måndag 10 december 2007

Black Stalin: Tribute to Sundar Popo



Musikvideo med Black Stalin: Tribute to Sundar Popo (6:33)

Soca-/calypsosångaren Black Stalin från Trinidad, som fyllde 66 år för ett par månader sedan, har jag uppmärksammat tidigare på bloggen.

På Trinidad består befolkningen i huvudsak av ättlingar till afrikaner och indier och fördelningen mellan grupperna är ungefär 50-50.

På 70-talet började det växa fram en ny typ av calypso/soca som var starkt påverkad av indisk musik, den kallas chutney soca eller indian soca. Sundar Popo (1943-2000) betydde oerhört mycket för framväxten och utvecklingen av den nya musikstilen.

Black Stalin skrev 1995 en hyllningsång till Sundar; Tribute to Sundar Popo. Med den vann han, ännu en gång, titeln Calypso Monarch Videon är från den stora finalen på Queen´s Park Savannah i huvudstaden Port of Spain. Mannen som kommer indansande mot slutet av sången är Sundar Popo i egen hög person.

Drupatee Ramgoonai och Rikki Jai är två av de stora pionjärerna inom chutney soca på Trinidad och omnämns i Black Stalins hyllning till Popo. Se musikvideon Nanny med Drupatee och Rikkis Sumintra

From Caroni Gyal to Calcutta Woman kan du läsa om hur chutney soca har utvecklats och ChutneyZone håller dig uppdaterad med vad som händer i dag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Yes!! nu har jag far och fläkt i maskineriet, tonerna strömmar ut i mitt rum.
Tack för att du bjuder på så trevlig musik i gråvädret.
Tur att man kan uppgradera hastigheten.
mowi