onsdag 12 december 2007

Singing Sandra - calypsodrottning

Om du befinner dig i Basseterre på ön St. Kitts i Västindien på fredag, så ska du absolut inte missa den stora konserten i PAM Headquarters. Det blir massor av calypso/soca med lokala artister. Men den starkast lysande stjärnan är utan tvekan Singing Sandra från Trinidad, den bästa kvinnliga calypsosångerskan genom tiderna.

Singing Sandra (Sandra Des Vignes) började sin sångarbana under starkt motstånd från sin omtänksamma far. Calypsolegenden Mighty Sparrow upptäckte henne och 1984 blev hon en av artisterna i hans Young Brigade show.

Hennes genombrott kom 1987 med Die with my dignity, en sång i traditionell calypsostil med ett starkt socialt budskap.
02 - Die With My D...

1991 bildade Sandra gruppen United Sisters tillsammans med Marvellous Marva, Tigress och Lady B, som dog 2001 Gruppen var aktiva under ett par år och hade två stora hits under karnevalerna 1991 och -93 med Ambataila Woman respektive Whoa Donkey.

Singing Sandra fortsatte sin solokärriär och levererade flera riktigt fina sånger med socialt och politiskt innehåll. Det stora erkännandet kom 1999. Som andra kvinna någonsin - Calypso Rose var den första (1978) - vann hon på Trinidad den prestigefyllda titeln Calypso Monarch med sångerna Song For Healing och Voices from the Ghetto. Den sistnämda räknas redan som en klassiker och har röstats in på listan över Top 100 Calypsos of the 20th Century
01 - Voices From T...
Sandra hade under hela sin karriär hållit fast vid den traditionella calypson, men 2002 var det tydligen dags att visa att hon även behärskade den nya soca-stilen. Tillsammans med Bunji Garlin spelade hon in den party-betonade Lie, lie.
Lie.mp3

Året där efter var Sandra tillbaka till calypsons rötter igen. Med sångerna For Whom the Bells Tolls och Ancient Rhythms skrev hon in sig i historieböckerna genom att bli den första kvinnan att vinna Calypso Monarch-tävlingen för andra gången.
11 Whom The Bell T...

2005 kom hon ut med sin första fullängd CD som följdes av ännu en förra året. I dag räknas Singing Sandra som en av de riktigt stora inom calyson och har fått epitetet "Mother" i folkmun på Trinidad. Utanför Västindien är hon dock fortfarande ett okänt namn - om man bortser från calypso/soca-fantaster som mig. Jag kan bara hoppas att fler upptäcker denna stora artist vars angelägna sånger så väl behövs i dag.

Avslutningsvis en sång från Sandras CD Clean Heart (2005), Judge Me Not
02 Judge Me Not.mp...


Singing Sandra: Diskografi

Inga kommentarer: