fredag 27 september 2013

Soundtrack: Brothers - A tale of two sons



Gustaf Grefbergs soundtrack till det kritikerrosade dataspelet Brothers - A tale of two sons Producerat av de svenska spelutvecklarna Starbreeze efter idé och under ledning av filmregissören och spelnörden Josef Fares

tisdag 24 september 2013

Dokumentär: Konsten att bli miljardär



När IT-bubblan var som störst på den amerikanska aktiebörsen, och hysterin som värst, introducerade den svensk-norske affärsmannen Alexander Vik sitt bolag Xcelera. På ett års tid steg bolagets aktier med osannolika 74 000 procent och hade som mest ett börsvärde på 110 miljarder kronor, trots att bolaget i stort sett inte haft några rörelseintäkter alls.

- Filmen är ett fantastiskt dokument över börshysterin åren kring millennieskiftet, och en sedelärande historia för alla som investerar i aktier. Den visar hur spelet kan gå till bakom kulisserna när aktiekursen blir viktigare än affärsverksamheten, säger filmens producent Daniel Hill.

Se även Börsbubblans största vinnare Affärsvärlen 2002-10-30

Mina aktieaffärer



I slutet av 90-talet fanns det x antal 100-tusen kronor på mitt bankkonto som jag hade för avsikt att placera på bästa möjliga sätt. Vid den tiden pratades det vitt och brett, även bland lågavlönade arbetare, om möjligheten att göra stora, snabba pengar på aktier och aktiefonder. Och IT-branschen var det nya Klondike Själv visste jag inte ett smack om den där typen av investeringar, men bestämde mig för att läsa på. Under tre månader plöjde jag igenom mängder med finanslitteratur och prenumererade på flera aktierelaterade tidskrifter. Sedan var jag mogen att kasta mig in på börsen. Trodde jag.

Ett klokt råd jag tagit till mig var att bara investera i företag vars verksamhet jag förstod mig på, så de första aktier jag köpte var i Spendrups bryggeri, som då fortfarande var börsnoterade. Aktien hade gått ner ganska kraftigt och jag antog att det berodde på att den föregående sommaren hade varit regnig och kall, vilket innebar att folk drack mindre. Sannolikheten för att den kommande sommaren skulle bli lika bedrövlig bedömde jag som liten. Naturligtvis var anledningen till nedgången i aktien betydligt mer komplicerad än så, men det begrep jag inte. Efter några månader hade aktievärdet ökat med 30 procent och jag sålde mitt innehav. Aha, var det så här enkelt att tjäna pengar, tänkte jag.

Under de följande åren var jag helt uppslukad av aktier och aktiefonder. Jag tillbringade en stor del av min fritid på olika aktieforum och finanssidor på nätet. Minns hur jag en kväll satt som klistrad framför datorn och följde utvecklingen på NASDAQ-börsen i realtid under en av dess kraftiga uppgångar, trots att jag inte ägde några aktier som var noterade där. Ibland satt jag uppe till sent på natten bara för att få se hur Tokyo-börsen öppnade.

Jag höll mig dock borta från IT-aktier. Till att börja med. Mina senare investeringar i IT-företag och IT-fonder kan sammanfattas med ett enda ord: Katastrof. Jag gick in i bubblan när de flesta redan var på väg ut och flera av mina IT-aktier, vars förväntade värdeökningar endast byggde på substanslösa förhoppningar, sjönk i värde med över 90 procent. En dag fick jag helt enkelt nog av den aktiehysteri som under flera år haft mig i sitt grepp. Jag sa "tack och adjö" och sålde alla mina aktier. Utom en.

Sommaren år 2000 noterades ett litet uppsalaföretag vid namn 03 Games på Aktietorget. De ägnade sig åt att utveckla dataspel, men hade ännu ingen produkt på marknaden. Jag tyckte det skulle vara häftigt att äga lite aktier i bolaget och köpte 2000 till introduktionspriset sex kronor. Ett hutlöst överpris förstod jag först långt senare. I augusti år 2000 köpte O3 Games dataspelsföretaget Starbreeze och bytte även till det namnet. Bolagets framgångar var mycket blygsamma, om man nu över huvud taget kan tala om framgångar i bemärkelsen ökat aktievärde. En av bolagets tidiga VD:n tycks haft som affärsidé att berika sig själv och sina närstående genom återkommande nyemissioner Visst har Starbreeze genom åren levererat några riktigt bra spel, men, som sagt, vinsterna i kronor och ören har i stort sett lyst med sin frånvaro.

Under de tretton år jag ägt aktier i Starbreeze har jag tecknat mig fullt ut vid alla nyemissioner. När förhoppningarna periodvis varit stora inför kommande spelsläpp har jag även köpt på mig mer aktier. Jag målade in mig själv i ett hörn. Mina alternativ var, som jag såg det, att hänga på vid nyemissioner eller sälja av med stor förlust. Jag valde alltså det första alternativet och har därmed samlat på mig ett ansenligt antal aktier genom åren. När Starbreeze i februari förra året släppte storspelet Syndicate, som de utvecklat på uppdrag av Electronic Arts, en av världens största spelförläggare, kändes det riktigt hopplöst. Spelet blev ett försäljningsmässigt fiasko Men jag var trots detta med på ytterligare en nyemission, med förhoppning om att lite senare kunna sälja av aktierna utan alltför stor förlust.

Det började hända saker i Starbreeze. Bolagets ledning hade bytts ut och ändrat affärsstrategi. Pengarna från emissionen användes för att köpa upp spelutvecklarna Overkill Software i Stockholm, dit även Starbreeze i februari flyttade sin verksamhet. Det var till stora delar ett helt nytt företag

Och plötsligt händer det

Tillägg:

"För att sätta detta halvår i perspektiv skulle jag vilja belysa att Starbreeze historiskt, från år 1998 till juni 2013, ackumulerat en sammanlagd förlust på 94 miljoner kronor. Tack vare vår nya affärsmodell, omorganisation och satsning på egna varumärken har vi på två kvartal genererat en vinst - före skatt - på 104 MSEK. Det vågar jag nog kalla en turnaround", skrev bolagets vd Bo Andersson Klint i en rapport

måndag 23 september 2013

Afghanistan: Talibanernas krig mot kvinnorna



Sommaren 2012 uppmärksammades en video som lades ut på nätet och visade hur en afghansk kvinna avrättades medan en samling män såg på och ropade "Allahu Akbar!" Den australiensiska journalisten Yalda Hakim, född i Afghanistan, har besökt landet för att titta närmare på omständigheterna runt avrättningen och i övrigt belysa kvinnornas situation under talibanernas styre.

söndag 22 september 2013

Sara Hurwitz - ortodox rabbin



Sara Hurwitz sägs vara den första kvinnliga ortodoxa rabbinen Se en lång videointervju med henne.

Må så vara att hon är den förste ortodoxa kvinnliga rabbinen, men hon är inte den ende kvinnliga rabbinen. I Sverige har vi dock ingen - ännu, men det har varit nära Det närmaste vi nu kommer är danskan Sandra Kviat, som har en svensk mamma. Sandra blev klar med den 5-åriga utbildningen till rabbin sommaren 2011 och är nu bosatt i London.

– Många judar gillar inte att man ifrågasätter den politik som Israels regering för. Men det måste vara okej att vara kritisk mot Israels politik, på samma sätt som man kan kritisera en god vän, säger hon i en intervju med Sydsvenskan. Se även en videopresentation av Sandra, som gjordes under hennes fjärde studieår.

Här några länkar med andra kvinnliga rabbiner:

Asenath Barzani
Maiden of Ludmir
Debbie Young-Somers
Miriam Berger
Angela Warnick Buchdahl
Sally Priesand
Regina Jonas
Chava Koster
Laura Geller
Judith Hauptman
Elisa Klapheck
Sandy Eisenberg Sasso

Ni får mycket gärna tipsa om fler kvinnliga rabbiner, så lägger jag till dem i denna länklista.

torsdag 19 september 2013

"Han är ingen riktig buddhist"

Jag gjorde en fullständigt ovetenskaplig undersökning bland mina fyra arbetskamrater i kväll. Jag frågade dem om de hört talats om vansinnesdådet i Washington i måndags, då en man sköt ihjäl tolv personer och skadade fjorton andra. Ingen hade hört om det, men en av dem hade i alla fall sett något på en löpsedel. Sedan frågade jag om de kände till bombdåden vid Boston Marathon i april i år. Jorå, det gjorde samtliga av dem. De visste även att attentatsmännen var muslimer. Terrorister.

Jag gjorde ännu en liten opretentiös undersökning. Gick in på Google/News/U.S. edition och sökte på namnet på attentatsmannen i Washington. Det blev 160 000 000 träffar. När jag lade till "buddhist" efter namnet sjönk antalet träffar till 43 200.

Rekommenderar artikeln Yes, the navy yard shooter was a Buddhist, som innehåller en del intressanta reflektioner att fundera över.

Miss world muslimah 2013



Obabiyi Aishah Ajibola från Nigeria vann i går tävlingen om Miss World Muslimah, som gick av stapeln för tredje året. Över 500 kandidater deltog i en utslagstävling på nätet och av dessa gick 20 vidare till finalen i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Källa: Nigerian wins World Muslim beauty pagean Osun Defender (Nigeria)

måndag 9 september 2013

Videorecension: Brothers - A tale of two sons



"TotalBiscuit - The Cynical Brit" recenserar dataspelet Brothers - A tale of two sons.

"TotalBiscuit - The Cynical Brit" är en välkänd person i dataspelskretsar. På YouTube har han just nu 1 185 598 prenumeranter på sina videor med spelrecensioner, som inom ett dygn ofta har 100 000 besök. På Twitter (@Totalbiscuit) har han startat en kampanj för att uppmärksamma sina 214 187 följare på spelet Brothers - A tale of two sons, vilket han anser vara det bästa spel som någonsin har gjorts. Spelet har utvecklats av det svenska företaget Starbreeze under ledning av filmregissören Josef Fares. Han har också kläckt hela idén med detta nyskapande spel.

lördag 7 september 2013

Sveriges största ölsamling



Sveriges största ölsamling finns i Månkarbo i Tierps kommun, Uppland. Det är också världens fjärde största samling. Den ägs av tre bröder och består av över 10 000 flaskor. Samlandet började 1997 och i dag har de ölflaskor från 25 olika länder. Den som funderar över att bryta sig in i ladan där samlingen finns och lägga beslag på några flaskor för att göra sig en glad kväll kommer dock att bli besviken, bröderna har nämligen själva druckit upp innehållet i flaskorna. Så egentligen handlar det om en gigantisk samling med tomflaskor.

söndag 1 september 2013

De första stegen



Alla långa resor börjar med ett litet steg. I dag tog mitt barnbarn de första femton stegen på resan genom livet.


Steget

Jag måste ge mig själv en dag, då min tanke strövar fritt,
en dag då jag tar mitt första steg och vet att det steget är mitt.
Jag vill vakna upp i ett eget rum och resa mig upp, och stå på golvet
en stund och fråga mig själv åt vilket håll jag ska gå.

Ett steg i sänder!
Sedan ett steg till!
Det blir härligt att se vad som händer
när man går åt det håll man själv vill!

Jag måste få fråga mig själv vem jag är
och varför jag gör det jag gör.
Jag kan inte leva med dörren stängd om mitt liv står därutanför.
Och ropar man på mig från alla håll så svarar jag: -Vänta en stund!
Idag vill jag följa min egen röst. Idag är ingens hund!

Ett steg i sänder!
Och sedan ett till!
Det blir härligt att se vad som händer
när man går åt det håll man själv vill!