tisdag 30 december 2008

Till minnet av Tubay Mavi

Foto: Hans E Ericson/UNT

På nyårsdagen är det ett år sedan 25-årige Tubay Mavi mördades av sin make i Uppsala. Tubays syster Kudret Mavi anordnar torsdagen 1 januari en manifestation för att hedra sin systers minne. Det blir en marsch från universitetsbiblioteket Carolina Rediviva till Stora Torget där en minnesstund med tal kommer att hållas, skriver Upsala Nya Tidning

Se även Hundratals sörjande på Tubays begravning (Expressen 2008-03-17) och "Vi tackar Gud för att vi har Tubays barn" (Expressen 2008-03-12). Klicka nedan vid "Etiketter" för  bloggposter om herdersmord och våld mot kvinnor.

2 kommentarer:

Jonas sa...

Varför ligger denna text under etiketten hedersmord. Först och främst så har väl dom själva aldrig benämnt det som så. Inte ens massmedia har gjort det (även fast de gillar att prata om heder). För det andra så tror jag inte på begreppet heder. Läste en bra text om det förut: "Vi vill aktivt motverka de schablonartade föreställningar som finns kring människor som klassas som ”invandrare”. Debatten om ”hedersmord” och ”hedersrelaterat” våld exemplifierar på ett tragiskt sätt just hur förtrycket avgränsas, definieras och förklaras inom ramen för skilda kulturella rum. Benämningen ”hedersmord” och ”hedersrelaterat våld” associerar metaforiskt till värderingar och traditioner som skulle göra mord, våld och förtryck till sanktionerade handlingar inom andra ”kulturer”."

Hannah sa...

De som har kännedom om fallet och makens bakgrund vet att det rörde sig om ett hedersmord. Det är inte en olycklig schablonisering då innebörden stämmer. Inom vissa kulturer accepteras de facto våld mot kvinnor av hedersrelaterade skäl och det finns knappast anledning att mörka detta.