tisdag 31 januari 2012

Starbreeze släpper Syndicate-demo



Kolla in videon för att få några goda råd innan ni spelar demon.

Helt kort, är lite stressad i dag: Efter fyra år av intensivt utvecklingsarbete för omkring 100 personer är det nu mindre än en månad kvar till Uppsalabolaget Starbreeze släpper en total uppgradering av det klassiska dataspelet Syndicate från 1993. I dag släpptes en demo till Xbox 360, som ni kan ladda ner gratis Se en gameplay video av demon.

"Syndicate kan mycket väl visa sig vara ett av årets bästa actionspel. Låt ingen få dig att tro något annat." Aftonbladet

En liten påminnelse till spelsugna praktiserande muslimer.

söndag 29 januari 2012

Världens största koran



Kalligrafen Mohammad Sabir Khedri presenterade nyligen världens största koran i Kabul, Afghanistan. Boken är 2,30 x 1,55 meter, väger över 450 kilo och kostade en halv miljon dollar att sätta ihop. De 218 sidorna är gjorda av tyg och papper och har komplexa guldmönster. Den är bunden i hud från 21 getter. Att det verkligen är världens största koran är jag dock tveksam till. Se blogginlägget Tre stora exemplar av koranen Men förmodligen är det den största koranen i bokform.

Källa: Illume magazine

Se även Världens minsta koran, Världens dyraste koran, Världens äldsta koran, Kinas äldsta handskrivna koran, Kinas äldsta handskrivna koran, del 2 och Den äldsta koranen på kinesiska

Oscarsnominerad dokumentär: Helvetet tur och retur



Helvetet tur och retur (orginaltitel: Hell and back again) av Danfung Dennis har nominerats till en Oscar som bästa dokumentärfilm. Hela filmen kan ses hos UR Play Ur deras pressmeddelande:

Helvetet tur och retur är ett formmässigt mästerverk som belyser effekterna av moderna krig, i det här fallet i Afghanistan. Den ställer frågor om hur vardagen som ung soldat förvandlar unga mäns liv till kaos, påverkar deras familjer och naturligtvis människorna i landet där de ska göra en "humanitär insats". Det blir inte alltid särskilt lyckat.

Karima Nayt: Meli

Karima%20Nayt%20med%20l%C3%A5ten%20Meli

Karima Nayt sjunger Meli. Se en videointervju med Karima.

lördag 28 januari 2012

Lilyhammer - tv-succé i Norge



Det första avsnittet av den norsk/amerikanska tv-serien Lilyhammer visades i Norge i onsdags och blev en enorm succé, den fick de högsta tittarsiffror NRK någonsin haft. Närmare en miljon norrmän, en femtedel av befolkningen, bänkade sig framför TV:n för att se Steven Van Zandt som New York-gangstern Frank Tagliano i norska Lillehammer. Omställningen från fruktad och respekterad gangster i USA till arbetslös invandrare i Norge blir en tuff upplevelse för Frank.

Steven Van Zandt är för många känd som Bruce Springsteens gitarrist Little Steven och som Silvio Dante i tv-serien The Sopranos.

I början av februari kommer tv-serien att ha premiär i USA, Kanada och Latinamerika. Flera europeiska länder har också visat intresse för seriens åtta avsnitt och det talas redan om en fortsättning.

Se en videointervju med Steven Van Zandt.

fredag 27 januari 2012

Så funkar det



Science Please!, är en populärvetenskaplig folkbildningsserie för alla som inte orkade hålla sig vakna på lektionerna i skolan. Förståelsen underlättas om ni åtminstone lyckades tillgodogöra er grundläggande kunskaper i engelska. Om inte, kan ni titta på alla roliga animationer och filmsnuttar och låtsas att ni begriper - det gjorde jag.

Del 2 kommer inom kort på denna blogg - på en dator nära dig. Stay tuned!(=håll ögonen öppna).

onsdag 25 januari 2012

SJ hotar porta bedjande muslim

I våras blev en muslimsk man avkastad från ett SJ-tåg därför att han inte avbröt sin bön och visade upp biljetten. Efter avslutad bön sökte han upp konduktören och visade sitt månadskort, men kastades alltså ändå av tåget.

SJ hotar nu att porta mannen från alla sina tåg, en åtgärd som de aldrig tidigare vidtagit.  SJ:s presschef, Dag Rosander, hävdar att mannen vid flera tillfällen uppträtt hotfullt, men någon polisanmälan har de inte gjort. Han kan heller inte uppge när dessa hot inträffat, men säger att personalen nu "har koll på honom".

När journalisten från Nyheter24 frågar om det inte är bättre att polisanmäla honom direkt, svarar presschefen:

-  Vi hoppas han lugnar ner sig. Hot vet jag inte om det är, han uppträder hotfullt.

Se även Muslimsk man avkastad från tåg för att han bad och DO friar SJ - diskriminerade inte muslimsk man Nyheter24

Melodifestivalen 2012



Exklusiv förhandstitt på hela trailern för årets Melodifestival, som startar lördagen den 4 februari 20.00 i SVT1.

Jag tillhör definitivt inte de 2-3 miljoner svenskar som brukar bänka sig framför TV:n för att följa Melodifestivalen. De senaste drygt 10 åren har jag inte haft någon TV, så valet har varit enkelt, så att säga. Men nu har jag TV och kommer att - åtminstone till att börja med - titta på spektaklet av ett enda skäl. Nämligen; Gina Dirawi, som finns med på länklistan Muslimer som bloggar


Melodifestivalens programledartrio: 
Helena Bergström. Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi.

tisdag 24 januari 2012

Cherins laxlasagne


I helgen twittrade Cherin Awad ett recept på laxlasagne. Jag tyckte det lätt gott och bestämnde mig för att testa. Så här såg twitter-versionen ut:

Stek 2 klyftor vitlök i lite olja. I med spenat (fryst,hackad), buljongtärning och havregrädde (oatlys imat) / rör om tills jämntjock vätska. tänk på att det ska vara mycket så att lasagnen inte blir torr. Ha i tärnade / laxbitar. gärna kräftstjärtar och räkor också men inte måste. rör om. låt puttra liten stund. smaka av med / salt och de kryddor du gillar. (jag tycker inte behövs mer än vitlök och salt). varva sedan plattor med sås / ost om du vill på annars skippa det

Eftersom det inte angavs några mängder, tider och temperatur på ugnen körde jag lite på en höft och tjuvtittade på receptet för nötfärslasagne. Jag blev riktigt nöjd med resultatet som jag nyss avnjutit till lunch. Jag använde 2 dl vanlig grädde till 450 gram spenat, samt 250 gram tärnad laxfilé och 170 gram kräftstjärtar. Naturligtvis hällde jag också i ostsås. Den smörsmorda formen fick stå längst ned i ugnen på 225 grader i 30 minuter.

söndag 22 januari 2012

Ny wahhabi-moské i Doha, Qatar

Den nya moskén i Qatars huvudstad, Doha, täcker en yta på 175 164 kvm och 11 000 män kan be samtidigt i den luftkonditionerade centrala hallen. I ett avskilt utrymme finns plats för 1 200 bedjande kvinnor. Moskén är den största i Qatar och rymmer 30 000 personer.

Den härskande emiren i Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani, invigde 16 december 2011 moskén som är namngiven efter wahhabismens grundare, Muhammad ibn Abd al-Wahhab (1703–1792) I sitt tal vid invigningen sa emiren, enligt The Peninsula (Qatar):

"Vi döpte moskén efter den store reformatorn imam Muhammad ibn Abd al-Wahhab för att hedra de muslimska lärda, som fortfarande sprider hans tänkande och kallar till väckelse för att tjäna islam och muslimer. Han vandrade genom livet på ljusets väg och spred ljuset över hela den arabiska halvön för att vägleda människor till den rätta vägen enligt koranen och sunna".

Läs Jan Guillous artikel om wahhabism och terrorismen

fredag 20 januari 2012

En tidig evolutionsteori

Tusen år innan Charles Darwin lanserade sin evolutionsteori skrev al-Jahith (781-869) i Boken om djur:


"Djur engagerade i kampen för sin existens; om resurser, att undvika att bli uppätna och att avla. Miljöfaktorer påverkar organismer att utveckla nya egenskaper för att säkerställa överlevnaden och därmed omvandlas till nya arter. Djur som överlever att avla kan förmedla sina framgångsrika egenskaper till avkomman."


Läs mer: Science: Islam's forgotten geniuses The Telegraph
Recension av Pathfinders: The Golden Age of Arabic Science (pdf) Läkartidningen. Köp boken


1001 Inventions by svarten

Lägger åter upp kampanjfilmen för utställningen 1001 inventions

Blomkålsris


Blomkålsris kan vara ett alternativ till ris, pasta och potatis. Detta är en busenkel snabbvariant Den här kräver lite mer arbete:

1 blomkålshuvud
1 grön paprika
1-2 avokado
½ rödlök
1 lime
Salt ochh svartpeppar

Kör blomkålen till risstorlek i en mixer eller använd den grövsta sidan av rivjärnet. Lägg över i en skål. Kör sedan paprikan och rödlöken. Tärna avokadon och blanda alla ingredienser i skålen. Pressa över lime. Salta och peppra. Gott till kött och kyckling.

Val USA 2012: Religion och politik



Al jazeera (english) tar sig en titt på religionens betydelse i det kommande presidentvalet i USA.

Röstberättigade muslimer utgör mindre än en procent av Amerikas befolkning och är ingen intressant målgrupp för kandidaterna i presidentvalet. I ett blogginlägg inför valet 2008 tog jag del av en undersökning som kastade lite ljus över hur amerikanska muslimer kan tänkas rösta.

torsdag 19 januari 2012

Magnus Lintons bok De hatade

Magnus%20Lintons%20bok%20om%20radikalh%C3%B6gern

Magnus Linton hos Nyhetsmorgon TV4

Läs två långa utdrag ur Magnus Lintons senaste bok De hatade - om radikalhögerns måltavlor Dagens Arena publicerar ett utdrag som tar avstamp i Nederländerna och Dagens Nyheter bidrar med ett avsnitt om Anders Behring Breivik.

Läs recensioner i Expressen, Upsala Nya Tidning och Folkbladet, som avslutar sin recension så här:

De hatade är en ovanligt angelägen bok. Den visar på fascismens intåg i våra liv. Det blåser inte högervindar. Det är snarare stiltje i en högerpopulistisk värld. Och Magnus Linton vågar sig ut på en resa med syftet att ta reda på varför.

10 år sedan mordet på Fadime



På lördag är det 10 år sedan mordet på Fadime Sahindal. Det var mening att den minnesplats kommunen beslutat om skulle invigas då, men så blir det inte. Enligt namngivningsnämndens ordförande Anna-Karin Westerlund kan det ske först till våren.

–  Dels kan namnbeslutet överklagas, dels vill vi inte inviga platsen innan konstverket är på plats, säger hon.

Och beslutet om att namnge en park i centrala Uppsala Fadimes plats har nyligen överklagats



P3 dokumentär som berättar historien om Fadime Sahindal – om hennes liv, kamp och död. Programmet sändes första gången den 27 april 2008 och är producerat av Siri Ambjörnsson och Emma Janke.

Uppdaterat 2012-01-21 23.30:

"Det var mening att den minnesplats kommunen beslutat om skulle invigas då, men så blir det inte." Men där hade jag fel. Beklagar. Se Fadime hedrad med egen plats och vid graven Upsala Nya Tidning

onsdag 18 januari 2012

Vegetariska personnamn

I natt var det extremt lugnt på jobbet, så ur den synpunkten var förutsättningarna goda att få något vettigt uträttat vid datorn. Dessvärre var jag väldigt trött och lyckades bara producera två fnuttiga blogginlägg med videos, samt några få rader text. Framåt morgontimmarna blev jag sådär barnsligt fnittrig av trötthet. När jag började skriva en kom-i-håg-lista för dagens matinköp, så brast fördämningarna inom mig när jag nedtecknade "persilja".

Per Silja. Kan det finnas någon som heter det? Jag kollade hos hitta.se. Jo, i Sjöbo fanns en Per Silja (men visst verkar det fejk när han dessutom bor på Persiljegränd) Sedan var det i full gång.

Men letande efter märkliga vegetariska namnkombinationer gick trögt, så jag ändrade på reglerna. Nu tillät jag mig att kombinera för- och efternamn lite hur som helst, under förutsättningen att de fanns med hos hitta.se och förnamnet fanns som förnamn och efternamnet som efternamn. Förstår ni? Mot slutet blev det kanske alltför haltande, men det skyller jag på tilltagande trötthet:

Per Silja
Per Sika
Mo Rot
Ana Nas
Kohl-Rot
Blom-Kohl
Grön-Saker
Avo Kado
Vin Bär
Oliver Grön
Clementine Gul
Pepper-Rot
Apel-Sin
B. Anan
P-O Tates
Bro C. Coli

Några ytterligare förslag?

Kycklingpolka med Jan-Anders



Jan-Anders' komposition plockades upp på YouTube av ett par amerikanska grabbar som gör en version på concertina och banjo.

Atomgrillad kyckling



Atomgrillen står högt upp på min önskelista med köksutrustning.

Det har blivit mycket kycklingrätter den senaste tiden. Kycklingfilé är billigt och går att variera i all oändlighet. I dag tänkte jag för första gången testa detta recept Vi får se om herrgårdsvarianten lyckas slå ut detta superenkla recept (med Lallerstedts bearnaise med smak av äpple och curry), som fortfarande är min favorit.

Se även denna rapport från Smittskyddsinstitutet, som Aftonbladet följer upp med Dödsbakterie finns i varannan svensk kyckling, trots att en mikrobiolog från Smittskyddsinstitutet redan i artikelns ingress konstaterar att "bakterierna är inte sjukdomsframkallande hos människor".

måndag 16 januari 2012

De tio bästa animerade filmerna


#37 Bimbo's Initiation (1931)

I boken The 50 Greatest Cartoons: As Selected by 1,000 Animation Professionals, som kom ut 1994, presenteras en lista över de bästa animerade kortfilmer genom tiderna producerade i nordamerika. Författaren och animationshistorikern Jerry Beck tog hjälp av 1000 personer verksamma inom animationsbranschen och lät dem rösta fram sina favoriter. Se hela listan

Jag har gjort en sammanställning av de tio främsta filmerna på listan. Klicka på titlarna för att se filmerna.

1. What's Opera, Doc? (1957) Läs mer...
2. Duck Amuck (1953) Läs mer...
3. The Band Concert (1935) Läs mer...
4. Duck Dodgers in the 24½th Century (1953) Läs mer...
5. One Froggy Evening (1956) Läs mer...
6. Gertie the Dinosaur (1914) Läs mer...
7. Red Hot Riding Hood (1943) Läs mer...
8. Porky in Wackyland (1938) Läs mer...
9. Gerald McBoing-Boing (1951) Läs mer...
10. King Size Canary (1947) Läs mer...

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna 17 december 2011 - 15 januari 2012

1. Muslimer som bloggar - Länklista
2. Vad har du under burkan?
3. Ny hemsida om invandrare och minoriteter
4. Gina Dirawi - vårt nya komikerstjärnskott
5. Idol: Grattis till guldbiljetten, Gina Dirawi
6. SVT: Gazas tårar
7. Muslimer som bloggar
8. Illusioner
9. Muslimer om julfirandet
10. Linn Asplund - modell och hockeyspelare

söndag 15 januari 2012

Webbtv: Newyorkustan, del 1 & 2



Del 1 av webbtv-serien Newyorkustan Se del 2: Trouble in Abysinnia

I juli förra året skrev jag om Newyorkustan, en webbtv-serie som nu har kommit med sina två första avsnitt. Serien utspelas runt en liten moské i Jackson Heights, Queens, New York. Huvudpersonen, Amir, är en idealistisk universitetsstuderande muslim som hamnar i kraftigt korsdrag mellan oförstående icke-muslimer och extremister i de egna leden.

Håll er uppdaterade om nya avsnitt genom att besöka seriens Facebook och prenumerera på Newyorkustans YouTube-kanal

Pepparkakskyrkomoskén


Arkitekturmuseet i Stockholm arrangerade till julen en tävling i byggandet av pepparkakshus När de 6235 rösterna var räknade visade det sig att kyrkan och moskén blev det vinnande bidraget i kategorin "Alla som bakar", d.v.s. publikens pris.

När byggbagarmästaren Annika Sörnäs fick höra om byggandet av en gemensam kyrka och moské i Fisksätra, som tillhör Nacka församling utanför Stockholm, bestämde hon sig för att skänka byggbakverket till församlingen

Gångvägen som förbinder pepparkakskyrkan och -moskén fick mig att tänka på detta blogginlägg Och naturligtvis kunde jag inte avstå från att lägga upp denna video igen.

lördag 14 januari 2012

Den inre resan



Reklamfilm för SJ producerad av Tempel

--------------------

Ur psalm 352 i 1986 års upplaga av Svenska kyrkans psalmbok:

En vanlig dag när inget särskilt händer,
kan ge mig det som jag behöver mest


--------------------

– Alla människor dagdrömmer. Våra hjärnor har ett enormt behov av att ge sig av på utflykt, om vi inte dagdrömde skulle vi förmodligen bli tokiga, säger Orvar Löfgren, professor i etnologi vid Lunds universitet, som tillsammans med kollegan Billy Ehn skrivit boken
När ingenting särskilt händer

Läs artikeln Dagdrömmarna blommar i vardagens mellanrum i UNT.

Alla dessa dagar

...som kom och gick - inte visste jag att det var livet.


När jag söndagen 23 oktober 2011 hade fått min nya dator skrev jag inlägget Jag lever - igen Nu, tolv veckor senare, har jag anledning att fråga mig själv vad jag gör med mitt liv.

Jag spelade nyss Microsofts kortspel Hjärter Jag är som besatt av spelet och har varit det sedan jag första gången satt vid en dator. Förmodligen är det något genetiskt, min äldre bror är nämligen också en flitig användare av samma kortspel. Hur många partier Hjärter jag spelat sedan mitten av 90-talet har jag ingen uppfattning om, men det måste vara många, många tusen.

Det har alltså gått tolv veckor sedan jag fick min nya dator. Noterade nyss att jag spelat 695 vänder Hjärter sedan dess, av dessa har jag vunnit 48 procent. Varje parti tar ungefär 15 minuter, 695 x 15=10 425 minuter. Räknar jag vidare kan jag slutligen konstatera att jag under de senaste tolv veckorna ägnat en hel vecka åt att sitta vid datorn och spela Hjärter.

Vad gör jag med mitt liv?

fredag 13 januari 2012

Titli's bantningsvideo



De underhållande och smarriga matvideos som ni hittar på Titli's busy kitchen: Your halal passport on a plate har jag uppmärksammat tidigare Nu har Titli, precis som många av oss andra, upptäckt att mat även kan ha vissa, hrm, biverkningar. Naturligtvis tar hon sitt ansvar och presenterar en riktigt rolig bantningsvideo.

Ny singel med Yuna



En inofficiell "fan made"-video med Yunas nya singel Terukir Di Bintang från hennes senaste album med samma namn, som släpps denna månad. Blogginlägg med bilder från Yunas showcase-konsert den 7 januari i Kuala Lumpur, Malaysia.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler videos och information om Yuna.

Yuna signerar skivor i Kuala Lumpur. Fotokälla

Äntligen fredag



Raef (Facebook/Twitter): It’s Jummah

Ni har kanske hört talats om Rebecca Black, tjejen som förra våren toppade YouTube-listan med flest negativa omdömen. Hennes egenproducerade video till sången Friday hade den 30 maj 2011 haft 154 miljoner visningar och fått 3 miljoner tummen ner. Sedan togs videon bort, men dök naturligtvis upp igen.

Nu har en ung amerikansk grabb, Raef, gjort en cover på låten med egen text. Kan ni gissa vad den handlar om? Nä, jag tänkte väl det. Sången handlar om muslimernas fredagsbön [sic!], Jummah, eller vilken stavning ni föredrar.

Raefs hemsida kan man läsa:

"Med en lärares hjärta, poetens känslighet, resenärens perspektiv och i en anda av Rock 'n Roll, utvidgar Raefs musik den smala kategorin 'religiös musik', nasheed, med låtar som överskrider endimensionella andliga teman och reflekterar istället det större mänskliga sökandet efter inspiration och syfte."

onsdag 11 januari 2012

Religion och homosexualitet




Mel White: How can I be sure that God loves me, too?

Dagligen besöker jag några av bloggarna på länklistan Muslimer som bloggar och det finns alltid något intressant att läsa. I dag tittade jag in hos Habiba.filosoferar, hennes inlägg Den homosexuella människan väckte mitt intresse. Hon gör mig uppmärksam på YouTube-kanalen It gets better, som drivs av organisationen med samma namn Habiba skriver angående homosexuella:

"Och till alla mina muslimska vänner och medmänniskor, till er som väljer att se ner på dem, eller betrakta dem som att de inte vore människor/friska människor, snälla sluta. Det är så hemskt, och jag skäms som muslim över att det fortfarande sker.

Tidskriften SvartVitt

Bloggaren Jag ♥ puffade i dag för tidskriften SvartVitt och då hänger jag gärna på. Den antirasistiska SvartVitt startades 1987 av Kurdo Baksi och gavs under åren 1998 till 2003 ut under namnet SvartVitt med Expo innan den lades ner efter årsskiftet 2002/2003. I höstas vaknade tidskriften till liv igen, även denna gång med Kurdo Baksi som chefredaktör. Förutom nätupplagan finns den som pappersutgåva.

I senaste numret intervjuas Mattias Gardell och svarar på bland annat följande frågor:

Varför är västerlänningar så rädda för muslimer?
När och var myntades begreppet islamofobi?
Kan islam och demokrati gå hand i hand?
Vad betyder den arabiska revolutionen för bilden av muslimerna?

tisdag 10 januari 2012

Little Eva: Loco-Motion



Little Eva: The Loco-Motion. Låten låg etta på svenska Tio i topp den 29 september 1962.

När jag jobbade med mitt nästa större bloggprojekt, som beräknas bli klart nästa månad, snubblade jag över denna härliga video med lilla Eva. En favoritsång för både mig och min dotter. En del musik lever vidare i flera generationer.

Kortfilm om Reuben sandwich



Film från 2010 av Jeremy Dylan Lanni: A Reuben by any other name

I USA är Reuben sandwich en grillad smörgås med hackat konserverat kött, schweizisk ost, surkål och rysk dressing på rågbröd. Eller? När två judiska par, som enligt presentationen av filmen representerar ortodox och reformistisk judendom, diskuterar ingredienserna i en Reuben blir det mer komplicerat än så. Sista ordet i diskussionen får dock en ung tjej, som spelas av Jasmine Anthony (se IMDB biografi och Wikipedia). Jasmine medverkar även i kortfilmen Under there från 2007, som jag tidigare lagt upp på bloggen

måndag 9 januari 2012

Youssou N'Dour for president



Sångaren Youssou N'Dour blir en av kandidaterna i Senegals presidentval den 26 februari i år. En kortare video för er som är mindre intresserade av denna överraskande nyhet.

Läs mer på bloggen Don Christos värld där jag blev uppmärksammad på denna nyhet. Se även en artikel hos France24.

söndag 8 januari 2012

En visa med Helen Sjöholm



En visa (text/lyrics) med Helen Sjöholm från albumet Visor (2002).

I kväll kan ni se och höra Helen Sjöholm tillsammans med Benny Anderssons Orkester i TV1, 20.00. Redan nu kan ni se ett klipp ur programmet där hon sjunger Kära syster.

"Älska alla muslimer, inklusive bin Laden"

"Muslimer bör förstå att dom är ålagda att älska ALLA Muslimer, INKLUSIVE BIN LADEN (rahimahullâh) mer än någon annan kafir på denna jord, det är en sak att 'ulama raddade honom ja, men man ska älska honom för hans islam och hata hans onda gärningar, samt att du måste hata alla kuffâr med fullt hat.", skriver en av bloggarna som finns med på länklistan Muslimer som bloggar

Ordförklaringar: Rahimahullâh, kafir, 'ulama och kuffâr är pluralformen av kafir.

Evangelium enligt Judas



Var Judas en förädare eller Jesus bäste vän och samarbetspartner? Se The Gospel of Judas av National Geographic. Dokumentärfilmen behandlar det manuskrift som hittades i en ökengrotta i Egypten 1978, där det legat sedan cirka år 280. Manuskriftet antas vara en kopia av en ännu äldre skrift.

Läs en intervju med Elaine Pagels, professor i religion vid Princeton University i USA, och en av författarna till boken Reading Judas: The Gospel of Judas and the shaping of Christianity

lördag 7 januari 2012

Om rättigheten att inte tro



Jag hade verkligen ingen tanke på att tillbringa drygt en halvtimme med att lyssna på en muslimsk professor som talade om islams framtid i en tid av ny media, men jag klickade ändå lite håglöst igång videon. Redan i början ombeds professor Abdullahi An-Na´im förklara sitt påstående, "if I don´t have the freedom to disbelieve, I cannot believe." Ja, sedan var jag fast och lyssnade till ett intressant samtal om bland annat islam och den sekulära staten, mänskliga fri- och rättigheter och islamisk lag (shari´a).

An-Na´im publicerade 2008 boken Islam and the secular state: Negotiating the future of Shari´a, som fick stor uppmärksamhet. Hos Amazon kan du tjuvläsa lite i boken, som inleds med kapitlet Introduction: Why muslims need a secular state. Den vetgirige ser även denna entimmes video i väntan på att ett exemplar av den beställda boken skall dimpa ned i brevlådan.

Videon ovan är en del i projektet The future of Islam in the age of new media, som startades av bloggaren Amir Ahmad Nasr, The Sudanese thinker Projektets första del, som jag bloggat om tidigare, innehåller en audioinspelning med världens kortaste islamiska konferens, 60 talare x 60 sekunder.

Den äldsta koranen på kinesiska

Koranen på kinesiska från 1912

För några veckor sedan kom nyheten att det som tros vara det äldsta exemplaret av koranen översatt till kinesiska hade återfunnits i ett arkiv. Tidigare trodde experterna att den äldsta utgåvan på kinesiska var från 1927. Arbetet med den nu upptäckta handskrivna koranen påbörjades 1909 och var färdigt 1912. Den tros vara översatt av två ansedda imamer, Sha Zhong och Ma Fulu, med hjälp av arabiska kalligrafer i Lanzhou, huvudstad i den kinesiska provinsen Gansu, skriver Islam Today

För drygt fem år sedan, den 3 december 2007, skrev jag ett inlägg om den äldsta handskrivna kinesiska koranen Den var i mycket dåligt skick och i akut behov av restaurering och konservering. Enligt uppgifterna i pressen var den 700 år gammal. Nu hävdas det i Wikipedia att den tillkom någon gång mellan 700 och 1200-talet. Efter insatserna för att rädda boken förvaras den sedan 2009 i en specialkonstruerad byggnad bredvid Jiezi moskén i Xunhua Salar i Qinghai-provinsen i nordvästra Kina.

fredag 6 januari 2012

Moské i Kingston, Jamaica



Reggaesångaren Tijani Concious tar er med till en moské i Jamaicas huvudstad Kingston. Moskén är en av tolv i paraplyorganisationen Islamic Council of Jamaica. Det finns fler islamiska organisationer på ön och det totala antalet muslimer beräknas till omkring 5000. De första muslimerna på Jamaica var slavar som fördes dit från Afrika.

Läs mer om islam i Västindien på Caribbean muslims

Se även inläggen Tijani Concious: You changed me och Tijani Concious: Standing tall/You changed me

Cherin Awad bloggar igen

Efter 22 564 tweets och med 3 021 followers på Twitter är nu Cherin Awad
- äntligen! - tillbaka i bloggosfären. Denna gång med en ny blogg och utan lillebror Mohammed. Jag hälsar henne välkommen åter och förväntar mig att ni genast klickar er in på hennes blogg och gör detsamma.

torsdag 5 januari 2012

Amadou & Mariam: All I believe in


Amadou & Mariam och The Magicn Numbers: All I believe in

Jag tittade nyss in hos Habiba.filosoferar Hon hade lagt ut en video med Amadou & Mariam och genast började minnena från mitt besök i Mali att bubbla upp igen.


DJ Ras Sjamaan bjuder på musik från Mali med artisterna Oumou Sangare, Habib Koité, Amadou & Mariam och Salif Keita.

Klicka på bilden för större format

Passar på att även knattra ner några rader om min dotter som är i Ghana för tillfället. Pratade med henne på telefon tidigare i dag och frågade om de som planerat hade besökt fortet i Cape Coast i går. Jorå, de hade besökt slavfortet - i Elmina.

- Och i Cape Coast?
- Nä, bara i Elmina.
- Varför inte  Cape Coast? Det är det mest kända och grundades av ett svenskt handelsbolag i mitten av 1600-talet.

De hade alltså lyckats med konststycket att åka de 156 kilometerna från huvudstaden Accra, passera Cape Coast utan att stanna och fortsätta till Elmina som ligger 13 kilometer där ifrån. Jag var mållös.

Den här tjejen har besökt fortet i Cape Coast

Uppdaterat 2012-01-07 17.30:

Ringde just dotra, som satt på en salong i Accra och fick naglarna fixade. Jag kunde inte låta bli att ta upp det här med Cape Coast - och där stod jag med lång näsa. De hade besökt fortet i Cape Coast och sedan åkt till Elmina och badat. Naturligtvis kan jag skylla på dålig telefonförbindelse och kalla det för ett missförstånd, men jag ber istället om ursäkt för mitt dumma tilltag att skriva om det på bloggen. Det var onödigt. Räcker det så, dotra?

onsdag 4 januari 2012

Fred Åkerström: Glimmande Nymf



Fred Åkerström sjunger Carl Michael Bellmans Glimmande nymf (Fredmans epistel n:o 72) Text / Lyrics

Åkerström i en inspelning av Sveriges Radios Sommar från 1 augusti 1982. Han inleder programmet med att tala om Nisse Gustavsson, som stod modell för karaktären Fredrik Åkare i Cornelis Vreeswijks visor. Den mest kända är Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind I en live-inspelning från 1986 sjunger Cornelis Balladen om Fredrik Åkare

tisdag 3 januari 2012

Kycklingfilé och broccoli


Med fyra kilo kycklingfilé (till kampanjpris, f´stås) i frysen, och en återuppväckt kärlek till broccoli, var det ganska naturligt att nattens receptjakt innehöll sökorden kycklingfilé+broccoli. Det blev en hel del träffar, men flera recept var väldigt likartade. Andra var aningen överambitiösa och innehöll i mitt tycke onödigt många ingredienser. Jag gillar enkel mat med tydliga smaker. En rökt makrillfilé med lite smält smör på kokt, skivad potatis är en njutning för gommen. Inte skäms jag heller över att använda färdig bearnaisesås, som i denna mycket enkla rätt Här kommer ytterligare några enkla och relativt snabba recept innehållande kycklingfilé och broccoli:

Thaipanna med kyckling, paprika och broccoli
Kyck­ling­fi­lé under broc­co­li- och ost­täc­ke
Kycklingfilé med ångkokt broccoli och cashewnötter
Fetaostfylld kycklingfilé med ugnsbakade grönsaker

måndag 2 januari 2012

Modedesigner Hana Tajima-Simpson



Låt mig få presentera Hana Tajima-Simpson Eller rättare sagt, hon får presentera sig själv med hjälp av ett antal länkar. Men helt kort: Hana är en 23-årig modedesigner bosatt i London och startade för ett par år sedan företaget Maysaa Hennes pappa är japan och mamman engelska, "och jag är något mitt i mellan", skriver hon För sex år sedan konverterade hon till islam.

År 2010 arrangerade hon tillsammans med den malajsiska sångerskan Yuna Live fashion/Love music (se video). Fler videos hittar ni här Ni kan även följa Hana på Facebook och Twitter

Las Palmas



Se hela filmen, som finns hos SVT Play till och med 1 februari 2012.

"En tragikomisk film i en galen värld som känns otäckt bekant. En genial hybrid av Sällskapsresan och Easy Rider som går rakt in i våra hjärtan", var juryns motivering när Johannes Nyholms kortfilm Las Palmas tilldelades priset Startsladden vid Göteborgs filmfestival. Priset är värt 800 000 kronor.

Källa: Snackisen ”Las Palmas” får "Startsladden" Dagens Nyheter

Mobbning och förtal


Att det finns censurivrare bland Sverigedemokraternas medlemmar och sympatisörer är ingen nyhet, det har jag skrivit om tidigare. YouTube är ett av många ställen där de är aktiva och riktigt på alerten var de inför det senaste riksdagsvalet. Se blogginlägget Sverigedemokratiska censurivrare

Alldeles nyss postade innehavaren till YouTube kanalen Verklighetens kanal en kommentar till mitt lilla bildspel från 2009, Valfilm 2010: Vårt land - Sverigedemokraterna

Klicka på bilden för större format

söndag 1 januari 2012

Dokumentär om demokratin i Ghana



Regissören Jarreth Merz talar hos TED om sin dokumentärfilm An African election (trailer) Filmen handlar om valet i Ghana 2008 och presenterades i går på en presskonferens i Accra, Ghanas huvudstad. Filmen har premiär i februari i år.

Min dotter befinner sig för tillfället i Ghana, hon kommer hem på lördag. Vi har pratat en hel del via telefon och jag har blivit uppdaterad om hur det står till med släkten. Svärmor, som är omkring 85 år (ingen vet riktigt säkert hur gammal hon är), mådde bra. Trots att jag sedan länge är skild från hennes dotter kommer jag alltid att se henne som min svärmor

Det har hänt mycket i Ghana sedan 90-talet, då jag tillbringade mycket tid där. Demokratin med fria val - "free and fair and free from fear" - tycks stå på stadig grund. För drygt ett år sedan öppnades kranarna som skall utvinna landets stora oljefyndigheter Om oljepengarna kommer folket till godo kan Ghana gå en lysande framtid till mötes.

Välkomna till 2012



The Beatles: All you need is love