tisdag 12 maj 2009

Uppsala under våra fötter (3)

I centrala Uppsala finns det flera brunnslock i olika storlekar med texten Rikstelefon. De flesta ligger i närheten av före detta Televerkets byggnad i hörnet Kungsängsgatan och Bangårdsgatan. Byggnaden uppfördes 1916 i nationalromantisk stil och påminner mest om en stor ointaglig borg. Arkitekt var Aron Johansson, mest känd för att ha ritat riksdagshuset i Stockholm.

Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket grundades 1853. Den första telegraflinjen drogs mellan Stockholm-Uppsala och öppnades i november samma år. Under 1880-talet växte det nationella telefonnätet fram, och under 1890-talet blev telefonin en större inkomstkälla för verket än telegrafin.

Rikstelefon var Telegrafverkets varunamn för telefoni under den tid då man hade konkurrens från privata telefonföreningar och -bolag. Namnet bygger på att verket hade monopol på telefonledningar mellan städer, medan de privata konkurrenterna bara hade lokala nät inom en stad. Telegrafverket omvandlades i samband med 100-årsjubilumet 1953 till Televerket

2 kommentarer:

nitza sa...

Du rotar runt du och finner dom mest märkliga saker. Är det dej man slår på när det gäller onödigt vetande.:p

Svarten sa...

Nitza

Det finns inget onödigt vetande, bara en del som är mindre nödvändigt.