söndag 30 juni 2013

Dokumentärfilm: Brännmärkt för livet



Se dokumentärfilmen Brännmärkt för livet (Saving face) Textad på svenska.

Pakistan är ett av de länder i världen där det är vanligast att frätande syra används i attacker mot kvinnor. Ett hundratal kvinnor per år drabbas. Förövaren är oftast en brutal make, eller annan närstående och offret en fattig kvinna. Tidigare skapade såna syraattacker ingen större uppmärksamhet. Men nu, delvis med hjälp av en Oscarsbelönad dokumentärfilm, håller både politikerna och folkopinionen på att vakna.

Shadia Mansour - the first lady of Arabic hip hop



Shadia Mansour med M1 från Dead Prez: Al Kufiyyeh 3arabeyyeh

Shadia Mansour är född och uppväxt i Storbritannien. Hennes föräldrar är kristna palestinier från Haifa och Nazareth. Hon började rappa 2003 och har samarbetat med ett flertal artister. Kolla in den här kortfilmen där hon berättar om sin uppväxt och sin palestinska identitet.

"En kvinna utan man är som en fisk utan cykel"



Se även "Men and women shouldn't live together"

fredag 28 juni 2013

Demoleringen av Stora Moskén i Mecka



Bilder från demoleringen av Stora Moskén i Mecka.

Jag har ägnat några nattliga timmar åt att läsa artiklar och kolla på videor om den fortgående förödelsen av Mecka, muslimernas heliga stad. Att Mecka håller på att förvandlas till ett monstruöst Las Vegas-liknande köpcentrum med svindyra lyxhotell, där inga mindre bemedlande pilgrimmer har råd att bo, har jag uppmärksammat tidigare. I natt har jag tittat lite närmare på ombyggnaden av Masjid al-Haram, som är den mest omfattande och genomgripande expansion som någonsin gjorts av moskén. Nu när saudierna har insett att deras oljekällor är på väg att sina satsar de enorma summor på religiös turism för muslimer med guldbyxor.

Sekretessen runt ombyggnationerna har varit stor. På nätet finns en del videor som visar olika projekt, men att veta vad som bara är förslag och vad som kommer att realiseras är inte lätt. Denna video kan eventuellt tänkas innehålla den antagna byggnadsplanen. Kolla även in denna och denna video.

En av de senaste artiklarna om exploateringen av Mecka. Bara några meter från Masjid al-Haram kommer Starwood Hotels att ingå i ett av världens största hotellkomplex, 38 höga byggnader med fler än 11 000 hotellrum.

Tidigare blogginlägg:

Demoleringen av Mecka
Det framtida Mecka
Mecka 1885 och i framtiden
Kapitalistisk lyx i Mecka
Zamzam Tower, Mecka
Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affär
Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affär (2)
Förödelsen av det islamiska kulturarvet

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Den gångna veckan har det inte hänt mycket på bloggen. Ja, det har faktiskt inte hänt ett dugg. Någon riktigt bra ursäkt för det har jag inte, men å andra sidan ser jag heller ingen anledning att ursäkta mig för att det blivit så. Bloggar gör jag för att jag har lust och infinner sig inte lusten blir det inget bloggande. Så enkelt är det.

Efter att ha legat totalt utslagen under hela gårdagen med hög feber och frossa är jag nu på benen igen med hjälp av lite febernedsättande läkemedel. Aptiten är dock fortfarande vekk me pusta. Blir lite förskräckt när jag tänker efter och inser att jag sedan tisdagen bara ätit en korv och två smörgåsar. Men jag känner mig trots det relativt pigg och kry (med betoning på relativt). Nog om detta.

söndag 23 juni 2013

"Mitt namn är Ali Johansson"



Senaste tillskottet på länklistan Muslimer som bloggar presenterar sig själv:

Mitt namn är Ali Johansson och jag är väldigt träningsintresserad sedan barnsben. Ett träningsfreak utan dess like. Hoppas på att en dag slå rekord i ultramaratonlöpning. När jag inte tränar så studerar jag eller umgås med familj och vänner. Jag har alltid älskat att hjälpa vänner och bekanta med att komma igång med träningen. Nyligen så upptäckte jag att jag vill arbeta med detta och då blev det helt naturligt för mig att bli en personlig tränare.

Vad är fel med dagens islam?

Författaren och debattören Irshad Manji i Al Jazeeras debattprogram Head to head.

För ett par veckor sedan publicerade Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair den uppmärksammade och mycket omdiskuterade artikeln The trouble within Islam Han skrev:

Islam är inget problem. För de av oss som har studerat religionen är det ingen tvekan om dess sanna och fredliga natur. Det är inga problem med muslimer i allmänhet. De flesta i Storbritannien är förfärade över mordet på Rigby.

Men det finns ett problem inom islam, och vi måste lyfta fram det och vara ärliga om det. Det finns, naturligtvis, kristna extremister och judiska, buddhistiska och hinduiska sådana. Men jag är rädd för att det största problemet inom islam inte är hemvisten för några få extremister. Kärnan är synen på religion - och relationen mellan religion och politik - som inte är kompatibel med pluralistiska, liberala, fördomsfria samhällen. Vid den yttersta änden av spektrumet finns terrorister, men världsbilden går djupare och är bredare än det är bekvämt för oss att erkänna. Så, i stort, erkänner vi den inte.

fredag 21 juni 2013

SD 2014 - I huvudet på en sverigedemokrat



Videon ovan laddade jag upp på YouTube i november 2008. Nu på morgonen dök det upp en kommentar till videon i min inkorg. Den löd:

Klicka på bilden för större format

När jag gick in på hans YouTube-konto och kollade var det fullt av grova rasistiska och islamofobiska kommentarer blandade med hejarop, typ, "måste göras något åt!! sd 2014!" Det är nyttigt att lite då och då bli påmind om vilka åsikter som finns bland Sverigedemokraternas nätkrigare.

torsdag 20 juni 2013

Josef Fares om spelet Brothers - a tale of two sons



En intervju gjord i november 2012 med filmregissören Josef Fares

Under två års tid har Josef Fares tillsammans med ett gäng spelutvecklare hos Starbreeze arbetat med att skapa spelet Brothers - a tale of two sons som kommer att släppas i augusti.

Se tidigare inlägg om spelet

onsdag 19 juni 2013

Kvinnor och religion: Ordkriget



Historikern och författaren Bettany Hughes upptäcker att den period som kallas den mörka medeltiden i själva verket var en guldålder för några fantastiska kvinnor. Utbildning och det skrivna ordet blev viktiga verktyg för dessa kvinnor. Hughes ser bland annat på arvet efter två av profeten Muhammeds hustrur; Khadija, som var den första att konverterade till islam och Aisha, vars ord fortfarande läses av miljontals män och kvinnor över hela världen. Mohammad Akram Nadwi, som forskar om muslimska kvinnor som studerat hadither, lyfter fram dessa kvinnors stora betydelse för spridandet av islam under religionens tidiga år.

Videon är den sista av tre BBC dokumentärer om kvinnor och religion som jag lagt ut på bloggen denna vecka. Klicka nedan vid "Etiketter" för att se tidigare avsnitt.

tisdag 18 juni 2013

Kvinnor och religion: Gudarnas tjänarinnor



Historikern och författaren Bettany Hughes fortsätter sin resa in i den dolda och kontroversiella historien om kvinnors plats i religionen och upptäcker den förlorade eran med prästinnor.

Videon är den andra av tre BBC dokumentärer om kvinnor och religion som jag kommer att lägga ut på bloggen under denna vecka. Klicka nedan vid "Etiketter" för att se tidigare avsnitt.

måndag 17 juni 2013

Kvinnor och religion: När Gud var en kvinna



Historikern och författaren Bettany Hughes gör en resa tillbaka i tiden och besöker världens äldsta religiösa platser, där hon hittar häpnadsväckande bevis för att kvinnor var en del av själva födelsen av organiserad religion.

Videon är den första av tre BBC dokumentärer om kvinnor och religion som jag kommer att lägga ut på bloggen under denna vecka.

Paradisets Adam var 27 meter lång


Gigantiskt människoskelett funnet vid arkeologiska utgrävningar i Saudiarabien

Som så ofta när jag slösurfar och googlar minns jag inte hur jag hamnade där jag hamnade. Det ena ger det andra, men vägen dit minns jag inte riktigt. Nåväl. I dag hamnade jag på en sida med hadithsamlingar. Jag tror att jag sökte efter hadither om homosexualitet, men av någon outgrundlig anledning klickade jag mig fram till denna hadith och fick läsa att profeten Muhammed påstås ha sagt att Adam i Edens lustgård var över 27 meter lång (=60 cubits) Sedan hamnade jag på ett forum där muslimer diskuterade hur hadithen skall tolkas. Någon nämner att en tidning i Bangladesh publicerat en bild från arkeologiska utgrävningar i Saudiarabien där man hittat ett gigantiskt människoskelett. I artikeln påstås att lärda muslimer, ulama, i Saudiarabien tror att skelettet härrör från stammen Aad, som flera gånger omnämns i koranen

Jag fortsatte att söka efter uppgifter om det gigantiska människoskelettet och hittade denna sida som avslöjar att det hela från början var en skämtsam bluff. Det fick bli slutet på dagens slösurfande.

söndag 16 juni 2013

I hadithernas förunderliga värld



Klipp från tv-kanalen Iqraa TV, som ägs av en saudiarabisk affärsman.

Hadith i samlingen Sahih Al-Bukhari, volym 5, bok 58, nummer 188:

Berättat av 'Amr bin Maimun:

Under den för-islamiska perioden av okunnighet såg jag en hon-apa som omgavs av ett antal apor. Alla stenade den, eftersom den hade genomfört ett olagligt samlag. Även jag stenade den tillsammans med dem.

TED juni 2013: Manal al-Sharif



TED Speaker profile: Manal al-Sharif

Manal al-Sharif om kampen för kvinnors rätt att få köra bil i Saudiarabien. Textat på arabiska och engelska. Se även hennes tal vid Oslo Freedom Forum 2012.

fredag 14 juni 2013

Brittiska muslimer planerar öppna HBTQ-moskéer

Brittiska The inclusive mosque initiative planerar enligt BBC News UK att starta moskéer för HBTQ-personer och andra som inte känner sig välkomna eller bekväma i de redan etablerade moskéerna. Engelskan kommer att vara det dominerande språket i moskéerna. Kvinnor och män ska kunna bedja tillsammans. Organisationens grundare, Tamsila Tauqir, var även med om att starta The Safra project och har tilldelats den brittiska imperieorden (MBE) för sina insatser. Hon var också en bland de första muslimska kvinnor i världen som ingick ett samkönat äktenskap välsignat av en imam

När Tauqir 2006 medverkade vid den andra internationella konferensen för feministiska muslimer i Barcelona fick norska Dagbladet en intervju med henne Hon sa:

- Många människor är rädda för att komma ut med sin sexuella läggning, men väldigt många lesbiska och homosexuella muslimer upplever det som oerhört befriande att äntligen få möjlighet att prata om sin egen sexualitet.

Se även denna intervju med Tauqir.

onsdag 12 juni 2013

Hummus

Måste lägga upp detta handskrivna receptet på bloggen, så jag kan länka till det i min receptsamling.

Mixa

400 gram kokta kikärtor
4 msk Tahini (sesampasta)
4 msk citronsaft
½ tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk persilja

Späd med kikärtsspadet till önskad konsistens.

Googlade bilder på hummus

tisdag 11 juni 2013

Jaqee: Ich liebe tyska



Vart tog Jaqee vägen? I dag råkade jag snubbla över en några år gammal mix med Jaqee, som jag åren 2009-10 skrev flera blogginlägg om. Jag klickade mig in på hennes hemsida och fick veta att hon numera är bosatt i Berlin, där hon tydligen har för avsikt att stanna ytterligare några år.

Nedan finns hennes senaste singel Dance från ett kommande album som släpps 20 september, samt den äldre megamixen. Håll till godo.




Samtal från Kairo



En kanadensisk kortfilm från 2005.

Ahmed får en chock när hans mamma ringer från Kairo och berättar om sitt förestående besök hos honom i Montreal. Sen är det mammans tur att bli chockad.

måndag 10 juni 2013

Första samkönade judiska äktenskapet i Sverige

F%C3%B6rsta%20samk%C3%B6nade%20judiska%20%C3%A4ktenskapet

Igår vigdes för första gången i Sverige två judiska personer av samma kön. Ceremonin ägde rum i Stockholms stora synagoga. Först de kristna, sedan judarna. När får vi se det första samkönade äktenskapet mellan två muslimer?

söndag 9 juni 2013

Vädjan från en utmattad muslimsk kvinna


Texten är skriven av Melody Moezzi och publicerades av CNN

----------------------------------

Jag blev inte förvånad över före detta brittiske premiärministern Tony Blairs uttalande nyligen om ett "problem inom islam."

Det är inte så att jag aldrig hört något liknande tidigare. Jag hör det hela tiden.

Ändå, hans uttalande - med anledning av en attack som nyligen genomfördes i London och som lämnade en brittisk soldat död - fick mig att undra: Hur hade allmänheten reagerat i ett annat sammanhang om Blair hade ersatt ordet "islam" med "kristendom" eller "judendomen"?

Jag är dålig på att gissa.

Vi är vana vid att människor inte kan skilja mellan "islam" och "några muslimer." Och vi är vana vid att bli kallade terrorister, trots att de allra flesta terrordåd på amerikansk och europeisk mark har utförts av icke-muslimer.

Men att vara van vid att bli misshandlad betyder inte att blåmärkena blir mindre. Om någon upprepade gånger blir slagen på samma ställe blir varje efterföljande slag desto mer smärtsamt.

Jag har skrivit många väl motiverade kommentarer till försvar för islam, muslimer och muslimska kvinnor i synnerhet. Detta är inte ytterligare en.

Idag kommer jag att göra något annorlunda. Jag tänker inte citera relevanta verser från koranen. Jag tänker inte citera de lärda. Jag tänker inte gå på defensiven.

Idag är jag trött. Så trött att jag ska göra något jag aldrig gjort förut. Inte för att jag söker medlidande eller sympati, utan därför att jag hoppas folk ska förstå. Därför att om de verkligen förstod, så skulle de kanske sluta.

Idag kommer jag att berätta om hur det känns att dagligen leva med hat och fientlighet riktad mot dig.

Jag ska berätta för dig hur det känns att slå på nyheterna och höra hur folk upprepade gånger kallar din tro hatisk och våldsam.

Jag ska berätta för dig hur det känns att bli förtalad varje gång en man vid namn Muhammed begår ett brott.

Jag ska berätta för dig hur det känns att vänta på tunnelbanan bredvid en affisch som kallar dig för barbar.

Jag ska berätta för dig hur det känns att få dödshot i inkorgen.

Jag ska berätta för dig hur det känns att veta att polisen infiltrerar dina platser för tillbedjan och utan att finna något fortsätter att övervaka dig.

Jag ska berätta för dig hur det känns att få höra att man inte kan vara feminist och att många av dina vänligaste bröder är kvinnohatare, kriminella eller ännu värre.

Jag ska berätta för dig hur det känns att se ditt folk slaktas i hundratusental av statsunderstödda terrorister, bara för att själva bli kallade terrorister för brott en handfull bland dem begått.

Jag ska berätta för dig hur det känns att ditt eget folk kallar dig för kättare när du kämpar för att försvara deras rättigheter, medan andra kallar dig en kättare för att du gör det.

Jag ska berätta för dig hur det känns att bli tillsagd att åka tillbaka till ditt land när du är i ditt land.

Jag ska berätta för dig hur det känns att bli tillfrågad om du går tio steg bakom din man eller om han slår dig eller om han har andra fruar.

Jag ska berätta för dig hur det känns att människor antar att du hatar dem när du inte gör det.

Jag ska berätta för dig hur det känns att förväntas veta varför en främling begått ett brott eftersom han påstår sig dela din religion.

Jag ska berätta för dig hur det känns att vara skyldiga att be om ursäkt för något du inte gjort.

Jag ska berätta för dig hur det känns att få höra att du inte hör hemma här, när du vet att det finns ingen annan plats du tillhör mer.

Det gör ont.

lördag 8 juni 2013

Indonesia Islamic Fashion Fair 2013



I söndags avslutades den islamiska modemässan i Jakarta, Indonesien. Kläder från över 180 utländska och inhemska designermärken visades upp under de fyra dagar mässan pågick. Indonesien har som målsättning att 2020 vara den muslimska världens modemecka. Se ett bildspel med kreationer från årets mässa.

I Indonesien bor cirka 209 miljoner muslimer (87,2 procent av befolkningen). Det innebär att Indonesien är världens största muslimska land.

Se även Hijabers i Jakarta

fredag 7 juni 2013

Sophia George: Girlie Girlie



Från det brittiska tv-programmet Top of the Pops som sändes den 18 januari 1986.

Den här 12" singeln utgiven 1985 står och samlar damm i skivhyllan. Inte vet jag varför den plötsligt dök upp i skalllen idag, kanske beror det på att lätt tillbakalutad reggae i min värld hör ihop med varma sommardagar och väcker gamla minnen till liv. Sången låg etta på försäljningslistorna på Jamaica och klättrade även upp bland de tio första i Storbritannien, några ytterligare storsäljare lyckades dock inte Sophia George leverera.

måndag 3 juni 2013

Mali: Terroristerna drevs bort från Timbuktu



Dokumentärfilm från maj 2013.

Se även blogginläggen Mali: Timbuktu befriat från terrorister, Terroristerna i norra Mali, Muslimska extremister förstör helgedomar i Mali och Mali: Timbuktus litterära skatter

Mali: Sophie Sarin i Djenné

Hon%20blev%20hotell%C3%A4gare%20i%20Djenne

Sophie Sarin kom för några år sen till den lilla världsarvsstaden Djenne i Mali och blev så fascinerad av miljön att hon bestämde sig för att starta ett helt nytt liv där. Hon öppnade Hotel Djenné Djenno och startade organisationen Mali Mali Hon finns på Twitter och driver bloggen Djenne Djenno

Se även blogginläggen Moskén i Djenné och Djenné, Mali

söndag 2 juni 2013

Hemkommen från Östersund

Före hemresan köpte jag på Stortorget i Östersund närmare tre kilo ost från Skärvångens bymejeri

Hemma igen efter en härlig vistelse i Östersund, Republiken Jämtlands huvudstad. Inför besöket hade jag garderat mig med en vinterjacka i bagaget, jag litade inte riktigt på väderprognoserna om solsken och högsommarvärme. Men de var korrekta. Hela stan kryllade av sommarklädda och pratglada människor. Alla samtal inleddes med några ord om det fantastiska sommarvädret - redan i maj - och gärna en kommentar om att det bara var tio grader varmt i Spanien. Uteserveringarna var smockfulla. Det var lite av karnevalstämning. Min nyrakade skalle blev sönderbränd redan första dagen. Att jag sedan köpte sololja med skyddsfaktor 30 hindrade inte att huvudet kändes som ett brinnande klot.

En grillkväll med nära och kära på "andra sidan" Storsjön var en efterlängtad upplevelse, som blir ett kärt minne. Likaså en kort ölsväng på stan som avslutades med småprat framåt midnatt i trädgården och vid köksbordet.

Jag längtar redan tillbaka.