söndag 2 december 2007

Dokumentär: Drottningen av Saba


Dokumentärfilmen Queen of Sheba - Behind the Myth.

Den mytomspunna drottningen av Saba - vem var hon?

Drottningen av Sabas möte med kung Salomo omnämns både i bibelns gamla testamente och koranens sura 27. Legenden om Saba har med muntlig berättartradition förts vidare från generation till generation genom årtusenden. Men har hon verkligen funnits? Dokumentärfilmen från Discovery följer de arkeologiska utgrävningarna i Marib, Jemen.

Den dunkla bild som funnits om Arabien före islam håller genom modern forskning på att genomgå en total förändring, skriver Jan Retsö, professor i arabiska vid Göteborgs universitet, i en mycket intressant artikel i Svenska Dagbladet (2003-02-18)

"Vad som bör framhållas med eftertryck är att det nu mer och mer blivit uppenbart att Arabien före islam ingalunda bara var ett ökenland befolkat av beduiner. Det hade under årtusenden härbärgerat en inhemsk högkultur av liknande typ som de i Mesopotamien och Nildalen", skriver Retsö och menar att detta ställer viktiga frågor om islams framväxt och dess senare historieskrivning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej det är mycket intresant att så lite intresse viks åt en så intresant fråga. Historiskt mycket intresant Och väl dokomerad. sprängstof ?MS