onsdag 30 november 2011

100 badbrudar


Om ni vill se de övriga 99 badbrudarna kan ni ladda ner e-boken 100 Bathing Beauties - a history of vintage swim suits för 3,25 dollar. Eller också tar ni en gratis titt på min lilla samling genom att klicka nedan vid "Etiketter".

tisdag 29 november 2011

Avpixlat och den fria debatten

Avpixlat, som är en uppföljare till bloggen Politiskt Inkorrekt, publicerade i dag ett inlägg med rubriken "Vilka berikar Sverige – Taube och Lindgren eller Kitimbwa och Mariam?". Inlägget handlar om vad de kallar "negerdebatten" och de skriver att "ibland handlar det om bakverk, ibland om glassar, andra gånger är det nationalhelgon som Taube, Cornelis och Astrid Lindgren som angrips..." Inlägget innehåller även en video där Cornelis sjunger Evert Taubes "Jag är fri, jag har sonat".

Jag är själv en stor älskare av Cornelis och tycker han förtjänar ett bättre öde än att fungera som slagträd åt ett gäng rasister. Därför skrev jag, som den lågmälde person jag är, en försynt kommentar till inlägget:

"Jepp, Cornelis är bra. En vers ur en av hans sånger:

Mtukwa Rosa Lind,
vad trevligt att du kom hit!
Det är sällan så söta damer
förärar oss en visit.
Vi bugar oss djupt för dig.
Säg, stannar du länge, säg?
Vi vill inte att du far!
Å, Mtukwa, stanna kvar!
"

Jag lade också till en länk där man kan lyssna på sången.

Under ett par timmars tid tittade jag in på bloggen vid flera tillfällen och möts av följande meddelande:

Klicka på bilden för större format

Först efter att ytterligare 30-40 kommentarer publicerats har de tänkt färdigt och lägger ut även min kommentar. De har naturligtvis lärt sig från tiden med Politiskt Inkorrekt och all den kritik de fick för att censurera debatten Nu har de tydligen istället börjat fördröja publiceringen av oönskade inlägg, hur försynta de än må vara, och hoppas på att de inte ska upptäckas av så många besökare när de hamnar långt ned bland alla de andra kommentarerna.

Min nya favoriträtt


Jag bara måste få tipsa om min nya favoriträtt, kyckling i ugn med sambal oelek Jag åt den första gången i går och just nu står den och puttrar i ugnen igen. Den är jättegod och barnsligt enkel att göra, inte ens jag kan misslyckas med den - tror jag. Ni rör ihop såsen på ett ögonblick och sedan ska den stå i ugnen 90 minuter. Jag körde med skivade filéer i dubbla lager, samt crème fraiche med tomat och basilika smak. Det fungerade alldeles utmärkt.

Ana Gina träffar Nour El Refai



Ni som inte orkar med Nour El Refai som Bitterfittan i videon kan lyssna på hennes funderingar om vintern i P1:s Tankar för dagen.

Klockan 16.00 i dag medverkar Nour El Refai i The Fabulous Life of Ana Gina Programmet finns kvar på nätet efter sändningen. Se ett kort klipp ur programmet

Lyssna: Tankar för dagen

måndag 28 november 2011

Tankar i natten


I natt har jag tänkt två nya tankar:

Blev så besviken över att jag inte kände någon glädje när den första snön föll i går. Jag har förlorat barnet inom mig.

Synd att salmonella redan är upptaget som namn på en obehaglig bakterie, annars skulle det kunna vara ett vackert flicknamn.

söndag 27 november 2011

Arab Times are a changin'



Den israeliska webbsidan Latma TV har satt ny text till Bob Dylans gamla klassiker The times they are a-changin' och ger sin syn på muslimer och den "arabiska våren".

Uppdaterad 2011-11-27 17.35:

Efter lite grävande av den twittrande bloggaren Absolute Banana vet jag nu att chefredaktören för Latma TV är Caroline Glick, som även är biträdande redaktionschef på The Jerusalem Post

Efter tragedin på Utøya skrev Jerusalem Post i en ledarartikel att det inte rättfärdigar massakern, men att man inte heller kan bortse från den betydelse missnöjet med Norges misslyckade multikulturalism haft för det inträffade. Vidare hävdas att utan gemensam kulturell grund är ingen meningsfull kommunikation mellan ett lands olika grupper möjlig. Omedelbart efteråt påpekas att antalet muslimer i Norge, enligt en amerikansk undersökning, beräknas öka från dagens 3 procent till 6,5 procent av befolkning 2030 och att det är viktigt att skapa ett samhälle som skyddar europeisk kultur och värderingar.

Najwa Latif: Cinta Muka Buku



Ytterligare en musikvideo med det 16-åriga charmtrollet från Malaysia, Najwa Latif. Konsertversion av sången.

Vad sången handlar om? Tja, enligt en Google-översättning handlar den om osäker och tveksam tonårskärlek. Ni kan själva testa att översätta den. Här hittar ni texten på malajsiska.

Se tidigare inlägg om Najwa Latif.

Adventhälsning till Sverigedemokraterna


Bloggtraditionen (se vid "Etiketter" nedan) med en hälsning till Sverigedemokraterna 1 advent fortsätter naturligtvis. I år står jag inte själv för texten, utan har överlämnat ordet till Daniel Poohl, som med en nyligen publicerad rapport som grund försöker skapa en bild av Sverigedemokraternas mönsterkommun

Expo Research har granskat 1700 motioner som SD lagt i kommunerna mellan 1991-2011. I över häften av de kommuner där SD fick mandat för första gången 2010 har de inte lagt någon motion. Av de motioner som partiet lagt från 1991 är mer än en tredjedel standardiserade förslag hämtade från deras kommunala riktlinjer eller idé- och motionsbanker.

Läs hela rapporten: Sverigedemokraterna i kommunerna. En sammanställning av partiets motioner 1991-2011

torsdag 24 november 2011

Bloggreceptboken 2011


Bloggreceptboken 2011 ges ut till förmån för Läkare utan gränser (LUG) och innehåller recept från kända svenska matbloggare. Du kan ladda ner boken gratis i pdf-format. Om du gillar den skänker du en gåva till LUG SMS:a LIV till 72970 så skänker du 50 kronor, som kan räcka till att rena vatten till 5000 människor. Eller sätt in gåvan på Plusgiro: 900603-2 eller Bankgiro: 900-6032. Det har jag gjort.

Ur organisationens presentation i boken:

Läkare Utan Gränser är en medicinsk och humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där det behövs som mest. Organisationen har funnits i 40 år och är i dag verksam i ett sextiotal länder. Varje år reser 2 500 internationella fältarbetare ut för att, tillsammans med tio gånger så många lokalt anställda, hjälpa människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.

onsdag 23 november 2011

Soppa med snille och smak

Efter en veckas sjukdom vågade jag mig i dag på att äta för första gången. Magen kändes någorlunda stabil. Jag har visserligen gjort ett par försök att få i mig lite mat även under de senaste dagarna, men det har inte varit särskilt framgångsrika försök. Visst har jag fått i mig maten, men magen tyckte maten borde befinna sig på någon annan plats och förpassade den genast dit. Några närmare detaljer tänker jag inte lämna om det.

Fem kilo lättare i en fortfarande svag kropp bestämnde jag mig för att bryta den veckolånga ofrivilliga fastan genom att äta en soppa. Eftersom det kändes lite högtidligt tyckte jag det borde vara något alldeles speciellt jag stoppade i mig. Det fick bli en soppa jag aldrig tidigare tillagat, Peter Englunds favoritsoppa Englund är historiker, författare och Svenska Akademins ständige sekreterare. Det är alltså han som tillkännager nobelpristagarna i litteratur.

Svenska Akademins valspråk är "snille och smak", vilket bådade gott med tanke på receptet. Jag dubblade andelen pasta för att få soppan ännu matigare och de två kycklingfiléer jag skar i var XXL. Resultatet blev helt OK, dock mer smakrikt än snillrikt, och jag kommer säkert att göra soppan fler gånger. Med en kastrull soppa stående i kylen är matförsörjningen tryggad under de närmaste dagarna.

tisdag 22 november 2011

Uppsala - nu över 200 000 invånare

Uppsala kommun har passerat den historiska nivån 200 000 invånare. Den 22 november 2011 hade Uppsala kommun 200 032 folkbokförda, skriver kommunen i ett pressmeddelande Se även Upsala Nya Tidning och vid "Etiketter" nedan.

söndag 20 november 2011

Den arabiska våren


I fredagens Skavlan var Riz Khan från Al-Jazeera en av gästerna.

Glassig söndagkväll


Feberfri sedan i fredags. Mår hyfsat bra, men är matt och svag efter nästan en veckas matbrist. Magen vägrar fungera normalt igen och accepterar bara vatten och en del flytande föda, typ, buljongsoppa. Trodde jag. Upptäckte ett paket med Knatte-glasspinnar i frysen och testade att äta, det gick ganska bra. Jag slapp åtminstone den djävulska magknipen. Lite märkligt, för mjölk gillar inte magen alls för tillfället. Får nog akta mig för att överdosera med glass, har nu ätit tre pinnar på raken. Det blir bara en till i kväll.

Najwa Latif: Carta Hati



Den malaysiska tjejpopparen Yuna har jag uppmärksammat i flera inlägg I dag snubblade jag över en annan tjej från Malaysia, Najwa Latif, 16 år, som skriver egna låtar och tydligen lyckats få ett skivkontrakt efter att ha lagt upp sina videos på Tuben Någon närmare information om henne har jag inte lyckats snoka upp, eftersom nästan allt jag googlat fram varit skrivit på malaysiska. Men jag har i alla fall hittat ett par artiklar på engelska. Denna artikel är från september i år, Najwa Latif – young YouTube sensation with potential

Enligt denna artikel medverkade hon för några dagar sedan vid en stor tv-konsert där hon sjöng duett med den amerikanska pojkpopparen Greyson Chance. Se en teaser video för konserten.

Lika bra jag skriver in hennes namn vid "Etiketter", magkänslan säger mig att det finns anledning att återkomma till henne.

Intervju med Jan Gulliou (1979)



Ur SVT:s Öppet arkiv: Lennart Hyland samtalar med Jan Guillou om journalistik i "Go'morron Sverige" den 3 mars 1979.

Hör även Jan Gulliou i SR P4 Mötet, där han bland annat talar om sitt romanprojekt om 1900-talet. "Det sista jag gör i livet", har han sagt.

lördag 19 november 2011

Fredrik Reinfeldt om Sverigedemokraterna

I dagens Sydsvenskan finns en intressant intervju med Fredrik Reinfeldt, Statsministerns avsky mot SD Bland annat har han synpunkter på förslaget från Ilmar Reepalu, kommunalråd (s) i Malmö, om en prövotid för medborgarskap:

SD menar att det finns ett "vi", och viet ska skyddas mot "dom". Ska dom få bli del av viet, så ska det vara rejäla trösklar och inträdesprov. Och för att visa att dom inte är riktigt lika bra och inte att lita på, så får dom bara tillfälligt tillhöra vi, för att vi ska se att dom sköter sig. Annars åker dom ut. Reepalu suddar ut individer, suddar ut individuellt ansvar och inför istället ett kollektivt betraktelsesätt. Det är kärnan i hur SD tänker.

fredag 18 november 2011

Ibn al-Haytham och Camera obscura



Ur 1001 Inventions and The Library of Secrets. Se hela filmen

I dag uppmärksammar Google Louis Daguerres 224:e födelsedag med en speciell bild på sökmotorn. Daguerre uppfann daguerrotypin, en föregångare till dagens fotografi. Men den som lade grunden för Daguerres uppfinning var Ibn Al-Haytham (965-1040), som 1036 beskrev principen för det som senare kom att kallas Camera obscura

Jag - en blomma

Ofullständig metamorfos

I dag vaknade jag utan feber eller frossa efter fyra dygn utan mat, jag har enbart druckit vatten och svartvinbärsdryck. Det märkliga är att jag inte alls känner mig hungrig, inte ens sugen på något att äta.

I går gjorde jag en lasagne av 500 gram nötfärs och frös in. Det var sista "bäst före"-datum i går och jag ville inte bli tvungen att kasta bort färsen. Sedan drack jag förnöjt ett glas vatten.

Kanske är jag på väg att förvandlas till en blomma, som lever enbart av sol och vatten. En morgon vaknar jag upp och har genomgått en fullständig metamorfos - från människa till blomma.

torsdag 17 november 2011

Kvinnlig muslimsk tyngdlyftare



Amerikanskan Kulsoom Abdullah, med rötter i Pakistan, är filosofie doktor i elektro- och datateknik och tyngdlyftare med huvudduk, hijab. Nättidningen Elan har träffat henne för en intervju

UR: Rena rama arabiskan


I dag har jag med hjälp av Panodil Brus orkat tillbringa några timmar vid datorn. Har tittat på två av de tre program som hittills sänts i UR:s serie Rena rama arabiskan Reporten Nadia Jebril ger sig ut på en resa i Europa för att belysa det arabiska språket ur olika perspektiv. Låter det tråkigt? Jag lovar, det är det inte. Tvärtom. Det är mycket underhållande och lärorikt. Rekommenderas.

Programinformation och sändningstider

onsdag 16 november 2011

Sjuk


Feberfrossa och magsjuka. Hela kroppen skakar, påminner om de gånger jag haft malaria. Vad magsjukan beträffar är jag hänsynsfull nog att inte gå in på några närmare detaljer. Känner mig alldeles för dålig för att vara så där lagomt myspyssjuk och ligga i soffan och se på TV eller sitta vid datorn och skriva alla de där blogginläggen som jag annars aldrig får tid med. Har bara druckit vatten de senaste två dygnen och börjar bli ordentligt snurrig i skallen. Nu ska jag ta dagens andra Panodil Brus. På gensyn.

Bloggens 10 i topp

De mest besökta bloggposterna 17 oktober - 15 november.

1. Muslimer som bloggar - Länklista
2. Felaktiga anklagelser mot Gina Dirawi
3. Gina Dirawi - vårt nya komikerstjärnskott
4. Liten bloggdebatt med en folkpartist
5. Det skvallrande hjärtat x 3
6. Teologisk matematik
7. Uppsalatjejer gör succé på Tuben
8. Gina Dirawi anklagas för antisemitism
9. (Ana) Gina Dirawi leder Melodifestivalen
10. Grattis på 20-årsdagen, dotra

söndag 13 november 2011

Muslimer i första och andra världskriget

I nazisternas propaganda framställdes Winston Churchill som indiernas värsta fiende.

Det här ämnet borde jag naturligtvis lägga ner lite extra arbete på, men den tiden har jag inte till förfogande. Därav detta korta inlägg.

I dag högtidlighölls Remembrance Day i Storbritannien, för att hedra de soldater som dog under första och andra världskriget, men saknar kända gravplatser.

Av de 1,3 miljoner indier som kämpade på britternas sida under första världskriget var cirka 400 000 muslimer. Ungefär 50 000 indier skadades och 8 500 dog vid västfronten i Frankrike och Belgien, av dessa var uppskattningsvis mellan en tredjedel och hälften muslimer. På minnesstenarna vid The Menin Gate Memorial to the Missing i Ypres, Belgien, finns namn som Muhammad Aslam, Abdullah Khan, Ahmad Khan och Muhammad Usman ingraverade.

Totalt dödades över 160 000 indiska soldater i de två världskrigen. Den indiska armén växte från 200 000 1939 till 2,5 miljoner 1945. Muslimer utgjorde cirka 30-40 procent av armén under denna sexårsperiod, trots att de endast var cirka 22-25 procent av den indiska befolkningen.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har sagt:

This is a great opportunity to recognise the contribution that Muslims from across the world have made in fighting on behalf of Britain - in particular in the two World Wars. The parents, grandparents and great grandparents of many British Muslims served - and all too often gave their lives - in the stand against totalitarianism, and we should honour their memory and their sacrifice.

Lästips:
Forgotten Heroes - The Muslim Contribution
Burma - A Forgotten Battle
Medals of Honour
Acknowledging the Contribution

Se även blogginläggen:
Infödd soldat: Muslimernas kamp mot nazismen
Muslimer gömde judar undan nazisterna (1)
Muslimer gömde judar undan nazisterna (2)

lördag 12 november 2011

Ayo: Mitt beslut

Producenten Stress och Ayo. Foto: Felipe Morales


Ayo feat. Chris Mhina: Mitt beslut

I torsdags publicerade Aftonbladet den första intervjun som rapparen Ayo gett på åtta år. Han berättar om varför han lämnade musikbranschen och om sin nyvunna tro:

- Jag hade kallat mig kristen tidigare men jag levde inte som kristendomen lärde. Men när vi kom in i moskén var det något som hände inom mig. Det var en så skön stämning där. Alla var tillsammans. Rik och fattig. Alla bad. Efter ett tag förstod jag att det var det här jag hade letat efter, för att fylla mig själv. Det var något jag ville satsa på.

torsdag 10 november 2011

Israelvännernas debattmetoder

"Om drevet fortsätter kan man dock anta att SVT ger Gina Dirawi sparken", skriver Paul Widén i Jerusalem förhoppningsfullt på sin blogg. Och visst fortsätter han drevet. Som gästbloggare hos Anna Ekström kräver han att SVT skall avskeda Gina "med omedelbar verkan".

Eftersom jag är av en annan åsikt skrev jag strax efter midnatt den 8 november en kommentar (se nedan) till inlägget. Min "kommentar inväntar granskning" - fortfarande, trots att kommentarer som postats senare har publicerats.

Det är sannerligen inte lätt att komma till tals på israelvännernas bloggar. Antingen plockas mina kommentarer bort eller så publiceras de inte. Och som sagt, drevet fortsätter, trots Gina Dirawis förtydligande Det är onekligen en intressant inblick i hur deras debattmetoder fungerar. Men varför är jag inte förvånad?

Klicka på bilden för större format

Snabbtåget SJ3000



Jag älskar att åka tåg. Jag har det i blodet. Farfar jobbade på SJ och pappa var lokförare, vilket innebar att jag hade fria tågresor hos SJ upp till 18-års ålder. Själv har jag praktiserat på SJ och hade kanske blivit kvar där om jag inte flyttat till Uppsala. De fria tågresorna utnyttjade jag flitigt som tonåring, att skolka från skolan och göra en dagsresa Bollnäs-Stockholm-Bollnäs var ett återkommande inslag under skoltiden. Ibland gjorde jag tillsammans med andra SJ-ungar en resa till Hamburg. SJ-färjan till Travemünde och bussen till Lübeck var gratis för oss, så vi behövde bara betala för tågbiljetten de cirka sex milen till Hamburg.

Nästa år kommer snabbtåget SJ3000 att vara i trafik på sträckorna från Stockholm till Östersund, Sundsvall, Gävle, Falun och Karlstad, så nästa gång jag reser till mitt älskade Östersund kanske jag får möjlighet att resa med ett av världens mest miljöanpassade tåg.

Exclusive performance by Funky Blackie

onsdag 9 november 2011

Bajofondo: Pa' Bailar



Jag tittade in på mitt DailyMotion-konto i natt, det var nog ett år sedan jag var där senast. Kollade in flera gamla videos jag laddat upp och blev lite förvånad över vad jag hittade. Mycket tyckte jag fortfarande var bra, men långt ifrån allt. Tydligen har min smak förändrats en del under de senaste åren.

En video som ännu en gång fick mig att falla pladask var den ovan, Pa' Bailar med Bajofondo, åtta musiker från Argentina och Uruguay. Gruppen hade tidigare tillägget Tango Club i namnet och släppte sin första skiva 2002. Pa' Bailar finns med på albumet Mar Dulce som kom ut hösten 2007.

När jag sökte på gruppens namn på Tuben hittade jag ytterligare två alldeles utmärkta videos till låten. Jag tycker absolut att ni ska ta er en titt på denna och denna Deras live-video är också mycket sevärd och studioversionen med Gustavo Santaolalla får ni heller inte missa.

Om ni inte har hunnit tröttna på låten efter den genomkörningen, så kan ni lyssnar er igenom sex mixar, bland annat två vokalversioner. Efter det är ni antingen helt besatt av låten, som jag, eller också råkar ni ut för ett totalt nervsammanbrott. Eller kanske både och.

tisdag 8 november 2011

Ry Cooder: Jesus on the mainline



Ry Cooder och David Lindley: Jesus on the mainline (Text / Lyrics)

Sarah Silverman om judar och antisemitism



Vid ett framträdande i våras i Piers Morgan Tonight (CNN) sa den amerikanske komikern Sarah Silverman: "Jag tror att i hemlighet är det ingen som gillar uppenbar antisemitism mer än judar". Läs mer

Ordförklaring: Payos (även pe'ot, peyos, payot, payess, peyess) är de sidlockar som ortodoxa judar bär.

Illusioner


Slappna av, fäst blicken på de fyra punkterna och stirra koncentrerat i 30-40 sekunder. Titta sedan mot en vägg eller någon annan slät och tom yta, blinka några gånger.

Klicka på bilderna för större format.

Bilden nedan hittade jag på denna blogg Titta på bilden utan att blinka eller röra på ögonen.

måndag 7 november 2011

En "sansad" kommentar om Gina Dirawi

De senaste dagarnas hätska angrepp på Gina Dirawi har gjort mig mycket upprörd. Om någon anser att Gina förtjänar kritik för vissa formuleringar på sin blogg, visst, kritisera henne, men gör det på ett ärligt och anständigt sätt. Nu blandas citatförfalskningar och insinuationer med kränkande personangepp och smått paranoida resonemang.  Svepande formuleringar om hennes påstådda antisemitism förekommer i olika sammanhang, som om den vore ett faktum.

Att komma till tals med dessa "kritiker" är inte helt lätt. När jag för ett par dagar sedan försökte föra en dialog med Naomi Abramowicz,  då gick det så här När jag i dag gjorde Bitte Assarmo uppmärksam på att Gina tagit avstånd från alla jämförelser mellan Israels agerande och Förintelsen gick det inte mycket bättre.

Klicka på bilden för större format

Se även Removing Gina av Absolute Banana.

söndag 6 november 2011

Är hijab en religiös symbol?


Frågeställningen i rubriken kommer Fédération Internationale de Football Association (FIFA) att få brottas med under den närmaste framtiden.

Enligt FIFA är det förbjudet för fotbollsspelare att bära politiska, religiösa eller personliga budskap på  "grundläggande obligatorisk utrustning" under spelande av match. Det innebär i dag att kvinnliga muslimska spelare som bär huvudduk (hijab) är förhindrade att spela i internationella sammanhang där FIFA står som arrangör. I somras vägrades Irans damlag att spela en kvalificeringsmatch till Olympiska spelen (OS) på grund av denna regel.

Vid ett seminarium som nyligen arrangerades av Asian Soccer Development Project enades samtliga delegater, inklusive FIFA:s vice ordförande, om att hijab inte är en religiös symbol utan snarare skall betraktas som ett kulturellt uttryck.

FIFA:s vice ordförande kommer att ta upp frågan till omröstning på ett möte i december i år.

Personligen tycker jag det ska bli mycket intressant att höra hur FIFA har resonerat om de nu bestämmer sig för att hijab inte är en religiös symbol.

Källa: FIFA ready to remove the veil on hijab ban Illume

lördag 5 november 2011

Liten bloggdebatt med en folkpartist

Tidigare i dag postade jag ett inlägg där jag uppmärksammade en artikel i SvD av Fredrik Meiton om anklagelserna mot Gina Dirawi för att vara antisemit. Naomi Abramowicz, som arbetar för Folkpartiet i riksdagen, hade också skrivit om artikeln på sin blogg Jag klickade mig dit och läste följande:


Naturligtvis har inte Gina skrivit det som citeras och som Naomi snappat upp någonstans på nätet. Hade hon besökt Ginas blogg hade hon sett att det i själva verket är en kommentar som någon postat på bloggen. Jag påpekar detta:


Naomi tycks ha svårt för att släppa det hela och försöker ändå göra Gina ansvarig för formuleringen. Jag skriver:


En stund senare tittar jag åter in på bloggen för att se om hon besvarat kommentaren:


Ett arabiskt ordspråk säger att "en lögn kan gå från Bagdad till Konstantinopel medan sanningen letar efter sina tofflor".  Den här gången kom Naomis lögn inte så långt på vägen. Måhända hon försöker igen?

Redigerat 2001-11-07 12.10:


Det kanske blev för jobbigt att radera oönskade kommentarer, nu kan endast bloggmedlemmar kommentera inlägget. Upplysningsvis: Naomis mamma, Lisa Abramowicz, är generalsekreterare i Svensk Israel-Information.

SVT-dokumentär: Gina Dirawi - provokatör



Klipp ur SVT-dokumentären om Gina Dirawi.

Jag antar att det var många, speciellt äldre personer, som inte hade en aning om vem Gina Dirawi var innan hon nyligen blev utvald till en av programledarna för Melodifestivalen 2012 och anklagades för att uttrycka antisemitiska åsikter i ett blogginlägg skrivet i maj 2010. Därför passar jag på att länka till en halvtimmes dokumentär som visades förra året, Provokatörerna Programmet finns tillgängligt på nätet till och med 29 december 2012.

Gina bloggar under namnet Ana Gina och ni hittar hennes bloggar på länklistan Muslimer som bloggar

Felaktiga anklagelser mot Gina Dirawi

"Alla de som de senaste dagarna har anklagat Gina Dirawi för antisemitism har fel och gör sig därmed skyldiga till en dubbel försyndelse. Dirawi svärtas med en till synes grundlös anklagelse, samtidigt som kraften i begreppet antisemitism har urlakats, skriver historikern Fredrik Meiton, som tidigare bott i Israel,"

i en artikel i SvD, Fel att anklaga Gina Dirawi för antisemitism

Se även Gina Dirawi anklagas för antisemitism

fredag 4 november 2011

Judisk humor



Ståupparen Ronn Elfors Lipsker i SVT.

Judisk humor, som Ronn Elfors Lipsker ligger bakom, hittade jag en del roliga skämt. Visserligen är sidan försedd med följande text:

"Varning! Eftersom det för det mesta på denna sajt handlar om judar så bör skämten endast framföras av judar, annars kan de tolkas antisemitiskt. Så gojim (icke judar): Do not try this at home!"

...men jag tar risken med ett par vitsar.

- Vad är det för skillnad mellan en italiensk hustru och en judisk?
- En italiensk hustru ber sin man köpa Viagra, en judisk hustru ber sin man köpa Pfizer.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vet ni hur man gullar med en judisk hustru?
- Gucci, Gucci, Gucci...

Se även En muslim, en kristen och en jude som jag också hittade på Judisk humor.

Gina Dirawi anklagas för antisemitism



Att en ung, smart, rolig, charmig, framgångsrik palestinsk/svensk tjej ska leda SVT:s Melodifestivalen nästa år blev bara för mycket för vissa. Då tar man till det gamla vanliga trickset: Simsalabim! - så förvandlas antisionism till antisemitism. Vi har sett det sååå många gånger tidigare. Denna gång är det bloggaren och SVT:s programledare Gina Dirawi som drabbas. På Twitter, diverse bloggar och i gammelmedia anklagas hon för att vara antisemit.

Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, hävdar i videon att Gina i ett blogginlägg i maj förra året uttryckte "generaliseringar för ett helt folk" (läs: det judiska folket), att hon "förringar förintelsen" genom att jämföra Israel med Hitler och därmed har hon icke-demokratiska åsikter som inte är i överensstämmelse med SVT:s policy. Det där med "generaliseringar för ett helt folk" är rent nonsens, en del av trickset, så att säga. Gina skriver i det inlägg Baagøe hänvisar till:

Jag är inte anti judar eller Israeler, jag dömmer inte folk utifrån deras religion eller etnicitet,aldrig, för tro mig det finns MÅNGA israeler och judar som själv tycker att detta är fel. Jag hade varit anti Palestina om de gjorde så mot israel.”

Att Ginas jämförelse av Israel med Hitler skulle vara odemokratisk och strida mot SVT:s uppgift "att verka för demokrati" har jag svårt att förstå. Jag har nämligen alltid trott att demokrati innebar att även tillåta åsikter som man själv inte delar. Starka politiska åsikter får naturligtvis uttryckas, säger Baagøe, men den typen av formuleringar tar vi "väldigt, väldigt allvarligt på".

Redigerat 2011-11-04 14.55:

Ang. allt som skrivits av Gina Dirawi.

torsdag 3 november 2011

Uppsala - snart Sveriges fjärde storstad



Enligt Sveriges kommuner och Landstings officiella definition måste en kommun ha minst 200 000 invånare för att få kallas storstad. Uppsala närmar sig med stora steg den magiska gränsen.

I februari kontakta jag kommunen och frågade om det planerades några festligheter med anledning av storstadsstatusen, kommunens statistikansvarige svarade att "det finns en stor osäkerhet huruvida vi passerar 200 000 invånare redan innevarande år". Nu fattas det bara cirka 100 personer innan 200 000-strecket har nåtts och det planeras att firandet skall äga rum den 1 advent.

Black Soul/Âme noire



Black Soul är en animerad film från 2000 av Martine-Chartrand En äldre kvinna berättar för sitt barnbarn historien om hennes folks långa resa från Afrika till Kanada, via Västindien och Amerika. Filmen har belönats med 22 utmärkelser, bland annat Golden Bear för bästa kortfilm vid filmfestivalen i Berlin 2001.

Den storhövdade, korsliknande träskulpturen, som dyker upp i filmen vid flera tillfällen, är en traditionell fertilitetssymbol från Ghana Själv har jag ett par vackra exemplar stående i bokhyllan hemma.

onsdag 2 november 2011

Världens största filmsamling om inuiter


Animerad film om "upptäckten" av inuiternas land.

National Film Board of Canada har börjat publicera världens största filmsamling om inuiter Samlingen innehåller filmer från 1942 fram till i dag och består nu av 110 filmer. Nyproducerade filmer kommer naturligtvis att läggas till i samlingen som presenteras på DVD och internet. Den första DVD-boxen kom nyligen ut och innehåller 24 filmer. År 2015 beräknas samtliga filmer finnas tillgängliga på internet. Just nu kan ni helt gratis se 49 av filmerna i samlingen.

Ni kan läsa mer om projektet i en artikel publicerad av Canada's Artic Journal, Above & Beyond, Restoring cultural treasures

Starbreeze - Syndicate



Andreas Gschwari, senior designer hos Starbreeze, berättar om det nya spelet Syndicate, som skall släppas i februari 2012.

Starbreeze i Uppsala, som ligger ett stenkast från min bostad, har sedan november 2007 arbetat på ett hemligt spelprojekt för en av världens största spelförläggare, Electronic Arts (EA). Projektet har gått under arbetsnamnet Red Lime och var enligt det första pressmeddelandet ett  äldre spel som de skulle blåsa nytt liv i.

Gissningarna om vilket spel det handlade om var många, men ganska snart trodde de flesta att det var kultklassikern Syndicate från 1993. I september i år kom ett gemensamt pressmeddelande från EA och Starbreeze som bekräftade att det var just Syndicate.

Här hittar ni trailers och information om spelet.

Just nu utvecklar Starbreeze ett spel tillsammans med filmregissören och manusförfattaren  Josef Fares - ni vet, han bakom filmerna Jalla! Jalla!, Kopps, Farsan och andra.

-  Jag älskar spel och har under en längre tid funderat på ett nytt spelupplägg. Ju mer jag arbetade med det, desto säkrare blev jag att det var en bra spelidé, säger Josef Fares och fortsätter:

- Tillsammans med The Story Lab skapades två spelprototyper som vi fick möjlighet att presentera för spelutvecklaren Starbreeze. De gillade upplägget direkt.

tisdag 1 november 2011

Kassabok


När jag var strax över tjugo år, och det var ett tag sedan,  förde jag under en månad bok över alla mina inköp. Varenda pryl bokfördes, hur billig den än var. Det blev en lärdom för livet, när jag insåg att alla dessa små inköp under en månad blev en betydande summa. Efter den erfarenheten har jag haft järnkoll på min privata ekonomi och mina konsumtionsvanor.

Nu har jag bestämt mig för att göra samma sak igen under denna månad. Om några år kommer min inkomst att förändras drastiskt och jag vill ha koll på vart pengarna tar vägen i dagsläget för att kunna planera inför framtiden.

För några månader sedan slutade jag äta på restaurang och började istället laga all mat själv. Förutom att det är väldigt roligt att laga mat, så spar jag på det sättet 2000-3000 kronor i månaden. Jag köper ofta större mängder mat när det är extrapris. Ägnar några timmar åt matlagning, fryser in färdiga portioner och kör dem sedan i mikrovågsugnen. Det spar både tid och pengar. Köttfärs och kyckling använder jag flitigt, det är relativt billigt och går att variera i all oändlighet.

Detta om detta. Nu ska jag ut på nätet och leta efter recept.