torsdag 31 januari 2013

Mali: Timbuktu befriat från terrorister



Militära styrkor från Frankrike och Mali har befriat Timbuktu från de wahhabitiska terroristerna, som lämnade stor förödelse efter sig. Bland annat har gravplatser och en stor mängd ovärdeliga manuskrift förstörts. Människor har piskats och stympats, musik har förbjudits och kvinnor har tvingats att täcka sina kroppar. Se även Mali: Timbuktus litterära skatter

Mali conflict: Timbuktu celebrates end of Islamist rule BBC

Uppdrag Granskning: Tillbaka till moskéerna



I går återvände SVT:s Uppdrag Granskning till moskéerna för att se vad som hänt sedan sedan deras program "Imamernas råd" sändes i maj förra året. Efter det programmet blev det en hel del reaktioner bland bloggarna på länklistan Muslimer som bloggar, som jag samlade i ett inlägg Jag tänkte göra samma sak denna gång, även om jag har på känn att reaktionerna denna gång inte alls blir lika omfattande på bloggarna. Numera twittras det istället. Jag skulle uppskatta om ni hörde av er om jag missar något inlägg som borde vara med. Tackar på förhand.

Först ut blir Fredric Brusi, som såg programmet i Egypten där han befinner sig för studier:

"Det mest problematiska med programmet är vinklingen att frågan handlar om en konflikt mellan 'bokstavstroende' och 'nytänkande' muslimer. Det är en mediahållning som kanske är oundviklig då formatet inte kan hantera komplexa förklaringar, men det är en grovt förenklad bild av verkligheten. Om något så skulle det redaktionella arbetet kunnat göra programmet till ett inlägg i en debatt som visar upp hur mångfasetterad den 'muslimska gruppen' är i Sverige. I stället väljer man alltså att ge bilden av två läger och en kamp om tolkningsföreträde. Kampen om tolkningsföreträde finns där absolut, men den är betydligt mer komplex än ett svart och ett vitt läger." Tankar kring Uppdrag Granskning

"Jag är helt FÖR kvinnors rättigheter i islam. Det jag INTE är för är detta vridande och vändande på Koranen och islam och 'detta gällde för 1400 sedan'-attityden. Det hjälper knappast de kvinnor som tror på Koranen bokstav för bokstav som aktuellt IDAG, som berövats sina rättigheter. Då antar man ju att lösningen på hennes problem är att överge bokstavstolkningen och 'bli nytänkande'. Däri ligger inte lösningen för problemet ligger inte i att man tolkar bokstavligt. Problemet ligger i okunskap och egenhändigt tolkande (som dessa feminister gör fast åt andra hållet) och att man inte ser islam som en helhet. Men precis så har ju UG framställt oss, två läger med de nytänkande på ena sidan och de efterblivna bokstavstrogna på andra, som inte ser något annat än sin egen tolkning. Snacka om att fördumma muslimer medvetet. Det är en ren förolämpning att framställa oss på det viset." Uppdrag Granskning

"En till sak som förbryllar mig är hur otroligt usla på PR i princip samtliga medverkande muslimska samfund är. De envisas med att vid varje tillfälle media kontaktar moskéerna framföra sina synpunkter genom första generationens invandrare, oftast (äldre) gubbar, som bryter på dålig svenska och därför inte känns särskilt trovärdiga när de pratar om att muslimer ska integrera sig och anpassa sig till det svenska samhället. Det finns gott om muslimer idag som både har akademisk utbildning och talar flytande svenska, men trots det vidhåller samfunden detta gubbvälde. Dett gubbvälde som inte förmår sig släppa makten till en yngre generation, till kvinnor och till svenska och/eller faktiskt integrerade, utbildade muslimer, som är erkända som duktiga talare. Det spelar ingen roll hur duktig en imam är på arabiska. Pratar han dålig svenska ger det ett tafatt intryck." Uppdrag Granskning - Repris på gammalt tema

måndag 28 januari 2013

Anna Waara: När småpratandet försvann

Lyssna: Vid dagens slut 20130119 21:45

Osannolikt

Klicka för större format

Att någon i samma stad (Uppsala) som mig lagar samma soppa efter exakt samma recept samma dag och att vi träffas på Twitter och berättar om det för varandra - hur sannolikt är det?

Bilagor: Cherins receptlänk och min receptlänk

söndag 27 januari 2013

Nagellack för bedjande muslimska kvinnor

Foto: Reuters

Det är inte alltid lätt att vara muslim. Då tänker jag inte på alla trakasserier som främst muslimska kvinnor med sjal får utstå. Jag tänker inte heller på svårigheten att få tag på halal-slaktat kött Inte heller på problemet att ha möjlighet att utföra de fem dagliga tidsbönerna. Just nu är tankarna upptagna med något så banalt som kvinnlig fåfänga. Nämligen; möjligheten att använda nagellack.

Enligt de regler som gäller för tvagning före bön (wudu) skall vattnet komma i direkt kontakt med alla ytor på de kroppsdelar som tvättas, till exempel händerna. Om naglarna är täckta med lack är det inte möjligt. Det innebär i praktiken att bedjande muslimska kvinnor endast kan måla naglarna under den vecka de menstruerar och därför inte är tillåtna att be. Många kvinnor tycker dock det är aningen genant att signalera till omvärlden med naglarna att de befinner sig i menstruationsperioden.

Men nu finns det en lösning sedan några månader tillbaka. Under 2012 lanserade det polska företaget Inglot ett nagellack, O2M, som "andas" och tillåter vattnet att passera genom lacket. Åtminstone ger den muslimska professorn Mustafa Umar, efter en test gjord av en av hans studenter, tummen upp för det nya nagellacket i artikeln Is breathable nail polish sufficient for Wuḍū’?

Se även Muslim women finally able to embrace manicures thanks to new 'breathable' nail polish that fits religious restrictions Daily Mail

Uppdaterat:

Enligt denna bloggare säljs inte Inglots produkter i Sverige. Närmaste land för inköp är Finland

Shoa - Förintelsen



I dag uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer Samma datum 1945 befriades de tyska nazisternas koncentrationsläger Auschwitz i Polen.

Se även Muslimer gömde judar undan nazisterna (1), Muslimer gömde judar undan nazisterna (2) och Muslimer gömde judar undan nazisterna (3)

lördag 26 januari 2013

Akhbar Skåne


Häromdagen lanserades en ny skånsk lokaltidning på arabiska, Akhbar Skåne, Tidningen som läses från höger, som Aftonbladet uttrycker det. Läs tidningen på nätet

Klicka på bilden för större format 

onsdag 23 januari 2013

Uppdrag Gransknings uppföljare till "Imamernas råd"



I maj 2012 sände SVT:s Uppdrag Granskning (UG) programmet Imamernas råd Med dold kamera dokumenterade de vilka råd en muslimsk kvinna, som bland annat uppgav att hon blivit misshandlad av sin man, fick av representanter för olika moskéer. Programmet väckte en livlig debatt i olika medier. Många av de bloggare som finns med på länklistan Muslimer som bloggar skrev inlägg om programmet. Flera var mycket kritiska till hur kvinnan blev bemött och de råd hon fick (se denna sammanställning av blogginlägg).

Nu har UG gjort en uppföljning av programmet som kommer att sändas inom kort, förmodligen redan nästa onsdag. Trots att många muslimer, både män och kvinnor, var kritiska till de råd kvinnan fick hade UG enligt uppgift stora problem med att hitta någon kvinna som vågade uttala kritiken offentligt inför deras kameror. Men de lyckades till slut. All heder åt den kvinnan Fazeela Selberg Zaib som har civilkurage nog att tala högt om det många andra endast vågar viska om.

tisdag 22 januari 2013

Chez Lukas' matskola



Kolla in hans övriga matnyttiga videor

Kampanjpris på entrecote hos Willys. Klart att jag passade på. Jag har aldrig tidigare lagat en entercote, så det blev att ge sig ut på nätet och söka recept och tillagningsmetod. Eftersom jag för närvarande bor ensam och köpte en 1 kilos bit är det infrysning som gäller. Därför valde jag detta recept med långsam uppvärmning i ugnen, sedan delar jag biten i fyra 250 grams bitar och fryser in dem i separata förpackningar. Efter upptining får de sig en het snabbvända i stekpannan. Det tror jag kommer att fungera bra. Eller rättare sagt; jag hoppas det.

För övrigt kan jag konstatera att jag är supernöjd med min Globalkniv och kan med gott samvete rekommendera den till alla som vill ha en riktig kockkniv.

Katolikernas historia i Stockholm



Ett avsnitt av Svenska Dagbladets serie Edward Bloms Stockholm

Fram till 1951, då riksdagen antog lagen om religionsfrihet, var det förbjudet för katoliker att arbeta som läkare, sjuksköterskor och lärare. Att bli vald till riksdagen hade fram till dess också varit en omöjlighet för katoliker.

Se även blogginläggen Den "katolska faran" och Den "katolska faran" och Ku Klux Klan

söndag 20 januari 2013

Lilla Prinsessan


Det var några dagar sedan jag lyckades prestera åtminstone något slags inlägg, som att lägga upp en musikvideo. I dag finns heller ingen tid till bloggande. Jag har sovit större delen av dagen efter nattens arbete och efter uppvaknandet var det dags att sätta sig framför TV:n för att se fotbollsmatchen mellan Ghana - Dem. rep. Kongo i afrikanska cupen. Tyvärr lyckades inte Ghana behålla sin tvåmålsledning och det hela slutade 2-2. Det kunde varit värre.

I dag bjuder en stolt morfar på ett foto av Lilla Prinsessan som kom till världen för fyra månader och fyra dagar sedan. Hon är en babysimmare i världsklass. Men den karriären blir av naturliga skäl kort.

torsdag 17 januari 2013

onsdag 16 januari 2013

Konsten att hacka lök



...utan att skära av sig fingertopparna. Se även Konsten att stycka en kyckling

Knivigt Global-inlägg



Det är dyrt att vara sjuk. Karensdag + endast 80 procent av lönen i sjukersättning + läkarbesök + receptbelagd medicin + receptfria värktabletter + tre keramiska köksknivar + Global kockkniv, 20 centimeter (8"). De två sista utgiftsposterna är sånt jag köpt för att trösta mig. Och det här inlägget är till för att övertyga mig själv om att det var en god investering att köpa en kockkniv för 1000-lappen, trots att jag redan har en hel drös med knivar på magnetlisten ovanför arbetsbänken i köket.

En liten presentation som jag lånat av en leverantör:

Tillverkad av Cromova 18 specialstål. Ett unikt, hårt och mycket slitstarkt material för utmärkt skärpa som varar länge. Varje Globalkniv slipas för hand och kommer alltid att slipas för hand. Hos Global i Japan, där knivarna tillverkas, finns för närvarande sju slipare varav två Mästare. Det tar fem till tio år att bli Mästare och bara en Mästare kan godkänna slipningen.

Globalkniven är tillverkad på ett mycket speciellt och unikt sätt: Bladet är gjort av rostfritt krom/molybden/vanadiumstål som är mycket hårt. Skaftet är istället tillverkat av krom/nickelstål som är mera formbart. Krom/nickelstålet uppvisar det allra högsta motstånd mot korrosion men är inte hårt nog för en skarp egg med hög beständighet som krom/molybden/vanadium stålet är. Skaftet fylls med sand för att få rätt balans innan det slutligen svetsas igen.


Besök även Globals knivskola med 15 instruktionsvideor på svenska.


Nästa gång jag är sjuk blir det nog en Global SAI som hade världspremiär 1 oktober förra året.

tisdag 15 januari 2013

Kampanj för damfotboll i Mellanöstern



Reportage om damfotbollens ställning i Saudiarabien.

Organisationen Mellanösterns fotbollsföreningar beslutade nyligen att starta en kampanj för att ge damfotbollen samma status som den manliga. Kampanjen kommer att sparkas igång med en stor fotbollsfestival på internationella kvinnodagen 8 mars. Beskedet kom vid ett seminarium där bland annat 13 medlemsländer i västasiatiska fotbollsfederationen deltog. Saudiarabien fanns inte på plats, vilket inte är förvånade med tanke på deras inställning till damfotboll och kvinnligt idrottsutövande i största allmänhet (se video). Inte ens i saudiarabiska skolor finns någon form av fysisk aktivitet schemalagda för tjejer, vilket har medfört allvarliga hälsoproblem bland landets kvinnor.

I ett tal vid sammankomsten sa prins Ali Bin Al Hussein från Jordanien, vice ordförande i internationella fotbollsförbundet (FIFA), att en kvinnlig idrottsutövare är “an empowered woman who further empowers her community.”

Källa: Middle East soccer associations campaign for women’s right to play

Vetenskapens värld: Din opålitliga hjärna



Jag tänker inte ödsla någon tid på att förklara för er hur intressant, underhållande och lärorikt det här programmet är. Om ni inte blir tillräckligt nyfikna på att se hela programmet efter att ha kollat på trailern, ja, då är det heller ingen idé att jag försöker övertyga er att titta. Programmet är det första av tre och finns tillgängligt hos SVT Play i ytterligare 29 dagar.

måndag 14 januari 2013

Om barnäktenskap

Våren 2011 hade jag ett inlägg om fotografen Stephanie Sinclairs dokumentation av barnäktenskap i olika delar av världen. Där finns även en länk till artikeln Child brides i National Geographic av Cynthia Gorney, som illustrerades med Sinclairs fotografier. I kväll råkade jag av en händelse hitta en video där dessa båda kvinnor presenterar sitt arbete att i ord och bild dokumentera barnäktenskap, en företeelse som har fler aspekter än ren mänsklig ondska.

Skyddsombud stoppar sophämtning efter hot

Trösthandlar på nätet


Jag var ut och drack en Guinness på fat i går. Det var mycket folk på restaurangen som på storbilds-tv visade fotbollsmatchen mellan Arsenal och Manchester City Själv var jag måttligt road av matchen och smått irriterad över den höga volymen. Visst kan det vara riktigt trevligt att se en bra match, men i går hade jag föredragit att koppla av i lugn och ro smuttande på min Guinness. Manchester City vann med 2-0. Jaha.

Om jag blir tillfrågad vilket engelskt fotbollslag jag har som favoriter brukar jag svara Arsenal, men det beror enbart på att jag en gång såg dem spela mot Watford på hemmaplan. Det var på den tiden Elton John satt som ordförande i Watfords styrelse. På bussen till gamla Highbury-arenan, som låg inklämd bland bostadshus, satsade jag ett pund på 3-0 till Arsenal. Watford vann matchen. Det som imponerade mest på mig var det enorma polisuppbådet utanför arenan. Presumtiva huliganer slussades  mellan täta led av poliser på hästar från tunnelbaneuppgången till apbergets ståplatser.

Nu har de arabiska oljeshejkerna bakom flygbolaget Emirates byggt en ny stadium åt Arsenal.

Nåväl. Det var bara en liten inledning på vad inlägget egentligen skulle handla om, det vill säga; varför jag sitter vid datorn och trösthandlar på nätet. Jo, så här är det. När jag skulle lämna restaurangen snubblade jag i de två trappstegen som leder upp till den upphöjda delen av lokalen. Mycket pinsamt, eftersom jag antar att folk trodde jag var berusad, men det blir jag inte efter en mellanöl. På vägen hem började jag känna mig öm i foten, men bara lite. Under natten blev det dock värre och nu är foten ordentligt svullen, det gör ont och det är besvärligt att gå. Blev tvungen att ringa och sjukskriva mig.

Därför trösthandlar jag. Det blev en uppsättning med tre keramiska köksknivar från Letsdeal

söndag 13 januari 2013

Om avhoppare från politiska sekter

Den 2 januari uppmärksammade jag signaturen Mästerkattens inlägg på Flashback i en bloggpost Han berättar om sin väg till sverigedemokraterna och vidare till ännu extremare nationalistiska rörelser. I samband med Breiviks bestialiska terrordåd ställde han sig frågan: Kunde det ha varit jag?

"Godmorgon. världen!" i Sveriges Radio P1 har ett inslag om Mästerkatten och andra avhoppare från extrema politiska organisationer, bland annat intervjuas Camilla Rågfors som hoppade av från sverigedemokraterna.

Lyssna: Politiken som sekt

Demokratimarsch i Pakistan

I dag planerar professorn och sufiledaren Muhammad Tahir-ul Qadri att leda en demokratimarsch i Pakistan inför det kommande valet som beräknas äga rum i mitten av maj. Tahir-ul Qadri har dubbelt medborgarskap, kanadensiskt och pakistanskt, och har därmed enligt lagstiftningen inte något rätt att själv ställa upp i det planerade valet. Demonstrationen skall gå från Lahore till Islamabad. Enligt organisatörernas uppgifter beräknas omkring en miljon personer ha anslutit sig till demonstrationen när den i morgon kommer fram till huvudstaden.

- Detta är en andlig och moralisk revolution. Vi kommer inte att ge vika för korruption, säger Tahir-ul Qadri till The New York Times

Enligt uppgifter i pakistansk press uppger demokratimarschens organisatörer att ett stort antal bussar med demonstrationsdeltagare stoppats på vägen till Lahore.

I Pakistan har Tahir-ul Qadri i vissa medier anklagats för att gå utländska makters ärenden genom att arrangera demonstrationen. Både den pakistanska mliltären och amerikanska intressenter har pekats ut som hans uppdragsgivare, någon han bestämt dementerar. För en vecka sedan deklarerade den amerikanska biträdande ambassadören i Islamabad att USA inte stödjer något politiskt parti i Pakistan och har heller inte några kontakter med Tahir-ul Qadri.

År 2010 publicerade Tahir-ul Qadri en 600-sidig fatwa mot terrorism och självmordsbombare, vilket jag uppmärksammade i ett blogginlägg Han sa att terroristerna är icke-troende som endast kommer att bli hjältar i helvetet och fortsatte:

"Terrorism är terrorism, våld är våld, och det har ingen plats inom islam, inget kan rättfärdiga det. Det finns inga ursäkter eller om och men. Världen behöver ett absolut, ovillkorligt och totalt fördömande av terrorism".

I höstas blev Tahir-ul Qadri uppmärksammad i Danmark efter att den socialdemokratiska integrationsministern hoppade av från en konferens där han skulle delta som talare. Hon hävdade att Tahir-ul Qadri var förespråkare för dödsstraff för hädelse och han fick möjlighet att förklara sin ståndpunkt i en intervju i dansk TV

lördag 12 januari 2013

Dokumentär: Lustäktenskap i Iran



Se hela filmen textad på svenska hos UR Play.

En prisbelönad dokumentärfilm (originaltitel: Im bazar der geschlechter) från 2010 av den iranskfödda filmaren Sudabeh Mortezai.

I mullornas Iran tillåter tolkningen av den islamiska rättsvetenskapen att tillfälliga äktenskap ingås, de kan vara allt från en timme till flera år. Mullorna anser att det bland annat är ett sätt att förhindra att kvinnor fastnar i prostitution, andra menar att det kan användas som ett sätt att legalisera prostitution inom ramen för religionens gränser.

Se även Prostitution bakom slöjan

fredag 11 januari 2013

Dokumentär: Hip Hop Hijabis


Hip Hop Hijabis -Trailer from Faction Films Ltd.
Den danskfödda Mette Reitzel befinner sig nu i för-produktionsfasen med sin dokumentärfilm om de två brittiska rapparna i Poetic Pilgrimage Reitzel har följt tjejerna, som konverterade till islam 2005, under tre år och skriver i en artikel att hon strävat efter att få insikt i deras tankesätt och vardag för att kunna skingra några av de missuppfattningar som skapar så polariserade uppfattningar om islam och muslimer. Det gäller särskilt frågan om jämställdhet mellan könen, vilket var ett stort bekymmer för Sukina och Muneera när de ursprungligen kände sig dragna till religionen.

Reitzel anser att extremismen allt för länge har fått dominera den offentliga debatten om islam. Konflikter och tragedier ger helt enkelt bättre rubriker, men skapar också rädsla och hat. Hon påpekar att många välutbildade och frispråkiga muslimer anser att rättfärdigandet av kvinnohat och våld i islams namn är en grov feltolkning av deras religion, men deras röster blir sällan hörda.

Se även filmens Facebook-sida / Twitter och informationssidan för intresserade sponsorer

torsdag 10 januari 2013

Muslimsk identitet



Asmaa Soliman är tysk medborgare, ursprungligen från Egypten, som för närvarande bor i London. Hon är sedan 2011 doktorand vid Centre for European Studies, University College, London. Hennes första magisterexamen var i mediekultur och hennes andra i internationell politik. Hennes forskning fokuserar på unga muslimer i Europa och deras uttryck av sin muslimska identitet i ett europeiskt sammanhang. Hon har skrivit flera artiklar och avhandlingar om religionsfilosofi, sekularisering och mångkulturalism. Hon är engagerad i olika interreligiösa och interkulturella projekt och är särskilt engagerad inom fredsarbete och interkulturell förståelse.

Översatt från Journeys of belonging

onsdag 9 januari 2013

Är julmusten hotad?

Bengt%20Frithiofsson%20provar%20%C3%A5rets%20julmust

- Julbord, skinka och julmust tillhör den svenska nationalidentiteten, sa dryckesexperten Bengt Frithiofsson när han före jul provsmakade och betygsatte fyra sortes julmust.

I år blev det visserligen inget julbord för mig, men skinkan och julmusten fanns på plats. Jul och påsk är också de enda gångerna under året som jag dricker läsk och då blir det naturligtvis must. Jag var just ut i köket och räknade de tomma julmustflaskorna och konstaterade att jag druckit 19,6 liter must före och under julen.

Men nu kan julmusten vara hotad. Ett nytt EU-beslut kan innebära att den svenska julmusten förbjuds från i sommar, skriver Dalarnas Tidningar EU planerar att förbjuda maltdrycker som har karamellfärg som tillsats och det har julmusten, som vi varje år dricker ungefär 40-50 miljoner liter av.

Spendrups vd är dock inte orolig, han hävdar att det hela är en feltolkning. Det EU vill stoppa är att maltdrycker marknadsförs som hälsodrycker, säger han och tillägger att julmust inte klassificeras som maltdryck trots att den innehåller malt. Jag hoppas han har rätt.

Uppdaterad 2013-01-09 19.05:

Nej, julmusten kommer inte att förbjudas

tisdag 8 januari 2013

Pakistan: Inte bara Malala



Läs även artikeln After fighting to go to school, a Pakistani woman builds her own och se dokumentärfilmen A small dream om Humaira Bachals kamp för barns rätt till utbildning.

Jag antar att alla har hört talats om Malala Yousafzai, den 15-åriga flickan i Pakistan som den 9 oktober förra året blev skjuten i huvudet och nacken av en taliban på grund av sin kamp för barns rätt att gå i skolan. Som genom ett mirakel överlevde hon och har nu världen över blivit en symbol för pojkars och flickors rätt till utbildning.

Malala är inte den enda som kämpar för rätten till utbildning. I Pakistan har parollen "I am Malala" blivit vida spridd genom plakat, t-shirts, mössor och på andra sätt. Malala kommer att få många efterföljare, likväl som hon haft många föregångare och andra som i detta nu är aktiva. En av dem är 25-årige Humaira Bachal, som sedan tidig ålder kämpat för rätten till utbildning och startade upp en egen skola.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Att utestänga muslimska kvinnor från utbildning och religiös auktoritet är besläktat med den för-islamiska seden att begrava flickor levande. Jag säger till folk: Gud har gett flickor kvaliteter och potential. Om de inte får utveckla dem, om de inte ges möjligheter att studera och lära sig, är det i princip som att bli levande begravd."

Mohammad Akram Nadwi i The New York Times

onsdag 2 januari 2013

I huvudet på en sverigedemokrat

Under gårdagen länkades det flitigt till ett långt inlägg som uppges vara skrivet av en avhoppad sverigedemokrat. Jag tänker inte närmare kommentera inlägget, utan rekommenderar er bara starkt att läsa det. Det ger en unik inblick i den paranoida internetvärld där hatet mot invandrare, muslimer, ja, hela vårt samhällssystem, gror och frodas. Några lösryckta citat:

Jag blev alltså inte sverigedemokrat för att jag hade fördomar eller negativa erfarenheter av invandrare. Däremot började fördomar och negativa erfarenheter av invandrare komma som på beställning när jag blivit sverigedemokrat.

Det finns en sjuklig kultur runt den nationalistiska rörelsen på internet. Det sjuka består i att man avskärmar sig från allt som motsäger den egna världsbilden och trissar upp ett hat och en paranoia hos varandra mot resten av samhället. Det är ett sektbeteende. Det leder till radikalisering och skapar instabila människor.

I efterhand tror jag att en del av skräcken och paniken som Breivik utlöste hos mig och andra likasinnade handlade om att han var så lik oss. Att han inte var någon återfallsförbrytare eller övervintrad nationalsocialist, att han var en helt vanlig kille som hade börjat som oss men gått vidare till att sätta vapen bakom orden. Kunde det ha varit jag?

Läs hela inlägget