fredag 31 augusti 2012

Skriv på namninsamlingen för Rimsha Masih


Under de senaste dagarna har Rimsha, som anklagas för blasfemi och hotas av dödsstraff, undersökts av ett läkarlag som uppskattar hennes ålder till omkring 14 år, tidigare har hon uppgetts vara 11 år. Hon har även uppgetts ha Downs syndrom och läkarna konstaterar att hennes mentala utveckling är lägre än hennes uppskattade ålder. Hennes ålder anses viktig eftersom domstolen dömer efter en annan straffskala om hon är mindreårig, under 16 år. I går togs hon till rättssalen, men någon rättegång blev det inte. Anmälarens advokat ifrågasatte läkarlagets utlåtande och Rimsha fördes åter till fängelset för ytterligare 14 dagar i väntan på fortsatt undersökning. Hon har redan suttit inlåst i ett högsäkerhetsfängelse sedan 6 augusti.

Protesterna i Pakistan och internationellt har varit omfattande. Den omdebatterade blasfemilagen har åter ifrågasatts av både landets majoritet bestående av muslimer och utövare av andra religioner. En muslimsk paraplyorganisation och en multireligös organisation i Pakistan kräver enigt rättvisa åt Rimsha. Blasfemilagen anses av många muslimer helt sakna grund i islams läror och anses även vara en begränsning av yttrande- och religionsfriheten i Pakistan.

Den pågående namninsamlingen på nätet har under den senaste timmen fått omkring 25 000 underskrifter och närmar sig nu i rask takt en halv miljon. Skriv på!

Se även mitt inlägg från förra fredagen.

torsdag 30 augusti 2012

Max, McDonalds och Burger King



I kväll är det säsongsstart för konsumentprogrammet Plus De testar bland annat smak och näringsvärde på dubbelhamburgarna från Sveriges tre största hamburgerkjedor; Max, McDonalds och Burger King. I videon får ni redan nu svaret på vilken som ansågs vara den godaste.

onsdag 29 augusti 2012

Terroristerna i norra Mali



Tre korta reportage gjorda i augusti av brittiska Channel 4 om situationen i Mali efter salafisternas övertagande av landets norra delar. Se Ny regering i Mali med länkar till tidigare inlägg om landet.

måndag 27 augusti 2012

Dalpelle - stortjuv och mördare

I går läste jag en artikel i Upsala Nya Tidning där stortjuven och mördaren Djos Per Andersson, kallad Dalpelle, helt kort omnämndes som "den siste som offentligen avrättades i Uppsala. Han halshöggs 1849 efter att ha knivstuckit en fängelsevakt som dog av skadan." Det där väckte naturligtvis min nyfikenhet och sökandet började. I en artikel i Upsala Tidning fanns följande korta artikel införd 1849:

"Den wildaste och förfärligaste fången i härwarande länshäkte, och som lyckligtwis torde i wårt land ega få sina likar, Dios Per Andersson från Dalarne, Dalpelle kallad, har nyligen rågat måttet af sina brott med ett mord, begånget på waktdrängen Widlund. En längre tid härstädes förwarad som rannsakningsfånge, erhöll han nyligen Hofrättens stadsfästelse på sin öfwerklagande dom, 40 par spö och lifstidsfästning, för 3:dje och 4:de resan stöld. Härigenom stegrades hans, med list och förställning blandade wildhet, som slutligen, efter flera inom fängelset begångna excesser, bröt ut i ett förfärligt uppträde, då en ny, för honom förfärdigad jernklädning skulle påsättas honom. Drängen Widlund, derwid behjelplig, mot hwilken han, owisst hwarföre, hyst agg och flerfaldiga gånger utöst hemska hotelser, stack han wid detta tillfälle med en knif i ryggen och slutligen genom ögat, hwaraf hjernan laederades och Widlund efter några dagars förskräckliga plågor afled. Widlund war känd som en godlynt och oförarglig karl."

Dalpelle blev för detta tilltag avrättad/halshuggen.
"

Det var inga problem att hitta mer information om Dalpelle, han hade nämligen själv skrivit sina memoarer när han i väntan på att dödsdomen skulle verkställas satt fängslad på Uppsala slott. De två tunna häftena finns på Riksarkivet i Stockholm. Janne Bäckman från Orsa, som var Dalpelles födelsetrakter, gav för några år sedan ut boken Testamente från stupstocken - Dalpelles egen berättelse, där han iklätt berättelsen en modernare språkdräkt. Jag har alldeles nyss beställt boken från fängelsemuseet i Gävle För er som genast vill läsa mer om Dalpelle rekommenderar jag i första hand Sveriges Radios artikel från 2009, Sabelhugget som skapade Dalpelle- Stortjuf och mördare

Ett citat ur Dalpelles testamente där han redogör för sin syn på kyrkoplikten och rehabilitering av brottsligar:

"Efter kyrkoplikten är kainsmärket stämplat på hennes panna. Nu är skiljemuren upprest som för alltid söndrar henne från mänskligheten. Varje försök att återvända dit är förgäves. Medmänniskor undviker henne, och hatad av sina anhöriga, avskydd av alla, tvingas hon fortsätta den bana, på vilken hon i många fall oskyldigt inkastats.

Lagstiftarna har själva aldrig varit brottslingar. De verkar ha glömt att brottslingen, trots att han är brottsling, inte upphört att vara människa. De verkar ha glömt, att hans första tanke då han åter vaknar till besinning måste vara att om möjligt, få återvända till samhället. Den vanära som åtföljer straffet, uppreser för alltid skiljemuren mellan brottslingen och mänskligheten. Själva straffet förhärdar och jag vill därför fråga: vad gagnar det till att åter lämna brottslingen till en värld där alla avskyr honom? Man behöver inte själv ha varit brottsling för att inse hur omöjligt det är för honom att återvinna sin forna ställning i samhället, om ingen räcker honom handen.

En prövotid bestämd av brottets beskaffenhet borde beviljas. Under den tiden skulle den vilseförde beredas tillfälle att genom sitt uppförande undgå den vanära som kyrkoplikten stämplar henne med. Jag har känns tusentals som inte skulle sky någon uppoffring om deras brott kunde bli sonat, och de en gång försonade med samhället, kunde bli hela människor.
"

Dalpelle testamenterade sitt fadersarv till änkan efter den fångvaktare han knivhögg till döds i fängelset på Uppsala slott. Sin kropp sålde han till forskningen. Hans kranium, med texten "Dalpelle, stortjuf mördare 1849", finns på Uppsala universitet och används i anatomiundervisningen.

söndag 26 augusti 2012

Yuna: Thinkin bout you



Yuna gör en cover på Frank Oceans Thinkin bout you i sin hemstudio. Den amerikanska musiktidningen Rolling Stone var där och filmade.

Thinkin Bout You by Frank Ocean on Grooveshark

SD-politiker: Förbjud islam, utvisa muslimerna



Pär Norling, gruppledare för sverigedemokraterna i Bollnäs, intervjuas av SVT.

Det kändes bra att ha sina rötter i Bollnäs när 400 bollnäsbor i går demonstrerade mot rasismen. Att det sedan finns sd-politiker som anser att islam ska förbjudas, muslimer utvisas ur landet och att det är invandrarnas fel att det finns nazister, kom inte som någon överraskning. Värre saker än så finns dagligen att läsa i kommentarsfältet på en blogg som sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson anser tillhör den sunda rörelse på internet som stöder partiet Vill man skapa sig en bild av sverigedemokraternas politiska idévärld ska man inte lyssna på slipsknutarna i riksdagen, utan på gräsrötterna som ofiltrerat spyr ut sitt hat på nätet.



Ledarskribenten Lilian Sjölund på tidningen Ljusnan talade vid gårdagens demonstration mot rasism i Bollnäs. Inte utan att jag känner mig lite stolt över att en tid ha arbetat på Ljusnan.

fredag 24 augusti 2012

Pakistan: 11-åring riskerar dödsstraff för blasfemi



I går publicerade den pakistanska tidningen Daily Times en kolumn med titeln And we are Muslims?, skriven av den biträdande redaktören Mehr Tarar. Det är ett kraftfullt angrepp på den intolerans och det hyckleri hon anser finns bland muslimer i Pakistan. Hon skriver:

"Konvertera en hindu till muslim, och du har köpt dig en plats i himlen. Kidnappa en gråtande hinduisk flicka och gift bort henne med våld med en flinande muslimsk bondlurk, och du har visat dig vara en sann muslim. Alla dina synder tvättas bort. Radera ordet Allah från graven där den enda Nobelpristagaren från Pakistan vilar, och du förtjänar stående ovationer. Hindra Ahmadiyya-anhängarna att besöka sina helgedomar, och du har uppfyllt din religiösa plikt den dagen. Förstör deras byggnader och gör dem omöjliga att använda som moskéer, och du hedrar islam. Döda en människa som inte delar din tro och voila, enligt dina religiösa gurus har du förtjänat titeln ghazi".

Mehr Tarar tar även upp vad som hände med den 11-åriga kristna flickan Rimsha Masih. Hon ertappades när hon i närheten av en sophög lekte med några blad ur en kasserad bok som används vid den arabspråkiga undervisningen i koranskolor för barn. Bladen innehöll text ur koranen. Flickan, som sägs ha Downs syndrom, hade ingen aning om att dessa papper betraktades som heliga av vissa människor. Ryktet spreds att flickan hade eldat upp sidor ur koranen. Utanför familjens hus samlades 500-600 mycket upprörda muslimer som ansåg att flickan gjort sig skyldig till hädelse. Flickan räddades undan lycnhmobben och fördes till polisstationen. Polisen i Islamabad hävdar att hon är 16 år och i juridisk mening kan betraktas som vuxen. Hon är nu anklagad för blasfemi, som i Pakistan kan straffas med döden.

Fallet har fått stor uppmärksamhet runt om i världen och människorättsorganisationer som Amensty International har uttryckt stor oro för Rimshas säkerhet och kräver att blasfemilagen skall ändras. I ett uttalande från Council on American-Islamic Relations (CAIR) sägs det att "i detta fall är det inte flickan som brutit mot islams läror, utan extremister som tycks ha underblåst den ogrundade ilskan".

Mehr Tarar skriver i sin kolumn:

"Det fruktansvärda som hänt i mitt land under de senaste månaderna är bortom min förmåga att förstå, därav min oförmåga att fånga det i min text. Jag, som sunni, sänker mitt huvud, ber en bön och ber om ursäkt - av hela mitt hjärta."

Hon avslutar:

"Vi är alla bara bedragare, hycklare, ynkryggar, som gömmer oss bakom Allahs namn, när det inte finns något kvar av våra moraliska, sociala och religiösa diskurser."

Några källhänvisningar:

Christian girl’s blasphemy arrest incites a furor in Pakistan New York Times
With a girl jailed, Pakistan law again under scrutiny NPR
CAIR calls for release of Pakistani girl held for ‘blasphemy’ Loonwatch
Minority rights: Amnesty urges Pakistan to reform blasphemy laws International Herald Tribune

onsdag 22 augusti 2012

Rihanna twittrar om Yuna


Det är fler än jag som gillar Yuna Jorå, det är DEN Rihanna, med över 25,5 miljoner följare på Twitter. Om du händelsevis inte känner till Yuna, kolla in henne genom att klicka vid "Etiketter" nedan.

New York: Sex års resultatlöst spioneri på muslimer

I augusti förra året uppmärksammade jag den omfattande rapport nyhetsbyrån AP sammanställt om hur New York polisen i samarbete med CIA avlyssnade och spionerade på muslimer och samlade in uppgifter om vart de bodde, handlade, arbetade, vilka moskéer de besökte och mycket annat. Trots att verksamheten pågått i över sex år har den insamlade informationen inte lett till att en enda undersökning om misstänkt terrorism kunnat påbörjats, uppgav en högt uppsatt polischef som vittnade inför domstol i måndags.

Källa: NYPD official: Muslim spying by secret Demographics Unit generated no leads, terrorism cases The Washington Post

Mali: Ali Farka Touré och Toumani Diabaté



Dokumentär om inspelningen av det Grammy-belönade albumet In the heart of the moon med Ali Farka Touré och Toumani Diabaté från Mali.

Brittiska The Independent uppmärksammar i artikeln Can musical Mali play on? det hot som de islamistiska terroristerna i norra Mali utgör mot landets rika musiktradition.

Uppdaterat 2012-08-23 00.15:

En talesman för en av terroristgrupperna i norra Mali sa i går, enligt AFP, att de inte längre tillåter "satans musik" på radiostationerna, utan endast recitation av koranverser.

Ny regering i Mali

I dag släppte Al Jazeera denna video om svensken Johan Gustafsson och två andra västerlänningar som i november förra året kidnappades av terrorister i Timbuktu. SVT: Livstecken från kidnappad svensk

Efter en militärkupp i mars har situationen i Mali varit kaotisk. I norra delen av landet utnyttjade islamistiska terrorister det instabila läget och tog med vapenmakt kontrollen över städerna Timbuktu, Gao och Kidal. De började, i sedvanlig wahhabitisk anda, förstöra månghundraåriga muslimska helgedomar som står under UNESCO:s beskydd. "Förstörelsen är ett gudomligt uppdrag", hävdade en talesman för terroristerna. De uppges även nyligen ha stenat ett ogift par till döds, huggit av handen på en tjuv, piskat personer som röker eller dricker alkohol och kräver att kvinnorna skall täcka sig.

I måndags tillsattes en ny civil regering i Mali efter uppmaning av ECOWAS I går sa, enligt AFP, den nyutnämnde utrikesministern:

- Befrielsen från de mörka krafter som ockuperar landets norra delar har högsta prioritet.

Se även blogginläggen Mali: Timbuktus litterära skatter, Dokumentär om förslag till ny familjelag i Mali, Moskén i Djenné, Djenné, Mali och Askia Modibo: Wadjou

torsdag 16 augusti 2012

Muslimer gömde judar undan nazisterna (3)




Khaled Abdul-Wahab (1911–1997) var en tunisisk muslim som under andra världskriget räddade 24 judar undan nazisterna. Hans dotter Faiza Abdul-Wahab berättar om sin fars liv och arv.

Se även tidigare inlägg om muslimer som gömde judar undan nazisterna: Del 1 och Del 2

Dokumentär: Israeliska bosättare på Västbanken



Renegade jewish settlers, dokumentärfilm från 2012 om några av de illegala israeliska bosättarna på den av Israel occuperade Västbanken. I filmen uppges antalet bosättare till 300 000. Enligt Settler Watch har antalet bosättare mellan 1987 och 2008 ökat från 169 000 till 480 000 på Västbanken, inklusive Östra Jerusalem, och antalet ökar årligen med cirka 5,5 procent. Det internationella samfundet, däribland FN:s säkerhetsråd, EU och den internationella domstolen, är enigt om att de israeliska bosättningarna är illegala enligt internationell rätt.

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna perioden 17 juli - 15 augusti.

1. Muslimer som bloggar - Länklista
2. Damfotbolls-VM: Hope Solo, USA:s målvakt
3. Gina Dirawi naken
4. London OS 2012: Invigningen
5. Kvinnor i Kuwait och Afghanistan
6. Ramadan - muslimernas matorgie
7. Cherin Awad: "Under Ramadan matar vi själen"
8. Restaurang Skeppet i Fyrisån, Uppsala
9. Olympiska spelen, kondomer och sex
10. SVT: Premiär för tv-serien Lilyhammer

CBS intervjuar Yuna



CBS This Morning, med i genomsnitt 2,5 miljoner tittare varje vardagsmorgon, intervjuar Yuna

onsdag 15 augusti 2012

Modemässa 2011 i Islamabad, Pakistan



Naturligtvis borde jag i anslutning till videon skriva några tänkvärda rader om hur media formar vår syn på omvärlden. Att många uppfattar en hel kontinent som Afrika med över 50 länder som en homogen enhet med svält, krig och sjukdomar. Och att vi vet mer om Afrikas djurliv än om människornas kultur och vardagsliv. Att Pakistan faktiskt är befolkat av människor som varken är extrema islamister eller fanatiska terrorister är en uppfattningen som media inte direkt prackar på oss. Men allt det där inser ju de allra flesta trots att mediabilden skymmer utsikten. Ändock tror jag många kommer att bli lite överraskade när de ser denna dokumentär om en modemässa i Pakistans huvudstad Islamabad.

Om ramadan

Lyssna: Högtiden Eid al-Fitr märks inte i svenska butiker Bloggaren Mrs. Coskun intervjuas om ramadan.

tisdag 14 augusti 2012

SVT: Premiär för tv-serien Lilyhammer



Frank Tagliano är en före detta medlem av New York-maffian. Efter att han vittnat mot sin tidigare chef blir Tagliano förflyttad till Lillehammer i Norge via FBI:s vittnesskyddsprogram. Övergången från att ha varit en fruktad och respekterad maffiamedlem till att bli en arbetslös invandrare i Norge är inte lätt - trots mottagarlandets välmenande integrationsprogram.

- Wait a minute. Are you tellin' me I gotta spend half a year learnin' how to be a fuckin' immigrant?

För ett par veckor sedan sökte jag på nätet i förhoppning om att hitta något/några avsnitt av tv-serien Lilyhammer, som jag skrev om strax efter premiären i norska NRK. Tyvärr lyckades jag inte hitta något (undantaget torrent, som jag aldrig laddar ner), så jag kollade upp hur mycket det skulle kosta att beställa DVD-utgåvan från vårt broderland. Men det skulle bli för dyrt, tyckte jag. Eftersom de inte är medlemmar i EU tillkommer förutom fraktkostnader även moms och tullavgifter.

Nåväl. I natt blev jag bönhörd, utan att ens ha bett om det. Upptäckte att SVT i går sände det första av åtta avsnitt och dessutom haft det goda omdömet att lägga ut det på SVT Play Ni kan se avsnittet under 78[sic!] dagar framöver. Själv har jag ännu inte haft möjlighet att kolla in det, så någon form av recension blir det inte. Men i Norge blev det en dundersuccé, omkring en femtedel av landets befolkning såg serien och den har via on-demand-bolaget Netflix kunnat ses av över tio miljoner tittare i USA, Kanada, Sydamerika, Västindien, Storbritannien och Irland. Tittarsiffrorna har inneburit att huvudrollsinnehavaren Steven Van Zandt (känd från den amerikanska tv-serien Sopranos och Bruce Springsteens The E Street band) nyligen kunde offentliggöra att det kommer en uppföljare.

Kolla även in kommentarerna på Twitter

USA: Rasistisk kampanj på kommunala bussar



Pamela Geller, en av de stora husgudarna på muslimhetsande bloggar och hemsidor, var i början av augusti i Stockholm för att tillsammans med English Defence League, och andra högerextrema organisationer, tala vid något som kallades för "Freedom March: First Worldwide Counter-Jihad Action". Denna "världsomfattande aktion" samlade ett 50-tal anhängare. Geller är också en av grundarna av Stop Islamization of America och högsta hönset i American Freedom Defense Initiative. Den sistnämnda organisationen har i dagarna dragit i gång en affischkampanj på de kommunalägda bussarna i San Francisco. Tidigare har Geller, utan framgång, försökt få bussbolaget att pryda bussarna med affischen nedan.

Klicka på bilden för större format

Men den här gången har hon således lyckats bättre. Beslutet att acceptera kampanjaffischen kom samma dag som en domare i New York sagt OK till affischen Detta efter att Geller tagit saken till domstol när Metropolitan Transportation Authority (New York) vägrat henne annonsplats på bolagets bussar. Talesmannen för det kommunala bussbolaget i San Francisco hade, enligt ABC, svårt att förklara hur beslutet överensstämde med deras no-politics policy, men domslutet i New York tycks haft betydelse för deras ställningstagande.

lördag 11 augusti 2012

Storkok för infrysning


I morgon blir det storkok för infrysning. Tio portioner chili con carne enligt receptet i Vår kokbok, ett måste i vart hem. Dessutom ytterligare tio portioner kyckling i ugn med sambal oelek, en mycket enkel rätt som lagar sig själv och blir riktigt god.

I dag ska jag i väg till Feskarn i Saluhallen och köpa ett paprikapulver som jag hört mycket gott om, ett rökt pulver med mycket smak. Ja, ni vet ju hur mesiga många paprikapulver brukar vara, de är mer ett smaklöst färgämne än en krydda.

Bon appétit, alla matglada bloggbesökare.

Uppdaterat 2012-09-12:

Har just smakat på min chili con carne som kryddats med paprikapulvret La Chinata. Visst var det gott och smakrikt. Men man får vara lite försiktig med det, den rökta smaken blev mycket påtaglig.

fredag 10 augusti 2012

Planerar USA kemisk lobotomi på muslimer?



I går postade jag ett tweet om en artikel som i onsdags publicerades av Irans statskontrollerade PressTV. Den är skriven av den amerikanske konvertiten till islam och före detta universitetslektorn Kevin Barrett Det är en fantastisk historia om hur Pentagon planerar att avislamisera världen genom att distribuera ett manipulerat influensavaccin till muslimska länder. "Vaccinet" påverkar ett visst område i hjärnan på ett sådant sätt att människor blir mindre benägna att intressera sig för religion, en slags kemisk anti-andlig lobotomi. Barret skriver i den stort uppslagna artikeln:

"Detta projekt är helt klart ett folkmord enligt internationell rätt. Kulturen i islamiska samhällen är en intensivt religiös kultur, ja, det är stark religiositet som håller dessa samhällen samman. Mordet på en central del av denna kultur för 1,5 miljarder människor skulle vara det absolut värsta folkmordet som någonsin försökts genomföras eller ens övervägts."

Det påstås att den hemliga videon, som första gången postades på Tuben i juni förra året, har blivit känd genom en hackerattack mot Pentagon. Videon är den enda källan Barrett hänvisar till i artikeln, vilket säger en hel del om hans förhållande till kritisk källgranskning och seriös journalistik.

Endast ett dygn efter att PressTV publicerade artikeln kunde man även på en svensk blogg, Radikal Muslim, läsa om USA:s planer. Och nu handlade det inte längre enbart om ett hot mot världens alla muslimer, utan "mot hela mänskligheten eftersom andlighet är en central del i varje människas liv."

onsdag 8 augusti 2012

Yuna - igen



iHeart Radio intervjuar Yuna Zarai

Det här är mitt 23:e blogginlägg om Yuna från Malaysia. Hon är sedan något år bosatt i USA, där karriären börjar ta ordentlig fart efter hennes senaste album som släpptes i slutet av april i år. Om ni vill läsa om och lyssna mer till henne är det bara att klicka vid "Etiketter" nedan, så hittar ni de övriga 22 inläggen.

tisdag 7 augusti 2012

Kristallen - svenska TV-priset 2012



Ur programmet om shiamuslimer.

Rösta på din favorit bland SVT:s kvinnliga programledare för Kristallens TV-pris 2012 Jag tvekade mellan Gina Dirawi, Anna Lindman Barsk och Katarina Sandström. Efter moget övervägande blev det Anna. Jag älskar hennes vänliga och respektfulla sätt att ställa nyfikna frågor till de medverkande i programserien Från Sverige till himlen Se några av programmen

Dokumentär: Kvinnliga gerillasoldater i Kurdistan



Dokumentärfilm från 2012. Den amerikanska tidskriften Vice sänder filmare och en till synes lätt förvirrad reporter till området gränsande till norra Iran för att möta de kvinnliga gerillasoldaterna i organisationen PJAK och försöka få svar på frågan: What the fuck is the Kurdish question?

fredag 3 augusti 2012

Hur man håller formen under ramadan



I den här videon, som jag hittade hos Emiinaaa, får du lära dig hur du äter och tränar under fastemånaden ramadan för att undvika att efteråt se ut som en muslimsk version av jultomten.

Ramadandietist kanske vore ett framtidsyrke att satsa på, även om det är säsongsbundet borde det kunna införlivas som ett tillval i den vanliga dietistutbildningen. Just nu ger "ramadandietist" ingen sökträff hos Google, men jag slår vad om en kartong dadlar att det dyker upp innan nästa ramadan. Någon som törs sätta emot? Och varför inte skaffa sig en personlig gymtränare under ramadan. Eller ge ut speciella ramadankokböcker som marknadsförs av kockar i TV. Här finns massor av ännu oprövade möjligheter att ytterligare profitera på den muslimska festfastemånaden.

Bilaga: Fasting: The best medicine

Koranens budskap 2:183: "Troende! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - kanske skall ni frukta Gud."

torsdag 2 augusti 2012

Vad har du under blusen?



Sången Choli Ke Peeche Kya Hai (Vad har du under blusen?) från filmen Khal Nayak (1993)

För några dagar sedan lade jag upp ett klipp från filmen Slumdog Millionaire (2008) med sången Ring Ring Ringa av A R Rahman När jag kollade in klippet ovan så är det ingen tvekan om vart Rahman fått inspirationen ifrån när han skrev Ring Ring Ringa. Man kan nog påstå att det till stora delar handlar om rent plagiat.

onsdag 1 augusti 2012

Jämtlands bryggeri - Sveriges mest prisbelönade


Stugan vid Pilgrimskällan i Pilgrimsstad

Årets första semestervecka tillbringade jag i Östersund. Tog in på mitt stammispensionat och möttes som alltid av en överraskande present från nära och kära när jag klev in på rummet. Det brukar också stå en eller ett par öl från Jämtlands bryggeri på bordet. Men inte denna gång. På lappen som satt på presenten fick jag veta att denna gång skulle jag istället få en "andlig upplevelse". De skulle hämta mig nästkommande dag för en liten bilfärd. Dessutom gratulerades jag på födelsedagen, som jag faktiskt helt glömt bort. Eller förträngt.

Dagen efter kom de och plockade upp mig på utsatt tid. Jag hade en kvalificerad gissning om vart färden skulle gå. Och min föraning visade sig stämma. Vi var på väg till Pilgrimsstad i Bräcke kommun, tre mil sydost om Östersund. I staden har sedan 1000-talet pilgrimer vilat ut och släckt törsten i den sägenomspunna källan under sin vandring till Olav den heliges (995-1030) grav i Trondheims domkyrka. Vid källan finns en vacker och rogivande trästuga, som påminner om ett litet kapell. Vi skrev några rader i gästboken innan vi åkte vidare. Källan var inte det slutgiltiga målet för färden. Vi skulle åka ytterligare ett litet stycke.

Efter endast några minuter var vi framme vid slutmålet, Jämtlands bryggeri, som ligger i en före detta industribyggnad. Nära och kära hade helt sonika ringt upp bryggeriet och frågat om vi fick komma på studiebesök. Trots att vi bara var tre personer svarade de "ja", eller just därför visade det sig. De kunde för tillfället inte ta emot någon större grupp. Bryggeriet grundades 1995 och i januari året därpå bryggdes det första ölet, President, med Ewert Ljusberg på etiketten. I dag är det Sveriges i särklass mest prisbelönade bryggeri.


Bryggarna Marit Löf och Håkan Axelsson

Bryggaren Marit Löf, som framställde sitt första öl på bryggeriet för tio år sedan, tog emot oss. Hon hade nyligen avslutat det tunga arbetet med rengöring av de stora faten efter dagens brygd. Bryggeriet har kapacitet att framställa över 4000 liter öl per dag. Efter en stunds småpratande tog hon med oss på en rundvandring i lokalerna. Bryggaren Håkan Axelsson anslöt efter ett tag till sällskapet. Att redogöra för allt vi fick lära oss av dessa hängivna och mycket kunniga ölbryggare skulle bli en hel uppsats. Vi fick möjlighet att följa hela produktionsprocessen och ställa frågor om allt vi undrade över. Malt, jäst och humle är noga utvalt från flera länder för att hålla yppersta kvalité. Vi fick provsmaka brygden under dess olika skeden i framställningen. Jästblandningen var det en del hemlighetsmakeri omkring, men så är det hos de allra flesta bryggerier. Vattnet kommer naturligtvis från pilgrimskällan, som också är den primära vattentäkten för hela kommunen.

När jag frågade Marit hur det kom sig att hon började arbeta som bryggare, blev svaret inte riktigt vad jag väntat mig. Marit berättade att hon varit god vän med bryggeriets dåvarande brittiska bryggmästare. Under en period då hon hade en hel del fritid frågade han om hon ville följa med till bryggeriet och lära sig lite om öltillverkning. Visst, det kunde hon tänka sig. Det här var några veckor före julen 2002 och det var dags att brygga det mångfaldigt prisbelönade julölet. Nu ville det sig så illa att bryggmästaren skadade en handled och kunde inte aktivt delta i arbetet. Och vem tror ni fick brygga julölet? Just det - Marit. Naturligtvis under strikt uppsikt och med noggranna instruktioner från mäster. Så det julöl som höjdes till skyarna av fack- och dagstidningar 2002 (delad första plats hos Beer World Sweden) var bryggt av en tjej med tre veckors erfarenhet av öltillverkning. Häpp.

Efter två timmars rundvandring började jag få dåligt samvete för att vi uppehållit dem så länge. Jag tog i hand och tackade för en fantastiskt trevlig och lärorik upplevelse. Men samtalet fortsatte att rulla på. Det fanns så mycket att prata om och de delade mer än gärna med sig av sina kunskaper. Det blev ytterligare ett par handskakningar innan vi slutligen skildes åt. Senare på dagen testade jag ett par öl från bryggeriet som jag tidigare inte smakat, bland annat Steamer 3,5%, utsett till Sveriges bästa folköl, alla kategorier, på Stockholm Beer & Whisky festival 2011.

Avslutningsvis. Ett stort tack till Marit och Håkan - och nära och kära - för en oförglömlig födelsedag. Och skål på er!

Se videorecension av Jämtlands Pilgrim Ale och Ölmonopol på Storsjöyran

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Om du är en erfaren bryggmästare (eller känner till någon) och är beredd att flytta till de vackra trakterna i eller runt Pilgrimsstad; kontakta Jämtlands bryggeri. De behöver dig.