söndag 9 december 2007

Den evige juden



Nazistisk propagandafilm från 1940 (originaltitel: Der ewige jude)

"Den som inte minns det förgångna är dömd att upprepa det"
George Santayana

Det kan vara mycket lärorikt, att med facit i hand, ta del av äldre propagandamaterial. Den vidrigaste propagandafilm jag någonsin sett är de tyska nazisternas "Der ewige jude".

Filmen demoniserar judarna, liknar dem vid råttor som sprider sig över världen och parasiterar på andras arbete. Den visar kosherslakt och betonar att nazisterna förbjudit den i Tyskland. Framstående judar, som Albert Einstein och Charlie Chaplin, pekas ut och hånas. Hela den judiska kulturen beskrivs som en skapelse av sjuka och perverterade hjärnor. Lösryckta citat ur judendomens heliga skrifter används för att påvisa hur vidrig religionen är.

Jag har, efter lång tvekan, valt att visa filmen på bloggen. Min förhoppning är att den ska bidra till att vi lättare kan genomskåda den hatpropaganda som sprids i dag.

I gårdagens Upsala Nya Tidning skrev Lisa Bjurwald, redaktionsmedlem på tidningen Expo, en artikel med rubriken
Våga se hatet mot muslimer Artikeln slutar:

"Hat och fördomar mot muslimer har precis lika liten plats i vårt samhälle som till exempel antisemitism eller homofobi. Nu gäller det att vi är vaksamma på företeelsen och inte låter den krypa in i samhällsdebatten under täckmanteln 'islamkritik'. Det är nämligen en helt annan och legitim debatt, som måste hållas fri från rasism för att inte förlora sin trovärdighet."

1 kommentar:

Anonym sa...

Blev verkligen glad att läsa Din blogg! Glad att fler än jag genomskådar och ser dagens nazistpropaganda i Sverige( alla bränder, mord av utländska, hets mot samhälle, förvridna fakta..osv..- av sd och andra nationaldemokrater...
det är sorgligt att se ungdomar luras in i sånt här- de ser ju inte hur de manipuleras.Lycka till- Du behövs för framtida mänskliga rättigheter!
mvh/ susz