lördag 26 oktober 2013

Saudiarabien: No women. No drive.



I dag har kvinnor i Saudiarabien, trots varningar från myndigheter och ultrakonservativa krafter, åter protesterat mot förbudet att köra bil. Enligt nyhetsbyrån Associated Press genomfördes inte några gripanden i samband med demonstrationerna.

Se även en video där Manal al-Sharif talar om kampen för kvinnors rätt att få köra bil i Saudiarabien.

fredag 25 oktober 2013

torsdag 24 oktober 2013

Josef Fares om långa och korta dataspel



Filmregissören och dataspelsnörden Josef Fares är hjärnan bakom det kritikerhyllade dataspelet Brothers: A tale of two sons, producerat av de svenska spelutvecklarna Starbreeze Fares är en man med mycket bestämda åsikter, bland annat om längden på dataspel. Dessutom svär han som fan.

Uppdaterat 2013-10-28:

Missa inte denna artikel om Fares, Brothers: How a film director shook up Starbreeze

måndag 21 oktober 2013

Dokumentärfilm: Mellanlandet



Mellanlandet är en dokumentärfilm om barn och unga på flykt, i Sverige, Italien och Kongo. Vi får träffa barn och unga som ger sina olika perspektiv och erfarenheter av att befinna sig på flykt och hur det är att leva långt ifrån de rättigheter som många tar för givna.

Filmen är gjord av Frank Aschberg och John Hellberg.

Varje år flyr 14 000 barn till Sverige från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld eller övergrepp. Väl här får många av barnen fortsatt sina rättigheter kränkta. Vi vill rikta ljuset mot barn på flykt och ge dem en röst. Skriv under UNICEF:s namninsamling för att göra barnkonventionen till svensk lag.

söndag 20 oktober 2013

Ännu en välsignad morgon



Cat Stevens (Yusuf Islam): Morning has broken Text / Lyrics

Mine is the sunlight, mine is the morning.
Born of the one light Eden saw play.
Praise with elation, praise every morning;
God's recreation of the new day.

fredag 11 oktober 2013

Malala Yousafzai



BBC intervju med Malala Yousafzai.

Jag antar att alla har hört talats om Malala Yousafzai, den nu 16-åriga flickan i Pakistan som den 9 oktober 2012 blev skjuten i huvudet och nacken av en taliban på grund av sin kamp för barns rätt att gå i skolan. Som genom ett mirakel överlevde hon och har nu världen över blivit en symbol för pojkars och flickors rätt till utbildning.

Hennes bok I am Malala kom nyligen ut och i går offentliggjordes att hon tilldelas EU:s Sacharov-pris I dag meddelar den norska Nobelkommittén vilken person eller organisation som får årets fredspris. Malala är en av de nominerade.

Klicka nedan vid "Etiketter" för fler inlägg om Malala.

lördag 5 oktober 2013