tisdag 31 juli 2012

Rwandas OS-trupp varmt mottagna i England



Bortom mediernas uppmärksamhet och stora rubriker lever de olympiska tankarna om fair play, fred, förbrödring, självförverkligande och hälsa i småstaden Bury St Edmunds i Suffolk, England. Stadens invånare har tagit emot Rwandas lilla OS-trupp med öppna armar och varit deras värdar under uppladdningen inför de olympiska spelen. De har även samlat ihop närmare 180 000 kronor till sportutrustning åt skolorna i Rwanda.

- Att verkligen få höra och lära sig om Rwanda och deras kultur är verkligen speciellt för oss, säger en av stadens lärare.

fredag 27 juli 2012

DN: "Vanliga svenssons" köper Iman Aldebes kläder

Foto: Jessica Bentsen / DN

Stor artikel om Iman Aldebe i DN. Nära 80 procent av hennes kunder är ”vanliga svenssons”.

– De vill bara ha outfiten och tycker att det är coolt med mina muslimskinspirerade kläder. Jag fick ett roligt mejl av en kvinna som skrev att hon älskar mina plagg och frågade om jag har något som passar en rödhårig 50-årig dam.

London OS 2012: Invigningen



Ring Ring Ringa ur filmen Slumdog Millionaire (2008)

Time Magazine har kallat A R Rahman för "världens mest framstående och produktiva filmkompositör". Han är även sångare, multiinstrumentalist, överöst med mängder av utmärkelser och har under de senaste 20 åren sålt 300 miljoner skivor. Rahman skrev musiken till filmen Slumdog Millionaire, som hade Danny Boyle till regissör. Den nominerades 2009 till tio Oscars och fick åtta, samt sju BAFTA priser, som är den brittiska motsvarigheten till Oscar.

Inför olympiska spelens invigningsceremoni i dag har Rahman och Boyle åter samarbetat och kommer att presentera ett skådespel till nykomponerad musik av Rahman. Hemlighetsmakeriet är stort, men Rahman har sagt att det är en sång på punjabi för att fira det indiska inflytandet i Storbritannien.

Se även A.R. Rahman’s Punjabi track will rock the olympics opening ceremony Elan

Uppdaterat 2012-07-28 11:33:

torsdag 26 juli 2012

Upplev ramadan


Yuna - Live



Jisses. Det var ju över tre veckor sedan jag hade något inlägg om Yuna Med andra ord: Nu är det dags igen. Och vilken tur jag har. I går laddade den amerikanska radiostationen KCRW upp en halvtimmes video med henne. Musik och intervju, där hon får svara på samma frågor som hon svarat på så många gånger tidigare under sin nyligen avslutade USA turné. Hon nämner bland annat att svenska The Cardigans är en av hennes favoriter.

Tidigare i dag landade hon i Paris där hon ger en konsert i kväll. Ni kan följa henne på Twitter, hon twittrar ofta och gärna med mycket bilder.

Bilder från ramadan 2012

Foto: Shakil Adil/Associated Press

På ramadans första dag ber en pakistansk pojke i en moské i Karachi. Fruktfaten har donerats till moskébesökare som kommer för att bryta fastan. Se samtliga 41 bilder i stort format

tisdag 24 juli 2012

Anonym organisation bakom "Save Maryam"



Att islam är den snabbast växande religionen i världen har jag ofta hört under de senaste åren. Men att Indonesien med sina över 200 miljoner muslimer sakta är på väg att avislamiseras var en nyhet för mig. Om man nu kan tro på denna video som är ett inslag i kampanjen Save Maryam Jag har inte lyckats få någon klarhet i vilka som står bakom kampanjen. Donerade pengar går till Mercy Mission UK, en organisation som ger ett mycket anonymt intryck.

Det är tydligen fler som önskar ytterligare information om organisationen. I går publicerades denna artikel i en malaysisk nättidning, efter att Mercy Mission använts som kanal för att distribuera insamlade pengar till krigsoffer i Sri Lanka. På organisationens hemsida står det att "our priority is to help Muslims live according to the true teachings of Islam". Sniff, sniff. Det luktar unket, tycker jag.

Gravida deltagare i olympiska spel


Nur Suryani Mohamed Taibi från Malaysia

I förra inlägget skrev jag om kondomer vid olympiska spel och om sambandet mellan sex och idrottsliga prestationer. Jag tänkte fortsätta på samma tema, men med en helt annan vinkling.

Om man glömt det där med kondom, eller annat preventivmedel, innan man ger sig av till OS och någon atletiskt kämpande spermie lyckats ta sig fram till ägget, så behöver det ändå inte betyda att loppet är kört för de gravida kvinnorna. Enligt mina källor har åtminstone fyra gravida idrottare deltagit i OS under årens lopp. Den första var en svenska vid namn Magda Julin, en konståkerska som vid vinterolympiaden i Antwerpen 1920 vann en guldmedalj när hon var gravid i tredje månaden. Hon dog 1990 vid 96 års ålder.

Tyskan Diana Sartor deltog i vinterolympiaden i Turin 2006 i den mycket farliga sporten skeleton, trots att hon var gravid i nionde veckan. Lyckligtvis gick allt bra vid tävlingarna. Kanadensiskan Kristie Moore, gravid i femte månaden, ingick i curlinglaget som tog en silvermedalj vid olympiaden i Vancouver 2010. Det var de svenska tjejerna i lag Norberg som tog hem guldet.

Oavsett hur det går för skytten Nur Suryani Mohamed Taibi från Malaysia vid årets OS i London, så kommer hon att sätta ett svårslaget olympiskt rekord i graviditet. Hon är nämligen gravid i åttonde månaden. Dessutom har hon skrivit in sig i de olympiska historieböckerna genom att vara den första kvinnan att representera Malaysia vid OS i skytte.


Magda Julin

Min dotter är gravid i sjunde månaden. Om hon som 11-åring hade lyssnade på mig, tränaren i Upsala IF och andra idrottskunniga personer, så hade chansen varit stor att hon deltagit vid årets OS på 100 meter. En drygt 80-årig idrottsledare, som tränat unga löpare i över 50 år, sa att hon var den största talang han någonsin sett. Att hon inte utvecklade den gåva hon fått har jag ännu inte kunnat smälta.

Olympiska spelen, kondomer och sex



Kan sex öka idrottsliga prestationer? Se resultatet av det vetenskapliga experimentet i videon.

Man kan ju undra över vad deltagarna i olympiska spelen i London kommer att ägna sig åt under den tid de lever innestängda i den olympiska byn, avskilda från nära och kära. Jag har naturligtvis ingen aning om det, men en liten misstanke har börjat gro. Vid OS i Sydney år 2000 delades det ut 70 000 kondomer till de aktiva idrottsutövarna. Efterfrågan var emellertid större än så och ytterligare 20 000 distribuerades. Grekerna hade lärt sig läxan och delade under OS i Aten 2004 ut 130 000 kondomer. Vid 2008 års OS i Beijing uppges det att 100 000 kondomer delades ut till de cirka 11 000 aktiva. Med dessa siffror som underlag har nu kondomtillverkaren Durex bestämt sig för att årets deltagare i OS har behov av 150 000 kondomer, vilket blir 15 kondomer per deltagare. Om vi utgår ifrån att endast hälften av deltagarna använder kondom under akten, blir det således 30 kondomer per person under en period på drygt två veckor. Snacka om atleter.

lördag 21 juli 2012

Dolly Parton: The Seeker



Dolly Parton sjunger The Seeker, som fanns med på albumet Dolly (1975), i en show från slutet av 80-talet. Text / Lyrics

Nu har jag ägnat mig åt en timmes frossande i gamla godbitar från några av countrymusikens allra största kvinnliga artister. Det började med en artikel om att countrylegenden Kitty Wells avled i måndags vid 92 års ålder, Countrymusikens genusrevolution. Kitty Wells gjorde plats för kvinnorna, och sedan rullade det på. Inte helt oväntat hamnade jag ganska snart hos Dolly Parton, en artist jag har stor respekt och beundran för. Hon är en fantastisk låtskrivare och sångerska, som vid flera tillfällen visat stort mod och civilkurage. När Yusuf Islam (som fyller 67 år i dag: Grattis!) 2004 vägrades inresa till USA var hon en av de mycket få som offentligt vågade ta honom i försvar. Hon sa: "Han är en ädel man. Det har skrivits mycket negativt om honom den senaste tiden, men jag tror han försöker rädda världen, inte förstöra den". Ett sådant uttalande tre år efter 9/11 kunde ha inneburit slutet på hennes långa och lysande karriär.



torsdag 19 juli 2012

När exakt börjar ramadan?


Det här klippet ur den kanadensiska tv-serien Little mosque on the prairie brukar jag alltid lägga upp strax före ramadan. Och frågan är alltid lika aktuell för världens muslimer år efter år, decennium efter decennium, sekel efter sekel.

YouTube startar ramadan-kanal


Internetanvändare i Mellanöstern och Nordafrika tittar i genomsnitt på 167 miljoner YouTube-videor per dag, vilket rankar regionen som den med de näst högsta antalet YouTube-besökare i världen. Det här har Tuben tagit fasta på och sänder under hela ramadan mer än 50 olika arabiskspråkiga tv-shower samma dag som de visats i arabisk tv. Kanalen beräknas var i full gång under dagen, men redan nu kan ni se presentationer av kommande program

Ramadan är inte bara big business för detaljhandeln, även för tv-bolagen är det julafton i 30 dagar. Mellanösterns största tv-bolag, MBC, drog förra året in 25 procent av 2011 års reklamintäkter under fastemånaden via sin populäraste kanal MBC1.

Källa: YouTube to launch online Ramadan TV The National (Förenade Arabemiraten)

Se ett inslag från Al Jazeera om tv-frosseriet under ramadan.

onsdag 18 juli 2012

Dokumentär: Kvinnofängelset i Kabul



Love Crimes of Kabul, en dokumentärfilm från 2010 av Tanaz Eshaghian (intervju). I fängelset Badum Bagh i Kabul, Afghanistan, sitter 125 kvinnor inlåsta, hälften av dem är dömda för olika moralbrott. Filmen följer tre av dessa unga kvinnor.

Ännu en vaknattt. Egentligen skulle jag ha jobbat i natt också, men började må väldigt dåligt när jag kom hem från arbetet igår morse. Kunde inte somna. Vid luchtid ringde jag och sjukanmälde mig, så de skulle ha eftermiddagen på sig att skaffa fram en vikarie. Somnade sedan vid femtiden på eftermiddagen, vaknade vid midnatt och mådde betydligt bättre. Fixade en snabb laxfilé med ris och tittade på den här dokumentären, vilket jag även tycker ni ska göra. En väl använd timme.

tisdag 17 juli 2012

SR P1: Sommar med Magdi Abdelhadi

Lyssna: Magdi Abdelhadi

Den Londonbaserade Mellanösternkorrespondenten Magdi Abdelhadi är född i Egypten och har bott i Sverige i 17 år. Under den "arabiska våren" rapporterade han för BBC, Guardian och Sveriges Radio. I programmet berättar han bland annat om sina erfarenheter från Egypten och Saudiarabien och om de saudiska wahhabiternas/salafiternas ökade inflytande i Egypten.

#älskaSverige


Jag älskar mitt Sverige by Ultima Thule on GroovesharkÖppna landskap by Ulf Lundell on Grooveshark

Den populäraste hashtaggen på Twitter just nu är #älskaSverige. I dagens ledare i Hallandsposten, De som inte förstår Sverige kan heller inte älska det, kan ni läsa varför hashtaggen kom till.

måndag 16 juli 2012

Ramadan - muslimernas matorgie



Detaljhandeln i Sverige räknar med att dra in cirka en miljard kronor extra under muslimernas fastemånaden ramadan, som i år börjar 20 juli, och den avslutande högtiden Eid al-fitr

– Ramadan är en jättestor högtid och handeln börjar bli alltmer medveten om att det finns pengar att tjäna. Ramadan handlar ju om mat och fest, inte enbart om fasta som är en gammal missuppfattning, sa Meta Troell, omvärldsbevakare på Svensk Handel, inför fjolårets ramadan.

En konsumentorganisation i Förenade Arabemiraten räknar med att matpriserna kommer att stiga med 25 procent i början av ramadan, skriver Gulf News En stor del av den mat som köps tycks dock hamna bland soporna. Det uppskattas att 500 ton mat slängs i Förenade Arabemiraten under ramadan. Enbart i emiratens näst största stad, Abu Dhabi, beräknas 50 ton gå till spillo, enligt BBC Miljösajten Green Prophet citerar en miljöexpert som hävdar att omkring 40 procent av den mat som inhandlas i Bahrain under fastemånaden går samma öde till mötes.

American Halal Company är ett företag som funnits i endast två år, men deras märke Saffron road har ökat explosionsartat. På mindre än två år har deras sortiment med halalprodukter ökat från 4 till 30 och under ramadan kommer de att vara tillgängliga i över 5000 amerikanska butiker. Under förra årets ramadan ökade deras försäljning med 300 procent. "Ramadan är som 30 Thanksgivings i rad", säger bolagets VD till San Francisco Chronicle

Svensk film: Ingen så fin som du



I går såg jag Källan tillsammans med min dotter. En film som jag av hela mitt hjärta rekommenderar er att se. Upsala Nya Tidnings recensent tyckte så här Efter filmen gick vi ut och käkade. Hon berättade att en kompis till henne, Erol Sahindal, varit med och gjort en film som heter Ingen så fin som du, som är inspelad här i Uppsala. Det tog ett tag innan jag begrep att det inte handlade om en fem minuters amatörfilm, utan om en professionell långfilm. Tydligen var det tänkt att den skulle haft premiär nu under sommaren, men så har det inte blivit. Trailern gör mig definitivt nyfiken. Så håll ögon och öron öppna.

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna under perioden 16 juni - 15 juli 2012.

1. Muslimer som bloggar - Länklista
2. Mina "fördomar" om muslimer
3. Restaurang Skeppet i Fyrisån, Uppsala
4. Räkmacka hos Pitcher's i Uppsala
5. Bra vibrationer: Massagestavar och hysteri
6. Illusioner
7. Anja Pärson: "Jag älskar dig, sa hon"
8. Gina Dirawi naken
9. Prinsessan på ärten vs Politiskt Inkorrekt
10. Ny egyptisk tv-kanal

söndag 15 juli 2012

Intervju med Jan Hjärpe



Den här intervjun har omkring ett år på nacken, men jag hade inte sett den tidigare och antar att det är fler som missat den. Hjärpe talar bland annat om sin bok Bilden av profeten Läs en recension av boken i Corren. Förresten, visste ni att Hjärpe är prästvigd? Det visste inte jag innan jag såg videon.

lördag 14 juli 2012

Fler flickor får utbildning i Afghanistan



I Herat, Afghanistans näst största stad, har allt fler flickor börjat i skolan. Distriktets ansvarige för utbildning kallar det en revolution. Men i en skola med närmare 1 300 flickor beräknas endast 30 avsluta sina studier, de flesta tas ur skolan av sina familjer när det nått puberteten.

För femtielfte gången på denna blogg väljer jag att åter citera Akram Nadwi:

"Att utestänga muslimska kvinnor från utbildning och religiös auktoritet är besläktat med den för-islamiska seden att begrava flickor levande. Jag säger till folk: Gud har gett flickor kvaliteter och potential. Om de inte får utveckla dem, om de inte ges möjligheter att studera och lära sig, är det i princip som att bli levande begravd."

Sommarlegend



En animerad berättelse om hur Mi'kmaqfolkets stora ande Glooscap skapade sommar och vinter.

fredag 13 juli 2012

Ny egyptisk tv-kanal



En ny tv-kanal i Egypten kommer att starta sina sändningar 20 juli, lagomt till den muslimska fastemånaden Ramandans början. Tv-kanalens namn är taget efter en av profeten Muhammeds hustrur, Mariya, som var en egyptisk kristen kopt och frigiven slav. Kanalen kommer att koncentrera sig på ämnesområdena religion och det äktenskapliga livet. Samtliga anställda (utom kameramännen, verkar det som), inklusive presentatörer, producenter, regissörer och korrespondenter, är kvinnor klädda i niqab, en heltäckande dräkt som endast lämnar ögonen synliga. Inga män tillåts medverka i tv-programmen, inte ens via telefonsamtal. Inbjudna gäster har att välja mellan att tillfälligt ta på sig en niqab eller få sitt ansikte visat suddigt under sändningen.

Kanalens kvinnliga chef, El-Sheikha Safaa Refai, vägrar uppge vem som finansierar verksamheten.

Källa: Ahram Online (Egypten)

OS London 2012: Boxningstjejer i Kabul



Channel 4 News rapporterar om boxningstjejerna i Kabul som siktar mot OS 2012.

När de olympiska spelen i London drar i gång om två veckor, är det också första gången som boxning för kvinnor finns med på programmet. I Afghanistans huvudstad Kabul har ett gäng tonårstjejer under extremt svåra förhållanden tränat med förhoppning om att ta sig till OS. Deras kamp går inte enbart ut på att besegra motståndaren i boxningsringen, det är även en kamp mot fördomar om kvinnor och en kamp för landets framtid. Dokumentärfilmaren Ariel Nasr har följt dem med kameran under ett år, vilket resulterade i filmen The boxing girls of Kabul (recension/trailer).

Se även en presentation av Ariel Nasrs pågående projekt, Buzkashi boys.

torsdag 12 juli 2012

Biopremiär i morgon: Källan

Filmen Källan (originaltiel: La source des femmes) har svensk premiär i morgon. Den var nominerad till Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Folkets Bio presenterar filmen så här:

"Sedan urminnes tider har kvinnorna i den lilla nordafrikanska byn släpat tunga vattenhinkar från källan högt uppe på berget. Att dra ner vatten till byn anser männen bara onödigt. Men för kvinnorna som dagligen måste ta sig fram i den brännande hettan och som gång på gång drabbas av missfall är gränsen nådd. De bestämmer sig för att ta till ett beprövat vapen: En kärleksstrejk."

Läs mer om filmen i pressmaterialet

Béla Fleck i Afrika



Ur dokumentärfilmen Throw down your heart (2008).

I tisdags framträdde Béla Fleck och Oumou Sangaré på Södra Teatern i Stockholm. Något jag tyvärr upptäckte först i går när jag såg en videointervju som SVT hade gjort med Sangaré. Hon är sedan slutet av 80-talet en av Malis största artister och är även känd för sin kamp för kvinnors rättigheter. Sangaré har gjort flera turnéer i Europa och USA och har framträtt bland annat tillsammans med Alicia Keys

Béla Fleck anses vara en av världens främsta banjospelare och har belönats med över tio Grammys i olika kategorier. Musikaliskt har han rört sig över ett brett fält, från folkmusik till jazz. Dokumentären Throw down your heart spelades in när Fleck reste runt i flera afrikanska länder för att söka efter banjons rötter.

tisdag 10 juli 2012

ESC 2013: Gina Dirawi självklar programledare


Expressen presenterade de hetaste kandidaterna för att leda nästa års Eurovision Song Contest i Malmö. Jag tycker Gina Dirawi är den självklara programledaren. Hon blev ju hela folkets lilla älskling när hon var med och ledde Melodifestivalen. Men naturligtvis borde hon även ha någon vid sin sida. Här vill jag faktiskt haka på rasistbloggen Avpixlats förslag och föreslå Cherin Awad, en mediavan och trevlig tjej med massor av humor. Då får hon dessutom ännu ett tillfälle att visa upp sin fantastiska självdesignade klänning och kanske ytterligare några egna kreationer. Således. Gina och Cherin. Självklart.

Vid profetens skägg

Av någon anledning började jag nu på morgonen fundera över uttrycket "vid profetens skägg". Svaret är bara en sökning bort, tänkte jag och skrev orden i sökrutan. Hamnade på denna sida där jag fick veta att SDS (Sydsvenska Dagbladet Snällposten grundad 1848, numera Sydsvenska Dagbladet) 1951 i nummer 125 på sidan 6 skrivit "Vid profetens skägg, sa araben (när han såg en skön kvinna)".

På samma webbsida stod det: "(svära) vid profetens skägg. SCHRODERUS Os. 2: 214 (1635)". Och vem var denne Schroderus? På en sida om svenska adelsvapen fick jag helt kort veta att "Ericus Benedicti Schroderus, född 1578; rektor i Nyköping 1604; egen boktryckare i Stockholm 1630-1645; förlade bl a Johannes Magnus Svenska historia; kungl translator och slottssekreterare; † 1647". Men informationen hos Riksarkivet var utförligare och riktigt intressant. Boktryckaren Schroderus' inflytande på fram för allt adelns och prästerskapets läsvanor var under en tid på 1600-talet betydande. Han hade fått ett bemyndigande att se till att "nyttiga böcker utkomma till undersåtarnas och särdeles ungdomens gagn". Trots att han inte fullt ut lyckades producera det antal böcker per år som han ålagts uppskattar Riksarkivet att han troligen stod för fler trycksidor än vad som under hela 1500-talet sammanlagt tryckts i Sverige. Genom sin omfattande bokutgivning, ofta översättningar från tyskan, fick Schroderus stor betydelse för utformningen av det svenska skriftspråket.

Schroderus' allra viktigaste utgåva anses vara Johannes Magnus' krönika, Historia de omnibus Gothorum Sveonomque regibus (Historia om alla göternas och svearnas konungar), som han översatte och gav ut 1620:

Svea och Götha crönika hvaruthinnan beskrifves, icke allena the inrikis konungars lefverne och namnkunnige bedriffter vthan och the vthländske göthers loflighe regimente och store mandom, som the på många ortar vthöfver vijda verlden, och särdeles vthi Hispanien och Italien bedrifvit hafve"

Johannes Magnus var Sveriges siste reelle katolske ärkebiskop och äldre bror till Olaus Magnus, (ni vet, han med Historia om de nordiska folken, utgiven första gången 1555). I dedikationen i Johannes Magnus' krönika uppger Schroderus' att kungen uppmanat honom att utge boken för att stärka den svenska självkänslan och påvisa att svenskarnas historia var betydligt äldre än många påstått. Om han lyckades med det vet jag inte, men enligt denna sida tycks historieskrivningen i krönikan vara något tveksam - för att uttrycka sig försiktigt:

"Det mest berömda avsnittet i krönikan är framställningen av den äldsta tiden, där Johannes med stor fantasi, beläsenhet och retorisk skicklighet framför den götiska historiesynen. Enligt denna uppfattning skulle de gotiska folkstammarna - de som invaderade och erövrade det romerska riket - en gång i historiens gryning ha utvandrat från Sverige. Göticismens talesmän ansåg sig dessutom kunna fastställa att dessa goter/götar var ättlingar till Noas sonson Magog; got och Magog var enligt dem samma ord."

Just, ja, profetens skägg skulle det handla om. Jorå, jag fortsatte mina sökningar, denna gång på engelska. Första sidan jag hamnade på var denna Där fick jag veta att profeten Muhammed vid en tidpunkt hade haft 14 gråa skäggstrån i skägget och att de sedan tydligen blivit fler. Då drog jag en djup suck och bestämde mig för att skriva lite om Schroderus istället. Vilket jag nu gjort.

måndag 9 juli 2012

Det våras för talibanerna?



Jag såg just ett kort reportage från Afghanistan som Al Jazeera lade upp på Tuben i dag. Det visar hur de afghanska militära styrkorna förbereder sig för att ta över ansvaret för säkerheten i landet. Då kom jag att tänka på dokumentären ovan, som spelades in i april. Där säger en fängslad talibanledare med ett självsäkert leende, att när de utländska trupperna lämnar Afghanistan tar talibanerna över landets huvudstaden Kabul inom 1-2 månader. I filmen intervjuas den afghanska parlamentsledamoten och kvinnorättsaktivisten Fawzia Koofi, som sagt att hon ämnar ställa upp i presidentvalet 2014.

BBC dokumentär: Science and Islam



Se även del 2 och del 3

Science and Islam består av tre dokumentärfilmer som första gången sändes av BBC i januari 2009. Avsnitten har underrubrikerna The language of science, The empire of reason och The power of doubt. Redan för ett par år sedan lade jag upp första delen på bloggen, men det var en video med usel bildkvalité och kunde endast ses i litet format. När jag nu hittade filmerna i betydligt högre upplösning tyckte jag det var läge att se dem igen. En utmärkt sysselsättning under en gråtrist sommardag.

söndag 8 juli 2012

Ettor på Tio i topp - Videolänkar



Se del 2 Svenskt tal, text på engelska.

Det här "projektet" - att presentera samtliga Tio i topp-ettor 1961-1974 på video - påbörjade jag för ett halvår sedan, men orken gick ur mig och har inte kommit tillbaka. Men. Efter moget övervägande bestämde jag mig ändå för att lägga upp denna långt ifrån färdiga sammanställning. Håll till godo.

14 oktober 1961 I'm gonna knock on your door/Eddie Hodges
11 november 1961 Hit the road Jack/Ray Charles
18 november 1961 Who put the bomp/The Viscounts
25 november 1961 Sånt är livet/Anita Lindblom
30 december 1961 Multiplication/Bobby Darin
6 januari 1962 Kenny Ball & his jazzmen
13 januari 1962 Multiplication/Bobby Darin
20 januari 1962 Let's twist again/Chubby Checker
3 februari 1962 Mexico/Bob Moore
10 februari 1962 Let's twist again/Chubby Checker
24 februari 1962 Happy José/Jack Ross
3 mars 1962 Walk on by/Leroy Van Dyke
31 mars 1962 Good luck charm/Elvis Presley
14 april 1962 Chattanooga Choo Choo/Floyd Cramer
19 maj 1962 Good luck charm/Elvis Presley
26 maj 1962 Lesson one/Russ Conway
16 juni 1962 Caterina/Perry Como
23 juni 1962 Luffarvisa/Sven-Ingvars
30 juni 1962 Do you want to dance/Cliff Richard & The Shadows
7 juli 1962 Ginny come lately/Brian Hyland
14 juli 1962 Can't stop loving you/Ray Charles
28 juli 1962 Speedy Gonzales/Pat Boone
8 september 1962 Dear one/Larry Finnegan
29 september 1962 The Loco-Motion/Little Eva
13 oktober 1962 Surfin' safari/The Beach Boys
27 oktober 1962 Twist a Saint-Tropez/Les Chats Sauvages
3 november 1962 Let's dance/Chris Montez
24 november 1962 Be-Bop-A-Lula/Gene Vincent
1 december 1962 Murder she says/Ron Goodwin
8 december 1962 Bobby's girl/Marcie Blane
22 december 1962 Return to sender/Elvis Presley
12 januari 1963 Stand up/Michael Cox
26 januari 1963 Bachelor boy/Cliff Richard & The Shadows
9 februari 1963 I saw Linda yesterday/Dickey Lee
16 mars 1963 Hey, Paula/Paul & Paula
30 mars 1963 Blame it on the Bossa Nova/Eydie Gormé
20 april 1963 Greenback dollar/The Kingston Trio
27 april 1963 Cupboard love/John Leyton
4 maj 1963 How do you do it/Gerry and the Pacemakers
18 maj 1963 Joshua fit the battle/Elvis Presley
25 maj 1963 Sandy/Dion
8 juni 1963 Lucky lips/Cliff Richard & The Shadows
13 juli 1963 Little band of gold/James Gilreath
20 juli 1963 Devil in disguise/Elvis Presley
14 september 1963 Just like Eddie/Heinz
21 september 1963 Cotton fields/Ace Cannon
28 september 1963 L'Amour S'en va/Francoise Hardy
5 oktober 1963 My whole world is falling down/Brenda Lee
19 oktober 1963 Detroit City/Bobby Bare
26 oktober 1963 If I had a hammer/Trini López
2 november 1963 Detroit City/Bobby Bare
9 november 1963 She loves you/The Beatles
14 december 1963 Diggety Doggety/The Streaplers
21 december 1963 She loves you/The Beatles
21 december 1963 I want to hold your hand/The Beatles
1 februari 1964 Hippy Hippy shake/The Swinging Blue Jeans
8 februari 1964 Surfin bird/The Trashmen
15 februari 1964 All my loving/The Beatles
21 mars 1964 Can´t buy me love/The Beatles
28 mars 1964 Bonnie B/Jerry Lee Lewis
4 april 1964 Can´t buy me love/The Beatles
18 april 1964 California sun/The Rivieras
2 maj 1964 Suspicion/Terry Stafford
16 maj 1964 My boy lollipop/Millie
23 maj 1964 Don't throw your love away/The Searchers
13 juni 1964 Tennessee Waltz/Alma Cogan
8 augusti 1964 Ain´t she sweet/The Beatles
15 augusti 1964 Do Wah Diddy/Manfred Mann
12 september 1964 A Hard Day´s Night/The Beatles
19 september 1964 Have I the right/The Honeycombs
26 september 1964 A hard day´s night/The Beatles
30 oktober 1964 Oh, pretty women/Roy Orbinson
10 oktober 1964 I should have known better/The Beatles
17 oktober 1964 Oh, pretty women/Roy Orbinson
24 oktober 1964 I should have known better/The Beatles
28 november 1964 Sleep little girl/Tages
5 december 1964 Let me show you who I am/The Shanes
12 december 1964 Tell me/The Rolling Stones


Källa: Lista över ettor på Tio i topp Wikipedia

Islamic Art: Mirror of the invisible world

Watch Islamic Art: Mirror of the Invisible World (Bonus Footage) on PBS. See more from PBS Arts.

I januari i år hade dokumentärfilmen lslamic Art: Mirror of the invisible world premiär i Toronto, Kanada. Bakom filmen står Michael Wolfe och Alex Kronemer, som också gjort Muhammad: Legacy of a Prophet I videon kan ni se 15 minuter med bonusmaterial från Mali, bland annat en lång sekvens från den fantastiska moskén i Djénne, världens största byggnad i lera.

Om Somalia och somalier i Sverige


Lyssna: Kvartssamtal med Per Brinkemo Journalisten Per Brinkemo arbetade tidigare bland annat med SVT:s Uppdrag granskning, men lämnade för några år sedan journalistiken och är i dag verksam i Somaliland föreningen i Rosengård, Malmö. Föreningen belönades 2010 med Malmö stads integrationspris. Besök Brinkemos blogg

lördag 7 juli 2012

FIFA tillåter huvudduk för fotbollsspelare

FIFA/IFAB gick i torsdags med på att enhälligt godkänna att kvinnliga fotbollsspelare får bära huvudduk vid internationella matcher. Efter en testperiod skall beslutet utvärderas. Design, färg och material kommer att fastställas och bekräftas efter IFAB:s ordinarie möte i Glasgow i oktober. Källa: IFAB makes three unanimous historic decisions FIFA/IFAB

Sommarrepris: Awake O´ sleeper



En film av Brandon McCormick: Awake! O' Sleeper

Awake! O' Sleeper

Oh Abraham would raise his hands
And mourn this very day
For his children left the promised land
In search of their own way
They kick and scream like wayward sons
Always wanting to sleep
And dream away these evil days
In hopes that God cant see
There are chains upon your children Lord
Chains upon your children
There are chains upon your children
We're in chains

Do you hear the lion roar?
Awake O Sleeper
Stand with me well fight the war
Awake O Sleeper
Your suffering will come again
And never fall away
For we trade our many comforts
Like the one who bled for grace
There will come a day my God will come
And put me in my place
My God I pray, You´ll call my name
Instead of turn away
Let no man bring me harm
I bear the marks of Jesus
Let no man bring me harm
I bear the marks of the Lord

Music & Lyrics: Nicholas Kirk/Billy Wilkerson

fredag 6 juli 2012

TED Talks: Colin Robertson

Colin Robertson hade endast tre minuter på sig för att berätta för världen om sin fantastiska solteknologibaserade uppfinning. Och då... När ni kollat videon kan ni läsa här

torsdag 5 juli 2012

Dokumentär om förslag till ny familjelag i Mali



En dokumentär från 2010 om förslaget till ny familjelag i Mali.

I Mali antogs 1962 en familjelag som reglerade äktenskap, arv och andra förhållanden mellan man och kvinna. När det 2009 kom ett förslag till ändringar av familjelagen möttes det av omfattande protester, bland annat från inflytelserika muslimska organisationer, och landets president tvingades återsända förslaget till parlamentet för ny utredning. Den nya familjelagen har ännu inte antagits.

Se även Women's rights in Mali 'set back 50 years' by new 'Family Code' law Guardian 2012-05-01

onsdag 4 juli 2012

Mali: Timbuktus litterära skatter



I mitten av 1500-talet hade Timbuktu blivit ett viktigt centrum för islamisk kultur och vetenskap. Forskare så långt bort som från den arabiska halvön flyttade till staden. Studenter kom dit för att studera islamisk lag, litteratur och vetenskap. Stadens bibliotek var förråd av all världens kunskap och innehöll inte endast litteratur av arabiska och islamiska författare utan även volymer från de klassiska grekiska och romerska kulturerna, samt studier av samtida forskare.

Manuskripten i Timbuktu uppvisar stor hantverksskicklighet och de obundna arken skyddas ofta av läderpärmar. Det allra mesta är skrivet på arabiska, men även en rad lokala afrikanska språk finns representerade. De kvarvarande handskrifterna inkluderar bland annat korrespondens mellan härskare, rådgivare och handelsmän om ämnen som beskattning, handel, äktenskap, skilsmässa, adoption, amning och prostitution, vilket ger en levande inblick i vardagslivet.

Timbuktu finns i dag med på UNESCO:s världsarvslista

Lästips: The hidden treasures of Timbuktu av John Hunwick och Alida Boye

USA:s nationaldag

Personalize funny videos and birthday eCards at JibJab!

tisdag 3 juli 2012

Jag ska bli morfar


Jag hade egentligen inte tänkt uppmärksamma det här på bloggen, men eftersom min dotter för en tid sedan annonserade det på Facebook så tycker jag att det är fritt fram även för mig. Barnet beräknas födas i slutet av september. Trots att det bara är tre månader kvar är magen ännu så liten, så liten.

Ur boken Barns tankar om mormor och morfar, farmor och farfar:

"Morföräldrar är ett slags gamla föräldrar som inte längre kan sitta på golvet." Mathias 6 år

Muslimska extremister förstör helgedomar i Mali



UNESCO:s representant för Afrika intervjuas av Al Jazeera

I lördags hölls en stödkonsert i Östersund i solidaritet med folket i Mali. I landets norra delar härjar en grupp beväpnade wahhabiter som förstör månghundraåriga sufi-helgedomar i Timbuktu som står under UNESCO:s beskydd. "Förstörelsen är ett gudomligt uppdrag", säger en talesman för gruppen. De förbjuder även befolkningen att spela fotboll, lyssna till musik och bränner alla instrument de hittar.

Jag träffade rapparen MC Talka Touré i Östersund och fick en kort pratstund med honom. Han var mycket orolig över utvecklingen i sitt hemland Mali. "Vi försöker rädda landet från ett inbördeskrig", säger han. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att besöka solidaritetskonserten på lördagen, eftersom jag då satt på tåget till Uppsala, men fick tillfälle att lyssna till Lamine Cissokho och medmusikanter när de under dagen spelade på Stortorget.

Läs även Timbuktu’s destruction Time.

Bloggaren Mikael Hakim skriver i Saeculum obscurum i vår tid:

"Varför är alla muslimska organisationer i Sverige så tysta kring detta? Muslimska organisationer i Sverige är experter på att iklä sig offerdräkten , brista ut i krokodiltårar och slå ifrån sig all kritik som islamofobi när deras egna klavertramp hamnat i offentlighetens ljus. Men samtidigt vågar man inte stå upp och våga erkänna att det allvarligaste hotet mot islam kommer inte från sådana som Breivik och Jimmie Åkesson, utan från wahhabiterna. Det går inte att blunda för att islam just nu genomlider sitt saeculum obscurum."

måndag 2 juli 2012

Alternativ ekonomi i euro-krisens Grekland

Yuna: Terukir Di Bintang



Nu har det äntligen kommit en officiell video till Yunas singel Terukir Di Bintang, som släpptes för ungefär ett halvår sedan.

Tävling: Vinn succéboken "Love in a headscarf"



Under tågresor till och från Östersund läste jag ut boken Love in a headscarf av Shelina Zahra Janmohamed. Att den nu bara ska stå i min bokhylla till ingen glädje för någon annan känns lite dumt. Därför tänkte jag ge någon chansen att också få läsa boken, som fortfarande är i perfekt nyskick. Men en liten motpresentation förväntar jag mig. Det blir således en liten tävling - igen.

Skriv ett inlägg på er blogg, Twitter eller Facebook (eller alla tre, så får ni tre gånger så stor chans att vinna) och länka till detta blogginlägg. Sänd sedan länk/-ar till ert inlägg till mig (e-postadressen hittar ni under "Min profil"). Tävlingen pågår under hela min semester och jag drar en vinnare måndagen 16 juli och kontaktar vinnaren via e-post för namn och adress. Jag betalar frakten inom Sverige. Efter tävlingens slut raderar jag alla e-postadresser.

Uppdaterad 2012-07-17

Tävlingen avslutad. Vinnare blev bloggaren MammaMarie. Ett stort tack till övriga deltagare!