måndag 31 december 2012

Handelsbankens kortfilmsserie - Det var då



I samband med inlägget Historien om Marabou upptäckte jag att Handelsbanken i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria producerat en rad intressanta kortfilmer. I filmen ovan får vi en kort historik om den svenska bryggerinäringen som under sin kraftiga expansion under 1800-talets andra hälft dominerades av invandrade tyskar.

Övriga filmer: Svenska krognäringen, Gustav Dalén och AGA, GB Glass, Electrolux, Svenska spel, Hennes & Mauritz och Marabou

Historien om Marabou



En film från Handelsbanken i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria.

I går fick jag en fråga på nätet varför det fanns en stork avbildad på en burk med Ergo Cacao. Svaret var att burken kom från chokladtillverkaren Marabou och storken var naturligtvis en Maraboustork.

Det här fick mig att göra några sökningar på nätet och ganska snart hittade jag en alldeles utmärkt kortfilm om Marabou och dess historia. I filmen får man även svaret på varför Marabou valde att ta bort storken som symbol för sitt varumärke.

Runt jul och nyår konsumeras det stora mängder av chokladpralinerna Aladdin och Paradis i de svenska hemmen. Jag har tidigare skrivet ett kort inlägg om Aladdinaskens historia, Svenska folkets Aladdin fyller 70 år 2009 Det blev även ett något mindre trovärdigt inlägg om Aladdin som publicerades 1 april 2009, Chokladpraliner för svenska muslimer

Nyårsafton: Flickan med svavelstickorna



Stumfilm från 1902 baserad på Hans Christian Andersens berättelse Flickan med svavelstickorna, som börjar:

"Det var så rysligt kallt, det snöade och började bli mörka kvällen; det var också den sista kvällen på året, nyårsafton."

Jag var fem år och det var ett par veckor kvar till julaftonen. Mina föräldrar gömde de inköpta julklapparna längst in i en stor garderob. När jag var ensam hemma kröp jag in i garderoben för att se om det tillkommit några nya paket och om det var möjligt att gissa vad de innehöll. En dag låg där ett mycket, mycket tungt paket. Hur jag än funderade kunde jag inte komma på vad som kunde vara så relativt litet och ändå så väldigt tungt.

Julaftonen kom och jag skulle äntligen få öppna julklapparna. Det tunga paketet sparade jag till sist eftersom jag var säker på att det måste vara något riktigt fint. Pappret revs av från julklapparna och jag minns inte längre vad paketen innehöll. Så var det dags för det tunga paketet. Jag öppnade det sakta och försiktigt. Det innehöll tre stora, tjocka böcker. Böcker! Jag blev så oerhört besviken. Vad skulle jag med böcker till?

Det tog flera dagar innan jag ens tittade i böckerna. Vad skulle en femåring som inte kunde läsa göra med böcker? Titta på bilderna. De tre böckerna med H.C. Andersens samlade sagor och berättelser var rikligt illustrerade med svart/vita bilder av Lorentz Frölich, Carl Larsson, Stefan Viggo Pedersen, Vilhelm Pedersen och Isidor Törnblom Jag tittade på bilderna och försökte lista ut vad sagorna handlade om. Det visade sig senare att jag hade fel, men i gengäld hade jag skapat alldeles egna berättelser till bilderna.

Ja, det var under den perioden som grunden lades för mitt litteratur- och konstintresse. Böckerna står fortfarande kvar i bokhyllan och är i mycket gott skick. Trots den första besvikelsen insåg jag redan som liten att det var en fin och värdefull gåva som skulle behandlas varsamt. Nu som vuxen inser jag att det var den viktigaste present jag någonsin fått i mitt liv. Jag har läst om berättelserna ett flertal gånger under årens lopp, både för mig själv och som högläsning för min dotter innan hon själv kunde läsa. Hon var under tonåren en riktig bokslukare. Även det till viss del H.C. Andersens förtjänst. Nu är hon nybliven mamma och om några år är det dags att börja läsa sagorna för hennes dotter.

fredag 28 december 2012

Om konsten att destillera



Araber och perser var ena riktiga baddare på att destillera redan på 800-talet. Konsten att destillera var känd redan tidigare, men utvecklades under denna tid i Mellanöstern. Då handlade det med stor sannolikhet inte om sprit, åtminstone inte för invärtes bruk, utan om helt andra saker. Den arabiske filosofen, matematikern, fysikern och musikern Al-Kindi (cirka 801–873) påstås visserligen ibland ha varit den förste att destillera sprit, men han är betydligt mer känd för sin bok om parfymens kemi där han redovisade 107 recept och olika metoder för att framställa parfymer. Så skänk en tanke till de gamla muslimerna nästa gång ni låter er förföras av en väldoftande parfym.

torsdag 27 december 2012

Africa for Norway: Radi-Aid



Förstår inte att jag kunnat missa denna biståndsvideo som postades på Tuben i mitten av november. Men bättre sent än aldrig. Med norskt blod i mina ådror och hjärtat i Västafrika blir jag alldeles varm i kroppen när jag ser videon. Besök projektets hemsida En av projektets inspirationskällor

Glädjefylld islamisk konst

Foto: Cathie Rowand/The Journal Gazette

Uzma Mirza är född i Pakistan och uppväxt i USA och Kanada, där hon är verksam som arkitekt och konstnär. Just nu visas hennes utställning Ode to my architect: Harmony of an Islamic art på ett museum i Fort Wayne, Kanada. Utställningen består av ett antal akvareller på totalt närmare tio meters längd där Guds 99 namn med konstfullt utsmyckad arabisk kalligrafi som grund vävs samman med noterna till fjärde satsen, Till glädjen, ur Beethovens symfoni nr 9

- I grund och botten är mitt arbete i enlighet med Koranen, men det är inte något jag själv har skapat, det är baserat på historia och vetenskaplig lärdom, säger Mirza till The Journal Gazette

Mirza har även grundad välgörenhetsorganisationen Pen and Inkpot Foundation

Se fler av Mirzas målningar och läs en utförlig presentation av henne.

onsdag 26 december 2012

"Den mörka medeltiden"



En föreläsning av professor emeritus Salim Al-Hassani om det muslimska arvet inom vetenskapen.

Magsjuk och febrig har jag tillbringat flera timmar vid datorn med att se animerade kortfilmer och lyssnat på en del föreläsningar. Salim Al-Hassani har dykt upp tidigare här på bloggen, ofta i samband med utställningen 1001 inventions och boken med samma namn, som nu finns i en häftad utgåva för endast 183 kronor. En bok som jag varmt rekommenderar. Dessutom vill jag även rekommendera hemsidan Muslim Heritage, som Al-Hassani nämner i föredraget och har varit med om att starta upp. På deras YouTube-kanal hittar ni mängder av intressanta videor.

Om ni redan har bestämt er för att detta är inget som intresserar er, så föreslår jag att ni åtminstone tittar på en mycket välgjord och underhållande informationsfilm Vem vet - ni kanske rent av ändrar uppfattning efter att ha sett den.

Mau


En animerad kortfilm från 2010 producerad av elever vid Ecole Supérieure des Métiers Artistiques (ESMA) i Montpellier och Toulouse, Frankrike.

söndag 23 december 2012

Ur Lukasevangeliet


Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Lukasevangeliet, kapitel 2, verserna 1-5

Ola Larsmo: Förrädare



Ola Larsmo presenterar sin spionroman Förrädare (provläs/köp) Besök även bokens hemsida

Se fler videor med bokpresentationer av andra författare.

lördag 22 december 2012

Julhälsning till sverigedemokraterna


Jag är trött

En kort reflektion innan jag kryper ner i sängen.

På jobbet i natt fick jag lite tid över och nyhetsgooglade på min gamla hemstad Bollnäs. Bland de tio första träffarna fick jag upp denna artikel, Hela Bollnäs stödjer Immad Samim Det hade jag helt missat. Jag ville läsa mer och lade till hans namn efter Bollnäs och sökte på hela nätet. Det kom upp ett relativt stort antal artiklar, de allra flesta från lokalpressen, samt på Sveriges Radios hemsida för regionala radiosändningar i Gävleborg.

Jag är sjukligt trött på rasism och främlingsfientlighet. Jag är trött på näthatet och börjar faktiskt även bli ordentligt trött på allt snack om vad vi ska göra åt hatet som flödar på bloggar, hemsidor, olika diskussionsforum och i tidningarnas kommentarsfält. Jag börjar tröttna på denna ständiga diskussion om Sverigedemokraterna, orkar knappt längre bli särskilt upprörd över skriverierna om vad deras representanter har vräkt ur sig för vidrigheter eller vilka förkastliga handlingar de gjort sig skyldiga till. Det blir för mycket fokus på allt det negativa. För mycket ordkrig på de främlingsfientliga och rasistiska krafternas villkor. Jag blir trött. Och hatet på nätet tycks bara öka.

Fortsättningsvis ska jag försöka fokusera ännu mer på allt det positiva som faktiskt finns när man börjar se sig omkring utanför de för dagen aktuella debatterna i tongivande organ. När en ung flicka våldtogs i Bollnäs och rasisterna marscherade på gatorna var allt ljus riktat mot staden. Bra. När politiker, skolelever och andra Bollnäsbor sluter upp och solidariskt stödjer en utvisningshotad afghan då passerar det relativt obemärkt. Men det är ju där, i medmänskligheten och solidariteten, man måste hämta sina krafter för att orka gå vidare.

Det här får jag fundera vidare på när hjärnan är mer alert. Nu. Mot sängen. God natt.

fredag 21 december 2012

Animerad kortfilm: Betlehemsstjärnan



Del av kortfilmen Betlehemsstjärnan från 1956 av den tysk/brittiske animationspionjären Lotte Reiniger (1899-1981) Originalversionen av filmen släpptes redan 1921. Se hela filmen

onsdag 19 december 2012

Årets pepparkaksmoské

Klicka för större format

Denna fantastiskt fina pepparkaksmoské är gjord av Mats Enarsson med familj. Han berättade
att de blev inspirerade av denna bild på min blogg.

Det lackar mot jul och runt om i landet julpyntas det i hemmen. Det bakas pepparkakor och byggs pepparkakshus. I vissa familjer har det även blivit tradition att bygga pepparkaksmoskéer Varje år arrangerar Arkitekturmuseet i Stockholm en tävling för pepparkakshusbyggare, det vinnande bidraget förra året i den öppna klassen var Goda grannar - en ihopbyggd kyrka och moské. Den fick också publikens pris och var gjord av Annika Sörnäs Se bilder och läs mer om årets tävling

Dagens citat

Klicka för större format

"Det finns omkring åtta miljoner utländska arbetare och 86 procent av dem (6 miljoner) utför simpla jobb som inte passar saudierna", säger Saudiarabiens arbetsmarknadsminister Adel Fakeih, enligt dagens Arab News

tisdag 18 december 2012

All you need is love



Ni kanske minns den amerikanska pastorn Terry Jones, som fick massor av internationell uppmärksamhet i media när han deklarerade att han tänkte bränna exemplar av koranen. Jag förstår fortfarande inte hur den stollen från Tjotahejti kunde få all denna mediabevakning. Nåväl. Den 10 september 2011 ställde sig pastorn på Times Square i New York för att leverera ytterligare ett hatfyllt tal om islam...

måndag 17 december 2012

Disney, Kalle Anka, Alice Bah och SVT



Det blev några tidningsrubriker och en massa surr på olika nätforum när det blev känt att Disney klippt bort sekvenser ur SVT:s jul med kallijanka, som små barn säger. Den kommunikationsansvariga för Disney i Norden förklarar klippen så här, enligt SVT:

– Det är mer en självsaneringssak för Disney. Disney tycker att dockan kan upplevas som stereotyp och fördomsfull. Den blonda dockan upplevdes också som en stereotyp bild i det sammanhanget och båda dockorna togs därför bort. Detsamma gäller den judiska mannen.

Själv är jag så gammal och har ett sånt bra minne att jag fortfarande kommer ihåg vilka uppgifter som cirkulerade i mediakretsar för 20 år sedan, då Alice Bah av SVT utsågs som en av tre programledare i Disneyklubben I artikeln Ett imperium i girigaste laget från december 1998 påminns vi av Aftonbladet om hur snacket en gång gick:

"Disney reagerade mot att hon skulle leda det inköpta programmet Disneyklubben. Ingen sa det högt, men väldigt rediga rykten sa att Disney inte ville ha en svart programledare. Vilket självklart förnekades."

söndag 16 december 2012

Frank - the wrabbit

Frank the Wrabbit, National Film Board of Canada

En animerad kortfilm från 1998 av John Weldon

Det har varit noll aktivitet på bloggen under de senaste dagarna, åtminstone från min sida. Med tanke på att jag har lite semester så må det vara mig förunnat, tycker jag. När jag nu tillfälligt har vaknat upp ur vinterdvalan så begränsar sig mitt bidrag till att lägga upp en film som jag tänker placera i kortfilmsfestivalens kategori Religion Någon tycker säkert att det är ett märkligt beslut, men jag hänvisar till Nationalencyklopedins uppfattning om begreppet religion, "en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition." Och då anser jag att filmen definitivt hör hemma där.

onsdag 12 december 2012

Svartens paprikaägg


Det vore dumdristigt att påstå att detta är min alldeles egen påhittade smårätt. Någonstans på nätet, i någon tidning eller kokbok finns förmodligen något liknande. Konstigt vore det annars. Men till dess någon bevisat att så är fallet tänker jag kalla rätten för Svartens paprikaägg. Så det så.

1 stor röd paprika
3 ägg
150 gram bacontärningar
eller strimlad rökt skinka
3 skivor franskbröd
Salt och peppar
Paprikapulver (helst La Chinata)

Skär tre ringar av paprikan, cirka två centimeter breda. Koka dem fem minuter i vatten. Under tiden steker du fläskköttet. Lägg paprikaringarna i stekpannan och knäck ett ägg i vardera ring. Lägg på köttet innan äggen stelnat till. Salta och peppra. Strö över lite rökt paprikapulver. Stek på svag värme tills äggen är klara. Lägg paprikaäggen på rostade brödskivor. Skär eventuellt bort hörnen på brödet. Finhacka lite okokt paprika och lägg på äggen.

tisdag 11 december 2012

Internetimamer

Klicka på bilden för större format

Den här bilden hittade jag hos Tasnim, som också har en kommentar till den.

söndag 9 december 2012

Vår svenska Lucia


Ur Herman Lindqvists krönika  Ett lysande exempel på det svenska:

Lucia är ett lysande och väl­ljudande exempel på hur det som är svenskt i dag ofta är en blandning av idéer, föremål och traditioner från människor som under århundradena flyttat in i vårt land. Här har det nya knådats och formats med det som redan fanns och bildar vad vi kan kalla den svenska mixen. Bara vi har just denna blandning och den förändras sakta hela tiden.


Bild: Karin Boye som Lucia (tidigt 1910-tal).

lördag 8 december 2012

Hyllningsång till Malala Yousafzai



Shayla Cram, en amerikansk diplomat vid USA:s konsulat i Peshawar, Pakistan, har skrivit en sång på pashto som en hyllning till Malala Yousafzai (klicka nedan vid"etiketter" för mer infomation om henne). Peshawar ligger i nordvästra Pakistan, i närheten av gränsen till Afghanistan, och är ett starkt fäste för talibanerna och andra terroriströrelser. Staden utsätts regelbundet för attacker av terrorister, däribland en självmordsattack mot en amerikanska konvoj i september, och amerikanska diplomaters rörelsefrihet är underkastade sträng kontroll på grund av säkerhetsskäl.

- Vad kan jag göra till exempel i Peshawar när jag inte kan gå utanför konsulatets grindar? Hur når jag någons hjärta och låter dem veta vem jag är när jag inte rent fysiskt kan gå ut?, säger Cram till nyhetsbyrån AFP och fortsätter:

- Ett av de mest effektiva sätten är att använda musik, eftersom det är något som folk kan ta till sig och förstå på ett enkelt sätt.

Sången spelades in med hjälp av Crams pakistanska vänner inom musikbranschen. Nu planerar hon att spela in ett helt album tillsammans med lokala musiker och framföra sånger på olika pakistanska språk.

Det svenska snusets historia



En reklamfilm om modern snustillverkning från Sveriges största snusleverantör, Swedish Match, som enligt Svenska Dagbladet hade en marknadsandel (i antalet dosor räknat) på 76,9 procent under en fyraveckorsperiod mätt fram till den 9 september 2012. Se även deras video om snusets historia med vidhängande artikel.

Tidskriften Populär Historia publicerade i mars 2008 artikeln Svenskt snus - från näsa till mun

Glöm inte att underteckna Snusuppropet

fredag 7 december 2012

Len Millar: Jakobsson´s snus



Folkmusikern Len Millar är så förtjust i svensk snus att han skrivit en sång tillägnad Jakobsson's snus Familjen Jakobsson i Romakloster på Gotland har en tradition med kunskap om snus som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet.

Some folks bring a trunk of hens
But it won't last for eternity
So I just bring my Jakobssons
It's something for the world to see

We can start all over
We can question our beliefs
I only need my Jakobssons
When I'm going across the sea

I only have one set of clothes
My wife has twenty-three
I'd leave it all for Jakobsson
But I'm also in love with thee

Underteckna "Snusuppropet"



Alla behöver inte gilla snus, men låt en miljon svenska snusare själva bestämma om de vill ha en prilla under läppen och hur den ska smaka.

Inför folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 var ställningen jämn i opinionsundersökningarna, med endast en knapp övervikt för Ja-sidan. Ett medlemskap skulle bland annat betyda att det svenska snuset skulle förbjudas, något som gjorde oss snusare riktigt förbannade. Inte nog med att vi skulle avsäga oss vår nationella självständighet, de tänkte även ta död på vår gamla snustradition.

När våra politiker blev medvetna om att 700 000 svenska snusare var beredda att rösta Nej för rätten att kunna fortsätta avnjuta en prilla under läppen blev det fart på EU-förhandlarna. Snusets vara eller icke vara blev avgörande för ett svenskt Ja eller Nej till medlemskap i EU. Ja-sägarna lyckades förhandla fram ett löfte om att Sverige blev en frizon för snusare. Och Ja-sidan fick därmed sin majoritet.

Men nu är de sjukligt klåfingriga EU-byråkraterna i farten igen. Jag hade trott att de skulle ha förstånd nog att lämna vårt snus ifred, men icke. Nu har de fått för sig att ändra på sammansättning av snuset. Förutom att vissa aromatiska smakämnen ska förbjudas, så tänker det höja andelen tobak i snuset från nuvarande omkring 50 procent till minst 85 procent. Ett starkare, mer nikotinrikt snus, utan smakämnen, är inte längre ett svenskt snus, det är en nikotinbomb. I värsta fall kan det ännu hemliga lagförslaget från EU-kommissionen leda till att snus inte alls får säljas i Sverige.

I dag snusar omkring en miljon svenskar, varav 200 000 kvinnor. Låt oss själva bestämma om vi vill fortsätta med det. Snusare eller inte snusare, skriv på Snusuppropet

tisdag 4 december 2012

Märklig tisdag



Animerad kortfilm av Doros Evangelides byggd på bildboken Tuesday av David Weisner.

Geoff Dunbar gjorde år 2000 en 13-minutes animerad film med samma bok som grund. Paul McCartney stod för filmusiken och filmen finns med på hans DVD The music and animation collection från 2004.

lördag 1 december 2012

8in8: The problem with saints



8in8: The problem with saints Text / Lyrics

Ksenia - helgonförklarad "dåre i Kristus"


Häromdagen snubblade jag över ett exemplar av tidskriften Forskning & Framsteg från 2007. Den innehöll en artikel om Ksenia (Xenia) från S:t Petersburg, en kvinna som helgonförklarades 1978 av ryska ortodoxa kyrkan i USA och 1988 av den ortodoxa kyrkan i Ryssland. Jag trivs med att tassa omkring i gränstrakterna mellan folktro och religion, där sanningshalten avgörs av vad man själv väljer att tro på. När det gäller Ksenia finns det inga tidiga skriftliga källor att hänvisa till, inga noteringar i kyrkböcker. Hon anses ha levt på 1700-talet, men födelse- och dödsår är okänt. Berättelsen om hennes liv grundar sig på den muntliga berättartraditionen. Vad man i dag vet är att kulten kring hennes grav började på 1820-talet.

Ksenia var en "dåre i Kristus". När hennes man Andrej dog kom hon till begravningen iklädd hans officersuniform och hävdade bestämt att hon var Andrej och att det i själva verket var hon som dött. Senare, när uniformen var utsliten, gick hon alltid klädd i en tunn blus och kjol. Hon sägs ha haft gåvan att förutse kommande händelser och att uträtta under.

Nu är det så lyckligt ställt att hela artikeln om Ksenia finns tillgänglig på nätet, så det är bara att klicka på länken och läsa vidare om detta fascinerande kvinnliga helgon och kulten kring henne.