lördag 30 mars 2013

Påvlig fotvård



På skärtorsdagen fullföljde den nyvalde påven Franciskus traditionen att tvätta tolv par fötter, precis som Jesus sägs ha gjort vid den sista måltiden med lärjungarna. Men där upphörde också likheten med den påvliga traditionen. I vanliga fall äger cermonin rum i en av katolska kyrkans byggnader och påven tvättar då fötterna på tolv manliga präster. Franciskus valde istället att utföra tvagningen på ett ungdomsfängelse. Tolv interner fick avnjuta påvens välsignade fotvård, som avslutades med en puss på foten. Två av ungdomsbrottslingarna var kvinnor, varav en muslim. Det är första gången någonsin som en påve tvättat fötterna på kvinnor.

Källa: The Telegraph

fredag 29 mars 2013

Jens Assur: Africa is a great country (fotoutställning)

Jens%20Assur%20visar%20upp%20en%20annan%20sida%20av%20Afrika

I mitten av 90-talet satt jag i soffan hos TV4 Uppland och talade om min fotoutställning om Ghana, som då visades på Upplandsmuseet i Uppsala. Mitt budskap var att media bedrev en oerhört vinklad rapportering från Afrika. Det enda vi blev informerade om var krig, svält och sjukdomar. Och djurlivet, naturligtvis. Jag minns att jag sa, att en normal svensk tv-tittare vet mer om Afrikas djur än om hur kontinentens människor lever.

I morse satt fotografen, filmregissören och före detta Bollnäsbon Jens Assur i soffan hos TV4 och talade om sin fotoutställning Africa is a great country. Den visas hos Liljevalchs i Stockholm under perioden 13 april–2 juni, innan den ger sig ut på turné i landet åtföljd av seminarier och diskussioner.

Glada Korven på Brogatan i Bollnäs

Klicka på bilden för större format

Den lilla textsnutten nedan publicerade jag på bloggen för drygt en månad sedan. Jag tycker den passar alldeles utmärkt till Jens Assurs bild ur fotoboken Suécia, där min födelsestad Bollnäs får stå som symbol för det svenska samhället:

I min nöjesfattiga barndomsstad Bollnäs hade korvkioskerna en central roll under tonåren. En kväll på stan var helt enkelt inte riktigt lyckad utan någon form av korvköp. Vi var experter på stadens korvkiosker, vi visste vart den godaste hemlagade senapen eller majonäsgurkan fanns och vart man kunde be om en skopa extra potatismos på mosbrickan utan att behöva betala mer. Om inte pengarna räckte till en korv med mos eller bröd fick man nöja sig med en stor eller liten Tuffing, något jag inbillar mig var unikt för Bollnäs. En liten Tuffing var ett korvbröd med en skopa mos, senap och ketchup, samt valfri gurka. Den stora varianten innehöll två skopar med mos.

Se fler bilder ur boken Läs även Sverker Sörlins förord till Suécia

Malala Yousafzai ska skriva en bok







Klicka nedan vid "Etiketter" för att läsa mer om Malala.

torsdag 28 mars 2013

onsdag 27 mars 2013

Maryam Basir - modell, skådespelare och muslim


I går publicerade The New York Observer artikeln Muslim bikini model Maryam Basir enjoys her moment som presenterar en ung, framgångsrik amerikansk muslimsk kvinna som av många, både muslimer och icke-muslimer, upplevs som kontroversiell. Maryam Basir är skådespelare - medverkar bland annat i filmen Mooz-lum (2010) - och fotomodell, samt ägare till modeföretaget Maryam, Inc. Det är inte bara folk i största allmänhet som har synpunkter på hennes karriär och/eller religion. Hennes far, som konverterade till islam på sin 23-årsdag, önskar att hon valt en annan väg i livet.

- Maryam är en snäll, kärleksfull flicka. Det är viktigt för mig som far. Och jag uppskattar att hon förverkligar sina drömmar. Men jag önskar att hennes energi hade ägnats åt utövandet av islam.

När det gäller Maryams lättklädda poserande på bilder är han entydig och mycket bestämd.

- Du kan inte skapa dina egna regler. Det är icke-islamiskt för en kvinna att visa sin kropp. Det är inget att diskutera.

För något år sedan fick Maryam ett meddelande på Facebook från en "syster i islam", som det så vackert brukar heta. Hon skrev att Maryam var en dålig förebild som sänker sig själv och säljer sin kropp och själ för värdslig vinning. Maryam svarade henne att hon inte var en av dem, som så många andra hon träffat, som övergett islam på grund av människor som försöker få någon att känna sig som om den inte är tillräckligt mycket muslim.

Professor Asma Afsaruddin, chefredaktör för The Oxford Encyclopedia of Islam and Women och författare till ett flertal böcker om islam, hävdar att koranen inte uttryckligen anger att kvinnor måste täcka sina kroppar. Det talas om blygsamhet, säger hon, och blygsamhet är ett kulturellt koncept. Vad som anses  blygsamt i vissa muslimska samhällen är inte nödvändigtvis vad som anses vara blygsamt i exempelvis USA.

Maryam berättar i artikeln att hon ber fem gånger om dagen, fastar under ramadan och högtidlighåller islamiska storhelger. Hon besöker moskén för fredagsbön och ger zakat (allmosa) Hon dricker inte alkohol eller använder droger och har definitivt för avsikt att genomföra hajj (pilgrimsfärden till Mecka) Dessutom var det viktigt för henne att gifta sig med en muslimsk man.

- Jag är medveten om att jag inte är en perfekt muslim. Men jag tror inte att Gud är fördömande, säger Maryam.

måndag 25 mars 2013

Jag har skapat ett nytt svenskt ord

Med nytt ord menar jag att det inte blir någon träff på Google, det är således ogooglebart. I april 2009 skapade jag också ett ord som inte var möjligt att googla, nämligen läppsynkroniseringsteknologi. En försvenskning av engelskans lip-synching technology, en teknik som används bland annat inom dataspelsbranschen för att synkronisera karaktärernas läpprörelser med det inspelade talet. Det ordet var ingen framgång. Jag är fortfarande enda träffen på Google.

Det nya ordet har jag dock gott hopp om att det kommer att slå igenom. Blev själv förvånad över att det inte redan fanns. Och ordet är (trumvirvel):

TEKNOLOGIFASTA

Det syftar naturligtvis på att under en tid göra ett uppehåll från internet, tv-tittande, smarta telefoner och all annan teknologi vi dagligen omger oss med. Nja, kanske inte att helt avstå, det skulle för många vara omöjligt, men att under en tid gå in i en lågintensiv period.

Vassego, ordet är fritt att använda.

söndag 24 mars 2013

Dokumentär: Mord i Guds namn



I Pakistan är det olagligt att yttra sig nedsättande om profeten Muhammed eller vanhelga Koranen. Blotta ryktet om att någon hädat kan vara tillräckligt för att människor i grannskapet eller byn skall vända sig emot den påstådda hädaren. Läs mer hos Al Jazeera

"Minoriteter förtrycks, människor ljuger och mördar, i islams namn. Varje muslim bör se och uppmärksamma detta. Innan vi talar om vad andra gör för fel, bör vi titta inåt. Det här är en skam, ett stort brott mot det ansvar vi fått av Gud, att skydda utsatta och värna om Bokens Folk", skriver bloggaren Tasnim efter att ha sett filmen.

Se även blogginlägg om Rimsha Masih, en flicka i Pakistan med Downs syndrom som förra året beskylldes för att ha bränt sidor av koranen.

torsdag 21 mars 2013

Dokumentär: My neighbourhood






My Neighbourhood, regisserad av Julia Bacha och Rebecka Wingert-Jabi, berättar historien om Mohammed El Kurd, en palestinsk tonåring som växer upp i hjärtat av östra Jerusalem. När Mohammeds familj tvingas att ge upp en del av deras hem till israeliska bosättare börjar grannarna fredliga protester och i en överraskande snabb vändning får de sällskap av massor av israeliska anhängare.

Just vision är en organisation som använder film och media för att öka trycket från palestinier och israeler som arbetar för att avsluta ockupationen och lösa konflikten utan våld.

onsdag 20 mars 2013

Janis Joplins psykedeliska Porsche



Om ni händelsevis besöker Los Angeles under perioden från och med i dag och fram till den 17 maj har ni möjlighet att se Janis Joplins psykedeliskt målade Porsche 1965 356c Cabriolet på The Grammy Museum Mig veterligt är detta andra gången museet visar hennes Porsche, förra gången var våren 2010. Sedan 1995 ägs bilen av Rock and Roll Hall of Fame and Museum in Cleveland, Ohio Må vara att det är en häftig kärra, men musikaliskt föredrar jag hennes Mercedes Benz.

Dokumentär: Girl rising



Trailer för dokumentären Girl rising som hade premiär för ett par veckor sedan. Oscarsnominerade regissören Richard Robbins har inspirerats av den pakistanska flickan Malala Yousafzais kamp för barns rätt till utbildning och filmen berättar om nio andra extraordinära flickor i nio länder; Sierra Leone, Haiti, Etiopien, Afghanistan, Peru, Egypten, Nepal, Kambodja och Indien.

Malala tillbaka i skolan igen



Den 9 oktober förra året blev 15-åriga Malala Yousafzai från Pakistan skjuten i huvudet och halsen med tre skott av en muslimsk terrorist som ville stoppa hennes kamp för, i första hand, flickors rätt till utbildning. Efter omfattande sjukvård i Storbritannien har hon nu börjat i skolan igen i Birmingham.

Läs mer hos SVT Klickan nedan vid "Etiketter" för fler blogginlägg om Malala.

tisdag 19 mars 2013

Är sverigedemokraterna fascister?



Vetenskapsjournalisten Henrik Arnstad talar om sin bok Älskade fascism i Gomorron Sverige, SVT.

Läs även artiklarna ”Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti" av Henrik Arnstad i Dagens Nyheter 2012-11-15, De är fascister av Sam Carlshamre och Daniel Strand i Aftonbladet 2010-09-30 och Svårt finna fascism i Sverigedemokraternas principprogram hos Newsmill 2012-12-11.

måndag 18 mars 2013

Muslimsk feminism - en annan syn på frihet


En paneldebatt arrangeras i Malmö den 22 mars där muslimska kvinnor utvecklar sina tankar om vad som egentligen är förtryckande och vilka begränsningar den troende kvinnan möter i ett sekulärt samhälle. Medverkar gör bland andra Fazeela Selberg Zaib som för ett par veckor sedan tilldelades hedersutmärkelsen "Årets ryggrad" av finanstidningen Veckans Affärer. Debatten kommer eventuellt att filmas och läggas ut på nätet. Läs mer...

fredag 15 mars 2013

Yuna och Owl City: Shine your way



Yuna och Owl City finns med på soundtracket till Croodarna, en animerad förhistorisk äventyrskomedi från DreamWorks där världens första familj ger sig ut på sitt livs resa. Biopremiär 22 mars.

Pappare


"Pappare" är mitt nya favoritord när det gäller terminologi för det som har med  ätandet av god mat att göra. Ordet är ett dialektalt verb från Toscana, en region i mellersta Italien. Någon exakt definition av ordets betydelse är svårt att få. Google översätter det med "sluka" och "glufsa". Andra definitioner går ut på att det handlar om ren och skär matglädje. Den jag fastnat för beskriver ordets innebörd som att äta med en nästan barnslig förtjusning.

Bon appétit!

tisdag 12 mars 2013

Brothers - Starbreezes nya dataspel



Eurogamers om Brothers: A tale of two sons.

Eurogamer, den största fristående spelsajten i Europa, har fått en förhandstitt på Starbreezes kommande spel Brothers: A tale of two sons, som släpps under våren. Deras intryck av spelet är mycket positivt. Redan i rubriken skriver de att "Starbreezes senaste ser ut att kunna bli årets Journey". Journey var ett av fjolårets mest lovprisade spel med ett genomsnittsbetyg på 92/100 hos Metacritic

Spelet är en idé av filmregissören och spelälskaren Josef Fares - ni vet, han med filmerna Jalla! Jalla!, Kopps, Farsan, med flera. Under utvecklingen av spelet har han varit anställd på Starbreeze och arbetat tillsammans med de cirka 30 spelutvecklarna. Han tror stenhårt på spelets potential och säger till Svenska Dagbladet:

– Jag tror på det här fruktansvärt mycket. På många sätt är spel ett mer spännande medium än film, det känns så oupptäckt och det är främst den interaktiva biten som gör detta till något starkare.

Att Starbreeze, med sina mörka bloddrypande FPS-spel, skulle släppa något i den här stilen hade jag aldrig kunnat föreställa mig för några år sedan. Företaget har inte bara hittat nya stigar rent spelmässigt, de har också ändrat sin affärsmodell. Från att tidigare ha utvecklat spel för 100-200 miljoner kronor på uppdrag av stora spelförläggare satsar de nu på mindre spel där de själva äger rättigheterna till produkten.

– Man kan säga att vi jobbade på ett fast pris som vi satte fyra år tidigare och det är helt omöjligt. Det gamla sättet som vi gjorde affärer på, där hade inte utvecklarna en chans. Vi kommer aldrig att gå in i ett sådant avtal igen, säger vd Mikael Nermark.

I dag började även lanseringen av Starbreezes Payday 2 (gameplay) som kommer till sommaren.

Yuna: Home



Klicka nedan vid "Etiketter" så hittar ni mängder med blogginlägg om Yuna

måndag 11 mars 2013

Courage Imperial Russian Stout



Ölskribenten Melissa Cole samtalar med bryggmästaren Jim Robertson om det nylanserade Courage Imperial Russian Stout.

Efter söndagens utsökta middag bestående av entrecôte med vitlökssmör, frasig klyftpotatis, smörstekta champinjoner fyllda med grekisk färskost med vitlökssmak, så var det dags att gå ut i kylan för en Guinness på min stamkrog. När jag beställde vid bardisken upptäckte jag en liten skylt som upplyste om att de för tillfället hade Courage Imperial Russian Stout i sitt sortiment. Krogens ägare berättade att de köpt in en kartong. En flaska innehållande 27,5 centiliter kostade 99 kronor. Jag blev självklart tvungen att köpa en.

Imperial Russian Stout har sina anor tillbaka i 1700-talet då det bryggdes av The John Courage Brewery i London och exporterades till Katarina II av Ryssland Det var ursprungligen Peter den store som under ett besök i England 1698 fick smak för denna typ av robusta drycker och gjorde en beställning till sitt hov från Thrale’s Brewery. Den första leveransen blev ett totalt fiasko. Ölet frös och förstördes under frakten. För att klara de låga temperaturerna under transporten över Östersjön höjdes därför alkoholhalten betydligt. I dag är den 10 procent i Courage Imperial Russian Stout.

The John Courage Brewery fortsatte att tillverka Imperial Russian Stout i London fram till 1982 då de köptes upp av ett skotskt bryggeri. Efter uppköpet blev den årliga tillverkningen mer sporadisk och upphörde helt i slutet av 90-talet. Wells and Young’s Brewing Company köpte 2007 rättigheterna till Courage varumärken och Imperial Russian Stout lanserades åter vid en stor ölmässa i Denver, USA, i september 2011. Då fanns ölen endast tillgänglig i USA, men förra året släpptes den även i Europa.

Bryggmästaren Jim Robertson var en av de sista som bryggde ölet hos Courages legendariska bryggeri i Horsleydown, London. Han har nu återskapat ölet som det en gång smakade. Det bryggs endast vid ett tillfälle varje år och flaskorna är numrerade. Förra året bryggdes 210 000 flaskor och min har nummer 150 677. Vill man avnjuta ölet på dess höjdpunkt bör det lagras i åtminstone ytterligare tio år. Enligt flaskan är bäst före datum 16 augusti 2025. Just nu finns Courage Imperial Russian Stout hos 54 systembolag. Här i Uppsala finns i skrivande stund totalt 115 flaskor fördelade på tre butiker. Priset är 44,90. Så för mig blir det en vända till systembolaget i dag.

Se även Russian Imperial Stout, Alexander Palace Time Machine

lördag 9 mars 2013

Det beslöjade London


I går öppnade en fotoutställning i Royal Festival Hall, London, med 50 fotografier tagna av Sara Shamsavari Hon är född i Iran och flydde från landet efter den "islamiska revolutionen" 1979. Efter några månader i Brasilien fick hon politisk asyl i Storbritannien. Utställningen visar unga muslimska kvinnor i London med sjal, hijab. Se ett bildspel med 11 av bilderna.

fredag 8 mars 2013

Muslimska kvinnors konst och röster

Bild från Leila Johanssons blogg
Klicka på bilden för större format

I dag, på den internationella kvinnodagen, lanserar The International Museum of Women i San Francisco sin utställning Muslima: Muslim women's art & voices på internet.

Mohamed Omar - ännu en gång (2)

I februari 2010 skrev jag inlägget Mohamed Omar - en kort introduktion och påstod att "Omar med stalinistisk grundlighet har försökt radera eller omforma sin egen historia". Det där med stalinistisk var naturligtvis i grövsta laget, men att han slingrar sig och ljuger om vad han sagt och inte sagt har visat sig vid flera tillfällen. När han nu biktar sig offentligt och framträder som den ångerfulle före detta "islamisten" fortsätter han med att ha ett lättsinnigt förhållande till sanningen, för att uttrycka mig försiktigt. I dag kallar han sig fritänkare och visst tycks han tänka och uttrycka sig väldigt "fritt".

I går publicerades hans artikel "I dag inser jag att jag hade fel" i Uppsala Tidning. När han beskriver sin tidigare inställning till nazisternas utrotningpolitik av judar skriver han:

"Jag var absolut ingen förnekare, tänkte jag. Jag accepterade ju att de judiska samhällena i Europa hade förintats av nazismen. Jag accepterade ju att judar trängts samman i fruktansvärda slavläger. Jag accepterade massarkebuseringar. Jag tvivlade endast på gaskamrarna."

När han under sin "islamistiska" period intervjuades av Expo var det hela inte lika solklart som han i dag framställer det, för att åter uttrycka mig försiktigt. När han får frågor om Hitlers politik mot judarna låter det så här:

"Men Hitlers politik mot judar?
– Jag kan för lite om det. Men det jag har läst och hört i skolan är att Hitler diskriminerade judar och det håller jag inte med om såklart.

Och mördade?
– Jag kan för lite för att uttala mig om det.

Tycker du inte att den etablerade forskningen ändå ganska tydligt har påvisat detta?
– Jag är inte tillräckligt insatt. Jag är inte historiker.


Jag avslutar med att citera mig själv:

"Det kommer förmodligen att snurra runt Omar ytterligare en tid. Vart han slutligen kommer att landa har jag ingen aning om. Och det tror jag inte Omar vet själv heller."

onsdag 6 mars 2013

Gyllene gryning: "Vi är redo att öppna ugnarna"



En kort dokumentär om det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning av filmstudenten Konstantinos Georgousis. Se en videointervju med filmaren och läs artikeln Grekisk politiker vill ”göra tvål” av invandrare, SVT.

Hemlagad ketchup


Efter tips från Tasnim gjorde jag alldeles nyss, för första gången i mitt liv, min egen ketchup. Receptet hittar ni här Jag följde det nästan till punkt och pricka. Lite extra svartpeppar, rökt paprikapulver och maizenamjöl blev det dock. Smakmässigt blev resultatet lysande. När det gäller konsistensen påminner det mer om en tomatsås än den färdiga ketchup jag brukar köpa i affärerna. Trots att jag vispade ner en hel del maizena finns det inte en chans i världen att såsen ligger kvar på en varm korv med bröd. Men, som sagt. Det är en jättegod tomatsås som kan användas till många olika rätter och även ersätta ketchup på till exempel en hamburgare. Själv tänker jag använda den senare i dag till en rätt med torskfilé. Jag tror det kommer att passa alldeles utmärkt.

Se även Jamie Olivers recept på ketchup

Uppdaterad 2013-05-06 16.15:

Tasnim har exprimenterat vidare och hävdar nu att hon kommit på hur man gör ketchupen tjockare, "så den kan balansera tryggt och säkert på en körv" Jag har ännu inte testat om det fungerar.

"Årets ryggrad": Fazeela Selberg Zaib


Fazeela Selberg Zaib tredje från vänster.

I går kväll presenterade Veckans Affärer sin lista över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor Det delades även ut hederspriser till framträdande personligheter inom olika områden. I kategorin "Årets ryggrad" blev vinnaren Fazeela Selberg Zaib Jurys motivering löd:

Muslimsk feminist som aldrig varit rädd för att tycka tvärtom. Denna "inlänning" som envist bekämpat svenskarnas fördomar startar nu en ny imamskola för att öka jämställdheten i de svenska moskéerna.

Se även Hederspris till Fazeela Selberg Zaib



Fazeela och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) hos SVT:s Gomorron Sverige.

tisdag 5 mars 2013

Salafipredikant anhållen för ekonomiska brott



Enligt Expos nätupplaga anhölls i går en känd salafipredikant i Göteborg misstänkt för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenär. Om uppgifterna i artikeln är korrekta pekar det mot att den anhållne är Anas Khalifa, som jag tidigare uppmärksammat

Uppdaterad 2013-03-07 18.50:

Anas Khalifa har enligt Expo i dag häktats tillsammans med två andra män misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

måndag 4 mars 2013

Boonaa Mohammed: Kill them with love



Dikten är textad på tio språk. Se även tidigare blogginlägg om Boonaa Mohammed

Mama Africa - Miriam Makeba



Den finska regissören Mika Kaurismäki presenterar sin film Mama Africa, en dokumentär om den sydafrikanska sångerskan Miriam Makeba Filmen hade premiär i februari 2011 vid filmfestivalen i Berlin. Om Miriam Makeba varit vid liv hade hon i dag kunnat fira sin 81-årsdag. Något som Google har den goda smaken att uppmärksamma.

lördag 2 mars 2013

Första kvinnliga nyhetsuppläsaren i radio


Lyssna: Kvinnlig nyhetspresentatör orsakar folkstorm

Näthat anno 1938, men då var det telefonnätet som gällde. När Radiotjänst 1938 släppte fram Astrid Kindstrand för att läsa nyheterna tog det hus i helvete och telefonväxeln blev nedringd av upprörda radiolyssnare - såväl manliga som kvinnliga. Hör fler upprörda röster och en intervju med Kindstrand

fredag 1 mars 2013

Kyrkogård i Schweiz


Text ovanför ingången till en kyrkogård i Céligny, kommun i kantonen Genève i Schweiz:
Ici l'égalité (Här är jämlikhet).