När han berättade om orgeln i Stockholms stadshus skrattade han gott och sarkasmerna duggade tätt över alla klantigheter som begåtts vad beträffade underhåll och tidigare renoveringsarbeten.
När jag kom hem googlade jag på stadshusets orgel och den första träffen var en kort notis från Sveriges radio (24 mars 2008), som meddelade att den nu pågående renoveringen snart är färdig och att cirka 2/3 av piporna redan var på plats.
Orgeln är med sina (före nuvarande renovering) 10 271 pipor, fördelade på 138 stämmor, förmodligen den största i norra Europa. Den byggdes av den välkända tyska firman E. F. Walcker & Cie i Ludwigsburg efter en donation av Oscar Hirsch och stod färdig i Blå hallen 1925.
E. F. Walcker och W. Sauer hade en förhållandevis stor export av instrument till Sverige under 1900-talets första årtionden, framför allt mellan åren 1920-1925. Av de omkring 30 orglar som byggdes av de två tyska firmorna finns i dag bara två kvar, den i stadshuset och den i Caroli kyrka i Malmö, skriver Anders Johnsson i Orgelbyggarna Walcker och Sauers verksamhet i Sverige
Fram till 50-talet användes stadshusorgeln relativt ofta för konserter, men flera defekter började efter hand att upptäckas. Från och med 60-talet var orgeln i stort sett ospelbar och det togs ett beslut om renovering. Uppdraget gick till orgelbyggaren Magnus Fries, Sparreholm, och arbetet pågick under åren 1969-73. Bland annat byggdes styrsystemet om så att organisten flyttades ned från vinden till Blå hallens golv.
"Denna ombyggnad blev inte lyckad. Resultatet blev en fördröjning mellan organistens nedslag på tangenten till att ljudet kom från orgel. Denna fördröjning beror på allt för långa elledningar med för stort motstånd", skrev Fastighets- och saluhallskontoret (pdf-fil) i december 2004.
Sedan 70-talet har orgeln stått oanvänd. Runt 1980 gjordes ett misslyckat renoveringsförsök och visst underhåll och "skyddsarbete" har utförts.
Den pågående renoveringen utförs av Harrison & Harrison Ltd från England. Enligt beräkningar från 2004 har kostnaden uppskattats till cirka 22,5 miljoner kronor.
Det pågående renoveringsprogrammets huvuddrag:
- Den ursprungliga Walckerklangen återställs samtidigt som ett flertal av de på 70-talet insatta stämmorna bibehålls. Orgeln kommer att innehålla cirka 10 000 pipor, från den minsta som bara är någon centimeter lång, till den längsta cirka elva meter långa pipan, fördelade på 135 stämmor.
- Verken får mer ändamålsenliga placeringar, samtidigt som själva läktarutrymmet anpassas för förbättrad ljudåtergivning.
- Med bibehållande av befintliga fläktar förnyas luftförsörjningssystemet.
- Nytt femmanualigt flyttbart spelbord tillverkas. Digitalt system för spelöverföringen. Drygt 3000 programmerbara kombinationer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar