fredag 13 februari 2009

Dagens Industris forum - "en hatarena"

Dagens Industri är Sveriges största finanstidning, den finns naturligtvis också på internet. På sajten finns ett mycket aktivt diskussionsforum, BörsSnack. Forumet har flera olika "underforum", ett av dem heter Filosofiska Grubblerier(FG). Trots namnet handlar de flesta inläggen om dagsaktuell politik. Under årens gång har många kloka och intressanta diskussioner förts där.

Men FG har förändrats. Flera kunniga skribenter har slutat att skriva på forumet. Situationen i dag beskrivs på ett träffande sätt i ett inlägg som postades nu på förmiddagen av en skribent som varit aktiv på forumet undet nio år. Det var en kommentar till ett tidigare inlägg. Rubriken på den så kallade tråden där inläggen återfanns var
"Saknade nick...":

#20 Kan bara instämma.

I takt med att xenofober, islamhatare, SD-anhängare, antinitellektuella, emotionellt drivna ärthjärnor, hittat hit och som enfaldigt och enträget driver en enda agenda, har FG förändrats på ett mycket tråkigt sätt.

Snart är det nästan så att om någon skriver något om att skatten är för hög, solen är för varm/kall, eller vad som helst, så kan man räkna med att något nick (som märkligt nog aldrig raderas) svarar:

Det är invandrarnas fel!

FG har gått och blivit en hatarena och eftersom ägaren inte rensar ut i enlighet med vad rutan till höger* stadgar så måste ägaren uppenbarligen acceptera "utvecklingen". Rensar man inte i rabatterna, växer ogräset.


*Texten i "rutan till höger" lyder:

Info
VÄNLIGEN RESPEKTERA DETTA!
På grund av en hårdare ton och alltför stor andel av inlägg som bryter mot Börssnacks regler tvingas vi tills vidare plocka bort alla strängar som berör invandring, konflikter mellan folkslag och liknande ämnen. Alla nya inlägg i dessa ämnen kommer att rensas bort omgående. Börssnack är i huvudsak ett aktieforum och för att hålla nivån tvingas vi till den här åtgärden.


Undertecknat av redaktören och ansvarige utgivaren för www.di.se

Tillägg:

Naturligtvis plockades det citerade inlägget bort efter några timmar. Så får man inte skriva på forumet. Men den ena efter den andra nedsättande kommentaren, dag ut och dag in, om bland annat invandrare och muslimer, får alltför ofta passera utan att forumets moderator ingriper. Så går det till hos Dagens Industri. Numera.

Se även bloggposten Dagens Industri och rasismen på internet
från 27 november 2007.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Påminner i mångt och mycket om alla forum jag varit på. Jag skrev ett inlägg om några tjejer som ville ha slöja som täcker ansiktet, plötsligt var det diskussion om de där som flyttar hit, om invandring, om muslimsk religion och om hur minoriteter jagas i mellanöstern av muslimska stater (med tanke på att det kanske är 2-3 som styrs av muslimska lagar är det rätt bisarrt)
Vet inte om det är samhället överlag eller om det är en "konspiration" där ett visst gäng ränner runt på olika bloggar och forum och skriver samma skit

Svarten sa...

en "konspiration"

Ett resande gycklarsällskap :-)