måndag 3 december 2007

Wang Ziping: Kinesisk Kung Fu-mästare

Wang Ziping (1881-1973) är en legendarisk mästare inom kinesisk kampsport och behärskade flera olika stilar och tekniker.

Wang Ziping kom från staden Cangzhou som ligger i Hebei-provinsen 180 kilometer norr om Beijing. Cangzhou har sedan århundraden varit ett centrum för kinesisk kampsport och bebos huvudsakligen av Hui-folket. Hui är ättlingar till persiska och arabiska muslimer som invandrade till Kina under Songdynastin för omkring tusen år sedan.

Läs mer om Hui hos Wikipedia eller i boken Mythology and Folklore of the Hui, a Muslim Chinese People

Den första översättningen av koranen till kinesiska gjordes i Cangzhou och där ligger Beida mosken som byggdes i början av 1400-talet. För Hui-folket har moskéerna inte bara varit en plats för bön och religiös utbildning, utan de har även, precis som buddhisternas tempel, fungerat som centrum för olika kampsporter.

Wang Ziping var sufimuslim och tillhörde den riktning som kallas Naqshbandi (Naqshbandiyya) Det sägs att den koncentration som sufi kräver är en god tillgång vid utövandet av kampsport. Wang hade också under många år en egen klinik där han praktiserade traditionell kinesisk medicin.

Wang Ziping kom från en välkänd släkt som under århundraden utövat kampsport och islam. Två av hans kvinnliga barnbarn, Grace Xiaogao Wu-Monnat och Helen Wu, är i dag bosatta i USA respektive Kanada och är båda framstående inom kampsport.

Läs Grace Xiaogao Wu-Monnats berättelse Growing Up With Wang Ziping and Madam Wang Jurong och besök Helen Wus hemsida

Wang Ziping - Muslim patriot in China är en intressant artikel.

Xinyi Liuhe Quan - the secret art of Chinese Muslims av Jarek Szymanski och Muslim Chinese martial arts från Wikipedia.

Idén till det här inlägget fick jag från bloggen Islam in China



Wang Ziping "in action". I bakgrunden står Helen Wu som liten flicka.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för ditt information
~
Hugo O M