söndag 15 mars 2009

Rädda restaurang Palermo i Uppsala

Jag har tidigare skrivit om personalens dåliga arbetsförhållanden på vissa restauranger i Uppsala och även berört de skattebrott restaurangägare gjort sig skyldiga till. Det känns därför tungt att konstatera att ett av mina stamställen under många år sedan några veckor har sitt utskänkningstillstånd indraget.

Enligt Skatteverket är restaurangägarna misstänkta för att inte redovisat intäkter på nära två miljoner kronor. Nuvarande ägare har enligt Upsala Nya Tidning (UNT) överklagat beslutet om indraget alkoholtillstånd och frågan ska nu avgöras i länsrätten.

Restaurang Palermo har under olika perioder haft flera olika ägare vilket gör brottsutredningen komplicerad, säger nuvarande ägarens advokat. Vissa är skyldiga, andra inte. Advokaten anser att fel ägare drabbas. Under perioden som omfattas av utredningen var fler personer involverade i verksamheten än i dag.

Palermo är en liten restaurang på Sysslomansgatan 7 - samma byggnad där spelutvecklarna Starbreeze tidigare huserade - med en genuin kvarterkrogskänsla och en härlig blandning av gäster. Antalet stamgäster är stort. Stammisarna blandas med unga studenter och äldre vinsmuttande damer och herrar från det närliggande Luthagen (motsvarande Stockholms Östermalm).

Flera Facebook-grupper har bildats för att stödja Palermo, skriver UNT En av dem Rädda Palermo! hade några dagar efter starten över 600 medlemmar. De tre andra "Rädda Palermo"-grupperna har tillsammans ungefär 600 medlemmar.

Igår eftermiddag, när jag var ute på en annan restaurang i centrala Uppsala, kom en av stammisarna från Palermo fram till mig och frågade skrattande:

- Har du också blivit hemlös?

Det är så det är med Palermo; ett andra hem för många av gästerna.

Inga kommentarer: