onsdag 20 januari 2010

Romer i Sverige



Ett nyhetsinslag från Aktuellt nyårsaftonen 1967.

Besök SVT:s sida om romer och se videoklipp från 1940-talet och framåt. Läs blogginlägg om romerna och förintelsen

4 kommentarer:

Tonårsmorsa / Fatou sa...

Inslaget gör mig ont. Särskilt som utvecklingen inte har gått särskilt snabbt när det gäller romers rättigheter i vårt samhälle och den sociala tryggheten som så många av oss andra kan ta för given!

Cherin sa...

Skriver min kommentar här nere eftersom du inaktiverat möjligheten att kommentera inlägget om Fadime. Tycker det var fint att du la upp koranversen under inlägget, det tydliggör islams ståndpunkt. MEN samtidigt hamnar du i samma fälla som många andra (jag har säkert själv gjort det) som arbetar med dessa frågor, genom att ta upp koranversen, accocierar du (eller i vart fall läsaren) det som hände till islam. Fadime var inte muslim utan zoroastrier. Det lämpliga hade varit att publicera en vers ur zoroastriernas heliga skrifter.

Svarten sa...

Cherin

Nä. Nu tänker du fel - men rätt. Eller både och. Mordet på Fadime har använts för att misskreditera islam och muslimer. Knappast någon vet att släkten Sahindal inte är muslimer. Genom att citera koranversen klargör jag att detta har inget stöd i koranen, som många tror och hävdar. That's all.

Cherin sa...

Jag vet. Det kan bli snurrigt när man tänker till =)