måndag 17 december 2007

Kanouté - stor även utanför planen

Fotbollsspelaren Frédéric Kanouté är den spanska ligans, La Liga, främste målskytt. I somras gjorde han det avgörande målet för Sevilla FC och förde laget till seger i den spanska cupfinalen. Kanoutés prestationer på planen har skapat rubriker och det har även hans engagemang utanför planen gjort.

Lagomt till förra julen lade han ut julklappstips på sin hemsida; att i någon annans namn skänka en penninggåva för inköp av djur till fattiga invånare i västafrikanska Mali. Han startade även en organisation för att hjälpa föräldralösa barn i Mali, som är hans pappas födelseland. Kanouté kämpar för de illegala afrikanska invandrarnas rättigheter i Spanien och har blivit någon slags inofficiell talesman för dem.

– Jag har verkligen berörts av de svartas situation här; hur de måste kämpa mot fördomar, hur de inte får några visum, hur de måste sälja saker vid trafikljusen för att överleva. Själv är jag född i Frankrike, men jag kan inte moralisera över illegala invandrare eftersom jag aldrig tvingats lida mig igenom samma elände som dem.

Förra hösten skapade Kanouté rubriker genom att tejpa över reklamen på sin fotbollströja. Kanouté, som konverterade till islam för tio år sedan, vägrade göra reklam för spel- och dobbelbolaget som köpt plats på tröjan. Det stred mot hans personliga religiösa övertygelse. Problemet löstes efter att Sevilla gått med på att skänka pengar till en muslimsk välgörenhetsorganisation.

I en intervju med den spanska tidningen El País svarade han på om han börjat känna mer för den här typen av frågor sedan han konverterat till islam.

– Alla har ett hjärta, oavsett om de är muslimer eller kristna eller vad som helst. För mig är det så att islam har hjälpt mig att utveckla mina kvaliteter, att känna mig bättre och att få balans i livet.

För några dagar sedan blev det ännu en gång rubriker i internationell press; Kanouté hade köpt en moské i Sevilla för närmare fem miljoner kronor. Ett belopp som uppskattas motsvara nästan en årslön för honom.

Stadens muslimer hade hyrt moskén av en privat ägare och hade inga ekonomiska möjligheter att förnya kontraktet när det gick ut. I sista minuten vände de sig till Kanouté med en förfrågan om hjälp. De lokala myndigheterna har bekräftat att fastigheten numera är registrerad på Kanouté, men själv har han inte gjort några som helst kommentarer om köpet, enligt BBC World/Sport

Läs i Aftonbladet: Frédéric Kanouté spelar för en bättre värld

Besök Kanoutés hemsida Klicka på "Development Trust" för att läsa om de afrikanska projekten.

1 kommentar:

nitza sa...

En man med hjärtat på rätta stället, att känna för och med de som behöver det är stort.