tisdag 24 juni 2014

Mamma Dunder



För någon timme sedan passerade jag Stora Torget i Uppsala. I ett hörn stod en tjej med gitarr och sjöng. Hon utstrålade massor av energi, glädje och positivism. Jag bara måste stanna och lyssna på henne. Hon var riktigt, riktigt bra. Efter ett tag satte jag mig på en bänk för att lyssna vidare. Innan jag fortsatte hemåt frågade jag henne:

- Vem är du?
- Eva.

Hon är en av medlemmarna i gruppen Mamma Dunder Dunder är hennes efternamn. Hon berättade att de håller på att spela in en skiva. Det här låter lovande. Kan bli stort. Kommer att bli stort - hoppas jag. Håller tummarna.

måndag 9 juni 2014

Sarah Kay: If I should have a daughter



Sarah Kay läser två egna dikter och talar om kraften i poesi. Hon får två stående ovationer.

På TED.com har videon redan fått över 6,3 miljoner träffar. Med Tuben och andra sidor blir det säkert långt över 10 miljoner träffar. I natt var det äntligen min tur att upptäcka denna underbara estradpoet. Och hon berörde. Mycket.

söndag 8 juni 2014

Dantes inferno test - andra försöket


För åtta år sedan gjorde jag Dantes Inferno test Dante delade in helvetet i nio kretsar, där de värsta syndarna hamnar längst ner i krets nio. Förra gången hamnade jag i krets två, Skärselden, därför att jag var alltför lustfylld. I dag gjorde jag testet igen för att se om jag möjligen hade blivit en bättre människa efter Dantes mått mätt. Jag ansträngde mig verkligen för att svara så uppriktigt som möjligt på frågorna. Resultatet blev detsamma som tidigare, mina lustar placerade mig i Skärselden.

Men det finns hopp för mig.

I Skärselden skall omvändelsens dagg tvätta bort mina synders fläckar och fylla min själ med ödmjukhet. Genom ånger, bekännelse och rättfärdiga handlingar kan jag börja min vandring upp på berget. Min själ skall renas från synd och bli upplyst av solens gudomliga nåd. Tillsammans med de andra själarna skall jag leende bestiga berget och uppleva glädjen i Paradiset.

Här kan ni göra Dantes Inferno test

fredag 6 juni 2014

Sveriges nationaldag



Den här videon blev alldeles nyss censurerad på den rasistiska sverigedemokratiska bloggen Avpixlat. Jag skrev "Trevlig nationaldag önskar jag er alla!" och bifogade en länk till videon. Hälsningen blev kvar, men länken togs bort.

Uppdaterad 2014-06-08:

Censuren på Avpixlat känner inga gränser. Ibland blir det helt absurt. Till och med länkar de själva lägger ut censureras.

Jag skrev nu på förmiddagen dessa två korta kommentarer...


...och efter ett tag såg det ut så som på bilden nedan. Kommentarerna hade raderats.



När Mats Dagerlind, Avpixlats nuvarande chefredaktör och ansvarige utgivare, i februari förra året i en debatt hos Publicistklubben sa att på Avpixlat får alla uttrycka sina åsikter, då var det inte många som trodde honom. Sanningen är att Avpixlat under hela sin existens gång på gång censurerat kommentarer som inte passar in i det rasistiska budskap de sprider. Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson tycker att Avpixlat representerar den sunda delen av de krafter som stöder partiet.

söndag 1 juni 2014

Den lönsamma invandringen


Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor årligen på de utomlandsfödda personer som bor i kommunen. I genomsnitt innebär det per person och år drygt 145 000 kronor till samhället,

enligt en undersökning som uppmärksammas i Dagens Nyheter