lördag 31 mars 2012

Abdulnasser Gharem: How to catch the piece



Konstnären Abdulnasser Gharem från Saudiarabien kommer jag säkert att återkomma till här på bloggen. Har tillbringat en del av natten med att läsa om honom och hans verk. Hade aldrig hört talas om honom innan jag i natt stötte på denna artikel Videosnutten ovan blev jag av någon anledning helt fascinerad av. Fritt fram för egna tolkningar.

Nu ska jag gå och lägga mig så jag orkar arbeta även kommande natt. Go´natt!


Installation. Se fler bilder

fredag 30 mars 2012

Leklusts katalog: Spiderman med rosa barnvagn

Se även SVT video

Bilderna från Leklusts senaste leksakskatalog blev gårdagens stora snackis i sociala medier, skriver Upsala Nya Tidning Tydligen har många uttryckt sin gädje över att flera bilder i den senaste katalogen är "genusneutrala", eller hur jag nu ska beskriva dem. Särskilt uppmärksammad blev bilden på ett barn i Spiderman-dräkt som skjuter en rosa barnvagn.

Men på centrum för genusvetenskap här i Uppsala är man inte lika entusiastisk. Forskaren Anneli Häyrén Weinestål tycker att de positiva reaktionerna är oerhört sorgliga.

- Det visar bara att vi lever i ett sorgligt tillstånd av könskodning, säger hon.

torsdag 29 mars 2012

Akbar Zib vägrades bli ambassadör i Saudiarabien



Akbar Zib, en pakistansk ekonomiexpert som haft ansvarsfulla uppdrag för Pakistans regering, har vägrats att bli ambassadör i Saudiarabien. Skälet uppges enligt vissa källor vara hans namn. Mer än så säger jag inte, men en ledtråd får ni i Monty Python videon. Om ni efter att ha sett den fortfarande inte förstår vad som upprör saudiarabernas känslor kan ni läsa denna artikel

Uppdaterat:

Tydligen borde jag ha väntat med den storyn till 1 april, visade det sig Dessutom var den gammal som gatan...men kul.

Dokumentärfilm: Faith Revisited



Dokumentärfilmen Faith Revisited av Ishani K. Dutta vann 2010 Indian documentary producers associations första pris i kategorin "miljö".

Naturdyrkan som en viktig del av religionen har i Indien rötter långt tillbaka i tiden. Om ni vill läsa mer om bishnoism, vars representanter kommer till tals i filmen, så föreslår jag denna sida Bishnoi, bis (tjugo) + noi (nio), grundar sig på de 29 regler som skapades av Guru Jambheshwar Ji, född 1451. Läs om reglerna: Bishnois 29 regler (kort presentation) / Bishnois 29 regler (lång presentation)

Flogging Molly LIVE i San Francisco



Flogging Molly i en halvtimmes konsert fylld av irländsk folkrock med massor av punkenergi.

Spellista (+ text/lyrics)

onsdag 28 mars 2012

The Musalman - världens enda handskrivna tidning



Preservation of a dream, en dokumentärfilm från 2011 av Ishani K. Dutta om tidningen The Musalman Dutta har gjort en rad filmer och grundade år 2000 företaget Carrot Film

The Musalman är förmodligen världens enda nu existerande handskrivna dagstidning. Tidningen grundades 1927 av den nuvarande chefredaktörens farfar. Den skrivs på urdu, ett språk som talas av över 100 miljoner människor, främst i Pakistan och Indien. Redaktionen har sitt säte i Chennai i södra Indien, som är en av landets största städer.

Den fyrsidiga tidningen framställs av sex personer, fyra av dessa är katibs, kalligrafer. Det handskrivna originalet fotograferas och tidningen trycks sedan i en tryckpress. Antalet prenumeranter är strax över 20 000. Första sidan innehåller nationella och internationella nyheter, mittuppslaget är reserverat för lokala nyheter och sista sidan bevakar sporthändelser. I nedre högra hörnet på första sidan lämnar man in i det sista ett tomt utrymme för eventuella breaking news. Förutom att vara ett språkrör för den minoritet muslimer som talar urdu i Chennai, så är bevarandet av traditionen med urdu-kalligrafi oerhört betydelsefull.

- Kalligrafin är The Musalmans hjärta. Tar vi bort den finns inget kvar, säger chefredaktören Syed Arifullah.

tisdag 27 mars 2012

Kortfilm: The saga of Biôrn



The saga of Biôrn är ett examensarbete från 2011 för The Animation Workshop i Danmark och är gjord av Benjamin J. Kousholt, Daniel D. Christensen, Mads Lundgaard Christensen, Jesper A. Jensen, Jonas K. Doctor, Steffen Lyhne, Pernille Ørum-Nielsen, Frederik Bjerre-Poulsen och Jonas Georgakakis.

Den gamla vikingen Biôrn är fast besluten att komma till Valhall, krigarnas Paradis, där mjödet flödar och sedligheten lyser med sin frånvaro. För att komma dit måste han dö i en hedervärd strid. Det visar sig emellertid svårare än han trott att hitta den rätta döden. Tills en dag...

måndag 26 mars 2012

Kortfilm: Fifty percent grey


En Oscarsnominerad kortfilm från 2001 av Ruairi Robinson: Fifty percent grey

En sergeant vaknar upp helt ensam med endast en bredbilds-tv som sällskap, på en plats där det är avsett att han skall koppla av i lugn och ro, i all evighet.

Matt Maher: 40 Days



Matt Maher: 40 Days Text / Lyrics

Eftersom vi börjar närma oss påsken, så tyckte jag det var på sin plats med lite bibeltexter på bloggen. De tunga, och för kristendomen centrala bitarna om korsfästelse och återuppståndelse, spar jag till senare. Just nu får det räcka med en sång och lite bibelcitat om huru Jesus fastande irrade omkring i öknen under 40 dagar. Jag skulle säkert få både syn- och hörselhallucinationer under sådana extrema omständigheter.

Texten nedan är hämtad från brobyggarna.org Ni som inte kan bibeln både fram- och baklänges kommer att förstå sången och videon bättre efter att ha läst texten.

Jesu frestelser i öknen

Uppfylld av den helige Ande fördes Jesus ut i öknen av Anden. Där levde han i 40 dagar bland de vilda djuren och frestades av djävulen. Djävulen försökte locka Jesus till att utnyttja sin gudomliga makt på ett sätt som inte var Guds vilja.

När Jesus hade fastat i 40 dagar blev han till sist hungrig. Djävulen frestade då Jesus att söka bevisa att han var Guds Son genom att befalla stenarna att bli bröd.

Då kom frestaren fram och sade till honom: "Om du är Guds Son, så befall att de här stenarna blir bröd." Jesus svarade: "Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun." Matt. 4:3,4

Sedan förde djävulen Jesus upp på tempelmuren och sa åt Jesus att om han var Guds Son skulle han kasta sig ned. Han ville få Jesus att fresta Gud genom att begära att Gud skulle beskydda honom. Här citerade djävulen ett bibelord:

Ty han skall ge sina änglar befallning om dig att bevara dig på alla dina vägar. De skall bära dig på händerna, så att du inte stöter din fot mot någon sten. Ps. 91:11,12

Djävulen kan citera Guds Ord för att bedra människan, därför behöver vi inte bara kunna Guds Ord, vi behöver förstå det också. Jesus svarade med ett annat bibelord:

Det står också skrivet: Du skall inte fresta Herren, din Gud. Matt. 4:7

Att fresta Gud är att utmana Gud och pröva hans tålamod, t.ex. företa sig saker utan att ha Guds Ord bakom sig. Att be Gud vara med på sådant som man vet är mot Guds vilja, eller på annat sätt medvetet be mot Guds vilja.

Hela världen är i djävulens våld (1 Joh. 5:19).

Djävulen förde Jesus upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i hela världen och deras härlighet och sa att han ville ge allt åt Jesus om han föll ner och tillbad honom.

Då sade Jesus till honom: "Gå bort, Satan! Ty det står skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna." Då lämnade djävulen honom, och se, änglar trädde fram och tjänade honom. Matt. 4:10,11

Vi ska göra som Jesus, stå emot djävulen så ska han fly bort från oss (Jak 4:7). Vi ska inte kompromissa med djävulen.

Älska varandra uppriktigt. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Rom. 12:9

söndag 25 mars 2012

May Ziade - feministisk pionjär i arabvärlden



May Ziade (1886-1941) var en kristen libanesisk-palestinsk poet, essäist och översättare. Till minnet av hennes födelsedag den 11 februari presenterade Google i Jordanien i år en speciell design av sidan.

Ziade var djupt engagerad i kampen för den arabisk kvinnans frigörelse, en uppgift som hon ansåg skulle genomföras genom att först bekämpa okunnighet och sedan förlegade traditioner. Hon skrev:

"Vi bör frigöra kvinnan så att hennes barn inte kommer att växa upp till slavar. Och vi bör ta bort slöjan av illusioner från hennes ögon, så genom att se in i dem, hennes man, hennes bror och hennes son kommer att upptäcka att det finns en större mening med livet."


Läs The arab feminist who laid the groundwork for today's activists, Illume magazine

Kortfilm: Tong



En examensfilm från 2006 av David Cellier, Florent Limouzin och Arnaud Real, studenter vid Ecole Supérieure des Métiers Artistiques (ESMA) i Montpellier och Toulouse, Frankrike.

Den vietnamesiska forskaren Tong uppfinner av misstag en maskin som får objekt att försvinna. Uppfinningen kommer att användas för att rädda mänskligheten från ett globalt hot, men enheten fungerar inte riktigt som väntat.

Kortfilm: Himmelskt överklagande



En animerad film (originaltitel: Heavenly appeals) från 2009 av David Lisbe

Efter årtusenden av tortyr i helvetet får Raymond K. Hessle äntligen en chans att överklaga sitt straff till evig fördömelse. Vid ankomsten till överklagandegrinden i himlen möts han av ängeln som kommer att pröva hans fall. När Raymond väntar vid utkanten av Paradiset får han tillfälle att visa sig värdig att träda in genom den himmelska porten.

Kortfilm: The Backwater Gospel

The Backwater Gospel från 2011 är ett examensarbete av åtta studenter vid The Animation Workshop

En animerad kortfilm om en liten, isolerad kristen församling i Dust Bowl på 1930-talet, där prästen håller sin hjord i ett djävulskt grepp och begravningsentreprenörens ankomst alltid föregår döden.

Besök filmens blogg och följ hur filmen växte fram under två år.

Dagens bokbeställning: Husmanskonst

Det blev ännu en kokbok från årets bok-REA under de sista dagarna med rea-på-rea-priser. Hos Bokus beställde jag Leif Mannerströms Husmanskonst för 119 kronor. Jag har en längre tid tänkt köpa boken, men aldrig kommit till skott. Efter att ha läst Anders Paulruds recension i Aftonbladet blev det nu äntligen av. Han skriver:

"Jag har hundratals kokböcker, vackra saker, de flesta med toscanska tomater i motljus och hela skiten, som jag aldrig använder. Basen i mitt kök är tre kokböcker: Bonniers kokbok, Vår kokbok och Tore Vretmans Svensk Husmanskost. Nu utökas detta lilla exklusiva bibliotek med en fjärde bok. Man får tacka Leif Mannerström för maten."

Priserna för bokrean gäller till och med den 31 mars 2012 eller så långt lagret räcker. Om du har MedMera-kort kostar boken endast 99 kronor. Alla kan få frakten gratis om man vill vänta några extra dagar på boken.

Magnus Betnér om Gud



Magnus Betnér om Gud. Ur Tal till nationen (DVD)

Kortfilm: Guden



En film från 2003 av Konstantin Bronzit Han debuterade 1988 och har senare gjort dessa filmer Sedan 1999 är han verksam hos Melnitsa Animation Studio i St. Petersburg.

Animerad kortfilm: Dans la tete (I huvudet)



En film från 2008 av Grégory Damour, Maxime Entringer, Anthony Gilles och Alan Sellier.

Det avgörande är inte att man dör, utan hur man dör. Besök filmens hemsida

lördag 24 mars 2012

Kortfilm: Under there



En kortfilm från 2007 av Jeremy Dylan Lanni: Under there. Filmen ingår i Svartens kortfilmsfestival under etiketten Tema: Religion

Svartens kortfilmsfestival - Tema: Religion

Adam och Gud

När jag någon gång på 90-talet fick band 8 av Nationalencyklopedin var Gud det första ordet jag slog upp. Artikeln inleds så här:

"Gud, något övernaturligt med avgörande inflytande över tillvaron i olika religioner och trosföreställningar. I alla kända kulturer har människor trott att det finns en Gud eller flera gudar."

Så det där med gud eller gudar och religion har tydligen alltid varit något centralt i mänsklighetens historia, oavsett vilka uttryck det tagit sig. Så är det än i denna dag. Själv tillhör jag definitivt dem som ägnar en del tid åt att grunna över det här med religion och gud, något som även fått utrymme här på bloggen. Och nu kommer det mer. Jag har nämligen bestämt mig för att skapa en underavdelning på min kortfilmsfestival - Tema: Religion. Jag har redan samlat på mig ett antal filmer som jag i relativt snabb takt kommer att lägga ut på bloggen.

Religion är, för att ännu en gång citera NE, "en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition." Så räkna med att det blir högt i tak när det gäller urvalet av filmer. Ni kommer att hitta filmerna genom att klicka på korfilmsfestivalikonen i kolumnen eller genom inläggsetiketten Tema: Religion

Hieronymus Bosch: De sju dödssynderna



De sju dödsynderna, en målning av Hieronymus Bosch (cirka 1450-1516) Enligt uppgifter på nätet skall målningen finnas hos Pradomuseet i Madrid, men när jag söker på deras hemsida hittar jag den inte. I vilket fall, rekommenderar jag den interaktiva virtuella rundvandringen för att se utställningen The Hermitage in the Prado som avslutas i morgon.

Se även en power point presentation av målningen.

Hustomten (originaltitel: Lutins)



Lutins är en film från 2010 av Etienne Abelé, Lucie Gardes, Yoann Gueret och Solène Planas. Lutin är i fransk folktro en motsvarighet till den svenska hustomten, som finns på varje gård men sällan syns. Den är snäll och hjälpsam om den behandlas väl, men om man försummar honom kan man råka riktigt illa ut. Se även en making of...

fredag 23 mars 2012

Uppsala i går - den varmaste uppmätta marsdagen

Celsiushuset på Svartbäcksgatan 7-11 i Uppsala.

Gårdagen var en historisk dag i Uppsala, om man får tro meteorologen i Aktuellts väderleksrapport - och det får man väl göra i detta fall när han har facit i hand. I går hade vi nämligen den högsta temperatur som någonsin uppmätts i staden under mars månad, +19 grader Det finns temperaturer uppmätta i Uppsala sedan 1722, så det var således den varmaste marsdagen på minst 290 år. Tänk vad mycket fantastiska saker man får vara med om i livet.

I detta sammanhang är det oundvikligt att inte sända en tanke till uppsalabon Anders Celsius (1701-1744), upphovsmannen till celsiusskalan, den hundragradiga termometerskalan. De tre nedersta våningarna på hans observatorium finns fortfarande kvar och ligger mitt på gågatan utanför S:t Per-gallerian

Se en video om Anders Celsius termometer.

Ett sömnigt inlägg om vårtrötthet

V%C3%A5rdepression%20och%20v%C3%A5rtr%C3%B6tthet%20drabbar%20miljoner

Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi, lär oss tolka kroppens signaler.

Jag har varit extremt trött under den senaste tiden. Hur mycket jag än sover är jag lika trött när jag vaknar och jag orkar inte göra någonting, vilket också har märkts i antalet inlägg här på bloggen. Inte ens matlagning, som jag älskar att hålla på med, har roat mig. Istället har jag tömt frysen på all färdiglagad mat jag tidigare gjort i ordning. Så här vill jag inte ha det. Det är inte första gången jag upplever detta vid denna tid på året och jag vet att det kommer att fortsätta ytterligare några veckor.

Som alla redan förstått handlar det om vårtrötthet. Kanske till och med om en lättare vårdepression, men någon medicinering har jag aldrig känt behov av. Vad kan jag då göra? Enligt experterna behöver jag mest av allt ljus, mycket ljus. Och ljus, det är precis vad jag inte får. När man, som jag, har ständigt nattarbete går man och lägger sig på morgonen/förmiddagen och vaknar sent på eftermiddagen. Eftersom jag är så trött sover jag längre än vanligt på dagarna och går i ännu större utsträckning miste om det jag mest behöver. Moment 22

Det finns en hel del att läsa om vårtrötthet och vårdepression, men jag nöjer mig med att länka till två artiklar från mars 1998 av Aftonbladets medicinske reporter Caroline Hougner: Så kan du bota din vårtrötthet och Experternas tips gör dig piggare

onsdag 21 mars 2012

Reinfeldt ”nonchalant”, enligt riksdagsledamot (sd)


Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder tar på sig martyrskapets törnekrona och anklagar statsminister Reinfeldt för att behandla SD:are i riksdagen ”nonchalant”.

Källa: Svenska Dagbladet

tisdag 20 mars 2012

Mot Östersund


...men inte ännu. Jag har bara bokat tågbiljett och rum på mitt favoritpensionat. Otroligt låga priser hos SJ om man bokar biljetter i god tid. 1 klass biljett för de hundra milen tur och retur kostade endast 696 kronor. Vill man resa 2 klass kan man komma undan med ynka 190 kronor. Längtar efter att få träffa släkt och vänner igen. Att glida in på Sir Winston och dricka deras Sir Winston Indian pale ale, bryggt av Jämtlands bryggeri, tänker jag heller inte missa.

Tills det blir dags att åka lyssnar jag på sången Mitt älskade Östersund med Nick Borgen.

lördag 17 mars 2012

17 mars: Saint Patrick's Day - Irlands nationaldag

Skål på er! Själv jobbar jag.
(...och tack till Pitcher's i Uppsala för Guinness-presenterna)



Pastorn och historiken Stephen Mansfield presenterar sin bok The search for God and Guinness

Varför världen blivit mindre våldsam


Jag hade ingen aning om vem Steven Pinker var förrän i natt, då jag tittade in hos Don Christos värld och läste om Pinkers bok The better angels of our nature: Why violence has declined I den använder denne psykologiprofessor vid Harvard över 800 sidor för att visa att världen blivit mindre våldsam (Fan tro't, sa Relling) och varför.

Jag blev mycket intresserad och gjorde naturligtvis mina sökningar på nätet. Läste till min förvåning, och stora besvikelse, att han i torsdags besökt Uppsala och hållit en föreläsning med utgångspunkt från boken. Det hade jag således totalt missat. Men besvikelsen vändes snabbt till glädje när jag upptäckte att hela föreläsningen (40 minuter), med inledningar och åtföljande paneldiskussion fördelat på tre videos, fanns utlagd på universitetets webb-tv Ni som föredrar en light-version kan ovan se hans föreläsning hos TED från mars 2007.

I går var Pinker gäst hos Skavlan Programmet finns tillgängligt på nätet till och med 15 april 2012.

torsdag 15 mars 2012

Radiodokumentär SR P1: Madonnan och skökan



Jag har alldeles nyss lyssnat på radiodokumentären Madonnan och skökan av Mia Blomgren. Programmet blev vinnare av Dokumentärfestivalen Tempos radiopris 2012. Juryns motivering löd:

"Mia Blomgren har med sin personliga stil återigen klivit över tröskeln till ett hem någonstans i Sverige, mött en människa och fått oss att häpna. I Madonnan och skökan möter vi 70-åriga Helena som prostituerat sig i årtionden. Ramverket är enkelt: En småputtrig vardag i ett radhus, egensinniga detaljer och programmakaren som nyfiket och envist frågar och frågar. Resultatet: I Madonnan och skökan får lyssnaren syn på sina egna fördomar och kontakt med den ljuva känslan av att varje människas liv är unikt - det som radiomediet uppnår när det är som allra bäst."

Recension i Svenska Dagbladet: Respektfull bild av prostituerad

Lyssna: P1 DOK Madonnan och skökan av Mia Blomgren

Hasse Andersson: Änglahund



Jag kom att tänka på den här sången i går när jag såg en video med en känd/ökänd (stryk det ord ni ej önskar) svensk muslim som svarar på frågor om islam Enligt honom var det förbjudet, haram, att ha hund som sällskapsdjur här på jorden, så jag antar att han anser det helt otänkbart att man får ta hunden med sig in i himlen. Eller?

Maten som dödar


Det var bara knappt tre månader sedan jag länkade till den här videon med Jamie Oliver, men jag tycker den är värd en mer framträdande plats på bloggen. Videon är textad på 45 språk.

onsdag 14 mars 2012

Ingen öl till nazister


Sommaren 2010 blev en bartender på en krog i bayerska Regensburg svårt misshandlad av en grupp nynazister. Det blev början till motståndsrörelsen "Keine Bedienung für Nazis" (Ingen betjäning för nazister), som snabbt har fått spridning till utskänkningsställen över hela Tyskland. Besök bloggen Don Christos värld för att läsa mer.

Ändlöst avsked



Reklam- och kortfilmer är jag fascinerad utav. Det är filmens motsvarighet till litteraturens kärnlyrik och noveller. Denna känslosamma kortfilm är i själva verket en relativt lång reklamfilm för det indiska telekombolaget Airtel, som uppmanar oss att ständigt hålla kontakt med våra nära och kära.

tisdag 13 mars 2012

Eurovision song contest 2012 - Mandinga: Zaleilah



Video med Mandinga inspelad i Dubai och Abu Dhabi.

Jag har sedan barnsben alltid hållit på underdogs. Ni vet, de som alla tror är givna förlorare. "Du har inte en chans - ta den!", är mitt motto. När det nu visade sig att Rysslands bidrag till Eurovision song contest 2012 är en av storfavoriterna bland spelbolagen - just nu tvåa efter svenska Loreen - så måste jag naturligtvis leta upp en ny favorit.

Det var stundtals direkt plågsamt att lyssna på bidragen. Inte direkt den musik jag föredrar att lyssna på, för att uttrycka mig försiktigt. Men efter att ha lyssnat på en snutt här och där bestämnde jag mig för att hålla tummarna för Rumäniens bidrag: Zaleilah med gruppen Mandinga och sångerskan Elena. En riktigt bra danslåt med ett stadigt beat, influenser från latinamerikanska rytmer och ett härligt dragspel. Gruppen har besökt Kuba och haft flera mycket framstående kubanska musiker som läromästare. Att låten ligger som nummer sjutton på spelbolagens rankinglistor gör att den kvalificerar sig som min underdog.

Al Jazeera om Syrien - Songs of defiance



Se programmet hos Al Jazeera English: Live Stream eller Al Jazeera English/Livestation

Sändningstider:

Onsdag 14 mars: 01.30 Doha, 22.30 GMT
Torsdag 15 mars: 12.30 Doha, 09.30 GMT
Fredag 16 mars: 06.30 Doha, 03.30 GMT
Lördag 17 mars: 19.30 Doha, 16.30 GMT
Söndag 18 mars: 01.30 Doha, 22.30 GMT
Måndag 19 mars: 12.30 Doha, 09.30 GMT
Tisdag 20 mars: 06.30 Doha, 03.30 GMT
Onsdag 21 mars: 19.30 Doha, 16.30 GMT

Sverige: GMT +1 timme. Världsklocka/Doha, Qatar

måndag 12 mars 2012

Animerad kortfilm: Come again in spring



En film från 2007 av Belinda Oldford efter en berättelse av Richard Kennedy.

Döden besöker en gammal man. Han måste gräva djupt i minnet för att säkra mer tid för sig själv och kunna mata fåglarna igen till våren. Har han kraft att finna de svar han behöver för att beveka Döden?

Bloggjubileum


I går publicerade jag inlägg nummer 4 000 på bloggen. Det blir i genomsnitt närmare två (1,85) inlägg om dagen under sex år. Det måste jag uppmärksamma på något sätt. Eftersom jag arbetar i kväll så hoppar jag över champagnen och den ryska kaviaren. I stället återpublicerar jag bloggens allra första inlägg, som ursprungligen var tre separata inlägg som hörde ihop. Kanske minns jag fel, men jag tror att det bara var möjligt med en bild per inlägg på den tiden. Eller också visste jag inte hur man lade in fler bilder. Det var då det. En gång för länge, länge sedan.

På den tiden var skapandet av serietidningar ett komplicerat och tidsödande konsthantverk som flera personer var involverade i. I dag tillverkas de med datorer. Så detta är något av en betraktelse över ett konsthantverk på utdöende. Känn historiens vingslag. Själv njuter jag över det ökade samlarvärdet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

En serietidningssida blir till...

The Darkness nr. 8, sidan 16 
(Vol. 2, 2004)


Romano Molenaar gör teckningarna
till en berättelse av Paul Jenkins

















...bläckning

Kevin Conrad fixar bläckbearbetningen.


















...färg och bokstäver

Matt Milla lägger på färg och
Dreamer Design´s gör texten.

Färdig!

lördag 10 mars 2012

Eurovision song contest 2012: Buranovskiye Babushki



Oavsett vem/vilka som vinner kvällens svenska Melodifestival så är den/de chanslös mot Rysslands bidrag. Jag tror, på fullt allvar, att detta är en möjlig vinnare av Eurovision song contest 2012 Inte? Kolla in aktuella odds hos spelbolagen.

Försäljningsfiasko för Starbreezes spel Syndicate


Dataspelsutvecklaren Starbreeze släppte sitt senaste spel Syndicate i USA den 21 februari. Under de fyra första dagarna sålde spelet endast 34 000 exemplar, enligt statistik från NPD som återges av Joystiq Det kan inte betecknas som något annat än ett stort fiasko. Nu är det sagt.

Toppsäljare i USA 29 januari - 25 februari:

1. Call of Duty: Modern Warfare 3 (360, PS3, Wii, PC)
2. Final Fantasy XIII-2 (PS3, 360)
3. UFC Undisputed 3 (360, PS3)
4. Kingdoms of Amalur: Reckoning (360, PS3, PC)
5. Just Dance 3 (Wii, 360, PS3)
6. NBA 2K12 (360, PS3, PSP, Wii, PC, PS2)
7. SoulCalibur 5 (360, PS3)
8. Elder Scrolls V: Skyrim (360, PS3, PC)
9. Twisted Metal 2012 (PS3)
10. Battlefield 3 (360, PS3, PC)

Rosengård i Malmö: Assimilation No, Integration Yes


Trailer för dokumentärfilmen Assimilation No, Integration Yes Se hela filmen

När jag i går läste om filmregissören Sharmeen Obaid-Chinoy, vars film Saving face nyligen belönades med en Oscar, upptäckte jag att det var hon som 2006 gjorde filmen Assimilation No, Integration Yes om Rosengård i Malmö. Den lade jag ut på bloggen för drygt tre år sedan, men jag tycker det kan vara lämpligt med en repris i bättre kvalité. På förekommen anledning, så att säga.

Se även Sharmeens film från 2005 om kvinnor i Saudiarabien, Women of the Holy Kingdom

fredag 9 mars 2012

Oscar-belönad dokumentär 2012: Saving face



Sharmeen Obaid-Chinoy och Daniel Junge har regisserat den Oscar-vinnande dokumentärfilmen Saving face, som behandlar syraangrepp mot kvinnor i Pakistan. Enligt filmens hemsida utsätts varje år minst 100 personer, de allra flesta kvinnor, för angrepp med syror. Men mörkertalet är stort och förmodligen drabbas ännu fler. Förövaren är ofta kvinnans man eller någon annan närstående till offret. Med liten eller ingen tillgång till rekonstruktiv plastikkirurgi blir de överlevande offren svårt fysiskt och känslomässigt skadade, medan förövarna kommer undan ostraffade eller med mycket milda domar.

De muslimska tidskrifterna Emel och Illume har båda artiklar om filmen.

torsdag 8 mars 2012

Shiamuslimer i Sverige



I första avsnittet i programserien Från Sverige till himlen får vi lära oss lite om shiamuslimer

Nationalencyklopedin: Kunskapsjakten

Ghanas självständighetsdag den 6 mars glömde jag att uppmärksamma, så för att kompensera det (hrm) "glömmer" jag i dag även internationella kvinnodagen. Förresten, för oss riktiga män är det kvinnodag 365 dagar om året. I år till och med 366.

Nu över till något helt annat. Nämligen:

Kunskapsjakten hos Nationalencyklopedin Jag upptäckte sidan framåt morgontimmarna i dag och blev helt fast. "Kunskapsjakten är Sveriges största allmänbildande frågespel. I den stora jakten på kunskap kan du testa dig själv inom alla möjliga områden", påstår de. Och det får jag väl tro på då. Kul är det och vansinnigt vanebildande tycks det också vara. Du kan välja svårighetsgrad på tre nivåer, konstruera ditt eget spel genom att välja frågor i olika ämnen och även utmana någon kompis. Mer än så behöver du inte veta. Det är bara att sätta i gång. Eventuella frågetecken rätas snabbt ut.

En kul grej är att svaren jämförs i procent med hur andra tävlanden har svarat. Ibland blir man minst sagt häpen över svaren. Jag hoppas det handlar om rena plojsvaren från de tävlande, om inte, finns det anledning att känna djup oro för svenskarnas allmänbildning. Några exempel:

Klicka på bilderna för större format
98 procent har svarat tvättbjörn.

Bild på Maria W. 92 procent har svarat Anna Lindh.

72 procent har svarat senilpraktik.

onsdag 7 mars 2012

Evelyn Turrentine-Agee: God did it



Evelyn Turrentine-Agee från 3xDVD-boxen Gospel Legends, som tyvärr är slutsåld. Men om ni går in på YouTube och söker på boxens titel så hittar ni mängder med videos från den. Enjoy!

måndag 5 mars 2012

Påskkravallerna i Gamla Uppsala 1943

Det så kallade Bollhusmötet 1939, då Uppsala studentkår antog en protest mot invandringen av judiska akademiker, och de tyska nazisternas stora intresse för det rasbiologiska institutet vid Uppsala universitet, är relativt kända företeelser som bidragit till att Uppsala för många kommit att framstå som ett starkt fäste för nazistsympatisörer före och under andra världskriget. Att den i Uppsala verksamme Carl von Linné redan på 1700-talet gav det rasistiska tänkandet en vetenskaplig plattform har inte gjort saken bättre. Men hur förhöll det sig egentligen med nazifieringen av Uppsalas akademiker och den övriga befolkningen?

Den 18 februari öppnade Upplandsmuseet utställningen Skuggor och ljus, som pågår året ut. Som utställningens namn antyder var stödet för de nazistiska strömningarna inte alls entydigt. Långt där ifrån. Museet skriver i presentationen av utställningen:

"Uppsala skildras ibland som en lärdomsstad där många accepterade rönen från det rasbiologiska institutet, att de var tyskvänliga och ibland också övertygade nazister. När det gäller dragningen åt nazism kan det konstateras att Uppsala hade betydligt färre aktiva nazister än någon annan universitetsort.

Verkligheten berättar också om en annan sida av staden. En historia som är ljus och som inte får falla i glömska. Invånarna i Uppsala reste ett betydande motstånd mot nationalism, nazism och antisemitism. De startade ett judiskt pojkhem, tog emot norska flyktingar, de demonstrerade mot och visade avsky för den inhemska nazismen.
"



Under påskhelgen 1943 samlades ett 40-tal anhängare till nazistpartiet Svensk socialistisk samling (som hade sin partilokal i en före detta bordell på Dragarbrunnsgatan 59) och det fascistiska Svensk Opposition vid kullarna i Gamla Uppsala. De fredliga motdemonstranterna uppgick till mellan 2000 och 4000 personer. Efter en signal från nazisten Otto Hallberg attackerades motdemonstranterna av Statspolisens ordningsavdelning från Stockholm som vid denna tidpunkt bestod av cirka 80 procent nazister och fascister.

Se en längre video som utförligare beskriver händelsen.

Utdrag ur en av de artiklar som publicerades i tidningen Se i anslutning till bildreportaget nedan:

"Det är alltid så med totalitära oppositionsgrupper i demokratiska länder. De ropar att allt är på tok och måste ändras efter deras egen smak, men samtidigt är de mycket känsliga för folkreaktioner olik deras egna åsikter. Då anropas genast demokratien om hjälp: »Vad nu? Lever vi inte i ett fritt land där var och en har rätt att ha sin egen åsikt och uttala den öppet? Kan detta kallas frihet?» Därefter anropar man det demokratiska samhället om beskydd! Och demokratien är t. o. m. så hygglig att den ger sitt beskydd i form av blanka polissablar!"


Samma dag som Upplandsmuseet öppnade sin utställning hade Uppsala Stadsteater premiär på föreställningen 4 dagar i april, som handlar om nazisternas så kallade riksfältläger i Gamla Uppsala. Manusförfattaren Magnus Alkarp, filosofie doktor i arkeologi och historia, berättar om föreställningen och händelsen i ett dokumt som ni hittar på Stadsteaterns hemsida under rubriken "Bonusmaterial". Om antalet nazister i Uppsala och vid universitetet säger han:

"1943 räknade Uppsalakriminalen med 8 nazister vid universitetet och 40 i hela staden Uppsala. (Kan jämföras med 890 i Lund och 788 i Stockholm). I SS arkivet i Berlin uppges att Uppsala var att betrakta som ett antinazistiskt motståndsfäste. »Det är utsiktslöst att värva studenter i Uppsala«, skrev Peter Paulsen, professor i arkeologi och SS-Ahnenerbes expert på Sverige."

I anknytning till föreställningen hålls föreläsningar på Stadsteatern och Upplandsmuseet. I skrivande stund finns biljetter kvar till tolv kommande föreställningar, den sista spelas 27 april - dagen efter påskkravallerna vid Uppsala högar för 69 år sedan.

söndag 4 mars 2012

Kodjo Akakpo - den vänlige busschauffören

Den filosofiskt lagde  busschauffören Amos Makajula i Uppsala blev 2009 vald till Årets Upplänning I en intervju med Upsala Nya Tidning (UNT), där han beskrivs som "mannen med det stora leendet och de vänliga orden", sa han:

- Jag säger ofta att alla mina resenärer är VIP. Att de är viktiga för mig, oavsett vilka de är. Om jag stannar och väntar in någon som springer till bussen och de tackar mig för att jag inte åkte i väg brukar jag säga: "jag var tvungen att göra det, för du är viktig".

I lördagens Östersundsposten (ÖP) finns en artikel om Kodjo Akakpo (se bild), en man som har mycket gemensamt med Amos. De har båda sina rötter i Afrika, Kodjo i Ghana och Amos i Tanzania. Och de är båda busschaufförer. Men likheterna slutar inte där. Båda har också engagerat sig i arbetet för de mindre lyckligt lottade i världen. Amos arbetar för Uppsalas hemlösa och Kodjo driver i samarbete med Stadsbussarna i Östersund välgörenhetsorganisationen Kodjo's Charity Foundation, som hjälper till med att färdigställa skol- och sanitetsbyggnader för barn i Ghana.

De som är boxningsintresserade, och lite till åren komna, kanske känner till att Kodjo åren 1990-1992 tog hem tre SM-guld i lätt flugvikt för BK Älgen Det kan ni läsa mer om i artikeln Den boxande busschauffören

ÖP:s läsare utser sedan 1993 Årets Jämte. Enligt ÖP skall utmärkelsen gå till den eller de länsbor som under året varit ett gott exempel på optimism, framåtanda, stridbarhet, klurighet och alla andra goda egenskaper som präglar provinsens invånare. Vinnarens prispengar skall skänkas till välgörande ändamål. Det låter ju som om Kodjo är som klippt och skuren för utmärkelsen.

En god vän till mig i Östersund, som tipsade om artikeln i ÖP, skrev i ett e-brev:

"Jag brukar se Kodjo på stan ganska ofta och har även åkt buss med honom flera gånger. Han smittar med sitt vänliga leende så det håller i sig i flera veckor!"

Även ett leende är välgörenhet.

lördag 3 mars 2012

Animerad kortfilm: Jag är Olesya


En film av Olesya Saitov om en personlig resa och sökandet efter självidentifikation. En liten flicka upptäcker att hon står vid korsningen av tre kulturer och religioner: Judendom, islam och kristendom.

Animerad kortfilm: Madagascar, en resedagbok



Denna rikligt prisbelönade kortfilm (originaltitel: Madagascar, carnet de voyage) av Bastien Dubois var nominerad till en Oscar 2011. Filmen har formen av en resedagbok tillkommen under ett besök på ön Madagascar och skildrar ritualen Famadihana, "vända på benen", vilket avser de dödas skelett.

Se även en the making of-video.

Fru Gårman på auktion hos Tradera


Händelsen med de falska Fru Gårman-skyltarna som sattes upp i Uppsala har förmodligen de allra flesta läst om vid det här laget. Den icke godkända skylten beskrevs som en kvinna med toppiga bröst, kort kjol och spänst i steget. Varken Uppsala kommun eller skyltleverantören kunde förstå hur misstaget var möjligt. Men trafikskyltsansvarige i Uppsala kommun presenterade för en vecka sedan en teori i Upsala Nya Tidning om hur det kunde bli så fel. Boven i dramat tycks vara gatuchefen i Hässleholm, som piffade upp den Fru Gårman som kommunens skylttillverkare ritat. Det här uppmärksammades 2007 av bland annat Expressen Vägverket gjorde dock tummen ner för skylten som redan hade tillverkats och det är alltså dessa som tros ha levererats till Uppsala av misstag.

Nu ska Uppsala kommun auktionera ut de falska skyltarna på Tradera Auktionen börjar den 5 mars och pengarna ska enligt UNT användas till ett projekt för att öka trafiksäkerheten för barn. Tillverkningskostnaden för en skylt är 800 kronor, men räkna med ett betydligt högre pris om ni vill bli ägare till en falsk Fru Gårman. Intresset är nämligen mycket stort. De mest lästa artiklarna hos unt.se brukar ha 2000-3000 klick, artikeln om Fru Gårman hade 5 391 visningar på en dag. Tidningens omröstning bland läsarna visar också entydigt vilken av skyltarna, den godkända eller den falska, som står högst i kurs.

fredag 2 mars 2012

JibJabs skandalfilm om Saint Patrick's Day

Personalize funny videos and birthday eCards at JibJab!

Det är först den 17 mars som Saint Patrick's Day infaller. Anledning till att jag publicerar denna film i dag är för att påvisa JibJabs skandalösa okunnighet om firandet av Irlands nationaldag. Nå, kära besökare, vad är det i denna film som är så åt helvete fel?

Nitza, du får inte svara. Det var nämligen du som gjorde mig uppmärksam på denna skandalfilm.

torsdag 1 mars 2012

Ryan - Oscar-vinnande animerad kortfilm



Den Oscar-belönade animerade kortfilmen Ryan från 2004 är Chris Landreths hyllning till den kanadensiske konstnären och animatören Ryan Larkin (1943-2007) Se även Ryan Larkins filmer

Klicka nedan vid "Etiketter" för att se några av mina favoritfilmer. Det finns alltid omkring tio kortfilmer samlade under etiketten "Svartens kortfilmsfestival" och de byts ut lite då och då.