måndag 31 oktober 2011

Cherin Awad i högform på Twitter

Jag saknar Cherin Awads inlägg på bloggen Cherin och Mohammed, som inte har uppdaterats på evigheter. Men i helgen har jag följt henne på Twitter där hon just nu har producerat 17 346 tweets och har 1 976 followers. Under helgen har hon varit i högform på #sfi (svenska för invandrare). Här kommer ett ocensurerat axplock av hennes tweets och alla är sanna hävdar hon:


T Kalifatides berättade för oss att i början sa han "jag kn.. o går" istället för "det knallar o går"

Min thailändske kung fu-tränare får på sjukhuset veta (på östgötska) att han måste "rönka". Killen gick in på toa...

Jag skulle på bröllop. Eritreanen frågade mig vem det var som skulle förgifta sig

har en lillasyster som heter Malak (arabiska ängel). Minen greker får i ansiktet när hon säger det... oslagbart (grek hora).

mina somaliska vänner kan oftast inte säga v. Alla v uttalas f. Under en lektion i mosken kallades lillebror fram för att inför alla

utföra bönen. När han är längst fram säger läraren till honom "Jalla fisa!" stackarn, då ca 5 år klämde i för kung o fosterland

Det roliga är ju inte att läraren ville att han skulle fisa inför publik. utan att han faktiskt försökte göra det...

söndag 30 oktober 2011

(Ana) Gina Dirawi leder Melodifestivalen

Gammal arkivbild på Gina Dirawi

Gina Dirawi blir programledare för Melodifestivalen, skriver SVT De övriga programledarna presenteras i morgon 13.00 Gina bloggar under namnet Ana Gina och henns bloggar hittar ni på länklistan Muslimer som bloggar

Läs mer i Svenska Dagbladet

Se även Gina hos Gomorron Sverige, del 1 och del 2

Redigerat

lördag 29 oktober 2011

I natt blir sommartid vintertid



En specialfilm för alla er som inte orkar vara vaken till klockan 03.00 för att uppleva den festliga händelsen.

Halaloween



Ur den kanadensiska tv-serien Little mosque on the praiere

Det har varit livliga diskussioner på jobbet både i går och i dag om det är denna eller nästa helg Halloween firas i Sverige. Det är inte helt lätt att ha en bestämd åsikt om hur det förhåller sig, inte heller Wikipedia kan ge ett entydigt besked. Vad jag däremot med säkerhet vet är att Halloween ofta orsakar konflikter hos många religiösa småbarnsfamiljer. Barnen vill klä ut sig och göra "bus eller godis" (trick-or-treat), men föräldrarna säger "nej". I videon får vi ett exempel på hur man kan lösa problemet.

Den islamofobiske lokalradiojournalisten Fred Tupper diskuterar Halloween-firandet med moskéns imam (från tv-serien Little mosque on the praiere).

Utrensningar på bloggen

I natt har jag ägnat en hel del tid åt något riktigt tråkigt - redigera länklistan Muslimer som bloggar Jag har alltså klickat mig igenom hela listan och tagit bort de bloggar som raderats eller försetts med lösenordsskydd. Ett tidsödande och enformigt pillrande. Men tyvärr nödvändigt om listan skall hållas aktuell. Totalt försvann 32 bloggar. Hur många som finns kvar på listan orkar jag inte räkna, men uppskattningsvis 200-250. Totalt har jag lagt till 412 bloggar.

Det känns särskilt tråkigt när bloggar jag följt under lång tid och uppskattat att läsa försvinner. En del av bloggarna som finns kvar har inte uppdaterats på lång tid. Några väcker frågan; vad hände sedan? Som till exempel kvinna som väntade på att hennes man skulle flytta till Sverige och i sista (senaste?) inlägget berättar att nu är de bara fyra dagar kvar innan han kommer. Jag hoppas de lever lyckligt tillsammans.

En kvinna vid Göteborgs universitet jobbar sedan något år tillbaka med en doktorsavhandling om muslimer som bloggar. Förmodligen har några av er redan blivit kontaktade av henne för intervjuer. Ni har ögonen på er.

Som vanligt; hör gärna av er med tips om nya "mussebloggar". Min e-postadress hittar ni under "Min profil". Eller skriv en kommentar.

Hemmafrutrenden


För en tid sedan publicerade Familjeliv.se en undersökning (pdf) som genomförts bland hemsidans registrerade medlemmar. Under rubriken "Så tog vi fram rapporten" skriver de:

"Av 67 967 utskickade undersökningsformulär kom drygt 10 868 besvarade undersökningar tillbaka. De svar som kom från mammor boende i Sverige och med barn under 18 år lyftes fram ur den totala populationen. Kvar blev totalt 9 552 svarande."

I fjolårets rapport från Familjeliv.se uppgav sju av tio kvinnor att de skulle vilja vara hemma mer med sina barn. I årets rapport uppger närmare hälften att de gärna skulle vara hemmafruar om de hade möjlighet.

Tanja Bergkvists blog hittar ni många länkar till artiklar och tv-inslag om undersökningen. Tanja vill själv gärna bli hemmafru.

torsdag 27 oktober 2011

Vita tänder med "Pepsodent white now"



"You wonder were the yellow went, when you brush your teeth with Pepsodent", eller som det hette på svenska, "den gula hinnan den är känd, den borstas bort med Pepsodent". Det var en reklamslogan för tandkrämen Pepsodent på 1960-talet. I dag kör de med samma trix och utlovar omedelbart vita tänder om vi använder Pepsodent white now, den dyraste tandkrämen på butikshyllorna. SVT Plus kollade om reklamens löfte höll vad det lovade, se hur det gick Videon finns tillgänglig på nätet till och med 31 december 2011.

tisdag 25 oktober 2011

Uppsalatjejer gör succé på Tuben



I torsdags, den 20 oktober, laddade tre tjejer i Uppsala upp en video på Tuben där de gör en cover på Robyns Call your girlfriend. Nu på morgonen har det först uppladdade exemplaret av videon haft närmare 165 000 träffar. Resten av historien kan ni läsa om i Upsala Nya Tidning, för nu ska jag gå till sängs efter en lång natt med arbete och har inte tid att skriva mer. Natti, natti.

Video: Erato hos Vakna! med the voice
Video: Erato hos Nyhetsmorgon TV4
Video: Erato hos Gomorron SVT
Video: Erato hos Rapport

Ben Ali och valet i Tunisien



Precis efter det att jag postat inlägget nedan om valet i Tunisien kollade jag in e-posten. Till min stora förvåning - och glädje! - hade jag fått en kort kommentar från RJK, en gammal vapenbroder i kampen mot rasism, islamofobi och annan dumhet på nätet. Han tipsade om denna video som visar en synnerligen fyndig metod som användes för att uppmana folk att delta i söndagens val i Tunisien.

I La Goulette, en förort till Tunisiens huvudstad, hade aktivister rekonstruerat ett porträtt av den störtade diktatorn Ben Ali på samma plats som det tidigare funnits. Se vad som händer när människorna till sin stora förvåning och vrede upptäcker det gigantiska porträttet igen. Nota Bene! Missa inte den engelska översättningen från arabiska som hastigt dyker upp i videon.

Valet i Tunisien



Mina kunskaper om Tunisien är i stort sett obefintliga. Jag vet ingenting om vilka värderingar som vägleder de partier som deltog i söndagens framgångsrika demokratiska val i landet. Om det finns anledning att misstänka att något parti har en dold agenda har jag såledels inte kunskap att uttala mig om.

I ett inslag i gårdagens Aktuellt med rubriken "Vilken plats får kvinnorna?" uttrycktes en djup oro över att al-Nahda förmodades bli landets största parti med omkring 30 procent av rösterna. I inslaget benämndes partiet konsekvent som "islamistiskt" av programledare och reporter. En riksdagskandidat för De Gröna i huvudstaden Tunis kallade al-Nahda för "högerextremistiskt" och ansåg att "framtiden för en demokratisk, modern kvinna" inte såg särskilt ljus ut.

Men vad sa representanterna från al-Nahda? Det fick vi aldrig veta, eftersom de inte fick komma till tals i inslaget. Jag gjorde en snabbsökning på nätet i hopp om att hitta några relativt färska uttalanden från partiet om dess politik. Al-Nahdas partisekreterare, Hamadi Jebali, sa i en intervju den 30 augusti i år:

"Vårt parti är emot införandet av sharia i konstitutionen. Det är rätt att religionen spelar en roll i samhället, men den bör vara skild från staten. Det är en sak att inspireras av de värderingar och principer som är gemensamma för alla stora monoteistiska religioner, men källan för lagen skall uttrycka allmänhetens vilja och inte påbud i Koranen."

På frågan om det finns en risk att Tunisien hamnar i händerna på fundamentalister svarar han:

"Vi har inte för avsikt att dela upp vår befolkning i muslimer och icke-muslimer, eller mellan människor med tro och människor utan tro."

I en artikel från den 12 oktober 2011 uppges partiets ledare Rachid Ghannouchi ha sagt i en diskussion med en sekulär motdebattör:

"Om det islamiska spektrat går från bin Ladin till (Turkiets premiärminister) Erdogan, vem av dem representerar islam?"

Han fortsatte:

"Varför jämförs vi med modeller som är långt ifrån vår tanke, som talibanerna eller Saudi-modellen, när det finns andra framgångsrika islamiska modeller som är nära oss, som de turkiska, malaysiska och indonesiska modellerna; modeller som kombinerar islam och modernitet?"

Tja, det var något av det jag hittade vid en snabb sökning på nätet. Framtiden får utvisa hur utvecklingen blir.

Grattis på 20-årsdagen, dotra



Stand by me (se videon)

måndag 24 oktober 2011

The British Museum 2012 - Hajj


Om ni besöker London nästa år under perioden 26 januari - 15 april har ni möjlighet att se en utställning om hajj, muslimernas pilgrimsfärd till Mecka, på The British Museum. Läs mer om den kommande utställningen.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler inlägg om hajj.

söndag 23 oktober 2011

Mysfaktor


I dag svarade jag i en opinionsundersökning på vilket parti jag skulle rösta på om det vore val i dag. Dessutom fick jag frågor om vilken partiledare jag

helst skulle dricka en öl med
ha som städhjälp
ha en mysafton med

De två första var ganska lätta att svara på; jag skulle gärna svinga en bägare med Lars Ohly och anlita Jimmie Åkesson som städhjälp, så han fick göra lite hederligt och respektabelt arbete. Men jag skulle hålla ett öga på honom hela tiden (se bild). Det där med mysafton var svårare - där kan man snacka om att det fattas mysfaktor bland partiledarna. Dock, hade Maria Wetterstrand varit kvar som språkrör för (mp) hade mitt val varit självklart.

Jag lever - igen


Äntligen. Min nya hemdator är på plats. Stort tack till Mr D. som plockade ihop ett riktigt kanonpaket för en billig penning.

Minns min första PC som jag köpte 1997 för 10 000 kronor, den kunde i stort sett bara användas till ordbehandling och att spela Tetris på, typ. Att surfa på nätet var en outhärdligt seg och dyrbar sysselsättning. Nu kan jag se videos i HD på fullskärm för en försumbar kostnad och allt går med ett svisch (se bild). Den nya datorn är anpassad till mina behov och kostade ungefär lika mycket som den jag köpte 1997. Nu gäller det att lära sig hitta rätt i det nya operativsystemet, Windows 7 istället för XP, och installera program.

Att Mr D. dessutom med några snabba knapptryckningar fick min TV att fungera igen och att kylskåpet ska repareras på torsdag är bonus till min livskvalité. Tycker jag - en typisk i-landsmänniska.

fredag 21 oktober 2011

Anti scampi

Anti Scampi – Naturskyddsföreningen from Naturskyddsföreningen on Vimeo.


En kampanjfilm från Naturskyddsföreningen

Jag har fortfarande ingen fungerande dator hemma, men om allt går som det är tänkt - vilket det aldrig brukar göra - blir det ändring på det i morgon. Hoppsan. Redan i dag, eftersom klockan passerat midnatt. Posten körde hem delarna till den nya datorn i går, som en vänlig arbetskompis ska hjälpa mig att plocka ihop.

Det nya kylskåpet fick ett totalt sammanbrott för ett par dagar sedan och jag blev tvungen att kasta en massa mat. Först efteråt insåg jag att jag kunde ha stoppat den i frysen. Suck.

Det är stopp i handfatet på toaletten - för femtielfte gången.

Min relativt nyköpta TV slutade fungera efter att jag av misstag tryckt på fel knapp på fjärrkontrollen. Jag har ännu inte lyckats klura ut hur jag ska få fart på eländet igen. Såledels. Inget Top Model eller matlagningsprogram.

Hittade filmkameran jag köpte för ett par år sedan på en hylla. Jag har fortfarande inte lärt mig hur den fungerar och inte hittar jag bruksanvisningen.

De senaste dagarna har jag lyssnat på Sveriges Radio P1 och spelat Snake Xenzia på min gamla Nokia mobil. Rekord: 1572 poäng. Vilket är uruselt.

Ute är det mörkt, kallt, regnigt och blåsigt.

Men jag har i alla fall bestämt mig för att sluta äta jätteräkor. Det känns bra.

Och Kadaffi är död.

torsdag 20 oktober 2011

eL Seed - arabisk kalligrafi och graffiti



I sin konst förenar eL Seed arabisk kalligrafi med graffiti och andra influenser. Han växte upp i förorter till Paris på 80-talet då hip hop och graffiti började slå rot i den franska ungdomskulturen. Hans föräldrar kommer från staden Teboulbou i södra Tunisien. Just nu arbetar han med ett projekt om den tunisiska revolutionen och den så kallade arabiska våren.

Elan har gjort en intervju med honom. Besök även hans hemsida och Google images

Muslimer på hal is

Kyrkan vid ishotellet i Jukkasjärvi

OK. Rubriken är fånig och långsökt - men jag kunde inte låta bli.

För knappt ett dygn sedan publicerade Norrländska Socialdemokraten en artikel om ishotellet i Jukkasjärvi Vid en nätsökning konstaterar jag att artikeln redan fått en hel del uppmärksamhet i internationell press. Anledningen är att Mahmoud Aldebe har lagt fram ett förslag om att bygga en ismoské i närheten av den kyrka som varje år byggs vid hotellet.

- Det pågår en förprojektering och det var optimistiskt i överkant att tro att vi skulle komma i gång redan i år. Vi får se hur det går i framtiden, vi är öppna för allt och vi har religionsfrihet här i Jukkasjärvi, säger ishotellets skapare Yngve Bergqvist.

Törs vi hoppas på att få se något i stil med denna ismoské?

Den muslimske bloggaren Jag ♥ har också skrivit om ismoskén och avslutar inlägget med detta förslag:

"Sen måste jag flika in att om det blir en moské bredvid kyrkan så vill jag väldigt gärna se en synagoga där också, det vore fint. Guds olika hus liksom."

Det förslaget kanske även Mahmoud Aldebe stödjer, eftersom han anser att en moské bredvid kyrkan "skulle vara ett nytt sätt att söka dialog mellan olika kulturer och religioner."

måndag 17 oktober 2011

Imany - I lost my keys



Imany (Mladjao) skrev I lost my keys efter en nära döden upplevelse i Milano för några år sedan, där hon arbetade som modell. Sången finns med på hennes debutalbum The shape of a broken heart, som släpptes tidigare i år. Mycket mer än så hinner jag inte skriva just nu, eftersom jag befinner mig i en situation då jag förväntas ägna mig åt helt andra sysslor än bloggande.

Tack till Iman Aldebe som uppmärksammade mig på denna underbara artist. Jag blev ohjälpligt förälskad i Imanys röst och texter så snart hon började sjunga. Fler videos med Imany.

söndag 16 oktober 2011

Stora, svarta, vackra ögon

Redan i slutet av maj berättade jag här på bloggen att jag köpt boken De moderna egyptiernas seder och bruk av Edward William Lane som utkom första gången 1836. Av någon anledning blev boken liggandes oläst, först nu har jag plöjt igenom den från pärm till pärm med mycket stor behållning.

Någon av bloggbesökarna kanske har observerat att jag vid några tillfällen har skrivit om det jag kallar för "arabisk makeup", något jag uppskattar och är fascinerad av. Tydligen delas denna fascination av Lane, som om de egyptiska kvinnorna skriver:

Ögonen är med mycket få undantag svarta, stora och mandelformade med långa och vackra ögonfransar och ett utsökt, milt förtrollande uttryck: vackrare ögon kan man knappast föreställa sig. Effekten av deras charm ökas av att ansiktet i övrigt (hur tilltalande det än må vara) är dolt och blir än mer slående genom ett bruk som är allmänt utbrett bland över- och medelklassens kvinnor och mycket vanligt bland de lägre klassernas, nämligen att svärta ögonlockens konturer både över och under ögat med ett svart puder kallat "kohl".

Ögonens charm ökas när resten av ansiktet är dolt. Hoppsan. Det var väl ändå inte riktigt meningen. Eller var det kanske det? Efter en beskrivning av hur en "arabisk makeup" läggs på, skriver Lane att

jag har bland dem sett ansikten som utmärkt sig för en sådan stilfullhet, ett så ljuvt uttryck att de har slagit mig som bilder av fulländad kvinnlig skönhet och ingett mig tanken (kanske inte felaktigt) att deras like inte kan finnas i något annat land. Med sådana ögon som många av dem har måste ansiktet bli vackert om bara de övriga dragen är någorlunda välformade.

onsdag 12 oktober 2011

Haute Muse - modetidning från Qatar



Bonnie Wright (Ginny Weasley i filmerna om Harry Potter) pryder omslaget på det andra numret av modetidningen Haute Muse

Västerländska designers har länge försökt få in en fot på den penningstinna modemarknaden i Mellanöstern Europeiska och amerikanska modetidnngar finns tillgängliga i länder som Qatar, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Saudiarabien.

Nu har två universitetsstuderande modebloggande systrar i Qatar, Fatma och Noor Al-Thanis, bestämt sig för att ta upp kampen med Vogue och de andra tidningsdrakarna. Det andra numret av deras tidning Haute Muse kom nyligen ut och det tredje numret kommer i november. De har tecknat ett avtal med en ledande distributör i Storbritannien och har stora planer för framtiden.

- Många tror att vi inte har så mycket här i Mellanöstern. De tror att vi inte har något mode alls. Men nu med tidningen ändrar de sig och säger: Titta på Qatar, säger Noor till nättidningen Elan

Wham! Bam! Islam!



The 99, ett gäng superhjältar som var och en exemplifierar en av Allahs utmärkande egenskaper, blev först en uppmärksammad serietidning, sedan animerad tv-serie och en temapark i Kuwait I morgon sänds i amerikansk tv en dokumentärfilm om seriens skapare, Naif Al-Mutawa Tidskriften Illume har träffat honom för en intervju Förhoppningsvis dyker filmen även upp på nätet.

Läs mer om The 99 vid "Etiketter" nedan.

tisdag 11 oktober 2011

Åter i ekorrhjulet

En veckas semester är slut och jag har återvänt till löneslaveriet. Trots mängder med god mat på pensionatet och flera liter med vederkvickande dryck från pilgrimskällan i Pilgrimstad, där Jämtlands Bryggeri hämtar vatten till sin ölberedning, har jag samma matchvikt nu som före ledigheten.

Jag är fortfarande utan dator i hemmet och den där riktiga blogglusten har inte återvänt. Det återstår att se om en ny dator och höst-/vintermörkret förmår mig att bli flitigare med att posta lite fler genomarbetade inlägg på bloggen. Just nu känns det som en verklig prestation att knacka ner dessa enkla rader. Men alla har vi våra ups and downs, antar jag.

Det var allt - för tillfället.

I vilken stad finns tornet?


Tornet är 97,5 meter. De nedre två tredjedelarna av tornet motsvarar minareten till stadens före detta moské, resten är en kristen påbyggnad. Tornet är en viktig symbol för staden och förklarades 1928 som nationellt minnesmärke. Det finns inga trappor i tornet, men breda ramper gjorde det möjligt för böneutroparen att rida upp för att kalla till bön.

Rätt svar

fredag 7 oktober 2011

Vernissage: Moa Romanov Strinnholm


Läs om Moa på sidorna 36 och 37

I kväll klockan 19 har Moa Romanov Strinnholm, 19 år, vernissage på Härnösands Konsthall. Utställningen arrangeras av Härnosands konstförening och pågår till och med 5 november. Öppettider: Tisdag – fredag 11 – 15, lördag 12 – 15.

onsdag 5 oktober 2011

Lyxig långhelg i London



Vid lunchtid i går kom jag fram till Östersund efter fem timmars avstressande tågresa i 1 klass på den vackra inlandsbanan. Kollar e-posten på järnvägsstationen och upptäcker ett brev från ett företag som gör marknadsundersökningar på nätet. Jag uppmanas att ringa upp dem eftersom de har "en trevlig nyhet" till mig. Efter viss tvekan ringer jag. Inget svar. En timme senare ringer de upp mig.

Det visar sig att jag vunnit första pris i deras kvartalstävling. Priset var inte fy skam. En långhelg för två personer i London, torsdag-söndag. Flyg tur och retur med tre övernattningar på centralt beläget fyrstjärnigt hotell. Två VIP-biljetter till en konsert med Rihanna och tillträde till VIP-loungen, samt trerättersmeny på Jamie "Den nakna kocken" Olivers restaurang Fifteen

Det ni.

måndag 3 oktober 2011

Pizzakyrkor eller moskéer?


I St James' kyrka i Cheltenham, Storbritannien, ligger numera Zizzi Italiano Ristorante Vid altarplatsen finns en vedeldad pizzaugn.

I artikeln Dags att riva svenska kyrkor, SvD, skrev i går H B Hammar, etikkonsult och tidigare domprost i Skara, att

"Det omtalade kulturarvet skulle knappast bli mindre påtagligt om några hundra kyrkobyggnader togs ur bruk. Att stänga kyrkor och lägga dem i malpåse är drastiskt. Ett alternativ kan vara att kyrkorna säljs till privatpersoner för ombyggnad till bostäder, kanske förändras till kaféer eller pizzerior"

...eller varför inte moskéer?

Bloggaren Mikael Hakim skriver i Sälj ut kyrkorna till muslimerna:

"När den kristne patriarken Sofronius överlämnade Jerusalems nycklar till den muslimske kalifen Omar bjöd patriarken även in kalifen att be med honom inne i Den heliga gravens kyrka. Kalifen avböjde inbjudan av skälet att han inte ville att hans bön i kyrkan skulle symbolisera för framtida muslimer att kyrkor var egendom som muslimer skulle lägga beslag på. Istället valde Kalifen att be strax utanför kyrkan på den plats där profeten David en gång i tiden hade bett. På den platsen står idag Kalifen Omars moské, ett stenkast ifrån Den heliga gravens kyrka. Ett lysande exempel på den vördnad och respekt som muslimer har för kyrkobyggnader."

söndag 2 oktober 2011

Pilgrimsfärd till Pilgrimstad


- När smakar en öl från Jämtlands Bryggeri bäst?
- Jämt!


Pilgrimsleden Sankt Olof sträcker sig från Selånger norr om Sundsvall till Trondheim, där Olof den helige ligger begravd i Nidarosdomen Leden passerar genom Pilgrimstad (se videon En dag i Pilgrimstad), strax söder om Östersund i Jämtland. Förutom en pilgrimskälla för törstande vandrare produceras i Pilgrimstad Sveriges i särklass mest prisbelönade öl av Jämtlands Bryggeri

Bloggtrött

Under de senaste två månaderna har lusten att blogga varit minimal. Jag vet inte varför. De senaste veckorna har jag inte haft tillgång till någon dator hemma och bloggandet har gått på sparlåga. Den kommande veckan reser jag bort och då uteblir förmodligen bloggandet helt. Men jag kommer att kolla e-posten dagligen och publicera eventuella kommentarer. Bara så ni vet.

lördag 1 oktober 2011

SR P1: Morgonandakter om heder

Kommande vecka har Sveriges Radio P1 heder som tema i morgonandakterna Representanter för kristendom, judendom och islam framför sina tankar om hedersbegreppet  3-7 oktober klockan 5.45. Bland andra medverkar Fazeela Selberg Zaib, som arbetar deltid med biståndsprojekt för kvinnor och studerar journalistik vid Stockholms Universitet. Under en månad efter sändningen återfinns andakterna i sändningsarkivet

Jamaica 1988 - Om orkanen Gilbert



Den 12 september 1988 drog orkanen Gilbert in över Jamaica och orsakade en katastrofal förödelse. Omkring 80 procent av landets bostäder skadades allvarligt och en halv miljon av landets två miljoner invånare blev bostadslösa. Ett stort antal människor dog.

Mitt uppe i allt detta mänskliga lidande släppte Lloyd Lovindeer, en populär jamaicansk dancehall DJ, calypson Gilbert - One hell of a blow job. Jag antar att många som i dag lyssnar på sången anser texten vara stötande och direkt osmaklig att framföra i samband med den stora tragedi som drabbade landets befolkning. Men faktum är att Lovindeers skiva sålde över 50 000 exemplar och är därmed den bäst säljande singelskivan någonsin på Jamaica. Det säger en hel del om musikens och humorns betydelse för att ingjuta livskraft i hårt prövade människor.

Se en dokumentärfilm om orkanen Gilberts härjningar på Jamaica.

Världens tio mest luftförorenade städer

Foto från Teheran av Hamid Najafi

World Health Organization (WHO) publicerade för en vecka sedan en rapport om luftföroreningar i närmare 1 100 städer i 91 länder. Rapporten innehåller ländernas huvudstäder och städer med fler än 100 000 invånare. Rapporten bygger i huvudsak på mätningar gjorda 2008-2009.

Iran har lyckats med det mindre smickrande konststycket att få med fyra städer bland de tio mest förorenade, en av dem ligger på listans första plats. Huvudstaden Teheran finns inte med på listan. Green Prophet, som specialiserat sig på miljöfrågor i Mellanöstern, hävdade i en artikel förra året att 27 personer dör varje dag i Irans huvudstad till följd av luftföroreningar.

WHO:s lista med de tio mest förorenade städerna.

1. Ahwaz, Iran
2. Ulan Bator, Mongoliet
3. Sanadaj, Iran
4. Ludhiana, Indien
5. Quetta, Pakistan
6. Kermanshah, Iran
7. Peshawar, Pakistan
8. Gaberone, Botswana
9. Yasouj, Iran
10. Kanpor, Indien