tisdag 22 december 2009

Pepparkakor och pepparkakshus



Pepparkakan är något typiskt svenskt och en självklarhet till jul och Lucia-firandet. Men hur typiskt är egentligen det vi uppfattar som typiskt svenskt?

Det finns uppgifter om att de första pepparkakorna bakades 1 800 år f. Kr. i Mesopotamien (dagens Irak), civilisationens vagga mellan floderna Eufrat och Tigris. Eftersom kakorna hade lång hållbarhet var de utmärkta att ta med som kost när soldaterna drog ut i fält.

I Europa är Tyskland det stora pepparkakslandet, men kakan finns i olika variationer i flera europeiska länder och bakades under medeltiden bland annat i klostren. Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige ägde rum på 1300-talet vid bröllopet mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur. Biskop Nils Hermansson (Nicolaus Hermanni 1326-1391) omnämnas också som en av de första kända svenskar som åt pepparkakor.

Det finns en notering om att nunnorna i Vadstena kloster 1444 bakade pepparkakor som de åt för att bättre på matsmältningen. Kakorna ansågs länge ha en botande inverkan på diverse sjukdomar och såldes i klosterapoteken och på bagerier. Svensk-dansk-norske unionskonungen Hans regerade i Sverige 1497-1501 och blev av sin livmedikus ordinerad pepparkakor för att komma till rätta med sitt usla humör och bli lite snällare.

Ännu under 1500- och 1600-talet var kakorna en lyxprodukt som fram för allt importerades från Nürnberg i Tyskland. Under 1700-talet började pepparkaksbakandet sprida sig till de bredare folklagren. Pepparn försvann ur kakorna som vanligtvis innehöll endast kryddorna kanel, nejlika, ingefära och kardemumma. Honungen byttes med tiden ut mot sirap. Kakorna blev så småningom mycket populära och åts året runt. Det var först under 1800-talet de började utvecklas till något som starkt förknippades med julen.

På 1940-talet kom pepparkakans stora genombrott i Sverige.
I vartenda hem skulle det bakas pepparkakor till jul.

Traditionen att av pepparkaksdeg skapa olika motiv är mycket gammal. I Tyskland fanns på 1300-talet konstnärer som med hjälp
av träformar gjorde motivkakor av degen. Hur traditionen i Sverige med pepparkakshus utvecklades har jag tyvärr inte hittat några uppgifter om, men helt klart är den i allra högsta grad fortfarande levande och tar sig ständigt nya uttryck, typ pepparkaksmoskéer

Källor: Wikipedia, Receptfavoriter och Annas



Var det måhända denna film från 1948, med "prinsessorna på Haga" och vår nuvarande monark, som var anledningen till den stora pepparkaksboomen i svenska hem på 40-talet?

2 kommentarer:

Hamdi sa...

Haha, vadå har du sett något olämpligt från min sida på min blogg? Haha, och om du vill jag kan :) Finns faktiskt mycket om det, hur man ska uppföra sig på internet osv!

Svarten sa...

Hamdi

I vilken sura står det om internet? Jag hittar inget när jag söker på Koranensbudskap.se