söndag 24 februari 2013

My Vingren: Vet du hur det känns?



Se också ett klipp ur SVT:s Uppdrag Granskning om näthatet mot kvinnor där My intervjuas. Läs hennes artikel De dödar mig nog inte – men de vill tysta mig i Aftonbladet. Följ henne på Twitter

I onsdags arrangerades Poetry Slam All Stars på Ungdomens Hus i Uppsala. Vann gjorde den smått legendariska estradpoeten Nils Jansson alias Kung Henry alias Henry Bowers I torsdags vann han dessutom omröstningen om Sveriges bästa battle-rapper. Kingsizegalan med prisutdelningen kan ses hos TV4 Play Han dyker upp i rutan vid 22:50 och 59:40. Kolla in tidigare blogginlägg om honom. Tvåa blev My Vingren, endast ynka 0,6 poäng efter Kung Henry alias...

Varm korv och platta köttbullar



Edward Blom om den svenska snabbmatens historia.

Varm korv introducerades på Stockholmsutställningen 1897 och de första "korvgubbarna" var kvinnor. Försäljningen har under årens lopp varit omgärdad av rigorösa restriktioner. Vegabaren i Haninge, som fortfarande är still going strong, var först i Sverige med att servera hamburgare. Trots att det då var förbjudet att sälja hamburgare i korvkiosker lyckades de hitta ett sätt att kringgå lagstiftningen.

I min nöjesfattiga barndomsstad Bollnäs hade korvkioskerna en central roll under tonåren. En kväll på stan var helt enkelt inte riktigt lyckad utan någon form av korvköp. Vi var experter på stadens korvkiosker, vi visste vart den godaste hemlagade senapen eller majonäsgurkan fanns och vart man kunde be om en skopa extra potatismos på mosbrickan utan att behöva betala mer. Om inte pengarna räckte till en korv med mos eller bröd fick man nöja sig med en stor eller liten Tuffing, något jag inbillar mig var unikt för Bollnäs. En liten Tuffing var ett korvbröd med en skopa mos, senap och ketchup, samt valfri gurka. Den stora varianten innehöll två skopar med mos.

Läs Nationalencyklopedins artikel Gatumat: Inte bara korv och mos Boktips: Korv, mos och människor: En bok om svenska korvkiosker av Leif Eriksson.

Pastasås, senap och marknadsundersökningar



En föreläsning från TED Videon är textad på 34 språk, bland annat svenska.

Blir vi lyckligare om vi äter en senap som kostar 32 kronor per burk i stället för en senap som endast kostar 12 kronor per burk? Den frågan får vi svar på i journalisten och författaren Malcolm Gladwells föreläsning om den amerikanske marknadsforskaren och psykofysikern Howard Moskowitz Dessutom får vi lära oss en hel del om varför amerikansk pastasås ser ut och smakar som den gör. Lärorikt, tankeväckande och underhållande.



På 80-talet blev senapen Grey Poupon en storsäljare i USA.

lördag 23 februari 2013

Powerkyckling med blodapelsin och granatäpple



I går kände jag mig inspirerad för nya stordåd vid spisen, men tyvärr hade jag inga råvaror tinade. Jag var dock övertygad om att lusten skulle finns kvar till i dag, så jag plockade upp ett kilo kycklingfiléer från frysen. Trots att jag suttit och peppat upp mig med diverse smarriga kycklingrecept under morgontimmarna infann sig inte matlagningslusten. Istället för kreativt skapande i köket använda jag mig av världens enklaste och minst arbetskrävande kycklingrecept Lätt som en plätt och riktigt gott.

Ni som vill försöka er på receptet i videon hittar det här (23 februari) Pssst! Kolla in hennes kniv. Naturligtvis är det en...

fredag 22 februari 2013

Rosor sjunga på nysnö

National Film Board of Canada

En animerad film från 2002 av Yuan Zhang

Efter helgen är min första semestervecka slut, men det finns en till som ligger och väntar på mig med början på måndag. Det var ett ovanligt tillkrånglat sätt att berätta att jag har två veckors semester just nu. Och vad gör jag under ledigheten? Ingenting. Nästan. Åker och hälsar på min dotter och hennes barn och sambo nästa vecka. Jag har ju blivit morfar. Här hemma tar jag det bara lugnt, lugnare än vanligt. Tänker dock tillbringa en hel del tid i köket och laga mat. Ligger mängder med fina råvaror i frysen som bara längtar efter att förvandlas till (förhoppningvis) goda maträtter. Pantade tomburkar och flaskor i går och köpte en fin bit ryggbiff med fettkappa för pengarna. Den ser jag fram emot att sätta tänderna i. Ja, så ser livet ut för tillfället. Inga stora sorger, inga stora glädjeämnen. Bra så.

torsdag 21 februari 2013

Wahabbiter rekryterar fattiga barn på Zanzibar



Det första land jag besökte i Afrika var Tanzania, det var långt innan den till landet tillhörande ön Zanzibar blev ett turistparadis. Efter mitt korta besök på ön längtade jag ständigt tillbaka dit. Jag började plugga swahili på universitetet i Uppsala eftersom det då fanns en möjlighet att fortsätta studierna på Zanzibar efter inlästa 20 poäng. Tyvärr var det oförenligt med mitt heltidsarbete och det blev aldrig några fortsatta studier på Zanzibar. Men ön har alltid legat mitt hjärta nära och nyheterna om wahabbiternas landvinningar på Zanzibar gör mig djupt bedrövad. Läs mer...

tisdag 19 februari 2013

Kriget på internet


Just nu sprids bilder från en israelisk prickskytt på sociala medier. Det handlar om den 20-årige israeliske Mor Ostrovski som på sitt privata instagramkonto lade ut en bild där han ringat in ett barn i sitt kikarsikte, skriver Svenska Dagbladet








måndag 18 februari 2013

Sara Silverman: Brunch


Bloggrepris från 11 augusti 2006.

Att vara som alla andra, det kan vi ju inte. Men att vara som en del andra och känna att vi passar in i någon slags gemenskap, det kan vi - mer eller mindre.

Men vilket pris är vi beredda att betala för att "passa in"?
Hur mycket är vi beredda att avstå för att "höra ihop"?

fredag 15 februari 2013

World Press - Årets bild 2012



Paul Hansens bild valdes till World press photo of the year 2012 i konkurrens med fler än 100 000 fotografier. Bilden föreställer sörjande anhöriga som bär två bröder, två respektive tre år, som dödats av en israelisk missil i Gaza. Paul Hansens bild från Gaza världens bästa Dagens Nyheter

Se samtliga prisbelönade fotografier i de olika kategorierna.

BBC intervjuar Poetic Pilgrimage


Se videointervjun hos BBC.

Läs mer om Poetic Pilgrimage genom att klicka nedan vid "Etiketter".

torsdag 14 februari 2013

Dokumentär: Hip Hop Hijabis (2)



Se även Hip Hop Hijabis - An extended scene

Fick ett e-brev i går med anledning av mitt blogginlägg om dokumentärfilmen Hip Hop Hijabis. Jag publicerar brevet i dess helhet och hoppas att ni, kära läsare, hjäper till med att sprida information om detta filmprojekt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hej Svarten,

Jag heter Daniel och jag jobbar för Mette Reitzel på Faction Films i London. Mette berättade att du var svensk och att du har bloggat om filmen Hip Hop Hijabis tidigare och bad mig informera dig om hur kampanjen går. Vi har lagt upp en ny scen på vår Sponsume sida under "updates".

Under de senaste veckorna så har vi fått väldigt mycket medial uppmärksamhet. Vi blev intervjuade på BBC förra veckan och kommer att göra två intervjuer till (en på fredag för BBC Asia och förhoppningsvis en till intervju på söndag på BBC Spirit). Men vi vill framförallt nå ut till den unga muslimska befolkningen i olika länder världen över. Vi blev i veckan intervjuade av en fristående TV-kanal i Egypten och i England och USA är vi i kontakt med en rad muslimska organisationer men vi har ingen större spridning bland muslimer i t.e.x Sverige. Därför undrar vi nu om du skulle kunna tänka dig att kontakta några av de muslimska bloggare du listat i din blogg å våra vägnar.

Vi tror att det här är ett viktigt projekt för att sprida ökad förståelse för Islam och skulle verkligen uppskatta din hjälp.

Här är en artikel som publicerades för två dagar sedan via Muslimah Media Watch som kanske kan vara intressant: Talking with “Hip Hop Hijabis” filmmaker Mette Reitzel

Med vänlig hälsning.

Daniel - Production Assistant


Tydligen är intresset för filmen redan stort bland mina bloggbesökare. Produktionsassistenten David berättade att över 900 besökare som sett den första trailern på Vimeo hade gjort det på min blogg. Nu fattas det bara att ni också bidrar med en slant till filmens produktion. Det finns flera möjligheter som passar alla givares plånböcker. Att för ynka 150 kronor få ladda ner en förhandskopia av filmen när den blir tillgänglig, samt en sång av Poetic Pilgrimage, känns ju verkligt inbjudande. Och tänk den sköna känslan när filmen har premiär; att veta att det blev möjligt tack vare ditt bidrag.

Stefan Sundström: Hej Hej Hej Lou



Stefan Sundström drog till Norge och hyrde under ett och ett halvt år en stuga vid havet. Fiskade torsk, som han rensade och sålde för 14 kronor kilot. Skrev låtar. Spelade in skivan Under radarn i en kyrka på en ö tillsammans med gänget på bilden. Den släpptes i går.

Se Stefan Sundström hos SVT Gomorron Sverige

onsdag 13 februari 2013

Ett axplock från Avpixlat

Satt och kollade på en del skärmdumpar jag tagit från den fria debatten som Mats Dagerlind hävdar förs på Avpixlat. Intressant att se vad som får passera. Det jag lägger upp är inte några sällsynta skräckexempel, utan snarare ganska representativa för den typ av kommentarer som publiceras på Avpixlat med den anonyma redaktions goda minne.

Klicka på bilderna för större format.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -


tisdag 12 februari 2013

Avpixlat, Mats Dagerlind och den fria debatten


Jag såg gårdagens debatt hos Publicistklubben på nätet. Mats Dagerlind deltog som representant från Avpixlat, den blogg som blivit det populäraste tillhållet för sverigedemokraternas aggressiva nätkrigare, vilka Jan Guillou i en krönika jämför med nazisternas SA-busar. Det finns naturligtvis mycket av det som framkom i debatten som vore värt att kommentera, för min del insåg jag det meningslösa med en seriös diskussion när Dagerlind i en av sina första repliker menar att det är en mänsklig rättighet att få uttrycka sina åsikter och sedan bedyrar att på Avpixlat får alla göra det. Hur är det möjligt att ens försöka föra en diskussion med någon som blåljuger folk rakt i ansiktet?

Jag har under många år varit aktiv på olika modererade internetforum - någon jävla ordning ska det vara på ett forum. Jag har även försökt komma till tals på Avpixlat och dess föregångare Politiskt Inkorrekt Under de första månaderna raderades alla mina kommentarer på Avpixlat och följdes automatiskt av några veckors blockering. När jag efter ett längre uppehåll gjorde ett nytt försök fick jag under en tid kommentera igen. Jag var noga med att inte uttrycka några personliga åsikter, utan det handlade oftast om att länka till olika intressanta artiklar. Om mina kommentarer tog upp bristen på demokratiska rättigheter och andra missförhållanden i muslimska länder fick de vara kvar, men annat raderades. Som kommentar till ett inlägg om de eländiga förhållandena i Malmö skrev jag helt kort:

"Svenskarna trivs bra på den ort där de bor. Mest nöjda är de som bor i Malmö. 73% uppger att de trivs bra i stan" + denna länk

Det blev för mycket för Avpixlat och raderades snabbt.

Vid ett tillfälle hade jag en liten brevväxling med någon/några av redaktionens anonyma medlemmar om deras raderande av mina kommentarer. Först skyllde de på "praktikanterna", de frivilliga krafter som modererar kommentarsfälten, och menade att "ibland kan någon vara nitisk i överkant". Snart ändrades tonläget och jag fick veta att mina modesta kommentarer på Avpixlat i själva verket handlade om att

"du vet precis som vi att du trollar och provocerar rätt duktigt i kommentarsfälten och bör därför inte låtsas så förvånad om en och annan av dina kommentarer försvinner/.../ Det finns de här som tycker att du borde blockeras helt och hållet men än så länge får du kommentera. Spill inte onödig energi på att besvara detta mejl med tirader om att du inte förstår vad vi talar om, det blir bara tröttsamt och får pendeln att slå över mot att vi kanske trots allt ska blockera dig från allt kommenterande."

Och så tycks nu vara fallet. Numera möts jag ständigt av budskapet på bilden ovan när jag besöker Avpixlat. Ridå.

Uppdaterat:

Läs även MammaMaries blogginlägg Avpixlat – en sekt med egna sharialagar

lördag 9 februari 2013

BBC dokumentär: Gör mig till muslim



Make me a Muslim är en dokumentär om brittiska kvinnor som konverterat till islam, om deras glädje och motgångar. Filmen visades för drygt en vecka sedan av BBC. Som en sammanhållande röd tråd genom programmet fungerar Shanna Bukhari. Hon är född till muslim, arbetar som fotomodell och ställde 2011 upp i den brtittiska deltävlingen av Miss Universe. British Muslim who entered Miss Universe contest receives death threat The Guardian

Se även Are female converts to Islam part of a new wave of feminism? The Independent

fredag 8 februari 2013

Mysteriet med de 500 försvunna kommentarerna


Igår kväll skrevs detta tweet. I skrivande stund har det retweetats 128 gånger. Jag tyckte det verkade högst osannolikt, till och med för att vara Avpixlat, att 500 kommentarer uppmanade till våldtäkt på en ung tjej och bestämde mig för att ta en närmare titt på hur det förhöll sig. Att hitta det aktuella inlägget var inget problem. Det var publicerat den 18 december 2011, hade 202 kommentarer och ett meddelande om att kommentarsfältet var stängt. Någon kommentar om våldtäkt av tjejen hittade jag inte. Naturligtvis tyckte jag det var märkligt att den som uppgav sig vara flickans far tog upp det först nu och vart hade de 500 kommentarerna tagit vägen. Kanske hade de raderats. För att få svar på det gjorde jag en sökning på internetarchive.org och fann att den 18 december hade inlägget 200 kommentarer och dagen efter lika många.

Jag får inte det här att gå ihop och skulle uppskatta om @tonyernstesq ville höra av sig med en kommentar här på bloggen.

Uppdaterat 2013-02-08 14.10:

Jag ringde alldeles nyss upp Tony Ernst, som bekräftade att det var han som skrivit tweetet ovan. Han var inte särskilt angelägen att tala om det hela, utan sa att jag helt enkelt får tro honom på hans ord. Sedan tackade han för samtalet och lade på luren.

För att uttrycka mig i klartext: Jag anser att hans påstående är helt orimligt. Det finns ingenting som tyder på att det funnits ytterligare 500 kommentarer (eller 500-600, som han också skriver i ett tweet). Att någon far med osanning, som jag uppfattar det, är illa nog, men att så många okritiskt retweetar gör mig djupt bekymrad. När jag började surfa på internet i slutet av 90-talet så var "tro inte allt du läser på nätet" ett ofta återkommande uttryck. Det gäller naturligtvis även i dag.

En lektion i sharia



För en tid sedan fick ett par videosnuttar på Tuben en hel del uppmärksamhet i media och på nätet. De visar hur några unga muslimska män i östra London som kallar sig "Muslim Patrol", ett slags lokalt medborgargarde, antastar icke-muslimer och på ett aggressivt sätt anmärker på deras klädsel eller beteende med hänvisning till att det är förbjudet i ett "muslimskt område". Det har i vissa sammanhang hävdats att männen försöker införa sharia, islamisk lag, i stadsdelen. Men vad säger sharia? I videon reder shejk Shams Ad Duda, en religiös ledare i det aktuella området, ut begreppen under en fredagsbön i moskén. Efter en formell inledning på arabiska övergår han till att tala engelska.

Salafipredikant om våldtäkterna på Tahrirtorget



Den engelskspråkiga utgåvan av al Arabiya uppmärksammade igår ett uttalande av predikanten Ahmad Mahmoud Abdullah, ofta kallad för Abu Islam, som han gjorde med anledning av våldtäkterna på Tahrirtorget i Kairo, Egypten. Enligt tidningen kallade han kvinnorna för djävlar som går till torget, inte för att protestera, utan därför att de vill bli våldtagna.

Abu Islams uttalande sändes i hans egen tv-kanal al-Ummah. Han äger även den egyptiska tv-kanalen Maria (Mariya), som jag bloggat om tidigare

Tatuerade kvinnor



Se även Tattoos - a secret history of female body art där videon finns i bättre kvalité.

Ni som tittar in på bloggen lite då och då har säkert noterat att det blir allt mindre text och mer bilder och videor. Just nu är jag däckad av influensa, men det är bara en tillfällig ursäkt för att ligga på latsidan med skrivandet. Jag trodde den här bloggledan skulle gå över med tiden. Tyvärr, så verkar det inte så. Å andra sidan finns det så mycket intressant material skapat av andra som förtjänas att uppmärksammas istället för att jag själv skulle tvinga mig till att knåpa ihop några rader bara som utfyllnad - som till exempel denna korta text. Den hade ni mycket väl klarat er utan, eftersom den inte tillför någonting av värde.

onsdag 6 februari 2013

Sverigedemokraterna fyller 25 år


I dag är det precis 25 år sedan sverigedemokraterna bildades, fick jag veta när jag nyligen besökte deras hemsida. Vid den här typen av jubileum är det brukligt att man göra en liten tillbakablick. Eftersom SD:are har en väl utvecklad förmåga att skriva om såväl historien som den tid vi lever i tänkte jag i all anspråklöshet lämna ett litet bidrag för att komplettera historieskrivningen.

Se även bildspel om sverigedemokraternas historia, Så ljuger SD om sin historia, Grattis på 25-årsdagen, SD! och Hjälp oss påminna om SD:s historia

tisdag 5 februari 2013

Uppdrag granskning om kvinnohatet på nätet



I veckans Uppdrag granskning berättar kända kvinnliga författare och journalister om flodvågen av sexistiska attacker. Programmet sänds onsdagen den 6 februari klockan 20.00 i SVT1 och i SVT Play

Ladda gratis ned boken Skrivbordskrigarna av Lisa Bjurwald.

Dubai - den gyllene buren



En dokumentär som bara i förbifarten tar en titt under ytan på det ofantliga lyxlivet i Dubai.

"Främlingsfientligheten är grundlagsskyddad. Demokratiska fri- och rättigheter är avskaffade. Offentlig opposition är förbjuden. Offentliga platser är privatiserade. Strejker och fackföreningar är förbjudna/.../I Dubai har smugglare, skattesmitare, narkotikahandlare och terrorister under många år haft en fristad." Dubai under ytan, Norrländska socialdemokraten

Zaytuna - USA:s första muslimska högskola



USA har fått sin första muslimska högskola, Zaytuna college, även om det formella erkännandet beräknas komma först nästa år när de tio första studenterna tar sin examen. Zaytuna har för närvarande 31 studenter och ligger i Berkeley, Kalifornien. Hamza Yusuf är ordförande i styrelse och en av skolans grundare. Han är även rådgivare för de islamiska studierna vid universiteten i Berkeley och Stanford.

Twitter: Gina Dirawi om Gaygalan


Följ Gina Dirawi på Twitter

Malalas första framträdande efter mordförsöket



Den 9 oktober förra året blev 15-åriga Malala Yousafzai från Pakistan skjuten i huvudet och halsen med tre skott av en muslimsk terrorist som ville stoppa hennes kamp för, i första hand, flickors rätt till utbildning. Läs mer om Malala genom att klicka vid "Etiketter" nedan.

fredag 1 februari 2013

Bortskänkes: Love, InshAllah


Jag har tidigare uppmärksammat boken Love, InshAllah. Ni kan läsa inlägget HÄR Jag läste ut den för länge sedan och nu står den bara i bokhyllan och samlar damm. Det är bättre att någon annan också får läsa den, tänkte jag och bestämde mig för att skänka bort den. Sänd ett e-brev (adress hittar ni under min profil) och säg Hej! så drar jag en vinnare efter midnatt på söndag. Jag betalar frakten inom Sverige. Jag kontaktar vinnaren via e-brev, så ni behöver inte skriva ut namn och adress när ni hör av er.

Uppdaterad 2013-02-04:

Vinnaren blev C.A. i Uppsala. Boken kommer på posten.

Ladda gratis ner boken Skrivbordskrigarna

"Bjurwald svingar sig hemvant mellan nazistiska och islamofoba sajter. Även om de har delvis olika inriktning, förenas de i sin avsky mot invandrare, journalister, vänsteraktivister och politiker.

Ett av favorithatobjekten är förstås ­Lisa Bjurwald själv. I boken citerar hon en del av de påhopp hon utsatts för och jag är rätt säker på att hennes inkorg ännu en gång kommer att fyllas med skit när den här boken kommit ut."


Ur Aftonbladets recension av Lisa Bjurwalds bok Skrivbordskrigarna om hur extrema krafter utnyttjar internet. Ni kan gratis och helt lagligt ladda ner boken från Upsala Nya Tidnings hemsida fram till den 14 februari.