tisdag 31 maj 2011

Guinness och cigarr


Vinden har mojnat, +25 i skuggan och inget arbete i kväll/natt. Med andra ord; det är läge att leta upp en uteservering för att sätta lite guldkant på vardagen och ägna sig åt en stunds kontemplation - och kanske äta en smarrig räkmacka

Kabul Dreams: Can you fly?



Den första officiella musikvideon med popgruppen Kabul Dreams från Afghanistan. Hösten 2010 besökte gruppen Turkiet och intervjuades i Hürriyet Daily News

Me and the mosque



Dokumentär från 2005 av Zarqa Nawaz Se filmen dubbad på franska

Zarqa Nawaz besöker moskéer i hela Kanada och talar med forskare, kollegor, vänner och grannar om kvinnornas tillgång till moskéerna. Filmen tar upp kvinnornas historiska roll i den islamiska tron, det aktuella läget i moskéer i Kanada och personliga berättelser om ilska, rädsla, godtagande och trots. Nawaz talar om den andliga längtan som kommer från att tillhöra en institution som inte vill ha dig.

Filmen har funnits på bloggen tidigare, men källan för "bädda in"-koden fungerar inte längre så jag letade upp en ny kod. Denna version har en bättre kvalité än den tidigare och kan med god behållning ses i fullskärmsformat.

måndag 30 maj 2011

Kreationism eller evolution


Under många år har det livligt diskuterats huruvida den biologiska evolutionsteorin eller den kreationistiska läran skall utgöra grunden för undervisningen i allmänna amerikanska skolor.

För fem år sedan började ett upprop cirkulera där kristna präster uppmanades att stödja åsikten att det inte fanns någon motsättning mellan gudstro och vetenskapens evolutionsteori. Dokumentet har hittills undertecknats av närmare 13 000 kristna ledare. Ett liknande manifest kom 2008 och vände sig till judiska rabbiner Det har undertecknats av närmare 500 rabbiner.

Förra veckan kom manifestet där muslimernas imamer och lärare uppmanas att ta ställning till följande innehåll:

"Bokstavstrogna av olika religiösa traditioner som upplever vetenskapen om evolutionen vara i konflikt med deras personliga religiösa övertygelse försöker att påverka de allmänna skolornas styrelser att tillåta undervisning om kreationism. Vi, imamer i moskéer, ser detta som ett brott mot separationen mellan kyrka och stat. De som tror på en bokstavlig tolkning av den bibliska skapelseberättelsen är fria att lära ut om sitt perspektiv i sina hem, religiösa institutioner och friskolor. Att undervisa det i offentliga skolor skulle indoktrinera en viss religiös synpunkt i en miljö som är tänkt att vara fri från sådan indoktrinering.

Vi, undertecknade imamer i moskéer, hävdar att Koranen är den främsta källan till andlig inspiration och av värde för oss, men inte för alla, i vårt land. Vi tror att den tidlösa sanningen i Koranen problemfritt kan samexistera med den moderna vetenskapens upptäckter. Som imamer uppmanar vi styrelser i allmäna skolor att fullfölja sitt åtagande om undervisning av vetenskapen om evolution. Vi önskar att vetenskapen förblir vetenskap och att religionen förblir religion. Två mycket olika, men kompletterande former av sanning
".

Källor:
Islam Today
New Scientist
The Clergy Letter Project

söndag 29 maj 2011

Mighty Sparrow: A mother's love



En inspelning från 1992 med Mighty Sparrow (Slinger Francisco, född 1935) där han sjunger sin klassiska calypso, A mother's love. Hoppa fram till 3:30 om ni inte orkar höra de inledande historierna.

Mitt älskade Östersund


Mitt älskade Östersund by Nick Borgen on Grooveshark


När man promenerar omkring på gatorna i centrala Östersund en sommardag så hör man nästan lika mycket norska som svenska talas. Norge har till och med ett eget konsulat i staden. Att norrmannen Nick Borgen 1969 flyttade till Sverige och bosatte sig i Östersund och skriver en kärleksvisa till staden känns fullständigt naturligt. Själv känner jag mig också hemma i Östersund med mina norska gener och minnen från alla skollov jag i min barndom tillbringade i Jämtland. Och visst älskar även jag Östersund.

Läs Jamtelagen

lördag 28 maj 2011

Gränsen öppnad mellan Gaza och Egypten



I dag på morgonen öppnades gränsen mellan Gaza och Egypten efter att ha varit stängd sedan 2007, då Hamas efter demokratiska val tog makten i Gaza. Redan under den första timmen passerade hundratals palestinier från Gaza över gränsen. Bland de allra första var två ambulanser med patienter till sjukhus i Egypten. Tidigare har inte ens medicinska skäl varit någon garanti för att få passera.

Det finns fortfarande begränsningar när det gäller transporten av varor. Kommersiell trafik måste gå via Israel, som exempelvis inte tillåter införsel av byggmaterial till Gaza.

Hamas har kallat Egyptens beslut att öppna gränsen för "modigt" och även EU välkomnar öppnandet.

Islam och frihet



En video från TED där den turkiske journalisten Mustafa Akyol talar om islam, frihet, traditioner och andra frågor han tar upp i sin kommande bok Islam without Extremes: An Islamic case for liberty.

Religiös harmoni i Tirana, Albanien



I början av denna månad blev det känt att förslaget från den danska arkitektfirman Bjarke Ingeles Group (BIG) hade vunnit tävlingen om att på Skanderbergs torg i Tirana, Albaniens huvudstad, få bygga en moské, ett islamiskt center och ett museum för religiös harmoni. Konstruktionen innehåller även "koranträdgårdar" som består av alla de växter som namnges i Koranen med samma antal plantor som antalet gånger de omnämns i den heliga skriften.

Bjarke Ingeles kommenterade uppdraget med orden:

"Religiös tolerans är en av våra största utmaningar i dag - politiskt, kulturellt och även urbant. Med byggandet av den nya moskén i Tirana, ett islamiskt center och ett museum för religiös harmoni kommer Tirana återupprätta jämvikten genom att lägga till moskén till de nyligen byggda kristet ortodoxa och katolska katedralerna. Det gör Tirana till ett föredöme för resten av världen som global huvudstad för religiös harmoni."

Läs gärna inlägget Spektakulärt moskébygge i Köpenhamn, även det ett projekt av BIG.

Vad världens muslimer verkligen tycker



Den här dokumentären kommer med stor sannolikhet inte att ses av de som bäst behöver det, nämligen de som uppfattar muslimer som främmande och hotfulla. De personer som konsekvent vägrar ta till sig vetenskapligt framtagna fakta. Se hela filmen

Jag har tidigare uppmärksammat den rapport filmen utgår ifrån och som publicerades av Gallup 2008, Who speaks for Islam? What a billion Muslims really think. Rapporten bygger på djupintervjuer med över 50 000 muslimer i 35 länder och Gallup hävdar att resultatet är representativt för 90 procent av världens muslimer.

Professor A.L.I. - muslimsk ekologisk rappare

Professor A.L.I. är en politiskt och socialt aktiv amerikansk rappare med stort intresse för miljön. Han har rappat med olika grupper i över tio år, men kom nu i maj ut med ett 20-spårigt album, Carbon Cycle Diaries, under eget namn. Låtarna behandlar ämnen som global uppvärmning, företagens dominans, islamofobi och polisbrutalitet. Han kallar det för "Islamic Eco Rap".

När han i en intervju ombeds att sända ett personligt budskap till Amerikas muslimer säger han:

"En av de mest omvälvande saker vi kan göra är att tänka på hur våra handlingar påverkar andra. När vi ber Allah om hjälp, låt oss tänka på vår roll i världen och våra bröder och kolleger i den stora mänskliga familjen. Låt oss be att vi blir mindre slösaktiga, mer eftertänksamma, mindre självupptagna och en viktigare röst i det globala samhället. Låt oss be att vi tar en aktiv roll i att bota världen - och låt oss gå ut och göra det."

hans Facebook kan ni lyssna på flera spår från albumet och ladda ner dem gratis.

fredag 27 maj 2011

Angående gripandet av Ratko Mladic

Radovan Karadzic och Ratko Mladic 
Foto: Srdjan Ilic/Scanpix.

Enligt Wikipedia var Radovan Karadzic ledare för de bosnienserbiska ultranationalisterna under kriget i Bosnien och för den serbiska utbrytarregionen Republika Srpska. Han misstänks vara skyldig till organiserandet av etnisk rensning och folkmord riktad mot bosniaker i Bosnien, bland annat i staden Srebrenica där omkring 8 000 muslimer massakrerades i juli 1995 av serbisk militär under ledning av den nu gripne generalen Ratko Mladic, befälhavare för de bosnienserbiska styrkorna.

I oktober 2009 publicerade Upsala Nya Tidning artikel SD:s syn på muslimer påminner om hat av konstnären Ida Dzanovic:

"För 16 år sedan stod vi i en kö där döden delades ut. I varje blick från de stumma och bleka människor som köade tillsammans med mig, kunde jag i deras ögon spegla den sista bilden jag såg av den här världen. Vi bara tittade på varandra, och i varje blick kände man en och samma fråga: Kommer de att ropa ditt eller mitt namn? Jag tittade upp mot himlen och tänkte: Kanske, kanske kommer jag att födas igen?

Mitt enda brott var att jag är muslim som suttit i en buss som åkt från ingenmansland till ingenstans."


Se även Åtalen mot Radovan Karadzic och Ratko Mladic

Ana Gina Show - Discoturken



Ana Gina (Dirawi) som Discoturken Darius i Ana Gina Show

Ahmed Moustafa seglar mot det gudomliga

Foto: Henna Malik

Den egyptiske konstnären Ahmed Moustafa förenar i sina målningar inre upplevelser med upplevelser av den yttre verkligheten. Med en blandning av klassiska europeiska målningstekniker och islamisk kalligrafi skapar han en länk mellan  islamisk och europeisk kultur.

Senaste numret av den brittiska tidskriften Emel innehåller sex sidor om konstnären Ahmed Moustafa. I deras nätupplaga visas några av hans målningar och ni kan läsa ett längre utdrag ur artikel Sailing towards the Divine

Vaken med Iman Aldebe

Foto: Sveriges Radio

Om ni tycker det har varit mycket om modedesignern Iman Aldebe på bloggen den senaste tiden så tycker ni alldeles rätt. Hon har dykt upp i en massa olika sammanhang i media, senast i Sveriges Radios program Vaken.  Lyssna på  ett 25 minuters samtal med Aldebe.

torsdag 26 maj 2011

Modemarknaden i Mellanöstern

Höstkollektion 2011 - Hermès Christophe Lemaire

- Jag har fått höra av en omtalad designer att det inte är status att designa slöjor i Sverige. Men de som sitter på de stora pengarna i världen har ju fruar som bär slöjor, säger modedesigner Iman Aldebe i en intervju

Kanske ska uttalandet tolkas som att Aldebe kastar blickarna mot Mellanöstern. Hon är i så fall inte den ende modedesignern som upptäckt dennna penningstinna och snabbt växande marknad för exklusiva kläder. Det hävdas att Gulf-regionens textil- och klädmarknad värderas till 12 miljarder amerikanska dollar och beräknas öka med 10 procent under 2011.

Marriam Mossalli, redaktör på den engelskspråkiga tidningen Arab News, berättar att västerländska designers under flera år försett kvinnor i Mellanöstern med skräddarsydda kläder. När hon besökt modevisningar i Paris har hon sett hur designers villigt anpassar sig till de krav som ställs på  kläderna av uppköpare verksamma i arabvärlden.

- Sanningen är att mode är affärer. Det slutliga målet är att tjäna pengar. Och dessa designers vet att pengarna finns i Mellanöstern, säger Mossalli till tidningen Elan

Hermès Christophe Lemaire är tydligen en av dem som vill få in en fot på modemarknaden i Mellanöstern. Hans höstkollektion 2011 ser ut att vara inspirerad av arabiska dishdasha och abaya

Gucci, som varit verksamma i Mellanöstern i över tio år, påbörjade i mars i år ett samarbete med Al Tayer Group i Dubai. Avsikten var att snabbt och smidigt etablera sig i Förenade Arabemiraten. Al Tayer är den största återförsäljaren av lyxvaror i Mellanöstern, företaget är verksamt i tolv länder och har över 7 800 anställda.

Bumse och asylturismen

Arbetaren Zenit har gjort ett alternativ till Migrationsverkets hårt kritiserade serie om Bamse och flyktingbarnen. Serien heter "Bumse och asylturismen" och är en mer realistisk skildring av situationen för asylsökande barn i Sverige. Se hela serien

onsdag 25 maj 2011

Barnäktenskap

Foto: Stephanie Sinclair

I juninumret av National Geographic publiceras artikeln Too young to wed - The secret world of child brides av Cynthia Gorney med bilder av den amerikanska fotojournalisten Stephanie Sinclair Hon vann 2007 "UNICEF photo of the year" med denna bild

Ur artikeln i National Geographic:

Barnäktenskap spänner över kontinenter, språk, religion och kast. I Indien paras flickorna ihop med pojkar fyra eller fem år äldre. I Jemen, Afghanistan och andra länder med många tidiga äktenskap kan männen vara unga eller medelålders änklingar eller kidnappare som först våldtar flickorna och sedan kräver sina offer som hustrur, vilket är praxis i vissa regioner i Etiopien. Vissa av dessa äktenskap är affärstransaktioner; en skuld stryks i utbyte mot en 8-årig brud, en familjefejd löses genom leverans av en jungfrulig 12-årig kusin.

Se fler bilder av Stephanie Sinclair med anknytning till artikeln.

Yusuf Islam om den arabiska revolutionen



Yusuf sjunger Father and son och Wild World vid Mawazine 2011.

I måndags framträdde Yusuf Islam vid den årliga musikfestivalen Mawazine i Marocko. Vid en presskonferens talade han om "islams tysta majoritet".

- De flesta befinner sig någonstans i mittfåran, men vi behöver talesmän och islam måste återuppliva den ursprungliga andan i religion, som kommer direkt från ordet Salam.

Han betonade att varje muslim när han möter en annan muslim eller en grupp av människor, så är det första han säger "fred" och det sista är "fred ". Detta budskap behöver kommuniceras, tillade han.

Se video från presskonferensen och läs artikeln Yusuf Islam reflects on Morocco, Islam and the arab spring, Mideast Posts.

tisdag 24 maj 2011

Grattis på 70-årsdagen, Bob Dylan



Bob Dylan sjunger Knockin' on heaven's door.

Intervju med Iman Aldebe

Hur är det att vara en muslimsk modedesigner i Sverige?

Jättekul! Det största stödet har jag fått av den svenska befolkningen./.../Svenska myndigheter har stöttat mig och lyft upp mig. Den muslimska gruppen har försökt gräva en grop under mig så att de får mig på fall. Och inte lyft upp mig för fem öre. Och det visade sig att många av dem har varit ifrån min egen innersta och muslimska krets.

Läs hela intervjun

måndag 23 maj 2011

Hijabers i Jakarta



Den här videon med InaRovi är lika mycket modekavalkad som en musikvideo. Tjejerna som medverkar kommer från den muslimska kvinnoorganisationen Hijabers community i Jakarta, Indonesien.

I maj 2010 startade tre tjejer i Jakarta bloggen Hijab scarf Bloggen har under det gångna året haft över en miljon besökare. I en intervju berättar de att anledningen till att de startade bloggen var att de inte hittade någon modetidning som passade deras stil.

- Vi vill presentera hijab på ett sedesamt men ungdomligt sätt, presentera den som något som passar för de som bor i ett urbant samhälle, säger en av tjejerna.

Tjejerna har även startat ett eget varumärke, Casa Elana, och är aktiva inom Hijabers community.

Palestyle - trendiga palestinska broderier

Klicka på bilden för större format

För två år sedan startade den 27-åriga palestinskan Zeina Abou Chaaban modeföretaget Palestyle Hennes affärsidé är att använda traditionella palestinska broderier i nya trendiga sammanhang på kläder, väskor, smycken och bälten. En del av intäkterna går till välgörenhetsorganisationer som arbetar med stöd till kvinnor och barn. Broderierna görs av kvinnor i palestinska flyktingläger i Jordanien och Libanon.

- Levnadsvillkoren i lägren är mycket hårda med brist på vatten, el, mat och skolgång för barnen. Det är en kamp för de grundläggande behoven i livet. Intäkterna från broderiet hjälper dem försörja sina familjer och betala barnens skolgång, säger Zeina.

I dag säljs kläderna och accessoarerna  i Dubai, Bahrain, Abu Dhabi, Qatar och av Fashion ComPassion i Storbritannien.

Hamza Yusuf om islamofobi i USA



Al Jazeera's Riz Khan intervjuar Hamza Yusuf.

Hamza Yusuf (född Mark Hanson) konverterade till islam 1977, då han var 17 år. Efter omfattande studier i Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, samt i Nord- och Västafrika, anses han i dag vara en av västvärldens mest inflytelserika muslimska teologer. En egyptisk tidning beskrev honom som en teologisk rockstjärna och kallade honom "västvärldens muslimska Elvis Presley".

Hamza var 1996 med om att grunda Zaytuna institute, som till hösten blir USA:s första muslimska college

söndag 22 maj 2011

Tijani Concious: Standing tall/You changed me



Tijani Concious: Standing tall (hip hop)



Tijani Concious ft. Ishmeal Turner: You changed me (reggae)

Tijani Concious (Facebook / Hemsida) föddes på Jamaica och flyttade som tonåring till USA. Han är muslim och sångare, textförfattare och kompositör som rör sig i gränslandet mellan reggae, dancehall och hip hop.

Gud har många hus


Videon hittade jag hos Bisoux Mademoiselle Jaber

Svenska kyrkan, katolska församlingen i Nacka och muslimernas förening i Nacka samarbetar sedan ett år tillbaka om projektet Guds hus i Fisksätra. Svenska kyrkans församling har för avsikt att sälja mark vid kyrkan för byggandet av en moské. Kommunen kommer att ta ställning till byggnadslovet vid årsskiftet. Det här interreligiösa samarbetet uppskattas inte av alla och förra månaden sprayades kyrkan med orden: "Nej till moské i kyrkan!”

- Den här typen av saker kan hända överallt, och jag tror inte att Guds hus i Fisksätra är mer utsatt än andra Guds hus i landet, och Gud har många hus, säger imam Awad Olwan.

Imamen berättar att kristna och muslimer redan har gemensamma kafékvällar, studier och föreläsningar. Projektet är väl förankrat i kommunen och har stort stöd bland Fisksätraborna, hävdar han.

Källa: Fisksätra kyrka vandaliserad Kyrkans Tidning

Kung Carl Gustaf passerar

Showreel: Ehab Al-Ali



Läste på  Miriams blogg att hon bjudit in kläddesignern och makeup-artisten Ehab Al-Ali till en intervju hos  Radio RGRA på tisdagen 24 maj.  Nyligen postade hon  ett inlägg där hon berättar att hon känner sig krasslig och har tappat rösten. Välkommen till sällskapet VSTR (=Vi Som Tappat Rösten), Miriam.

Ni får väl hålla er uppdaterade om hennes hälsa genom hennes blogg. Tills vidare får ni hålla till godo med lite ögongodis från Ehab Al-Ali i videon ovan.

De moderna egyptiernas seder och bruk

I går vågade jag mig ut i solskenet för en promenad på gågatan i centrala Uppsala. Jag har fortfarande feber som kommer och går och den besvärliga hostan vägrar lämna mig trots medicinering. Det kändes smått omtumlande att plötsligt vara omgiven av en massa sommarklädda människor. När jag kommer till bokståndet i närheten av biblioteket stannar jag till och tittar på böckerna. Upptäcker att De moderna egyptiernas seder och bruk av Edward William Lane säljs inbunden för endast 60 kronor. Utan minsta lilla tvekan köper jag ett exemplar.

Boken bygger på de iakttagelser Lane gjorde under sina vistelser i Egypten åren 1825-28 och 1833-35. Edward Said har skrivit att

"Lanes bok hör till de stora och inflytelserika skildringar av världen utanför Europa före kolonialismen. En klassiker inom det historiska och antropologiska studiet på grund av sin stil och sin mängd med intelligenta och briljanta detaljer".

Jag har ännu inte kommit igång med någon systematisk läsning av boken, men har flitigt bläddrat i den och läst lite här och där. Lane konstaterar att muslimernas tidigare vanliga vindrickande har ersatts av tobaksbruk. "Huruvida tobaksbruket är lagligt för en muslim har ofta hett diskuterats, men det är numera tillåtet överlag", skriver han. Ett kapitel handlar om lättklädda "offentliga danserskor". I en fotnot noterar han att i juni 1834 förbjöds offentlig kvinnlig dans och prostitution. Kvinnor som första gången bryter mot lagen kan dömas till femtio piskrapp och flera års fängelse om de upprepar brottet.

Ja, det finns mycket i boken som vid en snabb bläddring lockar till läsning. När jag känner mig något piggare skall jag med vetgirig aptit kasta mig över den.

Domedagen uppskjuten - tillsvidare



För er som inte själva redan upptäckt det eller tvivlar på era egna iakttagelser, kan jag meddela att för närvarande tyder allt på att domedagen är uppskjuten på obestämd framtid.

-----------------------------

Talet om tidens slut

När han sedan satt på Olivberget och lärjungarna var ensamma med honom kom de fram och sade: ”Säg oss när det skall hända. Och vad blir tecknet för din återkomst och för tidens slut?”

Jesus svarade: ”Se upp så att ingen bedrar er.

Många kommer att uppträda under mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall bedra många.

Ni kommer att få höra stridslarm och krigsrykten. Se till att ni inte låter skrämma er. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet.

Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det blir hungersnöd och jordbävning på den ena platsen efter den andra.

Allt detta är början på födslovärkarna.

Då skall man utlämna er till att plågas och dödas, och alla folk skall hata er för mitt namns skull.

Då skall många komma på fall och ange varandra och hata varandra.

Många falska profeter skall framträda och bedra många.

Genom att laglösheten tilltar kommer kärleken att kallna hos de flesta.

Men den som håller ut till slutet skall bli räddad.

Och budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan skall slutet komma.

(Ur Bibeln, Matteus 24:3-14)

-----------------------------

Falska profeter   


- Vad är värre än en varg i fårakläder?
- En varg i herdekläder.

lördag 21 maj 2011

I dag - Domedagen

Wanlov The Kubolor - For the river



Ibland drabbas jag av en stark längtan till Ghana. Nu under morgontimmarna har jag haft en sådan stund. Förmodligen har det att göra med min dotters planer på att resa dit under jul och nyår.

För att hantera min längtan började jag leta efter ny musik från Ghana. Nästan omedelbart hittade jag på Tuben en för mig okänd artist vars musik jag genast fastnade för. Musiken ligger mer åt världsmusik hållet än något typiskt ghananskt. När jag började läsa om artisten förstod jag bättre varför musiken låter som den gör.

Wanlov the Kubolor - kubolor betyder vagabond på ga, ett språk som talas främst i Ghanas huvudstad Accra - föddes i Rumänien som Emmanuel Owusu-Bonsu. Hans pappa är ghanan och mamman rumänska. Han flyttade till Ghana och började studera. Fortsatte med studier i USA, där han stannade i sju år och släppte sin första skiva 2007, Green card. På sitt tredje och senaste album Brown card - African Gypsy (recension) blandar han romsk musik från Rumänien med afrikanska rytmer och influenser från bland annat hip hop. Resultatet blir en mycket personlig och fascinerande mix.

Provlyssna på albumet Green card

torsdag 19 maj 2011

Förlåtelse och dialog



En video från TED

Aicha el-Wafi och Phyllis Rodriguez möttes som följd av en tragedi - de hade båda förlorat sina söner - och deras vänskap har blivit en symbol för förlåtelse och dialog. Phyllis' son dog vid terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001. Aichas son dömdes för att ha deltagit i planeringen av terrordådet och avtjänar nu ett livstids fängelsestraff.

Rapport från sjukbädden


Jag är inne på femte dagen med en förkylning som håller på att ta knäcken på mig. Har aldrig varit med om något liknande när det gäller förkylningg. Feber, våldsamma hostattacker, ingen aptit, endast någon timmes sömn lite då och då, en röst som till och från helt försvinner. I går släpade jag mig till apoteket för att köpa mer febernedsättande preparat och passade samtidigt på att fråga om det fanns någon receptfri hostmedicin som kunde lindra.

- Som du låter undrar jag om det överhuvudtaget finns någon medicin som hjälper, fick jag till svar av expediten.

Sen fick jag höra en förskräcklig historia om hur hon själv hostat i stort sett oavbrutet under tre månader. Hur hon hostat sönder revben på vänster sida, förlorat aptiten och gått ner 18 kilo i vikt, samt börjat hallucinerar på grund av sömnbrist. Jag kände mig inte direkt piggare när jag gick där ifrån.

Nu väntar jag på att vårdcentralen ska öppna. Förhoppningsvis lyckas jag få någon hostmedicin utskriven utan att behöva släpa mig dit för undersökning, man vet ju aldrig hur många dagar det kan ta innan det finns någon ledig besökstid.

Blir det glest mellan blogginläggen så vet ni varför.

onsdag 18 maj 2011

En björntjänst av Migrationsverket



Jag är helt däckad av feber och hostattacker, kan varken äta eller sova och orkar knappt hålla mig på benen. Under sådana omständigheter är jag dubbelt tacksam över att få hjälp med bloggandet. Så tack till Cherin som gjorde mig uppmärksam på artikeln Världens dummaste björn Migrationsverket tar hjälp av seriefiguren Bamse för att på olika språk förklara varför flyktingbarn som kommer till Sverige ska var glada och tacksamma över att bli avvisade. Migrationsverket har därmed gett begreppet björntjänst ytterligare en dimension.

tisdag 17 maj 2011

17 maj i New Delhi, Indien

Foto: Joar Hoel Larsen/NRK

I mitt förra inlägg om 17 maj beklagade jag mig över värmen förra året på Norges nationaldag och noterade glatt att de var svalare i år. NRK rapporterar att förhållandet är likadant i Indiens huvudstad New Delhi, fjolårets 47 grader var i dag endast 40 grader. Å andra sidan ser jag ingen på bilden som är iklädd lusekofta när de marscherar fram till tonerna av Sønner av Norge, som strömmar ut från en högtalare på en cykeltaxi.



Glittertind: Sønner av Norge

Sønner av Norge det eldgamie rike,
Sjunder till harpens den festlige klang!
Mandig og høytidsfullt tonen la stige,
Fedrenelandet innvies vå sang!
Fedrene minner herlig opprinner,
Hver gang vi nevner vår fedrenestavn.
Svulmende hjerter og glødende kinner,
Hyller det eslkede, det hellige navn.

Oldtid, du svant, men din hellige flamme
Blusser i nordmannens hjerte ennu;
Enn er av ætt og av kraft han den samme,
Enn står til frihet og ære hans hu,
Og når han kveder, Norriges heder,
Svulmer hans hjerte av stolthet og lyst.
Ham er selv Sydens de yndigste steder
Intet mot Norriges snedekte kyst.

17 maj - Norges nationaldag



Fred. Bilder från Norge under några dagar i maj 1945.

I dag är det Norges nationaldag. Förra året vid den här tiden var det riktigt varmt här i Uppsala - det minns jag alltför väl. Varje 17 maj sätter jag nämligen på mig min lusekofta för att bejaka mina norska gener och förra året flödade svetten i hettan. En tjock vinterkofta i högsommarvärme är en verklig utmaning. I år ser det ut att bli betydligt svalare väder.

Eftersom jag fortfarande har semester tänker jag fira lite extra genom att inhandla tio miniatyrflaskor med norsk aquavit Trots att jag inte är särskilt förtjust i straksprit tyckte jag dessa nubbar smakade riktigt bra. Sten Broman (1902-1983), kompositör, dragspelshatare och en av grundarna av Gastronomiska Akademien, sade att "en nubbe skall vara kall som en isbjörnspitt". Den norska aquaviten skall enligt rekommendation drickas rumstempererad eller lätt kyld, vilket innebär att smakerna blir mer framträdande. Så får det bli. Norrmännen vet bäst. Accurate.

Brödrafolkens väl.

Vad vet du om 17 maj? 17 maj quiz

söndag 15 maj 2011

Samar Khwaiter i tidningen - igen

Samar Khwaiter, som fyllde 18 år i går - Grattis! - har ännu en gång uppmärksammats i pressen. Denna gång i Dagbladet i Sundsvall

Hennes dröm är att bli läkare, närmare bestämt kirurg.

– Att arbeta med människokroppen som ett pussel måste vara det mest konkreta man kan göra och människan är ju lika mycket värd, vem hon än är, säger Samar.

Men det finns något hon sätter ännu högre i livet.

– Det är att ha ett stabilt liv med folk man älskar omkring sig och att få så mycket erfarenhet som möjligt med sig i bagaget, säger hon.

Skateistan - skateboarding i Afghanistan



I Köpenhamn genomfördes under den gångna helgen en massa aktiviteter för att samla in pengar till Skateistan, ett projekt för att hjälpa barn och ungdomar i Kabul, Afghanistan. Läs Brädan ger lust till pennan i Lärarnas Nyheter. Besök Skateistans centrala hemsida Organistationen är verksam i Afghanistan, Pakistan, Tyskland, Danmark, Polen och USA.

Jamtli, Östersund: Allt om Paradiset



En dåligt redigerad snabbtitt på utställningen "Allt om Paradiset" som visas på Jamtli i Östersund 3 april 2011 till 8 januari 2012. Låt er dock inte avskräckas från att besöka utställningen som naturligtvis är mycket mer sevärd än denna hafsiga videosnutt.

Klicka på bilden för läsbart format

Östersund - mina drömmars stad

Min vistelse i Östersund blev inte riktigt vad jag hade hoppats på. Det var regnigt, kallt och blåsigt. Förra årets glada, öppna och trevliga människor på stadens uteserveringar smög nu huttrande omkring under sina paraplyer. Storebror med fru befann sig på kryssning i Medelhavet, det visste jag i och för sig redan innan jag åkte dit. Men ändå.

Tack och lov fanns "Fruarna i Brunflo" på plats. När jag kom till pensionatet välkomnades jag av en presentförpackning innehållande en flaska indian pale ale från Jämtlands bryggeri och en fin cigarr från Dominikanska republiken - mitt favoritland när det gäller cigarrer. Naturligtvis var det en av fruarna som varit där och överraskat, även om jag inte genast insåg att så var fallet. Sista kvällen i Östersund blev det middag med god köttgryta hos fruarna. Tre, fyra timmars samtal vid köksbordet om allt mellan himmel och jord. Trots att vi inte träffas så ofta - det kan gå år emellan - och åldersskillnaden är stor, känns det så härligt befriande, avspänt och naturligt att prata med dessa två sköna och kloka tjejer. Den kvällen var guld värd.

Pensionatet jag bodde på, Pensionat Björnen, måste vara ett av landets mest prisvärda. Det ligger centralt i slutet av en lugn återvändsgata. Ett enkelrum med TV och gratis internetuppkoppling, egen dusch och toalett precis utanför rumsdörren, kostar endast 400 kronor per dygn. I priset ingår en överdådig frukostbuffé som gör att man lätt kan hoppa över lunchen. På eftermiddagen och kvällen serveras en soppbuffé som också ingår i priset, lägger man till ynka 60 kronor får man dessutom äta av hela middagsbuffén. Det är så bra att jag knappt vill rekommendera det. Risken finns ju att det blir svårt att få ett ledigt rum framöver.

Nu blickar jag framåt och längtar till mitt besök i Östersund i juli.

Bloggens 10 i topp

Bloggens mest besökta sidor 16 april - 15 maj 2011.

1. Muslimer som bloggar (2)
2. Mina "fördomar" om muslimer
3. Yusuf - Hovet, Stockholm, 7 maj 2011
4. 70 år sedan massakern i Nanjing
5. Prostitution bakom slöjan
6. Svartens koranskola: Pilgrimsfärden
7. Världslaget Sandarne SIF
8. Muslimsk högtid som helgdag
9. Iman Aldebe om sin första klädkollektion
10. Nudisten

lördag 14 maj 2011

Hemma igen

Klicka på bilden för större format

Hemma igen, efter några dagar i ett kallt  och regnigt Östersund. Återkommer senare med några rader om vistelsen i Sveriges mitt.

Bloggens 10 i topp: Maj 2009 - maj 2011

1. Muslimer som bloggar (2)
2. Valfilm: Sverigedemokraterna 2010
3. Svartens koranskola: Pilgrimsfärden
4. Valaffisch 2010: Sverigedemokraterna
5. SVT Play: The Ana Gina Show
6. TV4 dokumentär: Dom kallas rasister
7. Prostitution bakom slöjan
8. Isskulpturer i Stadsträdgården, Uppsala
9. Grotesco: Blanda upp
10. Valaffisch från Sverigedemokraterna

Bloggens 10 i topp under de senaste två åren.

Den i särklass mest besökta sidan är "Muslimer som bloggar (2)", som för närvarande innehåller omkring 250 länkar till muslimer som bloggar på svenska. Valåret 2010 har också satt rejäla spår i listan med fyra inlägg som samtliga är relaterade till Sverigedemokraternas valkampanj. Att (Ana) Gina Dirawi är populär går inte att ta miste på och intresset var stort när hon körde i gång sin webbshow hos SVT. Det enda inlägget med anknytning till min hemstad är "Isskulpturer i Stadsträdgården, Uppsala". Av alla de musikvideos jag lagt upp på bloggen är "Blanda upp" med Grotesco den enda som lyckats komma med bland de tio populäraste inläggen. Nahid Persson Sarvestanis dokumentärfilm från 2004 om prostitution i Iran har fortfarande många besökare. Att inlägget "Svartens koranskola: Pilgrimsfärden" har en ständig ström av besökare är för mig en överraskning, det måste vara den humoristiska teckningen som drar.

Klicka på bilden för större format

Min sommarhatt

onsdag 11 maj 2011

Kjell Höglund stiger av tåget



Denna morgon har jag tillbringat ett par timmar med Kjell Höglund, en särling inom svenskt musikliv som alltid gått sina egna vägar. Det började med att jag av en ren tillfällighet snubblade över en artikel i en reklamtidning för en restaurangkedja och sedan var jag fast. På Tuben hittade jag en mycket sevärd dokumentärfilm, Jag steg av tåget på den här planeten och här är jag Sedan måste jag naturligtvis lyssna på hans sånger

I min skivhylla står flera av Kjell Höglunds skivor och de har blivit flitigt spelade genom årens lopp. Jag har många minnen kopplade till hans musik. Minns hur jag och en kompis på internatskolan satt en hel kväll och skrev ner texten till Häxprocess En av oss spelade en snutt av sången på skivan och den andra skyndade sig att skriva ner texten. Och sedan nästa musiksnutt, skriva, och nästa, skriva, och nästa...


Häxprocess by Kjell Höglund on Grooveshark



Det är så lätt att hitta syndabockar om man vill
och fastän häxprocesser hör de gångna tider till
så har vi inte glömt principen, den är alltför bra
den kommer väl till pass när det är något vi vill ha
och eftersom ju ännu inte allting är perfekt
så behövs det då och då ett passande objekt
på vilket vi kan avreagera vår affekt
och därigenom återfå en smula självrespekt

Egentligen skulle jag vilja skriva mycket mer om mitt förhållande till Höglunds sånger och vad de betytt för mig, men det får bli en annan gång. Om några timmar ska jag nämligen kliva på tåget till hans födelsestad Östersund och precis som honom stiger jag sedan av tåget som en ensam man och tar in på pensionatet.

tisdag 10 maj 2011

Dagens guldkant


Att sitta och steka sig i solen är inte riktigt min grej. Att smutta på en Guinness och puffa på en god cigarr i skuggan på en uteservering sätter dockt guldkant på tillvaron.

Iman Aldebe om sin första klädkollektion

Klicka på bilden för större format
Foto: Ellie Åkerman-Currie. Se fler bilder av klädkollektionen

Lokaltidningen "Mitt i ...." har träffat modedesignern Iman Aldebe och talat om hennes första klädkollektion, som presenteras vid Uppsala modemässa 27-28 augusti

- Den muslimska kvinnan är ofta sedd som en förtryckt kvinna som är hemma med en massa barn och lever på bidrag. Dagens muslimska kvinnor vill göra karriär, starta bolag och är akademiker. De behöver plagg enligt en muslimsk klädkod som samtidigt är moderiktiga och exklusiva, säger Iman Aldebe. Läs hela reportaget på sidan 16.

Doha Forum 9-11 maj

Utrikesminister Carl Bildt till höger

Under dagarna tre samlas politiker och experter i Doha, Qatar, för att diskutera den senaste tidens utveckling i Mellanöstern - Mideast revolutions som det kallas på forumets hemsida En av de stora frågorna vid forumets diskussioner är möjligheten att i Mellanöstern skapa en motsvarighet till EU, som ett instrument för att lösa politiska, ekonomiska och sociala frågor i regionen.

Utrikesminister Carl Bildt (blogg) var en av fem talare vid forumets öppnande. Läs hela hans tal

Stora vårklippet


Vårklippningen är avklarad. Ställde in hårklippningsmaskinen på kortast möjliga och sedan var det bara att köra. Inga 300 spänn till någon frisör och minimala kostnader för hårshampo under en tid framöver. Ren vinst. Nu är jag beredd att möta sommaren.

Nota Bene. Hårlockarna är bortlovade till en utvald skara bland mina mest hängivna fans, så det är ingen idé att ni hör av er.

Storsjöodjuret i Östersund



Klipp ur programmet om Storsjöodjuret. Hela programmet finns tillgängligt på SVT Play till och med 1 juni 2011. Gör ett besök på Storsjöodjurets webbplats och ta del av mängder med information.

I morgon tar jag tåget till Östersund. Förra året kom den riktiga värmen till stan först efter midsommar, men i år kanske jag redan nu kan dricka något stärkande från Jämtlands bryggeriet på en uteservering. Väderprognosen ser lovande ut. Planerna för besöket är bara att ta det lungt under några dagar. Ett besök på Jamtli och deras utställning "Allt om Paradiset" är dock ett måste. Kanske sätter jag mig även vid Storsjöns strand och spanar efter Storsjöodjuret.

måndag 9 maj 2011

Dagens outfit


En nyinköpt t-shirt räcker gott i ett sommarvarmt Uppsala.

Dawud Wharnsby: Prophet for profit




Dawud Wharnsby sjunger Prophet for profit.

Dawud Wharnsbys hemsida och MySpace Wikipedia om Dawud Se även hans musikvideon Pages of hope

Dawud Wharnsby, kanadensiskfödd sångare och låtskrivare, flyttade till Abbottabad i Pakistan för att vara nära sin hustrus farföräldrar. Måndagen 2 maj fann han att denna lugna stad plötsligt drog till sig hela världens uppmärksamhet. Osama bin Laden hade tydligen bott där tills amerikanska styrkor stormade hans bostad och sköt honom. Läs om Dawuds reflektioner över lokalbefolkningens reaktioner i artikeln Was Osama Bin Laden my neighbour?

Ruvande and i centrala Uppsala

Klicka på bilden för större format

I en blomkruka på ett av de populäraste promenadstråken i centrala Uppsala har en and valt att häcka. I ett tidigare inlägg uttryckte jag vissa farhågor huruvida äggen skulle skulle klara sig över fylleslaget på sista april Jag kan meddela alla oroliga läsare att allt tycks vara väl. Nu vet jag visserligen inte om alla nio äggen fortfarande ligger kvar under andmamman, men jag hoppas och tror att så är fallet.

Enligt Wikipedia lägger änder "först äggen, ofta ett om dagen, men utan att påbörja ruvningen, vilket medför att äggets utveckling avstannar. Först när alla äggen är lagda börjar honan ruva äggen och detta resulterar i att äggen utvecklas samtidigt. På detta sätt kommer ungarna också att kläckas samtidigt."

Jag hoppas jag får tillfälle att se alla nykläckta ungar i boet och att de oskadda kan ta sig över vägen till Fyrisån, som bara ligger en kort bit från ruvningsplatsen.

söndag 8 maj 2011

Dagens middag


Räkmacka hos Pitcher's, Uppsala

Maxi Priest: Wild World



Med anledning av gårdagens konsert med Yusuf Islam kan jag inte låta bli att lägga upp denna inspelning av Wild World med Maxi Priest Den gavs ut som singel 1988 och klättrade upp till 5:e plats på UK singles chart och nådde plats 25 på US Billboard pop singles chart.

Yusuf - Hovet, Stockholm, 7 maj 2011



Ett publiksvep från det fullpackade Hovet och 30 sekunder Yusuf är allt jag kan bjuda på från gårdagens konsert. Security-gänget var stenhårda mot oss på främre parkett (fjärde raden); ingen fotografering med blixt och absolut inget filmande. De kom omedelbart smygande så snart någon plockade fram en kamera.

Och konserten? Nästan två och en halv magiska timmar. Det hela började med en ensam Yusuf på scenen och avslutades med fullt orkesterös och stående ovationer från en publik där medelåldern låg runt 50 år.

Jag är nog inte rätt person att recensera konserten, själv hade jag nämligen varit helt nöjd även om Yusuf bara spelat Father and son och sedan tackat för sig. Men när min 19-åriga dotter, som är heltänd på rå dancehall reggae, berättade att hon fick gåshud mot slutet av konserten när Yusuf spelade sina stora hits från Cat Stevens epoken, då insåg jag att magin kommer att leva vidare i ytterligare många generationer.

Redigerat:

Recensioner i Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och The Local (Sweden's news in English)

Psst! Hos SvD kan ni själva sätta betyg på konserten.

YouTube videos från konserten: My people, Father and son och Moonshadow

lördag 7 maj 2011

Intervju med Hamas' ledare



Al Jazeera intervjuar Khaled Meshaal, politisk ledare för Hamas.

------------------------------

Nu ska jag åka till Stockholm, där min dotter väntar. Efter lite promenerande i en solig huvudstad blir det en bit mat på någon trevlig restaurang. I kväll blir det Hovet och Yusuf Islam.

Veena Malik vs. mufti Abdul Qawi



Kort klipp ur det pakistanska tv-programmet Frontline. Hela programmet otextat.

Skådespelerskan och fotomodellen Veena Malik från Pakistan medverkade hösten 2010 i en indisk version av Big Brother (Big Boss) I januari i år blev hon inbjuden till tv-programmet Frontline för att bemöta den kritik som vissa personer riktat mot henne för hennes medverkan i dokusåpan. Vad hon inte visste när hon tog plats i studion var att även mufti Abdul Qawi skulle medverka via tv-länk.

fredag 6 maj 2011

Världslaget Sandarne SIF



Det tidigare så framgångsrika fotbollslaget Sandarne SIF hade bara två spelare kvar och skulle läggas ned. Men några eldsjälar i klubben vägrade ge upp och hittade en oväntad lösning.

Samar Khwaiter - inspirerande toppelev

Den ena begåvningen efter den andra på länklistan Muslimer som bloggar visar framfötterna och uppmärksammas i media. Nu senast gäller det 17-åriga Samar Khwaiter med bloggen Retardsunites Tjejen har toppbetyg i alla ämnen och håller föreläsningar för att motivera och inspirera andra elever till förbättrade studieresultat. I artikeln Samar – en toppelev som inspirerar andra avslöjar hon sina bästa studietips.

Amerikanskt journalistpris till Al Jazeera

Columbia School of Journalism i New York kommer i år att tilldela tv-stationen Al Jazeera English sin högsta utmärkelse för journalistik i allmänhetens intresse. Det är andra gången sedan priset instiftades 1958 som det tilldelas en organisation. I motiveringen heter det att

"Al Jazeera English har förtjänstfullt försett den engelsktalande världen med en djupgående täckning av oron i Mellanöstern. Vi saluterar deras beslutsamhet att ta sig till kärnan av en komplicerad historia som utspelas i länder där nyheter historiskt sett varit svåra att bevaka."

I USA är det fullständiga utbudet av dygnet runt sändningar från Al Jazeera English endast tillgängligt för 2,4 miljoner möjliga tittare.

Källor:
Al Jazeera wins a top journalism prize in New York Los Angeles Times
Artikel + pressmeddelande Columbia School of Journalism

Se även:
Ett historiskt ögonblick i arabvärlden och Kobra besöker Al Jazeera

torsdag 5 maj 2011

Iman Aldebe tar slöjan till Stureplan


– Jag blev kallad hora för att jag försökte förändra sättet att bära sjal. Jag var inte accepterad av en del muslimer längre för de trodde att jag försökte förändra islam, säger designern Iman Aldebe till City

Närå. Jag driver inte någon speciell reklamkampanj för Iman Aldebe Det är bara så att hon dykt upp i en massa olika sammanhang den senaste tiden och det är alltid roligt att uppmärksamma personer som finns med på länklistan Muslimer som bloggar Det är ju också det som är en av poängerna med listan; att bloggarna skall få fler läsare - och jag drar gärna mitt lilla strå till stacken.

Lizz Wright: My heart



Lizz Wright (Hemsida / MySpace): My heart Text / Lyrics

Phylicia Rashad - någon kanske minns henne från tv-serien The Cosby Show - tipsade om jazzskivor Min magkänsla fick mig att omedelbart söka upp Lizz Wright på Tuben. Som så många gånger tidigare ledde mig min intuitiva mage helt rätt.

onsdag 4 maj 2011

Muslimsk högtid som helgdag

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin föreslår att den första dagen i Eid al-fitr, högtiden som avslutar muslimernas fastemånad ramadan, ska bli röd dag i almanackan.

– Man kan fundera över om inte eid, muslimernas julafton, borde vara en helgdag. Eftersom Sverige är heterogent borde helgdagarna faktiskt spegla någon slags känsla av att vi är olika. Det gör de inte i dag, sa Jämtin för ett par dagar sedan till Svenska Dagbladet

I gårdagens Svenska Dagbladet avfärdade justitieminister Beatrice Ask (M) förslaget.

– Jag tycker Sveriges nuvarande helgdagar är bra. I nuläget ser jag därför inte skäl att tillsätta någon utredning.

Enligt tidningen Dagen jublar Imam Abd al Haqq Kielan, ordföranden i Svensk islamisk samling, över Jämtins förslag.

– Det skulle vara en oerhörd landvinning för oss, säger imamen.

De muslimska bloggarna SmurfBurkan och MammaMarie tycker båda att Jämtin är fel ute i denna fråga.

Kraftigt ökat stöd för Obama i USA



Protester i Karachi, Pakistan, mot dödandet av Usama bin Laden.

Stödet för president Obama har ökat kraftigt efter nyheten om Usama bin Ladens död. Enligt en undersökning av New York Times och CBS News har Obama i dag stöd av 57 procent, jämfört med 46 procent förra månaden.

På frågan om terrorhotet mot USA, inom de närmaste månaderna, kommer att öka/vara oförändrat/minska svarade endast 5 procent av de tillfrågade att det skulle minska. Hela 62 procent ansåg att det skulle öka. Se undersökningen

Se även How the poll was conducted

Yusuf och Cat återförenade


"Äntligen stod prästen i predikstolen." Med de orden inleds Selma Lagerlöfs roman Gösta Berlings saga Om allt går som det ska kommer - äntligen! - Yusuf Islam på lördag att stå på scenen på Hovet i Stockholm. Jag och min dotter kommer att sitta i publiken. Det har varit en lång resa innan Stephen Demetre Georgiou, som blev Cat Stevens och senare Yusuf Islam, slutligen återfann varandra.

I går publicerade Tariq Ramadan artikeln Reconciling Cat and Yusuf Med hänvisning till den islamiska sufitraditionen beskriver han Cattens och Yusufs resa:

Yusuf had been a part of Cat before Cat became Yusuf: a paradox that the Sufi tradition has long taught us. It was necessary for Cat to set out in search of Yusuf for Yusuf to discover and understand Cat’s secrets. Now at last the quest and the path converge: artist and believer now sing with the same voice.

I sin bok To be a European Muslim (1996) tar Ramadan klart ställning för musiken som ett islamiskt sätt att uttrycka sig och skriver i artikeln att

Not only is it permitted, but Muslim women and men must also reconcile themselves with art, with creativity, and with the imagination in all its dimensions. Guided by their ethical bearings, they must not allow themselves to be enchained by the adjective “Islamic” that ends up isolating them, suffocating them, and depriving them of their creative energy in the universe of art, of music, painting, sculpture and literature.

I artikeln Music - a question of faith or da'wah? gav Yusuf för några år sedan sin syn på musik inom islam.