lördag 2 maj 2009

Intervju med Yusuf Islam

Den 7 maj 2003 publicerade den engelska tidningen The Sun en artikel där de påstod att Yusuf Islam lämnat ekonomiska bidrag till terrorister. Uppgifterna valsade runt i världspressen och än i dag kan de ibland dyka upp på nytt. Vad som däremot nästan inte alls uppmärksammades var att tidningen senare tvingades publicera denna ursäkt

Åren går, världen och mänskligheten förändras. Inför utgivningen av Yusufs nya skiva Roadsinger den 5 maj publicerade The Sun igår en lång och intressant intervju med honom. Naturligtvis blir det frågor om synen på musik inom islam. Yusuf säger att det finns ett fantastiskt samband mellan islam och musik. Stränginstrumentet luta (arabiska; Al’oud) kommer ursprungligen från Bagdad och fördes med muslimerna till Spanien av trubadurer, ett ord som kommer från arabiskans trobar vilket betyder underhållare.

Vi får också veta att fyra av låtarna på albumet kommer att finnas med i musikalen Moonshadow som Yusuf har skrivet musik och text till. Dessutom fick jag klarhet i varför den omdiskuterade sången Boots & Sand, som handlar om när Yusuf vägrades komma in i USA, inte finns med på albumet.



Video från PR News Wire med tillhörande artikel

Inga kommentarer: