagt upp inlägg om förödelsen av det islamiska kulturarvet i Saudiarabien: Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affär, Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affär (2), Mecka 1885 och i framtiden, Det framtida Mecka och Kapitalistisk lyx i Mecka

I natt har jag ägnat 2-3 timmar åt att läsa mer om ämnet. En googling på destruction islamic heritage mecca gav en hel del träffar med intressant läsning. Hur jag än letade lyckades jag dock inte hitta någon professionell dokumentärfilm om wahhabiternas omfattande vandalisering av byggnader, gravar, och andra viktiga kulturminnen, i de två för muslimer heliga städerna Mecka och Medina. Vissa bedömare räknar med att omkring 90 procent av det islamiska kulturarvet i de två städerna redan har utplånats för tid och evighet. I den här amatörmässiga mini-dokumentären ges en del exempel på vad som ödelagts.

För tillfället har jag ingen möjlighet att skriva ett längre inlägg, men ni som är intresserade av det islamiska kulturarvets historia och framtid kan lätt hitta material på nätet. "Sök, och ni skall finna", som det står i Bibeln, Matteus 7:7

måndag 25 april 2011

Över 400 talibaner flydde från fängelse



Video från EuroNews (Artikel: Reuters)

En talesman för talibanerna i Afghanistan, Qari Yousuf Ahmadi, uppger på en webbsida att de under den gångna natten lyckats befria 541 talibaner från ett av landets största och säkraste fängelser i Kandahar. Av de fritagna uppges 106 vara ledande militära befäl. Flykten skedde genom en 360 meter lång tunnel som talibaner utanför fängelset grävt under fem månader.

De tog fyra och en halv timme för alla fångarna att lämna fängelset mellan 23.00 i gårkväll till 03.30 på morgonen. Fordon väntade på fångarna för att snabbt föra bort dem. De tog över fyra timmar innan fängelsepersonalen upptäckte flykten. Talibanerna hade placerat en grupp självmordsbombare (martyrdom seeking group) i närheten av fängelset, men dessa behövde inte agera för att fullfölja flykten.

Källa: The Nation (Pakistan)

söndag 24 april 2011

Vårkväll vid Fyrisån i Uppsala

Andligt


Ett av de populäraste promenadstråken i centrala Uppsala har piffats upp av kommunen med hjälp av stora blomkrukor. I en av krukorna har en and valt att häcka och i boet ligger nio ägg som väntar på att kläckas. Det återstår att se om äggen, eller eventuella andungar, överlever fylleslaget den sista april.

Those were the days



Leningrad Cowboys: Those were the days Text / Lyrics

Efter att ha sett dokumentären om Norman Finkelstein fick sången Those were the days en djupare innebörd för mig. Sångens ryska originaltitel är Дорогой длинною och melodin skrevs av Boris Fomin (1900-1948) med text av poeten Konstantin Podrevskii.

Oh my friend we're older but no wiser
For in our hearts the dreams are still the same

Those were the days my friend
We thought they'd never end
We'd sing and dance forever and a day
We'd live the life we choose
We'd fight and never lose
For we were young and sure to have our way.

fredag 22 april 2011

Dubai Fashion Week 2011



Modeskaparen Mariam Al Mazro visade upp sin kollektion under den första dagen på Dubai Fashion Week, 19-23 april Hennes signum är kombinationen av till synes omaka färger och mönster.

Redigerat:

Se fler videos från Dubai Fashion Week 2011.

Norsk aquavit


I går gjorde jag något som ytterst sällan sker, det kan gå flera år mellan dessa tillfällen; jag köpte starksprit. Jag var in på bolaget för att inhandla några flaskor mörkt påsköl till helgen. På väg till ölen passerade jag brännvinshyllan och blicken råkade falla på en förpackning med tio miniatyrflaskor. Vanligtvis skulle jag inte ens ha stannat upp, men jag hann uppfatta texten på förpackningen och tvärnitade. Det stod: Norsk Aquavit Mina norska gener vaknade plötsligt till liv och tog kontrollen över hjärta, hjärna och plånbok. Självklart måste jag ha lite norsk aquavit till helgen.

Ur Öppna landskap av Ulf Lundell:

Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört,
och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört.


Bruket att krydda brännvinet sträcker sig långt tillbaka i historien. Ursprungligen var syftet att lindra den icke önskvärda finkelsmaken, som uppstod på grund av bristfälliga kunskaper om processen vid tillverkningen. En annan viktig anledning var att utnyttja olika örters medicinska egenskaper. På senare tid har kryddningen i huvudsak syftat till att öka välsmaken.

Nå, men vad skiljer aquaviten från annat kryddat brännvin? Aquavit, från latinets aqua vitae - livets vatten, är enligt Wikipedia ett kryddat brännvin som är smaksatt med minst en av kryddorna kummin och dill. Men där utöver förekommer det naturligtvis även andra kryddor och örter. Aquavit är namnskyddat inom Europeiska unionen, med angivande av just kummin eller dill som kryddning och en lägsta alkoholhalt om 37,5 volymprocent.

Två av förpackningens flaskor tycker jag förtjänar lite extra uppmärksamhet på grund av dess intressanta historiska bakgrund. Det är de två "linieakevettene", Lysholms Linie och Løitens Linie. Benämningen "linie" (svenska; linje) syftar i detta sammanhang på ekvatorn. År 1780 var briggen Trondhiems Prøve färdigbyggd, den tillhörde Catharina M. Lysholm, en av pionjärerna inom norsk brännvinstillverkning. Skeppet seglade 1805 till Jakarta - som då hette Batavia och var en handelsstation grundad av det holländska ostindiska kompaniet - på ön Java i Indonesien. I lasten fanns flera ekfat med norsk aquavit avsedda att försäljas. Aquaviten klarade dock inte konkurrensen med lokalt tillverkad arrak (av arabiska a' raq=svett, utsöndring; saft från palmer) och faten fick följa med tillbaka till Norge. Vid återkomsten 1807 upptäcktes att aquaviten under resans gång genomgått en mognadsprocess och fått en vällagrad, god smak.

Ännu i dag tillverkas Lysholms Linie Aquavit, som är världens äldsta aquavitmärke, enligt det gamla receptet. Innan den tappas upp på flaska fraktas ekfaten, som rymmer 500 liter, på skeppsdäck fastspända i containers tur och retur till Australien och passerar således "linie", ekvatorn, två gånger. Samma resa gör Løitens Linie. Det norska rederiet Wilh. Wilhelmsen ASA har sedan 1920-talet haft uppdraget att utföra transporten.

I kväll tar jag ett par snapsar med norsk Linie Aquavit och låter historiens vingslag fläkta mig i den efterlängtade vårvärmen. Vem vet, kanske jag rent av dristar mig till att sjunga en snapsvisa.

Melodi: Räven raskar över isen

Härligt smakar Aquaviten,
bättrar också på aptiten,
värmer opp
vår själ och kropp
som i ett hål dynamiten.

Ja, här finns värme
och här finns glöd,
och bara glädje
och ingen nöd.

Elda på
och låt den gå
om halvan finns
så ta hit den!

Läsning för den vetgirige:

Alt du vil vite om akevitt
Akevitt (norska Wikipedia)
Norske Akevitters venner
Snapsvisor med bästa kryddrecepten och köpesnapsen

torsdag 21 april 2011

Blåkulla tur och retur

Blåkulla är den plats dit häxor enligt folktron flög på kvastar under skärtorsdagen för att festa med Djävulen. Orgierna sägs ha pågått till påskaftonen eller påskdagsmorgonen då "häxorna" for hem igen.  

På Blåkulla festade man som på ett bondbröllop, man drack och åt och dansade och hade sex till ljuset av ljus som stuckits i kvinnors slidor medan Djävulen låg under bordet och skrattade så rummet dånade och helveteselden pyrde upp genom ett hål i golvet där man kunde se de pinade själarna i helvetet.

Man dansade med ryggen mot varandra och gjorde allt baklänges mot hur man gjorde i verkliga livet, gifte sig med flera personer samtidigt och hade sex med Satan och djävlarna vars penisar var kalla och vars sperma var vatten och födde sedan grodor som sopades upp från golvet och maldes till smör. Då man sedan vaknade värkte kroppen, maten man åt hade försvunnit och gjort en hungrig och de gåvor man fått hade blivit spån.

Texten är från Wikipedia

onsdag 20 april 2011

Frankrike: Burka inspirerar modeskapare

Klicka på bilderna för större format

De franska modeskaparna  Jean-Charles de Castelbajac och Marithé François Girbaud tycks ha blivit inspirerade av förbudet mot bärande av heltäckande slöja (burka/niqab) på allmän plats, som trädde i kraft i Frankrike 11 april i år. Kollektionerna är avsedda för hösten och vintern 2011/12.

tisdag 19 april 2011

Uppsala reggaefestival 4-6 augusti 2011




Mekka sjunger If you. Fler sånger med Mekka.

Listan med artister som kommer till årets reggaefestival i Uppsala ser riktigt lovande ut. Uppsalabon Mekka, en av de få muslimer som sjunger reggae, är jag riktigt nyfiken på att höra live för allra första gången. Han har tidigare framträtt på festivalen och är alltså bokad även i år. Självklart har jag sett till att semestern innefattar dagarna 4-6 augusti.

Samtal från Kairo



Ahmed får sin livs chock när hans mor ringer från Kairo och meddelar att hon inom några dagar kommer och besöker honom i Kanada. Han säger till sina vänner att det blir ett kort besök och uppmanar dem att spela med i spelet så länge hans mor är där. Men hans mor har andra planer. Hon är en kvinna med ett uppdrag och är beredd att stanna så länge det krävs för att genomföra det. Hennes flygbiljett har öppen återresa. Under besöket kommer hon att testas när hon inser innebörden av det gamla talesättet: Var försiktig med vad du önskar - din önskan kan bli uppfylld.

Gustaf Fröding: Anita



Anders Stävarby sjunger en tonsättning av Gustaf Frödings dikt Anita (text / lyrics) från 1884 ur Skaldebrev till Maggan.

måndag 18 april 2011

Arthur Brown: Fire



Arthur Brown: Fire. Från albumet The Crazy World of Arthur Brown Text / Lyrics

Om din hand förleder dig, så hugg av den. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad än att ha bägge händerna i behåll och hamna i helvetet, i den eld som aldrig slocknar. Om din fot förleder dig, så hugg av den. Det är bättre för dig att gå in i livet ofärdig än att ha bägge fötterna i behåll och kastas i helvetet. Om ditt öga förleder dig, så riv ut det. Det är bättre för dig att gå in i Guds rike enögd än att ha bägge ögonen i behåll och kastas i helvetet, där maskarna inte dör och elden inte släcks.

Bibeln; Markus 9:43-48

Musikfestivalen Mawazine i Marocko



Tiken Jah Fakoly deltar i årets musikfestival Mawazine i Marocko.

I år firar den marockanska musikfestivalen Mawazine sitt 10-årsjubileum. Efter en blygsam start 2001 har den vuxit till landets största kulturevenemang med hundratals lokala och internationella artister. Bland årets stora stjärnor återfinns Shakira, Kanye West, Joe Cocker, Yusuf Islam, Quincy Jones, Lionel Richie, Mory Kante, Youssou N'Dour, Salif Keita och Tiken Jah Fakoly.

Festivalen har under åren inneburit både tragedier och kontroverser. År 2009 dog ett dussintal besökare, och flera skadades, på grund av bristfälliga säkerhetsåtgärder. Förra året protesterade det islamiska oppositionspartiet PJD mot att den öppet homosexuella artisten Elton John skulle deltaga. Hans framträdande blev dock av

I år har ungdomsrörelsen Februari 20 publicerat ett öppet brev till de artister som bekräftat sitt deltagande i festivalen. I brevet skriver de att de är för en dialog och att musiken minskar avståndet mellan kulturer och bygger broar. De anser emellertid att alldeles för mycket pengar satsas på festivalen, pengar som skulle behövas till att förbättra förhållandena för landets fattiga befolkning. De skriver:

"Du ska känna till att ditt deltagande i årets festival kommer att bidra till ett barns död i ett bergsområde, ett onödig missfall, fördjupat lidande och uppoffringar för någon sjuk, samt ökad fattigdom och analfabetism. Genom att komma till festivalen kommer du framför allt att stödja korruption. Om detta varit fallet i ditt land, skulle du delta i ett sådant evenemang med ett rent samvete? Tänk över detta innan du kommer!"

En blogg som stödjer festivalen har startats och i det första inlägget kan man läsa att det öppna brevet "är egentligen en handling av terrorism vis-à-vis konst och kultur och innehåller ett stort antal osanningar, nonsens och förtal."

söndag 17 april 2011

Ainee Fatima - poet och hijabinista



Ainee Fatima fixar till en snygg huvudbonad.

Märkliga sammanträffanden i natten. Mitt förra inlägg var en musikvideo med Yuna från Malaysia. När jag senare gjorde en sökning på min egen blogg på "iman" kom det bland flera andra upp ett inlägg med den amerikanska estradpoeten Ainee Fatima Inlägget var skrivit den 17 april 2010, på dagen ett år sedan, och postat strax efter klockan fyra på natten.

Jag gjorde en YouTube-sökning för att se om det fanns några nya videos med Ainee och ser att hon nu gett sig in i modebranschen och öppnat nätbutiken Lipstick Muslims Fortsätter söka efter Ainees poesi och hittar dessa dikter På hennes Facebook finns ett foto av henne tillsammans med Yuna. Häpp!

Yuna: Gadis Semasa



Jag kan inte med bästa vilja i världen påstå att den här nyinspelade videon med Yuna lyfter sången till nya höjder - snarare tvärtom. Men ni får hålla till goda med den i väntan på att hennes första album i USA släpps senare i år, förhoppningsvis åtföljt av någon schysst video. Klickar ni vid "Etiketter" nedan hittar ni fler inlägg om Yuna.

lördag 16 april 2011

Tro & Politik om Iman Aldebe

Foto: Tro & Politik

– Genom mode kan man ändra mer än vad politik kan göra, säger modedesignern Iman Aldebe. Enligt henne är förändringar i slöjan det största man kan göra för att ändra synen på muslimska kvinnor. Många stöter på problem på arbetsmarknaden på grund av slöjan, det vill Iman Aldebe förändra, skriver Tro & Politik i artikeln Designar slöjor för karriären

Iman Aldebe finns med på länklistan Muslimer som bloggar

Dagens morgonpromenad

Gazas tårar


Filmen finns tillgänglig hos NRK till och med 21 december 2013.

Den norska dokumentären Gazas tårar handlar om tre barn och hur deras liv gestaltar sig under och efter Gazakriget vintern 2008-2009, då de förlorade sina föräldrar. Sveriges Radios "Studio Ett" i P1 intervjuar regissören Vibeke Lökkeberg som tillsammans med sin man gjort filmen på distans, eftersom de inte fick tillstånd att resa in i landet.

Uppdaterad 2011-12-21 00.05:

SVT skriver på sin hemsida: "Enligt SVT:s policy om att skydda minderåriga från extrema våldsskildringar publiceras Gazas tårar inte i SVT Play."

Hela filmen finns på YouTube; engelsk text/norsk text/tysk text

Resedagbok från Istanbul

Jag hittade en resedagbok som jag skrev under en veckas besök i Istanbul för många år sedan. Det framgår av anteckningarna att jag redan efter ett par dagar var sjukligt trött på alla försäljare av mattor, skinnjackor och allt vad det nu var. Vid varje måltid på restaurang fick jag dessutom lära mig nya knep i den inte fullt så ädla konsten att salta notan.

Efter ett par dagar gav jag upp och valde att tillbringa den mesta tiden i stadens moskéer. Mitt besök i Sultanahmet Camii (Blå moskén) blev dock mycket kortvarigt, det hela påminde om en turistfälla och de försökte ta betalt för att förvara mina skor under besöket. Jag tjurade och stoppade skorna i väskan.

Mina kunskaper om islam tycks ha varit mycket begränsade vid tiden för resan. I dagboken finns en dagsvers som avslutas så här:

det enda jag vet
med säkerhet
är att kyrktorn kallas minaret

Dagen före hemresan tog jag mig samman tillräckligt för att uträtta något jag definitivt hade bestämt att göra - köpa en darbuka Jag hade fått en adress till en skicklig trummakare med verkstad i stadens utkant. Helst av allt hade jag köpt en darbuka i handslagen koppar, men jag visste att de var alldeles för dyra för min knappa reskassa. En billig darbuka i aliminium var otänkbart. Det fick bli en i formgjuten mässing. Jag har den fortfarande kvar. Tillsammans med min djembe, inköpt i Gambia, är darbukan favoriten bland alla mina rytminstrument.

fredag 15 april 2011

Taybeh - öl från Palestina


Det palestinska ölet Taybeh, som jag tidigare skrivit om, kan beställas via Systembolagets beställningssortiment om du bor i Stockholm, Uppsala eller Gävle. Övriga får anlita Systembolagets ”privatimport”, där kunden själv betalar frakten från Stockholm.

Jag kontaktade importören First Signs of Water och frågade vilka barer och restauranger som sålde ölet. Det visade sig att i dagsläget finns det bara tillgängligt på en restaurang i Stockholm. De lovade att hålla mig uppdaterad när nya utskänkningsställen blev aktuella. En av bolagets grundarna, Hannes Berts, berättar i en intervju med Magasin Morberg:

– Vi vill att folk ska kunna dricka Taybeh på krogen. Större bryggare och importörer kan erbjuda priser vi som liten leverantör inte kan – och kräver ofta av mindre krogar och pubar att de endast ska servera deras varumärken för att få ta del av rabatter. Det medför en viss uppförsbacke för nya aktörer, då många ställen är förhindrade att ta in Taybeh även om de gillar både ölet och idén. Redan nu går det dock att ta sig en Taybeh i Stockholm på Babajan – en väldigt trevlig bar och restaurang på Katarina Bangata på Söder.

Gaza: Wahhabiter mördade fredsaktivist



Den italienska fredsaktivisten Vittorio Arrigoni (videointervju) hittades i dag mördad i ett övergivet hus i Gaza. En tidigare okänd grupp wahhabiter, eller salafiter som de hellre kallar sig själva, har i en video på YouTube sagt sig ligga bakom mordet. Gruppen hade kidnappat Arrigoni och krävde att de palestinska myndigheterna skulle frige gruppmedlemmar som hölls fängslade. Två misstänkta har gripits för delaktighet i mordet.

Källa: Al Arabiya

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna 17 mars - 15 april 2011.

1. Muslimer som bloggar (2)
2. Bandyfinal 2011: "Bollnäs måste vara bäst"
3. BBC dokumentär: Tillbaka till Afghanistan
4. Årets bild
5. Svartens koranskola: Pilgrimsfärden
6. Laura: Release me
7. Muslimer som bloggar
8. Det skvallrande hjärtat x 3
9. Prostitution bakom slöjan
10. Mohamed Omars nya webbtidning

torsdag 14 april 2011

Champangelunch med Gina Dirawi

Gina%20Dirawi:%20%22Jag%20kallas%20slampa%20och%20hora%22

Gina Dirawi medverkade i dagens Efter Tio i TV4 och snacket kom in på provokationer och hot. Hennes blogg Ana Gina Show finns med på länklistan Muslimer som bloggar

Honungsmelon med rökt skinka


För många år sedan läste jag någonstans att honungsmelon med rökt skinka och vitpeppar skulle smaka gott. Jag tyckte det lätt som en osannolik kombination och måste naturligtvis testa. Minns att det smakade riktigt bra. I dag när jag kollade i kylskåpet mindes jag detta och körde varianten ännu en gång. Gott-gotti-gott-gott.

Har nu kollat runt och hittat fler smarriga förslag på kombinationen honungsmelon och rökt skinka. Nästa gång blir det nog detta enkla recept Hittade även 81 recept med honungsmelon i kategorin kött.

Lyckliga svenskar positiva till flyktingar



SOM-institutets senaste mätning visar att svenska folket aldrig har varit så positivt till flyktinginvandring som nu. Se även artikeln Siffrorna visar att vi inte är så olyckliga

onsdag 13 april 2011

Tjeckiens president på statsbesök i Chile



Tjeckiens president Vaclav Klaus utför ett häpnadsväckande penntrick under sitt statsbesök i Chile. Kommentarer överflödiga.
Ja, alltså, mina kommentarer - inte era, kära läsare.

tisdag 12 april 2011

Nattens

Nattens måltid. Eller...hrrrm...hälften av den.

För en vecka sedan började mitt nya liv. Ett liv med mindre skräpmat och mer frukt och grönsaker. Naturligtvis fortsätter jag även att äta nyttig icke vegetarisk kost. Jag har målmedvetet vandrat på den smala vägen under alla de sju gångna dagarna. Efter nattens arbete inhandlade jag en honungsmelon, päron, bananer, yoghurt, tonfisk på burk och fiberrikt bröd (som jag äter utan smör eller margarin). Ni som läst dessa inlägg inser vilket stort steg detta med inköpet av fiberrikt bröd är.

Jag har försökt intala mig själv och omgivningen att orsaken till koständringen inte alls har något att göra med en önskat att gå ned i vikt. Nej, då. Men måttet på framgång i det nya livet har jag likt förbaskat trott mig kunna avläsa genom att dagligen kliva upp på vågen. Efter första veckan kan jag konstatera att jag gått upp tre kilo. Life is a bitch!

Robert "Robban" Broberg: 2+2=5




Robert "Robban" Broberg sjunger 2+2=5 Text / Lyrics

Robert Broberg i SVT:s arkiv:
Soffan (1968), Måndagsbörsen (1983) och Gomorron Sverige (2010)

Numerologi


Detta år tycks vara en enda lång orgie för anhängare till numerologi Eller vad sägs om datum som 1.1.11, 11.1.11, 1.11.11 och 11.11.11. Om du tar de två sista siffrorna i ditt födelseår och lägger ihop dem med den ålder du uppnår i år, så får du - och alla andra - talet 111, påstås det lite här och var. Helt korrekt är det dock inte. Är du född 2000 och således fyller 11 i år, då stämmer det inte. Men det kanske även kan tolkas som något magiskt att det just är 11-åringarna som faller utanför ramen detta år.

Runt terrorattacken 11 september 2001 har det byggts upp massor av siffermystik som cirkulerat på nätet så länge i så många olika sammanhang att knappast någon har kunnat undgå det. Försök att hänga med i resonemanget i denna video Men ett exempel tycker jag är lite fyndigt, eller hur jag nu ska uttrycka det:

1. Skriv med stora bokstäver: Q33 NY. Det sägs vara beteckningen på det första planet som flög in i Twin Towers.
2. Markera Q33 NY.
3. Ändra storleken till 36.
4. Ändra teckensnittet till WINGDINGS (Ev. WINGDINGS 1).

Häpp!

Det sägs också att 9:11 i Koranen skulle syfta på terrordådet mot World Trade Center och ha ungefär följande lydelse:

"Det är skrivet att en son av Arabien skall väcka en skräckinjagande örn. Örnens vrede skall märkas i Allahs alla ländar, några människor skall darra i förtvivlan medan andra glädjer sig över örnens vrede som renade Allahs mark och det blev fred ".

Det räcker med att kolla i Koranen för att konstatera hur trovärdigt det påståendet är.

Hur kom jag in på detta? Jo, en av mina arbetskompisar berättade att hon för ett antal år sedan blev "spådd" av en numerolog och fick veta att hon inte passade ihop med sin man. De lever dock ännu tillsammans och tycks vara lyckliga i sitt förhållande. Jag blev då naturligtvis nyfiken på vad numerologin stod för och har ägnat ett par timmar åt läsning på nätet. Sällan har jag träffat på så många knäppgökar. En teologisk numerolog gjorde tydligen ett nedslag (se inläggets kommentar) på min blogg för närmare fem år sedan.

måndag 11 april 2011

Pensionat och tågbiljett bokade



Thor Modéen i filmen Pensionat Paradiset från 1937.

Så där. Nu har jag bokat rum för tre nätter på ett gammalt mysigt pensionat någonstans i Sverige. Jag drar iväg i maj för att koppla av och bara ta det lungt. Äta gott och ta många långa promenader. På kvällarna kan jag tänka mig att dricka ett par öl på någon av stadens restauranger. Resan tur och retur sker naturligtvis med tåg. Jag älskar att åka tåg. När man bokar så här långt i förväg är priserna dessutom riktigt humana och 1 klass kostar bara en hundring mer än 2 klass. Några timmar i "tyst kupé" som början och avslutning på en liten semesterresa ger frid åt själen. Jag längtar redan.

söndag 10 april 2011

TV4: Adam Tensta i Nyhetsmorgon


Adam Tensta gästade TV4:s Nyhetsmorgon i dag och framförde titellåten Scared of the dark från nya albumet, samt Like a punk och ytterligare ett spår Missa inte Tilde de Paulas intervju med honom.

Ur recensionen av Scared of the dark i Gaffa:

"Adam Tensta guidar oss, med sitt patenterade lugn, genom historier om förortskravaller, familjeproblem och minnen om en förvirrad barndom. Allt utspelat med Stockholm ständigt där i bakgrunden. Det gör Scared Of The Dark till det viktigaste, och kanske bästa, svenska albumet som släpps 2011."

Förbud mot burka i Frankrike



Reklamfilm för underkläder.

I morgon träder förbudet mot att bära burka och niqab i Frankrike i kraft. Den som bär de heltäckande slöjorna på allmän plats riskerar böter på över 1 400 kronor. Om någon tvingar en kvinna att bära plaggen kan personen dömas till 270 000 kronor i böter och ett års fängelse. Människor och tro har uppmärksammat detta i ett inslag

SR P1: Iman Aldebe i "Människor och tro"



Besök Iman Aldebes blogg, som naturligtvis finns med på länklistan Muslimer som bloggar

Melanie: Peace will come



Det finns stunder då jag överväger att lägga ned den här bloggen och starta upp något helt annat. Under dagens morgontimmar hade jag en sådan stund. Det började med att jag postade en ljudfil med Melanie Safka, en av mina stora favoritartister när jag var i tonåren. Flera av hennes skivor står i min skivhylla, men det var evigheter sedan jag lyssnade på dem. Nu på morgonen har jag sett flera videos med henne på YouTube och tydligare än någonsin tidigare insett vilken fantastisk artist hon är. Det var också första gången jag sett rörliga bilder på henne.

När jag skulle välja ut en av hennes videos för att lägga upp på bloggen kände jag mig helt villrådig. Visste inte vilken jag skulle välja och tänkte för ett ögonblick att jag startar en ny blogg som bara innehåller videos med Melanie. Nåväl. Det blev slutligen en av de videoinspelningar där hon sjunger Peace will come. Videon är från 1971, det år då Melanie sålde flest skivor av alla artister i världen. Totalt har hon sålt över 80 miljoner skivor. Det är dags att återupptäcka denna stora artist.

Lite fakta om Melanie som del av kampanjen att få henne invald i The Rock and Roll Hall of Fame

Melanie: Christopher Robin

Hur gammal ska man egentligen vara för att kunna be till gud, undrar "Benny" i en kommenter. Jag vet inte hur gammal Christopher Robin är, men hans osjälviska bön hörsammades säkert av Gud.


Melanie Christopher Robin (is saying his prayers)

Little boy kneels at the foot of the bed,
Droops on his little hands, little gold head.
Sssttt, whisper. Who dares?
Christopher Robin is saying his prayers:

"God bless Mommy, I know that's right,
And wasn't it fun in the bath tonight,
The cold's so cold and the hot's so hot.
God bless Daddy, I quite forgot.

If I open my eyes just a little bit more
I can see Nanny's dressing-gown on the door;
It's a beautiful blue but it hasn't got a hood,
God bless Nanny and make her good.

Mine has a hood and I lie in bed
And I pull the hood right over my head,
And I shut my eyes and I curl up small
And nobody knows that I'm there at all.

Thank you God, for a lovely day,
And what was the other I wanted to say?
I said, 'Bless Daddy', so what could it be?
Now I remember: God bless me".

Little boy kneels at the foot of the bed,
Droops on his little hands, little gold head.
Sssttt, whisper. Who dares?
Christopher Robin is saying his prayers.

lördag 9 april 2011

Melodikrysset, vågrätt 8: Oh Laura



Jaha, då har det hänt igen. Melodikrysset på SR P4 har ännu en gång slagit till. De frågade efter namnet på den svenska grupp som spelat in sången Release Me. Eftersom alla radiolyssnare inte är lika musikaliskt allmänbildade som mina bloggbesökare var det många som googlade efter rätt svar. Vid en googling på sångtiteln kommer min blogg upp bland de tio första träffarna och det blev invasion på bloggen under några minuter. Jag tittade tillfälligt in på bloggen och blev tvungen att gömma mig bland muslimerna i högerkolumnen för att inte bli nedtrampad.

Detta tar jag som ursäkt för att ännu en gång lägga upp min egenhändigt hopklippta video till sången. Naturligtvis citerar jag också den enda kommentar som skrivits om videon på YouTube:

"Great MTV! Love the sound track and the timing of the vids! Well done and keep it coming!"

fredag 8 april 2011

Konstnären Tage Åsén i Brobytornet

Så klart att gubbarna ska ha mat... (Akryl, 1999-2003)
Konstnär: Tage Åsén 
Klicka på bilden för större format

Jag har ägnat ett par timmar åt att titta på målningar och grafik på konstnären Tage Åséns hemsida Han är en av mina favoriter och många minnen väcks till liv när jag ser hans konst. Det finns ingen annan konstnär som jag förknippar så starkt med Uppsala som Åsén. Under mina första tio år i staden var han på ett eller annat sätt närvarande i min vardag. Denna litografi hänger på väggen i mitt vardagsrum sedan många år tillbaka.

Efter att som nyinflyttad i Uppsala hyrt rum med egen ingång, fick jag min första egna lägenhet på Repslagargatan 20 i Svartbäcken Det var ett rum och kök i ett gammalt hus med kallvatten, kakelugn och utedass. Duscha fick jag göra på jobbet eller på Centralbadet I en nedlagd butik i kvarteret där jag bodde hade Åsén sin ateljé. På kvällarna tog jag en promenad runt kvarteret enbart för att kunna kika in genom den gamla butikens stora fönster och se hur långt han kommit på de målningar han arbetade med.

Första gången jag såg en hel utställning av Åsén var på Gamlaste Gillet Litografin Konsten åt folket fanns med i form av en gigantisk målning. Jag älskar de tre gamla damerna som helt självklart kliver in i konstens värld. Jag har fortfarande kvar katalogen från utställningen. Målningen finns även med på omslaget till Lars Hollmers skiva Utsikter som står i min skivhylla.

Jag skulle kunna skriva mycket mer om Åsén, men det får räcka för tillfället. Jag befinner mig just nu i omständigheter där jag har en del annat att göra. Och det är svårt att samla tankarna när man samtidigt har andra uppgifter att utföra.

Ni kan också kolla in några tidigare inlägg om Åsén. Naturligtvis ska ni ta er en ordentlig titt på hans hemsida, där ni hittar hundratals av hans konstverk. Det kan ibland vara lite svårt att navigera sig runt på sidan, men det gör bara besöket till ett ännu större äventyr.

torsdag 7 april 2011

Nattens måltid


Yakiniku från Raw Like Sushi i Uppsala.

En muslim, en kristen och en jude


En muslim, en kristen och en jude diskuterade med varandra om vem av dem som var  mest religiös.

- Jag red på min kamel mitt i Sahara, säger muslimen. Plötsligt kom en kraftig sandstorm från ingenstans. Jag trodde verkligen min sista stund hade kommit där jag låg bredvid min kamel medan vi höll på att begravas djupare och djupare under sanden. Men det innebar inte att jag förlorade min tro på den Allsmäktige Allah. Jag bad och bad och plötsligt hade stormen upphört på en yta 100 meter runt omkring mig. Sedan den dagen är jag en hängiven muslim och jag lär mig nu att recitera Koranen utantill.

- En dag var jag ute och fiskade, började den kristne. Jag satt i min lilla jolle mitt ute på havet. Plötsligt kom en våldsam storm från ingenstans. Jag trodde verkligen att min sista stund hade kommit när min lilla jolle kastades upp och ner i det stormande havet. Men jag hade inte förlorat min tro på Jesus Kristus. Jag bad och bad och plötsligt upphörde stormen på en yta 300 meter runt omkring mig. Sedan den dagen är jag en hängiven kristen och undervisar nu barn om kristendomen.

- En dag var jag ute och gick, förklarade juden. Jag hade min dyraste designer outfit på mig när jag promenerade omkring på Manhattan. Plötsligt såg jag en svart väska som dök upp från ingenstans på marken framför mig. Jag stoppade in handen i väskan och upptäckte att den var full med pengar. Jag trodde verkligen det var slutet för mig eftersom det var lördag och vi får inte hantera pengar under sabbaten. Men jag förlorade inte min tro på Gud. Jag bad och bad och plötsligt, på en yta 500 meter runt omkring mig - var det tisdag.

-------------------------------

Historien är tagen från Judisk humor som är försedd med texten:

Varning!

Eftersom det mesta på denna sajt handlar om judar så bör skämten endast framföras av judar, annars kan de tolkas antisemitiskt. Så gojim (icke judar): Do not try this at home!

Frihetens vingar



Den här videon hittade jag på YouTube-kanalen för Egyptair

onsdag 6 april 2011

SVT: Iranska revolutionen 1979



Ayatollah Khomeini i Paris 1978. Extramaterial ur SVT:s arkiv.

Tidigare i kväll såg jag tillsammans med en praktiserande muslim från Iran, som flydde till Sverige 1984, SVT:s dokumentär om Iranska revolutionen 1979 När jag frågade honom om han tyckte programmet gav en rättvis bild av tiden under ayatollah Khomeinis första år vid makten så nickande han och sa: "Det blev inte som vi hade hoppats."

Programmet ingår i SVT:s serie Världens händelser och kan ses på SVT Play till och med 6 maj 2011.

tisdag 5 april 2011

Mohamed Omars nya webbtidning

Efter att ha raderat ett antal av sina egna bloggar har Mohamed Omar dragit i gång ett tidningsprojekt på nätet. En tidigare planerad nättidning blev aldrig av. Bloggaren Bahlool berättar om det tidigare tidningsprojektet:

"Han (Mohamed Omar) ringde mig nästan varje vecka och jag blev erbjuden att delta i hans projekt för en muslimsk tidning, en tidning som var så fanatisk att även muslimer i Iran, som skulle ge stöd, drog åt sig öronen."

Jag undrar vem som finansierar Omars nya tidningsprojekt.

Bilaga: Mohamed Omar - en kort introduktion

Det nya livet


Ut med näringsfattiga kaloribomber - in med nyttigare mat. När handeln med frukt och grönsaker kommit i gång ordentligt på Vaksalatorg plockar jag fram min vegetariska kokbok Naturligtvis fortsätter jag dricka den kalorifattiga hälsodrycken Guinness. Det nya livet har börjat.

måndag 4 april 2011

Ett nytt svenskt ord

Rektospektiv

När jag skrev mitt förra inlägg om utställningen Lust & last på Nationalmuseum och såg Martin van Meyten d.y. målningar ur två perspektiv; verso och recto (Wiki svenska / Wiki engelska), dök en idé upp i mitt huvud. Det behövs ett nytt ord i svenska språket.

Vi har ordet retrospektiv; att se tillbaka på något som redan hänt. Men vi behöver ett ord med den ungefärliga betydelsen, att se något från baksidan (i vid bemärkelse). Det ordet skulle vara rektospektiv. Dess närmare innebörd får det framtida användandet forma.

Se där, ett nytt ord har sett dagens ljus. Visserligen får man fyra träffar vid en googling; tre på engelska och en på tyska. När det gäller engelskan är det uppenbart en sammanblandning med retrospektiv. Det samma tycks gälla tyskan.

Se även detta inlägg

söndag 3 april 2011

Lust & last: Köttmarknad på Nationalmuseum

Foto: ©Erik Cornelius/Nationalmuseum

"Torsdagen 24 mars öppnade Nationalmuseum vårens stora utställning Lust & Last. Med över tvåhundra verk från 1500-talet fram till vår egen tid speglas hur synen på sexualitet, dygd och moral förändrats under tidernas lopp. Till utställningen har ett flertal samtida konstverk lånats in, för att bryta det äldre och traditionellt manliga betraktarperspektivet."

Ur Nationalmuseums pressmeddelande

"Nationalmuseums stora vårsatsning Lust & last bjuder in till många tankar, men fokuserar inte riktigt på något. Helhetsmässigt är utställningen närmast en resa i voyeurismens tecken."

Ur recension i Upsala Nya Tidning

Utställningen pågår 24 mars-14 augusti 2011.

Se blogginlägget Nakenhet

Dokumentär: Blommorna i lägrets skugga



Ur SVT:s presentation:

"Krigen på Afrikas Horn har präglat Shukras liv. Men blommorna håller min hjärna frisk och ger mig hopp, säger hon. Under 30 år har filmaren Stig Holmqvist följt hennes kamp för att hon och hennes tre barn skall slippa bli livslånga flyktingar i ett läger."

Sändningstider:

SVT2 Söndag 3 april 2011 kl 20.00
SVT1 Måndag 4 april 2011 kl 02.05
SVT2 Torsdag 7 april 2011 kl 16.20
SVT2 Lördag 9 april 2011 kl 16.45

Beslöjade amerikanska kvinnor


Förra året kom den amerikanska fotografen Sadaf Syed ut med sin fotobok iCOVER: A Day in the Life of an American Muslim COVERed Girl. Boken är inbunden med 150 sidor i stort format (28x23 cm). Hos Islamic bookstore kan ni köpa den nästan 20 dollar billigare än hos Amazon.com Någon svensk nätbokhandel som har den i lager har jag inte lyckats hitta.

Under sitt arbete med boken reste Syed runt i sju amerikanska stater och träffade muslimska kvinnor från olika samhällsgrupper med olika intressen och yrken; en långtradarchafför, kampsportare, surfare, artister, hemmafruar och andra. I en intervju säger hon:

"Jag är stolt över att vara amerikan. Det var därför jag gjorde den här boken, som amerikansk muslim. Jag vill att folk ska veta att Amerika består av olika religioner. Vi är definitivt en del av Amerika, vi är Amerika, och vi gör Amerika, så varför inte visa dessa bilder?"

Recensionen i Emel avslutas med orden:

"Jag vill särskilt rekommendera den här boken till unga tonårstjejer som söker efter förebilder och till dem som är av uppfattningen att slöjan inte gör det möjligt att leva ett liv som en modern kvinna."

Den vetgirige tar sig också tid att se en videointervju med Sadaf Syed. Hon finns också på Twitter och Facebook



Video med bilder från boken.

lördag 2 april 2011

Språktest för svenskar i Danmark



Nästa steg kanske blir ett språktest i danska för danskar.

"I ett gemensamt förslag från regeringspartiet Venstre (V) och stödpartiet Dansk folkeparti (DF) ska samma strama och kontroversiella regler börja gälla för arbetstillstånd som för uppehållstillstånd.

Det drabbar inte bara dem som tänker arbeta i Danmark framöver utan också de uppskattningsvis 20 000 svenskar som idag arbetar i Danmark. Även de måste söka nya arbetstillstånd enligt de nya reglerna", skrev Sydsvenskan i går

Nå, vad tror ni; är det ett aprilskämt eller på fullaste allvar?

1 aprilskämt hos Fox News



Den amerikanska tv-kanalen Fox News, som är ett stort skämt under årets alla dagar, försökte medvetet skoja till det i går. Skämtet i sig var väl ingen riktig höjdare, men reaktionen hos den som utsattes för det fick det hela att lyfta.

fredag 1 april 2011

I kväll: Yusuf Islam hos Skavlan



I kväll är Yusuf Islam gäst hos Skavlan i SVT1 21.00. Programmet finns tillgängligt på nätet efter sändningen. Det finns fortfarande biljetter till Yusufs konsert på Hovet i Stockholm den 7 maj.

Redigerat:

Tittade nyss på besöksstatistiken för bloggen och upptäckte att det här inlägget, och ett tidigare om Yusufs konsert i Stockholm, haft många besökare under kvällen. Googlade på yusuf islam stockholm och den första träffen är en annons för en hemsida som säljer biljetter till hans konsert den 7 maj för 1495 kronor. Samma biljetter kostar hos Ticnet 750 kronor.

Hemsidan för europaturnén, Yusuf in concert, lades ut på nätet i går. Den länkar till Ticnet för köp av konsertbiljetter.

Uppsala: Utomhusbad för muslimska kvinnor

Sommaren och säsongen för utomhusbad närmare sig. Landets kommuner lägger ner stora belopp för att tillgodose invånarnas möjlighet till rekreation genom friluftsbad och strandaktiviteter. Miljontals kronor läggs ned på att anpassa och göra baden tillgängliga för samhällets alla grupper oavsett kön; barn, vuxna, åldringar, rörelsehindrade och andra.

En grupp tycks dock kommunerna helt ha glömt bort; de muslimska kvinnorna. På grund av sin religiösa tro anser många praktiserande muslimer att kvinnorna skall dölja alla delar av sin kropp med undantag för ansikte, händer och möjligtvis fötter. Detta gäller naturligtvis även på badstranden.

Jag har träffat Miriam Andersson som är ordförande i den feministiska organisationen Systrar i Islam för att tala om hur badplatser kan anpassas för att även kunna nyttjas av muslimska kvinnor.

- Det är djupt upprörande hur landets kommuner har kunnat negligera detta problem så länge, säger hon. Här i Uppsala har kommunen till och med iordningställt speciella bad för nudister och hundar, men muslimska kvinnor lyssnar de inte på.

Miriam ser mycket upprörd ut, speciellt när hon nämner ordet hundar och fortsätter:

- Första gången vi kontaktade kommunen för att diskutera problemet ryckte de bara på axlarna och sa att vi kunde köpa en burkini så var problemet ur världen.

Tålamod och målmedvetenhet lönar sig. Miriam ler belåtet när hon berättar att de numera har en egen kontaktperson inom kommunen som har ansvaret för att hitta lösningar på deras krav på anpassade friluftsbad. Efter att ha diskuterat flera olika alternativ har kommunen beslutat att under sommaren genomföra ett försöksprojekt med "rullande badhytter".

Idén kommer från England där dessa badhytter var mycket populära under 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Den äldsta kända badhytten av detta slag återfinns på en gravyr av John Setterington daterad 1736. Ett byggnadsföretag i Uppsala arbetar nu med att få fram de första 20 badhytterna som enligt kontraktet med kommunen skall vara färdiga för leverans 1 juni.

Den prototyp av badhytten som framställdes (se bild ovan) står nu placerad i Miriams villaträdgård. Hon visar upp den med stolthet.

- Men den färdiga badhytten kommer att vara försedd med gummihjul, säger hon.

Foto från engelsk badstrand 1900


Jag ber Miriam att på ett enkelt sätt förklara hur det kommer att fungera. Jag har till exempel svårt att förstå varför badhytterna är försedda med hjul. Varför står de inte på pålar?

- Hjulen gör dem flexiblare, säger hon. I det första projektet blir hytterna stationära, men det finns möjlighet till flera alternativa lösningar.

Hon förklarar hur det är tänkt att de skall användas under denna första sommar i Uppsala.

- Badhytterna placeras en bit ut i vattnet på en långgrund badplats. En brygga leder ut till hytterna som har dörrar både på fram- och baksidan. Du går in genom den bakre dörren, byter om och kliver ned i vattnet på framsidan. Eftersom inga andra badgäster tillåts att vistas framför badhytterna behöver våra baddräkter heller inte vara så formella, säger Miriam med ett stort leende.

Flera andra kommuner har visat stort intresse för projektet. Om utvärderingen blir positiv kommer "rullande badhytter" att finnas tillgängliga i flera kommuner redan nästa sommar. Ägaren till byggnadsföretaget som framställer hytterna bekräftar att de fått in preliminära beställningar från ett 20-tal kommuner. Totalt handlar det om minst 500 hytter. Förmodligen betydligt fler, tror ägaren.