måndag 31 mars 2008

Muslimsk ledare angående Wilders film

Jag har tidigare citerat vad Mohammed Rabbae, före detta riksdagsman och ordförande i Hollands nationella marockanska råd, sade vid en presskonferens i Haag den 24 januari. Han försäkrade då att i stort sett alla muslimska organisationer i Holland aktivt verkade för att Geert Wilders anti-koran film skulle emottagas på ett stillsamt sätt.

Dagen efter att Wilders film lades ut på internet talade Rabbae i El Ouma moskén i Amsterdam. En del av talet adresserade han speciellt till muslimer i andra delar av världen:

"Vi vill tala om för våra muslimska bröder och systrar utomlands, i Mellanöstern, Pakistan, Afghanistan, Saudiarabien, etc, att vi som muslimer i Holland har de bästa förutsättningarna att analysera situationen i Holland och att avgöra hur Wilders och andra skall bemötas.

Jag vädjar till våra bröder och systrar i utlandet att följa vår strategi, inte att fördärva den genom våldsamma tillbud eller en attack mot någon holländsk ambassad."

"Att söka konflkt med Holland är att söka konflikt med oss. Vi är odelbara holländare, vi är odelbara invånare i detta land."

Om muslimer i Holland sade Rabbae:

"Vår målsättning är ingen annan än att fredligt arbeta för vårt samhälles framtid, framtiden för våra barn, men också för Hollands framtid. Muslimer i Holland älskar det här landet - naturligtvis kritiserar de vissa företeelser, som alla andra invånare.

Holland är vårt land och vi ska tillsammans med våra landsmän försöka slå an den rätta tonen för att slutligen komma bort från den pågående polariseringen av samhället, så att vi äntligen kan leva vårt dagliga liv utan att behöva vara rädda för varandra."

Källa: How Dutch Muslim leader reacted to Wilders anti-Koran film Reuters

Enligt den israeliska sajten haaretz.com har Hollands statsminister, Jan Peter Balkenende, sagt sig vara stolt över de holländska muslimernas fridfulla reaktioner på filmen.

Inga kommentarer: