söndag 11 februari 2007

Obama startar presidentkampanjen



Ingen blev väl särskilt förvånad när Barack Obama igår meddelade att hans mål är att bli vald till USA:s president 2008. Men det var förmodligen en del som höjde på ögonbrynen när han i slutet av förra året medverkade i tv-programmet Monday Night Football. Se videon ovan.

På nätet har det länge cirkulerat uppgifter om att Obama är "smygmuslim". Vad som avses med det vet jag inte, däremot vet jag att han är kristen och medlem i United Church of Christ.

United Church of Christ har 1,4 miljoner medlemmar och grundades 1957. Deras rötter går emellertid betydligt längre tillbaka och kyrkan uppger att dess föregångare redan 1853 prästvigde den första kvinnan. Den första öppet homosexuella prästen vigdes 1972. I juli 2005 godkände de äktenskap mellan personer av samma kön och är därmed den största kristna kyrka som gjort det.

United Church of Christ har fått mycket uppmärksamhet för sin tv-reklam, som fått såväl positiva som negativa reaktioner. Det som uppfattas som kontroversiellt är kyrkans mångkulturella öppenhet och acceptans av människor med olika sexuella läggningar.



Kampanjfilm för United Church of Christ (0:30)

Besök Barack Obamas hemsida

Det finns även en "svensk" hemsida: SwedesForObama.com

Inga kommentarer: